eHETI KÖZBESZERZÉSI HÍRLEVÉL

KÖZBESZERZÉSI LEVELEK (szaklap)
A MA HATÁLYOS KÖZBESZERZÉSI JOGANYAG
MÉG TÖBB KÖZBESZERZÉS...

Tisztelt Olvasónk!

A Magyar Közbeszerzési Társaság heti hírlevele a társaság tagjainak készülő exkluzív összefoglaló, amely az előző hét közbeszerzési híradásait szemlézi.

KÖZBESZERZÉSI HÍREK

Parlamenti döntés a korrupció elleni hivatalról

Az Országgyűlés elfogadta az antikorrupciós törvényt, döntött a Közbeszerzési és Közérdekvédelmi Hivatal létrehozásáról. A parlament döntése értelmében a hivatal élére tavasszal hat évre neveznek ki elnököt. A szervezet korrupciógyanús ügyekben vizsgálódhat, s a közpénzek gyanús elköltése esetén akár többmilliárdos bírságot is kiszabhat. A gyakorlatban nem új szervezet jön létre, hanem a ma is működő Közbeszerzési Döntőbizottság egészül ki a Közbeszerzési Igazgatósággal és a Közérdekvédelmi Igazgatósággal. Ez utóbbi feladata lesz a vizsgálatok lefolytatása, és a bejelentők védelme.
Kérdés azonban, ha fel is áll az új szervezet, meddig marad hivatalban. A Fidesznek ugyanis más az álláspontja: az ellenzéki frakció nem szavazta meg a törvényt, és valószínű, hogy kormányra kerülése esetén a hivatalt megszünteti. A párt azt javasolja, inkább az ügyészségen belül hozzanak létre olyan szervezeti egységet, amelynek kizárólagos feladata a korrupció elleni fellépés. A tanúvédelmi programot pedig kiterjesztenék a gazdasági életben tapaszalt visszaéléseket feltáró személyekre is. (További részletek a lapszemle rovatban.)

Sorsolással választott biztosítót a PM

Szokatlan eljárással, sorsolással döntötték el, melyik biztosítótársaságot választja győztesnek az általános gyermek- és ifjúsági baleset-biztosításra kiírt közbeszerzési eljárásán a Pénzügyminisztérium (PM). Így lett nyertes az Allianz Hungária Biztosító Zrt. a Generali-Providencia Biztosító Zrt.-vel szemben. A tenderre ugyanis hajszálpontosan megegyező (247 millió 915 ezer 500 forintos) ajánlatot nyújtott be a két társaság. A PM előzetesen a három évre szóló szerződés értékét 360 millió forintra becsülte, aminél végül a 25 százalékos áfát tartalmazó bruttó mintegy 248 millió forintos nyertes ajánlat jóval kedvezőbb lett. A tenderen a harmadik pályázó, a Groupama Garancia Biztosító Zrt. 389 millió forintos ajánlatot adott be. Sorsolásra egyébként lehetőséget ad a közbeszerzési törvény, amennyiben az ajánlatkérő a legalacsonyabb összegű ellenszolgáltatás alapján kívánja a nyertest kiválasztani, és azt két vagy több ajánlat azonos összegben tartalmazza. Az Allianz Hungária 2010. január 1-jétől 2012. december 31-éig nyújtja a szolgáltatást a 3–18 éves gyerekeknek; a statisztikai adatok szerint 1 millió 686 ezer 500 főre kiterjedően.

Brüsszeli igen a többmilliárdos csatornázásra

Megérkezett az értesítés Brüsszelből Székesfehérvárra, hogy még az idén aláírható a csatornázási támogatás. A várost, Seregélyest, Pátkát és Pákozdot érintő szennyvíz-csatornázási projekt 8,5 milliárd forintba kerül. Warvasovszky Tihamér polgármester tájékoztatása szerint az Európai Bizottság regionális fejlesztési főigazgatójának levele arról értesíti az önkormányzatot, hogy minden, általuk feltett kérdésre kiegészítő választ kaptak. Marco Orani levelében kijelenti: még az idén aláírható a szerződés, és arra bátorítja a projekt résztvevőit, hogy a munkák mielőbbi elindítása érdekében kezdjék meg a közbeszerzések kiírását. A 2013-ig befejezendő munkálatok során 6500 eddig csatornázatlan ingatlant kötnek be a szennyvízhálózatba. Székesfehérvár ezek közül 2500-zal részesül, s így teljessé válik a megyeszékhely csatornázottsága.

