eHETI KÖZBESZERZÉSI HÍRLEVÉL

KÖZBESZERZÉSI LEVELEK (szaklap)
A MA HATÁLYOS KÖZBESZERZÉSI JOGANYAG
MÉG TÖBB KÖZBESZERZÉS...

Tisztelt Olvasónk!

A Magyar Közbeszerzési Társaság heti hírlevele a társaság tagjainak készülő exkluzív összefoglaló, amely az előző hét közbeszerzési híradásait szemlézi.

KÖZBESZERZÉSI HÍREK

A köztársasági elnök visszaküldte a törvényt

Az Országgyűlés által elfogadott törvény a Közbeszerzési és Közérdekvédelmi Hivatal felállításáról rendelkezik. Sólyom László köztársasági elnök azonban nem írta alá, és megfontolásra visszaküldte a parlamentnek. A törvénnyel kapcsolatosan több kifogást is megfogalmazott. Véleménye szerint a törvényjavaslathoz benyújtott módosító javaslatoknak a benyújtása és elfogadása ellentétes volt a házszabállyal. Azt sem tartja a köztársasági elnök elfogadhatónak, hogy a közbeszerzési törvényt úgy módosítja az Országgyűlés, hogy az erre irányuló javaslatokat a közbeszerzéssel foglalkozó hatóságok nem véleményezhették. Nem értett egyet azzal sem, hogy a törvény egyes rendelkezései hat különböző időpontban lépnek hatályba. Azt is kifogásolta, hogy az újonnan felállított Közbeszerzési és Közérdekvédelmi Hivatal elnökét a köztársasági elnök és a miniszterelnök közös javaslatára választja meg az Országgyűlés, álláspontja szerint az Alkotmány szellemében ezt a javaslatot a miniszterelnöknek kell tennie. (További részletek a lapszemle rovatban.)

Hatályba léptek az új rendelkezések

Január elsejétől hatályba léptek a Gyorsítás II. programcsomag utolsó intézkedései, amelyek alapján erősödik a felügyelet, egyszerűsödik az engedélyezés, és ellenőrzik a fedezetet. Százfős járőröző gárda ellenőrzi az építkezéseken a rendelkezések betartását, és igyekszik az építési naplók segítségével visszaszorítani a feketemunkát. A fedezetkezelő hivatott felügyelni, hogy a beruházás kezdetekor rendelkezésre áll-e a szükséges fedezet, és hogy azt valóban a szerződésben foglaltak szerint használják-e fel. A fedezetkezelés feladatát a közbeszerzések esetében a Magyar Államkincstár látja el, az uniós értékhatárt elérő beruházásoknál pedig a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete által kiállított engedéllyel rendelkező társaságok töltik be ezt a szerepet. Az új év kezdetével életbe lépett az integrált eljárás is, amelynek keretében nagyobb beruházások esetében az építtetőnek elegendő egyetlen hatósághoz benyújtania kérelmét, s azt az eljárásban illetékes szervek összehangolt engedélyezési eljárásban bírálják el.

Az OMV nyerte az üzemanyagtendert

A kormányzati szervek egységes tankolására kiírt tendert az OMV nyerte. Az osztrák olajipari társaság minden üzemanyag-kategóriában 2-3 forinttal nagyobb kedvezményt ajánlott, mint a Mol – tájékoztatott a kormányszóvivő. A közbeszerzés során a bírálati szempontok között a legnagyobb súllyal, 70 százalékkal, az ajánlati ár szerepelt. Az üzemanyagtöltő állomások száma 20 százalékkal esett latba. Az aláírt keretszerződés 50 millió liter üzemanyag beszerzésére ad lehetőséget, legfeljebb egyéves időtartamra. A központosított közbeszerzési eljárás mintegy ezer intézménynek ad lehetőséget arra, hogy egyszerűen és olcsóbban jussanak hozzá a szükséges üzemanyaghoz. Az új szolgáltatóval kötött szerződés nem érinti a nemzetbiztonsági szempontból érzékeny és stratégiailag fontos állami szervezetek egy részének – például a köztársasági őrezred és a rendőrség – üzemanyag-ellátását. E feladatot ugyanis csak nemzetbiztonsági védelem alatt álló szolgáltató végezheti el, amely Magyarországon a Mol. A magyar olajtársasággal kötött korábbi szerződés viszont 2009. december 31-én lejárt. (További részletek a lapszemle rovatban.)

