eHETI KÖZBESZERZÉSI HÍRLEVÉL

Aktuális képzések, konferenciák:
KÖZBESZERZÉSI LEVELEK (szaklap)
A MA HATÁLYOS KÖZBESZERZÉSI JOGANYAG
MÉG TÖBB KÖZBESZERZÉS...

Tisztelt Olvasónk!

A Magyar Közbeszerzési Társaság heti hírlevele a társaság tagjainak készülő exkluzív összefoglaló, amely az előző hét közbeszerzési híradásait szemlézi.

KÖZBESZERZÉSI HÍREK

Elsejétől: fedezetkezelő

Október elsejétől kötelező a fedezetkezelő alkalmazása a közlekedési beruházásoknál. Az építőiparban bevezetendő új intézményt január elsejétől már minden közbeszerzés alá eső építési beruházásra kiterjesztik, majd április elsejétől a magánberuházásokra is. Az építtetői fedezetkezelőt azért vezeti be a kormány, hogy garantálja a pénzügyi teljesítést az alvállalkozók felé, s biztosítható legyen a beruházások minőségi kivitelezése. Az osztrák és a német mintára bevezetendő fedezetkezelői teendőket a közbeszerzéseknél a Magyar Államkincstár, más esetekben egy kiválasztott bank látja el. A közbeszerzéseknél 90 millió forint feletti értéknél, magánberuházásoknál az 1,2 milliárd forintot meghaladó értéknél kötelező a fedezetkezelés. A fedezetkezelő garantálja, hogy az alvállalkozók hozzájutnak munkájuk ellenértékéhez. Miután a fedezetnek mindig az aktuális építési szakaszra kell rendelkezésre állnia, várhatóan sok szakaszra bomlik egy építkezés, és ezáltal felgyorsulnak a kifizetések is. Az új szabályokról részletes ismertető olvasható a www.e-epites.hu honlapon. (További részletek a lapszemle rovatban.)

Jelentősen bővült a központosított közbeszerzés

A központosított közbeszerzési rendszerhez tartozó intézmények és a rendszerhez önként csatlakozó szervezetek (köztük az önkormányzatok és egészségügyi intézmények) tavaly összesen nettó 74,5 milliárd forint értékben vásároltak termékeket és szolgáltatásokat – olvasható a Közbeszerzések Tanácsa részére készült összesítésből. Ez az összeg 27 százalékkal több a megelőző évinél. A részletezésből kiderül: a legnagyobb mértékben, 12 milliárd forinttal az informatikai termékek és szolgáltatások vásárlásai nőttek, és összegszerűen meghaladták a 45,6 milliárd forintot. Több mint négymilliárddal, 14 milliárd forintra bővült az üzemanyagok beszerzése. A költségvetési szervek tavaly utazásra, utazásszervezésre is többet költöttek, mint egy évvel korában, az összeg 1,6 milliárd forintról megközelítően 2,2 milliárdra nőtt. Papírbeszerzésekre az egy évvel korábbi 3,1 milliárd forinttal szemben 3,6 milliárd forintot fordítottak. A kormányzati takarékosság elsősorban az irodabútor- és a gépjárműbeszerzéseknél mutatkozott meg. Az előbbire fordított kiadás több mint egymilliárd forinttal, az utóbbiakra 700 millió forinttal csökkent 2007-hez képest. A jelentésből az is kiolvasható, hogy a központosított közbeszerzések száma évről évre csökken, tavaly 25 eljárásra került sor.

M0-s: megsemmisített sztrádatender

A jelek szerint új győztest kell hirdetni az M0-s 51-es főút és az M6-os közötti szakaszának autópályává fejlesztésére kiírt eljáráson, a Közbeszerzési Döntőbizottság (KD) ugyanis megsemmisítette a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő (NIF) Zrt. tendert lezáró augusztusi döntését. A NIF határozata szerint a mintegy 11 kilométer hosszú, három forgalmi és egy leállósávos útszakaszt, valamint 11 műtárgyat a Porr Építési Kft. építhette volna meg 28,3 milliárd forintért. A döntőbizottság álláspontja szerint azonban a cég ajánlata érvénytelen volt, mert az építkezés lebonyolításához szükséges, a dokumentációjában megjelölt munkagéppel valójában nem rendelkezett. Így ajánlata elfogadásával a NIF megsértette a közbeszerzési törvényt. A KD döntése szerint a tenderre egyedül az A-Híd Építő Zrt. vezette M0 déli ág II. Konzorcium adott érvényes (33 milliárd forintos) ajánlatot, akinek pályázatát az infrastruktúra-fejlesztő korábban érvénytelennek nyilvánított. (További részletek a lapszemle rovatban.)

