eHETI KÖZBESZERZÉSI HÍRLEVÉL

Aktuális képzések:

ÁLLAMILAG ELISMERT KÖZBESZERZÉSIREFERENS-KÉPZÉS
(2009. október 15.-2010. március 25.)

KÖZBESZERZÉSI LEVELEK (szaklap)
A MA HATÁLYOS KÖZBESZERZÉSI JOGANYAG
MÉG TÖBB KÖZBESZERZÉS...

Tisztelt Olvasónk!

A Magyar Közbeszerzési Társaság heti hírlevele a társaság tagjainak készülő exkluzív összefoglaló, amely az előző hét közbeszerzési híradásait szemlézi.

KÖZBESZERZÉSI HÍREK

A tavalyinál több közbeszerzés

Egyharmadával nőtt a közbeszerzési eljárások értéke az első fél évben a múlt év hasonló időszakához képest. Az idei év első hat hónapjában összesen 753 milliárd forint felhasználásáról döntöttek közbeszerzési eljárás keretében. Az értékgyarapodás elsősorban az építőipari beruházások több mint 80 százalékos bővülésének volt köszönhető; az összes közbeszerzési érték mintegy 47 százaléka erre az ágazatra esett. A szolgáltatások értéke 42 százalékkal nőtt, és aránya meghaladta a 36 százalékot. Az árubeszerzések értéke viszont a tavalyinak több mint a felére esett vissza, és részesedése a 17 százalékot sem érte el.
A Közbeszerzési Döntőbizottsághoz az elmúlt fél évben összesen 337 jogorvoslati eljárási kérelemmel fordultak. A kiszabott bírság összege 90 millió forint volt, ez lényeges csökkenés a múlt évihez képest. (További részletek a lapszemle rovatban.)

Az államkincstár lesz a fedezetkezelő

Közzétették a beruházást gyorsító második csomag részletszabályainak tervezetét a Nemzeti Fejlesztési és Gazdasági Minisztérium honlapján. A nemrégiben elfogadott törvényhez kapcsolódó kormány- és miniszteri rendeleteket módosító jogszabálytervezetben szerepel például a területi főépítészek meghonosítása és a tervtanácsokra vonatkozó szabályanyag is. A legnagyobb érdeklődés kétségtelenül a fedezetkezelői tevékenységet kíséri, miután a gyorsító csomagban az építési törvény módosítása a részletszabályok megalkotására a kormányt jogosítja fel. A tervezet szerint a fedezetkezelő elkülönített számlán tartja a következő építési szakasz ellenértékét, és a fővállalkozót csak azt követően illeti meg fizetség, ha az alvállalkozók megkapták pénzüket. Emlékeztetőül: az eredeti törvényjavaslat az ügyvédeknek és a közjegyzőknek is jogosultságot adott volna a fedezetkezelésre. A rendelet magánberuházások esetében csak azokat jogosítja fel erre, akik a PSZÁF-től engedélyt kaptak pénzforgalmi számla kezelésére. A közbeszerzés alá tartozó beruházásoknál viszont a Magyar Államkincstár lesz a fedezetkezelő, de a magánberuházók is választhatják ezt a szervezetet.

Eljárás könyvvizsgálói megbízatásra

A Közlekedési, Hírközlési és Energiaügyi Minisztérium közbeszerzési eljárást írt ki a Magyar Közút Nonprofit Zrt. és a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. üzleti éves beszámolójának, valamint a Közlekedésfejlesztési Koordinációs Központ Útpénztárra (évi 100 milliárd forint) vonatkozó könyvvizsgálati feladatainak ellátására 2009–2010. évekre. A nyertes feladata még a társaságok számviteli szabályzatainak aktualizálása és egyéb, pénzügyi, számviteli és adózási témákban konzultáció biztosítása. A gyorsított meghívásos eljárásra július 27-ig lehet jelentkezni. A pályázóknak és alvállalkozóiknak együttesen fel kell tudni mutatni 2006–2008-ban évente legalább egy, minimum tízmilliárd forint mérlegfőösszeggel rendelkező társaság és egy költségvetési szervnél végzett könyvvizsgálatra vonatkozó referenciát. A gyorsított eljárás alkalmazását a tárca azzal indokolja, hogy a „lejáró könyvvizsgálati szerződések megújítása a lehető legrövidebb időn belül szükséges.”

