eHETI KÖZBESZERZÉSI HÍRLEVÉL

Aktuális képzések:

ÁLLAMILAG ELISMERT KÖZBESZERZÉSIREFERENS-KÉPZÉS
(2009. október 15.-2010. március 25.)

KÖZBESZERZÉSI LEVELEK (szaklap)
A MA HATÁLYOS KÖZBESZERZÉSI JOGANYAG
MÉG TÖBB KÖZBESZERZÉS...

Tisztelt Olvasónk!

A Magyar Közbeszerzési Társaság heti hírlevele a társaság tagjainak készülő exkluzív összefoglaló, amely az előző hét közbeszerzési híradásait szemlézi.

KÖZBESZERZÉSI HÍREK

Elkészült a fedezetkezelői szabályozás

A Nemzeti Fejlesztési és Gazdasági Minisztériumban elkészült az építtetői fedezetkezelésről szóló kormányrendelet tervezete, amely több jogszabályt módosít azzal a céllal, hogy segítse az építési beruházásokat. A rendelet szerint közbeszerzéseknél kötelező lesz fedezetkezelést alkalmazni, hasonlóan azoknál a magánberuházásoknál is, ahol az érték eléri a közösségi értékhatárt. Ez jelenleg 5,15 millió euró, azaz körülbelül 1,3 milliárd forint. Az új rendelkezés szerint, ha az építtető nem biztosítja a projektszerződés fedezetét, akkor a kivitelező 30 napra felfüggesztheti a munkát, és ha a fedezetkezelő ez idő alatt sem kapja meg a pénzt, akkor a kivitelező elállhat a szerződéstől, és követelheti költségei megtérítését. A jogszabály részletesen szabályozza az építtetői fedezetkezelői tevékenységet is. (További részletek a lapszemle rovatban.)

Frissíteni kell az önkormányzatok közbeszerzési szabályzatát

A közbeszerzési törvény április elsejei változtatása felkészületlenül érte a jogszabály legfőbb alkalmazóit, az önkormányzatokat - állítják az elmúlt negyedév tapasztalatai alapján a szakértők. Többen nincsenek tisztában például azzal, hogy most már a közbeszerzési eljárás megkezdése előtt meg kell határozni az eljárás előkészítésének, lefolytatásának, belső ellenőrzésének rendjét, az ajánlatkérő nevében eljáró, illetve az eljárásba bevont személyek, szervezetek felelősségi körét és az eljárás dokumentálási rendjét. Rögzíteni kell azt is, hogy ki lesz az a személy, aki ellenjegyzésével igazolja az eljárást indító hirdetmény jogszerűségét. E dokumentumot az önkormányzatok jelentős része évek óta nem frissítette, így eljárásaik rendje legtöbbször nem, vagy csak részben felel meg a jogszabályi előírásoknak. Indokolt tehát a korábbi közbeszerzési szabályzat felülvizsgálata és a szükséges módosítások megtétele. Ellenkező esetben a szabályozási hiányosságok miatt megtámadhatják az ajánlattevők a tendereket, és az eljárások elhúzódása miatt jelentős anyagi hátrány érheti őket.

Új villamostender Debrecenben

A debreceni önkormányzat új közbeszerzési eljárást írt ki a városi villamosjárművek beszerzésére, miután az előző tendert eredménytelennek nyilvánította. A pályázók ugyanis a 18 darab villamos beszerzésére előzetesen becsült nettó 8,46 milliárd forintos költségszintet alaposan túllépték. Az ajánlattevő Stadler Pankow és a spanyol CAF ugyanis 400 forintos euróval számolt a pályázat beadásakor. Egyéb okok miatt is érvénytelennek bizonyultak az ajánlatok: a két cég több műszaki és adminisztratív feltételt nem teljesített, és a hiánypótlási felhívás után sem feleltek meg a követelményeknek. Az árfolyam-kockázatok kiszűrése érdekében az új kiírásban már euróban szerepel a beszerzés becsült értéke, amely 34,1 millió euró. A második tender kiírása az előzőhöz képest más változást, módosítást nem tartalmaz. A nyílt közbeszerzési eljárás ajánlattételi határideje augusztus 19-e. Az új eljárás következtében a járműbeszerzés várhatóan körülbelül négy hónapot csúszik, de ez a projekt 2012-es határidejét nem érinti.

