eHETI KÖZBESZERZÉSI HÍRLEVÉL

KÖZBESZERZÉSI LEVELEK (szaklap)
A MA HATÁLYOS KÖZBESZERZÉSI JOGANYAG
MÉG TÖBB KÖZBESZERZÉS...

Tisztelt Olvasónk!

A Magyar Közbeszerzési Társaság heti hírlevele a társaság tagjainak készülő exkluzív összefoglaló, amely az előző hét közbeszerzési híradásait szemlézi.

KÖZBESZERZÉSI HÍREK

Brüsszeli eljárás a magyar gyakorlat ellen

Eljárást indított Magyarország ellen közbeszerzési ügyekben az Európai Bizottság. Brüsszel kifogásolja, hogy a közbeszerzési törvény egyik új rendelkezése szerint egyes, az EU-szabályoknak megfelelő ajánlatot tevőket kizárják a magyar közbeszerzési szerződések köréből. Kifogásolja Brüsszel azt is, hogy a Központi Szolgáltatási Főigazgatóság tárgyalásos eljárást indított irodai eszközök beszerzésére. Két hivatalos felszólítást kap az ország, „indoklással ellátott vélemény” formájában, amely az uniós jogsértési eljárás második lépcsőjének felel meg.
Áfaügyben is elmarasztal bennünket az EB, a testület az Európai Bírósághoz fordult, mivel a magyarországi szabályozás szerint a be nem fizetett adó esetén nem lehet az áfát azonnal visszaigényelni. Márpedig ez a szabály sérti az EU-s irányelv egyik cikkét, amely szerint, ha a levonások összege meghaladja az adómegállapítási időszakban fizetendő áfa összegét, a tagállamok engedélyezhetik a különbözet következő időszakra történő átvitelét vagy visszatérítését – véli Brüsszel. A Pénzügyminisztérium álláspontja szerint a magyar szabály szigora összhangban van az uniós irányelvvel.

Az uniós források gyorsabb felhasználására van szükség

Fel kell gyorsítani a projektelszámolásokat és a számlák benyújtását Brüsszelnek, mert az ország számára életbevágóan fontos, hogy maradéktalanul lehívhassa az EU-pénzeket, különösen most, a válság időszakában, és azért is, mert más forrás a gazdaság élénkítésére szinte nem is áll rendelkezésre. Mielőbb dönteni kell a 2007–2013-as teljes keretösszegből még lekötetlen mintegy 3805 milliárd forint felhasználásáról, az esetleges forrásátcsoportosításokról. Mérleget kell készíteni a támogatott projektekről, hogy hol tartanak a megvalósításban. Átláthatóvá kellene tenni a fejlesztések szempontjából fontos jogszabályi környezetet, elsősorban a közbeszerzési törvényt. Eddig egyébként már csaknem 45 ezer pályázat érkezett be a 2007–2013-as Új Magyarország fejlesztési terv kiírásaira, közülük eddig 19 529 nyert, és 850 milliárd forinthoz közelít a kifizetett uniós támogatások összege. Az Európai Bizottság által 2010. január 1-jéig teljesített időközi kifizetésekkel az ötödik helyen állunk a tagállamok sorában.

Debreceni villamos: megtiltották a szerződéskötést

A Közbeszerzési Döntőbizottság (KD) ideiglenes intézkedéssel megtiltotta a szerződéskötést a debreceni új villamosvonalra szánt járművek beszerzésére. Négy cég – a Stadler Pankow GbmH, az Ansaldobreda SpA, a Koncar-Elektricna Vozila d.d. és a Škoda Transportation a.s. – nyújtott be kérelmet a testülethez a közbeszerzéssel kapcsolatosan. Március elején jelentették be, hogy az eredményesen zárult a debreceni új 2-es vonal villamosainak beszerzésére negyedszer indított nyílt, uniós közbeszerzési eljárás: a 18 villamost a tendergyőztes spanyol C.A.F. cég gyárthatja. Ajánlatának szerződéses értéke nettó 44,2 millió euró, s az összeg a járművek ára mellett tartalmazza a karbantartási és üzemeltetési eszközök, a tartalékalkatrészek, valamint a garanciális szerviz költségét is. A villamosvonal építése a tervek szerint a nyár végén kezdődik. A projekt kivitelezői szerződését február végén aláírta a város önkormányzata az ATK Debrecen Konzorciummal. A debreceni 2-es villamos a tervek szerint 2013-ban áll forgalomba. Ha azonban a KD nem hagyja jóvá a szerződéskötést, vagy nem hoz ki új nyertest, és újból immár ötödször kell kiírni az eljárást, akár fél évet is csúszhat a projekt.

