eHETI KÖZBESZERZÉSI HÍRLEVÉL

Aktuális képzések:

ÁLLAMILAG ELISMERT KÖZBESZERZÉSIREFERENS-KÉPZÉS
(2009. október 15.-2010. március 25.)

KÖZBESZERZÉSI LEVELEK (szaklap)
A MA HATÁLYOS KÖZBESZERZÉSI JOGANYAG
MÉG TÖBB KÖZBESZERZÉS...

Tisztelt Olvasónk!

A Magyar Közbeszerzési Társaság heti hírlevele a társaság tagjainak készülő exkluzív összefoglaló, amely az előző hét közbeszerzési híradásait szemlézi.

KÖZBESZERZÉSI HÍREK

Szigorodtak a házon belüli beszerzések

Az önkormányzatok előszeretettel bízzák meg saját tulajdonukban lévő vállalkozásaikat egyes (városüzemeltetési, közterület-fenntartási, köztisztasági) feladatok végrehajtásával. Az önkormányzat és a 100 százalékos tulajdonában lévő gazdasági társaság közötti szerződéskötést a törvény szerint nem kell megelőznie közbeszerzési eljárásnak. Ennek a lehetőségnek azonban szigorú feltételei vannak, amit az önkormányzatok zöme nem vesz figyelembe. Az ilyen inhouse, azaz házon belüli beszerzések törvényi határideje három év, ennek letelte pedig jogsértésnek minősül, és szankciókat von maga után. Háromévente kötelező külső, független szakértővel gazdasági hatáselemzést (átvilágítást) készíttetni a feladat ellátásáról, a megbízott szervezet tevékenységéről. A közbeszerzési szabályok alóli kivételt indokolni kell, és lényeges feltétel, hogy a szerződő partner forgalmának legalább 90 százaléka az önkormányzattal kötött szerződésből keletkezzen. Amennyiben az önkormányzat nem készítteti el a hatáselemzést, a három év lejártával a törvény szerint megszűnik a szerződés közte és a gazdálkodó szervezet között. A közbeszerzési törvény április 1-jétől hatályos módosítását követően pedig már valamennyi eljárást hirdetménnyel kell indítani, és az eredményről kötelezően tájékoztatót kell közzé tenni.

Az Országgyűlés új irodaszertendere

Az első, eredménytelenül zárult közbeszerzési eljárás után az Országgyűlés Hivatala (OH) új felhívást tett közzé irodaszerek és írószerek szállítására. Az előző pályázaton összesen hat részteljesítésre vártak ajánlatot, ezekre azonban vagy nem érkezett ajánlat, vagy hiányosan nyújtották be az ajánlattételhez szükséges igazolásokat, így új tendert kellett hirdetni – tájékoztatott Bakos Emil, az OH gazdasági főigazgatója. A nyertesekkel legfeljebb kétéves keretszerződést kötnek. Az ajánlatokat szeptember 22-ig lehet az OH-nak benyújtani, a tervek szerint október 5-én kötnek szerződést. A hivatal papírfelhasználása egyébként – az elektronikus kommunikáció térhódításának köszönhetően – 2003 óta a harmadára esett vissza.
A Miniszterelnöki Hivatalhoz tartozó Központi Szolgáltatási Főigazgatóság irodai papírok, írószerek és irodaszerek szállítására kiírt közbeszerzési eljárása az ajánlattételi szakasznál jár. A nyertes egy évig mintegy ezer költségvetési intézmény és a központosított közbeszerzéshez önként csatlakozó szervezetek számára szállíthat. A keretszerződés becsült értéke nettó 3,5 milliárd forint. Az eredményhirdetést október elejére tervezik.

Gyermek-balesetbiztosítót keres a Pénzügyminisztérium

A Pénzügyminisztérium nyílt közbeszerzésen keresi azt a biztosítót, amely a jövő évtől 2012 végéig vállalja a 3–18 év közötti korosztály biztosítását. A kormány 2003-ban hozott rendeletet arról, hogy állami feladat e korosztály baleset-biztosítása, és az állam nevében eljáró pénzügyi tárca most harmadszor ír ki erre közbeszerzést. A KSH adatai szerint 1 686 500 gyereket, illetve fiatalt érint a biztosítás. Az tehet ajánlatot, aki rendelkezik 20 millió forint éves díjbeszedést jelentő, csoportos baleset-biztosítási szerződéses referenciával. Emellett minden megyeszékhelyen működik ügyfélszolgálata. Ajánlatokat október 19-ig lehet tenni. Az nyer, aki a legolcsóbban vállalja a megbízást. Eredményhirdetésre a beadást követő 15. napon kerül sor. Emlékeztetőül: az első három évre az ÁB-Aegon, az Allianz Hungária, a Generali-Providencia, az OTP-Garancia és az Uniqa Biztosító – konzorciumban – nyerte el a megbízást. A második három évre a Generali egyedül volt a befutó, szerződése ez év végén jár le, ezért kellett új közbeszerzést kiírni.

