eHETI KÖZBESZERZÉSI HÍRLEVÉL

Aktuális képzések:

ÁLLAMILAG ELISMERT KÖZBESZERZÉSIREFERENS-KÉPZÉS
(2009. október 15.-2010. március 25.)

KÖZBESZERZÉSI LEVELEK (szaklap)
A MA HATÁLYOS KÖZBESZERZÉSI JOGANYAG
MÉG TÖBB KÖZBESZERZÉS...

Tisztelt Olvasónk!

A Magyar Közbeszerzési Társaság heti hírlevele a társaság tagjainak készülő exkluzív összefoglaló, amely az előző hét közbeszerzési híradásait szemlézi.

KÖZBESZERZÉSI HÍREK

Veszélyben az uniós előlegek

A beruházások csúszása miatt a környezetvédelmi projektekre az Uniótól felvett előlegek visszafizetésére kényszerülhet Magyarország 2010 végén, ha nem gyorsítják fel sebtében a munkálatokat a projektgazdák. A támogatásra kiszemelt ivóvíz-, szennyvíz-, hulladékgazdálkodási és rekultivációs projektek megvalósítása ugyanis 3–9 hónapos késésben vannak. Erről a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség illetékes főigazgatója tartott tájékoztatót, aki közölte: az első pályázati forduló után megkötött támogatási szerződések felbontására is sor kerülhet az ősszel azoknál a fejlesztéseknél, ahol saját hibájukból túllépik a projekt előkészítésére megszabott határidőt. Az így felszabaduló EU-forrásokat ezt követően pályázati formában újból meghirdeti az NFÜ, hogy el ne veszítse az ország. Az Új Magyarország fejlesztési terv Környezet és Energia Operatív Programjának (KEOP) 2007–2013-as kerete 1050 milliárd forint. Ebből eddig csaknem 1000 milliárdot kötöttünk le elvileg, elsősorban a nagyberuházásokra.

Visszavont ITD-tenderek

A Nemzeti Fejlesztési és Gazdasági Minisztérium döntése nyomán visszavont két közbeszerzési tendert, s a feladatokat házon belül oldja meg az ITD Hungary Zrt. A döntés azt követően született meg, hogy a sajtó megszellőztette: gyanítható, hogy Rétfalvi György, az ITDH vezérigazgatója egykori üzlettársát részesítette előnyben. A bruttó 300 millió forint értékű pályázat nyertese egy pomázi családi házban áprilisban bejegyzett, referenciával egyáltalán nem rendelkező, 500 ezer forintos tőkéjű cég, a BD Network Kft. lett. Olyan versenytársakat körözött le, mint a PricewaterhouseCoopers, az AAM Zrt. és a GKI Gazdaságkutató Zrt., illetve a Kopint-Tárki Zrt. és az ICEG Kft. konzorciuma. A nyertes kft. Vas Attila vállalkozó kizárólagos tulajdona, aki 2004 és 2007 között a New York Talents Kft.-ben üzlettársa volt Rétfalvinak, az ITDH 2005 óta posztján lévő vezérigazgatójának. A másik, médiaügynökségi feladatokra kiírt bruttó 180 millió forintos pályázatot még ajánlattételi szakaszban vonta vissza az ITDH. (További részletek a lapszemle rovatban.)

A Főgáz nyerte az Országgyűlés pályázatát

Az Országgyűlés Hivatala 225 millió forint értékben kötött földgázvásárlási szerződést a közbeszerzési eljárás nyertesével, a Fővárosi Gázművek Zrt.-vel. A megállapodás 2009. október elsejétől 2010. július elejéig hatályos. A hivatal közbeszerzési tájékoztatója szerint az igényelt földgáz mennyisége erre az időtartamra legfeljebb 1,6 millió köbméter. A szolgáltatót tárgyalásos közbeszerzési eljárás keretében választották ki, ezen a Főgázon kívül ajánlatot tett a szegedi székhelyű Égáz–Dégáz Gázszolgáltató Zrt. és az Emfesz Kft. Közülük a Főgáz nyújtotta be összességében a legkedvezőbb ajánlatot. A legnagyobb súlyszámmal az egységárat értékelték. A Főgáz a szerződés teljes időtartama alatt fix áron, köbméterenként 95,54 forintért szállít az Országgyűlésnek. A szerződés szerint az árat semmilyen jogcímen nem lehet emelni. Az összeg tartalmazza a szolgáltatás biztosításával felmerülő összes költséget.