Villamostenderek második nekifutásra

Újra nekifut városi közlekedési beruházásainak Miskolc, Szeged és Debrecen. A gyenge forint miatti tavaszi sikertelen tenderek után a három város a „rájátszásban” euróban várja az árajánlatokat. Mindhárman az Európai Unió támogatásával vásárolnák meg az új, korszerű villamosokat. Miskolcon dőlhet el leghamarább a kérdés, ahol már a napokban dönthetnek a májusban módosított közbeszerzési eljárás eredményéről. Ha lesz olyan érvényes ajánlat, amely belefér a pénzügyi keretbe, a 31 villamos szállítására szeptemberben aláírják a szerződést a nyertessel. Szeged is másodszorra próbálkozik: a város vezetői abban bíznak, hogy az első körben pályázók – a lengyel Pesa Bidbos, a svájci Stadler, a cseh Inecon és a spanyol CAF – július végén ismét ajánlatot adnak. Számítanak még a cseh Škoda és a német Bombardier pályázatára is. Debrecen szintén ismétel: a 18 csuklós villamos beszerzésére a múlt héten hirdettek meg új közbeszerzési eljárást. Augusztus 19-ig várják az ajánlatokat.

Nyílt közbeszerzés vasúttervezésre

A Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. nyílt közbeszerzéssel keres vállalkozót a Székesfehérvár–Boba vasútvonal átépítéséhez szükséges kiegészítő engedélyezési tervek elkészítésére. A jelenleg végig egyvágányú vasútvonal Székesfehérvár és Veszprém között kétvágányú lesz, úgy, hogy azon 160 kilométeres óránkénti sebességgel közlekedhetnek a vonatok. A további szakasz egyvágányú marad, de gyorsabb közlekedésre lesz alkalmas. Veszprém és Herend között 120, Herend és Ajka között 80, míg onnan Bobáig 160 kilométeres óránkénti sebességre kell tervezni a pályát. El kell készíteni a Veszprém–Boba reláció felsővezetékének és a vasútállomások külső energiaellátásának terveit is a teljes vonalra.

Győr: új busztender

Eredménytelenül zárult a győri tömegközlekedés korszerűsítésére kiírt közbeszerzési eljárás. A projekt teljes költsége 563,5 millió forintra rúg, ehhez nyert a város 507 millió forint uniós támogatást. Az önrészből 24 milliót a város, 33 milliót a Kisalföld Volán állna. Az eljárásra négy cég adott be pályázatot, közülük három volt érvényes, ennek ellenére a tender eredménytelenül zárult. Ok: a legjobb ajánlat önrésze is jelentősen túlhaladta a rendelkezésre álló összegeket. Az önkormányzat kifizette volna a reá eső mintegy 50 millió forintot, a Volán-társaság viszont nem volt képes vállalni a rá háruló 170 millió forintot. A reméltnél drágább árajánlatok mögött részben az áfa emelkedése, részben pedig a korábban számítottnál gyengébb forint áll. A város döntése szerint egy hónapon belül hirdetmény nélküli tárgyalásos közbeszerzésen próbálnak olyan árat és műszaki tartalmat kialkudni, amelyet az önkormányzat és a Volán-vállalat egyaránt vállalhat.

Új pályázat a terézvárosi parkoltatásra

A kerületi önkormányzatok által a Centrum Parkoló Kft.-vel korábban tíz évre kötött szerződések szeptemberben lejárnak. Most, amikor megszabadulhatna a sokat támadott társaságtól, ismét a neki kedvező feltételekkel írta ki újabb tíz évre szóló parkolási tenderét a Terézváros. A kerület több képviselője évek óta szorgalmazza, hogy a maximális nyereség érdekében alakítsa ki a kerület a parkolási rendszert üzemeltető szervezetét. Ezt a lehetőséget azonban a vagyonkezelő elvetette, mondván: „a rendelkezésre álló rövid idő alatt nem tudjuk biztosítani egy teljesen új, minden háttér nélkül álló cégnek a beindulását”. Azt a javaslatot is elvették, hogy ne tíz, hanem csak két évre szóljon a pályáztatás, s közben a Terézvárosi Vagyonkezelő Nonprofit Zrt. készüljön fel a feladat ellátására. A közbeszerzési kiírás szerint a tenderen augusztus 24-ig lehet ajánlatot tenni. A győztessel szeptember 10-én köt szerződést a kerület. (További részletek a lapszemle rovatban.)

