eHETI KÖZBESZERZÉSI HÍRLEVÉL

Aktuális képzések, konferenciák:
KÖZBESZERZÉSI LEVELEK (szaklap)
A MA HATÁLYOS KÖZBESZERZÉSI JOGANYAG
MÉG TÖBB KÖZBESZERZÉS...

Tisztelt Olvasónk!

A Magyar Közbeszerzési Társaság heti hírlevele a társaság tagjainak készülő exkluzív összefoglaló, amely az előző hét közbeszerzési híradásait szemlézi.

KÖZBESZERZÉSI HÍREK

A közbeszerzési moratórium felülvizsgálatát kérik

Százmilliárdoktól eshetnek el a gazdasági élet szereplői az első fél évben, ha a kormány fenntartja a közbeszerzések tilalmát, és ha nem sikerül megteremteni a január 1-jétől kötelező elektronikus közbeszerzés feltételeit az uniós értékhatár feletti beszerzések esetében. Több szervezet kifogásolta a választások idejére elrendelt döntési moratóriumot. Véleményük szerint emiatt csúszhatnak a beruházások, s uniós forrásoktól eshet el az ország. A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara szerint az állami tulajdonban lévő gazdasági társaságokat ki kellene venni a korlátozás hatálya alól, hogy ne veszélyeztessük a nemzetközi szerződésekben vállalt kötelezettségeket. A Magyar Mérnöki Kamara szintén kifogásolta a kormány döntését, mert - álláspontja szerint - a moratórium miatt 2010 második felére csúszik több fejlesztés, s ez súlyosan veszélyezteti az egyébként is nehéz helyzetben lévő mérnökök munkáit. A mérnöki kamara javasolja, hogy az Országgyűlés még ebben a hónapban foglalkozzon a problémával. A Magyar Agrárkamara levelében arra kérte a kormányfőt, hogy vegye ki a döntési moratórium hatálya alól az agrárpályázatokat. (További részletek a lapszemle rovatban.)

Konzultáció az elektronikus közbeszerzésről

Az elektronikus közbeszerzések jogszabályi kereteinek kialakításáig a szakmának fel kell készülnie a jogorvoslati eljárások kezelésére is. Ezt a célt szolgálta a Közbeszerzések Tanácsa elnökének kezdeményezése. Bakonyi József az ezzel kapcsolatosan az MTI-hez eljuttatott közleményében arról tájékoztatott, hogy a Tanács tagjai, munkatársai és az érintett bírák megismerkedtek az elektronikus technológiával. Az európai értékhatárt elérő, a közösségi eljárási rend szerinti közbeszerzéseket ez év elejétől már elektronikusan kellene lefolytatni, ennek szabályai azonban még hiányoznak. Az elnök - tájékoztatása szerint - a helyzet megoldására már felvette a kapcsolatot az igazságügyi tárcával, valamint a Miniszterelnöki Hivatal keretében működő elektronikus kormányzati központtal. Több közbeszerzési tanácsadó attól tart, hogy hiányos jogi keretek miatt problémák merülhetnek fel, esetleg elmaradhat az uniós támogatások kifizetése.

Szerződést kötöttek a miskolci villamosprojektre

Megkezdődhet a villamospálya megújítása és meghosszabbítása Miskolcon; a kivitelezési szerződést a közbeszerzési eljáráson nyertes pályázóval, a Miskolci Zöld Nyíl 2009 Konzorciummal aláírta a város. A kihirdetett eredményt a vesztesek nem támadták meg. A megbízás értéke 14,9 milliárd forint; az ár lényegesen alatta van a költségvetésben tervezettnek, mintegy kétmilliárd forint a megtakarítás. A nyertes konzorciumot a budapesti Colas-Alterra Zrt., az egri Colas Út Zrt., a fővárosi WIS Zrt. és a bajai Pentavia Kft. alkotja. A tenderre három ajánlat érkezett, a nyertes mellett az Avas Konzorcium és a Miskolc-Majláth 2009 Konzorcium pályázott. A beruházás az Új Magyarország fejlesztési terv keretében valósul meg. A teljes projektre csaknem 40 milliárd forintot költenek. Megújul 9,6 kilométer hosszan a villamospálya, és számos új beruházásra kerül sor. A projekt másik jelentős elemét az új villamosok beszerzése jelenti. Az erre vonatkozó közbeszerzési eljáráson február 17-én zárul a jelentkezési határidő.