Jegelik a műjégpályát

Visszavonta a Városligeti Műjégpálya felújítására július elején kiírt közbeszerzési eljárásának ajánlati felhívását a Fővárosi Önkormányzat. Az uniós támogatású rekonstrukciós program keretében júniusban már megvolt az alapkőletétel, de a kivitelezőt még nem választották ki. Az eljárással szemben az Alpine Hungária Kft. és a Hérosz Zrt. jogorvoslatot kezdeményezett a Közbeszerzési Döntőbizottságnál. Várhatóan ezen a héten születik határozat, ám a főváros ezt nem várta meg, és inkább visszavonta a tendert. A sajtó érdeklődésére nem indokolta a döntést. A beruházás során teljes műemléki rekonstrukciót végeznek, újjáépítik a világháborúban lebombázott épületszárnyat is. Az összesen 4,7 milliárd forint ráfordítást igénylő fejlesztést több mint 3 milliárd forinttal támogatja az Európai Unió. A felújítás a közép-magyarországi régió turizmusfejlesztési kiemelt kormányprogramként valósul meg.

Nyíregyháza: helyi cég nyert az úttenderen

Nyíregyháza csaknem félmilliárd forintos útfejlesztési beruházása várhatóan már a héten megkezdődik. A munkálatokra kiírt közbeszerzési eljáráson a legalacsonyabb árajánlatot a helyi KE-VÍZ 21. Építőipari Zrt. adta, s ezzel elnyerte a jogot, hogy a város keleti oldalán összekösse a 4-es és a 41-es számú főutat, valamint a Kállói utat a 4-es főúttal – jelentette be Csabai Lászlóné polgármester. A Tüzér utca 915 méter hosszú szakaszán 2-szer 1 sávos utat, másfél méteres gyalogjárdával építenek meg. A teljes útfejlesztés költsége 474 millió forint, ennek 85 százaléka uniós támogatás. A kivitelezésre kiírt tendert már a hirdetmény közzétételekor megtámadta a Magyar Aszfaltútépítő Zrt. Bencze Antal, a nyertes cég elnök-vezérigazgatója bejelentette: határidőre, 2010. november 30-ára átadják Nyíregyházán a Keleti körutat.

Októbertől jönnek a fedezetkezelők

Október elsejétől – német és osztrák mintára – bevezetik az építésügyben a fedezetkezelő intézményét. Ennek egyrészt az a célja, hogy javítsa a beruházások kivitelezésének minőségét, másrészt garantálja az alvállalkozók kifizetését. Amíg ez nem történik meg, addig a fővállalkozó sem juthat hozzá a pénzéhez. A fedezetkezelő alkalmazása közbeszerzéseknél 90 millió forint, magánberuházásoknál pedig 1,2 milliárd forint értékhatár felett kötelező lesz. A közbeszerzéseknél a fedezetkezelői teendőket a Magyar Államkincstár látja el, magánberuházásoknál bankra bízhatják a feladatot. A díjtételre vonatkozóan eddig nem született sem döntés, sem ajánlás, ausztriai tapasztalatok szerint a projekt értékének 1,5-2 százaléka illeti meg a fedezetkezelőt. Ezzel kapcsolatos a kormány azon döntése, miszerint a jövő év elejétől csak regisztrált építőipari vállalkozók tevékenykedhetnek a piacon. A regisztráló kamarák a cégek alapadatain kívül előéletüket –bírság, késedelem – is nyilvántartják. A rendeletben meghatározzák a működés minimális emberi és technikai feltételeit is.

