eHETI KÖZBESZERZÉSI HÍRLEVÉL

Aktuális képzések:

ÁLLAMILAG ELISMERT KÖZBESZERZÉSIREFERENS-KÉPZÉS
(2009. október 15.-2010. március 25.)

KÖZBESZERZÉSI LEVELEK (szaklap)
A MA HATÁLYOS KÖZBESZERZÉSI JOGANYAG
MÉG TÖBB KÖZBESZERZÉS...

Tisztelt Olvasónk!

A Magyar Közbeszerzési Társaság heti hírlevele a társaság tagjainak készülő exkluzív összefoglaló, amely az előző hét közbeszerzési híradásait szemlézi.

KÖZBESZERZÉSI HÍREK

Hatályban a közbeszerzések monitorozása

Augusztus 24-én hatályba lépett az a kormányhatározat, amely előírja: a felállított monitoringcsoport jóváhagyása szükséges minden olyan, 50 millió forintot meghaladó közbeszerzési pályázat kiírásához, amelyet a kormány tagjai, illetve a felügyeletük alá tartozó költségvetési szervek, valamint többségi állami érdekeltségű gazdasági társaságok kezdeményeznek. A határozat a központosított közbeszerzés körén kívül eső, nem uniós forrásból megvalósuló közbeszerzési felhívásokra vonatkozik. A közbeszerzést kiíró szerv és a monitoring-munkacsoport között az egyeztetést a szakminiszter kezdeményezi, és az előterjesztésről a munkacsoportnak nyolc napon belül állást kell foglalnia. Az előterjesztőnek meg kell jelölnie a tervezett közbeszerzés tárgyát, értékét, az eljárás fajtáját, az alkalmassági feltételeket, a kizáró okokat, valamint az ajánlatok bírálati szempontjait. Ha a miniszter a munkacsoport állásfoglalásával nem ért egyet, kezdeményezheti, hogy a közbeszerzés időszerűségéről a kormány döntsön. A rendelkezés nemcsak az 50 millió forint feletti szerződések megkötésére, hanem azok meghosszabbítására is vonatkozik. A monitoring-munkacsoport vezetője a Miniszterelnöki Kabinetirodát vezető államtitkár.

Ismét napirenden az elektronikus útdíj

Elkészültek az előzetes tervek a megtett úttal arányos elektronikus díjszedés (ED) tarifáira. Arra vonatkozóan azonban még mindig nem született kormányhatározat, hogy a rendszer kiépítésére mikor írják ki az új közbeszerzési pályázatot. A tendert egyébként is csak az Országgyűlés jóváhagyásával lehet megindítani. Emlékeztetőül: az ED-közbeszerzést egyszer már meghirdette a Közlekedésfejlesztési Koordinációs Központ, ám – még 2007 decemberében – egy kormányhatározattal felfüggesztették az eljárást. A kormány ezt azzal indokolta, hogy nem a 3,5 tonnás, hanem a 7,5 tonna feletti össztömegű járművek esetében lenne célszerű kiépíteni a megtett úttal arányos díjrendszert. Az új elképzelések szerint a 3,5 tonna feletti járműveknél három kategóriában, a tengelyszám alapján kellene az úthasználattal arányos díjat fizetni. A 3,5 tonna alatti kategória esetében átmenetileg megmaradna az e-matricás rendszer. Azt is tisztázni kell még, hogy mely útszakaszokon alkalmazzák az elektronikus díjszedést. Szakértők szerint útjaink védelme és a várható jelentős bevételek miatt mielőbb szükség van az ED-rendszer bevezetésére. Jelenleg egyébként a matricás rendszerben összesen 1486 kilométeren szednek útdíjat.

Védőoltás: miért közbeszerzés nélkül?

