eHETI KÖZBESZERZÉSI HÍRLEVÉL

Aktuális képzések:

ÁLLAMILAG ELISMERT KÖZBESZERZÉSIREFERENS-KÉPZÉS
(2009. október 15.-2010. március 25.)

KÖZBESZERZÉSI LEVELEK (szaklap)
A MA HATÁLYOS KÖZBESZERZÉSI JOGANYAG
MÉG TÖBB KÖZBESZERZÉS...

Tisztelt Olvasónk!

A Magyar Közbeszerzési Társaság heti hírlevele a társaság tagjainak készülő exkluzív összefoglaló, amely az előző hét közbeszerzési híradásait szemlézi.

Monitoringcsoport felügyeli a közbeszerzéseket

A kormány monitoring-munkacsoportra bízta a közbeszerzések felügyeletét. A szupergrémium minden, ötvenmillió forintot meghaladó összértékű tendert ellenőriz. A rendelkezés hatályba lépett, egyes vélemények szerint arra kell számítani, hogy ezután a pályáztatás lassúbb lesz az eddigieknél. Testületek sorának kell ugyanis jóváhagynia a minisztériumok, vagy az irányításuk alá tartozó vállalatok összeghatárt elért vásárlásait. A jövőben a központosított és az uniós forrásokból megvalósuló közbeszerzések kivételével minden "jelentős értékű" tenderhez monitoringbizottsági jóváhagyás kell. A testületet a Miniszterelnökségi Kabinetirodát vezető államtitkár - aktuálisan Szigetvári Viktor - irányítja. Tagjai között helyet kap a Miniszterelnöki Hivatal kabinetfőnöke és igazgatási szakállamtitkára, tagokat delegál a pénzügyi és az igazságügyi miniszter, a társadalompolitikai összehangolásért felelős miniszter és a polgári nemzetbiztonsági hivatalokat irányító miniszter. Ezek mellett a bizottságban részt vehetnek a munkacsoport vezetője által felkért személyek is. Arra azonban egyelőre nincs pontos válasz: hogyan működik majd a monitoringfelügyelet. (További részletek a lapszemle rovatban.)

Szabálytalanságok miatt csökken a metrótámogatás

A várt 237 milliárd forint helyett 181 milliárd forint támogatást ítélt meg az Európai Unió a 4-es metró első szakaszának építéséhez. A döntést hivatalosan csak néhány hét múlva közlik, de a tárgyalások már lezárultak, így az összeg nem fog változni - nyilatkozta Szalóki Flórián, a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség illetékes vezetője. Az Európai Bizottság szakértői a metróberuházással kapcsolatosan lefolytatott ötven közbeszerzési eljárást megvizsgálták, és ezek közül tizenegyet szabálytalannak minősítettek, ezért a projekt 56 milliárd forint veszteséget szenvedett el. Brüsszel azt kifogásolja, hogy ezeket a közbeszerzési szerződéseket nem nyílt eljárások lefolytatása után kötötték. Szakemberek már korábban számoltak azzal, hogy az Unió ki fogja húzni a kérdéses összegeket a támogatási csomagból. Demszky Gábor főpolgármester úgy nyilatkozott, hogy ez a pénz nem vész el, mert Budapest a metró további szakaszainál felhasználhatja. Szalóki szerint a főváros és az állam közötti szerződés ugyan a metró három szakaszára szól, az Európai Unió viszont egyelőre csak az első szakaszra ítél meg támogatást. A beruházás finanszírozása egyébként 79-21 arányban oszlik meg a magyar állam és a főváros között.

