eHETI KÖZBESZERZÉSI HÍRLEVÉL

Aktuális képzések, konferenciák:
KÖZBESZERZÉSI LEVELEK (szaklap)
A MA HATÁLYOS KÖZBESZERZÉSI JOGANYAG
MÉG TÖBB KÖZBESZERZÉS...

Tisztelt Olvasónk!

A Magyar Közbeszerzési Társaság heti hírlevele a társaság tagjainak készülő exkluzív összefoglaló, amely az előző hét közbeszerzési híradásait szemlézi.

KÖZBESZERZÉSI HÍREK

Megjelent a BKV forgalomirányító tendere

Megjelent a Budapesti Közlekedési (BKV) Zrt. forgalomirányítási és tájékoztató rendszerének fejlesztésére szóló közbeszerzési felhívás. A társaság egy eljárás keretében kívánja kiválasztani az új, GPS-alapú rendszer tervezőjét, kivitelezőjét és üzemetetőjét. Az ötmilliárd forint értékű fejlesztés négymilliárd forintos uniós támogatással valósul meg. A projekt keretében a BKV 2012. március végéig egységes informatikai, forgalomirányítási és utastájékoztató központot alakít ki, csaknem 2300 járművébe szereltet helymeghatározó berendezést, és mintegy 1500-ba elektronikus utastájékoztató eszközt. A pályázók november 20-áig tehetnek ajánlatot. Az ajánlattevőknek rendelkezniük kell - egyebek között - egy ehhez hasonló városi tömegközlekedési projekt megvalósításának és legalább 12 hónapig tartó üzemeltetésének referenciájával. Az eredményhirdetést december közepére, a szerződéskötést december 23-ára tervezik.

Angyalföldi parkolóórák: eredményt hirdettek

Az eredetileg becsült nettó 400 millió forinthoz képest mintegy tíz százalékkal olcsóbban, 370,8 millió forintért telepíti a 210 parkolójegy-kiadó automatát Budapesten a XIII. kerületben a DBM Banktechnikai Kft. Az angyalföldi önkormányzat nyílt közbeszerzésen keresett vállalkozót a kerület területére parkolójegy-kiadó automaták beszerzésére, telepítésére és a kapcsolódó szolgáltatások ellátására. Az automatákat a nyertesnek telepítés után programoznia is kell. Része a feladatnak az üzembe helyezés, a kitáblázás és az útburkolati jelek felfestése is. A közbeszerzési eljáráson a legelőnyösebb ajánlat nyert, legnagyobb súllyal az árat vették figyelembe a döntésnél.

Közbeszerzés előtt a Városháza Fórum

Erick van Egeraat holland építész határidőre leszállította a Városháza Fórum 120 ezer négyzetméternyi többfunkciós épületkomplexumának engedélyezési tervét. A dokumentáció negyven dobozt tölt meg. A fővárossal kötött megállapodás értelmében az építészre hárult a szakági hatósági engedélyek beszerzése is. Emlékeztetőül: a tervpályázaton aratott győzelme után egy hónappal csődöt mondott az Egeraat cég budapesti irodája, majd az év elején a holland stúdió is bezárt. A Fővárosi Önkormányzat elbizonytalanodott, de júniusban szerződést kötött az építésszel. A tervezési munka nagy részét a feladatra verbuvált új projektcég végezte. Az önkormányzatnak 15 napja van a terv áttanulmányozására. Az építési engedélyek beszerzése után a megvalósításra közbeszerzési eljárást írnak ki. A helyhatóság PPP-konstrukcióban valósítaná meg a projektet, a finanszírozásért cserébe 50-99 évre szóló használati jogot kap a beruházó cég. A tervek szerint a Fórumot 2013-ban nyitnák meg.

