eHETI KÖZBESZERZÉSI HÍRLEVÉL

Aktuális képzések, konferenciák:
KÖZBESZERZÉSI LEVELEK (szaklap)
A MA HATÁLYOS KÖZBESZERZÉSI JOGANYAG
MÉG TÖBB KÖZBESZERZÉS...

Tisztelt Olvasónk!

A Magyar Közbeszerzési Társaság heti hírlevele a társaság tagjainak készülő exkluzív összefoglaló, amely az előző hét közbeszerzési híradásait szemlézi.

KÖZBESZERZÉSI HÍREK

Milliárdos informatikai közbeszerzés

Integrált informatikai rendszer megvalósítására írt ki közbeszerzési eljárást a Kopint-Datorg Infokommunikációs Zrt. Az eljárás keretében kiválasztott nyertes vállalkozó feladata lesz az e-levéltár szoftver- és hardverelemeknek a szállítása és a kapcsolódó szolgáltatások teljesítése, egyebek mellett a rendszer tervezése, megvalósítása, a kiviteli dokumentáció elkészítése, oktatása és a rendszer üzemeltetésének támogatása. Az eljárás becsült értéke – áfa nélkül – 1,6 milliárd forint. A projektet 2011. szeptember végéig kell befejezni. A közbeszerzésen ajánlatot benyújtó fővállalkozónak és alvállalkozóinak összesen rendelkezniük kell a pályázatot megelőző három évből legalább nettó 1,9 milliárd forintos árbevétellel, valamint 900 millió forintos, a beszerzés tárgya szerinti forgalommal. A megfelelő szakembergárdával és minőségbiztosítási tanúsítvánnyal rendelkező pályázóknak még legalább egy 300 millió forintot meghaladó projekt megvalósítását is igazolniuk kell. A nyílt eljárásra február 18-ig lehet ajánlatot benyújtani. Az elbírálás során a legnagyobb súlyszámmal (45-45) az ajánlott árat és a műszaki megoldást értékelik.

Tender postai-logisztikai központra

A Magyar Posta Zrt. közbeszerzési eljárást hirdetett a zöldmezős beruházás keretében Gödöllőn tervezett, gépesített levélfeldolgozó és logisztikai központjának létesítésére. A nyertes ajánlattevő feladata lesz a csaknem 13 ezer négyzetméter alapterületű központ tervezésén és építésén kívül a postai, logisztikai folyamatok, az informatikai rendszer tervezése, kivitelezése, és a szükséges eszközök, berendezések szállítása, üzembe helyezése is. A Posta kulcsrakész átadást vár a beruházótól, az üzemeltetés 2011. március második felében kezdődne. A pályázati felhívás szerint a szerződés aláírását 2010. június közepére tervezik a nyertessel, amelynek 2011. március 29-ig kell átadnia a létesítményt. Információk szerint a beruházás költsége körülbelül hatmilliárd forintra rúg majd. A tárgyalásos közbeszerzési eljárás részvételi jelentkezési határideje február 8-án jár le. Az ajánlattevőknek a gépesítéssel kapcsolatos referenciák mellett fel kell tudni mutatniuk legalább egy 10 ezer négyzetméter alapterületű, nettó félmilliárd forint szerződési értékű logisztikai központ, ipari ingatlan, közhasznú építmény vagy irodaépület építési referenciáját.

Mégiscsak a Colas a nyertes

A Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő (NIF) Zrt. által korábban kihirdetett nyertes végezheti a 86-os főút Zala megyei szakaszának felújítását, ami egy 4 forintos számítási hiba miatt vált bizonytalanná. A NIF november 24-én hirdette ki a 11,5 tonnás terhelésre vonatkozó burkolatmegerősítési munka nyerteseként a 86. Colas Konzorciumot, amely nettó 3,458 milliárd forintos ajánlatával lett a győztes. A közbeszerzési pályázat során azonban kiderült, hogy a legjobb ajánlatot tevő pályázó számításaiban levezetett két végösszeg között – egy hiba miatt – 4 forint különbség mutatkozott. A második legjobb ajánlatot tevő cég emiatt a megopponálta a Közbeszerzési Döntőbizottságnál (KD) az eredményhirdetést. A KD a beadványt elutasította, így az eredetileg győztesnek kihirdetett cég építheti meg az utat.