Megvan az atomtemető építője

A Mecsekérc Környezetvédelmi Zrt. nettó 7,2 milliárd forintos ajánlatával megnyerte a Radioaktív Hulladékokat Kezelő Közhasznú Nonprofit Kft. által kiírt hirdetmény nélküli tárgyalásos közbeszerzést, amelynek célja a bátaapáti Nemzeti Radioaktívhulladék-tároló (NRHT) továbbtervezése, illetve építése. A feladat meghatározása szerint az NRHT felszín alatti létesítményeinek kiviteli tervezési, a megközelítő és ellátólétesítmények építési és szerelési munkáit kell elvégezni. A fúrások után különböző térképeket kell készítni, majd pedig a szállító- és tárolóvágatokat kell megtervezni a szükséges víztelenítéssel és szellőzéssel együtt. Meg kell tervezni továbbá a látogatókat nyomon követő rendszert, és biztosítani a bányajárásra alkalmas személy-, valamint tehergépkocsikat is. A közbeszerzési eljárás egyedüli ajánlattevője a Mecsekérc Zrt. volt.

Új nyertes a kerékpártenderen

A Magyar Posta Zrt. speciális kerékpárokra kiírt, megismételt közbeszerzési eljárását az esztergomi székhelyű Neuzer Kft. nyerte. A korábban kalkulált ár harmadáért, 369 millió forintért szállítja le a 4800 biciklit. A posta a jelenlegi alacsonyabb ár elérését azzal indokolja, hogy a most lezárult tender a korábbitól eltérő műszaki tartalommal jelent meg, valamint hogy a pályázóknak az előbbi eljárásban előírt öt évvel szemben most csak kétéves garanciát kellett vállalniuk. Emlékeztetőül: a korábbi közbeszerzési eljárást a Cronopont Kft. nyerte több mint egymilliárd forintos ajánlatával. A posta azonban a cég által elkövetett szerződési kötelezettség "súlyos megsértése" miatt elállt a szerződéstől, és januárban újabb tendert írt ki, amelyről kizárta a Cronopontot. Az eljárás dokumentációját tizenegy társaság vásárolta meg, köztük három külföldi. Végül négyen - az Accel Hungária Kft., a Schwinn Csepel Zrt., az Italcamion Kft. és a Neuzer Kft. - nyújtottak be ajánlatot.

Minőség az alacsonyabb ár ellen

A Synergon nyerte a fővárosi tűzoltók új bevetésirányítási rendszerének szállítására kiírt közbeszerzési eljárást. A társaság a 186,5 millió forintos ajánlatával győzött a gyorsított, tárgyalásos eljáráson, annak ellenére, hogy a három pályázó közül a legtöbbet kérte. Maga mögé utasította a tenderen szintén induló EADS konszernt, amely 133 millió forintért szállította volna az új rendszert. A harmadik pályázó, a jelenlegi rendszert üzemeltető, és annak kiegészítését ajánló Professzionál Informatikai Zrt. ugyanezt a feladatot 107 millió forintból oldotta volna meg. Információk szerint a Synergont a műszaki megvalósítás magas színvonala emelte az első helyre; a bírálatok során az ő rendszere kapta a legjobb minősítést. A másik két ajánlat - a bírálatok szerint - nem volt képes megfelelően alátámasztott dokumentációt készíteni, illetve elavult koncepciót ajánlott. Az olcsóbb ajánlattal szemben a kimagasló minőség győzött. Információk szerint a vesztesek fontolgatják, hogy a Közbeszerzési Döntőbizottsághoz fordulnak.

