eHETI KÖZBESZERZÉSI HÍRLEVÉL

Aktuális képzések:

ÁLLAMILAG ELISMERT KÖZBESZERZÉSIREFERENS-KÉPZÉS
(2009. október 15.-2010. március 25.)

KÖZBESZERZÉSI LEVELEK (szaklap)
A MA HATÁLYOS KÖZBESZERZÉSI JOGANYAG
MÉG TÖBB KÖZBESZERZÉS...

Tisztelt Olvasónk!

A Magyar Közbeszerzési Társaság heti hírlevele a társaság tagjainak készülő exkluzív összefoglaló, amely az előző hét közbeszerzési híradásait szemlézi.

KÖZBESZERZÉSI HÍREK

M3-as: eredménytelen a közbeszerzés

Eredménytelenné nyilvánította az M3-as gyorsforgalmi út Nyíregyháza és Vásárosnamény közötti szakaszának tervezésére, építésére, felújítására, üzemeltetésére, fenntartására, valamint az ezen tevékenységek finanszírozására vonatkozó közbeszerzési eljárást a Közlekedési, Hírközlési és Energiaügyi Minisztérium. A Magyar Közlönyben megjelent kormányhatározat megerősíti azokat a korábbi értesüléseket, miszerint a kabinet felcseréli az uniós fejlesztések rangsorának élén az M3-as gyorsforgalmi út említett szakaszát az M4-es autóút Budapest-Cegléd közötti szakaszával. A kormány tehát törölte az M3-as gyorsforgalmi út érintett 46 kilométeres szakaszát a hosszú távú fejlesztések első három helyéről, és a kabinet most azt vizsgálja, van-e lehetőség arra, hogy a tervezett fejlesztést az európai uniós források terhére, a KÖZOP-program keretében valósítsa meg.

Traffipaxtender: nem döntött a döntőbizottság

A Közbeszerzési Döntőbizottság (KD) a múlt heti ülésén nem hozott döntést a traffipaxtender ügyében, azt augusztus második felére halasztotta. Ugyanakkor új indoklás benyújtását kérte az eljárásból kizárt ajánlattevő Civil Biztonsági Szolgálat Zrt.-től és az ajánlatkérő ORFK-tól. Emlékeztetőül: az Országos Rendőr-főkapitányság januárban írta ki a közbeszerzési eljárást 600 traffipax telepítésére. A tender keleti, nyugati és középső területekre osztotta az országot, ezekre külön lehetett ajánlatot tenni. A keleti és a nyugati részből az ajánlatkérő kizárta a Civil Biztonsági Szolgálat Zrt.-t, mivel az - indoklása szerint - irreálisan alacsony árat ajánlott. A társaság megtámadta ezt a döntést, így a KD-nek kell eldöntenie, hogy a cég képes-e megvalósítani a szolgáltatást az ajánlott árból.
Időközben egyébként az ORFK, a döntést meg sem várva, forráshiányra hivatkozva lefújta a tendert. Egy másik pályázó, a Getroncs Magyarország Kft. (ő a kelet-magyarországi régióban nyert volna) jogsértésre hivatkozva szintén a döntőbizottsághoz fordult, mert álláspontja szerint megalapozatlan a kiíró indoka, miszerint a jövő évi központi költségvetési tervezési adatok nem nyújtanak fedezetet a közbeszerzés szerinti összes traffipax üzembe állítására.

Tárgyalásos közbeszerzés hitelfelvételre

A múlt héten lejárt a jelentkezési határidő azon a tárgyalásos közbeszerzési eljáráson, amelyen a fővárosi önkormányzat 17,452 milliárd forint felvételére keres pénzintézetet. Eredményhirdetésre augusztus 28-án kerül sor, a pénz megérkezésére szeptemberben számít a budapesti Városháza. Ez csak az első lépés, mert az önkormányzat ebben az évben összesen 34 milliárd forint hitelt szeretne felvenni, hogy a 2009-re tervezett beruházásait, illetve fejlesztéseit finanszírozni tudja. Összesen kilenc jelentős programról van szó: a nagyobb útfelújítások egy részének fedezetére, közoktatási beruházásokra, a csepeli gerincút építésére, valamint a Budapest Szíve program egyes elemeire költenék a pénzt. A kölcsön második felét az önkormányzat az Európai Beruházási Banktól (EIB) várja, ami - egy korábbi megállapodás alapján - nem közbeszerzés-köteles. Ehhez viszont szükséges a Fővárosi Közgyűlés jóváhagyása, mert ez a testület kötötte az EIB-vel a korábbi, most módosítandó keretszerződést is. A főváros jelenlegi adósságállománya körülbelül 160 milliárd forint.