Pályázat rendőrautók bérletére

Az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) új közbeszerzési eljárást hirdetett járművek bérletére és üzemeltetésére. A megbízás négy évre összesen 800 bűnügyi ügyintéző, szolgálati személyautó és 100 kishaszonjármű bérletére és flottakezelésére szól. A tárgyalásos eljárás jelentkezési határideje február 3-án jár le. A rendőrség a bérelt autókkal személygépjárműveinek mintegy ötven százalékát tudja folyamatosan cserélni.
A rendőrség járműparkjának bérletére először 2005-ben hirdetett közbeszerzési eljárást, ennek eredményeként 2500 bérelt gépjármű került a rendszerbe. Ezek egy részét a 2008 végén lebonyolított tender keretében lecserélik. A Központi Szolgáltatási Főigazgatóság által kiírt pályázat nyomán három évig 2100 járművet bérelhet az ORFK, a Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnoksága és a Rendvédelmi Szervek Védelmi Szolgálata. A rendőrség flottájának fennmaradó részét a 2009-es tender járművei váltják majd fel.

Szerződéskötéssel lezárult az M0-s tendere

Aláírták a közbeszerzési eljáráson nyertesként kihirdetett M0 déli ág II. Konzorciummal a kivitelezői szerződést az M0 útgyűrű déli szektor M6 autópálya és 51-es főút közötti szakaszának bővítésére. A győztes konzorciumot az A-HÍD Építő Zrt., a Közgép Zrt., a Colas Hungária Kft., valamint az osztrák Strabag két magyarországi leányvállalata, a Strabag MML Kft. és a Magyar Aszfalt Kft. alkotja. A cégek nettó 34 milliárd 870 millió forintért végzik el a munkát. A beruházás keretében a már meglévő kétszer kétsávos autóutat kétszer három forgalmi plusz leállósávos autópályává bővítik. Emellett 11 műtárgyat is építenek, köztük két folyami nagyhidat, valamint megvalósul az M0 déli szektor és Budapest XXII. kerülete közötti külön szintű csomópont. A környezet védelme érdekében 6,8 hektár erdőt telepítenek, és 1300 méter hosszan zajvédő falat emelnek. A tervezett befejezési határidő 2012. június 30. Emlékeztetőül: a most lezárult tenderen eredetileg a 27,3 milliárd forintos ajánlatot benyújtó Porr Építési Kft.-t hirdették ki győztesnek, pályázatát azonban érvénytelenítették. A közbeszerzési törvény előírásai szerint jogszerűen jártak el – közölte a kiíró Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt kommunikációs igazgatója.

Eljárás állampapírreklámra

Állampapírok kibocsátását és értékesítését támogató marketing- és kommunikációs feladatokra keres külső céget az Államdósság-kezelő Központ (ÁAK) Zrt. A közbeszerzési eljárás nyertesének többek között médiatervezésben, kiadványok (szórólap, plakát, kártyanaptár) nyomtatásában és piackutatásban kell közreműködnie. A megbízás április végétől 2012. április végéig szólna. A feladat ellátásának becsült értéke 792 millió és 1,58 milliárd forint közötti összeg. Az ÁAK azért alkalmaz külső céget, mert nincs saját marketingosztálya – tájékoztatott a szervezet. A pályázat nyertesének alapvetően a közvetlen lakossági állampapír-értékesítést támogató kampányok tervezése és az ahhoz kapcsolódó médiafelületek vásárlása lesz a feladata. A reklám célja: az állampapírok iránti bizalom fenntartása, erősítése, a meglévő ügyfélkör szélesítése, s mindezekkel az államháztartás-finanszírozás biztonságának növelése.

Kiírták a közbeszerzést az M3-asra

A Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. közbeszerzési eljárást írt ki az M3-as autópálya 49. számú főút és Vásárosnamény közötti 11,9 kilométeres szakasza, valamint a csatlakozó építmények kivitelezési munkáinak elvégzésére. A nyertesnek 2011. december 25-ig kell a munkálatokat befejeznie – derül ki a felhívásból. A részvételi feltételek közé tartozik, hogy a pályázó sztrádaépítésből származó nettó árbevétele az utolsó három év mindegyikében elérje a nyolcmilliárd forintot, továbbá ne legyen kiegyenlítetlen tartozása, és végrehajtási eljárás alatt se álljon. Emellett rendelkeznie kell az elmúlt öt évből összesen 10 kilométer új autóút vagy autópálya építéséről, valamint legalább egy külön szintű közúti csomópont és három közúti alul- vagy felüljáró kivitelezéséről szóló referenciával. Az ajánlatok közül az összességében legelőnyösebbet választja ki a NIF, a bírálat során a legnagyobb súlyszámmal (90) az ajánlati árat értékelik. A nyílt eljárás ajánlattételi határideje 2010. február 18-án jár le. A szerződéskötést április elejére tervezi a kiíró.

Hová kerülnek az uniós támogatások?