Hatvan: közbeszerzéssel keresik a kórház működtetőjét

A hatvani kórház működtetésére nyílt közbeszerzési eljárás keretében kiírt koncessziós pályázat beadási határideje július 20-án jár le. A képviselő-testület várhatóan még ebben a hónapban dönt a továbbiakról - tájékoztatott Érsek Zsolt polgármester. Tájékoztatása szerint eddig három érdeklődő jelentkezett - köztük két külföldi és egy hazai -, s ezek közül az egyik meg is vásárolta a dokumentációt. A város vezetése azzal számol, hogy a nyertes augusztus végéig megkapja a szükséges engedélyeket, ellenkező esetben a város költségvetését felboríthatja a gyógyintézmény fenntartása. Emlékeztetőül: a város a HospInvesttel felbontotta a kórház működtetésére korábban kötött szerződést.

Gyorsított eljárás a Komjádi uszoda felújítására

A Nemzeti Utánpótlás-nevelési és Sportszolgáltató Intézet (NUSI) közbeszerzési eljárást írt ki a Császár-Komjádi Sportuszoda felújítására. A felhívás szerint a nyertes vállalkozó feladata lesz a feltárási és kiviteli tervek elkészítése is. A kivitelezést nyolc hónap alatt kell befejeznie, a késedelmi kötbér napi 1 millió forint. A NUSI gyorsított meghívásos eljárás keretében választja ki a nyertest. A részvételi jelentkezés határideje július 20. Azok a cégek pályázhatnak, amelyek rendelkeznek az elmúlt két évben összesen legalább nettó 2,4 milliárd forintos, ezen belül magasépítési tevékenységből származó 1,8 milliárd forintos forgalommal. A kiíró a gyorsított eljárást azzal indokolja, hogy a felújítást az uszoda további állagromlásának megakadályozása érdekében haladéktalanul el kell kezdeni.

Döntőbizottság előtt az M0-s

Megindította az eljárást a legutóbbi kizárásos útépítési tenderrel kapcsolatosan a Közbeszerzési Döntőbizottság. Az M0-s déli szektorának új, 51-es főút és M5-ös közötti szakaszára kiírt pályázatra legolcsóbb ajánlatot benyújtó konzorciumot kizárták, ezért az jogorvoslatot kért. A döntőbizottság legkésőbb harminc napon belül dönt, addig megtiltotta a szerződéskötést, tehát valószínűsíthető a jogsértés. Várhatóan június végéig eldől, hogy az Euroaszfalt vezette konzorcium megkezdheti-e ősszel a 85 százalékban európai uniós támogatásból finanszírozott építkezést, vagy új tendert kell kiírni a beruházásra.

Hírek - röviden

A Honvédelmi Minisztérium Fejlesztési és Logisztikai Ügynöksége tárgyalásos közbeszerzést indított műholdas távközlési szolgáltatásokra. A keretszerződés nettó értéke 82,5 millió forint. * A Központi Szolgáltatási Főigazgatóság tárgyalásos közbeszerzést kezdeményezett már meglévő és különböző platformú szoftverlicencekhez kapcsolódó konzultációs és terméktámogatási szolgáltatásokra, összesen legfeljebb nettó hatmilliárd forint értékben. * Hatvan darab N1 kategóriájú új gépjármű szállítására írt ki nyílt közbeszerzést a Magyar Posta Zrt. Az értékelésnél az ár, az üzemanyag-fogyasztás, illetve a karbantartás költsége dominál. * Hamu és Gyémánt Kft. alakíthatja ki a Wines of Hungary arculatát és online megjelenését, miután megnyerte a Magyar Bormarketing közbeszerzési eljárását. * A Budapest Gyógyfürdői és Hévizei Zrt. kiszervezi a kezelésében lévő 12 strand és fürdő műszaki felügyeletét. Az Opero Kft. havi nettó 116 millió forintért vállalta a fürdők üzemeltetését, karbantartását, tisztítását, valamint a kapcsolódó létesítmények ügyeleti és készenléti szolgálatának ellátását. A cég közbeszerzésen, három pályázó közül nyerte el a megbízást. * Pest megyében 33 kilométer alsóbbrendű közutat újíttat fel a Magyar Közút Nonprofit Zrt: az 1,3 milliárd forint értékű tendert a Magyar Aszfalt Kft. nyerte. * Vértesi Erőmű Zrt. közbeszerzési eljárást írt ki a bioüzemanyagok kezelésére irányuló logisztikai szolgáltatásokra. A pályázatra egy ajánlat érkezett, a megbízást így a Vértesi Erdészeti és Faipari Zrt. kapta. * Kaposváron korszerűsítik a csapadékcsatorna-rendszert; a 123 millió forint értékű munkát a közbeszerzési eljáráson nyertes helyi BITT Kft.-nek ítélték. * Nagykőrös: az önkormányzat kiválasztotta a város mélyépítési beruházásainak megvalósítása tárgyú közbeszerzési eljárásán az érvényes ajánlatokat, és felhatalmazta a polgármestert a keretmegállapodások megkötésére. * Dorogon kialakítják az Intézmények házát: egy régi ingatlan felújítására indított közbeszerzési eljárást az esztergomi Beton Keszta Kereskedelmi és Szolgáltató Kft. nyerte. * A bánkúti Baross László Emlékház felújítására kiírt közbeszerzési eljárásra három pályázó jelentkezett. Nyert a legolcsóbb árajánlatot kínáló Csorvás Építőmesteri Bt. * Hatvan városa közbeszerzési eljárást ír ki a települést elkerülő út egy részére.