Makói élményfürdő: befutó a Keviép Kft.

A megismételt közbeszerzési eljárás eredményhirdetése szerint a debreceni székhelyű Keviép Kft. építheti fel a makói élményfürdőt. Az első közbeszerzési pályázat márciusban – a beérkezett magas árajánlatok miatt – eredménytelenül zárult. A három kivitelezői ajánlat közül a legolcsóbb is 4,9 milliárd forintról szólt, holott az önkormányzat az uniós támogatással együtt legfeljebb 3,2-3,5 milliárdot szánt a beruházásra. Ezt követően áttervezték a fürdőt, megnézték, mit lehet elhagyni az eredeti elképzelésekből úgy, hogy az később is megvalósítható legyen. Az eredetihez képest 2500 négyzetméterrel csökkentették az alapterületet, és ennek megfelelően a kisebb létesítmény felépítésének ára is 1,4 milliárddal mérséklődött. A fürdő fejlesztésére kilenc ajánlat érkezett, az önkormányzat a Keviép Kft. 3,351 milliárdos pályázatát ítélte a legelőnyösebbnek. A tervek szerint októberben kezdődik az építkezés, és 2011 tavaszán adják át az új makói élményfürdőt.

Nincs jelentkező a digitálistábla-tenderre

Tovább bonyolódik a digitális iskolai táblák és egyéb oktatási eszközök vásárlására indított központi közbeszerzés. Korábbi hírlevelünkben beszámoltunk róla, a két pályázó közül az IBM kiesett, és amint most kiderült, végül a HP sem adott be árajánlatot. Eredetileg a két társaság által vezetett konzorcium jelezte részvételét, ám az IBM csak az ajánlattételig jutott el, mert kiderült, két konzorciumi társát korábban a Közbeszerzési Döntőbizottság kartellezés vétségéért elmarasztalta, így tulajdonképpen kizárta önmagát. A „versenyben” egyedül maradt HP többször is halasztást kért és kapott arra, hogy benyújtsa a kiíró Nemzeti Fejlesztési Ügynökségnek (NIF) az árajánlatot. Végül az utolsó határidőre csak annyit közölt a NIF-fel, hogy nem küld árajánlatot. Döntését nem kommentálta, de szakértők valószínűnek tartják, hogy nem tudott a 24,2 milliárd forintos keretösszegen belül maradni. A pályázat újabb kudarca miatt elképzelhető, hogy szakítanak a központi beszerzés eddigi koncepciójával, az uniótól kapott 24,2 milliárd forintot az oktatási intézmények között szétosztják, s az iskolák maguk döntik el, kitől vásárolják meg a felszereléseket. A tendert kiíró NFÜ hivatalosan csak később hirdet eredményt.

Bonyodalmak a szegedi buszport körül

A szegedi új buszport megépítésére a Tisza Volánnak közbeszerzési pályázatot kellett volna kiírnia, törvényt sértett, hogy ezt elmulasztotta – áll az Állami Számvevőszék jelentésében. A mintegy másfél milliárdos beruházás előkészítésére és megvalósítására megállapodást kötött a közlekedési vállalat a Szeviép-csoporthoz tartozó Sal Kft.-vel: megegyeztek abban, hogy a buszport megépítéséért cserébe a Tisza Volán átad a Szeviépnek egy telket. A Tisza Volán tulajdonosi jogait gyakorló Magyar Nemzeti Vagyonkezelő hozzájárult az ügylethez. Az Állami Számvevőszék viszont megállapította, hogy a Volán-társaság „megsértette a közbeszerzési törvényben meghatározott közbeszerzési eljárás lefolytatásának kötelezettségét”. Egyben kérte a Nemzeti Vagyongazdálkodási Tanács elnökét, hogy vizsgálja felül a megállapodást. Amennyiben az ÁSZ kitart álláspontja mellett, akkor a Tisza Volánnak közbeszerzési eljárást kell kiírnia a beruházásra. Információk szerint az ügyben két héten belül döntés születik.