Új eljárást indít a győri egyetem

A győri Széchenyi István Egyetem hirdetmény nélküli, tárgyalásos közbeszerzési eljárást indított a campus egyik épületének belső átalakításához szükséges látvány-, közmű- és kiviteli tervek elkészítésére. Csupán egyetlen cégtől, a helyi Fényjel Stúdió Kft.-től kért ajánlatot, amit azzal indokolt, hogy a létesítményt 1969-ben tervező építész a tervezéssel kapcsolatos jogát csak ennek a cégnek engedte át. A Közbeszerzési Döntőbizottság hivatalból indított vizsgálatot az ügyben, hogy kiderítse, jogszerű volt-e ez a megoldás. A testület megállapítása szerint az egyetem megsértette a közbeszerzési törvényt, ezért a Közbeszerzési Döntőbizottság megsemmisítette az ajánlattételi felhívást és dokumentációt. Bírságot nem szabott ki, mivel az univerzitás a tendert saját hatáskörében felfüggesztette, és szerződéskötésre nem került sor. Az egyetem illetékese arról tájékoztatott, hogy másodszorra nyílt eljárást hirdetnek meg, amelynek felhívása hamarosan megjelenik.

Miskolci kórháztender: bírósági ítéletre várva

Bírósági útra terelődött Miskolcon a Misek Kft. által kiírt közbeszerzési eljárás. Noha a városi kórházban a műszaki feladatok ellátására kiírt közbeszerzési eljárást törvényesnek találta a Közbeszerzési Döntőbizottság, a nyertesként kihirdetett Miskolci Kórházszolgáltató Kft.-vel (amely dolgozói gárdáját a kórház kft.-vé alakulásakor elbocsátott műszaki dolgozók alkotják) mindeddig nem kötött szerződést a kiíró kft. ügyvezetője, dr. Kovács Zoltán. Az egyik pályázó, az eljárás kezdetén kizárt Goldman&Seigel Kft. ugyanis a Fővárosi Bíróságnál megtámadta a döntést, ezért határozott úgy az ügyvezető, hogy a bírósági határozat megszületéséig felfüggeszti az eljárást. Dr. Kovács így indokol: „Számításaim szerint a közbeszerzési eljárásban nyertesnek kihirdetett cég ajánlatában szereplő érték, évi 233 millió forint a tervezett szerződés tíz éve alatt több mint 2 milliárd 330 millió forintra rúg, és ez meghaladja azt az értéket, amelyet én aláírhatok.” A kérdésre, mi lesz a kiszervezett tevékenységgel, az igazgató válasza: az eddigivel azonos feltételek mellett bizonytalan ideig meghosszabbítja a Kórházszolgáltató Kft.-vel a december 31-én lejárt szerződést.

Makó: egyelőre marad a régi szolgáltató

Korábban már beszámoltunk arról, hogy a makói önkormányzat pályázatot írt ki a települési szilárdhulladék szállítására. A Bio-Pannónia Kft.-vel tíz évre kötött szerződés ugyanis 2009. december 31-én lejárt, és a törvény előírásainak megfelelően közbeszerzés útján kell kiválasztani az új szolgáltatót. A tervezett szeptemberi időpontra azonban nem sikerült lezárni a közbeszerzést, mivel az ajánlattételi szakaszban két pályázó cég jogorvoslattal élt. A Közbeszerzési Döntőbizottság előtt azóta sem született határozat. A szolgáltatást folyamatosan biztosítani kell, de egyik pályázó cég sem vállalkozott arra, hogy ilyen rövid időtartamra elkötelezze magát. Az önkormányzat végül megállapodott az eddig társasággal, hogy fél esztendőre meghosszabbítja a szolgáltatást. A Bio-Pannónia lemondott a jelenlegi hatályos szerződés szerinti díjemelésről.

