eHETI KÖZBESZERZÉSI HÍRLEVÉL

Aktuális képzések, konferenciák:
KÖZBESZERZÉSI LEVELEK (szaklap)
A MA HATÁLYOS KÖZBESZERZÉSI JOGANYAG
MÉG TÖBB KÖZBESZERZÉS...

Tisztelt Olvasónk!

A Magyar Közbeszerzési Társaság heti hírlevele a társaság tagjainak készülő exkluzív összefoglaló, amely az előző hét közbeszerzési híradásait szemlézi.

KÖZBESZERZÉSI HÍREK

Új közbeszerzési törvényt sürgetnek a bölcsek

Elkészültek a köztársasági elnök által tavaly felkért Bölcsek Tanácsának ajánlásai, amelyben a szakértői grémium a társadalmat érintő legfontosabb problémák megoldására, így az elharapódzott korrupció megfékezésére és felszámolására tesz javaslatot. Azt szorgalmazzák, hogy hozzanak létre speciális ügyészi szerveket, alkossanak olyan törvényt, amely biztosítja a közvélemény hozzáférését az információkhoz, és építsenek ki hatékonyabb tanúvédelmi rendszert. „A központi és a helyi kormányzatokban lévő korrupciót csak belülről lehet felfedni, ezért meg kell védeni azokat az embereket, akik hajlandók tanúskodni” – hangsúlyozza többek között az állásfoglalás. Javaslataikkal sürgetik egy új közbeszerzési törvény és egy legalább tíz évre szóló korrupcióellenes program megalkotását. Sólyom László államfő a kötet tanulságaként a normakövetés fontosságára hívta fel a figyelmet, utalva arra, hogy azért küldött vissza több törvényt a parlamentnek, mert azokat nem a norma útján hozták, hanem a kormány mögötti képviselői lobbik alkották.

Döntőbizottság előtt a tárnoki vasútvonal

A Kelenföld és Tárnok közötti vasútvonal fejlesztését – amely magában foglalja a Kelenföldi pályaudvar átépítését, valamint a 4-es metróval történő összekapcsolását is – tartalmazó tender eredményét megtámadta a Közbeszerzési Döntőbizottság előtt az egyik vesztes, az Euro-Híd-Wiva Konzorcium – tájékoztatott az ajánlatkérő Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő (NIF) Zrt. A NIF február 10-éig írhatja alá a nyertes konzorciummal a szerződést, amennyiben a döntőbizottság ezen időpontig nem tiltja meg a szerződéskötést. A tendert a cseh Subterra a.s. és a szlovák Doprastava. S. S-D konzorciuma nyerte meg 26,9 milliárd forintos ajánlatával. A kiírásra öt ajánlat érkezett, az árak 24,5 milliárd és 34 milliárd forint között szóródtak. Két ajánlatot már menet közben, egyet pedig az értékelés során zárt ki a NIF, így a későbbi nyertes mellett a Közgép vezette KSzSK–Kelenföld Konzorcium maradt még versenyben 34 milliárd forintos ajánlatával. Az értékelési fázisban kizárt ajánlattevő volt az Euro-Híd-Viwa Konzorcium (vezetője az A-Híd Építő Zrt, tagjai: a Vasútépítők Kft., a H.F. Wiebe GmbH& Co. KG és az EuroAszfalt Kft. (További részletek a lapszemle rovatban.)

Az Erste nyerte az MTV hitelpályázatát

A Magyar Televízió (MTV) Zrt. folyószámlahitel és bankgarancia biztosítására kiírt gyorsított tárgyalásos közbeszerzési eljárását az Erste Bank Hungary Nyrt. nyerte – tájékoztatott a köztelevízió. A tavaly november közepén sürgősséggel kiírt pályázatra két ajánlat érkezett (a nyertesen kívül a KDB Bank Magyarország Zrt.-é). A megbízás 1,5 milliárd forint összegű folyószámlahitel-keret és 500 millió forint értékű bankgarancia biztosítására, valamint a kapcsolódó számlavezetési szolgáltatás nyújtására szól 24 hónapon keresztül. Ennek díja, a szerződés értéke nettó 223,4 millió forint. Hosszas huzavona után a televíziót felügyelő közalapítvány kuratóriumi elnöksége decemberben engedélyezte a zrt.-nek 2,45 milliárd forint összegű beruházási hitel felvételét. A kétéves futamidejű beruházási hitel felvételére lefolytatott, hirdetmény közzététele nélküli közbeszerzési eljárást a KDB Bank nyerte meg nettó 396,7 millió forintos ajánlatával – áll az MTV közbeszerzési hirdetményében.

