eHETI KÖZBESZERZÉSI HÍRLEVÉL

Aktuális képzések:

ÁLLAMILAG ELISMERT KÖZBESZERZÉSIREFERENS-KÉPZÉS
(2009. október 15.-2010. március 25.)

KÖZBESZERZÉSI LEVELEK (szaklap)
A MA HATÁLYOS KÖZBESZERZÉSI JOGANYAG
MÉG TÖBB KÖZBESZERZÉS...

Tisztelt Olvasónk!

A Magyar Közbeszerzési Társaság heti hírlevele a társaság tagjainak készülő exkluzív összefoglaló, amely az előző hét közbeszerzési híradásait szemlézi.

KÖZBESZERZÉSI HÍREK

Ötvenmillión felül közbeszerzési kontroll

Augusztus 24-től minden olyan ötvenmillió forintot meghaladó közbeszerzési pályázat kiírásához, amelyet a kormány tagjai, illetve a felügyeletük alá tartozó költségvetési szervek, valamint többségi állami érdekeltségű gazdasági társaságok kezdeményeznek, egy monitoring munkacsoport jóváhagyására van szükség - áll a Magyar Közlönyben megjelent kormányhatározatban. A jogszabály a központosított közbeszerzés körén kívül eső, nem uniós forrásból magvalósuló közbeszerzési felhívásokra vonatkozik, a monitoringcsoport ezek időszerűségéről foglal állást. A rendelkezés kiterjed azon, az összeghatárt elérő szerződésekre is, amelyek megkötését vagy meghosszabbítását nem közbeszerzési eljárás keretében valósítják meg. A munkacsoport állásfoglalásának hiányában a beszerzési vagy az ajánlattételi felhívás nem tehető közzé, illetve nem küldhető el. (További részletek a lapszemle rovatban.)

A döntőbizottság vizsgálja a parkolási eljárást

Tetten érték, majd előzetes letartóztatásba helyezték a VI. kerületi közterület-felügyelet vezetőjét, Farkas Kálmánt, amint pénzt fogadott el - az ügyészség szerint rendszeresen - azért, hogy minél több autóra helyezzenek kerékbilincset. A bilincsek leszedése - ami 15 ezer forintjába kerül az autósoknak - ugyanis a kerületben a Centrum Parkoló Kft. joga; a céget illeti az ebből befolyó bevétel fele is. A gyanú szerint Farkas havonta, a bilincsek számától függően 500-800 ezer forint kenőpénzt fogadott el. Ebből ösztönözte kollégáit, hogy minél több autóra tegyenek bilincset.
A Centrum az elmúlt napokban a parkolással kapcsolatos közbeszerzési témában is szerepelt. A terézvárosi parkolóhelyek üzemeltetését is a cég végzi, s mivel hamarosan lejár a szerződése, az önkormányzat a tevékenységre közbeszerzési eljárást írt ki. Több versenytárs azonban máris kifogásolta, hogy a tendert "a Centrumra szabták". A Gazdasági Versenyhivatal panasza nyomán a kiírást a Közbeszerzési Döntőbizottság vizsgálja.

Kizárások a záhonyi tenderen

A Közbeszerzési Döntőbizottság megsemmisítette a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. (NIF) döntését a Záhony térségében tervezett, széles nyomsávú vontatóvágány felújításáról szóló tender eredményéről. Az eljárást megtámadó Swietelsky Kft. vezette konzorcium bizonyítékot szolgáltatott ugyanis arról, hogy a legalacsonyabb, 3,9 milliárd forintos árat beadó nyertesnek hirdetett Colas, illetve a második legolcsóbb Jász-Vasút ajánlatában egyaránt hamis adat szerepelt a cégek egy-egy szakemberének szakmai gyakorlatáról, így ki kellett volna zárni őket az eljárásból. Az ezt elmulasztó NIF-re 5 millió forint bírságot szabott ki a döntőbizottság, a hamis adatot szolgáltató két cég pedig három évig nem indulhat közbeszerzési eljáráson. A NIF nem ért egyet a bírsággal, mert szakmai életrajzok ellenőrzésére nincs módja. Várhatóan még a héten kiválasztják a győztest a maradék két - a kizárt cégeknél drágább - ajánlatból: a Swietelsky konzorciuma 4,4 milliárdért, az S-D Konzorcium 6,3 milliárd forintért ajánlkozott.