Csepeli szennyvíztisztító: eredményt hirdettek

Eredményt hirdetett a Fővárosi Közgyűlés szakbizottsága a csepeli központi szennyvíztisztító integrált próbaüzemi tervének elkészítésére kiírt gyorsított, meghívásos közbeszerzési eljárásában. A nyertes az egyedüliként induló Csepel 2009 Konzorcium lett, amely 1,6 millió euróért végezheti el a feladatot. Az indoklás szerint a gyorsított eljárásra azért volt szükség, mert a próbaüzemet legkésőbb szeptemberben el kell kezdeni. (A helyszínen járt újságíró információi szerint a próbaüzem már augusztus óta tart.) A nyertesről döntő szakbizottság egyik tagja arra hívta fel a figyelmet, hogy a pályázat nélküli meghívásos közbeszerzéseket az Európai Unió nem kedveli. Emlékeztetett a 4-es metró és a csepeli szennyvíztisztító példájára, ahol a nem megfelelőnek ítélt közbeszerzési eljárások miatt több tízmilliárd forint támogatástól estünk el.

Rendezvényszervezőt keres a HM

Új közbeszerzési eljárást írt ki a Honvédelmi Minisztérium alá tartozó a Zrínyi Kommunikációs Szolgáltató Nonprofit Közhasznú Kft. toborzást elősegítő, valamint a NATO és az uniós tagságból eredő biztonságpolitikai kötelezettségek megismertetésével kapcsolatos rendezvényszervezési és médiafelület-vásárlási szolgáltatásokra. A megbízás 2010 végéig szól, ez idő alatt 150 millió forint áll rendelkezésre, amely 50 százalékkal emelkedhet. Az ajánlattételi határidő október 13. A HM kommunikációs szervezete ugyanerre a feladatra februárban már kiírt egy közbeszerzést, amely azonban eredménytelenül zárult. Arra ugyan hét cég ajánlata érkezett, ám a pályázatot lezáró eredményt a Közbeszerzési Döntőbizottság megsemmisítette, és a Zrínyi Kft.-t megbírságolta. A jogorvoslati kérelmet az egyik pályázó, a Sensation Event Marketing Kft. nyújtotta be. A kiíró az eljárást eredménytelennek minősítette, azzal az indokkal, hogy a pályázatra érkezett valamennyi ajánlat érvénytelen volt.

Új eljárás a műjégpálya-rekonstrukcióra

Okafogyottá vált a Hérosz és az Alpine Hungária jogorvoslati kérelme, mivel a főváros visszavonta a műjégpálya-rekonstrukciós tenderét. Napokon belül megjelenik a felújításra szóló új, módosított közbeszerzési kiírás. Az első eljárást megtámadó kérelem ügyében a Közbeszerzési Döntőbizottság megszüntető végzést hozott, azzal az indoklással, hogy miután a Fővárosi Önkormányzat visszavonta közbeszerzési hirdetményét, az érintett cégek is visszavonták jogorvoslati kérelmüket. Ők döntően a biztosítékok mértékének nagyságát kifogásolták. Az önkormányzat tájékoztatása szerint a tendert a megvalósítás és a költségkeretek betartása miatt kellett lefújni. Az új kiírás alapján a teljesítési határidő a korábbihoz képest nem változik, a műjégpálya felújítását 2010 végéig be kell fejezni. A rekonstrukció teljes költsége 4,699 milliárd forint, amelyhez 3,175 milliárd forint uniós támogatást vár a főváros.