Eredményhirdetés a közúti ellenőrző eszközök tenderén

A Nemzeti Közlekedési Hatóság (NKH) nyílt közbeszerzésen vásárolt három cégtől közúti ellenőrzési eszközöket. A közbeszerzés öt részből állt, de csak négyre érkezett ajánlat. Az első részben szereplő 20 darab rendszámfelismerő, előszűrő kamerát a Budapest Mikroelektronika Zrt. szállíthatja. A második rész 43 darab gépkocsira szerelhető reflektorból áll, ennek szállítója a Skorpio Kft. A harmadik rész 30 darab multifunkciós fényhíd beszerzése volt, ezt az Energotest Kft.-től rendelik meg. A negyedik rész 17 darab 2 kilowattos 220 voltos áramfejlesztő vásárlását tartalmazta, e kategóriában szintén a Skorpio Kft. lett a nyertes. Az ötödik részben szereplő 14 darab kézi ellenőrző eszközre nem érkezett ajánlat.

Indulnak a fővárosi útfelújítások

Hetven útszakaszt újítanak fel a fővárosban az idén – tájékoztatott Nyári Krisztián, a Városháza kommunikációs igazgatója. A rekonstrukciós munkálatokat két ütemben bonyolítják le. Elsőként a már előkészített 29 útszakaszt teszik rendbe, a tervek szerint május és augusztus között, ezt megelőzően a kivitelezők kiválasztására lefolytatják a közbeszerzési eljárásokat. A felújítási program második szakaszában 41 útszakasz rekonstrukciójára kerül sor szeptember és november között, ám a közműfelújítások egy részét még a nyár folyamán lebonyolítják. Új burkolatot kap például a várbusz útvonala, az Állatkerti út, a kispesti Ady Endre út, a Fóti út Megyeri út és Újpalota közötti szakasza, valamint számos külső kerületi főútvonal. A városházi kommunikációs vezető arról is tájékoztatott, hogy az idén már megszűnik a korábbi állami hozzájárulás (a főváros minden forintjához 40-80 fillért tett a központi költségvetés), így a tervezett 167 helyett csak 150 út újulhat meg 2008 és 2010 között.

Közbeszerzés az elővárosi parkolókra

Hét ajánlattevő közül a Tura-Terv Kft. tervezheti meg nettó 116 millió forintért a Budapest-elővárosi vasútvonalak megállóhelyei mellé építendő autó- és kerékpárparkolókat. A kiíró Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő (NIF) Zrt. tájékoztatása szerint a nyertes nyújtotta be a legolcsóbb ajánlatot. A részletes megvalósíthatósági tanulmányban javasolt csaknem 18 ezer P R parkolóhelyből egyelőre 4300 létesül, amelyekben a kerékpárokat is tárolni lehet. A kivitelezésre másik közbeszerzést ír ki a NIF, a megépítést 2013-ra tervezik. A parkolók a következő útvonalakon helyezkednek majd el: a Budaörs–Tatabánya, a Dunakeszi alsó–Szob, a Pécel–Hatvan, az Ecser–Szolnok, a Gyál felső–Lajosmizse és a Dunaharaszti–Kunszentmiklós szakaszon.