Győztest hirdettek két úttenderen

Eredményt hirdettek a tervezett M4-es autópálya részeként megépülő 4-es számú főút Kisújszállást elkerülő szakaszára kiírt közbeszerzési eljáráson. A 11,3 kilométer hosszú, kétszer egysávos gyorsforgalmi út megépítésére hat ajánlat érkezett, ebből ötöt nyilvánított eredményesnek a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. A beruházó a legolcsóbb ajánlatot benyújtó (6,27 milliárd forint) pályázót, a Porr-Teerag-Asdag alkotta PT Kisújszállás Konzorciumot hirdette ki nyertesnek. A tenderre egyébként 8,88 milliárd forintos ajánlat is érkezett. A győztes ajánlattevővel a NIF a kihirdetéstől számított 15 napot követően köthet szerződést, feltéve hogy a többi ajánlattevő nem támadja meg a tendert. Az új elkerülő úttal a városon kívülre vezethető a 4-es főút átmenő forgalma.
Ugyancsak eredményt hirdettek az M9-es autóút 51-es és 54-es számú főút közötti szakaszának megépítésére. Itt 12,3 kilométer hosszú, kétszer egysávos út épül. Tíz ajánlat érkezett, a hét érvényes pályázó közül a Gránit Hungária Kft. nyert 7,43 milliárd forintos árajánlatával. (A legmagasabb árajánlat 11,68 milliárd forint volt).

Jogorvoslatot kér a Baucont

A felszámolás alatt lévő Baucont Építőipari Zrt. jogorvoslatot kezdeményez a budaörsi városi sportcsarnok és uszoda építésének folytatására kiírt közbeszerzési eljárás miatt. A budaörsi önkormányzat beruházásának megvalósítását a Baucont két évvel ezelőtt nyerte el közbeszerzés keretében, nettó 2,7 milliárd forintért. A létesítmény átadását 2008 júliusára vállalta, azonban nem készült el, és az önkormányzat 2009 márciusában elállt a szerződéstől. A 4 milliárd forintra "hízott" beruházás befejező munkáira a helyhatóság júliusban új, gyorsított közbeszerzést írt ki, azzal, hogy a nyertes cégeknek három hónapon belül be kell fejezni a munkákat. Az önkormányzat az elvégzett munkáért fizetett a Baucont-nak, a csúszás miatt azonban kötbért számított fel. Az egykori generálkivitelező cég felszámolása július 9-én indult, az eljárást több hitelező kezdeményezte.

MÁV: milliárdos forgóeszközhitel-tender

A MÁV 4 milliárd forint és 2 millió euró (kb. 540 millió forint) forgóeszközhitel nyújtására írt ki közbeszerzési pályázatot. A vasúttársaság tájékoztatása szerint a kölcsönök lejáró forgóeszközhitelek refinanszírozását szolgálják. A nagyobb verseny érdekében a forintkölcsön összegét két részre, 1,7 és 2,3 milliárd forintra bontották. A MÁV-nak az első félév végén 11,4 milliárd forint rövid lejáratú hitele volt, hosszú lejáratú hitelállománya megközelítette a 209 milliárd forintot. A MÁV-csoport hitelállományának jelentős része a MÁV Zrt.-nél van, míg a leányvállalatok a likviditás fenntartásához szükséges folyószámla-hitelkerettel rendelkeznek. A MÁV Trakció Zrt. 25 darab, és opcionálisan további 25 darab villamosmozdony beszerzését finanszírozó hitelre írt ki korábban közbeszerzést, ennek elbírálása folyamatban van.

Pécsi tudásközpont: szerződtek a győztessel

A megyei önkormányzat és a Pécsi Tudományegyetem képviselői aláírták a Gropius Zrt.-vel a Dél-dunántúli Regionális Könyvtár és Tudásközpont építéséről szóló kivitelezői szerződését. A közbeszerzési eljárást megnyerő cég átvette a munkaterületet, és vállalta: 392 nap alatt végez az építési munkálatokkal, így a nettó 3,8 milliárd forintból elkészülő tudásközpont a jövő év nyarán készen áll. A közbeszerzési kiírás alapján 4 milliárd 50 millió forint állt rendelkezésre a beruházáshoz, ehhez képest sikerült jóval kedvezőbb árajánlatot adó kivitelezőt kiválasztani az eljárás során. A közbeszerzésen öt pályázó indult, ebből két ajánlatot érvénytelennek ítélt a bírálóbizottság, s végül három közül választották ki a legkedvezőbbet. Emlékeztetőül: a múlt évben lezajlott első közbeszerzési eljáráson indulók az eredeti elképzelésnél jóval drágább árajánlatokat adtak, ezért a megyei önkormányzat akkor érvénytelennek minősítette a tendert. Új eljárás kiírása mellett döntött, ami most eredménnyel zárult.