Új villamostender Miskolcon

Eredménytelenül zárult a miskolci zöldvillamos-projekt villamosbeszerzési pályázata. (Nem a beruházásé, az még nincs kiírva, hanem a villamosok vásárlására kiírt tender.) Az önkormányzat gazdasági bizottsága többségi szavazattal döntött így a projektet előkészítő bizottság állásfoglalása alapján. A döntésről értesítették a közlekedési vállalatot, egyben felhívták arra, hogy haladéktalanul kezdje meg az új pályázat előkészítését. Dr. Varga Zoltán, a gazdasági bizottság elnöke arról tájékoztatott, hogy a 31 villamos szállítására szóló kiírás anyagát kilenc cég vásárolta meg, és hárman nyújtottak be ajánlatot. A spanyol C.A.F. részvénytársaság, a svájci-osztrák Stadler és az olasz AnsaldoBreda. A beérkezett ajánlatok mindegyike meghaladta azt az összeget, amelyet a projekt erre a célra biztosít. Egymás között is jelentős, mintegy 30 százalékos szóródást mutattak az ajánlatok. Miskolcon arra számítanak, hogy az új pályázat lebonyolítását követően akár már decemberben eredményt lehet hirdetni. Varga szerint a határidő tartható, a második kiírás miatt nem lesz csúszás. A 31 villamosból 2012. február 28-áig a legutolsót is le kell szállítani.

Egyelőre nem kötnek szerződést traffipaxra

A Közbeszerzési Döntőbizottság álláspontja szerint a Getronics Magyarország Kft.-t kellett volna nyertesként kihirdetni az ORFK traffipaxtenderén, mivel a cég készüléke teljesítette legjobban és egyedüliként a hivatalos mérési követelményeket. A pályázatot a Civil Biztonsági Szolgálat Zrt. és a Getronics Magyarország Kft. is megtámadta, a rendőrség viszont még ezt megelőzően, de már az eredményhirdetés után lefújta a tendert. A KD a Getronics jogorvoslati kérelmének adott helyt. Megállapította, hogy az ORFK megsértette a közbeszerzési törvényt, miután egy érvénytelen ajánlatot benyújtó céget (Civil Biztonsági Szolgálat Zrt.) hirdetett ki a közbeszerzési eljárás közép-magyarországi régiót lefedő első szakaszán nyertesnek. A döntőbizottság ugyanakkor elutasította a Getronicsnak a rendőrség döntése ellen benyújtott fellebbezését, az ORFK ugyanis költségvetési forráshiányra hivatkozva nem kötötte meg a pályázatot lezáró szerződést a nyertessel. A tenderen egyébként tíz cég indult, közülük kilenc jutott a második fordulóba, és nyolc adott ajánlatot. Információk szerint az ORFK újra meghirdeti a beszerzést, ám a korábbi 600-zal szemben már csak 200 traffipaxra.

Lefújták az MTV hitelfelvételi tenderét

A Magyar Televízió Zrt. kuratóriumi elnöksége jóváhagyta, hogy októbertől új műholdról sugározzák az M2 csatorna adását, az intézmény 2,45 milliárd forintos hitelfelvételét azonban leszavazta. A korábbi szatellitszerződés októberi kifutása miatt az MTV közbeszerzési eljárás keretében választotta ki új partnerét: a tender nyertese az Eutelsat SA., a Magyar Telekom Nyrt. és az eVision Kft. konzorciuma lett. Ezzel egy időben eredménytelennek nyilvánították azt a közbeszerzést, amelynek keretében a köztelevízió 2,45 milliárd forint beruházási hitelt vett volna fel. Miután az MTV-t felügyelő testület nem adott felhatalmazást a hitelszerződés megkötéséhez, a gazdasági igazgatótól és a műsorigazgatótól a költségek jelentős csökkentését célzó javaslatot kértek. A kuratóriumi elnökség annak ellenére állította le a kölcsönfelvételt, hogy egy korábbi határozatában már jóváhagyta a hiteltender feltételrendszerét, s elfogadta az idei, már a 2,45 milliárdos hitellel kalkuláló üzleti tervet.