M0-s: felfüggesztett szerződéskötés

A Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. a Porr Építési Kft.-t nyilvánította nyertesnek az M0-s útgyűrű déli szektorának M6-os autópálya és 51. számú főút közötti szakaszának megépítésére szóló tenderen, a szerződéskötést azonban a Közbeszerzési Döntőbizottság határozatáig felfüggesztette. A munkára kiírt pályázat egyik vesztese támadta meg az augusztus 19-én kihirdetett eredményt. A tenderről megjelent tájékoztatás szerint a legalacsonyabb összegű ellenszolgáltatást tartalmazó érvényes ajánlatot - nettó 28,3 milliárd forinttal - a Porr Építési Kft. nyújtotta be. A döntés ellen az M0 déli ág II. Konzorcium (a Hídépítő Zrt. vezetésével, valamint a Közgép Zrt., a Strabag-MML Kft., a Magyar Aszfalt Kft. és a Colas Hungária Kft. tagságával) jogorvoslati kérelmet nyújtott be a Közbeszerzési Döntőbizottsághoz. Amíg nem születik érdemi döntés, addig nem köt szerződést a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. Így a várhatóan szeptemberben lezáruló vizsgálódás idejére a M0-s bővítése szünetel.

Margit híd: Brüsszel beleszólhat

Nem az uniós támogatásra benyújtott terveknek megfelelően és jóval nagyobb összegből újítják fel a Margit hidat, ezért újra kell tárgyalmi az Európai Unióval, magyarán: módosítani kell a támogatási szerződést. Tovább bonyolítja a helyzetet, hogy a Brüsszel által jóváhagyott és támogatott tervekhez képest most egy kerékpárút hiányzik. A közbeszerzési pályázaton még 12 milliárdos projektként indult a hídfelújítás, időközben azonban elérte az uniós nagyprojekt kategóriát, összköltsége ugyanis meghaladja az 50 millió eurót, így közvetlenül az Európai Bizottsághoz kerül jóváhagyásra. Az egyeztetés Brüsszellel folyamatban van. A tárgyalásokat beárnyékolhatja, hogy - mint kiderült - a kivitelezési munkálatok nem a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség által jóváhagyott terv szerint, hanem csökkentett műszaki tartalommal kezdődtek meg. A terv megváltoztatásáról pedig a főváros nem tájékoztatta a projektet az NFÜ nevében "gondozó" Pro Régió Ügynökséget. (További részletek a lapszemle rovatban.)

Célegyenesben a nagyprojektek

Több magyar nagyprojekt támogatása ügyében szeptemberben várható hivatalos bejelentés az Európai Bizottság részéről. Eddig 21 nagyprojekt támogatási kérelmét nyújtottuk be Brüsszelnek, közülük tíz már megkapta a jóváhagyást - tájékoztatott Varga István nemzeti fejlesztési és gazdasági miniszter. A környezetvédelem területén eddig hat projekt kapott zöld jelzést, és további négy kérelemre várják a jóváhagyást. E kategóriában az eddig megítélt támogatás összesen több mint 80 milliárd forintot jelent. A jóváhagyott négy közlekedésfejlesztés - Debrecenben, Szegeden, Miskolcon, valamint a Sopron-Szombathely-Szentgotthárd vasútvonal korszerűsítése - összesen csaknem 122 milliárd forint támogatást kap. Októberre remélik a székesfehérvári szennyvíztisztítási-csatornázási beruházás és a Mecsek-Dráva rekultiváció támogatásának szentesítését. A Kis-Balaton komplex vízgazdálkodási programjának II. üteme a tervek szerint szeptemberben kerül a kormány elé. Esélyes a nagyprojekt besorolásra az M3-as tervezett Nyíregyháza-Vásárosnamény közötti 46 kilométeres szakasza is. A több mint 97 milliárdos beruházás nagyprojekt formában történő megvalósításáról legutóbb döntött a kormány.

Szeged: milliárdos építési tender

Vállalkozót keres Szeged önkormányzata a város központjának funkcióbővítése keretében a Mars téri piac és csarnok generálkivitelezésére. A nyílt közbeszerzési eljárás ajánlattételi határideje október 12-én jár le. A szegedi belváros fejlesztése összesen 3,1 milliárd forint beruházással valósul meg, ennek egy része a piac, valamint két közterület-rekonstrukciós program. A beruházás költségvetése 2,1 milliárd forint támogatást tartalmaz. A közbeszerzési pályázat nyertesével október második felében szeretne a városvezetés szerződést kötni, és a munkálatokat 2010. szeptember 20-ig kell befejezni. A tenderen azok az ajánlattevők indulhatnak, amelyek forgalma 2006-2008-ban elérte átlagosan az évi egymilliárd, a közbeszerzés tárgya szerinti (magas-, mély-, csatorna-, út-, kert- és parkolóépítés), forgalma pedig az 500 millió forintot. Fel kell tudni mutatni referenciát az elmúlt öt évből legalább két, egyenként minimum kétezer négyzetméter hasznos alapterületű vázas csarnoképület kivitelezéséről és két, legalább 1500 négyzetméteres kiselemes burkolás kivitelezéséről.