A közbeszerzést ellenőrizte az ÁSZ Szombathelyen

Az Állami Számvevőszék vizsgálta Szombathely önkormányzatának 2005 és 2007 között lebonyolított közbeszerzési eljárásait. A jelentést a legutóbbi közgyűlésen ismertették. Összességében: a város közbeszerzésekkel kapcsolatos gyakorlata megfelel a közpénzek célszerű és gazdaságos felhasználási elvének, de a szabályozottság terén még vannak hiányosságok, s ezeket a jelentés meg is említi. A vizsgált időszakban a nyolcvanezer lakosú város összesen 156 közbeszerzési eljárást indított: ezek közül 17 volt uniós, 36 nemzeti és105 egyszerűsített eljárás. Az átvilágított szerződések nyomán az ÁSZ súlyos szabálytalanságokat nem tárt fel, ám eljárást kezdeményezett a Közbeszerzési Döntőbizottságnál. Ok: az önkormányzat egy esetben megsértette az egybeszámítási törvényt, nyolc szerződés teljesítéséről szóló tájékoztatót pedig nem tették közzé.

Jövőre 100 milliárddal több jut útépítésre

Az idén az uniós támogatásokkal együtt 240 milliárd forintot, jövőre viszont 340 milliárd forintot fordít a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő (NFI) Zrt. gyorsforgalmi utak és vasutak építésére – jelentette be Reményik Kálmán, a társaság elnök-vezérigazgatója. Az M0-s autópálya déli szektora a közbeszerzések csúszása ellenére is elkészülhet 2012 végére, és folyik az északi és nyugati szakasz tervezése is. Ezzel bezárul Budapest körül a körgyűrű. Az idén egy gyorsforgalmi út átadása várható még, elkészül az M7-es pusztazámori csomópontja. Jövőre viszont több szakasz átadására kerül sor, így például tavaszra készül el a Gödöllőt az M0-ssal összekötő M31 és az M43 Szeged és Makó közötti szakasza. Az M2 Budapest–Vác közöttire jövőre írják ki a közbeszerzést. Az elnök-vezérigazgató arról is tájékoztatott, hogy tavaszra lesz kész az az elemzés, amely 11 ország autópálya-építésének árait és műszaki tartalmát hasonlítja össze. Annyi már látszik, hogy sík vidéken olcsóbb a magyarországi autópálya-építés, a hidak viszont többe kerülnek az átlagosnál.

Közbeszerzési közjáték Szigetváron

A felfüggesztő hatályú bírósági végzés ellenére is folytatódik Szigetváron a hulladékgazdálkodás tárgyában kiírt közbeszerzési eljárás előkészítése. Emlékeztetőül: a Szigetváron szolgáltató Dél-Kom Kft.-ben tulajdonos BIOKOM Kft. mint felperes kérte a bíróságot, hogy a hulladékgazdálkodással kapcsolatban kialakult jogvita lezárásáig ideiglenesen függessze fel a képviselő-testület határozatát. Ennek a kérésnek helyt adott a Baranya Megyei Bíróság, ugyanakkor még nem döntött a két cég közötti szolgáltatói szerződés hatályosságáról. A képviselői testület legutóbbi döntése értelmében – a bírói végzés ellenére – érvényben maradt a közbeszerzés folytatásáról szóló korábbi határozat. Dr. Tusnádi Tamás, a szavazati többségbe került képviselő-csoport tagja így indokolt: nem a közbeszerzési eljárás megindításáról, hanem annak előkészítéséről döntöttek. Nyílt eljárás esetében ugyanis a közbeszerzés csak a tender közzétételekor indul, ezt a bírósági ügy lezárásáig nem teszik meg. Amennyiben pedig a bíróság a Dél-Kom javára ítél, azt tudomásul veszik. Ellenkező esetben kiírják az előkészített közbeszerzési eljárást.