Három korcsoportban, háromhetes vizsgálat keretében tesztelik az új influenza elleni vakcinát. A kormány az Omninvest Zrt.-től összesen hatmillió adag oltóanyagot rendelt. Szakmai körökben többen kifogásolták: miért nem írt ki közbeszerzési eljárást a kormány a vakcinák vásárlására. Székely Tamás egészségügyi miniszter válasza: a megrendelést az állam és a cég között a 2004-ben a madárinfluenza-fenyegetettség idején született alapszerződés szerint kötötték meg. (Ebben, információk szerint, az áll, hogy a magyar államnak elsőbbsége van a vakcina vásárlására, az Omninvest viszont 6,5 millió adagot köteles legyártani az ország lakosságának ellátásához.) Azért sem lett volna célszerű más cégeknél próbálkozni, mert a világpiacra gyártó társaságok legkorábban a jövő év februárjára lettek volna képesek legyártani a szükséges oltóanyagot. Márpedig a megelőzést már ősszel el kell kezdeni. A szerződés az árakat tekintve is kedvezőbb: amíg a hazai vakcinából egyetlen védőoltás szükséges, addig a többiből kettő, s azok ára három-négyszeres.

Makói élményfürdő: októberben eredményhirdetés

Az eredeti tervekhez képest 2500 négyzetméterrel kisebb, ám 1,4 milliárd forinttal olcsóbb lesz a makói élményfürdő megépítése. A város 2008 decemberében írta ki a közbeszerzést, ami ez év márciusában – a magas ajánlatok miatt – eredménytelenül zárult. A legkedvezőbb árajánlat is 4,9 milliárd forint ráfordítást igényelt volna. Az idén, május végén új közbeszerzési eljárást hirdettek meg, s tekintettel az első tender ajánlataira, az új eljárás terveiből több létesítményt kihagytak. (Ezekről nem mondtak le végleg, a későbbi tervekben továbbra is szerepelnek.) Így a tervezett csaknem 12 ezer négyzetméternyi alapterület 9266 négyzetméterre csökkent, igaz, az ár is 1,4 milliárddal kisebb. A második pályázat szerint az élményfürdő 3,2 milliárd forintból valósul meg, ebből 1,55 milliárd forint a támogatás, a többi saját erő. Az eredményhirdetés októberben várható, az eredetileg tervezett szeptemberi munkakezdés így néhány hónapot késik. Az új élményfürdőt a program szerint 2011 tavaszán adják át.

Visszavonták a kerékbilincstendert

A fővárosi Terézvárosi Önkormányzat visszavonta a köztereken szabálytalanul parkoló autók kerékbilincselésére kiírt közbeszerzési hirdetményt. A döntést a VI. kerület vezetőinek és a pártok frakcióvezetőinek támogatásával kezdeményezte Verók István polgármester, a további intézkedésekről a jegyző vizsgálata alapján szeptemberben dönthetnek a képviselők. A testület a pártok képviselőinek teljes egyetértésével és politikai támogatásával egyhangúlag döntött a közbeszerzési hirdetmény visszavonásáról. A Centrum Kft.-vel a parkolási órák üzemeltetésére tíz évre kötött szerződés több kerületben, így a Terézvárosban is szeptemberben lejár. A további üzemeltetésre a VI. kerület közbeszerzési eljárást indított, ám ezt egyesek szerint „a Centrumra szabták”. A tendert a Közbeszerzési Döntőbizottság vizsgálja. A VII. kerület nem újítja meg a Centrummal a lejáró szerződést, hanem új közbeszerzési eljárást ír ki a tevékenységre. (További részletek a lapszemle rovatban.)

Nyíregyháza: három jogeljárás, három hónapos késés

Tovább csúszik Nyíregyháza szennyvízberuházása, a közbeszerzés eredményét ugyanis minden lényeges kérdésben megtámadták. A program szerint szeptemberben kellene elkezdeni a kivitelezést, ám ha a nyertes Kevíz-21 Kft. pályázatát érvénytelennek nyilvánítja a Közbeszerzési Döntőbizottság, új közbeszerzési eljárást kell indítani, ami három hónapos késést jelentene. Korábban beszámoltunk róla, hogy júliusban választották ki a szennyvíztisztító és a komposztálótelep építőjét, valamint a szennyvízcsatorna kivitelezőjét. A bírálóbizottság mindhárom esetben egyhangú döntéssel a Kevíz-21 Kft-t hirdette ki győztesnek. Már ebben a hónapban elkezdődhettek volna az építési munkálatok, ám a vesztesek jogorvoslati kérelmet nyújtottak be. A komposztálóteleppel kapcsolatosan a döntőbizottság a napokban hirdeti ki állásfoglalását, a hálózatépítési pályázatról is augusztusban várható döntés. Ha a bizottság helyet ad a kifogásoknak, és a nyertes pályázatot érvényteleníti, új közbeszerzési eljárást kell indítani. Ez, Mikó Dániel, a vízközműtársulás elnöke szerint, a kivitelezésben minimum három hónapos csúszást jelentene.