KÖZBESZERZÉSI SAJTÓSZEMLE

Sajtószemlénk a magyar sajtóban megjelent hírek és információk kivonatolt és szerkesztett formája (az eredeti forrás mindenkori megjelölésével).

Különös végeredmény az ORFK traffipaxpályázatán

Az Országos Rendőr-főkapitányság sebességmérő beszerzési és működtetési pályázatát az ország három formális régiójában fixen telepíthető eszközökre írták ki. A Civil Biztonsági Szolgálat (CBSZ) Zrt. a Közép-, Kelet. és Nyugat-Magyarország területére tervezett hatszáz sebességmérő készülék beszerzésére és üzemeltetésére a berendezéseket világszerte szállító monheimi Robot GmbH-val alakított konzorciummal pályázott. A tenderen induló hét vállalkozás közül hatan drágább és hosszabb határidejű ajánlatot tettek, a CBSZ-t a keleti és a nyugati régióra kiírt pályázatból mégis kizárták. A bírálóbizottság azzal indokolta a döntést, hogy a cég pályázatai "kirívóan alacsony ellenszolgáltatást tartalmaznak", ugyanakkor a Közép-Magyarország régióra vonatkozó, még alacsonyabb ajánlatát elfogadták. Összességében: a kihirdetett végeredmény szerint a beszerzésre és a 36 hónapos működtetésre kiírt pályázat legolcsóbb, mintegy 6,3 milliárd forintos ajánlatával szemben az ORFK csaknem 7,08 milliárd forintot költene. A CBSZ panasszal fordul a Közbeszerzési Döntőbizottsághoz, és ebben a tender végeredményének megsemmisítését kéri.
A pályázat lebonyolítása az ORFK-nál főtisztáldozattal járt. A tárca illetékesei és Komáromi Endre, a rendőrség közlekedésrendészeti főosztályvezetője - a bírálóbizottság akkori elnöke - többször is nézeteltérésbe keveredtek, és a viták következménye az lett, hogy az ezredest Bencze József országos főkapitány áprilisban indoklás nélkül felmentette beosztásából.

(Magyar Hírlap, 2009. július 9.)