Bonyodalmak a Pénzügyminisztérium pályázatán

A legdrágábbat, az Albacomp összesen mintegy 2,6 milliárdos ajánlatát hirdette nyertesnek a kiíró Pénzügyminisztérium a családtámogatási ellátások korszerűsítésének pályázatán. A 2,1 milliárddal második Synergon panaszára a Közbeszerzési Döntőbizottság ideiglenesen megtiltotta a szerződést, de csak azért, mert a kiíró és a nyertes oldalán is ott ülhetett a Kancellár.hu Zrt. A társaság a kiíró szakértői között és az Albacomp ajánlatában - egy termékével - egyaránt szerepel, bár szerepe egyik oldalon sem számottevő. Információk szerint hamarosan sor kerül az első nyilvános perfordulóra, addig viszont nem köthető meg a szerződés. A PM szerint a beszerzést egyebek között többszintű szakmai és társadalmi egyeztetés előzte meg, ezért sajnálatosnak tartja a szerződés tilalmát, mert így kitolódik a bevezetés, és késik kapcsolódásuk az EU-rendszerhez. (A Közösség egyébként a fejlesztéshez 1,6 milliárd forinttal járul hozzá.) Az Albacomp ügyvezetője abban bízik, hogy a döntőbizottság végül nem semmisíti meg a kiírást, és leszállíthatják az ajánlatban szereplő terméket.

Konzorciummal próbálnak nyerni a bútorgyárak

Több jelentős bútorgyártó elhatározta, hogy a közbeszerzések megnyerése érdekében közösen konzorciumot alakít. Ennek is köszönhetően a Központi Szolgáltatási Főigazgatósággal kötött irodabútor keretszerződéseik értéke nettó 7,25 milliárd forintra rúg. A nyertes szállítók hat részteljesítésben (a bútor anyaga és vezetői kategóriája alapján) a Kemabo Kft., és a Szatmár Bútorgyár Kft; a Garzon Bútor Kft. és az Impala Bútorkereskedő Kft.; a Mezőkövesdi Bútoripari Kft. és a Sellaton Design Kft.; az Orako-Ekler Zrt. és a Telmex Bútorgyártó Kft.; a Balaton Bútorgyár Zrt., a Samas Hungaria Irodabútor Kft. és a Sincord Kft.; a Gyulai Fa-fém Bútor Zrt. és a Linea Bútor-Stúdió Kft. Az idén válság tizedeli a bútorgyártókat, eddig 336 cég vált fizetésképtelenné. Két éve még fafeldolgozással több mint 6000, bútorgyártással 4400 cég foglalkozott. Azóta számuk mintegy tíz százalékkal csökkent.

Eltűntek az alvállalkozók százmilliói

Feljelentések tömkelege érkezett a Megyeri híd kivitelezőinek nem fizető Ganz Acél Zrt. bukása ügyében. A látványos objektum a Hídépítő Zrt. és a Strabag Zrt. fővállalkozásában készült, az egyik meghatározó alvállalkozó a tender nélkül kiválasztott Ganz Acél volt, amely 600-800 millió forinttal maradt adósa saját alvállalkozóinak. Pedig a megrendelő Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő (NIF) Zrt. a szerződésben foglalt összegeket kifizette. Szeptember óta eddig mintegy húsz cég kezdeményezte a számlák kiegyenlítésével adós Ganz Acél felszámolását, az eljárás megkezdéséről azonban még mindig nincs jogerős határozat. A vállalkozók és ügyvédjeik feljelentése alapján a Fővárosi Főügyészség nyomozást rendelt el különösen nagy vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés bűntette miatt. Az egyik ügyvéd, Marczingós László nem érti, "egyáltalán miként vitézkedhetnek folyamatosan a hazai közbeszerzéseken olyan cégek, amelyeket már sokszorosan rajtakaptak kartellvétségen." Az ügyvéd szerint azért merül fel a kérdés, mert legutóbb a Hídépítő-Strabag-páros kapott megbízást a Margit híd felújítására. (További részletek a lapszemle rovatban.)