Kétmilliárdos matricaüzlet

Az Állami Nyomda Nyrt. és a Codex Értékpapírnyomda Zrt. mint közös ajánlattevők nyerték azt a hirdetmény nélküli tárgyalásos közbeszerzést, amelynek keretében a Nemzeti Közlekedési Hatóság környezetvédelmi felülvizsgálati igazolólapokat, gépkocsik környezetvédelmi tulajdonságának és a környezetvédelmi felülvizsgálatának érvényességét jelző plaketteket, valamint a forgalmi engedély érvényesítéséhez szükséges címkekészletet vásárol. A konzorcium 2 milliárd 35 millió forintért vállalta a négy évre szóló munkát. A hatóság azzal indokolta, hogy a hirdetmény nélküli tárgyalásos eljárás mellett döntött, mert a korábbi nyílt eljárásra érvénytelen vagy elfogadhatatlan ajánlatok érkeztek. Nagy választékra ebben az esetben sem volt lehetősége, egyetlen ajánlatot nyújtottak be.

Lejárnak a parkolási szerződések

Két budapesti kerületben is lejárt a Centrum Parkoló Kft.-vel fizetőparkolás üzemeltetésére korábban kötött, tíz évre szóló szerződés. A főváros arra készül, hogy az egyik, parkolással foglalkozó társaságát, a Parking Kft.-t, illetve a két önálló önkormányzati parkolási társulást, a BÖPT vagy a FKPT-t közszolgálati céggé minősítse. Ennek révén az adott cég közbeszerzési eljárás nélkül, közvetlen szerződés alapján vehetné át a fizetőparkolás működtetését. A parkolási bevételek teljes egészében az önkormányzathoz folynának be, az üzemeltető cég pedig, megkapná a működtetéséhez szükséges költségeket. Ez jóval előnyösebb konstrukciónak ígérkezik, mint a jelenlegi Centrum-megbízások. E tervekkel összefüggően: a VI. kerületben a parkolási tevékenységre kiírt közbeszerzési eljárást a Közbeszerzési Döntőbizottság felfüggesztette. A tender lezárásáig átmeneti megoldást keresnek a Centrummal. A VII. kerületben, várhatóan az év végéig szólóan, hasonló döntés születik. A VIII. kerületben szintén a jövő évtől várható, hogy az önkormányzat előnyösebb konstrukciót talál, addig viszont itt is átmenetileg meghosszabbítják a lejáró szerződést.

Szeged: eredményt hirdettek a fürdőtenderen

Eredményt hirdettek az újszegedi fürdő újabb ütemének közbeszerzési pályázatán, amit a Ligetfürdő Kft. írt ki. Nettó 3,5 milliárd forintos ajánlatával a háromtagú Szeged-Fürdő 2 Konzorcium nyerte el a Napfényfürdő Aquapolis fejlesztésének harmadik ütemére kiírt nyílt közbeszerzést. A feladat szerkezetkész, új korszerű fürdőépület továbbépítése, wellness- és egészségügyi szolgáltatásokat biztosító részlegekkel. A munkálatok során öltözőt, szolgáltatóépületeket és belső gépkocsiparkolót is építeni kell, összesen bruttó 26 500 négyzetméter területtel. A tenderre két ajánlat érkezett. A nyertes konzorcium tagjai: Sky-Builder Építőipari Zrt., a Szeviép Zrt. és a Ferroép Zrt. Ugyanez a hármas építette a beruházás előző, második ütemét is.