Hírek – röviden

A központosított közbeszerzés keretében IT biztonságtechnikai megoldásokra írt ki tárgyalásos közbeszerzési eljárást a Központi Szolgáltatási Főigazgatóság. A keretmegállapodás becsült nettó értéke 3,6–4,5 milliárd forint. * Nem vész el Magyarország számára az a 229 millió eurós uniós forrás, amelyet Brüsszel a közbeszerzésekkel kapcsolatos problémák miatt nem utal át a 4-es metró finanszírozásához.. Az összeget más városi közlekedési beruházásokra használhatjuk fel a költségvetési idő végéig, 2013-ig. * Négy újabb modult építenek a paksi atomerőmű kiégett kazettáit befogadó tárolóba. A gépészeti és technológiai munkák kivitelezésére meghirdetett 2,5 milliárd forintos tendert a Pintér Művek nyerte. Az építészeti tendert érvénytelennek nyilvánították; az új közbeszerzési eljárásra október 12-ig várják a jelentkezéseket. * A korábbi eljárást eredménytelennek nyilvánítva új kórházpályázat kiírásáról határozott Gyöngyös városa. Jelentkezési határidő szeptember 25. * Újabb négy hajdú-bihari útszakaszon kezdődik felújítás, mintegy 507 millió forint értékben. A munkák kivitelezésére a közbeszerzési eljárás nyerteseit a COLAS Építő Zrt.-t és a Nemzetközi Vegyépszer Zrt.-t választotta ki a Magyar Közút Nonprofit Zrt. * Kapuvár: megismétlik a járóbeteg-ellátó központ építésére kiírt közbeszerzési eljárást. Az első tenderre beérkezett pályázatok mindegyike drágább volt az építésre költhető összegnél. * Az egyetlen ajánlattevő, a budapesti UTB Envirotec Kft. végezheti el a tolnai szennyvíztelep korszerűsítésének tervezési és előkészítői munkáit. A Sztárai Gimnázium felújítására kiírt pályázatot eredménytelennek nyilvánították, új, hirdetmény nélküli meghívásos eljárással választják ki a kivitelezőt. * A Sóstó-Gyógyfürdők Zrt. 1,2 milliárdos fejlesztésbe kezd: megindult a közbeszerzési eljárás.

KÖZBESZERZÉSI SAJTÓSZEMLE

Sajtószemlénk a magyar sajtóban megjelent hírek és információk kivonatolt és szerkesztett formája (az eredeti forrás mindenkori megjelölésével).

Közbeszerzések: hozzunk létre egy munkacsoportot

A közbeszerzés ellenőrzése mindig foglalkoztatta a jogalkotókat, de a közelmúltban a közbeszerzési piac szereplői számára olyan innovációt vezetett be, amelyre eddig még nem gondoltak a jogalkalmazók. A kiadások időszerűségét kívánja a kormány ellenőrizni, azaz a válságkezelés egyik elemeként a nem feltétlenül most szükséges beszerzéseket eltolni későbbre. Kérdés, hogy ki képes dönteni egy-egy beszerzési igény valós voltáról. Egyes költségvetési szervek arra vannak kárhoztatva, hogy előzetesen egyeztessék beszerzésüket az úgynevezett monitoring-munkacsoporttal. Az érintettek egyelőre azt próbálják definiálni, hogy kire vonatkozhat a kormányhatározat. A határozat ugyanis elegánsan túllépve a jogalkotási törvény keretein, meglehetősen tágan határozza meg az érintett szervezetek körét. További érdekesség, hogy a közbeszerzési törvény hatálya alá nem tartozó beszerzéseket, sőt a nemzetbiztonsági beszerzéseket is érinti az új szabály.
Amennyiben a beszerzési igényt a munkacsoport elutasítja, és ezzel a szakminiszter nem ért egyet, akár a kormány is részletesen megtárgyalhatja egy-egy kreatív beszerzésnek a létjogosultságát. A bürokratikus megoldások újabb példájának lehetünk tanúi, amelyhez hasonlóan korábban is voltak elvérzett kezdeményezések, például az informatikai beszerzések előzetes engedélyeztetésével kapcsolatosan. A kérdés azonban esetünkben nem a beszerzés ésszerűsége vagy a beszerzési igény jogalapja, hanem az időszerűsége. Mindez azonban nem érinti az ajánlatkérő beszerzésért való felelősségét. Tehát ha nem veheti meg, amit akar, ettől még ő lesz a felelős a hiányhelyzetért, vagy a halasztás miatt keletkező problémákért. Összesítve tehát sem az ajánlatkérő, sem a munkacsoport nincs könnyű helyzetben. Csak azzal nem foglalkozik senki, hogy Európa és a világ más tájain nem a közbeszerzést használják ki áttételesen ad hoc ötletek megvalósítására, hanem a közbeszerzés érdekében próbálják a kontrollmechanizmusokat kiépíteni.

(Világgazdaság, 2009. szeptember 8.)