A Strabag építheti a kapuvári szakrendelőt

Aláírta az önkormányzat a kapuvári kistérségi járóbeteg-ellátó központ fejlesztésének kivitelezői szerződését a közbeszerzés nyertesével, a Strabag MML Kft.-vel. Ezzel megkezdődött a város legújabb, több mint nyolcszázmillió forintos fejlesztése. Kapuvár 789 millió forintos pályázati forrásból és 88 millió forintos önrészből hozza létre a járóbeteg-ellátó központot. Az átépítés ideje alatt is zavarmentesnek ígérik a gyógyítást. A szerződés szerint a kivitelezői munkálatokkal 2010 októberére kell elkészülni. A Lumniczer Sándor Kórház-Rendelőintézet az aktív fekvőbeteg-szakellátás megszűnését követően krónikus és rehabilitációs feladatokat ellátó területi kórházként működik. A most induló fejlesztés eredményeként az intézményen belül önálló járóbeteg-szolgáltatási egység jön létre, a legkorszerűbb építészeti és épületgépészeti technológiával, teljes akadálymentes környezettel.

Közbeszerzés előtt az ötmilliárdos útfejlesztés

A kormány csaknem ötmilliárd forintos támogatást hagyott jóvá múlt évi utolsó ülésén a 47-es főút Békéscsaba–Mezőberény közötti szakaszának felújítására. A kabinet a forrásokat a Közlekedési Operatív Programból biztosítja. A fejlesztés keretében 12 kilométeren felújítják, illetve olyan szinten megerősítik az útszakaszt, hogy 11,5 tonnás tengelyterhelésű járművek forgalmára is megfeleljen. Emellett 8 kilométeres szervizutat alakítanak ki, és Mezőberényben megépül egy vasúti felüljáró is. A támogatási szerződést még január-februárban megkötik, ezt követően kezdődhet a közbeszerzés. Azzal számolnak, hogy a kivitelezés a nyár közepén indulna, és legkésőbb 2011-re fejeződne be. A 4 milliárd 973 millió forintba kerülő korszerűsítést a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. koordinálja.

Zöldút két jelentős útépítésnek

Elutasította a Közbeszerzési Döntőbizottság annak a pályázónak a kérelmét, aki megtámadta a 86-os út felújítására benyújtott legjobb pályázat érvényességét, arra hivatkozva, hogy a nyertes 100 millió forinttal olcsóbb ajánlata egy négyforintos elírás – összeadási hiba – miatt érvénytelen. A döntőbizottság helybenhagyta a nyertes pályázó ajánlatát, így a fejlesztés keretében teljesen megújulhat a 86. számú főút 37 kilométeres, Zala megyei szakasza. A forgalmas tranzitutat kiszélesítik, burkolatát megerősítik, hídjait felújítják, csomópontjait átépítik.
Ismét kihirdették – a Közbeszerzési Döntőbizottság határozatának megfelelően – az M0-s tenderének eredményét. A Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. tájékoztatása szerint az M0 déli ág II. Konzorcium építheti meg az M0-s körgyűrű déli szektorának M6-os autópálya és 51. számú főút közötti bővítendő szakaszát. A finanszírozásra az Európai Unió 453,6 millió euró támogatási keretet hagyott jóvá.

