eHETI KÖZBESZERZÉSI HÍRLEVÉL

KÖZBESZERZÉSI LEVELEK (szaklap)
A MA HATÁLYOS KÖZBESZERZÉSI JOGANYAG
MÉG TÖBB KÖZBESZERZÉS...

Tisztelt Olvasónk!

A Magyar Közbeszerzési Társaság heti hírlevele a társaság tagjainak készülő exkluzív összefoglaló, amely az előző hét közbeszerzési híradásait szemlézi.

KÖZBESZERZÉSI HÍREK

Januártól hatályos a korrupcióellenes csomag

Jövő év március elsejétől kezdi meg működését a Közbeszerzési és Közérdekvédelmi Hivatal (KKH), amelynek keretében külön-külön igazgatóságok foglalkoznak a két területtel. Az Országgyűlés elfogadta a törvényjavaslathoz benyújtott, és a kormány által támogatott módosító indítványokat, amelyekről a napokban döntenek. Ezek szerint januárban megkezdődik a hivatal létrehozása. A kormány közben korrupcióellenes törvénycsomagot nyújtott be a parlamentnek, amely a tervek szerint 2010. január 1-jén lép hatályba. Bajnai Gordon miniszterelnök úgy nyilatkozott, hogy a Közbeszerzések Tanácsa átalakításával létrehozandó KKH arra lesz hivatott, hogy büntesse a jogtalan előnyt megszerző szervezeteket. Információk szerint a bírság akár a bűnös úton megszerzett előny kétszerese is lehet majd. Az új hatóságnak nem lesz nyomozati jogköre, ha bűncselekményre utaló információ birtokába jut, azt továbbítja az illetékes hatóságoknak. Arra viszont joga lesz, hogy a korrupció kezdeményezőjét vizsgálja.

Listára kerülnek a kizárt ajánlattevők

A Közbeszerzések Tanácsa honlapján (közbeszerzés.hu) már elérhető a közbeszerzési eljárásban való részvételtől eltiltott ajánlattevők listája, valamint a hamis adatszolgáltatás miatt kizártak nyilvántartása. A közbeszerzési törvény szerint a közbeszerzési eljárásban nem lehet ajánlattevő, alvállalkozó vagy erőforrást nyújtó szervezet az, amelyet az eljárásokban való részvételtől jogerősen eltiltottak. A KD jogsértés esetén hat hónaptól három évig terjedő időszakra tilthatja el a pályázót. Eltiltás vár azokra is, akik a közbeszerzésen vagy azzal kapcsolatban hamis adatot szolgáltattak, illetve hamis nyilatkozatot tettek. Az eltiltottakról és az eltiltás idejéről a Közbeszerzések Tanácsának naprakész listát kell vezetnie, és azt honlapján közzétenni. A KT-nak nyilvántartást kell vezetnie a hamis adatszolgáltatás miatt kizárt ajánlattevőkről is. Az eltiltottak listáján jelenleg egy cég szerepel. A közbeszerzések ajánlatkérői által lefolytatott eljárásokból való kizárásról vezetett listán hat ajánlattevő neve olvasható. (További részletek a lapszemle rovatban.)

Kínai nyertes a Volánbusz tenderén

A kínai Xiamen King Long United Automative Industry Co. Ltd. nyerte a Volánbusz hirdetmény közzétételével indult tárgyalásos közbeszerzését. A győztes 60 járművet szállít, nettó 9 millió 866 ezer euróért. A felhívás két részből állt. Az első 20 darab kéttengelyes, alacsony belépésű szóló autóbuszra és 40 darab háromtengelyes, alacsony belépésű szóló autóbuszra szólt. A második rész 15 darab turistakivitelű szóló autóbusz szállítását kérte. Ez utóbbi eljárást az ajánlatkérő eredménytelennek nyilvánította. A három ajánlattevő közül a nyertes cég egy autóbuszt 164 ezer euróért szállít. A második legkedvezőbb ajánlattevő cseh VIKOI s.r.o a kéttengelyes buszokat 189 ezer, a háromtengelyeseket pedig 238 ezer euróért adta volna. A tenderen részt vevő Alfa Busz Kft. a Közbeszerzési Döntőbizottságnál jogorvoslattal élt, a döntés meghozataláig a KD felfüggesztette a szerződés megkötését. Emlékeztetőül: a társaságot a Volánbusz Zrt. már az eljárás elején kizárta, majd a döntőbizottság ítélete alapján visszahelyezte. Később azonban ajánlatát műszaki kifogásokra hivatkozva érvénytelenítette. (További részletek a lapszemle rovatban.)