Két tűz között a Microsoft-tender

Jogorvoslati eljárást indított a Közbeszerzési Döntőbizottság a szoftverlicencek beszerzéséről szóló, összesen 24 milliárd forintos közbeszerzés ügyében. A korábbi pályázók közül két konzorcium vezetője, az Atigris Zrt. és a RacioNet Zrt vezette cégcsoport a tender legnagyobb értékű, tízmilliárd forintos részére kért felülvizsgálatot a döntőbizottságtól. A Microsoft szoftverek beszerzéséről szóló megbízáson három pályázó, a Synergon Nyrt., az Aquis Zrt. és az ICT Systems Zrt. nyert, a Központi Szolgáltatási Főigazgatóság meg is kötötte velük a keretszerződést.
A két vesztes pályázó szerint a főigazgatóság sajátos döntést hozott. A RacioNet úgy véli, a nyertesek között volt olyan, amely irreálisan alacsony árat adott meg pályázatában. A számításuk alapja a Microsoft által a partnereinek biztosított alapár, amelynél – információk szerint – jelentősen alacsonyabb áron is érkezett be ajánlat. Az Atigrisnél nem kommentálták az ügyet, ám úgy tudni, a cég azt kifogásolta, hogy a főigazgatóság lényegében formai okokra hivatkozva zárta ki a cégcsoportot a tender korábbi szakaszában. Az Atigris nem a Microsoft áraiból dolgozott, hanem saját, belső árképzését vette alapul, és ehhez képest állapított meg kedvezményeket is.
Bár a két kérelemnek eltérő a jellege, a panaszokat a napokban egyesítették. A döntőbizottság döntése szeptember 24-én várható, a közbeszerzést azonban addig sem függesztették fel.

(Népszabadság, 2009. szeptember 11.)

Háború a miniszter és az ITD-vezér között

Egy hónapja juthatott odáig a gazdasági tárca vezetése, hogy meg akar szabadulni az ITD Hungary vezérigazgatójától – véli Rétfalvi György, a cég vezetője. A befektetésösztönzési társaság és a minisztérium közötti súrlódás nem új keletű, a két szervezet között a finanszírozásban és a feladatok rangsorolásában vannak jelentős nézeteltérések, amelyek az ITDH vitatott lebonyolítású közbeszerzési tendere mentén váltak még élesebbé.
A vezérigazgató eddig nem reagálhatott a felmerült vádakra, mert Varga István gazdasági miniszter megtiltotta, hogy nyilatkozzon. Rétfalvi szerint ehhez nem volt joga, és a tiltás ellenére a nyilvánosság elé lépett. Nyilatkozott a Napi Gazdaság riporterének.
– Többször is kértem a gazdasági tárcát, hogy vizsgálja felül a vitatott tendert, ám az ellenőrzés végül nem erre, hanem az ITDH külföldi útjaira irányult – mondja Rétfalvi György. – Tudtommal nem találtak szabálytalanságot. Arra viszont nincs információm, hogy a Kehi-vizsgálatnak mi a fókusza. Terveztük, hogy a sajtónak betekintést engedünk az összes szerződésünkbe, ám erre a minisztérium nem adott engedélyt.
Az ominózus, mára visszavont tenderrel kapcsolatosan kifejtette: – A nyolc pályázó közül hattal üzleti vagy személyes kapcsolatban állok, sőt az egyik társaságnál egy volt kollégám dolgozik. Miért nem nekik segítettem, akikkel ráadásul szabadidőmben is rendszeresen találkozom? A versenyben alulmaradt nagy cégek egyébként szemmel láthatóan nem értették meg a feladatot.
Mi a súrlódás oka? – hangzott az újabb kérdés. Válasz: – Alapvetően a finanszírozásban és a feladatok rangsorolásában vannak jelentős nézeteltéréseink. Az ITD tavaly 4,3 milliárd forintból működött, az idei évre kétmilliárd forint a keret, jövőre pedig 1,8 milliárd a terv. Egyetértek azzal, hogy a nagy befektetési projektek támogatása áll a középpontban, emellett azonban hasonló hangsúlyt kellene helyezni a kkv-k exportösztönzésére is.
Kérdés: Megy vagy marad? Válasz: – A Kehi-vizsgálat 2-3 hét múlva esedékes lezárását még megvárom, addig szabadságra megyek, hogy a befolyásolás vádja fel se merülhessen. Visszatekintve úgy látom, nem kellett volna az állam és a politika közelébe keverednem.

(Napi Gazdaság, 2009. szeptember 11.)