Hírek – röviden

Ebben az évben több mint 1300 kilométer mellékút felújítása kezdődik meg – tájékoztatott a szaktárca. Az akcióterv kerete várhatóan eléri az 50 milliárd forintot. * Hat észak-hevesi település – Sirok, Mátraballa, Mátraderecske, Recsk, Terpes és Parád – önkormányzata közbeszerzési eljárás keretében keresett vállalkozót a szemétszállításra. A legkedvezőbb ajánlatot a pétervásárai székhelyű PEVIK Kft.-től kapták; a céggel aláírták a szolgáltatói szerződést. * Sikeres volt a nyílt közbeszerzési eljárás a Nyíradonyi Kölcsey Ferenc Gimnázium és Általános Iskola komplex felújítására. Az 538 millió forintos kivitelezési költséggel járó tendert a KE-VÍZ 21 Zrt. nyerte. * Sárvár-Rábasömjén városrész és Rábapaty község szennyvízcsatornázásának kiépítésére csaknem 740 millió forintot nyert a Környezet és Energia Operatív Program keretében. A fejlesztést követően Sárvár városa 98 százalékban csatornázott lesz. A kivitelezésre – nyáron szeretnék elindítani – közbeszerzési eljárást készítnek elő. * Tarnalelesz: a település vezetése a közbeszerzési eljárás lebonyolítását követően a Horuczi 97 Kft.-t bízta meg az útépítési és -felújítási munkálatok elvégzésével. * Sirok: 356 millió forint tervezett ráfordítással megkezdik a várrekonstrukciót. A közbeszerzési eljárás megkezdődött, várják az ajánlatokat. * Dombóvár és Attala szennyvízcsatorna-rendszerének kiépítéséhez elengedhetetlen környezeti hatástanulmány elékészítésére közbeszerzési pályázatot írnak ki. * Újjászületik Zalaszentgrót főtere: a munkálatok elvégzésére meghirdetett közbeszerzési eljárásra két pályázat érkezett, a nyertes a Zala-2009 Konzorcium lett.

KÖZBESZERZÉSI SAJTÓSZEMLE

Sajtószemlénk a magyar sajtóban megjelent hírek és információk kivonatolt és szerkesztett formája (az eredeti forrás mindenkori megjelölésével).

Megszűnhetnek a lánctartozások

A beruházások felgyorsítását, a kontármunka felszámolását, valamint a lánctartozások megszűnését várja a kormány az ágazatot érintő átfogó intézkedésektől. Ezek döntő többsége 2009. október 1-jével életbe lépett, míg mások 2010. január 1-jével hatályosak. E naptól kezdve valamennyi építőipari közbeszerzési eljárásra kiterjed a fedezetkezelő „biztos kéz” intézménye. A szándékok szerint ez garantálja, hogy a beruházásokhoz szükséges fedezet az építkezés megkezdésekor rendelkezésre áll, biztosítja az alvállalkozók szerződésszerű kifizetését. A szakma érintett szereplői azonban korántsem ilyen bizakodók, továbbra is úgy vélik, a jogszabály megalkotói nem vették figyelembe az építőipar sajátosságait, így a „biztos kéz” nem fogja megállítani a káros folyamatokat.
A minőségi munkát végző vállalkozókat támogatja kormány a kivitelezők regisztrációjával. Szabályozták a pót-, valamint a többletmunkát. A tárca portálján ( www.nfgm.gov.hu ) elérhető az a költségvetési szoftver, amely az úgynevezett árazatlan költségvetés készítéséhez nyújt segítséget a közbeszerzési eljárásoknál. Ily módon lehetővé válik az irreálisan alacsony árajánlat kiszűrése, amely a lánctartozások kialakulásának egyik melegágya. Jelentősen felgyorsulhatnak az építkezések azzal, hogy csökkentették az engedélyköteles tevékenységek számát. Harminc százalékkal lett kevesebb a hatósági engedélyhez kötött építési munkák köre, és egyötödével nőtt a sem engedélyt, sem bejelentést nem igénylő építéseké.

(Világgazdaság, 2009. december 30.)