M0-bővítés: a héten döntés várható

A héten várhatóan megszületik a Közbeszerzési Döntőbizottság határozata a Porr Építő Kft. és az M0 déli ág II. konzorcium vitájában. Mindkét útépítő cég úgy tartja: az M0-s jelű autóút M6-os autópályát az 51-es főúttal összekötő szakaszának bővítésére kiírt közbeszerzési eljáráson jobb ajánlatot adott, mint versenytársa. Az M0-s bővítésével a KD először az A-HÍD Zrt. vezette M0 déli ág II konzorcium jogorvoslati kérelmére foglalkozott. Első ítéletével a Nemzeti Infrastruktúra Zrt, mint kiíró által győztesnek hirdetett Porr helyett az A-HÍD konzorciumát hozta ki nyertesnek. Most, másodjára a testület a Porr panasza alapján vizsgálódik. A két építőcég egyformán a másik fél nyilvántartásainak hiányosságaira, gépek hiányára, illetve dolgozói nem megfelelő szakvégzettségére hivatkozva bírálja a másikat. Szakértők szerint, amennyiben a döntőbizottság érvénytelennek nyilvánítaná a közbeszerzési eljárást, és új tendert kellene kiírni, hónapokkal, esetleg évekkel csúszna az építkezés megkezdése.

Eredmény az ötmilliárdos autótenderen

Nettó mintegy ötmilliárd forintért összesen 838 új járműre cseréli használt autóit a Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal. A járműveket bérleti-üzemeltetési szerződés keretében hat évig használják majd. A közbeszerzési eljáráson nyertes konzorcium vállalta a hivatal 1144 használt autójának felvásárlását is, így azt beszámították a díjba. A tartós bérletre és flottaüzemeltetésre kiírt közbeszerzési eljárást a francia banki és pénzügyi szolgáltató BNP Paribas magyarországi fióktelepe, a cégcsoporthoz tartozó Arval Magyarország Járműparkkezelő Kft., valamint a Ford márkaképviseletként működő, autók értékesítésével, javításával foglalkozó Solymár-Szalay Kft. közös ajánlatával nyerte meg. A közbeszerzési folyamat csaknem egy évig elhúzódott, mivel az első kiírást módosították, majd az eljárás eredménytelenül zárult. A második kiíráson hárman tettek ajánlatot; a nyertes konzorciumon kívül az MKB-Euroleasing csoport és az ALD Automotive Magyarország Kft. A közbeszerzési eljáráson a legjobb ajánlatot elektronikus árlejtés alkalmazásával választották ki. Az éles versenyben a korábbi 7, illetve 8 milliárd forintról sikerült levinni az árat 4,99 milliárd forintra.

Az iskolafenntartókra maradt a táblabeszerzés

A Nemzeti Fejlesztési Ügynökség (NFÜ) az iskolafenntartókra bízza a digitális táblák beszerzését, miután az ezzel kapcsolatos két közbeszerzési eljárása eredménytelenül zárult.
Az ügynökség azonban olyan szigorú feltételeket ír elő, amelyeket – szakértők szerint – az iskolák egy része valószínűleg képtelen lesz teljesíteni. Az NFÜ tájékoztatása szerint a megváltozott feltételekről az iskolafenntartók még ebben a hónapban tájékoztató levelet kapnak, felhívják őket, hogy küldjék el az ügynökségnek azokat a dokumentumokat, amelyekre a beszerzés új formája miatt szükség van. Az ügynökség egyebek között előírja, hogy pontosan milyen típusú eszközöket vásárolhatnak az iskolák, és azok mennyibe kerülhetnek. Az iskolafenntartóknak költségvetési tervet kell készíteniük arról, hogy az általuk két éve elnyert, de még nem folyósított összegből mit vásárolnának. A tervezetet január végéig vissza kell juttatni az ügynökségnek, ahol egyenként bírálják el azokat. A legtöbb helyen az értékhatár átlépése miatt közbeszerzési eljárással kell majd lebonyolítani a vásárlást. Az NFÜ arról tájékoztatott, hogy minden korábban nyertes pályázó meg fogja kapni a beszerzésre szánt összeget. A 24 milliárd forintos tender nyerteseinek névsorát tavaly hirdették ki.

