eHETI KÖZBESZERZÉSI HÍRLEVÉL

Aktuális képzések, konferenciák:
KÖZBESZERZÉSI LEVELEK (szaklap)
A MA HATÁLYOS KÖZBESZERZÉSI JOGANYAG
MÉG TÖBB KÖZBESZERZÉS...

Tisztelt Olvasónk!

A Magyar Közbeszerzési Társaság heti hírlevele a társaság tagjainak készülő exkluzív összefoglaló, amely az előző hét közbeszerzési híradásait szemlézi.

KÖZBESZERZÉSI HÍREK

Változnak a közbeszerzési értékhatárok

Januártól az általános egyszerű közbeszerzés értékhatárai - az építési és a szolgáltatási koncessziókat leszámítva - csökkennek. Az aktuális értékhatárokat mindig a költségvetési törvény határozza meg. A jövő évi büdzsé szerint az ideihez képest árubeszerzésnél a nemzeti értékhatár 30 millió forintról 8 millió forintra, az építési beruházásoknál 90 millió forintról 15 millió forintra csökken. Szolgáltatások megrendelésekor az eddigi 25 millió forintról 8 millióra mérséklődik a határ. Változatlanul 10 millió forint marad az építési, és 25 millió forint a szolgáltatási koncesszió nemzeti határa. A közbeszerzési törvény hetedik fejezetében szereplő különös egyszerű közbeszerzés nemzeti értékhatárai ugyancsak változatlanok maradnak: árubeszerzés és szolgáltatás megrendelésénél 50 millió, építési beruházásoknál pedig 100 millió forint.

Októbertől hatályban a második építési csomag

A kormány kihirdette a második építési csomagot: nyolc kormányrendelet jelent meg az építésügy szabályozásával kapcsolatosan a Magyar Közlönyben. Az új előírások többsége október 1-jén lép hatályba. A jogszabályok közül a legvaskosabb az építőipari kivitelezésről szóló rendelet, amely a többi között leírja, miképpen kell vizsgálni az irreálisan alacsony árat. E szerint az egyes munkafolyamatokhoz szükséges időt az építésügyért felelős minisztérium honlapjáról letölthető költségvetési kiírási programmal lehet ellenőrizni. Az időhöz rendelt minimális rezsióradíj pedig, az ágazati kollektív szerződésből ismerhető meg. A törvénycsomagban jelentős helyet kap a fedezetkezelő intézmény, amelyet közbeszerzéseknél 90 millió, magánberuházásoknál pedig 1,2 milliárd forint érték felett kell alkalmazni. A fedezetkezelővel az építtető köt szerződést, közbeszerzéseknél a Magyar Államkincstárral, magánberuházásoknál viszont az építtető választhat a feljogosított körből. Fontos előírás: az építtetőnek az építkezés megkezdése előtt igazolnia kell, hogy megvan rá a pénzügyi fedezete, és számlát kell nyitnia, amelyre minden építési szakasz megkezdése előtt rá kell utalnia annak ellenértékét. A számlát a fedezetkezelő kezeli, és csak akkor fizet a számláról a fővállalkozónak, ha az alvállalkozók megkapták a pénzüket. Az új jogszabálycsomagtól a körbetartozások jelentős csökkenését remélik.

Utazásszervezőket keres a KSZF

Nemzetközi utazások szervezésére írt ki a Központi Szolgáltatási Főigazgatóság közbeszerzési eljárást. A felhívás szerint legfeljebb négy nyertessel, decembertől kötnek egyéves keretmegállapodást, amelynek becsült értéke 2,5 milliárd forint. Körülbelül annyi, mint az idei költés. A tenderen kiválasztott cégektől rendelhet és vásárolhat majd repülőjegyeket és egyéb szolgáltatásokat (szállás, autóbérlés, biztosítás) a központosított közbeszerzés hatálya alá tartozó mintegy ezer költségvetési szervezet, valamint a beszerzési rendszerhez önként csatlakozó intézmények, például az önkormányzatok. Az új tárgyalásos eljárásra a pályázók október 5-éig jelentkezhetnek, közülük legfeljebb hat juthat az ajánlattételi szakaszba. A jelentkezőknek egyebek mellett rendelkezniük kell legalább hároméves IATA-tagsággal, és a 2006-2008-as évek bármelyikében nettó 650 millió forintot elérő forgalommal. Tavaly a központosított utazásszervezés értéke 2,648 milliárd forint volt: a szolgáltatásokat a Malév Zrt., az OTP Travel Kft., a Chemol Travel Kft. és a Hogg Robinson Kft. bonyolította le.