Lezárás előtt a mozdonybeszerzés

Több korábbi híradás után közölhetjük: befejező szakaszába érkeztek a tárgyalások a MÁV-Trakció Vasúti Vontatási Zrt. és a pénzintézetek (az Európai Fejlesztési Bank és a KfW Bank) között a Bombardier TRAXX mozdonyok finanszírozásáról. Az első új villamos mozdonyok legkorábban 2010 őszétől érkeznek, majd havonta két korszerű vontató járművet adnak át, és így 2011 végére a szerződésben szereplő mind a 25 mozdony forgalomba állhat. A MÁV modernizációs programja a két éve indított közbeszerzési eljárással kezdődött 25, és opcionálisan további 25 két áramrendszerű villamos mozdony beszerzésére. Az új járműveket kétszakaszos tárgyalásos közbeszerzési eljáráson választották ki. Elsődleges követelmény volt a magas szintű műszaki megoldás, a legalacsonyabb ár, és a leggyorsabb szállítási idő. A tendernyertes Bombardier Transportation GmbH 77,5 millió euróért vállalta a 25 mozdony leszállítását. A beszerzést finanszírozó Európai Fejlesztési Bankkal már sikerült megegyezni, és várhatóan a jövő hónapban a hitel másik felét nyújtó KfW Bankkal is megállapodik a magyar vasúttársaság. Ezzel egyidejűleg lép hatályba a Bombardier-vel a 2008 novemberében kötött szállítási szerződés is.

Népszavazás hat közbeszerzéssel

Az Állami Számvevőszék a népszavazással kapcsolatos kiadásokat vizsgálta, és a jelentésből kiderül: az elmúlt évben a Közigazgatási és Elektronikus Közszolgáltatások Központi Hivatala hat közbeszerzési eljárást bonyolított le a népszavazás ügyében, ezekre 1202 millió forintot fizettek ki. A népszavazás megrendezéséhez kapcsolódó informatikai kiadások 1344 millió forintra rúgtak, a teljes költség 32 százalékát tették ki. A 2008. március 9-én megtartott népszavazás lebonyolítása összesen 4236 millió forintba került. A jelentés azt is megállapítja, hogy a 2004-ben megtartott népszavazás kiadásait a tavalyi 54 százalékkal haladta meg. A szavazás egy főre jutó kiadása belföldön 1017 forintba, a külképviseleteken lebonyolított szavazás pedig fejenként 27 787 forintba került. Az ÁSZ a vizsgálat során összességében mindent rendben talált.