Könyvvizsgálót keres a BKV

A 4-es metróvonal beruházásához kapcsolódó könyvvizsgálói feladatok ellátására keres vállalkozót a Budapesti Közlekedési Vállalat (BKV) Zrt. A metróépítés finanszírozására és a beruházási feladatok ellátására kötött állami, fővárosi önkormányzati és BKV-s szerződések szerint a közlekedési társaságnak és a fővárosnak a beruházásra vonatkozóan elkülönített nyilvántartást kell vetniük, és azokat a BKV-nak évente könyvvizsgálóval vizsgáltatnia kell - olvasható a pályázati kiírásban. A nyílt közbeszerzési eljárás ajánlattevőinek rendelkezniük kell az elmúlt két üzleti év átlagában legalább 60 millió forintos forgalommal, valamint az elmúlt három évben két olyan magyarországi könyvvizsgálattal, amely során a vizsgált társaság éves árbevétele meghaladta a 40 milliárd forintot. Az ajánlatokat október 6-ig lehet benyújtani a DBR Metró Projekt Igazgatóság címére.

Visszavonták a Főgáz-privatizációs tendert

A Fővárosi Önkormányzatnál egyelőre lekerültek a napirendről a Főgáz Zrt. további privatizálásával összefüggő kérdések, miután a fővárosi közgyűlés közbeszerzésekkel foglalkozó bizottsága visszavonta azt a júliusi döntést, amellyel közbeszerzést írt ki a privatizációs feladatok ellátására. A visszavonási javaslat ismertetésekor elhangzott: jövőre átmenetileg hitelfelvétellel pótolhatják a Főgáz-részvények eladásából remélt pénzt. A városvezetés és a bizottság elé benyújtott anyag szerint a közbeszerzési eljárás megindításáról szóló döntés még nem jelent meg a Közbeszerzési Értesítőben. A közgyűlésben a többség által tavaly elfogadott privatizációs ütemterv szerint novemberben kellett volna kiírni a privatizációs tanácsadó kiválasztását célzó közbeszerzési tendert.

Lezárult a MeH kommunikációs eljárása

A múlt hét végén lezárult a Miniszterelnöki Hivatal (MeH) 200 millió forintos kommunikációs kampányra indított gyorsított tárgyalásos közbeszerzési tendere. A kancellária a médiavásárlási, reklámügynökségi és PR-feladatokra most egyben írt ki közbeszerzési eljárást, szemben a korábbi évekkel, amikor külön-külön tender keretében választotta ki az alkalmas ügynökségeket. A múlt évben az öt nyertes pályázóval kötött szerződések értéke összesen meghaladta a 2,1 milliárd forintot, és közülük négy már június végén lejárt. A kormányváltás miatt azonban csak augusztus közepén tudták kiírni az új tendert, és az időhiánnyal indokolják a gyorsított eljárást is. A szolgáltatásokat októbertől venné igénybe a kabinet, és az elmúlt háromnegyed évhez hasonlóan döntően a válságkezeléssel kapcsolatos kormányzati intézkedések kommunikálására. Azoknak a cégeknek a pályázatát fogadják el, amelyek 2007-ben és 2008-ban rendelkeztek médiatervezésre és -vásárlásra vonatkozóan legalább 200 millió, kreatív ügynökségi szolgáltatásra 50 millió, míg PR-tevékenységre vonatkozóan 25 millió forintos forgalommal.