Letartóztatásokkal folytatódik az Eclipse-ügy

Néhány hónap leforgása alatt 32 bejelentést kapott gyanús átutalásokról és készpénzfelvételekről a vámőrség pénzmosás elleni egysége, ezért csaptak le március 10-én az Eclipse Zrt.-vel együtt húsz cégre. A vámőrség 260 nyomozója, a pénzügyőrség és a rendőrség speciális egységeinek támogatásával harminc helyszínen tartottak házkutatást. Az ügyben eddig hét gyanúsított előzetes letartóztatását rendelte el a bíróság, egy nyolcadik elfogására országos körözést adtak ki. Az APEH az adóellenőrzések alapján napokon belül feljelentést tesz az érintett cégek ellen. E vállalkozások tízmilliárd forint pénzmosással és hárommilliárd forint adócsalással hozhatók összefüggésbe. Miként arról már beszámoltunk:
az Eclipse a szállítója az autók eredetiségvizsgálatát támogató informatikai rendszernek. A megbízást a múlt év végén nemzetbiztonsági okokból titkosított közbeszerzési eljáráson nyerte el. Öt fővállalkozó cég az ügyben – ismeretlen tettes ellen – feljelentést tett, mert szerintük az Eclipse törvénytelen úton jutott a megbízáshoz. Ennek alapján a BRFK megindította a nyomozást. (További részletek a lapszemle rovatban.)

Érvénytelen a Kelenföld–Tárnok pályázat

Akár fél évet is csúszhat a Budapest–Kelenföld–Tárnok közötti vasútvonal korszerűsítésének megkezdése, mivel a Közbeszerzési Döntőbizottság érvénytelenítette a pályázatot. A Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. január végén már eredményt hirdetett, ám az egyik vesztes pályázó jogorvoslati kérelemmel fordult a KD-hez, és a döntőbizottság a nyertes ajánlatát érvénytelenítette. A Budapest–Székesfehérvár vonal korszerűsítése jelenleg az ország legnagyobb vasúti beruházása, a Kelenföld–Tárnok közötti szakasz a projekt második üteme. Valószínű, hogy ennek tenderét meg kell majd ismételni. Fazakas Orsolya, a NIF kommunikációs vezetője úgy nyilatkozott, hogy új pályázat esetén át kell vizsgáltatni a projekt műszaki tartalmát, így az újbóli eredményhirdetés kedvező esetben is szeptemberben várható.

Busztender: következik a harmadik felvonás

Immáron harmadszor zárták ki a Volánbusz Zrt. közbeszerzési pályázatán való részvételből az Alfa Busz Kft.-t. Ezzel azonban nem ért véget a buszvásárlás története: az újabb fordulóra, a Közbeszerzési Döntőbizottság előtt április 5-én kerül sor. Egyelőre megint a Magyarországra települni szándékozó Xiamen King Long nevű kínai cég látszik befutónak. A rövid történet: a Volánbusz tavaly márciusban hirdetett pályázatot 20 kéttengelyes és 40 háromtengelyes, alacsony beléptetésű autóbusz szállítására, amely kiegészül további 20-20 buszra szóló megrendeléssel. Aki a tendert megnyeri, legalább 9,9 millió eurós megrendeléshez juthat. Az Alfa Buszt az ajánlatkérő Volánbusz – elsősorban műszaki hibákra hivatkozva – kétszer is kizárta a tenderből. Kifogásait azonban szakemberek cáfolták, és az is kiderült, hogy az Alfa Busz olcsóbb ajánlatot tett, s már-már úgy tűnt, nyer a székesfehérvári társaság. Ám újraértékelték az ajánlati dokumentációt, és rájöttek, hogy az állóhelyi terület az Alfánál 2 százalékkal kisebb a pályázatban megadottnál. Az Alfa Busz azonban korrigált, dokumentumaiban már megfelelő paramétereket produkált. Kérdés: hogyan értékeli ezt következő állásfoglalásában a döntőbizottság.