Magyarország 2004 és 2008 között összesen 8343 millió eurót kapott az Európai Uniótól, miközben a közös kasszába 3790 millió eurót fizetett be, így öt év alatt 4553 millió eurós pozitív mérleggel zárt – derül ki az Európai Bizottság legfrissebb összesítéséből. Az EU-statisztika szerint a 27 tagállam közül tizenheten kaptak többet vissza, mint amennyivel hozzájárultak. A tíz nettó befizető közül Németország, Franciaország, Olaszország és az Egyesült Királyság 60 százalékkal járult hozzá az unió pénzforrásaihoz. A pénzek hasznosulását tekintve nem lehetünk megelégedve országunk teljesítményével. Az Állami Számvevőszék megállapítása szerint ugyanis nem érvényesült a pályázók esélyegyenlősége; a tőkeerősebb vállalakozások, a fejlettebb régiók, a gazdagabb települések a legsikeresebbek a pénzek megszerzésében, és ez azt jelenti, hogy nem kiegyenlítődött, hanem tovább nőtt ezeknek a csoportoknak a gazdasági előnye. Az Új Magyarország fejlesztési terv keretében eddig megítélt támogatások 67 százaléka például a Közép-Magyarország régióban bejegyzett szervezetekhez került. A projektek megvalósulásának helyszínét tekintve pedig 33 százalék a fővárost is magában foglaló régió által elnyert források aránya.

Hírek – röviden

Nyílt közbeszerzési eléjáráson keres tervezőt és kivitelezőt Budapest Főváros Önkormányzata a Budapest szíve program nettó 3,4 milliárd forintba kerülő két feladatára, a Március 15. tér és az Astoria csomóponttól az Anker közig terjedő szakasz utcáinak megújítására. * A Generali Providencia Biztosító Zrt. nyerte a Vám- és Pénzügyőrség Országos Parancsnokság által használt csaknem ezer gépjármű kötelező gépjármű-felelősségbiztosítására kiírt közbeszerzési eljárást. * Az Állami Foglalkoztatási Szolgálat szervezésében csaknem 2,5 milliárd forint ráfordítással 150, rugalmas és távmunkában végezhető szakmát fejlesztenek ki és alakítanak át. A feladat kivitelezésére kiírt közbeszerzési eljárást a Telework Budapest Konzorcium nyerte. * Nagykanizsa önkormányzata megközelítően hárommilliárd forint értékű közbeszerzést tervez lebonyolítani az idén. A tételek közül kiemelkedik az 1,3 milliárd forintból megvalósuló városközpont-rehabilitáció. * A ZÁÉV Zrt. nyerte a Zalaszentgrót egészségügyi központjának felújítására kiírt tendert. * Felújítják a Hőgyész és Dúzs közötti 6532. számú 3,7 kilométeres utat: közbeszerzési eljáráson választják ki a kivitelezőt. * Bóly ipari parkjában csaknem 900 millió forint ráfordítással közel hétezer négyzetméteres csarnok épül, a kivitelezésre meghirdetett pályázatra két ajánlat érkezett. * Nem született döntés a Közbeszerzési Döntőbizottság tárgyalásán a tabi hulladékkezelési közszolgáltatásról, az eljárást harminc nappal meghosszabbították. * A sümegi vár komplex rehabilitációjára írt ki nyílt közbeszerzést a helyi önkormányzat: a munkálatok becsült értéke nettó 500 millió forint. Ajánlattételi határidő: február 15. * Szombathelyen új körforgalmi csomópontot építenek, a munkálatok elvégzésére tendert írtak ki. * Szigetváron közbeszerzési eljárások kiírásával megkezdődött a kistérség integrált oktatási központjának fejlesztése. * Recsken közbeszerzésen választják ki az óvoda felújítóját. * Csornán átalakítják a városházát: a kiviteli tervek elkészítését követően közbeszerzési eljáráson kiválasztják a kivitelezőt * Nyolc budapesti kerület mintegy hétmilliárd forint uniós támogatást nyert városközpontjának megújítására, a legtöbbet, 1,7 milliárdot a XVI. kerület.

KÖZBESZERZÉSI SAJTÓSZEMLE

Sajtószemlénk a magyar sajtóban megjelent hírek és információk kivonatolt és szerkesztett formája (az eredeti forrás mindenkori megjelölésével).