Hatmilliárdos informatikai szerződés

Hatmilliárd forint értékben kötött az elmúlt hetekben keretszerződéseket szoftverekkel kapcsolatos szolgáltatásokra a Központi Szolgáltatási Főigazgatóság. A hirdetmény közzétételével indult tárgyalásos eljárással kiválasztott cégek: a Microsoft Magyarország Kft., az Oracle Hungary Kft. és a Novell Professzionális Szolgáltatások Magyarország Kft. A három szerződés egyenként kétmilliárdos értéket képvisel. A megállapodásokkal a már meglévő informatikai rendszerek üzemeltetéséhez biztosítnak különféle szolgáltatásokat, például programfrissítéseket, gyorsjavítást vagy tanácsadást, illetve képzést. A főigazgatóság hangsúlyozza: a szerződések keretmegállapodások, azaz az érintett intézmények akkor vehetik igénybe a szolgáltatásokat, ha van rá forrásuk a költségvetésükben, vagy fel tudnak használni hozzá uniós támogatást. A Központi Szolgáltatási Főigazgatóságnál hangsúlyozzák: a keretszerződéseket azokkal a pályázókkal kötötték meg, amelyek a legkisebb összegű árajánlatot tették. A bírálati szempontokat alapvetően ez határozta meg.

Tovább késik az elektronikusútdíj-kiírás

A különböző kormányzati forgatókönyvek szerint eredetileg az idén januárban kellett volna startolnia az elektronikusútdíj-fizetési rendszernek, ám 2012-2013 előtt aligha várható bevezetése. Információk szerint a Magyar Államkincstár ezzel kapcsolatosan nem hozott döntést. Az először 2007 szeptemberében meghirdetett tender politikai viták miatt siklott ki az első forduló után, tavaly pedig vélhetően a kormány- és gazdasági válság is közrejátszott abban, hogy a téma parkolópályára került. A halogatás miatt évente 50-100 milliárd forint bevételtől esik el a büdzsé. Szakértők szerint kormánydöntés esetén is egy-másfél évet igényel a bevezetés, mert számítani kell a közbeszerzés elhúzódására. Elvégre nagy üzletről, a 2007. évi árakon számolva öt évre 70 milliárd forintról van szó, nem véletlen, hogy a vesztesek eddig is rendre megtámadták a közbeszerzési döntéseket. Pedig az EU sürget, mivel irányelve szerint 2010 közepére minden tagországban biztosítani kell, hogy a 3,5 tonna feletti járművek a megtett úttal arányosan, elektronikus úton fizethessenek díjat.

Eredményes tender a záhonyi fejlesztésre

A Záhony térségi széles nyomtávú vontatóvágány-hálózatának felújítására kiírt nyílt közbeszerzést az EUROKAPU-21 Konzorcium nyerte meg 4,3 milliárd forintos ajánlatával, az ehhez kapcsolódó mérnöki tevékenységre kiírt közbeszerzés győztese 137 millió forint vállalási árral a Transinvest Budapest Kft. lett. A Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. tenderére öt ajánlat érkezett. A nyertes konzorcium tagjai: Szentesi Vasútépítők Kft., Swietelsky Vasúttechnikai Kft., KÖZGÉP Zrt., KEVÍZ 21 Zrt. és a KELET-ÚT Kft. Az ellenszolgáltatás eredetileg becsült értéke nettó 3,9 milliárd forint volt. A legolcsóbb ajánlatot tevő nyertes konzorcium nettó 4,365 milliárd forintért vállalta a munkát. A másik közbeszerzés célja a vágányhálózat felújításához kapcsolódó mérnöki tevékenység ellátása volt. Erre négy ajánlat érkezett; a nyertes jóval az eredetileg becsült 417 millió forint alatti ajánlatával futott be.

