eHETI KÖZBESZERZÉSI HÍRLEVÉL

KÖZBESZERZÉSI LEVELEK (szaklap)
A MA HATÁLYOS KÖZBESZERZÉSI JOGANYAG
MÉG TÖBB KÖZBESZERZÉS...

Tisztelt Olvasónk!

A Magyar Közbeszerzési Társaság heti hírlevele a társaság tagjainak készülő exkluzív összefoglaló, amely az előző hét közbeszerzési híradásait szemlézi.

KÖZBESZERZÉSI HÍREK

IT-szektor: több közbeszerzés kevesebb értékben

Összegezték a számítástechnikai szolgáltatásokkal kapcsolatos múlt évi közbeszerzéseket. Ezek szerint összesen 360 eljárást bonyolítottak le, 70 százalékkal többet, mint egy évvel korábban. A szerződések értéke viszont mintegy 30 százalékkal alatta maradt a 2008. évinek, számszerűen 104,6 milliárd forintra rúgott. Hasonló trend volt megfigyelhető az irodagép- és számítógép-beszerzéseknél is. Ezekből az elmúlt évi 104 eljárás nyertesei 16,6 milliárd forint megrendeléshez jutottak. A csaknem 105 milliárdos számítástechnikai ügylet mintegy 90 százalékánál a közigazgatási hivatalok, hatóságok, bíróságok voltak az ajánlatkérők. Ez a szféra volt a legjelentősebb vásárlója az iroda- és számítógépeknek is. Az előző csoportban a toplista első tíz helyezettje 25 milliárd forint, míg utóbbiban 5 milliárd forint értékű megrendeléshez jutott. Mindkét csoportban a nyertesek érték szerinti rangsorát a konzorciumok vezetik.

Újra kiírják a postaközponttendert

A Magyar Posta (MP) Zrt. eredménytelennek nyilvánította a Gödöllőre tervezett gépesített levélfeldolgozó és logisztikai központjának létesítésére kiírt tárgyalásos közbeszerzési eljárást. A döntést a társaság azzal indokolta, hogy a pályázatra egyetlen érvényes ajánlat sem érkezett. A tendert az MP újra kiírja majd, ám eddig ennek időpontját még nem közölték. A Posta januárban hirdette meg a közbeszerzési eljárást, amelyben kulcsrakész állapotban történő átadásra keresett fővállalkozót. A beruházás költségeit előzetesen mintegy hatmilliárd forintra becsülték. A nyertessel a 13 ezer négyzetméter alapterületű központ felépítésére és felszerelésére kötne szerződést a Posta. Korábban a központ üzembe helyezését 2011 második felére tervezték.
Az MP a napokban tárgyalásos közbeszerzési eljárást hirdetett 10 milliárd forintos folyószámlahitel biztosítására. A hitelfelvételt négy részre bontották, így részajánlatot is be lehet nyújtani. A részvételi jelentkezési határidő május 25-én jár le.

Békéscsabán a SADE Magyarország nyert

A békéscsabai képviselő-testület döntése értelmében a hárommilliárd forintot megközelítő ajánlatával az SI Konzorcium nyerte a város szennyvíztisztító telepének kivitelezési munkáira meghirdetett közbeszerzési eljárást. A nyílt eljáráson négy pályázó indult, közülük kettőt érvénytelennek nyilvánítottak. A munkálatok tervezett befejezési határideje, a próbaüzemet is beleszámítva, 2012 vége. A mostani döntéssel a csatornázás valamennyi munkálatára megvan a kivitelező. Korábban beszámoltunk arról, hogy a csatornahálózat kiépítésével, a nyílt közbeszerzési eljárást követően a fővárosi telephelyű SADE Magyarország Mélyépítő Kft.-t bízta meg az önkormányzat. E munkálatokat három ütemben hajtják végre, ezért minden részre külön lehetett pályázni. Mind a hármat a SADE nyerte. A kivitelezés költsége összesen 9 milliárd 402 millió forintra rúg.

