eHETI KÖZBESZERZÉSI HÍRLEVÉL

Aktuális képzések, konferenciák:
KÖZBESZERZÉSI LEVELEK (szaklap)
A MA HATÁLYOS KÖZBESZERZÉSI JOGANYAG
MÉG TÖBB KÖZBESZERZÉS...

Tisztelt Olvasónk!

A Magyar Közbeszerzési Társaság heti hírlevele a társaság tagjainak készülő exkluzív összefoglaló, amely az előző hét közbeszerzési híradásait szemlézi.

KÖZBESZERZÉSI HÍREK

A moratórium miatt befagy a közbeszerzési piac?

Az Építési Vállalkozók Országos Szövetségének (ÉVOSZ) felmérése szerint ebben az évben körülbelül 1800 milliárd forint értékű építési-szerelési tevékenységre lehet számítani, s ennek 50-55 százaléka lehet a közmegrendelésre végzett munka. A szervezet arra számít, hogy az országgyűlési és az önkormányzati választások lelassítják a beruházások előkészítési folyamatát, ennek negatív hatása pedig még jövőre is érezhető lesz. Koji László ÉVOSZ-alelnök szerint súlyos gondot jelenthet a kormányhatározat, amelynek értelmében hónapokra leáll a közbeszerzési piac jelentős része: 2010. március 1-jétől ugyanis ajánlatkérői döntés csak az új kormány minisztereinek kinevezését követően hozható meg. Nem vár a szakma javulást a finanszírozás területén sem. A számítások szerint ebben az évben a lánctartozások értéke eléri az 500 milliárd forintot. Az alvállalkozói szervezetek mellett a generálkivitelezők korábban nem tapasztalt mértékű megszűnése is várható. (További részletek a lapszemle rovatban.)

M3-as: felfüggesztették a szerződéskötést

Folytatódik a huzavona az M3-as kivitelezésére kiírt tender körül. Az első hír még arról szólt, hogy az autópálya Nyíregyháza és a 49. számú főút közti 34 kilométeres szakaszát 32 milliárd forintért a C-S-K-K 2009 Konzorcium építheti meg. A hat ajánlattevő közül kettő adott be érvényes ajánlatot, a második helyen a Porr Építési Kft. állt 32,6 milliárd forintos ajánlatával. Az építési költségből 85 százalék az uniós támogatás, a többi hazai forrás. Az utóbbi évek legolcsóbb autópályájának ígérkezik ez a szakasz; eredetileg több mint 40 milliárdra becsülték a kivitelezést. Alig hirdették ki a nyertest, a Nemzetközi Vegyépszer Zrt. vezetésével alakult, és érvénytelen ajánlatot benyújtó M3-HCZ 2009 Konzorcium a Közbeszerzési Döntőbizottsághoz (KD) fordult jogorvoslatért. A KD ezek után felfüggesztette az építésről szóló szerződés megkötését – tájékoztatott a kiíró Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő (NIF) Zrt. A NIF szerint a kizárás oka, hogy az M3-HCZ 2009 Konzorcium nem a felhívásnak megfelelő szakembert jelölt a pályázatban, és mindezt a hiánypótlás során felcserélte egy másik területre jelölt szakemberre, azaz az adott pozícióra új szakembert javasolt, amit a döntőbizottság – a NIF egy másik beruházása kapcsán – megtiltott.

Debrecen: öt pályázat érkezett a villamostenderre

A debreceni közgyűlés tulajdonosi bizottsága a napokban hozza nyilvánosságra, hogy a város 2-es villamospálya-építési tenderére beérkezett ajánlatok közül melyik elfogadását javasolja. A végső döntést a polgármester hozza meg – tájékoztatott a Hajdú-bihari Napló. A generálkivitelezői feladatokról szóló nyílt közbeszerzési eljárás során öt pályamű érkezett be a megszabott határidőig. A pályaépítési munkák a tervek szerint ez év tavaszán kezdőnek.
A villamoskocsik beszerzésében is van új fejlemény: a megadott határidőig szintén öten adtak be ajánlatot, elbírálásukra három hét áll rendelkezésre. Ez egyébként már a negyedik kiírás volt, az eddigiek – elsősorban a válsággal magyarázhatóan – eredménytelenül zárultak. Ha a mostani sikeres lesz, a 18 új villamos 2012-ben állhat forgalomba.