Ismét napirenden a MÁV megapályázata

Megjelent a MÁV Zrt. új, hirdetmény közzétételével induló tárgyalásos eljárásra vonatkozó közbeszerzési felhívása a GSM-R rádiókommunikációs rendszer megvalósítására. A felhívásból kiderül, hogy az ellenszolgáltatás becsült értéke – áfa nélkül – 83 milliárd forint. A vasúttársaság évek óta próbálkozik a GSM-R rendszer és a kapcsolódó szolgáltatások beszerzésével, az ezzel kapcsolatos első, s mindeddig egyetlen pályázatot 2006-ban jelentette meg, akkor a Nokia-Siemens Networks Kft. és a Kapsch@Nortel Konzorcium jelentkezett a pályázatra. Mindkét ajánlat bejutott a második fordulóba, hosszú ideig semmi sem történt, majd tavaly nyáron a Kapsch@Nortel a Közbeszerzési Döntőbizottsághoz fordult, azzal, hogy az ajánlatkérő jogsértő módon határozta meg a szerződési feltételeket. A bizottság helyt adott a kérelemnek, de az új eljáráson már csak a Nokia-Siemens adott be végső ajánlatot. A MÁV pedig érvénytelennek nyilvánította a tendert, mivel az egyetlen pályázó megajánlott berendezése nem tud egyidejűleg 200 beszélgetést rögzíteni. Ezután a Nokia-Siemens kért vizsgálatot, mivel a MÁV két érvénytelenségi indokát jogszerűtlennek tartotta. A KD megsemmisítette a MÁV tenderének lezárását, mert álláspontja szerint az egyetlen ajánlat érvényes volt, ezért értékelni kell. Egyúttal a döntőbizottság új közbeszerzési eljárás lefolytatását írta elő.

Eredménytelen a lombikbébicentrum tendere

Érvényes, de eredménytelen volt a Pécsi Tudomány Egyetem (PTE) új lombikbébicentrumának kialakítására és működtetésére kiírt közbeszerzési eljárás, miután a határidőig egyetlen pályázó sem jelentkezett – tájékoztatott Imhof Gábor, a PTE gazdasági főigazgatója. Közölte: egyelőre nem írnak ki új közbeszerzési eljárást, sőt megpróbálják a PTE klinikán belül maguk kialakítani a centrumot, bár ez jelentős befektetésekkel jár. Addig pedig a jelenleg is szolgáltató céggel, a Vitro Fertisilatio Kft.-vel működnek együtt. A jogszabály szerint az egyetem mellőzheti a közbeszerzést, ha maga szolgáltat, s nem egy gazdasági társasággal szerződik.

A régi szállító nyerte a munkaruha-közbeszerzést

A Comandrol, azaz a debreceni székhelyű Comtex Zrt., a veresegyházi Anda Present Kft. és a budapesti Roland Divatház Zrt. alkotta konzorcium nyerte meg a Magyar Posta Zrt. munkavállalóinak munkaruha-ellátására kiírt közbeszerzési eljárását. A konzorcium egyedüli ajánlattevőként győzött; a március közepétől egy évig érvényes szerződés éréke 440 millió forint. Ez a konzorcium nyerte meg a Posta ugyanerre kiírt, 2006 júliusától 2007 végéig, majd 2008-ra szóló közbeszerzéseit is, az előbbit nettó 332 millió, utóbbit pedig 487 millió forintos ajánlatával. A cégnek most 30 800 postai munkavállaló részére 126 500 ruházati terméket kell gyártania. A Magyar Posta első osztályú minőségű, mindennapos viselés mellett legalább egy évig megfelelő színtartósságú, kopásálló alak- és mérettartású munkaruhákat vár a gyártótól.