Hírek – röviden

A debreceni 2-es villamosvonal járműbeszerzése második nyílt közbeszerzésének ajánlattételi határideje lejárt. Egyetlen ajánlat érkezet, amely érvénytelennek bizonyult, a bírálóbizottság a tendert eredménytelennek nyilvánította. Új pályázati kiírásra van szükség. * Ötven korszerű mobil közúti ellenőrzésre szolgáló jármű-sebességmérő berendezést vásárolt az ORFK tárgyalásos közbeszerzésen. A nyertes NJL Kft. nettó 210 millió forintért szállítja a műszereket. * Újabb négy hajdú-bihari útszakaszon kezdődik felújítás 507 millió forint értékben. A kivitelezésre a megbízást – közbeszerzési eljárás keretében – a COLAS Építő Zrt. és a Nemzetközi Vergyépszer Zrt. kapta. * Szentes, Derekegyház és Árpádhalom 35 fedett buszváró és 16 buszöböl kialakítására nyert támogatást, a kivitelezés azonban csúszik, mert a megbízásra jelentkezők drágább ajánlatot tettek, mint amennyire a három településnek kerete van. * A kurdi önkormányzat 590 millió forint támogatást nyert a szennyvízcsatorna-rendszer kiépítésére: a kivitelezőt közbeszerzési eljáráson választják ki. * Enyingen hamarosan döntenek a közétkeztetésre meghirdetett tenderen. * A NAVIGATOR Informatika Zrt. és a vele konzorciumban induló SAP Hungary Kft. nyerte az Állami Autópálya Kezelő Zrt. új SAP rendszerének kiépítésére és üzemeltetésére kiírt közbeszerzési pályázatát. A megbízás két évre szól, értéke meghaladja a 70 millió forintot. * Az Érdet, Tárnokot és Diósdot tömörítő társulás összesen 24,5 milliárd forint uniós támogatásra számít a három város 31,4 milliárdos csatornázási projektjéhez. Megkezdődött a kivitelezési tervek készítése, a megvalósítót közbeszerzési eljáráson választják ki. * A Swietelsky Vasúttechnika Kft. nyerte meg Celldömölk új városházának építésére kiírt közbeszerzési eljárást. A beruházás értéke mintegy 400 millió forint. * Gyorsított tárgyalásos közbeszerzési eljáráson kíván kedvezményes fürdőjegyeket vásárolni Esztergom önkormányzata. A részvételi jelentkezés szeptember 30. * Hatvan és térsége folytatja a csatornázást: a most odaítélt támogatás mintegy hárommilliárd forint, a kivitelezésre közbeszerzési eljárást indítanak.

KÖZBESZERZÉSI SAJTÓSZEMLE

Sajtószemlénk a magyar sajtóban megjelent hírek és információk kivonatolt és szerkesztett formája (az eredeti forrás mindenkori megjelölésével).

Biztos kéz havi fixért

Az október elsején életbe lépő építési tevékenységekről szóló kormányrendelet jelentősen emeli az építési bírságok mértékét. A szabálytalanul építkezőknek az épületek számított értékének ötven százalékát kell befizetniük az államkincstárba. De ki szabja majd ezt ki? Az országban jelenleg 48 építésfelügyelő dolgozik, akiknek évi több ezer építkezést – milliárdos beruházásoktól kerítésekig – kellene ellenőrizniük. Könnyen belátható, hogy ennek legfeljebb töredékéig jutnak el.
A legnagyobb várakozás a fedezetkezelői intézmény bevezetését kíséri, amely valójában az önkéntes jogkövetést biztosító ellenőrző szerv, és a peres útnál jóval gyorsabb érdekérvényesítést tesz lehetővé. A rendszer lényege, hogy az építtető nem közvetlenül a vállalkozónak, hanem a fedezetkezelőnek küldi el a kivitelezés soron következő szakaszának ellenértékét, amelyhez a vállalkozó csak a teljesítés, illetve az alvállalkozók kifizetése után jut hozzá. Ezzel próbálják megakadályozni a lánctartozások kialakulását. A generálkivitelezők viszont nehezményezik, hogy nekik előbb kell fizetniük az alvállalkozóknak, minthogy ők hozzájuthatnának a pénzükhöz. További előírás, hogy az építtető menet közben nem rendelhet meg újabb munkákat, forráshiányossá téve ezzel a beruházást. Extra kívánságok csak az eredeti szerződés módosításával érvényesíthetők, a többletköltségek pedig nem háríthatók át az alvállalkozókra. A fedezetkezelő alkalmazása október elsejétől csak a közlekedési beruházásoknál kötelező, a többi közbeszerzési eljárásnál január elsejétől, míg a magánberuházásoknál a jövő év áprilisától vezetik be.

(Népszabadság, 2009. szeptember 25.)