Újra elbírálják a nyíregyházi pályázatot

Nyíregyházán, a kilencmilliárdos csatornaépítési megbízáson hajba kaptak a kivitelezők, megtámadták a korábban lefolytatott eljárások eredményét. Ennek következménye, hogy a Közbeszerzések Tanácsa felhívta az önkormányzatot döntése újragondolására. A jogi viták miatt folyamatosan túllépik a határidőket, csúszik a beruházás. A projekt keretében megvalósuló szennyvíztelep korszerűsítése és a komposztáló zöld utat kapott, a hálózatépítéssel kapcsolatos döntéseket azonban - kettő kivételével - valamennyi pályázó megtámadta. Mikó Dániel projektvezető arról tájékoztatott, hogy nem írnak ki új közbeszerzési eljárást, és nem fordulnak bírósághoz sem, a bírálóbizottság viszont újra elbírálja a beérkezett pályázatokat. Újra nyertest hirdetnek, ezt azonban ismét megtámadhatják majd a vesztesek. Ha így történik, több hónapot késhet a nagy volumenű beruházás megkezdése.

Szabálytalan közbeszerzésért fizet Szlovákia

Szlovákiának mintegy 100 millió eurónyi közösségi támogatást kell visszafizetnie az Európai Uniónak. Robert Fico miniszterelnök állítása szerint ez a kötelezettség még Mikulás Dzurinda kabinetjének 2004-2006-os időszakára vonatkozik, amikor Pozsony összesen 1,9 milliárd eurót kapott az uniós alapokból. Mivel a támogatásokat már felhasználták, az összegeket a költségvetés tartalékából kell előteremteni. Az EU ellenőrei számos hibára bukkantak a nyertes - gyakran nem megfelelően előkészített - projektek közbeszerzéseinél, ezek kiegészítő megállapodásait a legtöbb esetben nem fogadták el. A szlovák közbeszerzési hivatal főnöke szerint ezek a problémák a jelenlegi helyzetben is fennállnak. Északi szomszédunk 2010. évi költségvetési tervezte legalább 3 milliárd euró uniós forrással számol, amit elemzők nem tartanak reálisnak.

Hírek - röviden

Az október 23-i állami ünnep rendezvényeinek megszervezésére és lebonyolítására kiírt közbeszerzési eljárást 141 millió forintos ajánlatával a Leon Kft. nyerte. Az összeg mintegy 40 százalékkal alacsonyabb a tavalyinál. * Budapest-Terézváros Önkormányzata visszavonta a parkolórendszer üzemeltetésére vonatkozó közbeszerzési eljárását. A további lépésekről várhatóan e hónap végéig döntenek. * Hódmezővásárhely 1,2 milliárd forint vissza nem térítendő támogatást nyert a Petőfi Sándor Művelődési Központ fejlesztésére: a munkálatok elvégzésére hamarosan közbeszerzési eljárást indítnak. * Három ajánlattevő nyújtotta be pályázatát a békéscsabai szennyvízberuházás mérnöki posztjára: eredményhirdetést október 27-ére ígértek. * Dunaújvárosban új hajléktalanszállót alakítanak ki, a munkálatok elvégzésére közbeszerzési eljárást indítanak. * Decemberben lejár a hatvani Bio-Pannonia Kft. makói önkormányzattal kötött szilárdhulladék-szállítási szerződése, közbeszerzési eljárással választanak új szolgáltatót. * Tolna: a képviselő-testület többsége támogatta az új óvoda építésével kapcsolatos közbeszerzési eljárás kiírását. * Önerőből fejlesztette ki a BKV-nak szánt alacsony padlós új buszcsaládját a győri Kravtex csoport, megelőzve a remélt közbeszerzési eljárást. * Nagykamarás község önkormányzata úgy döntött, hogy csatlakozik a megyei önkormányzat által közbeszerzési eljáráson kiválasztott gázszolgáltatóhoz. * Elkészült a tokaji tanszálloda kiviteli terve, hamarosan megjelenik a kivitelezésre vonatkozó közbeszerzési kiírás. * Bóly: a Batthyány-Montenuvo-kastély mellett lévő csaknem kétszáz éves kiskastély rekonstrukciójára rövidesen közbeszerzési eljárást indítanak. * Nyolcszáz jelzőkészüléket telepít Nagykanizsán a Magyar Vöröskereszt. Az idős emberek egészségi állapotát jelző berendezések bevezetéséhez közbeszerzési eljárást kell lebonyolítani, ami folyamatban van. * Orfűn 1,7 milliárd forint beruházással akvaparkot, vízi-turisztikai központot, borfalut és élménybirtokot alakítanak ki. Az akvapark kivitelezésére kiírt közbeszerzési eljárást a Zalai Általános Építési Vállalkozó Zrt., a turisztikai központét pedig az Investment Mérnöki és Fővállalkozó Kft. nyerte.