Másodszorra is lemaradt az Alfa Busz

Másodszor is érvénytelennek nyilvánította a Volánbusz Zrt. az Alfa Busz Kereskedelmi Kft. ajánlatát az autóbuszok beszerzésére kiírt tenderen. A közlekedési cég olyan igazolásokat kért a pályázótól, amelyek alapján megállapítható lett volna, hogy az autóbuszok kanyarodási képessége megfelel-e az előírásoknak. Csakhogy a vitatott műszaki tulajdonság éppen az, amelynek a leminősítését a Közbeszerzési Döntőbizottság decemberi határozatában nem fogadta el. A Volánbusz így ugyanabban az eljárásban másodszor zárta ki ugyanazért az Alfa Buszt. A tenderkiíró értékelése szerint az alacsony padlós buszoknál a kínai Xiamen King Long Ltd. ajánlata volt a legkedvezőbb, második helyen pedig a cseh VIKO s.r.o végzett. A luxusbuszoknál nem hirdettek eredményt. A Közbeszerzési Döntőbizottság január 8-án megsemmisítette az ajánlatkérő döntését, és hárommillió forint bírságot vetett ki rá. A Volánbusznak a nyertessel egy hónapon belül kellett volna szerződést kötnie. Ehelyett újabb dokumentumokat kért a pályázótól, majd miután az Alfa Busz a Közbeszerzési Döntőbizottság határozatára hivatkozva ezt megtagadta, érvénytelenné nyilvánította a pályázatot. Információk szerint az Alfa Busz ez ellen a döntés ellen fellebbez.

Bóly: helyi vállalkozóé az ipari park

Lezajlott a bólyi ipari parkban létesülő nagycsarnok kivitelezésére kiírt közbeszerzési eljárás. A csaknem egymilliárdos beruházásra öt cég tett ajánlatot, a nyertes egy helyi vállalkozás lett (kilétét eddig nem hozták nyilvánosságra). A feladat teljesítésére meglehetősen rövid a határidő: a nyár közepéig a város ipari parkjában csaknem hétezer négyzetméteres csarnokot kell megépíteni, benne irodákkal, kiszolgálóhelyiségekkel, területrendezéssel együtt. Az objektum a város tulajdona lesz, a beruházás költségeinek egy részét pályázati úton szerezték meg, és már megvan a bérlő is. Az a németországi Schmitt Sky-Lift Zrt. magyarországi vállalata rendezkedik itt be, amely többszintes épületek külső oldalához kapcsolható mobil személyfelvonók építésére szakosodott. A betelepüléshez a vállalkozó 400 millió forint uniós támogatást nyert.

Baranya: tenderek indulnak 20 milliárdért

Megkezdődtek a Mecsek-Dráva Hulladékgazdálkodási Projekt közbeszerzési eljárásai. A megközelítően 20 milliárd forint összköltségű beruházás első építési ütemére érkező ajánlatokat még ebben a hónapban értékelik, és a kivitelezési szerződéseket várhatóan márciusban megkötik. A jövő hónapban írják ki a hulladékkezelő központok létesítésének közbeszerzési eljárását, így az év második felében azok a beruházások is elkezdődhetnek. Szintén az első negyedévben indítják a programhoz szükséges technológiai, illetőleg mobil eszközök beszerzésére vonatkozó tendereket. A program keretében a régióban 22 hulladékudvart alakítanak ki, négy átrakodóállomás, Kökényben és Marcaliban pedig mechanikai-biológiai előkezelő épül. A projekt a térség 313 településének 426 ezer lakosát érintik. .

Nyíregyháza: végeláthatatlan vita a szennyvíztenderről

Folytatódik a nyíregyházi 13 milliárd forintos szennyvízberuházás hónapok óta tartó kálváriája. A kivitelezésért versengő cégek - SKS Nyíregyháza, Nyíregyházáért 2009, Nyíregyháza AOP 2009 Konzorcium és az A-Híd Építő Zrt. - bevonásával megtartott legutóbbi tárgyaláson mindenki mindenkit támadott, pótbeadványokat nyújtottak be, így ismét elodázódott a döntés. A Közbeszerzési Döntőbizottság ülésén felvetett észrevételekre öt napon belül írásban kell válaszolnia az önkormányzatnak, s ezt követően két napon belül határoz a döntőbizottság - egyszer tíz nappal meghosszabbíthatja a határidőt -, de nyertest nem hirdethet. A testület vagy elfogadja a januárban megnevezett új kivitelezőt, vagy új értékelésre, netán új eljárás lefolytatására kötelezheti a beruházót. Az önkormányzat szerint ez utóbbi lenne a legrosszabb, hiszen a helyhatóság januárban már azért nevezett meg új kivitelezőt, hogy "legyen vége a vitának, és februárban végre elkezdődhessen a beruházás". A további csúszás veszélyezteti a 10 milliárd forint uniós forrás felhasználhatóságát, mivel a támogatási szerződés határideje 2011. december vége.

