eHETI KÖZBESZERZÉSI HÍRLEVÉL

Aktuális képzések, konferenciák:
KÖZBESZERZÉSI LEVELEK (szaklap)
A MA HATÁLYOS KÖZBESZERZÉSI JOGANYAG
MÉG TÖBB KÖZBESZERZÉS...

Tisztelt Olvasónk!

A Magyar Közbeszerzési Társaság heti hírlevele a társaság tagjainak készülő exkluzív összefoglaló, amely az előző hét közbeszerzési híradásait szemlézi.

KÖZBESZERZÉSI HÍREK

Közbeszerzés állami hivatalnokok utaztatására

Az állami hivatalnokok utaztatásának lebonyolítására új közbeszerzési eljárást írt ki a Központi Szolgáltatási Főigazgatóság. Első ízben négy évvel ezelőtt hirdettek erre a tevékenységre közbeszerzést, az akkor négy utazási irodával megkötött szerződések azonban év végén lejárnak. Emlékeztetőül: a 2005. évi tenderen az OTP Travel, a Malév Air Tours, a HRG (korábban BTI) és a Chemol nyertek, és végzik jelenleg is a hivatalos utaztatást. Az új eljárás eredményhirdetésére várhatóan november 26-án kerül sor. A mostani közbeszerzés első szakaszából hat pályázó jutott a második körbe, közülük négy nyertest hirdetnek, akikkel – a tervek szerint – december 4-én írják alá a 12 hónapra szóló, és 2,5 milliárd forint keretösszeget tartalmazó szerződést. A kiírás szerint azok a cégek pályázhattak, amelyek forgalma 2006 és 2008 között bármelyik esztendőben elérte a nettó 650 millió forintot, illetve a közbeszerzés tárgya szerinti utazásszervezések forgalma elérte az 500 millió forintot. Egyéb előírások: megfelelő szakmai referencia, felsőfokú idegenforgalmi szakképesítés, minőségbiztosítási tanúsítvány.

A Genexpóé a sanghaji világkiállítás

A Miniszterelnöki Hivatal (MeH) aláírta a 2010-es sanghaji világkiállítás magyar pavilonjának kivitelezésére, üzemeltetésére, a kulturális programok megszervezésére, valamint a sajtó- és PR-tevékenységek ellátására szolgáló 2,6 milliárd forint értékű keretszerződést a Genexpo 2010 Hungary Kiállítást és Hirdetést Szervező Kft.-vel. A márciusban kiírt tendert egyedüli ajánlattevőként nyerte meg a 2008 októberében bejegyzett a cég, amely jelenleg a hongkongi székhelyű Genexpo 2010 Limited többségi, valamint az Expo Trade kisebbségi tulajdonában van. A magyar pavilon üzemeltetésére kiírt tenderen igen szigorú feltételeknek kellett megfelelniük a pályázóknak. Így például 2006 és 2008 között évi legalább hárommillió euró forgalommal és referenciával kellett rendelkezniük Kína területén megszervezett kiállítás vagy vásár építésére és üzemeltetésére vonatkozóan. A három jelentkező közül két társaság, a Mahir Kiállítás és Rendezvény Kft., valamint a Mac-Line Hungary Kft. az első fordulóból nem jutott tovább. Végül egyedül a Genexpo nyújtott be ajánlatot.

Új hitelcsomagra hirdet közbeszerzést a főváros

A Fővárosi Önkormányzat 5,3 milliárd forint hitelfelvételre kötött megállapodást három kereskedelmi bankkal, az idén felvenni tervezett 35 milliárdból. A továbbiakról tárgyalnak, és a második ütem lebonyolítására hamarosan kiírják a közbeszerzési eljárást. A kizárólag beruházásokra és fejlesztésekre szánt összegből az Erste Bank 3,250 milliárd forintot, az OTP Bank 934 millió forintot, a Raiffeisen Bank pedig 1,1 milliárd forintot biztosít. A kölcsönt 20 éves futamidőre, 3, illetve 4 év rendelkezésre tartás mellett folyósítják a bankok. Ebből az összegből kívánják megvalósítani a többi között az útfelújításokat, az Erzsébet híd díszkivilágítását, gyermekotthon rekonstrukcióját, a Budapest Szíve program egy részét. A két ütemben megszerzendő kölcsönök együttes összege 17,452 milliárd forint lesz, teljességében pedig az idén összesen 35 milliárd forint hitelt venne fel az önkormányzat. A hitelcsomag második felét az önkormányzat az Európai Beruházási Banktól (EIB) várja, amely nem közbeszerzés-köteles. Információk szerint lehetséges, hogy ezt a keretet megnöveli az önkormányzat, és akkor a hitelcsomag teljes összege elérheti akár az 50 milliárd forintot. A város adósságállománya egyébként jelenleg 160 milliárd forintra rúg.