Hírek - röviden

A Budapest szíve -Városháza fórum elnevezésű városfejlesztési program hirdetmény nélküli, tárgyalásos közbeszerzési formában lebonyolított tervpályázatának nyertese a holland Erick van Egeraat építész lett, aki nettó 416 millió forint ellenében végzi el a sokrétű feladatot. * A terveknek megfelelően 2010 végéig üzembe állhat Csepelen a központi szennyvíztisztító, a kiegészítő beruházások átadása viszont 2012-ig elhúzódhatnak - jelentette be Demszky Gábor főpolgármester. A határidőt azért kell meghosszabbítani, hogy az Európai Unió által a korábban szabálytalan közbeszerzések miatt megvont mintegy 40 millió, illetve a közbeszerzések során megtakarított csaknem 63 millió eurót, az előírásoknak megfelelően, új projektekre fordíthassák. * A kormány döntése értelmében a sárvári fürdőfejlesztést kiemelt projektként kezelik, és így egy újabb, hárommilliárd forintos beruházás indulhat. A fejlesztés megvalósítására hamarosan közbeszerzési eljárásba kezdenek. * Szekszárd történelmi magjának rehabilitációjáról döntött a kormány: a program teljes költsége 2,5 milliárd forint. A helyi vállalkozók összefogásuk révén az eddigieknél nagyobb eséllyel indulhatnak a kiírandó közbeszerzési eljárásokon. * Nyolcvanhárom település hulladéklerakójának rekultivációjára 7,7 milliárd forint támogatást nyert a Közép-Duna Vidéke Hulladékgazdálkodási Önkormányzati Társulás; a közbeszerzési eljárások lebonyolítását követően a szerződéseket a nyertesekkel aláírták. * Hamarosan tender indul a Villányt déli és keleti irányból elkerülő utak építésére. A beruházás előirányzott költsége 2,6 milliárd forint. * Nyergesújfalun a bölcsődei beruházásra másodszor meghirdetett közbeszerzést - három ajánlattevő közül - a Fischer-Bau Kft. nyerte. * Három ajánlat érkezett a békési Dr. Hepp Ferenc Általános Iskola felújítására kiírt pályázatra: az ajánlatok értékelése után még ebben a hónapban dönt az önkormányzat a kivitelezőről. * Rácalmás 340 millió forintot nyert az ófalu alatti partfal megerősítésére; a kivitelezőt közbeszerzési eljáráson választották ki. * Kompolt több mint 160 millió forint ráfordítással útberuházásokat bonyolít le: a nyertes kivitelezőt várhatóan még ebben a hónapban megnevezik. * Mórahalom ipari parkjában útépítés kezdődik, a munkálatokat a közbeszerzési eljáráson kiválasztott algyői DÉLÚT Kft. végzi. * Békés 528 millió forint támogatást nyert a járóbeteg-ellátó központ korszerűsítésére. Ősszel írják ki az eszközbeszerzésre vonatkozó közbeszerzési eljárást.

KÖZBESZERZÉSI SAJTÓSZEMLE

Sajtószemlénk a magyar sajtóban megjelent hírek és információk kivonatolt és szerkesztett formája (az eredeti forrás mindenkori megjelölésével).

Ötvenmillió fölött csak a halaszthatatlan közbeszerzéseket engedélyezik augusztus 24-től

Az ötvenmillió forintot meghaladó értékű közbeszerzések időszerűségét a kabinet tanácsadó szerveként működő monitoring munkacsoport ellenőrzi. Az új grémium élén a miniszterelnöki kabinetirodát vezető államtitkár, Szigetvári Viktor áll. Amíg a testület egy termék vagy szolgáltatás megvásárlására - illetve ilyen értékű, már létező szerződés meghosszabbítására - rá nem bólint, a tárcák a közbeszerzési eljárást sem indíthatják meg.
A most megjelent kormányhatározat az időszerűség fogalmát ugyan nem határozza meg, de vélhetően arról van szó, hogy a kabinet minden fillért meg akar fogni. A munkacsoport nyilván csak olyan beszerzést támogat, amely halaszthatatlan. Központosított közbeszerzésre, illetve uniós forrásokból megvalósuló beruházásokra a korlátozás nem érvényes. A tervezett közbeszerzésről az egyeztetést az érintett szakminiszternek kell kezdeményeznie azzal, hogy a munkacsoportnak legfeljebb ötoldalas tájékoztatót küld, amely tartalmazza többek között a megvásárolni kívánt terméket vagy szolgáltatást, az eljárás fajtáját, a bírálati szempontokat. Az időszerűségről a testület ezt követően nyolc napon belül dönt. Amennyiben a munkacsoport elutasító választ ad, a szakminiszter a kormány elé viheti az ügyet.

(Népszabadság, 2009. augusztus 12.)