Szombathely: öt közül a ZÁÉV nyert

Hamarosan megkezdődhet Szombathely egyik emblematikus római kori műemlékének, az Iseumnak a rekonstrukciója - jelentette be Ipkovich György, a város polgármestere a felújításra és átépítésre meghirdetett közbeszerzési eljárás eredményének kihirdetése alkalmából. A több mint másfél milliárd forint értékű beruházás a Nyugat-dunántúli Regionális Operatív Program keretéből elnyert támogatásból valósul meg, a régió egyik kiemelt kulturális projektjeként. A sokrétű feladatot 2010 augusztusáig kell elvégezni. A kivitelezési munkára kiírt nyílt közbeszerzési eljárást öt pályázó közül a ZÁÉV Zrt. nyerte meg. Az Iseum rekonstrukciójához kapcsolódóan a kivitelezőnek három különálló, de szervesen összefüggő objektumot kell megépítenie, amelyeket az ókori romterület fűz majd egybe.

Új közbeszerzés a vírusölőkre

Eredménytelen lett az a közbeszerzési eljárás, amellyel a kormány újabb készleteket vett volna az antivirális szerekből az új típusú influenzajárvány hatékony megelőzése érdekében. A kormány májusban adott felhatalmazást az egészségügyi miniszternek, hogy töltse fel az állami raktárkészleteket a szükséges gyógyszerekből. Noha két ilyen termék van a piacon, nálunk az egyszerűsített közbeszerzési eljárásra csak az egyik készítmény, a Tamiflu gyártóját, a Roche-t hívták meg. Ám a tárgyalás sikertelenül zárult, mert a cég 2007-ben gyártott készítményt szeretett volna eladni, a kormány viszont a frissen gyártott, 2009-es hatóanyaghoz ragaszkodik. Az ezzel kapcsolatos új közbeszerzési eljárás folyamatban van.
Egyelőre nincs megoldás az influenza elleni oltások finanszírozására sem, noha az árban és a legyártandó mennyiségben megegyezett a kormány az Omninvest képviselőivel. A kormány utólag, a vakcina legyártása és leszállítása után fizetne, az Omninvest viszont ragaszkodik a 30-60 napon belüli számlarendezéshez. Információk szerint valószínű, hogy a kormány - mivel a költségvetés nem tartalmazza a fedezetet - hitelkonstrukcióval biztosítja majd a szükséges összeget.