Bírság Győrnek és Sopronnak

A Közbeszerzési Döntőbizottság a közbeszerzési törvény megsértése miatt Győrt összesen 4,5 millió, Sopront 3 millió forintra bírságolta. A két önkormányzatnak ezenkívül 1,8-1,8 millió forint igazgatási szolgáltatási díjat kell fizetnie a jogorvoslati kérelmet benyújtó cégeknek. A döntés részletes indoklása szerint a győri jegykiadótenderen érvénytelenné kellett volna nyilvánítani az IQSYS Zrt. utóbb nyertesnek kihirdetett ajánlatát, mert nem tartalmazta külön tételként a kiviteli tervek elkészítését. A soproni tender végeredményét – ott a Synergon Rendszerintegrátor Kft. győzött – azért semmisítette meg a testület, mert a kiírás értékelési részében egymásnak ellentmondó kitételek szerepeltek. A soproni városháza szóvivője arról tájékoztatott, hogy új pályázatot írnak ki.

Nyíregyháza: megtiltották a szerződéskötést

Tovább csúszik az Unió által támogatott, 13 milliárd forint értékű nyíregyházi szennyvízprogram megvalósítása, miután az új kivitelező kiválasztását is megtámadták a vesztes pályázó cégek a Közbeszerzési Döntőbizottságnál. A kifogás alapján a KD megtiltotta a szerződéskötést az új kivitelezővel, s február 9-i ülésén hoz majd határozatot a kérdésben. Az idén január 20-án az SKS Nyíregyháza Konzorciumra bízták az építési munkálatok elvégzését, s a két budapesti, valamint egy nyíregyházi cégből álló társasággal tervezték a szerződéskötést, ami most meghiúsult. A további csúszás veszélyezteti az uniós forrás felhasználhatóságát, mivel a támogatási szerződés szerint a kivitelezést 2011. december 31-ig be kell fejezni

Fordulat a MÁV GSM-tenderén

Megsemmisítette a MÁV Zrt. érvényes ajánlat hiányában eredménytelenné nyilvánított rádiókommunikációs (GSM-R) tenderének lezárását a Közbeszerzési Döntőbizottság. A testület ezt azzal indokolta, hogy a Nokia Siemens Network Kft. által beadott egyetlen ajánlat érvényes volt, ezért azt értékelni kell. A jogsértés miatt a KD 3 millió forintra bírságolta a vasúttársaságot, amelynek most érvényessé kell nyilvánítania az ajánlatot, majd el kell azt bírálnia. A pályázat szerint 56,1 milliárd forint uniós támogatásból és 2,6 milliárd forint MÁV-forrásból gazdálkodhat a nyertes. Ennyiből kell három év alatt a GSM-R rendszert leszállítani és beszerelni, továbbá a következő három évben üzemeltetni. Az eredeti, 2006. októberi határidőig a Nokia Siemens Network Kft. és a Kapsch@Nortel Konzorcium jelentkezett a közbeszerzésre. Mindkettő továbbjutott a második fordulóba, a múlt év nyarán a Kapsch@Nortel a KD-hoz fordult, mivel úgy látta, hogy az ajánlatkérő jogsértő módon határozta meg a szerződési feltételeket. Kérésükre augusztusban új eljárás indult, de végső ajánlatot csak a Siemens adott be. Ezt nyilvánította érvénytelennek a MÁV. A döntőbizottság viszont a pályázónak adott igazat, és most érvényessé kell nyilvánítani, s el kell bírálni az egyetlen ajánlatot.