Közbeszerzéssel 20 százalékkal olcsóbb a gáz

A Békés Megyei Önkormányzat koordinálásával és szervezésében lebonyolított közös földgázbeszerzés eredményeként a megye és további 43 települési önkormányzat, valamint ezek intézményei november 1-jétől már a szabadpiacról vásárolnak földgázt. A konzorcium közbeszerzési eljárás keretében választott új szolgáltatót. Farkas Zoltán, a megyei önkormányzat elnöke arról tájékoztatott, hogy az önkormányzatok döntését a szabályozói hiányosságok hátráltatták, s ezért nem tudtak már júliustól a szabad gázpiacra lépni. A törvényi szabályozás július 1-jétől írja elő az óránként 100 köbméternél több gázt fogyasztóknak, hogy a szabadpiacról szerezzék be az energiahordozót. A helyhatóságokat viszont nem készítették fel erre a feladatra, és nincsenek megfelelő szakembereik sem a folyamat lebonyolítására. Számítások szerint az önkormányzatoknál átlagosan 20 százalékos megtakarítást érhetnek el a jövő év júniusáig megkötött 13,5 millió köbméter gáz vásárlásán. A lehetőségre a helyhatóságoknak azért is érdemes felfigyelni, mert 2010. július 1-jétől már a 20 köbméter/óra feletti fogyasztóknak is ki kell lépniük a szabadpiacra.

Brüsszeli forrásra vár a Margit híd

A korábban elvesztett 6 milliárd forintnál több uniós támogatásra pályázik a Fővárosi Önkormányzat a Margit híd felújításához – derül ki a Városháza közleményéből. A szubvenció azon úszott el, hogy a pályázat 12 milliárd forintos beruházásra szólt, de a közbeszerzési eljáráson nyertes Közgép Zrt.–Strabag MML Zrt.–A-Híd Építő Zrt. konzorcium nettó 21 milliárdért vállalta a megvalósítást (a végösszeg azóta 30 milliárdra duzzadt). Ezzel az 50 millió eurónál drágább, nagyberuházás kategóriába került a felújítás, aminek támogatásához nem elegendő a nemzeti kormány döntése, azt az Európai Bizottságnak is jóvá kell hagynia. A főváros most a megnövekedett költség 50 százalékát szeretné megkapni az uniótól. A pályázati anyagot a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség várhatóan januárban küldi Brüsszelbe. A Városháza szóvivője szerint a folyamatban lévő pályázat nem befolyásolja a beruházás finanszírozását, mert arra pótlólagos forrást különített el a főváros.

Jogsértő a józsefvárosi parkolási tender

A józsefvárosi önkormányzat által kiírt parkolási közbeszerzési eljárást jogsértőnek minősítette a Közbeszerzési Döntőbizottság. A testület az önkormányzatot kétmillió forint, a felhívást ellenjegyző ügyvédet pedig 100 ezer forint bírsággal sújtotta, mivel az alkalmassági feltétel egyik pontját lényegében a Centrum Parkoló Kft.-re szabták, s így kizárták a versenyből a többi lehetséges ajánlattevőt. A döntőbizottság az alkalmassági feltétel ezen pontját, valamint az azt követő döntéseket megsemmisítette. Budapest VIII. kerülete az idén augusztusban indított egyszerű közbeszerzést a kerületi parkolóhelyek üzemeltetésére. A Közbeszerzések Tanácsának elnöke még aznap jogorvoslati eljárást kezdeményezett, és a Régió Park Miskolc Kft. is a bizottsághoz fordult. A Közbeszerzési Döntőbizottság az elnök kifogását elutasította, ám a kft. azon meglátását, elfogadta, hogy a kiírásban gyanús volt, hogy a feltételek között szerepelt a nonstop ügyfélszolgálat, mivel ilyet egyedül a Centrum üzemeltet a magyarországi parkolócégek közül.