Moratóriumot kérnek a bormarketing-pályázatok kiírására

Ellehetetlenítette a kormány a bormarketinget - állítják neves borászok közös kiáltványukban. A szakemberek szerint a nemzeti bormarketingprogramot korábban koordináló, a magyar borászatok és borászati szervezetek által támogatott Magyar Bormarketing Nonprofit Kft. működése veszélybe került, miután a fenntartását biztosító pénzt közbeszerzési pályázaton nyerhette volna el, de a pályázatot nem írták ki. Ezután felmondtak a kft. munkatársai.
Közleményükben a borászok által befizetett forgalomba hozatali járulékok felhasználásának elszámoltatására szólították fel a kormányzatot. Azt is követelik, hogy a helyzet tisztázásáig hirdessenek moratóriumot az új bormarketing-pályázatok kiírására is. A borászok aggodalmukat fejezték ki a programot folytatni szándékozó, újonnan alakított Közösségi Bormarketing Kft. tevékenységével kapcsolatosan. Semmilyen közösséget nem vállalnak az új szervezettel.

Két bank adna hitelt Miskolcnak

Lezárult a Miskolci Fűtőmű megvásárlásához szükséges 15 milliárd forint hitelként való felvételhez indított közbeszerzési eljárás első szakasza. A Miskolc Holding Zrt. tájékoztatása szerint két bank jelezte részvételi szándékát az eljárásban. A részvételi szakaszban a jelentkezők még nem tesznek konkrét ajánlatot, csupán jelzik szándékukat, illetve a beadott dokumentumok alapján alkalmasságukat vizsgálja meg a kiíró. Az eljárás indításáról Miskolc város közgyűlése novemberi ülésén döntött. A lehető legkedvezőbb ajánlatot szeretnék kiválasztani, ezt a célt szolgálta a kiadott közbeszerzési ajánlati részvételi felhívás. A számítások szerint a pesszimista forgatókönyv is azt feltételezi, hogy a vételárat 2016-ra kitermeli az erőmű.

Hírek - röviden

A tavalyihoz képest 30 millió forinttal kevesebből, 185 millió forintból rendezik meg a március 15-i állami ünnepséget. A rendezvény programjait a nyílt közbeszerzési eljárás győztese, az Expander 2000. Kft. szervezi meg. * Havi legalább tíz rendezvény szervezését kéri éves szinten bruttó 299 millió forint keretösszegben 2010-re a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség - jelent meg a nyílt közbeszerzési felhívás. * A Magyar Telekom Nyrt. nyerte 491 millió forintos ajánlatával a Honvédelmi Minisztérium Fejlesztési és Logisztikai Ügynöksége által mobiltávközlési szolgáltatásokra kiírt tendert. * Eredménytelennek nyilvánította a MÁV-Start Zrt. azt a közbeszerzési eljárást, amelyet 1,5 milliárd forintnyi, utasokkal szembeni követelés értékesítésére írt ki. Indok: a részvételi szakaszban kizárólag érvénytelen jelentkezéseket nyújtottak be. * A kaposvári önkormányzat négy, uniós támogatással megvalósuló projekt kommunikációs feladatainak ellátására írt ki közbeszerzést. Nyert a Mahír-Monday Konzorcium és az Insomnia Reklámügynökség. * Megsemmisítette a Közbeszerzési Döntőbizottság a miskolci önkormányzat által kiírt beszállítói pályázat tejre és tejtermékekre vonatkozó döntését. Új pályázatot kell kiírni. * Negyed év alatt harmadszor bírságolta meg a Közbeszerzési Döntőbizottság a győri Petz Aladár Megyei Oktató Kórházat. Ezúttal kétmillió forintra. * Több mint félmilliárdos beruházással újulnak meg Hortobágy csárdái, köztük a Nagycsárda. * Hűtlen kezelés és csalás gyanújával rendelt el az ügyészség nyomozást a budaörsi uszodaberuházás kapcsán. Az építmény (2008 júniusában kellett volna átadni) 90-95 százalékban volt készen, és befejezésére Budaörs új közbeszerzési eljárást írt ki. * A dombóvári kistérség négy települése 1,2 milliárd forint támogatást nyert integrált közoktatási hálózat létrehozására: a kivitelezőket közbeszerzési eljáráson választják ki. * Nettó 700 millió forintból, uniós támogatással a Construm Beruházó és Kivitelező Kft. újíthatja fel a Kós Károly tervezte budapesti Wekerle-telepet. * Kirívóan drága ajánlatot nyilvánított nyertesnek Szeged önkormányzata a négy évre szóló személy- és vagyonvédelmi feladatokra kiírt közbeszerzés értékelésekor, ezért a Közbeszerzési Döntőbizottság kétmillió forintra bírságolta. * Hódmezővásárhely 238 millió forintot nyert sürgősségi betegellátó osztály kialakítására. Rövidesen elindítják a közbeszerzési eljárást. * A Strabag Építő Zrt. nyerte Szarvas utcáinak, útjainak felújítására kiírt tendert. * Csodák palotája épül Mosonmagyaróváron: az 1,28 milliárdos beruházás kivitelezésére néhány héten belül kiírják a közbeszerzési pályázatot.