Hírek - röviden

Az IQSYS Zrt. nyerte nettó 529 millió forintos árajánlatával a Hajdú Volán Közlekedési Zrt. nyílt közbeszerzését, amelyen számítógép-alapú pénztárgépeket és utastájékoztató eszközöket, továbbá forgalomirányítási rendszereket vásárolt. * Több mint 2,6 milliárd forintot nyert a Sopron Térségi Hulladékgazdálkodási Önkormányzati Társulás a települési lerakók rekultivációjára. A munkák elvégzésére közbeszerzési eljáráson választják ki a kivitelezőket. * Nettó 247 millió forintért vállalta a Magyar Gazdaságfejlesztési Központ Zrt. 2009-2010. évi kommunikációs feladatainak teljes körű támogatását az Akció-Nxs Reklámügynökség Kft. * Mosonmagyaróváron kilenc lakóutcát építtet, illetve korszerűsít az önkormányzat. A két ütemben megvalósuló programra közbeszerzési eljárást indítottak. * Miskolcon a Megyeháza "B" épületének akadálymentesítésére kiírt közbeszerzési eljárást a Középület és Lakásépítő Zrt. nyerte. * Tizenegy kilométernyi mellékút felújítása kezdődött meg Tata és Oroszlány közeli útszakaszokon. Az 585 millió forint értékű munkák elvégzésére közbeszerzési eljáráson választják ki a kivitelezőket. * Az eredménytelen közbeszerzés és a kiviteli tervek átdolgozása miatt csúszik a mosonszentmiklósi iskola építése. * Az Alba Volán az eredetileg számítotthoz képest 800 millió forinttal olcsóbban - 6,083 milliárd forintért - vásárolt üzemanyagot a Mol Nyrt.-től hirdetmény közzétételével indult tárgyalásos közbeszerzésen. * Mobiltelefon-egyenleg terhére történő vasútimenetjegy-vásárlást biztosító rendszer kiépítésére indított közbeszerzési eljárást a MÁV Start Zrt. * Csurgón, a körforgalom tervezett átépítésére meghirdetett közbeszerzési eljárásra egyetlen ajánlat érkezett, az is jóval meghaladta a város anyagi lehetőségét, ezért az önkormányzat a tendert eredménytelennek nyilvánította, és úgy döntött, hogy tárgyalásos eljáráson próbál elfogadható kivitelezőt találni. * Csabacsűdön a szennyvíztisztító telep építésére kiírt tendert egy budapesti cég nyerte. Nevét a hamarosan aláírandó szerződéskötéskor teszik közzé. * A Közép-Duna Vidéke Hulladékgazdálkodási Önkormányzati Társulás 169 települést fog össze: a térségben található 83 hulladéklerakó rekultivációjára 7,7 milliárd forint állami támogatást nyert. A kiviteli munkák megkezdésére a közbeszerzési eljárások lefolytatását követően kerül sor. * Medvegyev orosz elnök utasította a gazdasági minisztert és a szövetségi monopóliumellenes hatóság vezetőjét, ellenőrizzék azt állami beszerzésekre vonatkozó információk megbízhatóságát, és arról tegyenek jelentést. Olyan hírek láttak ugyanis napvilágot, hogy az állami beszerzésekre vonatkozóan nyilvánosságra került információk pontatlanok és megbízhatatlanok.

KÖZBESZERZÉSI SAJTÓSZEMLE

Sajtószemlénk a magyar sajtóban megjelent hírek és információk kivonatolt és szerkesztett formája (az eredeti forrás mindenkori megjelölésével).

Dugó a BKV busztenderén

Heten versenyeznek a BKV járatkiszervezési pályázatán. A kis busz is nagy üzlet, ezt bizonyítja, hogy a midibuszok üzemeltetésére jelentkezett három Volán-társaság, az Orangeways és a Széles Gábor érdekeltségébe tartozó VT-Transman is.
Magántőkét vonna be a fővárosi tömegközlekedésbe a BKV. Az erről szóló közbeszerzési eljárás első fordulója lezárult. Az ajánlattételi felhívás szerint negyven darab midiautóbusz üzemeltetését kívánják alvállalkozásba adni, ami 2,3 millió kocsikilométert jelent. Információk szerint a nyertes évi 1-1,5 milliárd forintért végezheti a budapesti autóbuszjáratok üzemeltetését. Az első szakaszban konkrét ajánlatokat nem adhattak a pályázók, ez még csak a jelentkezők gazdasági, műszaki és szakmai szempontok szerinti kiválasztására szolgál. A BKV Zrt. dönti el, melyikük tehet ajánlatot a második szakaszban.
Információk szerint a közbeszerzési eljárásra hét társaság jelentkezett: a Volánbusz, a Vértes Volán, a Körös Volán, az Orangeways, a szolnoki Panoráma Tourist Kft., a VT-Transman, valamint az Inter Tan-Ker. A buszos cégek komoly versenyre számíthatnak a megbízásért, szigorú feltételeknek kell majd megfelelniük. A kiírásból ugyanis levezethető, hogy a felajánlott buszok típusa és jellemzői komoly súllyal esnek latba az értékelés során. A midibuszok esetében előírják az Euro 5-ös környezetvédelmi normáknak megfelelő motorral szerelt járművek alkalmazását, és a többi járműkategóriában is az Euro 4-es a követelmény. Ez pedig vadonatúj vagy egy-két éves átlagéletkorú flottát jelent.

(Népszabadság, 2009. augusztus 1.)