Záhony: új döntés előtt

Minél hamarabb győztest akar hirdetni a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt.(NIF) a záhonyi térség vasúti infrastruktúra-fejlesztésének tárgyában kiírt közbeszerzési eljárásán. Az első, korábbi döntését a Közbeszerzési Döntőbizottság ugyanis megsemmisítette. A NIF közleménye szerint amennyiben sikerül a KD döntésének megfelelően lezárni a folyamatot, és szeptemberben szerződést kötni, a projekt tervezett befejezési határideje tartható lesz. A NIF a széles nyomtávú vontatóvágány-hálózat felújítására, valamint a pályaépítés első ütemére indított nyílt közbeszerzését a Colas Építő Zrt. nyerte nettó 3,9 milliárd forintos ajánlatával. Az eljárás eredményét azonban az Eurokapu-21 Konzorcium megtámadta a Közbeszerzési Döntőbizottságnál. A testület a jogorvoslati kérelemnek részben helyt adott, és az infrastruktúra-fejlesztő társaságot ötmillió forint bírsággal sújtotta. A felújítás Záhony, Fényeslitke, Eperjeske és Tornyospálca térségére terjed ki, és a munkálatoknak 2010 végére kellene befejeződni. A fejlesztés teljes becsült költsége bruttó 26 milliárd forint, amelyből mintegy 19 milliárd forintot képvisel a vasúti fejlesztés, a többi a közúti beruházásra megy.

A BioSolid birkózhat az iszappal

A csepeli központi szennyvíztisztítóban az egyéves tesztelés során keletkezett iszap kezelésére és hasznosítására kiírt közbeszerzési pályázatot a BioSolid 2009 Konzorcium nyerte meg. A terveknek megfelelőn egy éve folyik próbaüzem a szennyvíztisztítóban, és az üzembe helyezés feltétele volt, hogy a keletkező iszap sorsáról gondoskodjék a beruházó Fővárosi Önkormányzat. A szennyvíziszapot átmenetileg közúton szállítják kezelési helyére, Hatvan közelébe, de később a vasúti vagy a vízi utat választják majd. Az ország legjelentősebb infrastrukturális beruházása az eredeti tervek szerint 428,7 millió euró befektetéssel épül, és átadása után Budapest szennyvizének eddig tisztítatlan felét ártalmatlanítja majd. A kivitelezés során sikerült 106 millió euró megtakarítást elérni, 40 millió eurót viszont az Európai Unió korábban elvont a projekttől az általa vitatott közbeszerzések miatt. A főváros azonban ezeket a forrásokat felhasználhatja a beruházás második ütemére, amennyiben sikerül a közösségnél a kivitelezés határidejét az eredeti 2010-ről 2012-re meghosszabbítani.

Postáspénztárcák – hirdetmény nélküli beszerzéssel

A Magyar Posta újabb szerződést kötött a kézbesítők és pénzküldemények védelmét szolgáló, speciális pénztárcák gyártásra és szállításra az Alsys-2000 Vagyonvédelmi Kft.-vel. A céggel ismét hirdetmény közzététele nélküli, tárgyalásos közbeszerzési eljárás keretében állapodtak meg összesen 953 tárca szállításáról nettó 107,8 millió forint keretösszegben. A posta már 1998–99-ben a különleges táskák beszerzésénél a pénzfestés elvén működő technológia bevezetését választotta. Ilyen módszerrel az Alsys-2000 rendelkezik, amely kizárólagos tulajdonosa a rendszer szabadalmának – tájékoztat Tomecskó Tamás, a posta szóvivője. Így a műszaki-technikai sajátosságokra és a kizárólagos jogok védelmére tekintettel hirdetmény nélküli eljárás keretében – amelyre csak az Alsyst hívták meg – szerezheti be tőle továbbra is a pénztárcákat a postatársaság. A mostanit megelőzően, 2004-ben és 2007-ben, szintén hirdetmény nélküli eljárást követően vásárolt a posta 2540, illetve 940 darab pénztáskát. Az új eszközök részben a meglévők cseréjét, részben bővítését szolgálják.