Hírek - röviden

Október elsejétől indul a kormány Biztos Kéz programja, amely az építőipari lánctartozásokat hivatott megfékezni. A közbeszerzéseken 90 millió, a magánberuházásoknál 1,2 milliárd forint értékhatár felett kötelező lesz a fedezetkezelő alkalmazása. * Minimálisra csökkenti a hadiiparban az egységes belföldi piaci szabályozás alóli kivételeket a napokban életbe lépett uniós védelmi beszerzési direktíva. A mostantól érvényes új szabályozás a védelmi szektor sajátosságaihoz igazított szabályokat fogalmaz meg a beszerzések összeurópai lebonyolítására. * Újabb 30 milliárd forint hitelt kíván felvenni ősszel a BKV, fedezetül kormánygaranciát remél. * Dorogon az egykori bányanagyiroda helyén kialakítandó Intézmények háza kivitelezői tenderét az esztergomi Beton Keszta Kereskedelmi és Szolgáltató Kft. nyerte; a megbízás értéke 637,5 millió forint. * A Közbeszerzési Döntőbizottság felfüggesztette a közterületi parkolás tízéves időtartamára kiírt terézvárosi pályázatot: az intézkedés a szerződéskötés megtiltását jelenti. A döntőbizottság állásfoglalására vár a hasonló témában kiírt józsefvárosi tender is. * A Nast Kft. nyerte a BKV által 12 ezer darab utas- és vezetőülés javítására kiírt közbeszerzési eljárását, 271 millió forintos ajánlatával A keretszerződés kétéves időtartamra szól. * Közbeszerzési eljárást indított Vasvár 300 millió forint hitel felvételére, amely a város szennyvízcsatorna-beruházásának önerő részét biztosítaná. * Uniós forrásból újítják fel az Ópusztaszeri Nemzeti Parkot és a Rotundát, amelyben Feszty Árpád körképe található. A felújítás a közbeszerzési eljárás késése miatt csúszik. * Újabb pályázatok kiírásával folytatódik az elővárosi vasúti fejlesztés: az NIF közbeszerzési eljárást ír ki a megállóhelyek parkolóinak tervezésére. * A hadiiparban tevékenykedő egyik vállalatából való kilépésre kérte Traian Basescu román elnök testvérét, miután kiderült: a cég részt vesz a román hadsereg fegyverzetének korszerűsítésére kiírt közbeszerzési pályázaton.

KÖZBESZERZÉSI SAJTÓSZEMLE

Sajtószemlénk a magyar sajtóban megjelent hírek és információk kivonatolt és szerkesztett formája (az eredeti forrás mindenkori megjelölésével).

Ötvenmilliós monitor a közbeszerzésekre

A monitor-munkacsoport életre hívását a kabinet a napokban napvilágot látott határozatában rendelte el. E szerint augusztus 24-től a minisztériumok és a felügyeletük alá tartozó költségvetési szervek, gazdasági társaságok az ötvenmillió forintot meghaladó összértékű közbeszerzési eljárásokat kötelesek előzetesen véleményeztetni a monitoring-munkacsoporttal. Méghozzá azzal a kockázattal, hogyha a testület nem támogatja a terveiket, a tenderek kiírásáról is le kell mondaniuk.
Akiknek nem sikerül igazolniuk, hogy a közbeszerzési elképzeléseik "időszerűek", legfeljebb a kormánynál panaszkodhatnak. Kétséges azonban, hogy ennek lesz-e értelme. A testületnek viszont a kormány határozata szerint nyolc napon belül kell döntenie, a legkülönbözőbb tartalmú ügyekben kell állást foglalnia. Egyelőre nem tudni, hogy a monitoringcsoport hogyan is működik majd. Mindenesetre annyi biztos: tagjainak elvben sokat kell majd olvasniuk. Az állami szektorban évente akár több ezer közbeszerzési eljárást kezdeményeznek, esetenként több száz oldalnyi dokumentációt kell lelkiismeretesen áttekinteni, megismerni. Elsősorban ez az oka, hogy a minisztériumok, állami gazdasági társaságok szakmai vezetői attól tartanak, a munkacsoport tevékenysége végzetesen lelassítja majd a közbeszerzési eljárások előkészítését és lebonyolítását. Szerintük nem elegendő a nyolcnapos véleményezési határidő, az viszont, hogy ezt az időtartamot a kérdések megfogalmazásával a munkacsoport tetszése szerint meghosszabbíthatja, a közbeszerzések leállásával fenyeget. Az is igaz, az új szervezetben ülők fejére nem hoz bajt, ha rosszul döntenek. Az általuk elbírált közbeszerzések hibáiért és következményeiért ugyanis ezután is kizárólag a kiírókat terheli felelősség.