KÖZBESZERZÉSI SAJTÓSZEMLE

Sajtószemlénk a magyar sajtóban megjelent hírek és információk kivonatolt és szerkesztett formája (az eredeti forrás mindenkori megjelölésével).

Építőipari rémtörténetek

Róka fogta csuka helyzetbe kerültek a Szentes-Mindszent-Hódmezővásárhely útszakaszon dolgozó kisebb útépítő cégek, a többi között a Tóth-KEMÉP Kft., a Remix Holding Kft. és a Csikós Bau Kft. A munkát hónapokkal ezelőtt befejezték, de a fővállalkozó Nemzetközi Vegyépszer Zrt. - a Vegyépszer Zrt. jogutódja - nem fizetett, gyakorlatilag nem is állt szóba az útépítést munkával és anyaggal finanszírozó alvállalkozókkal. Azzal védekezett, hogy nem kapta meg a pénzét, az alvállalkozóknak pedig nem volt eszközük ennek ellenőrzésére. A megrendelő, a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség ugyanis nem ad ki pénzügyi információt harmadik félnek. Az alvállalkozók, megismerve a Megyeri híd csúfos történetét, attól tartottak, hogy a Vegyépszer el akarja síbolni munkájuk ellenértékét. Több alvállalkozót is ellehetetlenített a várakozás, nem tudtak új munkába kezdeni, pedig szeptemberben a Vegyépszer illetékes igazgatója már kénytelen volt elismerni, hogy a megbízási díj már megérkezett hozzájuk. Ám nem fizettek, hanem arra tettek javaslatot, hogy kezdjenek egyeztetést a követelésekről. A pórul járt alvállalkozók még tárgyalnak, de már a felszámolási eljárás megindítását és - sikkasztás gyanújával - büntetőfeljelentést készítenek elő. A követelések együttes összege megközelíti a 150 millió forintot.
A történet korántsem egyedi. Az építőipari cégeket tömegesen kinyíró körbetartozások, a büntetőjogi kategóriák alá eső ügyek kapcsán az állam igyekszik fellépni. Több, üdvözlendő szabályozási változást említenek a szakemberek. Ilyen a fordított áfa, az építtetői fedezetkezelő intézményének bevezetése, a vállalkozó javára bejegyezhető jelzálog és a perfeljegyzés intézménye. A visszatérően csalárd vállalkozók kiszorítására is több ötlet merült fel. Ilyen ötlet például a transzparens, nyilvános adatbázisok létrehozása, a megbízható beruházók, illetve kivitelezők katasztere. Egy újabb elképzelés szerint a visszaélők személyét kellene kiszűrni, ezért regisztrálni kellene, kinek a vezetésével történt a cégbedőlés, és aki egyszer már milliárdos károkat hagyott hátra, ne folytathasson ilyen tevékenységet. Sajnos, az életben mindez nem ilyen egyszerű, a vállalkozó megfizet egy strómant, és már alapítja is az új céget.

(Figyelő, 2009. október 8.)