Hírek – röviden

A HospInvest felszámolása miatt rohamtempóban alakultak meg azok a cégek, amelyek visszavették az egri, gyöngyösi és hatvani kórházat s a parádfürdői gyógyintézményt a korábbi magánszolgáltatótól. Hatvan koncessziós pályázatot írt ki a kórház üzemeltetésére, ám eddig egy cég sem jelentkezett. * Mezőhegyes képviselő-testülete döntött a városi távfűtési rendszer üzemeltetésére vonatkozó koncessziós eljárás megindításáról. Az ajánlattétel határideje október 6. * Bábolnán a komáromi WF Kft. nyerte az egészségügyi központ rekonstrukciójára kiírt közbeszerzési eljárást. Az óvoda felújítását a helyi Stark Kft. végzi. * Pécs: ismét kiírták a közbeszerzési pályázatot a szociális étkeztetés ellátására. Az első forduló eredménytelen volt, az újabbra augusztus 24-én zárult a jelentkezés, és szeptember 3-án hirdetnek eredményt. * Gyomaendrődön 145 millió forintot fordítanak a belvíz-elvezetési rendszer felújítására: a közbeszerzési eljárás nyertese a Békés Drén Kft. lett. * A kőrösladányi képviselő-testület 484 millió forintot nyert az iskola felújítására és 200 milliót új óvoda építésére; a kivitelezőket közbeszerzési eljáráson választják ki. * Tömör európai cseresznyefából készült, 24 karátos arannyal borított ágyat keres az orosz belügyminisztérium a kormány közbeszerzési honlapján. Az ágyat és egyéb lakberendezési tárgyakat a minisztérium vendégházába szánják.

KÖZBESZERZÉSI SAJTÓSZEMLE

Sajtószemlénk a magyar sajtóban megjelent hírek és információk kivonatolt és szerkesztett formája (az eredeti forrás mindenkori megjelölésével).

Százmilliós megbízások közbeszerzés nélkül?

Hivatalosan is vizsgálják a BKV gyanús, közbeszerzési pályáztatás nélküli sok százmillió forintos megbízási szerződéseit. Egyelőre két konkrét esetről ígért 30 napon belüli írásos tájékoztatást Kocsis István vezérigazgató a felügyelőbizottságnak. Az egyik történet: negyvenéves hagyomány alapján ma is kizárólag a Pátria Nyomda Zrt. gyártja a BKV-jegyeket és bérleteket, becslések szerint évi 600 millió forintért. Ám a tender megkerülése miatt könnyen lehet, hogy ezekért a BKV többet fizet az indokoltnál, holott technikailag két-három másik nyomda is alkalmas lenne, s pályázna a feladatra. A BKV az újból feltett kérdésre nem válaszolt, korábban viszont közölte: a pályáztatás alól a Közbeszerzések Tanácsa ajánlása menti fel őket, amely szerint a korábban született hosszú távú vagy meghatározatlan időre szóló szerződéseket nem kell felmondani. Úgy tűnik, az ügylet már-már „életfogytiglanra” szól, hiszen a csipes beléptetőrendszer alighanem várat még magára.
Úgy tudjuk, a vezérigazgató a „Pátria-ügyről” az fb ülésén szerzett tudomást. Kocsis tud viszont arról a szerződésről, amely alapján az 1995-ben alakult, a vállalattól kiszervezett BKV Tours Kft. szintén pályáztatás nélkül látja el a cég hazai és külföldi hivatalos útjainak szervezését, a repülőjegy- és szállásfoglalást, s üzemelteti a galyatetői és balatonfenyvesi üdülőjét. A megbízás összege viszont ismeretlen.