Brüsszeli jóváhagyásra vár a Margit híd

Most már biztos, hogy a Margit híd felújításának teljes projektjét Brüsszelbe kell küldeni jóváhagyása. Amint arról már korábbi hírleveleinkben beszámoltunk, az eredetileg 12 milliárd forintra tervezett közbeszerzésként 6 milliárd forintos uniós támogatással indult felújítás költsége ma már meghaladja a 30 milliárd forintot, s ezzel átkerült a brüsszeli jóváhagyáshoz kötött nagyberuházás kategóriájába. Az NFÜ erről már értesítette a Fővárosi Önkormányzatot, s információi szerint már folyamatban van az Uniónak küldendő csomag összeállítása. A terv megalapozottságán múlik, képesek vagyunk-e igazolni, hogy a projekt hozzáadott értéket tartalmaz, és az ország fejlődését szolgálja. Az ügynökség szóvivőjének tájékoztatása szerint nem befolyásolja az uniós támogatás megítélését, hogy a felújítást az NFÜ által befogadott (EU-támogatásra érdemesnek ítélt) tervhez képest csökkentett műszaki tartalommal, vagyis a híd déli oldalára tervezett kerékpársáv nélkül valósítják meg. Ezt át kell vezetni a pályázati anyagban, ami mindössze adminisztrációs kérdés – állítja a szóvivő.

MÁV-Start: marketingkampány-tender

Két tárgyalásos közbeszerzésen összesen csaknem 100 millió forint értékében kér ajánlatokat a MÁV-Start Vasúti Személyszállító Zrt. marketing- és PR-kampányok szakmai előkészítésére és kivitelezésére. Az első felhívásban a marketing- és PR-kampányok szakmai előkészítése és kivitelezése szerepel. A feladat része három nevesített közterületi, írott és az elektronikus média eszközeivel megvalósítandó kampány. A munka becsült értéke nettó 50-75 millió forint. A másik felhívás marketing- és PR-kampányok kreatív előkészítésére szól, az előbbi felhívás tartalmának megfelelően. Ennek keretösszege nettó 20 millió forint.
A vasúttársaság közbeszerzésekkel kapcsolatos híre az is, hogy a MÁV Zrt. 263 millió forint értékben kötött keretmegállapodást épületszerkezeti karbantartási munkákra hat hirdetmény nélküli tárgyalásos közbeszerzési eljárás keretében.

Hírek – röviden

Az Európai Bizottság jóváhagyta az Új Magyarország Fejlesztési Terv operatív programjai közötti és a programokon belüli átcsoportosításokat. Ennek köszönhetően 111 milliárd forinttal bővült a Gazdaságfejlesztési Operatív Program keretösszege. * A Közbeszerzési Döntőbizottság állásfoglalásáig felfüggesztette az M0-s útgyűrű déli szektorának építéséről szóló szerződés megkötését a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. * Szeptember elsejétől a miniszterelnök által kijelölt kincstárnokok ellenőrizhetik a központi költségvetési intézmények gazdálkodását, beleértve a közbeszerzéseket is. * Nyílt közbeszerzési eljárást írt ki Szeged önkormányzata a város központjának funkcióbővítésére és a Mars téri piaccsarnok generálkivitelezésére. Október 12-ig lehet ajánlatot tenni. * Debrecenben összesen 1,9 milliárd forint költséggel városrehabilitációs program indul: három beruházáshoz rövidesen kiírják a közbeszerzési eljárást. * Befejező szakaszához érkeztek a tárgyalások a MÁV-Trakció Zrt. és a pénzintézetek között a mozdonybeszerzések finanszírozásáról. * A Gazdasági Versenyhivatalhoz fordul az MDF, hogy kiderüljön, mi áll az 56 milliárdos veszteséget okozó szabálytalan eljárások hátterében. * Három gyógyfürdő-beruházás indul a Dél-Dunántúlon : Barcson, Kaposváron és Tamásiban. Harkány és Gunaras pályázatáról még nincs döntés. Uniós támogatással újítják fel a tiszadobi Andrássy-kastélyt; a kivitelezésre megkezdődött a közbeszerzési eljárás. * Fényeslitke és Komoró térségében intermodális közforgalmú új, különleges ipari park létesül 25,6 milliárd forintos uniós hozzájárulással. * Tököl városa 86 millió forint támogatást nyert a település központjának fejlesztéséhez: a kivitelezésre kiírt közbeszerzést a ZÖFE Zöldterület-fenntartó és Fejlesztő Kft. nyerte. * Kompolt: 146 millió forint értékben végeznek a községben úthálózat-javítási munkálatokat. A kivitelezésre meghirdetett közbeszerzési eljárást a Colas Építő Zrt. nyerte. * Öt darab összkerék-meghajtású személygépkocsi szállítására írt ki nyílt közbeszerzési eljárást a Fővárosi Közterület-fenntartó Zrt. * Első alkalommal eredménytelenül zárult Siófokon az új könyvtárépület és a Víztorony korszerűsítésére kiírt tender, új eljáráson keresnek kivitelezőket. * A digitális iskolai táblák beszerzésére kiírt megismételt közbeszerzési eljárásra szeptember 4-éig lehetett végleges árajánlatot beadni. * Eredménytelenül zárult Komló önkormányzatának 450 millió forint összegű rulírozó hitel felvételére indított tendere, várhatóan újabb kiírásra kerül sor. * A nagykőrösi képviselő-testület az idei közbeszerzési tervet nyomdai szolgáltatási feladatokkal egészítette ki. * Celldömölk: a közbeszerzési bizottság a Swietelsky Vasúttechnika Kft. 493,5 millió forintos ajánlatát fogadta el az új városháza megépítésére kiírt eljáráson.