Szerződéskötés csak a DB határozata után

Megtámadták a harci szennyvízberuházás kivitelezőjének kiválasztásárról szóló közbeszerzési eljárás eredményét. A szennyvíztisztító telep létrehozására a legkedvezőbb árajánlatot a kaposvári BITT–TREBEM konzorcium adta, a csatornahálózat építésére pedig a fővárosi SADE-Magyarország Kft. pályázata volt a nyerő. A kivitelezői szerződés aláírását november 10-ére tervezték, ám a megtámadott döntés miatt ezt elhalasztották. Annak ellenére, hogy a szerződést alá lehetett volna írni, mivel azt a Közbeszerzési Döntőbizottság nem tiltotta meg. A beruházó mégis úgy döntött, hogy megvárja a KD határozatát, mely várhatóan néhány napon belül megszületik.
Bóni Zoltán polgármester szerint rövid időn belül megkezdődhet a beruházás.

Jóváhagyták a villanymozdony-beszerzést

A MÁV Zrt. igazgatósága jóváhagyta a MÁV-TRAKCIÓ Zrt. által megvásárolni tervezett 25 darab Bombardier TRAXX típusú villamos mozdony finanszírozását, és hozzájárult, hogy hitelt vegyenek fel a szállítási szerződésben rögzített feltételekkel. Az ügylet finanszírozásának teljes hiteligénye 79,6 millió euró, mai áron számolva mintegy 21,5 milliárd forint. A szerződések aláírására a MÁV Zrt. felügyelőbizottságának, majd a közlekedési minisztérium jóváhagyásának birtokában kerülhet sor, a tervek szerint még ebben az évben. A mozdonyvásárlás finanszírozása 48 százalékban az Európai Beruházási Bank, 52 százalékban pedig a KfW Bank részvételével történik. A hitel futamideje 15 év, az első tőketörlesztés 2013 júniusában esedékes. A hitel fedezetének a mozdonyok számítanak, így nem szükséges az állami vagy a tulajdonosi készfizető kezesség. Emlékeztetőül: a mozdonyok beszerzésére a MÁV Zrt. 2007 szeptemberében indított közbeszerzési eljárást, és 2008 novemberében írta alá a vásárlásról szóló szerződést a Bombardier Transportation GmbH-val.

Hírek – röviden

A Magyar Energia Hivatal a jövő évi villamosenergia-ellátására pályázatot írt ki, amelynek keretében 380 ezer kilowattóra árammennyiséget vásárolna. Ajánlatokat november 19-ig lehet beadni. * A Központi Szolgáltatási Főigazgatóság által számítógépes rendszerek és hozzájuk kapcsolódó szolgáltatások szállítására kiírt közbeszerzésen nyolcmilliárd forint értékben kötött keretszerződést a hivatal a nyertes konzorciumokkal. * Akcióterületi terv készült Nagyatád városközpontjának fejlesztésére: a rekonstrukció megvalósítására közbeszerzési eljárást indítanak. * Közbeszerzési eljárást írt ki a Pécsi Tudományegyetem a Szülészeti Klinikán lévő 450 négyzetméter területű rész reprodukciós központtá fejlesztésére. A lombikbébiprogram különböző elemei ugyanis jelenleg szétszórt helyszíneken lelhetők fel, ezek koncentrálása kívánatos lenne. * Eredménytelen volt az Ibrány-Nagyhalászi Kistérségi Járóbeteg Szakrendelés Központ építési munkáira kiírt közbeszerzési eljárás, mivel a benyújtott ajánlatok összege jelentősen meghaladta a rendelkezésre álló forrásokat. Új gyorsított eljárást indítanak. * Bóly: 1,1 milliárd forint költséggel bővítik az ipari parkot, ahol hatezer négyzetméteres csarnok épül. * Az Országos Rendőr-főkapitányság biometrikus eszközökre kiírt tárgyalásos közbeszerzési eljárását a Budapest Mikroelektronika Zrt. nyerte, egyetlen ajánlattevőként. * Bonyhád: a termálfürdő megépítésére kiírt pályázatra két ajánlat érkezett. 2010 első negyedévében szeretnék elindítani a beruházást. * Zalaegerszeg több útjának felújítására közbeszerzési eljárást írt ki az önkormányzat. * A Bull Magyarország Kft. egyetlen ajánlattevőként nyerte meg az Országos Rendőr-főkapitányság által a Körözési Információs Rendszer fejlesztésére kiírt közbeszerzési pályázatot. * A Thales Rail Signalling Solutions GmbH nyerte el nettó 7,63 milliárd forintos ajánlatával a GYSEV Sopron–Szombathely–Szentgotthárd vasútvonalon biztosítóberendezések tervezésére és építésére kiírt közbeszerzési pályázatot.