Elakadt a traffipaxtender

Kétséges, hogy december végére működni fog a 600 automata sebességmérő, amelyek telepítését programba vette a kormányzat. Ennek érdekében a világ eddigi legnagyobb traffipaxtenderét írták ki: soha ennyi sebességmérőt még nem rendelt rendőrség. Az ORFK azonban nem köthetett szerződést az általa nyertesnek minősített cégekkel, mert az egyik nyertes, a Civil Biztonsági Szolgálat Zrt. megtámadta a pályázat eredményét, a Közbeszerzési Döntőbizottság pedig megtiltotta a szerződéskötést a másik két nyertessel. A panaszos azzal érvelt, hogy őt jogtalanul zárták ki a három részre bontott tender két részéből. Annak ellenére, hogy a legolcsóbb ajánlatot tette, a kiíró a Civil Biztonsági Szolgálat Zrt.-nek ítélte a közép-magyarországi, a Budapest Mikroelektronika Zrt.-nek a nyugat-magyarországi, és a Getronics Magyarország Kft.-nek a kelet-magyarországi munkát. Az ORFK érve: a 600 traffipax bérletére vonatkozó ajánlatot azért darabolták három részre, mert nem akarták, hogy egy kézbe kerüljön az ország teljes úthálózatát megfigyelés alatt tartó hálózat. Ha ugyanis az egyetlen cég bedőlne, az egész országban megszűnne az ellenőrzés. A tenderkiírás viszont nem zárta ki annak lehetőségét, hogy egy cég nyerje meg akár mind a három régióban a traffipaxtelepítés jogát. (További részletek a lapszemle rovatban.)

Hírek – röviden

A Magyar Fejlesztési Bank Zrt. nettó 180 millió forint keretösszeget tartalmazó hitelreklámtenderét a Mindshare Médiaügynökség Kft. nyerte. * Eredménytelenül zárult a MÁV Zrt. Andrássy úti székházára másodszor meghirdetett pályázat. Egyetlen ajánlat sem érkezett. * Július 20-án írja alá a Magyar Posta Zrt. az esztergomi Neuzer Kft.-vel, a 4800 kerékpár szállítására kiírt közbeszerzés nyertesével a szerződést. * A Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. által kommunikációs tevékenység ellátására kiírt közbeszerzési eljárását az Allison & The Whizz Advertising Kft. nyerte. * Közbeszerzési eljárás keretében választja ki a Magyar Posta Zrt. a gödöllői új logisztikai központ megvalósítóját. A beruházásra mintegy hatmilliárd forintot költenek. * Megkötötték a szerződést a bátaapáti Nemzeti Radioaktívhulladék-tároló építésére a Mecsekérc Környezetvédelmi Zrt.-vel. * Július 22-ig lehet beadni az ajánlatokat a kamuti művelődési ház felújítására kiírt közbeszerzési eljárásra. * Öt szegedi palotát renováltat az önkormányzat: a kivitelezőket közbeszerzési eljáráson választják ki. * Nyolcvan település ivóvízminőség-projektjét koordinálja Szerencs városa; a 4 milliárd forint támogatást nyert fejlesztés közbeszerzési hirdetményét a napokban teszik közzé. * Csorváson felújítják az egészségügyi centrumot, a közbeszerzési eljárás folyamatban van. * Negyven békési település és a megyei önkormányzat együttesen szerzik be a gázenergiát: az ezzel kapcsolatos nemzetközi közbeszerzést gyorsított eljárással bonyolítják le. * Hódmezővásárhelyen 211 millió forint költséggel felújítják az autóbusz-megállókat: a kivitelezést a Közgép Zrt. nyerte. * A BKV midibuszok üzemeltetésére tárgyalásos közbeszerzést indított. * Paks: negyedmilliárdnyi költséggel útfelújításba kezdett a város, a közbeszerzést a Soltút nyerte. * Az apátfalvai Dózsa György Általános Iskola felújítására indított közbeszerzést a hódmezővásárhelyi Építészmester Zrt. nyerte.

KÖZBESZERZÉSI SAJTÓSZEMLE

Sajtószemlénk a magyar sajtóban megjelent hírek és információk kivonatolt és szerkesztett formája (az eredeti forrás mindenkori megjelölésével).

Nőtt a közbeszerzések értéke

Az év első felében harmadával nőtt a közbeszerzések értéke a múlt évihez viszonyítva. Az adatokból az is kiderül, hogy az ügyeletek összegei meglehetősen rapszodikusan alakultak. Az ingadozás egyik oka: áprilisban lépett hatályba a közbeszerzési törvény módosítása, ezért az ajánlatkérők igyekeztek előrehozni a kiírásokat. Az új szabályok szerint nagyobb lett az eljárások nyilvánossága, és kétségtelenül több munkával jár az értékelés.
Berényi Lajos, a Közbeszerzések Tanácsa elnöke tájékoztatóján kifogásolta, hogy a tárgyalásos közbeszerzések száma alig csökkent (573-ról 517-re), értékük viszont – az összes beszerzésen belül – 43 százalékról 52 százalékra emelkedett. „Ez különösen az uniós támogatással megvalósuló beszerzéseknél veszélyes, mivel az EU nem pártolja a nem nyilvános tendereket, mert sérülhet a verseny” – hangoztatta az elnök. Szerinte azok választják ezt a formát, akik nem tudják pontosan, mit akarnak, és a tárgyalásos fordulók során alakítják ki a pontos igényüket, szemben a nyílt eljárással, amelynél utólag nem lehet belenyúlni a kiírásba.
A nyílt eljárások száma a tavalyi 950 darabhoz szinte hasonlósan az idei első hat hónapban 959 volt, értéke 282 milliárd forintra rúgott. A meghívásos eljárások aránya a tavalyi 6,6 százalékról az idén 8,8 százalékra, a tárgyalásos eljárásoké pedig 32 százalékról 29 százalékra módosult. Az egyszerűsített eljárások aránya alig változott, 7,4 százalék volt.
A közbeszerzések értékében csaknem kétharmadával növelték részesedésüket a közszolgáltatók, a központi költségvetés súlya csökkent, az önkormányzatoké viszont növekedett. Berényi úgy véli, hogy az idén a recesszió hatására növekedni fog az uniós támogatású kiírások száma.