KÖZBESZERZÉSI SAJTÓSZEMLE

Sajtószemlénk a magyar sajtóban megjelent hírek és információk kivonatolt és szerkesztett formája (az eredeti forrás mindenkori megjelölésével).

Számítástechnikai eszközök 43 milliárdért

Egyszerre három központosított közbeszerzési pályázatot is közzétett a Miniszterelnöki Hivatal (MeH) alá tartozó Központi Szolgáltatási Főigazgatóság (KSZF) az Európai Unió Hivatalos Lapjának kiegészítésében: a tárgyalásos formában kiírt tenderek közül az elsőben 20 és 25 milliárd forint közötti keretösszegben, a második ajánlati felhívásban nyolcmilliárd forint értékben keres partnert számítógéprendszerek szállítására és kapcsolódó szolgáltatások teljesítésére a KSZF. A harmadik tendert különböző fejlesztői platformok szerinti adatbázis-kezelő szoftverek, fejlesztőeszközeik és azokhoz kapcsolódó szolgáltatások szállítására írta ki a főigazgatóság, körülbelül 10 milliárd forint keretösszegben. Így egyetlen napon 43 milliárd forint értékben indított tendereket a KSZF kizárólag számítástechnikai eszközök és programok beszerzésére.
A lap tudósítója arra volt kíváncsi, hogy 2004, a központosított közbeszerzési rendszer bevezetése óta, összesen milyen nagyságrendben írt ki a főigazgatóság hasonló tartalmú közbeszerzéseket, ám a KSZF pontos adattal nem szolgált. Imre János főigazgató arról tájékoztatott, hogy évente 60-70 milliárd forint forgalom realizálódik ebben a kiemelt témakörben. Az adatnyilvántartás hiányában az újságíró utánjárása alapján arra a megállapításra jutott, hogy – kizárólag a nagy ajánlatokat figyelembe véve is – az utóbbi években összesen 250 milliárd forint összeget képviseltek a számítástechnikai beszerzések. A legutóbbi tender külön pikantériája, hogy ezek a közbeszerzési felhívások is nevesített termékekhez, illetve gyártókhoz kapcsolódnak. Így a vizsgált 2009. július 17-i ajánlati felhívások mindegyike nevesített gyártók termékeire szól. Például a korábban a „Microsoft-tender” ellen hevesen kikelt IBM-et két tenderben is név szerint szerepelteti a KSZF. Hasonló szövegkörnyezetben szerepelnek még az Oracle, a Sybase, a HP, a Sun termékei. A főigazgatója elismeri: az EU-s irányelvek és a hazai szabályozás is csak igen kivételes esetben engedi meg egy meghatározott gyártmányra való hivatkozást, „a KSZF is csak azért kényszerült erre, mert a központosított közbeszerzés körülbelül ezer intézménynél meglévő eszközök kiegészítése, pótlása során a közbeszerzés tárgyának egyértelmű és közérthető meghatározása másként teljes pontossággal nem lehetséges”. Az is igaz, hogy a korábban hevesen tiltakozók most, a másik oldalon állva, már nem hallatják olyan erőteljesen hangjukat, mint annak idején.