Nyíregyháza: eldőlt a verseny

Hosszadalmas közbeszerzési eljárás végére tett pontot a nyíregyházi önkormányzat azzal, hogy kihirdette: az SKS Nyíregyháza Konzorcium lett a szennyvízberuházás győztese. A városfejlesztési bizottság ugyanis már kétszer is letette a voksát egy másik, a Nyíregyháza 2009 Konzorcium mellett. A versenytársak azonban mind a kétszer megtámadták az eredményt. A Közbeszerzési Döntőbizottság úgy határozott, hogy az SKS Nyíregyháza Konzorcium jobb ajánlatot tett, és megsemmisítette a városfejlesztési bizottság döntését. Az önkormányzat előtt ezek után két lehetőség maradt: vagy új pályázatot hirdet, ám a határidők miatt akár egy évet is késhet a kivitelezés, vagy pedig elfogadja a döntőbizottság határozatát, és szerződést köt a legjobbnak ítélt ajánlattevővel. A helyhatóság ez utóbbi változat mellett döntött, és kihirdette a győztest. Ez annyiban is előnyösnek tűnik, hogy a nyertes ráadásul a beruházás mind a négy fázisát megnyerte, s így a munkálatokat rövidebb határidőre fejezheti be. Csabai Lászlóné, a város polgármestere az eredményhirdetéshez hozzáfűzte: személy szerint nagyon sajnálja, hogy nem a Nyíregyháza 2009 Konzorcium lett a kivitelező, de most már nincs értelme tovább halogatni a beruházást, szerződést kötnek a közbeszerzési eljárás győztesével.

Szabálytalan közbeszerzések?

Könnyen megeshet, hogy a kormány végrehajthatatlan közbeszerzési szabályai miatt eurómillióktól esik el hazánk. Jelenleg ugyanis bizonyos eljárásokat csak törvénysértően lehet lebonyolítani – állítják szakjogászok –, ami azzal járhat, hogy az Európai Unió utólag visszaveszi majd a magyar szervezeteknek juttatott közösségi pénzeket. A területen működő szakjogászok szerint a kabinet nyilvánvalóan rossz intézkedése miatt számos beruházás elmaradhat, s nem kizárt, hogy perek tömegei indulnak majd a bíróságokon. Jelenleg ugyanis bizonyos közbeszerzési eljárásokat egyszerűen képtelenség törvényesen lefolytatni. Az érintettek kényszerhelyzetben vannak: vagy elhalasztják a sokszor halaszthatatlan közérdekű beszerzéseket, vagy vállalják, hogy nyilvánvalóan törvénysértő közbeszerzésbe fognak, esetleg szintén jogellenesen, az efféle eljárások mellőzésével bonyolítják le az eljárásokat. (További részletek a lapszemle rovatban.)

Hírek – röviden

A közbeszerzésen nyertes Állami Nyomda készítette az áprilisi országgyűlési választásokra a biztonsági jelekkel ellátott ajánlószelvényeket. * A FŐKERT Parkfenntartó, Kertészeti és Szolgáltató Kft. újíthatja fel a Gödöllői Királyi Kastély felső kertjét nettó 298 millió forintért. * A MÁV Zrt. érvényes ajánlat hiányában eredménytelenné nyilvánított rádiókommunikációs (GSM-R) tenderének lezárását megsemmisítette a Közbeszerzési Döntőbizottság, mivel az egyetlen beadott ajánlat érvényes volt. * A Közbeszerzési Döntőbizottság felfüggesztette az M3 autópálya Nyíregyháza és 49. számú főút közötti szakaszának építéséről szóló szerződés megkötését. A beruházás folytatását tartalmazó eredményt megtámadták. * A Vidékfejlesztési és Halászati Kifizetési Ügynökség változtatott a közbeszerzési eljárásainak lebonyolítási előírásain. * Másodszorra írták csak alá az intézményvezetők Miskolcon az élelmiszeralapanyag-szállítással kapcsolatos szerződést. Az iskolai étkeztetéshez szükséges anyagokat közbeszerzési eljárás keretében kívánja beszerezni az önkormányzat. Évente hat és fél millió adag ételről van szó. * Görbeháza akadálymentesítésre nyert pályázati forrást. E hó végén indul az ezzel kapcsolatos közbeszerzési eljárás. * A Generali-Providencia Zrt. lett a MÁV-Start felelősségbiztosítója, miután elnyerte a hirdetmény közzétételével indult tárgyalásos közbeszerzést. * Felújítják Endrefalva művelődési házát; hamarosan kiírják a kivitelezésre a közbeszerzési tendert. * Egyetlen ajánlattevőként a JeT-SOL Számítástechnikai Szolgáltató Kereskedelmi és Beruházó Kft. fejlesztheti tovább a Magyar Posta Zrt. szoftverét nettó 498 millió forintért. * A Mol Nyrt. nyerte a Központi Szolgáltatási Főigazgatóság 112 millió forint keretösszegű hirdetmény nélküli tárgyalásos közbeszerzését, amelyet üzemanyag-töltőállomási kiszolgálásra írtak ki. * Három év alatt 18 milliárd forint értékű fejlesztés várható a tűzoltóságnál. Megkezdődik négy laktanya – Monor, Marcali, Szarvas, Balatonfüred – beruházása. * Az Albacomp RI Rendszerintegrációs Kft. szállíthatja a Közbeszerzések Tanácsa informatikai rendszerét, miután nettó 77 millió forintos ajánlatával elnyerte az erre kiírt közbeszerzést. * Lezárult Dunaújvárosban a tizenöt térfigyelő kamera felszerelésére kiírt tender. * Nyílt közbeszerzési eljárás keretében, öt jelentkező közül a legkedvezőbb ajánlatot benyújtó sarkadi székhelyű Podeszt Kft.-t bízta meg az okányi önkormányzat a helyi könyvtárépület felújításával. * Nettó 6 millió euró becsült árért akar nyílt közbeszerzésen tíz trolibuszt vásárolni Szeged önkormányzata.