Egyetlen cég versenyez a digitális táblákért

Csak egy óriás, a HP van "versenyben" az iskolai digitális táblák szállítására kiírt 24 milliárd forintos állami közbeszerzésen, miután az IBM pályázata ezúttal is érvénytelen lett. Az első eljárásban kartellezőtársai, most, a másodikban ajánlata hiányossága miatt nyilvánította érvénytelennek pályázatát a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség. A HP győzelme így sem vehető biztosra. A tavaly már egyszer lefújt, majd az idén újra felmelegített közbeszerzésen az IBM ezúttal már az ajánlattételig sem jutott el: pályázatával a részvételi szakaszban kiesett. Az NFÜ az új közbeszerzési törvényre hivatkozva lőtte ki pályázatát, amely ugyanis kimondja: a kartellezésért elmarasztalt cég, illetve alvállalkozó kizárható a közbeszerzésből. A tender végeredménye most már csak attól függ, hogy a másik jelentkező, a HP ezúttal olyan ajánlatot ad-e be, ami belefér a pályázati keretösszegbe. (További részletek a lapszemle rovatban.)

Fellebbezés miatt csúszik a víztározó építése

A lukácsházi víztározó építésére kiírt közbeszerzést a Gyöngyösmenti Tározóépítő Konzorcium Zrt. megnyerte ugyan, az alapkő letételére is sor került, a kivitelezés azonban késik, mert két vesztes cég jogorvoslattal élt. A projekt teljes költsége 2,780 milliárd forint, s építése kiemelt kormányprogramok között szerepel. A tározó völgyzáró gátja több mint 2400 méter, kialakításához 390 ezer köbméter földet kell megmozgatni, s végül egy 35 hektáros tó jön létre, amelyben 5,2 millió köbméter víz fér el. A megvalósítás költségeinek 90 százaléka uniós támogatás, 10 százaléka hazai forrás. Megépítését az 1965-ös árvíz óta szorgalmazta a vízügyi szakma, amikor a Gyöngyös árvize Lukácsházán, Gyöngyösfalun, Gencsapátin és Szombathelyen pusztított. Egyébként a program szerint az országban összesen hat nagy víztározót építenek, ebből kettő már működik, másik kettő építése hamarosan megkezdődik

Közbeszerzési hibák késleltetik a lehívást

Mindössze a felét sikerült lehívni a tavaly rendelkezésre álló európai uniós keretnek a programok lassú beindulása miatt - derül ki az Állami Számvevőszék legfrissebb jelentéséből, amely a támogatások 2008. évi felhasználásának ellenőrzéséről készült. E szerint a 2007-től induló beruházások első két évét a programok lassúsága jellemezte, így tavaly a tervezettnél 45 százalékkal kevesebb uniós forrást fizettek ki. A jelentés szerint a meghatározott 25 milliárd eurós brüsszeli támogatásból az elmúlt év végéig csupán 1,4 milliárd euró érkezett Magyarországra. A számvevők lényeges hibákat állapítottak meg az uniós támogatással létrejövő beruházások közbeszerzéseinél. Nevezetesen: sok esetben nem volt szabályos a közbeszerzések lebonyolítása, illetve eltekintettek a közbeszerzésektől, nem megfelelő eljárást alkalmaztak, vagy sérült a nyilvánosság elve. Több példa van arra is, hogy megszegték a versenyegyenlőség szabályait, tévesek voltak az elszámolások, vagy jogosulatlan számlákat fizettek ki.