Sztrádatraffipax: másodjára sincs eredmény

Az Országos Rendőr-főkapitányságnak a hét autópályán elhelyezendő sebességmérő műszerekre kiírt tárgyalásos közbeszerzése az újraértékelés után is eredménytelen maradt, mivel mind az öt ajánlattevő érvénytelen ajánlatot nyújtott be. A tavaly márciusban megjelent kiírás szerint az első körben 21, majd 10 darab fix, telepített automatikus sebességmérőt kell felszerelni és üzemeltetni a sztrádákon. Az első fordulóban kizárták a tenderből a Siemens Zrt.-t, valamint az NJL Konzorciumot, amely közösen pályázott a Szenzor Kft.-vel. Előbbit azért, mert az alvállalkozójának a nettó árbevétele nem érte el a meghatározott 500 milliós értéket, utóbbinál pedig a Szenzor árbevétele maradt alatta. Az érintettek jogorvoslatot kerestek a KD-nál, amely megállapította: a kiírás szerint a konzorciumi tagoknak, illetve a fő- és alvállalkozónak együtt kell produkálniuk az előírt árbevételt, nem pedig külön-külön. Ezért határozott úgy a döntőbizottság, hogy az ORFK a kizárt ajánlattevők bevonásával értékelje újra a tendert. Viszont az újraértékelt eljárás is eredménytelen lett, mivel az ajánlattevők kizárólag érvénytelen ajánlatokat nyújtottak be.

Indulhat a miskolci nagy villamosprojekt

A miskolci képviselő-testület rendkívüli közgyűlésén eredményesnek minősítette a villamosfejlesztési projekt közbeszerzési eljárását, és a kivitelezés győztesének a Miskolci Zöld Nyíl 2009. Konzorciumot nyilvánította. A vállalkozói közösséget két budapesti cég, a COLAS-ALTERRA Zrt. és a WIS Zrt., valamint az egri COLAS ÚT Zrt. és a bajai PENTAVIA Kft. alkotja. Ajánlatuk nettó 14,888 milliárd forint volt, amely jócskán alatta maradt a 16,662 milliárdos összeghatárnak, amely a kiírásban szerepelt. Miskolc legnagyobb és legfontosabb fejlesztéséről van szó. Ilyen léptékű beruházásra az elmúlt évtizedekben nem volt példa a városban. A tender eredményéről szóló bejelentésen elhangzott: tizenöt napon belül kerülhet sor a szerződés aláírására, majd ezt követően egy hónapon belül várható a munkálatok megkezdéséhez szükséges engedélyek kiadása. A kivitelezési munkálatok várhatóan tavasszal kezdődnek meg.

Jelentősen nőtt a felszámolások száma

Tavaly a korábbi évekénél jóval több cég jutott a felszámolás, a végelszámolás, illetve a csőd sorsára. A feketelista.hu portál közleménye arról számol be, hogy 2009-ben 14 606 társaság ellen indult felszámolás, a megelőző két esztendőben ez a szám átlagosan tízezer volt. Végelszámolásra tavaly 9890 esetben került sor, csaknem kétszer annyira, mint egy évvel korábban. A csődeljárások száma többszörösére nőtt; 2007-ben 29, 2008-ban 13, 2009-ben viszont 81-ről tudósítanak a statisztikusok. Mind a három kategóriában – gazdasági súlyánál fogva – Budapesten indult a legtöbb eljárás. A fővárosban az előző évi 2984-hez képest tavaly 4710 fizetésképtelen cég ellen kezdeményeztek felszámolást. A csaknem tízezer végelszámolásnak több mint a fele (5578) ugyancsak Budapestre esett. A csődeljárások által érintett vállalkozásoknak is mintegy ötven százaléka (42) a fővárosban volt bejegyezve. Fontos tudni, hogy a 2009 szeptemberétől hatályos, módosított csődtörvény nem a felszámolást, hanem a cég reorganizációján alapuló csődeljárást helyezi előtérbe.