Hírek – röviden

A MindShare Médiaügynökség nyerte – nettó 400 millió forinttal – a Magyar Posta Zrt. médiatervezésre és -vásárlásra kiírt nyílt közbeszerzési eljárását. A pályázatra három ajánlat érkezett. * Két közbeszerzési eljárást írt ki a MÁV Zrt. telephelyeinek egy évig tartó földgázellátására. A nyílt közbeszerzési eljárások ajánlattételi határideje április 23. Eredményhirdetés május 21-én. * A Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. felfüggesztette a szerződéskötést a 76-os főút Hévízt elkerülő szakaszának kivitelezésére kiírt nyertesével, a HÉVÍZ '09 Konzorciummal, mert egy másik pályázó jogorvoslati kérelmet nyújtott be. * A Magyar Fejlesztési Bank a Sávoly Motorcentrum Fejlesztő Kft.-nek nem nyújt a beruházáshoz 15,3 milliárd forint hitelt, a korábbi ajánlat is érvényét veszti. * A Csongrád megyei szakképzés integrációja és fejlesztése egymilliárd forintból valósul meg. A centrumot a mórvárosi egykori kollégium épületében alakítják ki: a fejlesztéssel kapcsolatos közbeszerzési eljárások kiírása folyamatban van. * Közbeszerzési eljárás keretében választja ki a békési önkormányzat több intézménye konyhai nyersanyagainak beszállítóit. * Sárbogárd: közbeszerzési pályázat eredményeként új távhőszolgáltatóval köt szerződést a város önkormányzata. * Új vásárcsarnok épül Kaposváron: a közbeszerzési eljárásra hárman jelentkeztek, nyert a zalaegerszegi székhelyű ZÁÉV Zrt. bruttó 956 millió forintos ajánlatával. * Közbeszerzési felhívást tesz közzé Nagykőrös önkormányzata a város közvilágításának ellátására. * Nettó 250 millió forint keretösszegig, május 26-i kezdéssel írt ki közbeszerzést burkolatjavításra az Állami Autópálya Kezelő Zrt. * Csaknem 900 milliós uniós támogatással építenek és korszerűsítenek bölcsődéket Békés megyében. A kivitelezőket közbeszerzési eljárásokon választják ki. * Prága: a negyedik metróvonal tenderéből kizárták a legalacsonyabb árajánlatot tevő céget, a versenyhivatal azonban visszahelyezte azt. A prágai közlekedési vállalat azt is kikötötte, hogy a pályázók valamennyi munkatársának tudnia kell csehül, s ezt a pályázathoz csatolt hanganyaggal kell bizonyítani.

KÖZBESZERZÉSI SAJTÓSZEMLE

Sajtószemlénk a magyar sajtóban megjelent hírek és információk kivonatolt és szerkesztett formája (az eredeti forrás mindenkori megjelölésével).

A titkosítástól az előzetesig

Pénzmosás és áfacsalás vádjával tartják előzetes letartóztatásban az Eclipse Informatikai Zrt. vezetőit. A társaság 2003 óta nyeri el sorozatban a milliárdos – nemzetbiztonsági okokra hivatkozva – titkosított közbeszerzéseket. A vámosok vádja most az, hogy az e megrendelésekből befolyt összegek kapcsán adócsalásra és pénzmosásra került sor a cégnél. A VPOP közel 2 milliárd forintnyi, az utóbbi három évben elcsalt adóról számolt be. A bevételeket összesen 7 milliárd forintnyi fiktív, építőipari számlával kísérelték meg eltüntetni. (A hatóság nem nevezi meg az Eclipse Zrt.-t, csupán utal a március 10-i összehangolt házkutatásra és egy „budapesti informatikai cégre”.)
A céggel kapcsolatos korábbi cikkekből kiderült, hogy a vállalkozás állami informatikai megrendelései minimum 20 milliárd forintot tettek ki, de ennél akár nagyobb összegről is szó lehet, mert a titkosítások miatt nem minden részlet ismert. Tavaly augusztusban a Figyelő egyik cikkében ráadásul azt is bemutatta, hogy az Eclipse egyik 5 milliárdos munkájához hasonló megbízást korábban miként végeztek el más cégek 350 millió forintból. Az pedig a vállalkozás 2008-as, a cégbíróságon utolsóként elérhető éves jelentéséből is kiderül, hogy igen sok alvállalkozóval dolgoztak. A cégláncolatok alján található „fiktív” vállalkozások bankszámláiról a vizsgált időszakban közel 12 milliárd forint készpénz került felvételre.
Kérdés, ha az Eclipse vezetői ellen a VPOP 2007 és 2009 közötti időszakban elkövetett adócsalás és pénzmosás vádjával hónapok óta nyomozást folytat, hogyan maradt rejtve a gyanús működés a Nemzetbiztonsági Hivatal (NBH) számára? Ott vezetik ugyanis azt az „irányadó jegyzéket”, amelyről a nemzetbiztonságilag indokolt tenderek esetén az arra érdemes cégek meghívhatóak. A listára csak olyan vállalkozások kerülhetnek, amelyeket az NBH átvilágított.

(Figyelő 2010. március 18.)