Kiemelten fontos cég a Mol

nemzetgazdasági, nemzetbiztonsági és sok más szempontból. Ehhez képest a vicc kategóriája, hogy ez a nagyon fontos cég képes volt elbukni az állami szervezetek üzemanyag-közbeszerzési tenderét, ráadásul éppen az OMV-vel szemben. A magyar közállapotok ismeretében vagy rosszul írták ki a tendert, vagy valami homályos oknál fogva holmi kamikaze fordulattal a stratégiai fontosságú cégünknek is hajlandóak vagyunk keresztbe tenni.
Ám ha már így történt, akkor még időben el kellett volna készíteni a www.holtankoljak.hu állami megfelelőjét – elkerülendő az érintettek körében már-már törvényszerűen jelentkezett káoszt. A tűzoltók, a rendőrök és az érintettek egy részének újévkor fogalma sem volt, hová kell mennie üzemanyagért.
Az biztos, hogy a Mol árbevétele szempontjából semmiség ez az ügy. Ráadásul az OMV magyar leánycége nem kis részben a Moltól veszi a benzint, azaz az osztrákok haszna inkább csak a kiskereskedelmi árrés. Abból is itt adóznak, következésképpen az állam sem bukik. Sőt, spórol, mert az olcsóbb ajánlatot választotta. Mégis, Európai Unió ide, szabad verseny oda, „normális” országokban valahogy szinte mindig a nemzetgazdaság szempontjából fontos társaság nyer, mert az adja a legjobb ajánlatot. Ha ez nálunk azért nem jött össze, mert a Mol monopolhelyzetben érezve magát drágán akart szállítani, akkor egy szavunk sem lehet. Egyáltalán nem kizárt azonban, hogy az OMV befutása az adott tenderen jócskán túlmutató jelentőségű jelzés.

(Figyelő, 2010. január 8.)

Késik az értesítés a busztenderről

Az eredetileg tavaly december 23-ra kitűzött határozathozatali időpontot egy héttel kitolta a Közbeszerzési Döntőbizottság, amelytől úgy értesült lapunk, hogy eredményes volt, ám arról az érintetteknek még nem küldték ki az értesítést. Nyilvánvalóan néhány nap kevéssé számít egy nagy volumenű üzletnél, mégsem közömbös, hogy egy már meglévő döntés tartalmát mikor ismerheti meg a leginkább érintett gyártó.
Az Ikarus „hagyatékán” Székesfehérvárott működő társaság képes minőségben és árban is felvenni a versenyt az európai gyártókkal. Számos szempont között nem az volt a legfontosabb a pályázati kiírásban, hogy mennyibe kerül egy komplett autóbusz, hanem az, hogy mekkora egy utasférőhelyre jutó költség. E téren az Alfa Busz mindenkinél kedvezőbb ajánlatot adott, s egyéb tényezőket tekintve is hibátlan pályázati anyagot nyújtott be – állítja Mogyoróssy Tibor, a társaság ügyvezető igazgatója. Egyelőre nem tudni, miért zárták ki a versenyből az Alfa Buszt, amely az utolsó fordulóban bent maradt cseh VIKO s.r.o. és a kínai Xiamen King Long nevű cégeknél kedvezőbb árat ajánlott.
A Volánbusz korábban hajlott arra, hogy a kínaiakat válassza, de ezt a döntést az Alfa Busz megóvta. A Közbeszerzések Tanácsa döntőbizottsága ennek helyt adott, s még decemberben megtiltotta, hogy a Volánbusz Zrt. és a kínai King Long szerződést írjon alá a beszerzésről. Ennek jogosságáról vagy ennek ellenkezőjéről kellett volna dönteni az év végén.

(Népszava, 2010. január 8.)

Már szövegezik a fórum beruházási tenderét

Várhatóan márciusra kap építési engedélyt az új városháza épületegyüttese. Ezt követően írják ki a beruházási tendert. A főváros még az önkormányzati választások előtt megkötné a koncessziós szerződést a befektetővel. A terveket bemutatják a nagy presztízsű cannes-i ingatlanvásáron, hogy felkeltsék a nemzetközi befektetők érdeklődését a sokmilliárdos beruházás iránt. A Városháza Fórum tervei ugyanis elkészültek, jelenleg már a hatósági engedélyezési eljárás van folyamatban.
Az elképzelés legalább tíz éve foglalkoztatja a városvezetőket, ám most már konkrétumokról is tájékoztathatnak. Legutóbb még 2011. szerepelt az átadás éveként, ehhez viszont már tavaly ki kellett volna írni a közbeszerzési pályázatot. A csúszás egyik oka a tervezői szerződés késlekedése volt. A tervpályázaton győztes Erick van Egeraat holland építész irodája ugyanis időközben csődbe ment, s ez óvatosságra intette a fővárost. A holland építész új irodát nyitott, s szeptemberre leszállította a terveket, amelyek birtokában a főváros megkezdhette a hatósági eljárásokat, s decemberben benyújtotta az építésiengedély-kérelmet is. A hatvannapos elbírálási határidő miatt azonban legkorábban márciusban írhatják ki a közbeszerzési tendert. A komplexum megvalósítására csak egy széles pénzügyi alapokkal rendelkező befektetői csoport képes. Ha még az önkormányzati választások előtt sikerül szerződést kötni a befektetővel, akkor talán megvalósulhat a projekt a jelenlegi 2013-ra gondolt határidővel.

(Népszabadság, 2010. január 8.)