Egyre nő a kiszolgáltatottság a magyarországi építőiparban

Növekvő kiszolgáltatottságról, fokozódó árversenyről, a lánctartozások gyarapodásáról tanúskodik az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetsége (ÉVOSZ) által a vállalkozók körében végzett „pulzusvizsgálat”.
A közbeszerzési pályázatokkal kapcsolatban az ágazati szereplők arról számolnak be, hogy az alulfinanszírozott támogatás miatt az önkormányzati pályáztatások sorra meghiúsulnak. Mivel az önkormányzatok nem tudják pótolni a hiányzó részt, a megrendeléseket olyan áron viszik el a vállalkozók, amelyekből az előírt műszaki tartalom nem valósítható meg, a lánctartozások összege viszont növekszik. A kivitelezők úgy látják, gyakran szakmailag megalapozatlan feladatokat pályáztatnak részletes költségvetés nélkül. A közbeszerzések 98 százalékánál még mindig az ár a döntő tényező, ritka, hogy irreálisan alacsony ár miatt az ajánlkozókat kizárják. A vállalkozók egyre kiszolgáltatottabbak, a megrendelők pedig mind gátlástalanabbul visszaélnek a megrendelések hiányával. Gyakori, hogy az irreális áron vállalkozó cégek az elnyert munkát minőségrontás és az alvállalkozó bebukása révén oldják meg.
A vállalkozók körében végzett felmérés alapján az ÉVOSZ azt állapítja meg, hogy a KSH, illetve a kormányzati szervek a valóságnál rendre kedvezőbben ítélik meg az ágazat helyzetét. Megítélésük szerint az első félévi teljesítmény egyes cégcsoportoknál 5–40 százalékkal esett vissza, a kapacitások éves lekötése pedig 50-70 százalékos. A közmegrendelések nagyságát év végére 900 milliárd forintra prognosztizálja az ÉVOSZ, szemben például a 2006. évi 1110 milliárddal. A lakossági megrendeléseknél szinte egyeduralkodóvá vált a feketemunka, és drasztikusan csökkent a fővállalkozóként jelentkező kis cégek száma – állapítja meg a felmérés.

(Napi Gazdaság, 2009. augusztus 4.)

Titkosan drágább

Sok milliárd forintos, nemzetbiztonságilag titkosított informatikai megrendeléseket kapott az Eclipse Informatikai Rendszerház Zrt. A cégnek hivatalosan nincs honlapja, s a vállalat nemcsak az interneten rejtőzik, irodája inkább egy konspiratív helyre, semmint egy aktív piaci szereplő székházára emlékeztet. Nem meglepő a „zárkózott” működés. A Közigazgatási és Elektronikus Közszolgáltatások Központi Hivatala tájékoztatása szerint velük az Eclipse-nek jelenleg 4,96 milliárdos, titkosított közbeszerzésen elnyert szerződése van. E mellé jön még a Nemzeti Közlekedési Hatóságnak (NKH) szintén a Nemzetbiztonsági Bizottság által titkosított megbízása, amelyet ugyancsak többmilliárdosra becsülnek.
A nemzetbiztonsági okokra hivatkozva titkosított közbeszerzésekről a legtöbbet a GVH által az autók eredetiségvizsgálatával foglalkozó tanulmányból lehet megtudni. Ebből kiderül, hogy becslésük szerint az NKH 5-6 milliárd forintot költött el 2006-ban és 2007-ben a járművek műszakiját és a „mini” eredetiségvizsgálatát kezelő informatikai rendszerek továbbfejlesztésére, illetve kidolgozására.
Miért kellett titkosítani az autók műszaki vizsgáztatását és az amellett végzett, az eredetiségvizsgálathoz hasonló, de „integrált vizsgának” nevezett eljárás szoftveres hátterét?
Farkas László informatikai vezető szerint ennek több oka van. A rendszer egyrészt kapcsolatban áll (adatokat fogad és küld) olyan adatbázisokkal, amelyek nemzetbiztonságilag érzékenyek, másrészt közvetlenül kapcsolódik a „kormányzati gerinchez”, azaz a központi kormányzati informatikai hálóhoz. Ezenkívül olyan személyes adatokat is tartalmaz, amelyek szintén védelmet igényelnek. A nemzetbiztonsági titkosítást élvező Eclipse-nek már a műszaki vizsgához kapcsolódó beszerzések előtt is voltak gyümölcsöző üzletei. Az pedig jó üzletnek bizonyult, hogy a várhatóan kihalófélben lévő eredetiségvizsgálati piacról át tudott kerülni a jóval perspektivikusabb műszakivizsga-területre. Műszaki vizsgára mindig szükség lesz, és ha az eddigi eseményeket vesszük alapul, akkor három éven belül újabb szoftvert lehet majd fejleszteni hozzá.

(Figyelő, 2009. augusztus 6.)