Hírek – röviden

A kormány hamarosan újabb öt nagyprojekt támogatási kérelmét továbbítja Brüsszelbe: ezzel huszonkilencre nő a kiemelt jelentőségű beruházásoknak a száma, amelyekhez az Európai Bizottság jóváhagyása szükséges. * Csak egy ajánlat érkezett, az is érvénytelen volt, azon a gyorsított közbeszerzési eljáráson, amelyet a PSZÁF öt Európai Unión kívüli országban lévő OTP-leánybank ellenőrzésére indított. * Felmondta a szerződést a kisdorogi önkormányzat a Kaposvári KVG Zrt.-vel, és hamarosan közbeszerzési eljárást indít a település hulladékelszállítási feladatainak ellátására. * A Magyar Rádió Zrt. közbeszerzési eljárást írt ki műsorújságja, az RTV című magazin 2010. évi nyomtatására, kötészeti munkáinak elvégzésére és a lapok terjesztőkhöz történő kiszállítására. * Több mint kilencmilliárd forint ráfordítással valósul meg Békéscsaba szennyvízcsatorna-beruházása; az Unió által támogatott projekt kivitelezési munkáira kiírt tendert a SADE Magyarország Mélyépítő Kft. nyerte meg. * Eredményes volt Salgótarjánban a Kodály és az Arany tagiskolák felújítására kiírt közbeszerzési eljárás. E szerint a Kodály újjáépítését a Styl Építő Zrt. és az 1 1 Kft. konzorciuma nyerte el, az Arany iskolát pedig a szombathelyi „X”2 Kft. renoválja. * A Szeviép Szerkezet- és Vízépítő Zrt. bruttó 1,2 milliárd forintért végzi el a tatai Öreg-tó és az Által-ér rehabilitációját. A nyílt közbeszerzési eljárásra öt ajánlat érkezett. * A Gyulától Szanazugig tartó hét kilométeres út felújítására hamarosan közbeszerzést indít a Közútkezelő Kht. * Tárgyalás nélküli közbeszerzési eljárással keres céget a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség az Új Magyarország fejlesztési terv 2010. évi rendezvényeinek megszervezésére. A felhasználható keretösszeg 299 millió forint. * Hódmezővásárhely több mint 1 milliárd forintot nyert a Petőfi Művelődési Központ felújítására; a kivitelezőt közbeszerzési eljáráson választják ki. * Szombathely: lezárult a Hemo beruházással kapcsolatos műszaki ellenőri tevékenységre kiírt közbeszerzés, győzött a Produkt Kft. Az épületi munkák kivitelezésére indított tenderre heten jelentkeztek. * Nettó 115 millió forintos közbeszerzési pályázatot írt ki Pécs EKF program kulcsprojektjeihez kapcsolódó kommunikációs feladatok ellátására. * A Nemzeti Fejlesztési Ügynökség 556,5 millió forint pályázati támogatást ítélt meg a siófoki sürgősségi ellátórendszer fejlesztésére, az ezzel kapcsolatos beruházásokra közbeszerzési eljárásokat indítanak.

KÖZBESZERZÉSI SAJTÓSZEMLE

Sajtószemlénk a magyar sajtóban megjelent hírek és információk kivonatolt és szerkesztett formája (az eredeti forrás mindenkori megjelölésével).