Építőipari fedezetkezelő: kettő az egyben

A fedezetkezelő új intézmény a magyar építőiparban, mely garanciát ad arra, hogy a jövőben a beruházások al- és fővállalkozói időben és a szerződés szerint fizessenek egymásnak, illetve ugyanezt elvárhassák megrendelőiktől. Létrehozásával elsősorban a közbeszerzésekkel megvalósuló beruházásokra koncentráltak, mert a válság idején ezek gyorsításával oldható a helyzet - mondta Szabó Péter, a gazdasági tárca szakállamtitkára. Ezeknél a beruházásoknál meg lehet akadályozni, hogy irreálisan alacsony árak alakuljanak ki. Fontos lépés lesz az építőipari rezsióradíj érvényesítése, amelyet a kis értékű beszerzéseknél kötelezővé tesznek.
A fedezetkezelő akkor lép a színre, amikor a beruházó megkapta a támogatást, lefolyt a közbeszerzési eljárás, s jön a szerződéskötés a kiválasztott kivitelezővel. A rossz gyakorlatra alapozva óhatatlan az egymást nem ismerők között a bizalmatlanság: aggódik az önkormányzat, a cég, a magánszemély. A projektcégek bedőlése, eltűnése miatt aggódhat a kivitelező is, vajon hozzájut-e pénzéhez. Ennél már csak az alvállalkozó meg a neki bedolgozó szubalvállalkozó retteghet jobban a fizetés okán. Ennek oldására lesz jó megoldás a fedezetkezelő, aki rálát a kivitelezési folyamatban részt vevők pénzügyi fedezetére. Ő adja ki a teljesítésről a műszaki igazolást, amelynek alapján jóváhagyják a kifizetéseket. A rendszernek tehát alapeleme a pénzügyi és a fizikai teljesítés összekapcsolása. A megoldás annyiban tér el a nyugat-európaitól, hogy a magyar modell a legutolsó szubalvállalkozóig, vagyis az alvállalkozó megbízottjáig is "lemegy". A láncolatban mindenkinek a munka végeztével azonnal meg kell kapnia a neki járó pénzt. A fedezetkezelő gondoskodik arról, hogy addig, amíg a fizetés meg nem történt, ne folytatódhasson tovább a munka. Ám bármilyen jól is működik majd az új rendszer, bizonyára lesznek továbbra is tudatosan nem fizetők, akik hirtelen eltűnnek a piacról, majd új vállalkozást alapítva megint felbukkannak. Megszületett az a jogszabály, amely szerint három évig nem lehet új társaság vezető tisztségviselője az, aki ilyen csalárdságban vett részt.

(Népszava, 2009. július 10.)

Furcsa kommunikációs pályázatok

Több sebtől is vérzik a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség (NFÜ) 1,1 milliárd forintos összértékű kommunikációs pályázata, amelyet a hazai válságkezelés és az uniós pénzek felhasználásának népszerűsítésére írtak ki. Az ismeretlen okból gyorsított meghívásos közbeszerzésen a jelentkezők számával is problémák akadtak. A korábban már többször befutó Mindshare médiaügynökség mellett mindössze két pályázó akadt. Az egyik a Media Insight volt, amely a Mindshare-rel együtt a GroupM csoport tagja, vagyis testvércég, ezért megfejthetetlen, milyen okból szándékoztak egymástól elhalászni ugyanazt a megrendelést. A másik jelentkező a Media Planning Goup (MPG) volt, amely utóbb megtámadta az eredményt, mivel a nyertes végül nem azt a feladatot valósította meg, mint amire a pályázat során ígéretet tett.
A közbeszerzés további érdekessége, hogy a valójában kedvezőbb ajánlatot tevő, vagyis a saját cégcsoportjának másik tagja alá ígérő Media Insight ajánlatát az utolsó percben eredménytelennek nyilvánították, "mivel dokumentációja nem volt teljes". Így maradhatott ismét egyedül a porondon a Mindshare, amely tavaly is úgy nyert egy másik céggel közösen egy kétmilliárdos közbeszerzést, hogy nem volt más érvényes ajánlattevő.
Az eset kiverte a biztosítékot a Magyar Kommunikációs Ügynökségek Szövetségénél, amely a tavalyi eset után részletes közbeszerzési ajánlást készített, s ebben javaslatot tett a korrekt és átlátható pályáztatási feltételrendszerre. A helyzet azonban láthatólag nem változott. Ezt mutatja a Közbeszerzési Döntőbizottság által a mostani pályázattal kapcsolatosan az NFÜ-re kiszabott 2 millió forintos és a Mindshare-re rótt másfél millió forintos bírság is. A bizottság helyt adott a hoppon maradt panaszosnak.

(Magyar Nemzet, 2009. július 10.)