(Népszabadság, 2009. augusztus 24.)

Kincstárnokok kényszerítik ki a spórolást a tárcáknál

Minden pénzmozgást látni fognak, bár a költekezést nem tilthatják meg, joguk lesz olyan hangosasan "sikítani", hogy a pénzügyminiszter meghallja, s szükség esetén cselekedjen - ezekkel a szavakkal jellemezte Szollár Domokos kormányszóvivő azokat a kincstárnokokat, akiket a kormányfő rendel szeptember elsejétől a központi közigazgatási szervekhez, ha úgy látja, szükség van az adott intézmény feszesebb, fegyelmezettebb gazdálkodására. Az érintett intézmények körébe a minisztériumokon kívül beletartoznak a kormány, illetve a minisztériumok irányítása alá tarozó kormányhivatalok és központi hivatalok, valamint azok regionális szervezetei is. Nem vonatkozik az intézkedés az önkormányzatokra és intézményeikre, valamint a bíróságokra, ügyészségekre.
A kincstárnokok feladata lesz, hogy naponta ellenőrizzék az intézmény pénzforgalmát. Jelzést akkor kell tenniük, ha egy tárca túl gyorsan költi a büdzséből kapott támogatást, indokolatlanul előrehoz például egy beruházást, vagy nem feltétlenül szükséges beruházásba fog. A kincstárnokok kirendelése várhatóan újabb biztosíték arra, hogy az idei 3,9 százalékos hiánycél tartható legyen - indokolta az intézmény létrehozását a kormányszóvivő. Ezt a célt szolgálja a közbeszerzési monitoring is, amely a pályázat kiírása előtt megvizsgálja minden 50 millió forintot meghaladó közbeszerzés indokoltságát.

(Népszava, 2009. augusztus 27.)

Újra Brüsszel elé kell vinni a Margit híd-projektet

A Városháza egyelőre csak barátkozik a gondolattal, hogy Brüsszelt újra meg kell győzni a Margit híd-projekt finanszírozásáról. A tárgyalást beárnyékolja, hogy a munkálatok csökkentett műszaki tartalommal, a híd déli oldalára tervezett kerékpárút nélkül kezdődtek meg. E témával már foglalkozott a fővárosi közgyűlés városüzemeltetési bizottsága is, és teljes körű szakmai egyeztetést ígér. Egyelőre ez minden, amit a civilek elértek a hídra tervezett kerékpárutak ügyében. A bizottság elnöke, Hagyó Miklós által beterjesztett előterjesztés szerint a híd déli oldalán kerékpárút kialakítására nincs mód. Lakos Imre, a Városháza tanácsnoka erről úgy nyilatkozott: talán "a híd üzembe helyezése után."
A kerékpárosok a napokban demonstráltak a hídon, mert a főváros a tudtukon kívül lehúzta az eredeti tervekről a déli oldali kerékpársávot, így csak az északi oldalon közlekedhetnek majd. Márpedig a déli kerékpárutat tartalmazó tervnek ítélték meg az uniós támogatást.
Az ügy túlmutat a civilek és a Városháza csatáján, az Unió által támogatott projektek megváltoztatására szigorú szabályok vonatkoznak, a műszaki tartalom bármilyen módosítását jelenteni, engedélyeztetni kell. Az Index megállapítása szerint a főváros szerződést sértett, ezért kérdésessé válhat az uniós támogatás is. A Városháza álláspontja: az ilyen típusú változtatásokat nem kell egyeztetni a Nemzeti Fejlesztési Ügynökségnél. Egy név nélkül nyilatkozó szakértő szerint a Városháza felszólítást is kapott, hogy jelentsen a terv megváltoztatásáról. Mint mondta: a műszaki tartalom egyoldalú megváltoztatása szerződésszegésnek minősül. A közbeszerzést is csak csökkentett műszaki tartalommal lehetett volna kiírni.

(Népszabadság, 2009. augusztus 28.)