KÖZBESZERZÉSI SAJTÓSZEMLE

Sajtószemlénk a magyar sajtóban megjelent hírek és információk kivonatolt és szerkesztett formája (az eredeti forrás mindenkori megjelölésével).

Támadás alatt a tárnoki vonal

Újabb tendere miatt magyarázkodhat a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő (NIF) Zrt: a Kelenföldi pályaudvart Tárnokkal összekötő vonalszakasz közbeszerzési eljárását lezáró döntést a versenyből kizárt egyik pályázó megtámadta. Egy héten belül ez a NIF második tendere, amit megtámadtak. Nincs már közbeszerzés jogorvoslat nélkül.
A Tárnokig vezető, összesen mintegy 27 kilométeres vasútpálya-, valamint a hozzá kapcsolódó állomás-, parkoló- és buszmegálló-építési feladatok közbeszerzési eljárásának eredménye miatt a tenderből kizárt konzorcium fordult a döntőbizottsághoz, mert megalapozatlannak tartja kizárását. A NIF viszont lépését azzal indokolta, hogy a Híd Építő Zrt. csapata ajánlatában egy árelemet nem a közbeszerzési törvénynek megfelelően adott be. Ami a gyakorlatban azt jelenti, hogy a tárnoki vonal egyik hídjának építésénél egy építési feladatot nulla forintra áraztak be. A Közbeszerzési Döntőbizottságra várt annak eldöntése, hogy a Híd Építő Zrt. konzorciuma vállalkozhat-e grátisz munkára. Valószínű azonban, hogy a jogorvoslati kérelmet benyújtó pályázónak egyéb kifogásai is lesznek. Legalábbis úgy tudjuk, hogy a kizárt társaság szerint a NIF-nek éppen a győztes ajánlati kérelmét kellett volna érvénytelennek nyilvánítania. Hogy miért, arra egyelőre nincs válasz. A NIF közleménye szerint a tárnoki vonal szerződését február 10-én aláírnák. Feltéve, ha addig a KD nem tiltja meg a szerződéskötést. Az építkezés befejezését egyébként 2012 szeptemberére tervezik.

(Népszabadság, 2010. január 30.)