Jogszerűtlen kizárás a közbeszerzésekből

A referenciaigazolás jogszerűtlensége miatt újra kell értékelni a Volánbusz Zrt. autóbusz-beszerzési tenderét, és még 3 millió forint bírságot is kiszabott a Közbeszerzési Döntőbizottság. Március végén kétfordulós, hirdetmény közzétételével induló tárgyalásos közbeszerzési eljárást kezdeményezett a Volánbusz Zrt. A tender két részből állt: 20 darab - további ugyanennyi opcióval rendelkező - alacsony belépésű szóló és 15 darab turista-autóbuszból. Az első fordulóban az ajánlatkérő annak igazolását kérte, hogy az ajánlattevő az elmúlt három év bármelyikében szállított legalább 30 darab olyan új autóbuszt, amely azonos a kért járművekkel. Ha az ajánlattevő idegen forrásra támaszkodik, a közbeszerzési törvény alapján az erőforrást nyújtó cégnek kell az igazolást adnia. Egy másik előírás szerint pedig úgy volt értelmezhető a referenciaigazolás, hogy azt csak akkor kell kitölteni, ha állami szervezet az ajánlatkérő. Részvételi jelentkezést nyújtott be a XIAMEN King Long United Automotive Industry Co. Ltd., a VIKO s. ro., a HST Busz Kft., a Skania Hungária Kft., az EVOBUS Hungária Kft. és a Mercedes-Benz Credit Zrt. közös jelentkezők, az Alfa Busz 2008 Vevőszolgálati Kft., valamint az Alfa Busz Kereskedelmi Kft. Ez utóbbi cég fordult a Közbeszerzési Döntőbizottsághoz, miután az ajánlatkérő kizárta a második fordulóba jutásból. Más cégekkel is ez történt, mivel azok sem töltötték ki a második referenciaigazoló űrlapot, mondván, annak tartalma megegyezne az első űrlapéval. Miután a referencia ilyen megadása nem volt egyértelmű, a döntőbizottság arra kötelezte az ajánlatkérőt, hogy értékelje újra az első fordulót.

(Napi Gazdaság, 2009. augusztus 12.)

Elnyelt pénzek

Követeléseinek mindössze 8 százalékát akarja kifizetni a Ganz Acél Zrt. a Geostabil Kft.-nek, amely a Megyeri hídon és más projekteken is dolgozott neki. A Figyelő által megkeresett többi alvállalkozó is hasonló, legtöbbjük által elfogadhatatlan ajánlatot kapott a csőd közeli helyzetbe került Ganz Acéltól. A társaság 600-800 millió forinttal maradt adósa a hídon munkát végzett alvállalkozóinak. A Ganz Acél felerészt a Hídépítő-csoportba tartozó Hídtechnika Kft., felerészt a Vegyépszer tulajdona. Eddig mintegy húsz cég kezdeményezte felszámolását, az eljárás megindítása az alvállalkozók szempontjából azért lenne fontos, hogy ne lehessen a cégből vagyont kivonni, illetve ha elindul a felszámolás, megkezdődhet a nyomozás is csődbűncselekmény ügyében. A vállalkozók úgy gondolják, hogy összességében jobban járhatnak a felszámolás során realizálhatónak gondolt 30 százalékos kifizetéssel az egyezségben kínáltnál. A Hídépítő szerint viszont az alvállalkozók érdeke, hogy ne kezdődjék el egy lassú felszámolási folyamat, mert ha valóban megindulnának a 40 százalékos kártalanítások, akkor a bírósághoz fordult többi alvállalkozó is úgy dönthetne, hogy elfogadja az ajánlatot.
Marczingós László ügyvéd viszont arra figyelmeztet, hogy a Hídépítő-Vegyépszer-páros nem először kebelezett be olcsón egy céget, majd aztán annak szállítóit csak alacsony kielégítési arányban fizette ki, de a piacát, vagyonelemeit megszerezte. Az ügyvéd azt sem érti, egyáltalán hogyan vehetnek részt a hazai közbeszerzésekben olyan cégek, amelyeket már sokszorosan rajtakaptak kartellvétségen. Márpedig a Hídépítőt három esetben összesen 1,6 milliárd, a Strabagot pedig négy esetben 3,1 milliárd forintra bírságolta a Gazdasági Versenyhivatal. "Nem bízok olyanra újból közpénzt, aki azt korábban kartellezéssel szerezte meg, ráadásul az alvállalkozók pénzével el szokott futni" - véli az ügyvéd. Ahogy az ügyvédek a továbbiakban fogalmaztak: könnyű versenyképes ajánlatot tenni, ha később nem fizetik ki az alvállalkozókat. Az alvállalkozók pedig nem adják fel, levélben fordultak segítségért az Állami Számvevőszékhez, és "ha kell, Strasbourgig mennek igazunkért" - mondják.

(Figyelő, 2009. augusztus 13.)