KÖZBESZERZÉSI SAJTÓSZEMLE

Sajtószemlénk a magyar sajtóban megjelent hírek és információk kivonatolt és szerkesztett formája (az eredeti forrás mindenkori megjelölésével).

Hálózati lefedettség

Előre lefutott meccs, hogy mely cégek nyernek a magyar agrár kifizetési rendszer informatikai fejlesztéseire kiírt pályázatokon – vélik a beavatottak. Nincs ügy – jelentette ki Gőgös Zoltán, a földművelésügyi tárca államtitkára, miután nyilvánosságra került, hogy az Európai Bizottság újabb eljárást indított a magyarországi agrártámogatások szabálytalan kifizetése miatt. Az államtitkár szerint csupán arról van szó, hogy az uniós auditorok másként értékelik a gépvásárlási támogatásokkal kapcsolatos eljárást, mint a magyar agrárhatóság. Most hosszadalmas vita kezdődik erről Brüsszellel, csakúgy, mint korábban a közvetlen agrártámogatások körüli szabálytalanságok miatt. Utóbbi 3,6 milliárd forintos büntetéssel zárult. A két hasonló eset mindenesetre felerősítette azt a nézetet, hogy a fő gond magával a támogatáskifizetési rendszerrel, illetve annak informatikai hátterével van.
A nagy szoftverfejlesztők közül ma már egyedül a Hewlett-Packard rúg labdába az agrárinformatikában, ő viszont elég nagyot. Tavaly az integrált igazgatási és ellenőrzési szoftver továbbfejlesztésére, karbantartására és a jogszabályok követésére 2,92 milliárd forint értékű szerződéshez jutott. A többiek egyelőre a partvonalról nézelődnek. Legalábbis az elektronikus közigazgatási operatív program részeként az agrártámogatások informatikai rendszerének kialakításáról szóló, összesen 2,8 milliárd forint értékű pályázatokról lemondóan nyilatkoztak. Az egyik nagy cég megvásárolta ugyan a szeptemberben kiírt pályázat tenderdossziéját, ám végül arra jutott, fölösleges indulnia, mivel a feltételeket és a referenciákat úgy határozták meg, hogy csak az eddigi bennfentesek, azaz a Hewlett-Packard, a Semper Idem és az Ulysys nyerhetnek.

(HVG, 2009. november 7.)

Bizonytalanok a közérdekvédelmi szabályozás hatásai

A jogalkotási szándéktól eltérő hatásai is lehetnek a tisztességes eljárás védelméről, valamint a Közbeszerzési és Közérdekvédelmi Hivatal (KKH) felállításáról szóló jogszabályi rendelkezéseknek – véli Patay Géza, a Magyar Ügyvédi Kamara közbeszerzési és versenyeztetési bizottságának elnöke. A szakember szerint az angolszász jogrendből átemelt modell már csak a társadalmi és kulturális különbségek miatt sem ültethető át egy az egyben a hazai jogrendszerbe. Véleménye szerint a készülő jogszabály adatvédelmi szempontból is felvet alkotmányossági aggályokat.
Ezért részletesen és körültekintően számba kell venni az új szabályozásnak a magyar jogrendszer más területeire kifejtett hatásait is. A bejelentéseket kezelő közérdekvédelmi vizsgálóknak magas szintű követelményeknek kell megfelelniük, tekintve, hogy az állampolgárokra és a gazdasági szféra szereplőire közvetlenül kiható jogi döntéseket kell meghozniuk. Az egyik legfontosabb kérdés a díjazott bejelentési rendszer bevezetése. Ha egy bejelentés valósnak bizonyul, a bejelentő megkaphatja a kiszabott bírságnak akár a 10 százalékát is. A KKH-nak a bejelentő védelméről is gondoskodnia kellene. Patay Géza ügyvéd szerint alaposan meg kell vizsgálni a rendszer adatvédelmi összefüggéseit is, különösen azért, mert a magyar adatvédelmi szabályozás európai mércével is szigorúnak látszik, míg az Egyedült Államokban lényegében szinte nincs adatvédelem.