(Magyar Nemzet, 2009. szeptember 2.)

Lefújták az ITDH tenderét

Eláll a szektorális tanácsadásról szóló szerződés megkötésétől, valamint visszavonja nettó 150 millió forintos médiafoglalásra meghirdetett közbeszerzési eljárását is az ITD Hungary Zrt.
A szervezet tehát nem köt szerződést a BD Network Kft.-vel. Az ITD-vezér volt üzlettársának tulajdonában álló cég százmillió forintos garantált megbízást kaphatott volna, és 2010. december 31-ig további 200 millió forintos szerződésre volt kilátása. A munkát végül maga az ITD Hungary végzi el, saját munkaerőből, és nem uniós, hanem saját költségből.
A döntés a gazdasági minisztériumban született, ahová bekérették a közbeszerzés dokumentációját, miután több médium is hírt adott a pályázatok pontozásának érdekességéről. A korábban megismert tenderdokumentumokból kiderült: a vitatott közbeszerzési eredmény két részből állt össze. A cégek pontokat kaptak a megajánlott tanácsadói óradíjra, másrészt az üzletfejlesztési stratégia szakmai színvonalára, és ezek alapján hirdettek győztest. Az utóbbi értékelése során viszont jóval kedvezőtlenebb helyzetbe került az utolsó helyezett, mint a pénzügyi ajánlatok esetében. Így fordulhatott elő, hogy a második legnagyobb összeggel pályázó BD Network végül befutó lehetett a végső összevetésben.
A közbeszerzésen alulmaradt cégeknek szeptember 2-áig volt lehetőségük jogorvoslati kérelemmel élni a Közbeszerzési Döntőbizottságnál. Ezt többen meg is tették volna, ám a gazdasági minisztérium röviden lezárta az ügyet azzal, hogy arra kérte az ITD Hungary-t, álljon el a megbízástól.

(Népszabadság, 2009. szeptember 2.)

Megtévesztők, kartellezők

Megsértette-e a tisztességtelen kereskedelmi gyakorlat tilalmát a Magyar Telekom? Kartelleztek-e a vasútépítők meg a kártyatársaságok? A következő hetekben, hónapokban választ ad a kérdésekre a Gazdasági Versenyhivatal versenytanácsa, amelynél 30-40 ügy vár döntésre. Közöttük változatlanul a kereskedelmi cégek, mobilszolgáltatók és a bankok vannak túlsúlyban – tájékoztat Tóth Tihamér, a versenytanács elnöke. A közeljövőben a mobilcégek szemet szúró magatartásai kerülnek napirendre. A Telekom a múlt év végén a 3000 percet ajándékozó üzleti fogásával vonta magára a GVH figyelmét. A Pannon GSM korlátlanként hirdette, ám a valóságban korlátozta a mobilinternetes csomagját.
Hamarosan a versenytanács napirendjére kerül a Visa és a MasterCard kártyatársaság, s a kibocsátó bankok, a kártyás fizetéskor felszámított jutalékok miatt. A gyanú szerint versenykorlátozó megállapodásról is szó lehet. Még ebben a hónapban tárgyalják az autónavigációs piacot érintő kartellügyet. Ezzel le is zárulhat az árverseny elkerülését szolgáló versenykorlátozó megállapodás gyanújával indult eljárás. A hazai vasútvonalszakaszok felújítására, átépítésére, rehabilitációjára kiírt közbeszerzési eljárásokon az érintett cégek 2006–2007-ben előzetesen megállapodtak a győztes személyéről, és a támogatók alvállalkozói és pénzügyi kompenzálásáról. A vasútépítő kartellről legkorábban az év vége felé születhet döntés.

(Világgazdaság, 2009. szeptember 2.)