(Népszabadság, 2009. augusztus 18.)

Nyomozás Hévízen

Hűtlen kezelés gyanúja miatt ismeretlen tettes ellen nyomozást rendelt el a Zala Megyei Főügyészség a hévízi kórházat működtető Hévíz-gyógyfürdő Nonprofit Kft. elmúlt évekbeli gazdálkodásával kapcsolatban. A feljelentést az önkormányzat négy tagja tette. Egyikük, Papp Gábor elmondta: a gyógyfürdőkórházban az elmúlt években végrehajtott beruházásokkal kapcsolatban jutottak olyan dokumentumokhoz, amelyek szerintük megalapozzák a bűncselekmények gyanúját. A feljelentésben szereplő húszpontos listából kiemelte a különböző közbeszerzési eljárások általuk vélt szabálytalanságait, az egyes fejlesztések aránytalanul magas árait, valamint azokat a kifizetett számlákat, amelyek mögött – gyanújuk szerint – nem volt valós teljesítés. Papp úgy véli: a különböző törvénytelenségek miatt a kft.-t több százmillió forintos kár érhette.
Hegedűs Lajos, a gyógyfürdőkórház ügyvezetője a lap megkeresésére nem kívánt érdemben reagálni a feljelentésben szereplő vádakra, csupán annyit jegyzett meg: meglepte, hogy a hévízi képviselők a rendőrséghez fordultak, miközben számos lehetőségük lett volna arra, hogy közvetlenül a társaság vezetésétől kapjanak választ kérdéseikre. Megtudtuk: Hegedűs bejelentésére – okirattal való visszaélés gyanúja miatt – a napokban ismeretlen tettes ellen nyomozást indított a rendőrség, mivel az ügyvezető szerint a hévízi képviselők feljelentésében szereplő számlák és dokumentumok nyilvánosságra kerülése sérti a cég érdekeit.

(PestVidék, 2009. augusztus 19.)

Ajándék a Centrumnak

Nagy a tétje a centrumos vesztegetési ügynek, ugyanis három fővárosi kerület és a Centrum Parkoló Kft. együttműködése éppen most érkezett fordulóponthoz. Szeptemberben lejár az 1999-ben tíz évre kötött, sokat támadott, mégis felbonthatatlannak bizonyult alapszerződés a VI., VII. és a VIII. kerülettel, amelynek alapján a Centrum Parkoló Kft. végzi a parkolóüzemeltetést, azaz a parkolási díjak beszedését és a pótdíjazást. Elsőként a Terézváros lépett, és nyílt közbeszerzési eljárást írt ki – egyet a parkolóüzemeltetésre, egyet pedig a kerékbilincselésre. Csakhogy a feltételrendszert mindkét esetben szembeszökően a Centrumra szabta a kerület. A képviselő-testület azt is megszavazta, hogy mindkét pályázat tíz évre szóljon. A vitában felmerült ugyan, hogy nem kellene újabb évtizedre bebetonozni a szolgáltatót az üzletbe, ám az egyik képviselő arra vonatkozó javaslatát, hogy a tender csak két évre szóljon, a többség leszavazta. A kerékbilincstendernél ez az ötlet már fel sem merült.
A HVG letartóztatása előtt kérdezte Farkas Kálmánt, a terézvárosi közterületesek főnökét arról, miért kell a kerékbilincseléshez a Centrum, miért nem tudja ellátni ezt a feladatot a közterület-felügyelet. Válasz: ez esetben a kerület pénzén kellene kerékbilincset és GPS-rendszerrel ellátott autókat vásárolni, utóbbiakat üzemeltetni, valamint a kerékbilincset leszerelő munkatársakat fizetni. A Centrummal való együttműködés Farkas érvelése szerint megkíméli a kerületet egy nagyobb befektetéstől. Bajor Zoltán, a két tendert előterjesztő alpolgármester nem válaszolt a HVG azon kérdésére, hogy a vesztegetési botrány miatt kizárja-e a kerület a Centrumot a versenyből, amit több civil szervezet is követel.

(HVG, 2009. augusztus 22.)