Lehetetlen közbeszerzési szabályozás

Könnyen megeshet, hogy a végrehajthatatlan közbeszerzési szabályok miatt eurómillióktól esik el Magyarország. Ezzel kapcsolatosan nyilatkozott Bűrös László, a Közbeszerzési Jogászok Országos Szövetségének elnöke.
Az idén január elején hatályba lépett rendelkezés előírja, hogy az úgynevezett közösségi értékhatár feletti, vagyis ötvenmillió forintnál nagyobb értékű árubeszerzésekre és szolgáltatások vásárlására kiírt közbeszerzési eljárásokat kizárólag elektronikus úton lehet lebonyolítani. Ehhez természetesen arra lenne szükség, hogy az eljárásokon részt vevők mindegyike rendelkezzen a nélkülözhetetlen informatikai berendezésekkel és számítástechnikai ismeretekkel. Ezek a feltételek azonban sem az ajánlatkérő közigazgatási szervezeteknél, sem a pályázatokra jelentkező vállatoknál, sem pedig az igazságszolgáltatásnál nem lelhetők fel. Sőt, az elektronikus eljárások menetét meghatározó jogszabályok sem készültek el úgy, hogy azokat a gyakorlatban alkalmazni lehessen – számol be tapasztalatairól a közbeszerzési jogász.
A problémát a jelek szerint a kormány is észlelte. Az Országgyűlés a múlt év végén fogadta el az úgynevezett korrupcióellenes csomagot, amelynek részét képezte a Közbeszerzési és Közérdekvédelmi Hivatal felállításáról szóló törvény. E jogszabály arról is rendelkezett, hogy az elektronikus közbeszerzési eljárást megkövetelő passzusok csak jóval később lépnek életbe. A köztársasági elnök viszont megfontolásra visszaküldte a parlamentnek a szóban forgó törvényt, így a jogszabály nem lépett hatályba. Mindez azt jelenti, hogy az elektronikus eljárást előíró paragrafusok alkalmazása kötelezővé vált, vagyis azok – az eredeti rendelkezéseknek megfelelően – ez év elejétől élnek.
Mi következhet ebből? Nagy számban folyamodhatnak majd a vesztesek jogorvoslatért, azaz várható, hogy az eljárások nagy részét meg kell majd ismételni, s ez számos fontos beszerzés vagy beruházás kivitelezését húzhatja el, vagy teheti lehetetlenné. Brüsszel pedig – Bűrös szerint – ha törvénytelenségre bukkan, retorziókat is alkalmazhat, s az ország jelentős pénzektől eshet el. A kormánynak mihamarabb lépnie kellene, akár az Országgyűlés rendkívüli ülését is összehívhatnák az abszurd állapotok rendezésére.

(Magyar Nemzet, 2010. február 1.)

Rendszámtáblabiznisz: biztos befutó

Hat év alatt több mint 3 milliárd forint biztos hasznot hoztak egy vállalkozásnak az állami megrendelésekre készülő rendszámtáblák. A széria folytatódhat, mivel a Plaket Fémtáblakészítő és Forgalmazó Kft. újabb öt évre nyert el összesen 4,9 milliárd forint megrendelést a Közigazgatási Elektronikus Közszolgáltatások Központi Hivatalától (KEKKH). Ezért a budapesti székhelyű vállalkozásnak 1,3 millió fényvisszaverő rendszámtáblát és holografikus regisztrációs matricát kell gyártania, szállítania, valamint az ezzel kapcsolatos elektronikus adatcserét lebonyolítania. A KEKKH tavaly októberben tette közzé a közbeszerzési felhívást, s bár a dokumentációt a nyertesen kívül még két másik cég is megvette, végül egyetlen ajánlat, a Plaketé futott be. A vállalkozásoknak jóformán lehetetlen teljesíteniük azt a pályázati feltételt, hogy az előző három esztendőben legalább évi 750 millió forint bevételük származzon „az időjárás viszontagságainak ellenálló fényvisszaverő táblák” és „csak roncsolással eltávolítható holografikus matricák” gyártásából. A Plaketnek ez nem okozhat gondot, hiszen 2004-ben is ő nyerte el öt évre az állami megrendelést. A KEKKH közölte: biztosította az esélyegyenlőséget az ajánlattevők számára, hiszen a 750 milliós limit alvállalkozókkal közösen teljesíthető. Ha más vállalkozók formálisan nem is voltak kizárva, tény, hogy a Plaket mellett húsz éve senki sem rúg labdába.

(HVG, 2010. február 6.)