KÖZBESZERZÉSI SAJTÓSZEMLE

Sajtószemlénk a magyar sajtóban megjelent hírek és információk kivonatolt és szerkesztett formája (az eredeti forrás mindenkori megjelölésével).

Lebénult a közbeszerzés

Tanácstalanság, értetlenkedés és kivárás jellemzi jelenleg a közbeszerzési piacot. Gyakorlatilag befagyott a rendszer, és senki sem tudja, mikor indulnak be újra a pályázatok.
Akár a GDP értékének két százalékától is eleshet a gazdaság, amennyiben nem sikerül megoldást találni a kialakult helyzetre.
Kezdődött azzal, hogy január elejétől kizárólag elektronikus úton lehet lefolytatni az uniós értékhatár felett a közbeszerzéseket. Jelenleg sem a jogszabályi, sem a technikai feltétele nincs meg annak, hogy az eszközbeszerzések esetében 50 millió, építési beruházásoknál pedig 100 millió forint feletti közbeszerzéseket eredményesen, és legfőképpen törvényesen lefolytassák. Bajnai Gordon miniszterelnök úgy döntött, hogy január 20-tól leállnak az állami közbeszerzések, pontosabban elindítani lehet eljárásokat, de döntést már csak az új kormány megalakulása után lehet hozni.
Normál körülmények között a központi költségvetés szervei január-február folyamán készítik el közbeszerzési terveiket, és ezt követően március elején írják ki a felhívásokat. Vélhetően most nem fogják. Tavaly az első fél évben 752,67 milliárd forint értékű közbeszerzési eljárást folytattak le Magyarországon. A beszerzések értékét tekintve az uniós értékhatár fölött volt a beszerzések 85,4 százaléka. Bakonyi József, a Közbeszerzések Tanácsa elnöke felhívta az érintett állami intézmények figyelmét arra, hogy jelenleg uniós értékhatár felett nem lehet nem törvénysértő módon eljárást lefolytatni. Mindenki, aki mégis megpróbálja, számíthat arra, hogy jogorvoslati eljárást indítanak ellene. Vannak, akik nem tudják eldönteni, hogyha mégis eljárást indítanak, hogyan tegyék. Ennek megválaszolására Bakonyi József egyetlen megoldást lát, ha elhalasztják az elektronikus közbeszerzés bevezetésének határidejét. Információk szerint a héten elkészül az erről szóló javaslat, és a parlament elé kerül.

(Népszabadság, 2010. február 8.)

Februárban még problémás marad a közbeszerzés

Az uniós értékhatár feletti közbeszerzéseket kötelezően megjelentető TED adatbázis hirdetményeit böngészve nem tűnik úgy, hogy január elseje óta csökkent volna az ilyen eljárások kiírása. Holott jelenleg jogszerűen nem lehetne ezeket lebonyolítani, mivel nem állt fel az eljárások elektronikus lebonyolítását segítő Állami Elektronikus Kézbesítési Szolgáltató. A köztársasági elnök decemberben megfontolásra visszaküldte a Közbeszerzések és Közérdekvédelmi Hivatalról (KKH) szóló törvényjavaslatot, amelynek keretében kitolják 2011. január 1-jéig a közbeszerzések elektronikus lebonyolításának határidejét, így januártól a közbeszerzési törvény egy korábbi módosítása lépett hatályba, amely szerint a közösségi közbeszerzéseket és a jogorvoslati eljárásokat is 2010-től elektronikusan kellene lebonyolítani. Január elsejétől életbe lépett a hivatalos iratok elektronikus kézbesítéséről és az elektronikus tértivevényről szóló törvény közbeszerzésekre vonatkozó, 9. paragrafusa is, amely szerint elektronikus formanyomtatványok használatával kellene lebonyolítani az eljárásokat, és valamennyi, az eljárás során kért iratot elektronikusan kellene benyújtaniuk az ajánlattevőknek. Az e-kézbesítési rendszert működtető Állami Elektronikus Kézbesítési Szolgáltató a közbeszerzésekben való közreműködésért díjat számolhatna fel.
Az uniós közbeszerzések kiíróinak jelenleg számolniuk kell azzal a veszéllyel, hogy a nem jogszerű lebonyolításra hivatkozva az érdekeltek bármikor megtámadhatják eljárásaikat. Az Országgyűlés alkotmányügyi bizottsága február 15-én tárgyalja ismét az államfő által visszaküldött jogszabályt, és a program szerint a parlament a választások előtti utolsó három, februári ülésnapjain fogadja azt el, legkésőbb február 22-én.

(Napi Gazdaság, 2010. február 11.)