Kiszorulnak a hazai cégek

Az építőiparban, elsősorban az útépítésekre jellemző, hogy a cégek az önköltségnél olcsóbban vállalnak munkát, erősen torzítva ezzel a piacot. Ebben a helyzetben már nem csak az autópálya-építéseknél, hanem a kisebb munkáknál is biztos befutók a külföldi tulajdonban lévő cégek. A piac torzulását az okozza, hogy a közbeszerzési tendereken mélyen az önköltségi ár alatt nyújtanak be ajánlatot, s ezzel megnyerik a versenyt. A kiírások ugyanis - érthetően - egyértelműen az olcsóbb árakkal pályázókat részesítik előnyben. Nyilvánvalóan így próbálják túlélni a válságot, hiszen ha megbízáshoz jutnak, átmenetileg ugyan fel kell vállalniuk a veszteséget, de nem kell leépíteniük a már kiépített háttéripart, és nem kell kivonulniuk a piacról. A veszteséget pedig a nagyvállalati forma jobban képes kigazdálkodni.
(További részletek a lapszemle rovatban.)

Fizetség híján bontanak

A Zala Völgye Regionális Hulladékgazdálkodási Rendszer keretében rekultivált depót visszabontotta az egyik kivitelező. Alvállalkozóként így próbált számlái kiegyenlítésének nyomatékot adni. Az Á.P.R. Bau Kft. ügyvezetője, Krajczár Róbert elmondta: a megyében több hulladéklerakó rekultivációját végezték el, erre a Zalaispa program keretében a beruházóval konzorciumi szerződésben álló Mota-Engil Magyarország Zrt.-től és a Nemzetközi Vegyépszer Zrt.-től kaptak megbízást. A Zalaispa igazolta számláikat, ennek ellenére 90 napon túl sem egyenlítették ki. Mivel semmiféle garanciát nem láttak arra, hogy a megrendelők teljesítik fizetési kötelezettségeiket, nem találtak más megoldást, mint a visszabontást. A Vegyépszer Zrt. mélyépítési igazgatója arról tájékoztatta a Zalai Hírlap munkatársát, hogy nem szegtek szerződést, a fizetés folyamatban van. A Zalaispa igazgatója, dr. Vass Nándor így reagált: a Magyar Államkincstár fizeti a fővállalkozókat, onnan a pénzügyi folyamatokra már nincs rálátásuk. Várjuk a fejleményeket.

Huszonnyolc nyertes a szoftvertenderen

Nettó 24 milliárd forintért Microsoft, Novell és a nyílt szabványokkal teljesen együttműködő szoftvereket vásárol a Központi Szolgáltatási Főigazgatóság. Az ajánlatkérés 24 milliárd forintos keretmegállapodásra szólt, a következő bontásban: közigazgatási és oktatási szoftvereket kell szállítani, illetve a korábbi licenceket bővíteni, három kategóriában. Az első a Microsoft, a második a Novell, míg a harmadik a nyílt szabványokkal teljesen együttműködést megvalósító szoftvercsoport. Az elsőre 12 milliárd, a másodikra és a harmadikra 6-6 milliárd forint a keret. A szállítási lehetőséget 28 cég nyerte el, köztük a Synergon Rendszerintegrátor Kft., a KFKI Rendszerintegrációs Zrt., a Bull Magyarország Kft., a Novell PSH Kft., a Hewlett-Pacard Informatikai Kft. és az ULX Nyílt Forráskódú Tanácsadó és Disztribúciós Kft.