Szigetvár: bírósági stop a közbeszerzésnek

Nem írhat ki közbeszerzési eljárást a szigetvári hulladékszállításra az önkormányzat, a bíróság ugyanis felfüggesztette a képviselő-testület határozatát, amely kimondja a jelenlegi hulladékkezelő és a város közötti jogviszony érvénytelenségét. A szigetvári hulladék szállítását végző Dél-Kom Kft., miután a városi képviselő-testület többször is kinyilvánította, hogy a céget nem tekinti szerződéses partnerének, bírósághoz fordult. A per arra irányult, hogy a bíróság állapítsa meg a közszolgáltatási szerződés hatályosságát, illetve a Dél-Kom Kft. jogszerű munkavégzését a városban. A kft. egyben kérte, hogy a bíróság ideiglenes intézkedéssel tiltsa meg a közbeszerzési eljárás kiírását. A szigetvári képviselők múlt heti ülésükön döntöttek arról, hogy nem várják meg a per kimenetelét, és közbeszerzési eljáráson új közszolgáltatót választanak. A Baranya Megyei Bíróság viszont nem jogerős végzésében ideiglenes intézkedésként elrendelte a testületi döntés végrehajtásának felfüggesztését a jogvita jogerős elbírálásig, vagyis a közbeszerzés nem folytatható le.

Posta-tender – Iveco-siker

A Magyar Posta Zrt. Logisztikai Rendszerek Üzletága nyílt közbeszerzési eljáráson 43 darab Eurocargo modell és a hozzájuk tartozó speciális felépítmények beszerzéséről döntött. A több mint félmilliárd forint értékű Iveco-flotta átadására még ez év végéig sor kerül. A tendert egy kategóriában hirdette meg a Posta: olyan 12 tonnás vagy annál nagyobb össz-gördülőtömegű új járművekkel lehetett pályázni, amelyek minimum 6500 kilogramm raksúllyal rendelkeznek, és teljesítik az Euro5 környezetvédelmi normákat. Az Iveco Eurocargo 120 E 22 típusú légrugós kivitelű és speciális emelőfallal ellátott járművekre négy év garanciát biztosítanak. A járművek a budaörsi központ és az ország nagyvárosai közötti postai konténerszállításban vesznek majd részt, tervezett éves futásteljesítményük körülbelül 60 ezer kilométer lesz.

Hírek – röviden

Az országos főutakon elhelyezendő kétszáz – illetve opcionálisan további száz – traffipax telepítésére és üzemeltetésére írt ki közbeszerzési eljárást az Országos Rendőr-főkapitányság. Az ORFK januárban meghirdetett hasonló tenderét a pályázaton induló társaságok vitatták, és a Közbeszerzési Döntőbizottságnál megtámadták az eredményt. Az ORFK ezért visszavonta az eljárást. * Összesen 7,5 milliárd forint összegű hitelkeretet vesz igénybe a Diákhitel Központ. A hitelfelvételre kiírt közbeszerzési eljáráson az Erste Bank Hungary és a Magyar Takarékszövetkezeti Bank ajánlatát fogadta el. * A Közbeszerzési Döntőbizottsághoz fordult a Pécsi Vízmű, mert álláspontja szerint a Tettye Forrásháznak közbeszerzési eljárást kellett volna lefolytatnia a CIB Bankkal kötött hitelszerződés ügyében. A Tettye Forrásház egy 500 milliós és egy egymilliárd forintos hitelszerződést kötött a bankkal. A Tettye álláspontja szerint nem volt szükség közbeszerzésre. * Hortobágy önkormányzata szennyvíztisztító és csatornahálózat korszerűsítésére 243 millió forint támogatást nyert, amit 27 millió forint hozzájárulás egészít ki. Az első, sikertelen közbeszerzést követően januárban újabb tendert írnak ki. * A székesfehérvári oktatási intézmények összesen mintegy 70 millió forintot nyertek különböző eszközök beszerzésére, az ezzel kapcsolatos közbeszerzési eljárásról a december 17-i közgyűlésen határoznak a képviselők. * Harc: a Közbeszerzési Döntőbizottság határozata után hamarosan megkezdődik a helyi szennyvízberuházás; a nyerteseket már kiválasztották. * Százkétmillió forintot áldoz a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. a közúti és vasúti fejlesztések fotózására, filmezésére. Ezzel kapcsolatosan két közbeszerzési felhívást tettek közzé. * Dévaványa: a Békés Mérnök Kft.-t bízták meg az új üzemcsarnok létesítésével kapcsolatos műszaki ellenőrzési, könyvvizsgálói feladatok ellátásával. * Romhányban 880 millió forint támogatásra vonatkozó szerződés aláírása előtt állnak; a szennyvízhálózat kiépítésére közbeszerzési eljáráson választják ki a kivitelezőt. * Aláírták a magyar állam és az érintett települések képviselői a Hatvan és további három település csatornaépítésének harmadik ütemére vonatkozó megállapodást. Az összesen 3,7 milliárdos fejlesztésre még ebben az évben elindítják a közbeszerzési eljárást. * A Magyar Posta Zrt. nyílt közbeszerzést írt ki nettó 400 millió forint keretösszegű médiatervezésre és -vásárlásra. Január 18-áig az az ajánlattevő pályázhat, akinek a korábbi három évben nettó éves forgalma legalább egyszer elérte az 500 millió forintot.