A szokásos vágányon

Az ajánlattevők közül négyen is az eljárás megsemmisítését kérték a Közbeszerzési Döntőbizottságtól az új debreceni villamosvonal járműveinek beszerzésére kiírt uniós pályázat eredményhirdetése után. Ha bármelyikük kérelmét jogosnak találják, és a döntőbizottság megsemmisíti az eljárást, a pályázatot újra ki kell írni. Immáron ötödször, ami – az egyszer már 2012 évre módosított határidőhöz képest – még tovább csúsztatja a projekt eredetileg 2011-re tervezett befejezését. A debreceni villamoshálózat fejlesztése a Brüsszel által elsőként elfogadott magyar uniós nagyprojekt, a beruházás értéke közel 18 milliárd forint.
A negyedik járműtenderen, március 3-án az öt ajánlattevő közül a spanyol Construcciones y Auxiliar de Ferrocarriles S.A. (CAF) vasútjárműgyártót hirdették ki győztesnek. Az ajánlatkérő a garanciák körébe tetemes kötbért épített, az önkormányzat pedig 20 százalék előleget fizet a nyertesnek. Öten tettek ajánlatot a január 12-i határidőig. A győztesen kívül a svájci-német Stadler Pankow, a cseh Škoda Transportation, az olasz AnsaldoBreda és a horvát Koncar-Electricna Vozila. A Koncar pályázatát formai hiba miatt kizárták. Hasonlóképpen pottyant ki a versenyből az olasz cég is, amely szabálytalanul jelölte meg pályázatában az egyik magyar cég közreműködését. A pályázat elbírálása során a pontszámok súlyozásánál az egy utasra jutó járműár volt a döntő, ebben a tekintetben a spanyol gyártó számottevően jobb ajánlatot tett a Škodánál és a Stadlernél. Informátorok szerint a nyertes CAF és a versenyben maradt Škoda ajánlata is problémás. Ha emiatt a két ajánlatot kizárták volna, csupán egyetlen pályázó marad versenyben, ez pedig a szabályozás szerint annyit tesz, hogy az eljárás eredménytelen. Nem minden érvénytelenségi okot torolt meg azonban kizárással az ajánlatkérő, s ennek az lett a vége, hogy a vesztesek nem fogadták el az eredményt. Debrecen viszont – a KD döntésére várva is – a szerződéskötés előkészítésén dolgozik – nyilatkozta a polgármesteri hivatal tendert koordináló vezetője.

(HVG, 2010. március 20.)

Gyanús papírtender

Az Európai Bizottság szerint indokolatlan volt tárgyalásos beszerzéssel korlátozni a versenyt és az átláthatóságot a tavalyi papírtenderen, ezért eljárást indítottak Magyarország ellen. Piaci források szerint már a pályázat kiírásakor mindenki tudta, hogy megint az Ápisz-BudaPiért (ÁBP) lesz a befutó, mivel szakmai körökben nyílt titok, milyen kapcsolatokat ápolnak a cég vezetői a kormányzati körökkel. Ráadásul csak tíz napot hagytak az ajánlatok benyújtására. A közepes vállalkozásokat eleve kizárta a pályázatból az a feltétel, amely az előző három évre másfél milliárdos forgalmat írt elő. Nem csoda, hogy végül mindössze két cég, az ÁBP és a Papír-Ász nyújtott be ajánlatot. A két cég azonban nem áll távol egymástól. Források szerint nem az árverseny, hanem csupán a színjáték kedvéért indult el a két, közös gyökerekkel rendelkező társaság. A „kiélezett” verseny gyümölcse az lett, hogy a piaci árnál esetenként 30 százalékkal drágább termékeket szállíthat a győztes ÁPB.
Az Európai Bizottság a papírtender mellett a magyar közbeszerzési törvény módosítását is kifogásolja, amely kimondja: az ajánlattevők bizonyos esetekben csak akkor támaszkodhatnak harmadik félre a szerződés teljesítésekor, ha az ajánlattevő többségi befolyást gyakorol felettük. A bizottság szerint ez nem áll összhangban az uniós közbeszerzési szabályokkal, amelyek viszont megengedik, hogy az ajánlattevő egy másik fél erőforrásaira is támaszkodhasson a köztük lévő kapcsolat típusától függetlenül. A magyar rendelkezés miatt olyanokat zárnak ki a tenderekből, akik az uniós előírásoknak megfelelnek. A bizottság két hivatalos felhívást küld Magyarországnak, és ha ezekre két hónapon belül nem kap kielégítő választ, akkor az ügyeket az Európai Bíróság elé utalják.

(Magyar Nemzet, 2010. március 20.)