Ötmilliárdos megtakarítás közbeszerzéssel

Több mint ötmilliárd forintot takarít meg a MÁV-csoport jövőre a villamosenergia-beszerzésen, a közbeszerzési eljárásnak köszönhetően. Ez az összeg a vasúttársaságot érintő költségelvonáshoz képest jelentősnek számít. A MÁV Zrt. igazgatósága jóváhagyta a MÁV-csoport 2010. évi kis-, közép-, valamint nagyfeszültségű villamosenergia-ellátásra meghirdetett tendereire beadott pályázatokat. A két nyertessel, a Magyar Áramszolgáltató Kft.-vel és az E.On Energiaszolgáltató Kft.-vel aláírták a szerződést. A MÁV-csoport jövő évi teljes villamosenergia-költsége körülbelül 21 milliárd forint lesz, szemben az idén várható 26 milliárd forinttal. A két nemzetközi nyilvános közbeszerzési eljárásban három-három áramkereskedő tett ajánlatot. A pályázatok elbírálásának szempontja a legalacsonyabb ár volt.

Pályázat milliárdos kulturális rekonstrukcióra

A szombathelyi önkormányzat nyílt közbeszerzési eljárást hirdetett a Weöres Sándor Színháznak otthont adó Helyőrségi Művelődési Otthon (Hemo) bővítésére és felújítására. Az előzetesen nettó 1,2 milliárd forintra becsült beruházás keretében a nyertes kivitelezőnek 2300 négyzetméterrel, 3460 négyzetméterre kell bővítenie a háromszintes épületet. Az objektum rekonstrukciójával 2010 végére kell elkészülnie. Ugyanakkor továbbra is napirenden van a város konferencia-központot és színházat is magában foglaló kulturális központjának a felépítése, azonban a 8-10 milliárd forintot igénylő beruházásra egyelőre nincs fedezet. A napirenden lévő Hemo-felújításra azok a kivitelezők pályázhatnak, amelyek rendelkeznek az elmúlt három évből legalább egyben nettó 1,2 milliárd forintot meghaladó forgalommal, magasépítésből pedig 800 milliós árbevétellel. Az ajánlatokat 2010. január 6-ig lehet benyújtani.

Lemaradás az uniós pénzek kifizetésében

Nem teljesülhet az év végére az uniós források kifizetésével kapcsolatos 800 milliárd forintos célkitűzés – jelentette be Varga István gazdasági miniszter. Jelenleg 650 milliárdnál tartunk, ezért fel kell készülni, hogy az EU-pénzeket kezelő intézményrendszerben újabb gyorsító intézkedéseket vezetnek be 2010-ben. A legnagyobb gondot az okozza, hogy a nagy beruházásértékű közlekedési és környezetvédelmi projektek zöménél vagy el sem indult, vagy akadozik a kivitelezés. Ebben ludas a közbeszerzési törvény is. Fogalmazása szerint „a törvény folyamatos módosítása nem segíti elő ezeknek a nagyberuházásoknak az előrehaladását”. Az elmúlt három évben egyébként uniós pályázatokra összesen 36 ezer pályázat érkezett, ezek közül 17 ezer nyert el támogatást. A megítélt támogatások összege eléri a 3200 milliárd forintot, és 2900 milliárd forintra már a szerződést is megkötötték.