Sólyom: fontolják meg a törvényt

Megfontolásra visszaküldte az Országgyűlésnek a Közbeszerzési és Közérdekvédelmi Hivatalról szóló törvényt a köztársasági elnök – közölte az államfő hivatala. A közlemény szerint Sólyom László azért nem írta alá a jogszabályt, mert többek között nem értett egyet azzal, hogy a törvény egyes rendelkezései – 2009. december 31. és 2011. január 1-je között – hat különböző időpontban lépnek hatályba. A jogszabályok ilyen gyors és bonyolult változása veszélyezteti a hatékonyságot, megnehezíti a jogkövető magatartást, valamint az átlátható és ellenőrizhető jogalkalmazást. Kifogást emelt az államfő az eljárás törvényességével kapcsolatban is. Szerinte a törvényjavaslathoz benyújtott módosító indítványok benyújtása és elfogadása ellentétes volt a parlament házszabályával. A közbeszerzési törvényt ugyanis úgy módosította az Országgyűlés, hogy az erre irányuló javaslatokat sem a közigazgatási egyeztetésen nem tárgyalták meg, sem a közbeszerzéssel foglalkozó hatóságok nem véleményezték. Éppen a korrupció elleni törvénynél lett volna különösen elvárható, hogy ne kerüljék meg a kormányzati egyeztetést – állapította meg a köztársasági elnök.
A döntésről és annak indokairól az Országgyűlésnek elküldött levelében az államfő hangsúlyozta, elkötelezett a korrupció elleni hatékony fellépés mellett. Ennek érdekében hozta létre a bölcsek tanácsát, amelynek egyik feladata a korrupció visszaszorítását célzó javaslatok megfogalmazása.
Az Országgyűlés 179 igen, 163 nem szavazattal, 4 tartózkodással döntött arról, hogy létrehívja a Közbeszerzési és Közérdekvédelmi Hivatalt, amely a Közbeszerzések Tanácsa általános jogutódja lenne. A Fidesz azonban jelezte: hatalomra kerülése esetén megszünteti a hivatalt. Az ellenzéki párt szerint nincs szükség újabb szervezetre, hiszen a nyomozó hatóságok a hivatali bűncselekmények esetén eddig is eljárhattak.

(Magyar Nemzet, 2009. december 31.)

Zavaros, ki hol tankol

A rendőrség, a tűzoltóság és a mentők továbbra is a Molnál tankolnak – nyilatkozta Szollár Domokos kormányszóvivő az MTI-nek, arra reagálva, miszerint káoszt okozott, hogy az állami szervezetek tankolási pályázatát az osztrák OMV nyerte. Szollár tájékoztatása szerint mintegy ezer cég fog az OMV-nél tankolni, mert ott sokkal olcsóbb az üzemanyag. Azok az intézmények azonban, amelyek nemzetbiztonsági szempontból érzékenyek, stratégiailag pedig kiemelten fontosak – 29 ilyet azonosít a kormány – továbbra is a Molnál fognak tankolni. Ugyanis a Mol az egyedüli üzemanyag-szolgáltató Magyarországon, amely nemzetbiztonsági védelem alatt áll. A szóvivő arról tájékoztatott, hogy a köztársasági őrezred, a rendőrség, a tűzoltóság, a mentők gépkocsijainak tankolása nemzetbiztonságilag érzékeny, e szervezetek ezután is úgy tankolnak, mint eddig, a Molnál.
A szóvivő arra reagált, hogy a Magyar Nemzet azt írta, a rendőrség nem tudott arról nyilatkozni, hogy autói a jövőben hol tankolnak, a mentőszolgálat továbbra is a Moltól veszi az üzemanyagot, a tűzoltók Budapesten mindkét olajtársaságnál, vidéken pedig a Molnál tankolnak. A kormányszóvivő tájékoztatott arról, hogy az állami szervek autóparkjának tankolására kiírt pályázatot az osztrák OMV nyerte, egy kormányrendelet ugyanakkor a rendvédelmi szervezeteket arra kötelezi, hogy a nemzetbiztonsági védelem alá eső Moltól vásároljanak benzint és gázolajat. A központosított közbeszerzési eljárás mintegy ezer intézménynek – például önkormányzatoknak, egyetemeknek, egészségügyi intézményeknek – ad lehetőséget, hogy ne kelljen saját maguknak közbeszerzést kiírniuk az üzemanyag-beszerzésre. A kormányszóvivő közleménye az eddig kialakult zavaros helyzetet igyekezett tisztázni.

(Magyar Nemzet – 168 óra online, 2010 január 2.)