(Napi Gazdaság, 2009. november 12.)

Berényi: a korrupció mértéke attól függ, kit kérdezünk

Tizennégy évig volt a Közbeszerzések Tanácsának elnöke Berényi Lajos, aki a tapasztalatairól nyilatkozott. A kérdésre, meglepte-e a GKI tanulmányának következtetése, miszerint a közbeszerzések 66-75 százalékában megjelenik a korrupció, így válaszolt:
– „A közbeszerzések a világ minden táján a korrupciógyanús területek közzé tartoznak, a tizennégy év alatt, amíg a Közbeszerzések Tanácsa elnöke voltam, nem sokkal több, mint tizennégy esetet tárt fel az igazságszolgáltatás. A korrupció tehát vélhetően rejtve maradt. Ráadásul a Közbeszerzések Tanácsának nincs általános ellenőrzési joga, és konkrét ügyekkel nem foglalkozhat. Ezt kizárólag a Közbeszerzési Döntőbizottság teheti, amely szakmailag önállóan, félbírósági jogkörben működik.
Attól is függ a korrupció aránya, kit kérdezünk meg. Ha az ajánlatkérőket kérdezi, mind azt mondja, nem alkalmaz korrupciót. Az ajánlattevőknél más a helyzet, mert ha például tízen indulnak egy pályázaton, a kilenc vesztes jogorvoslatért fordulhat valamilyen szabálytalanság miatt. Mégis a közbeszerzéseknek mindössze 20 százaléka került a Közbeszerzési Döntőbizottság elé, és tavaly ezen ügyek 40 százalékában állapítottak meg jogsértést. Ebből az állapítható meg, hogy az eljárások 15-20 százalékában történik szabálytalanság. Ám ez nem egyenlő a korrupcióval. Pályázatot formai okokból is ki lehet írni rosszul vagy jól. Egyébként pedig, amilyen a korrupciós helyzet általában egy országban, az jelenik meg a közbeszerzési rendszerben is.”
„Miért rendelték meg a GKI-től a közbeszerzésekkel kapcsolatos korrupcióról szóló kutatást?” – hangzott a kérdés. Válasz: „Elsősorban azért, mert a kérdés az országgyűlési vitákban gyakran megjelenik. Azt szerettük volna, ha nem csak szóbeszéd vagy egyéni vélemények alapján születnek megállapítások.” A végeredményt illetően arról tájékoztatott a leköszönt elnök, hogy a megkérdezetteknek csak mintegy 10 százaléka válaszolt, ők mondták ki azokat a számokat, amelyeket azután a GKI kommunikált.
Berényi Lajos a továbbiakban arról szólt, hogy amikor nálunk elkezdődött a közbeszerzés, alig volt hozzáértő szakember. Azóta legalább 3000 referenst képeztek ki, legalább 500 közbeszerzési tanácsadó működik, és az ügyvédi irodák egy része is szakosodott erre a területre. Ma már viszont az a probléma, hogy akik jól értik a dolgukat, azt is tudják, hogyan kell kikerülni a törvény betűit, ismerik a kiskapukat. Ami pedig a jogszabályokat illeti, az a baj, hogy egy-egy rendelkezést általában három-négyféle módon szoktak értelmezni. Az egész jogrendszer túl bonyolult. A közbeszerzési rendszer nem elég átlátható, sok benne a korrupciós lehetőség, nem érvényesül a verseny tisztasága. Ennek rendbetétele még hosszú folyamat.

(Népszabadság Online, 2009. november 14.)