KÖZBESZERZÉSI SAJTÓSZEMLE

Sajtószemlénk a magyar sajtóban megjelent hírek és információk kivonatolt és szerkesztett formája (az eredeti forrás mindenkori megjelölésével).

Eldőlt, ki rendezi a pécsi nyitányt

A közbeszerzési eljáráson nyertes Masztadon Kft. Káel Csabát, a Happy End Kft. egyik alapítóját kérte fel, hogy közreműködjön a pécsi Európa Kulturális Fővárosa nyitányának megszervezésében. A hír kapcsán Nyakó István MSZP-szóvivő nyilatkozatot adott ki, amely szerint: Páva Zsolt fideszes politikusnak még meg sem száradt a pecsét polgármesteri kinevezésén, és máris 80 millió forintos támogatásban részesíti Káel Csaba cégét.
Páva Zsolt, Pécs polgármestere szerint Nyakó István „árnyékra vetődött”. Azt javasolja a politikusnak, hogy egyeztessen az EKF-es közbeszerzési eljárások kiválasztási és döntési folyamataival Hiller István miniszterrel. A megkérdezett kulturális miniszter elmondta: az EKF programjait a Hungarofest Kft. szervezi a pécsiekkel együtt. Ő pedig a közbeszerzési pályázat eredményébe nem szólt, és ezután sem szól bele. Ha a Masztadon Kft.-é volt a legmegfelelőbb és anyagilag a legkedvezőbb, akkor azt kívánja, csinálja meg jól. A tenderről döntő Hungarofest ügyvezető igazgatója, Rubovszky Rita szerint meglepő, hogy ennyire felfokozott érdeklődés övezi a bruttó 80 millió forintba kerülő rendezvényt, amelynek pályázatára mindössze két cég jelentkezett (a másik cég nevét nem hozhatja nyilvánosságra), de indulhattak volna huszonöten is, és akkor lehet, hogy más nyerhetett volna. A feltételrendszer viszont rendkívül szigorú és összetett volt. A szervezés jogát közbeszerzési eljáráson nyerték el a győztesek. A döntést hozó board, amely az oktatási tárca, a pécsi városvezetés, az EKF Menedzsmentközpont és a Hungarofest delegáltjaiból áll, egyhangúan szavazott a Masztadon és Káel elképzeléseire. El kell jönni január 10-én Pécsre, és meggyőződni arról, miért ez a pályázat lett a győztes – hangsúlyozta a Hungarofest ügyvezetője.

(Népszava, 2009. december 8. 9., 10.)