Egyre nőnek a cégtemetők

Sorra napvilágot látnak a hazai cégviszonyok lesújtó állapotáról szóló hírek. Mindehhez újabb adalékokkal szolgált a Feketelista.hu internetes oldal. A tizenegy állami nyilvántartás adatait egyesítő honlap kimutatása szerint a hivatalos regiszterekben a hétszázezer hazai társaságnak kétharmadáról, vagyis félmillió cégről szerepel negatív információ. Ám ennél is meghökkentőbb, hogy vannak az országban olyan lakcímek, ahol - legalábbis papíron - több száz vállalkozást tartanak nyilván. A Feketelista.hu százas összeállítást közölt arról, mely városok mely címére jegyezték be a legtöbb céget.
A főváros XXI. kerületében, a Gyepsor utca 1. szám alatt például 879 társaságnak van a székhelye. A második helyezett a XV. kerületi Nyírpalota utcában található; itt állítólag 859 vállalkozás lelhető fel. Ám nem csak a fővárosban vannak céggyűjtő címek. A százas lista ötödik helyén egy kisvárdai házszám szerepel. Ide - a Litki utcába -550 vállalkozás jelentkezett be. A száz legnagyobb céghalmozó cím közül 84-et Budapesten kell keresni, négyet Nyíregyházán, kettőt Kisvárdán, egyet-egyet pedig Tatabányán és Debrecenben. Ezek mellett kisebb települések neve is szerepel, ám kérdés, hogy ez mennyiben öregbíti a falvak, városok hírnevét. Budaörsön, Záhonyban szintén akad egy-egy száznál több cégnek otthont adó cím, miként Iregszemcse, Tiszabezdéd és Döge is szerepel a kimutatásban.
- Adatsorunk hű képet tükröz a magyar közállapotokról - nyilatkozta Iklódi András, a Feketlista.hu főszerkesztője. Bizonyos címek esetében - más információkat is figyelembe véve - joggal fogalmazódhat meg a gyanú: az oda bejegyzett cégek tömegesen működtek szabálysértően. Seenger Pál cégjogász megítélése szerint a cégszaporító házszámok nem minden esetben rejtenek jogsértő módon működő vállalkozásokat, de a módszert egyesek azért alkalmazzák, mert lehetőséget ad adócsalásra és pénzmosásra. Az átláthatatlan, szövevényes ügyleteket végül is nehéz kibogozni.

(Magyar Nemzet, 2009. október 8.)

Kehi-megszállás alatt az ITD Hungary

Az ITD Hungary egy vitatott, 300 millió forintos közbeszerzés miatt került reflektorfénybe. A tendert szektorspecifikus üzletviteli tanácsadásra írták ki, a győztesnek nyilvánított céget az idén áprilisban alapították félmillió forint tőkével, tulajdonosa pedig Rétfalvi György ITD-vezérigazgató korábbi üzlettársa. Az eljárásban vesztes tanácsadók szakmailag nem tartották megalapozottnak a döntést, az ITD végül elállt a megbízástól. A gazdasági minisztérium belső vizsgálatot rendelt el, amely megtörtént ugyan, de eredménye nem nyilvános. Emellett a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal (Kehi) már lassan egy hónapja kutakodik az ITD-nél. Három évre visszamenőleg áttekintik a cégügyeit, de úgy tudjuk, a 300 millió forintos tenderig még nem jutottak el.
A Népszabadság kérdésére, miszerint Rétfalvi megvárja-e a vizsgálat eredményét, vagy már előtte lemond, a vezérigazgató azt válaszolta, hogy magától nem áll fel. - Ha a politika nyíltan felvállalja, hogy ki akarja végezni az ITD-t, akkor én is levonom a konzekvenciát - fogalmazott. Hozzátette: ha fel akarna állni, akkor azt már augusztusban meg kellett volna tennie, amikor kiderült, jövőre milyen minimális költségvetési pénzből kell gazdálkodnia a szervezetnek. Az első javaslat 1,1 milliárd forint volt, ami jelenleg 1,7 milliárd forinton áll. Összehasonlításként: tavaly az állam 2 milliárddal, előtte évi 4,3 milliárd forinttal járult hozzá az ITD kiadásaihoz. .

(Népszabadság, 2009. október 9.)