Közbeszerezni tilos

A történet az úgynevezett „monitoring munkacsoport” megalakulásával kezdődött, amely formabontó keretek között kívánta a kormányhatározat hatálya alá tartozó intézmények, cégek 50 millió forintot meghaladó értékű közbeszerzéseinek időszerűségét vizsgálni, és teszi ezt mindmáig. A közbeszerzést azonban, ellentétben minden más fejlettebb EU-tagállammal, közvetlenül a válság kezelésére használják. A mienkénél fejlettebb közbeszerzési kultúrájú országokban, például Hollandiában vagy Nagy-Britanniában, jelenleg épp megkönnyítik a közbeszerzési eljárások lebonyolítását, és elősegítik a közpénzek elköltését. Mi ezzel szemben megkezdtük a közpénz elköltésének megakadályozását, erre az említett munkacsoport hivatott, mérsékelt sikerrel.
Tehát nem elég, hogy tavaly óta a közbeszerzések egy részét eleve engedélyeztetni kell. Január óta pedig az elektronikus közbeszerzés miatt csak nagy kockázattal lehet nagyobb értékű közbeszerzési eljárásokat indítani, de január 20-a óta gyakorlatilag az érintett szervezetek nem indíthatnak közbeszerzési eljárásokat. Hogy meddig? Május-júniusban feláll az új kormány, amely tagjának kell az eljárást lezáró döntést meghoznia. A közbeszerzési törvényben meghatározott határidőket nem lehet a bírálat szakaszában akármeddig húzni, így jó eséllyel március vége felé, áprilisban érdemes eljárást indítani az érintetteknek. Hogy a közpénzelköltés akadályozása olyan beszerzéseket érint, mint például a központosított közbeszerzés, vagy a Magyar Posta, vagy éppen az Állami Autópálya Kezelő Zrt. tenderei, részletkérdés. Közbeszerezni márpedig tilos, így lehet a legjobban spórolni és válságot megoldani. De talán érdemes szólni, hogy ha semmit sem veszünk, akkor nem lesz sikeres a támogatáslehívás sem. Akkor kérem semmi sem lesz – állapítja meg a cikk szerzője, Tátrai Tünde, a Budapesti Corvinus Egyetem adjunktusa.

(Világgazdaság, 2010. január 29.)

Átmeneti moratórium közbeszerzésekre

Hónapokkal késleltetheti az állami beruházások kezdetét egy múlt heti kormányhatározat, amely szerint kizárólag olyan közbeszerzési eljárásokat lehet indítani, amelyek eredményéről a következő kormány dönt. Kivételek a szabály szerint is adhatók. A rendeletalkotó szándéka szerint a „svindlerkedés megakadályozását” célzó lassítása alól „halaszthatatlan esetben” felmentést lehet kérni, a kedvezményezettek listáját pedig a tervek szerint a Miniszterelnöki Hivatal honlapján teszik majd közzé.
A váratlan szigor a kivitelezők és az őket képviselő tanácsadók, ügyvédek között pánikot váltott ki, ami rögvest lobbiharcba torkollott. Ennek jegyében a költségvetési szervek tucatjai akarják beruházásaikat felküzdeni a kivételek listájára. A befagyasztás ugyanis a műemlék-felújításokon kívül lényegében mindenfajta állami beszerzést és beruházást érinthet, így például a nemzeti parkok uniós forrásból tervezett fejlesztését, a különböző szennyvíz- és hulladékkezelési és árvízvédelmi programokat, az országos út- és vasúthálózat korszerűsítésének esedékes munkálatait. Márpedig az útépítések, -felújítások és -karbantartások szezonja jellemzően április és október között van, és épp mostanában írnak ki rájuk közbeszerzési tendereket.
Joggal esnek pánikba a megrendelésekre kiéhezett, a válságban már amúgy is megrendült építőipari cégek, hogy ha hónapokig nem kapnak állami megbízásokat, meg kell válniuk dolgozóiktól. „Nem lehet előre megmondani, mikor alakul meg az új kormány, így az sem egyértelmű, ténylegesen meddig tart a közbeszerzési moratórium” – kritizálta a szerinte nem igazán átgondolt kormányhatározatot Patay Géza ügyvéd. A szakértő a szigor értelmét is megkérdőjelezi. Az aggódókkal ellentétben az ötletgazda MeH-ben úgy vélekednek, a közbeszerzés elindítása és lebonyolítása olyan időigényes feladat, hogy a kormányhatározat legfeljebb pár hetes csúszást okozhat, azt pedig „az esetek 90 százalékában mindenki túléli”.

(HVG, 2010. január 30.)