Megsemmisített sztrádatender

Megsemmisítette a Közbeszerzési Döntőbizottság (KD) a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő (NIF) Zrt. döntését az M0-s déli szektorának átépítésére kiírt pályázat ügyében. A nyertes Porr Építési Kft., valamint a második helyezett ajánlatát érvénytelennek nyilvánították, az egyedüli állva maradt pályázó az A-Híd Építő Zrt. vezette konzorcium. Az ajánlatkérőt a döntőbizottság ötmillió forint pénzbírság megfizetésére kötelezte. A KD megállapítása szerint a győztesnek nyilvánított Porr pályázatában nem a saját munkáit állította be referenciaként, valamint hogy a hiánypótlás során olyan tételeket igyekezett bemutatni, amelyek már a pályázat módosítását jelentették. Ennek következtében a NIF által győztesként megjelölt Porr, valamint a második helyezett pályázatát megsemmisítette. A harmadik helyre sorolt A-Híd Építő Zrt. ajánlatát nem semmisítette meg a KD, ezért minden bizonnyal ezt hirdeti majd ki győztesként a pályázat kiírója, a NIF Zrt. Ezt a lap kérdésére megerősítette Reményik Kálmán, a nemzeti beruházó szervezet elnök-vezérigazgatója.
Emlékeztetőül: az infrastruktúra-fejlesztő augusztus végén a Porrt nyilvánította nyertesnek a tenderen. Az A-Híd Építő Zrt. és társai által alkotott konzorciumot azért zárták ki a pályázatból, mert a NIF úgy ítélte meg, hogy a csoport tagjainak 2006. évi árbevétele nem érte el a kijelölt mértéket. A kizárt csoport vitatta a NIF döntését, nemcsak a konzorciumra vonatkozó döntések miatt, hanem többek között azért is, mert úgy ítélték meg, hogy a nyertesnek kihirdetett Porr műszaki alkalmasságát nem tudta a pályázati eljárás első szakaszában az előírás szerint igazolni.

(Magyar Nemzet, 2009. szeptember 25.)

Forgalomelterelés

Kis magyar abszurd? A közbeszerzés állatorvosi lova? Vajon hogyan lehetne a legpontosabban minősíteni az Országos Rendőr-főkapitányság által 600 fix traffipaxra kiírt és a minap elvetélt tendert, amelyet a nyáron három különböző (párt)színezetű cég nyert. Sejthető volt, hogy a második tenderfordulóba jutott nyolc cég közül a későbbi győztesek szépen levajazzák egymás között és a döntéshozókkal az ország felosztását. Pintér Sándor Civil Biztonsági Szolgálat Zrt.-je a közép-magyarországi régióban működtetni tervezett 145 darab műszerével három év alatt 1,4 milliárd forinthoz juthatott volna. Ennek duplájához a másik kettő: az egyes hírek szerint Kóka Jánostól nem távol álló Getronics Kft. a kelet-magyarországi pontra szóló ajánlatával 2,78 milliárd forinttól esett el. A Puch László ismerőséhez, a nagy védelmi-rendészeti beszállító Wéber Jánoshoz közeli Budapest Mikroelektronika Zrt. pedig 241 nyugat-magyarországi traffipaxával 2,85 milliárd forintnak integethetett. Csakhogy Pintérék valószínűleg kevesellték a 7 milliárdból a 20 százalékot, így megtámadták a döntést a Közbeszerzési Döntőbizottságnál, arra hivatkozva, hogy mindhárom régiót illetően övék volt a legolcsóbb ajánlat. A Getronics pedig azt kifogásolta, hogy miért fogadták el Pintérék (traffipaxonkénti) 270 ezer forintos ajánlatát a középső régióra, ha két másik területen ugyanezt a céget „irreálisan alacsony” ajánlata miatt kizárták a versenyből.
A közröhej akkor hágott tetőpontjára, amikor az Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium nemrégiben úgy döntött, hogy úgymond „költségvetési problémák miatt” az ORFK nem köthet szerződést a győztesekkel. Csakhogy a tárcának egyetlen fillérjébe sem került volna, hiszen – a szakemberek tiltakozása ellenére – éppen azért írtak ki ppp-tendert, hogy ne kelljen pénzt fordítani a traffipaxokra. Most már csak egy kérdés marad: lehet, hogy ezt maga a rendőrség is meg tudná tenni? Talán nem kéne a haverokat teljesen fölösleges pp-tendereken üzlethez juttatni, s így elkerülhető lenne a csúnya előítélet a pénzvisszacsurgás lehetőségéről, s a pár hónap alatt megtérülő beruházás segítene a rendőrségi létszámgondokon is.

(HVG, 2009. szeptember 26.)