(Világgazdaság, 2009. július 17.)

Kétséges táblabiznisz

Csupán egyetlen cég, a Hewlett-Packard (HP) jutott be a digitális taneszközök beszerzésére kiírt tender második fordulójába. Ám jelenleg még az első árajánlatnál tartanak, amely alapján megkezdhetik a tárgyalásokat. Az idén áprilisban másodjára kiírt eljárásra ketten jelentkeztek, a HP és az IBM, utóbbi azonban nem felelt meg az előírt pénzügyminimumi követelményeknek, ezért azonnal ki kellett volna zárni. Az NFÜ mégis érvényesnek nyilvánította az IBM jelentkezését, vagyis továbbengedte a céget a második fordulóba. Azzal indokolták a versenyben tartásának szükségességét, hogy az uniós ellenőrzések nem a nemzeti törvények betartását, hanem a versenyhelyzetet vizsgálják elsősorban, márpedig az IBM kizárása esetén csupán egyetlen cég, a HP maradna versenyben.
Az első tenderre is a HP és az IBM jelentkezett, az utóbbi pályázata akkor is azért lett érvénytelen, mert nem felelt meg a pályázati pénzügyi követelményeknek. Az NFÜ az új tenderen is feltételül szabta, hogy csak olyan pályázó jelentkezését fogadja el, amelyben az ajánlattevő az előző három üzleti évben elért, informatikai eszközök forgalmával kapcsolatos bevétele legalább nettó húszmilliárd forint, holott az előző tenderen már kiderült, hogy az IBM-é még a 18 milliárd forintot sem éri el, tehát jelentkezése csakis érvénytelen lehet. Az NFÜ tehát a cégek pénzügyi adatainak ismeretében olyan feltételeket szabott, amelyeknek a drágább ajánlattevő HP felel meg.

(Magyar Nemzet, 2009. július 17.)

Terézvárosi parkolási tender

Az elmúlt tíz év a legkevésbé sem a nyereség maximalizálásáról szólt a Centrum Parkoló Kft.-vel szerződött VI., VII. és VIII., majd a később csatlakozó négy budai kerületben. Évente mintegy 500 millió forint kár éri a hét önkormányzatot. A sokat támadott szerződés szeptember végére hatályát veszti, így megnyílik a lehetőség az önkormányzatok számára, hogy kezükbe vegyék a milliárdos üzletet. Ráadásul a szerződés lejártával az önkormányzatok tulajdonába kerül az összes parkolóóra. A terézvárosi önkormányzat mégsem él ezzel a lehetőséggel, új közbeszerzési eljárást indít a parkolási feladatok ellátására. A kiírás feltételei egyértelműen a Centrumnak kedveznek.
Az újonnan alakuló társaságokat ugyanis az önkormányzat pályázata eleve kizárja. A szolgáltatási koncessziót csak olyan, legalább egy éve minimum ötezer parkolóhelyet üzemeltető, legkevesebb 110 parkolóórát fenntartó, három év alatt minimum 1,2 milliárd forintos bevételt kasszírozó cég nyerheti el, amely pótdíjazási és mobilfizetési rendszer alkalmazását igazoló referenciát, valamint heti hét napban üzemelő 24 órás ügyfélszolgálati rendszert tud felmutatni. A Centrumra éppen passzol ez a kabát, de alkalmas pályázó lehet még a másik két fővárosi parkolótársaság, a Fővárosi Közterületi Parkoló Társulás, valamint a Budapesti Önkormányzati Parkolási Kft. is. Utóbbi jelezte, elindul a terézvárosi pályázaton. Csak az a kérdés, lesz-e elég ideje a pályázat augusztus 24-ei beadásáig a megfelelő felkészülésre.
Tetemes bevétel származhat a kerékbilincselésből is, amelyre a VI. kerület eddig évente írt ki tendert, és amelyre minden alkalommal egyetlen ajánlattevő, a Centrum pályázott. Az önkormányzat most a kerékbilincselést is tíz évre adja oda a nyertesnek. A Centrum bebetonozottnak tűnik Terézvárosban.

(HVG, 2009. július 18.)