A döntőbizottságra vár a Zöld Nyíl Projekt

A napokban tárgyalta a Közbeszerzési Döntőbizottság a miskolci Zöld Nyíl Projekt villamos- és PR-tendereinek ügyét. Korábban beszámoltunk róla, hogy a miskolci önkormányzat mind a két ügyben nyertest hirdetett, de ezeket a döntéseket a vesztes pályázók megtámadták. A villamosjármű-tender keretében 31 darab új gyártású, normál nyomtávú villamos leszállítása a tét. A pályázat nyertese az AnsaldoBreda villamosgyártó cég lett, ezt a döntést támadták meg. A PR-tender során a projekttel kapcsolatos feladatokra indítottak közbeszerzést, ebben a Zeus Kft.-t hirdették ki nyertesnek, de ezt a döntést is megtámadták. Információk szerint mindkét esetben május második hetében várható döntés.

Újabb tendereket nyert az Idom 2000

Egyedüli ajánlattevőként az Idom 2000 Konzulens Zrt. nyerte meg a Közigazgatási és Elektronikus Közszolgáltatások Központi Hivatala (KEKKH) közbeszerzési eljárását, amelyet az új bűnügyi nyilvántartási rendszer fejlesztésére írt ki. A céggel – áfa nélkül – 560 ezer euró, azaz mintegy 150 millió forint értékű szerződést kötnek. A nyertes cég feladata a kialakított új bűnügyi rendszer teljes funkcionalitásának eléréséhez szükséges fejlesztésekhez kapcsolódó migrációs, tesztelési, oktatási és applikációs feladatok ellátása, valamint a rendszerbevezetés fejlesztői támogatása..
A KEKKH újabb megállapodást kötött a céggel az adatkezelésében lévő szakrendszerek nyilvántartási feladatainak elvégzésére. A kizárólagos jogok védelmére hivatkozva csak ezzel a céggel tárgyalva, hirdetmény közzététele nélküli közbeszerzési eljáráson állapodtak meg; a szerződés értéke nettó 64 millió forint.

Saját kizárását kéri a vesztes

Abszurd módon saját kizárását kérte a Pécsi Tudományegyetem közbeszerzési eljárásából a vesztes. A daganatos betegek sugárkezelésében fontos szerepet játszó gyorsítót kívánt beszerezni a kiíró, és a milliárdos közbeszerzésre két cég jelentkezett. Az egyetem a kedvezőbb ajánlatot választotta, csakhogy a vesztes konzorcium jogorvoslattal élt, azzal érvelve, hogy őket ki kellett volna zárni az eljárás során, mert egy igazolást nem csatoltak. A 2009 áprilisában módosított közbeszerzési törvény szerint viszont, ha egy eljárásban több ajánlattevő nyújt be ajánlatot, de azok közül csak egy érvényes, az eljárást eredménytelennek kell nyilvánítani. Az egyetem kiadott közleménye szerint a vesztes konzorcium ajánlata formailag megfelelő volt, s azért szomorú a nem mindennapi fellebbezés, mert az eljárás elhúzódása veszélyeztetné a betegek ellátását. Nyilván ezzel magyarázható, hogy – lapinformációk szerint – a Pécsi Tudományegyetem szerződést kötött a nyertessel. Érvelésük szerint erre lehetőségük volt, mert a Közbeszerzési Döntőbizottság nem tiltotta meg a szerződés aláírását.

Debrecen: bíróság előtt a villamosbeszerzés

A közbeszerzésekről szóló törvény két paragrafusának több bekezdését is megsértette Debrecen önkormányzata és közlekedési vállalata, a DKV a 18 villamos beszerzésére kiírt pályázatban, emiatt a döntőbizottság a dokumentáció több pontját megsemmisítette – olvasható a KD határozatában. A döntőbizottság egymillió forint bírságot szabott ki, három elutasított pályázónak pedig egyenként 900 ezer forint igazgatási szolgáltatási díjat köteles fizetni az önkormányzat. Az eljárás folytatását a döntőbizottság ahhoz a feltételhez köti, hogy az ajánlatkérők a törvény előírásainak megfelelően határozzák meg a bírálati rész- és az alapszempontok tartalmát, illetve tegyék egyértelművé a kötelező műszaki előírásokat. Debrecen önkormányzata bíróságon támadja meg a KD-nak a város villamostenderével kapcsolatos döntését – közölte Pajna Zoltán, a város gazdasági ügyekért felelős alpolgármestere. A bírósági szakasszal párhuzamosan folytatódik a villamoskocsik beszerzése, mert már a mostani huzavona is két hónappal késlelteti a beruházás elkészültét.
A teljes projekt költsége 17,56 milliárd forint, ebből a 18 csuklós villamos beszerzése 8,46 milliárd forintot tesz ki.