Hírek – röviden

Megállapodott a kormány és a főváros a BKV finanszírozásáról. A kormány több részletben összesen 23 milliárd forinttal segíti a közlekedési vállalat működését. A támogatás nyújtását azonban különböző elvárások, valamint a vállalati működés átláthatóbbá és hatékonyabbá tételéhez kötötte. * Lenti: a kistérségi járóbeteg-ellátás fejlesztését szolgáló 320 millió forintos beruházás közbeszerzési eljárását a ZÁÉV Zrt. és a Le-Ko Kft. konzorciuma nyerte. * A Közbeszerzési Döntőbizottság határoz a tabi szemétszállításról. A helyi önkormányzat január elsejétől új szolgáltatót választott, a közbeszerzést a vesztes megtámadta. * A kedvezőbb ajánlatot tevő győri székhelyű Euro Generál Kft. újíthatja fel nettó 148 millió forintért a pannonhalmi bencés gimnáziumot és kollégiumot. Egy budapesti cég, az AREX Ingatlanhasznosító is pályázott. * Várhatóan a héten határoz a Közbeszerzési Döntőbizottság a Volánbusz Zrt. autóbusztendere ügyében. * Csaknem 600 millió forintból építi újjá iskoláját Sándorfalva; a kivitelezést a tendernyertes Strabag MML Kft. végzi. * Tizenhét új, középkategóriás személyautó vásárlására írt ki közbeszerzési eljárást a Legfőbb Ügyészség. A nyílt eljárásra az ajánlattételi határidő 2010. január 22-én jár le. * A német belügyminisztérium egy új mobiltelefon-titkosító mellett tette le voksát egy közbeszerzési eljárásban. A készülék független rendszer, egy memóriakártya segítségével titkosítja a mobiltelefonok adatait.

KÖZBESZERZÉSI SAJTÓSZEMLE

Sajtószemlénk a magyar sajtóban megjelent hírek és információk kivonatolt és szerkesztett formája (az eredeti forrás mindenkori megjelölésével).

Sínen a zöldfejlesztések

Az Új Magyarország Fejlesztési Terv Környezet és Energia Operatív Programja (KEOP) keretében hét évre szólóan 1342 milliárd forint használható fel. Az idén 220 milliárd forintnyi EU-forrást kötnek le, tavaly 186 milliárd volt ez az összeg. Távolról sem ilyen kedvező azonban a kép a kifizetések terén: 2008-ban 4 milliárd forintot kaptak meg a projektgazdák, az idén pedig optimista becslések szerint 24-25 milliárd forintot – tájékoztatott Ambrovics Andrea, a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség főigazgatója. A pályázatok közül a nagy érdeklődésre tekintettel felfüggesztették a szennyvíztisztítás és az árvízvédelem területén mind az állami, mind az önkormányzati szektornak szóló kiírásokat, a hulladékgazdálkodásban pedig a rekultivációs felhívások 1. fordulóját. Annyi pályázat érkezett már, ami bőven elég ahhoz, hogy a hétéves keretet a következő két-három évben kötelezettségvállalással lekössék.
A KEOP 1342 milliárd forintos keretének 85 százalékát az EU kohéziós alapja biztosítja. A program indulásakor nagy reményeket fűztek ahhoz, hogy a kormányhatározatban nevesített nagyprojektek megvalósítása 2007-ben és 2008-ban megkezdődhet. Ezt azonban nem sikerült elérni, részben a folyamatos változások, engedélyeztetés, közbeszerzés, részben pedig a szükséges brüsszeli jóváhagyás elhúzódása miatt. A főigazgató tájékoztatása szerint eddig Brüsszel hét KEOP-nagyprojekt támogatási kérelmét fogadta el, és egyetlen támogatási kérelmet sem utasított el. További két nagyprojekt – a székesfehérvári szennyvíz és a Mecsek–Dráva rekultivációs beruházás – esetében várható gyors jóváhagyás. A nagykanizsai és az érdi szennyvízprogram esetében korrekciót kért Brüsszel. Fontos változás, hogy az EU 1083-as végrehajtási rendeletének módosításával a jelenlegi 25 milliárd forintról 50 milliárd forintra készül felemelni a nagyprojektek értékhatárát.

(Világgazdaság, 2009. december 11.)