Hírek - röviden

Ezen a héten lezárul az ITDH-nál a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal vizsgálata. A befektetéseket ösztönző cég egyik közbeszerzési eljárásán a vezérigazgató korábbi üzlettársának cége futott be győztesnek, emiatt a kormányfő utasítására indult a vizsgálat. * A Fővárosi Önkormányzat által író- és irodaszerekre kiírt nyílt közbeszerzést az I-Com Kft. nyerte. * A Nemzeti Fejlesztési Terv kiemelt projektjeként a Tisza és a Tisza-tó élővilágát bemutató ökocentrum épül a Heves megyei Poroszlón. A 2,2 milliárd forintos beruházás kivitelezőjét közbeszerzési eljáráson választják ki. * Befejezéséhez közeledik a Zeneakadémia felújításának előkészítése: A Wesselényi utcai rész kivitelezésére hamarosan indul a közbeszerzési eljárás, a Liszt Ferenc térinél még a terveket ellenőrzik. * A 86 településből álló Duna-Vértes Köze Regionális Társulás aláírta a projektmenedzsment feladatok ellátásáról szóló szerződést a közbeszerzési eljáráson nyertes VTK Innosystem Víz-, Természet- és Környezetvédelmi Kft.-vel. A hulladékgazdálkodási rendszer megvalósítására 11,2 milliárd forintot fordítanak. * Kedvező ajánlatának eredményeként újabb öt évig a Pensió 17. Kft. üzemelteti a kaposvári iskolák és óvodák konyháit. * A fővárost Dormánddal összekötő 31-es főút felújítására kiírt közbeszerzési eljárást még ebben az évben szeretnék befejezni. * Kőszegen az utak helyreállítását rosszul végző vállalkozásokat virtuális tiltólistára teszik, hogy az újabb munkák közbeszerzésénél elkerüljék a hibákat. * Újabb szilárd burkolatú út és kerékpárút épül Kőröstarcsán: a beruházások kivitelezőjét közbeszerzésen választják ki. * Dévaványán a Vörösmarty téri iskolaépület komplex felújítására kiírt közbeszerzési eljárást a Strabag-MMI Kft. nyerte. * Az előkészítés szakaszába ért a bősárkányi szennyvízcsatorna-pályázat; indul a tervezői közbeszerzési eljárás. A másfél milliárdos beruházást várhatóan 2012-re fejezik be.

KÖZBESZERZÉSI SAJTÓSZEMLE

Sajtószemlénk a magyar sajtóban megjelent hírek és információk kivonatolt és szerkesztett formája (az eredeti forrás mindenkori megjelölésével).

Kiszorulnak a magyarok az útépítésből

A piac eltorzulását okozza, hogy közbeszerzési tendereken bizonyos cégek és konzorciumok mélyen az önköltségi ár alatt nyújtanak be ajánlatot egy munkára. A Nemzeti Infrastruktúra-fejlesztő Zrt. legutóbbi két útépítési tenderén hatalmas különbségek alakultak ki az árajánlatokban. Az M9-es kétszer egysávos új szakaszára benyújtott pályázatokból például a legolcsóbb 7,43 milliárd forint, míg a legdrágább 11,68 milliárd forint volt, miközben a NIF 10,2 milliárdban, az értékbecslésre felkért mérnök pedig 9 milliárdban határozta meg a 12,3 kilométer hosszú fél autópálya megépítését A legolcsóbb és a legdrágább ajánlat közötti különbség 4,25 milliárd forint. A Kisújszállást elkerülő főútra beadott legkisebb és legnagyobb árajánlat 6,27 és 8,88 milliárd forint volt, a különbség itt is számottevő. Mindkét beruházást egy osztrák nagyvállalat itteni cégei nyerték meg.
Az utóbbi időben bevett gyakorlat, hogy a külföldi nagyvállalatok magyarországi építőipari cégei az önköltségi árnál legalább 14 százalékkal alacsonyabb ajánlatot nyújtanak be a tender biztos megnyerése céljából. Így próbálják túlélni a válságot. A hazai vállalatok a megrendelések hiányában előbb-utóbb tönkremennek.
Fazakas Orsolya, a NIF szóvivője: A cég szabályzata szerint az érvényes ajánlatok közül a legolcsóbbat kell elfogadni. Ettől csak akkor tekinthetnek el, ha az általuk kalkulálttól legalább harminc százalékkal eltér az ajánlati ár.
Tolnay Tibor, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara építésügyi kollégiumának elnöke: Az áraknak végre a helyükre kellene kerülniük, mert e nélkül nincs mód a gazdaság kifehérítésére. Addig, amíg az egyik cégnél az átlagbér 385 ezer forint, a másiknál hivatalosan 125 ezer forint, esély sincs a tisztességes versenyre. A külföldi cégek előretörését azért sem lehet gátolni, mivel a beruházások nagy részét az unió finanszírozza, s emiatt a tendereken nem lehet előnyben részesíteni a hazai cégeket.