Eljárás versenykorlátozó cégek ellen

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) előzetes értesítés nélküli helyszíni szemlét tartott a Color Tours Kft., a Kontakt-Busz Kft. és a T&J Busz Projekt Kft. székhelyén. Az előzetes adatok alapján feltételezhető, hogy a vállalkozások előzetesen tárgyaltak, és megállapodtak a Volánbusz Zrt. által 2007–2009-ben „menetrendszerű, közforgalmú autóbuszvonalak alvállalkozásba adása” tárgyában kiírt közbeszerzési eljárásokban követendő pályázati magatartásról – közölte a GVH. A megállapodások kiterjedhettek a nyertesekre, az ajánlati árakra vonatkozó egyeztetésekre és a pályázatok során követendő magatartásra. Ezek lehetővé tették a cégek számára magasabb szolgáltatási ár elérését. A GVH gyanúja szerint a vállalkozások megsértették mind a magyar, mind a közösségi szabályozás versenykorlátozó megállapodások tilalmára vonatkozó rendelkezéseit, ezért kettős jogalapon folyatják le az eljárást.

Nyertest hirdettek a KSH tenderén

Hat ajánlattevő közül a Stratis Vezetői és Informatikai Tanácsadó Kft.-t hirdette ki nyertesnek a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) azon a közbeszerzési eljáráson, amelyet a 2011-ben lebonyolítandó népszámlálás informatikai feladatainak szakértői támogatására írt ki. A céggel nettó 155 millió forint értékű szerződést kötnek – derül ki a KSH közbeszerzési tájékoztatójából. A cég feladata projektek felállítása és menedzselése; informatikai fejlesztések megvalósítására kiírandó közbeszerzési eljárások szakértői támogatása, a műszaki dokumentációk elkészítése, a tesztelések lebonyolítása. Várhatóan közbeszerzést írnak ki a digitális térképpel támogatott összeírást szervező alkalmazás készítésére, a kérdőívek internetes önkitöltését biztosító és a papíralapú kérdőívek adatbevitelét megvalósító alkalmazás készítésére, az összeírási és adatbeviteli folyamatokat felügyelő monitoring alkalmazása készítésére, valamint az infrastruktúra kialakítására és üzemeltetésére.

Hírek – röviden

A NIF Zrt. Budapest–Kelenföld–Tárnok vasútvonal építésére kiírt közbeszerzési eljáráson – jogorvoslatot követően – újraértékelték az öt pályázatot, amelyek közül csak egy volt érvényes. A hatályos törvény szerint így eredménytelen az eljárás. A NIF azonnali hatállyal megkezdi az új pályázat előkészítését. * Az informatikai központok kiépítésére régiónként másfél milliárd forintos támogatást nyújt az Unió. A tizenhárom jelentkező közül választották ki azt a hetet, amelyek gazdái lehetnek a régiós központoknak * Másfél milliárd forint követelését próbálja értékesíteni a MÁV-Start Zrt. Ekkora összeget blicceltek el ugyanis utasai három év alatt. A vasúttársaság a múlt év végén már meghirdette követelései értékesítésére a tendert, ez akkor érvénytelen lett. * Az ukrán Turboatom nevű cég szállítja a Paksi Atomerőműbe az első blokk turbinájának lapátjait. A tárgyalásos közbeszerzés keretében kiválasztott harkovi cég ellenszolgáltatásának értéke megközelítően 1,458 millió dollár. * Sikeresen nyert újabb tíz Fejér megyei település a rekultivációs pályázaton; a mintegy 2,1 milliárd forintról szóló projektre már kiírták a közbeszerzési eljárást. * A Terror Háza Múzeum porta- és élőerős őrzés-védelmi feladatainak ellátására indított közbeszerzést; május 17-éig lehet benyújtani az ajánlatokat. * Új közbeszerzési eljárást hirdetett meg a Pécsi Tudományegyetem a Science Building kutatóközpont kialakítására. A nyertes kivitelező júliusban kezdheti meg a munkát. * Várhatóan a héten írja ki újabb járműbeszerzési tenderét a Volánbusz Zrt., miután az előzőt visszavonták. * A Regöly és Tamási közötti 6,1 kilométeres kerékpárút megépítéséhez hamarosan megindítják a feltételes közbeszerzési eljárást: 211 millió forintos beruházásról van szó. * A Záhony térségi széles nyomtávú vontatóvágány-hálózat II. ütemének építésére kiírt közbeszerzési eljárás nyerteseként az Euro-Híd-Wiva Konzorciumot hirdette ki a NIF Zrt. A Közbeszerzési Döntőbizottság az EUROKAPU-2011 Konzorcium kérelmére jogorvoslati eljárást indított, és az ügy érdemi elbírálásáig a szerződés megkötését megtiltotta. * Az ászári tájház felújítására kiírt tendert a helyi székhelyű Gádor Kft. nyerte. * Csaknem 130 millió forint ráfordítással felújítják a nagycenki Széchenyi István Emlékmúzeumot és a kastélyparkot. A kivitelezőket közbeszerzési eljárás keretében választják ki. * Megközelítően félmilliárd forintos bruttó ajánlatával a Vemév-Szer Kft. lett a befutó a Veszprémi Főegyházmegye által meghirdetett közbeszerzési pályázaton. A püspökség a veszprémi vár egyik műemlék épületének átalakításával turisztikai látogatóközpontot kíván kialakítani.