Listára kerülnek a kizárt ajánlattevők

A Közbeszerzések Tanácsa eltiltottak listáján jelenleg egy cég, a budapesti székhelyű Goodmilk Élelmiszer-kereskedelmi Kft. szerepel, amelyet a Közbeszerzési Döntőbizottság a verseny tisztaságát súlyosan sértő magatartás miatt tiltott el 18 hónapra a közbeszerzéseken való részvételtől. A Goodmilk képviselője a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal (MVH) egyik eljárásán próbálta meg rábeszélni a másik ajánlattevőt, a Tutti Kft. ügyvezetőjét, hogy osszák fel egymás között a beszerzés részeit, a tárgyaláson pedig csak imitálják a versenyt. A beszerzés értékét összesen 1,06 milliárd forintra becsülték.
A megkeresett cégvezető a próbálkozást jelezte az MVH-nak, és az egyik telefonbeszélgetésről hangfelvételt is bemutatott. Az agrárhivatal ezt követően az eljárást eredménytelennek nyilvánította, és kérte a döntőbizottságtól a jogsértés megállapítását. A KD másfél évre eltiltotta a közbeszerzéseken való részvételtől a Goodmilket.
A Közbeszerzések Tanácsának nyilvántartást kell vezetnie a hamis adatszolgáltatás miatt kizárt ajánlattevőkről is. Jelenleg hat cég neve szerepel ezen a listán, köztük a Colas Építő Zrt. is, amelyet a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. zárt ki az idén augusztusban a záhonyi vontatóvágány felújítására kiírt eljárásból (a Colas megtámadta a kizárást a KD-nál).
Hamis adatszolgáltatás miatt zárták ki a közbeszerzési eljárásból a Depona Mélyépítő Kft.-t (szintén megtámadta a kizárást a KD-nél), az Isis Patika Bt.-t, a 4 Pallér Kft.-t, a Send-ex 2000 Kft.-t és a Suliszerviz Oktatási és Szakértő Iroda Kft.-t. A közbeszerzési törvény szerint a közbeszerzési eljárásban nem lehet ajánlattevő, alvállalkozó vagy erőforrást nyújtó szervezet, aki korábbi – három évnél nem régebben lezárult – tenderen hamis adatot szolgáltatott, és ezért az eljárásból kizárták, illetőleg ha a hamis adat szolgáltatását jogerősen megállapították, a jogerősen megállapított időtartam végéig.

(Napi Gazdaság, 2009. december 10.)

Kiktől vásárolna a Volán?

Piaci információk szerint magyar politikai érdekkörbe tartozik az a kínai autóbuszgyár, amelytől 60 plusz kétszer 20 járművet kívánt vásárolni a Volánbusz Zrt. A busztendert megtámadta a magyar telephelyű Alfa Busz Zrt. A King Long gyártójáról autóbuszos körökben elterjedt, hogy magyar üzleti érdekeltségbe került. A Volánbusz vezetői több alkalommal jártak tárgyalni Kínában, és úgy tudni, közülük némelyek résztulajdont szereztek a cégben. A Közbeszerzési Döntőbizottságnál az Alfa Busz Zrt. megtámadta a tendert. A döntőbizottsági eljárás megkezdődött, és tíz nap múlva várható döntés. Addig viszont a KD felfüggesztette a szerződés megkötését a tender győztesével.
Az Alfa Busz magyar telephelyen szereli össze Volvo alvázra buszait, úgy tudni, tíz százalékban egy offshore cég a tulajdonosa. Az autóbuszgyártó háttéripart ismerő informátor szerint a kínai busz beszerzése nemcsak azért lenne komoly hiba, mert a King Long műszaki színvonala nem éri el a hazai forgalomba helyezési minimumot sem, hanem mert egyetlen munkahelyet sem teremt. A hazánkban készülő buszokban jelentős mennyiségű itt gyártott alkatrészt használnak fel, ezzel hozzájárulnak a beszállítói ipar fenntartásához. Ha védeni kívánná a kormány a hazai piacot, a kínai gyártmányt, mint Európán kívüli terméket, ki is zárhatná a magyar állami megrendelő tenderéről. A Magyar Buszgyártók Szövetsége egy korábbi nyilatkozatában megalapozatlannak minősítette az Alfa Busz kizárását, a szövetség véleménye szerint ugyanis az Alfa Busz ajánlata nemcsak műszaki paramétereiben, hanem mintegy 15 százalékkal alacsonyabb árával is kedvezőbb volt a kínai ajánlattevőénél.

(Magyar Nemzet, 2009. december 10.)