(Magyar Hírlap, 2009. szeptember 12.)

Udvari beszállító?

Különös közbeszerzési ügyet vizsgál a Közbeszerzési Döntőbizottság. Még a magyar gyakorlatban is ritka megoldás, hogy ugyanaz a cég kimutathatóan a megrendelő és a szállító oldalán is megjelenjen. A törvény előírja, hogy az ajánlatkérő nevében eljáró írásban köteles nyilatkozni az összeférhetetlenségről. Éppen ezért a kiírónak különös gonddal kell kiválasztania, kiket von be az eljárás előkészítésébe.
A KD tárgyalta a fenti összeférhetetlenségi ügyet, a családtámogatási ellátások folyósításának korszerűsítésére kiirt - úgynevezett TÉBA projekt - közbeszerzési eljárása kapcsán. A tenderen a kiíró Pénzügyminisztérium Informatikai Szolgáltató Központ az Albacomp RI Kft.-t hirdette ki győztesnek. A vesztes Synergon Kft. beadványában nehezményezte, hogy a nyertes a Kancellár.hu Informatikai Tanácsadó Zrt.-vel mint gyártóval kötött szerződést úgynevezett naplószoftver használatáról, miközben a Kancellária.hu részt vett a pályázókkal lefolytatott tárgyalásokon, és információtechnológiai szakmai szempontból minősítette a pályázatokat. Mindez a Synergon álláspontja szerint összeférhetetlen.
Az Albacomp jogi álláspontja szerint a Kancellár.hu nem tekinthető álvállalkozónak, mert a naplószoftver úgynevezett dobozos termék, azaz olyan árucikk, amelyet bárki megvásárolhat. A Synergon szerint ellenben egy vásárláskor is kapcsolatba kerül a vevő az eladóval. (Kíváncsian várjuk a döntőbizottság állásfoglalását - A szerk.)

(Magyar Nemzet, 2009. szeptember 15.)

Digitális tábla: ismét kiesett az IBM

A tavaly már egyszer lefújt, majd az idén újra felmelegített 24 milliárdos digitálistábla-tenderen ezúttal már az ajánlattételig sem jutott el pályázatával az IBM. A tavalyi kiíráson a cégek pályázata más-más okból lett érvénytelen. A HP az uniós forrásokból lehívható keretösszegnél jóval magasabb árajánlatot adott be. Az IBM konzorciumának két tagját, a Synergont és az Albacompot a versenyhivatal kartellezés miatt elmarasztalta, és a kiíró NFÜ az új közbeszerzési törvényre hivatkozva, miszerint a kartellezésért elmarasztalt cég, illetve alvállalkozó a közbeszerzésből kizárható, az IBM pályázatát "kilőtte". Az idén újra meghirdetett közbeszerzésen az IBM már kihagyta elmarasztalt alvállalkozóit, ám így sem járt sikerrel. Ennek okát csak vélelmezni lehet, mivel sem a cég, sem a fejlesztési ügynökség nem nyilatkozott erről. Egyes információk szerint az IBM vezette konzorcium már nem tudta felmutatni az előző három évre vonatkozóan a részvétel előfeltételeként előírt 20 milliárd forintos nettó forgalmat. Más verzió szerint a hiánypótlás során nem nyújtott be egy, az egyik előfeltétel meglétét igazoló iratot.
Az már a tavalyi eljárásnál is feltűnt, hogy a vállalatok valamiért nem tülekednek a megrendelésért. A mostani tender végeredménye így csak attól függ, hogy a másik jelentkező, a HP ezúttal olyan árajánlatot ad-e be, ami belefér a pályázati keretösszegbe. Több mint háromezer oktatási intézménynek ígérték meg, hogy az uniós keret terhére vásárolhatnak oktatási informatikai csomagokat. Néhány héten belül kiderülhet, hogy lezárul-e a 2007 eleje óta vajúdó közbeszerzés, vagy újabb fordulatot vesz a történet.

(Népszabadság, 2009. szeptember 17.)