Sok igen és erős nemek

Jövő tavasszal megalakul a Közbeszerzési és Közérdekvédelmi Hivatal, amely a közpénzek gyanús elköltése esetén akkor is kiszabhat többmilliárdos bírságot, ha a korrupció hibátlanul nem bizonyítható. Ha csak valószínűsíthető, hogy a közpénzek felhasználásával összefüggésben valaki jogosulatlan előnyhöz jut, a hivatal már felléphet, szankcionálhat. Az eljárást saját kezdeményezésre és bejelentésre, vagy sajtóinformációkra alapozva is lefolytathatják. Ha a közérdeksérelmet bizonyítottnak látják, akár a kilátásba helyezett előny összegének kétszeresét kitevő bírságot szabhatnak ki, ami például egy autópálya-tendernél vagy metróberuházásnál sokmilliárdos tétel lehet.
A törvény szerint, ha valakit a jogsértő tevékenység feltárása miatt hátrány ér, a hivatal ügyvédet biztosít, és a kieső jövedelem egy részét is folyósítja. A rosszhiszemű bejelentőt viszont bírság fenyegeti. A közérdekű bejelentők védelme jelentős előrelépés, amit már régen meg kellett volna tenni – hangsúlyozza Alexa Noémi, a Transparency International Magyarország ügyvezető igazgatója. Az új hivatalt viszont anélkül hozzák létre, hogy vizsgálták volna, miért nem működnek kellő hatékonysággal azok a szervezetek, amelyeknek a korrupció elleni fellépés eddig is a feladata volt. Alexa szerint a régiós tapasztalatok sem túl biztatóak, több helyütt létrehoztak hasonló szervezeteket, ám nem működtek kellő hatékonysággal, s ha mégis, akkor gyorsan lefejezték.
A közérdekvédelmi hivatal vezetője felett gyakorlatilag nincs kontroll, így saját jogkörében dönthet arról, mikor indít eljárást, és mikor nem – utal egy újabb szempontra Földes Ádám, a TI jogi tanácsadója. Aggályosnak tartja azt is, hogy nincsenek szabályozva a közérdekű bejelentő jogosítványai. Nem tisztázott, mit tehet az, akinek a beadványát elutasítják, ám a bejelentés ténye őt magát bajba sodorta. Az Egyesült Államokban – ahonnan a szabályozást átvették – maga a bejelentő is végigviheti az ügyet, akár a bíróság előtt is harcolhat a közvagyon visszaszerzéséért és az őt megillető jutalomért.
A Fidesz szerint szükségtelen az új hivatal, mert a korrupció ellen nem a közigazgatási eljárási törvény alapján kell fellépni. A most elfogadott törvényekben meghatározott esetek alapvetően a büntető törvénykönyv hatálya alá tartozó cselekménynek minősülnek, ezért a párt azt javasolja, hogy az ügyészségen belül hozzanak létre olyan szervezeti egységet, amelynek kizárólagos feladata a korrupció elleni fellépés lenne.
Így esély van arra, hogy a Fidesz kormányra kerülve újraírja a szabályozást, és megszünteti a hivatalt.

(Népszabadság, 2009. december 15.)

Újra változnak a közbeszerzési szabályok

Hamarosan felállhat a Közbeszerzési és Közérdekvédelmi Hivatal, költségvetése az Országgyűlés költségvetési fejezetén belül önálló címet alkot. A hivatal mellett véleményező, javaslattevő szervezetként működik a Közbeszerzések Tanácsa, valamint a közérdekvédelmi tanácsadó testület. A hivatalt az elnök, a KD-t annak az elnöke, a közérdekvédelmi igazgatóságot annak igazgatója, míg a közbeszerzési igazgatóságot és a titkárságot a főtitkár nevezi ki. A hivatal elnökét az Országgyűlés hat évre választja meg, személyét a köztársasági elnök és a miniszterelnök együttesen jelöli. A KD elnökét a hivatal elnöke nevezi ki hat évre. A hivatalnak a közbeszerzésekről szóló törvény rendelkezéseivel összefüggő döntés-előkészítési és végrehajtási, valamint ennek végzéséhez szükséges adatgyűjtő, nyilvántartó és szerkesztői tevékenységét a közbeszerzési igazgatóság végzi.
A közbeszerzési törvényt érintő legfontosabb változás, hogy jövőre a közbeszerzések tisztaságáért átláthatósági biztosok felelnének, akik a közbeszerzési eljárás valamennyi iratába betekinthetnek, valamennyi eljárási cselekménynél jelen lehetnek, a résztvevőktől tájékoztatást kérhetnek. Az átláthatóság részletes szabályait külön jogszabály tartalmazza majd, amelyben meghatározzák, hogy mely eljárásoknál (mint a nagy értékű uniós és a költségvetési beszerzéseknél) lesz kötelező az ilyen megállapodások kötése.

(Napi Gazdaság, 2009. december 17.)