KÖZBESZERZÉSI SAJTÓSZEMLE

Sajtószemlénk a magyar sajtóban megjelent hírek és információk kivonatolt és szerkesztett formája (az eredeti forrás mindenkori megjelölésével).

Változó közbeszerzés

Az uniós közbeszerzési eljárások átfogó felülvizsgálatát indítja el a következő években az Európai Bizottság. Legalább négyféle változásra lehet számítani. Brüsszelben szeretnék rugalmasabbá tenni a meglehetősen merev közbeszerzési szabályokat, és hangsúlyosabban megjelentetni az elbírálási folyamatban a környezetvédelmi szempontokat. Hozzá akarják igazítani a szabályozást az elektronikus közbeszerzés miatt átalakult realitásokhoz és a közszolgáltatások finanszírozásában végbement változásokhoz. Vélhetően a kis cégek „helyzetbe hozása” is kiemelt törekvés lesz.
Michel Barnier illetékes uniós biztos várhatóan a jövő év tavaszán áll elő az új szabályokkal, vagyis az üzleti szféra képviselőinek még egy év áll rendelkezésükre a lobbizáshoz. A tét óriási, hiszen az uniós GDP 17 százalékának felel meg az évente közbeszerzésekre fordított összeg. A mai magyar közbeszerzési szabályozás bonyolultsága pedig (sokak szerint betarthatatlansága is) sok területen éppen az uniós előírásokra vezethető vissza.
Az egyszerűsítés és a sokszor rendkívül vontatott közbeszerzési eljárások felgyorsítása is cél. Ám ez nem mehet sem az átláthatóság, sem a verseny rovására – hangsúlyozza a bizottság. Egy biztos: a mutyizás lehetőségeinek szélesítésében Brüsszel nem lesz partner.

(Világgazdaság, 2010. április 26.)

Hátrányban a hazaiak

A hazai közbeszerzéseken, elsősorban a nagy értékűek esetében, döntően külföldi tulajdonban lévő cégek jutnak megrendelésekhez. Az Európai Unió országaiban a közbeszerzési tendereken hetven százalékban a hazai cégek nyernek, nálunk ez az arány negyven százalék. Németországban, Franciaországban, de még Olaszországban is ritkán fordul elő, hogy egy állami megrendelést ne egy ottani cég nyerjen el. Nálunk a kis- és középvállalatok alvállalkozóként végezhetik el a munkát. A közbeszerzési eljárásokat általában úgy írják ki az állami vagy önkormányzati megrendelők, hogy az elbírálásnál döntően az ár számít. Ez különösen a pénzügyi válság idején mutatta meg kedvezőtlen hatását, hiszen a tenderen részt vevők nyomott árat ajánlottak, és ez leginkább annak kedvezett, akinek a külföldi cége kellő pénzügyi hátteret tudott nyújtani.
Bár az EU tiltja a diszkriminációt, Nyugat-Európában mégis el lehet érni, hogy a közbeszerzési tendereken honi cégek kerüljenek pozícióba. Mint azt az Építési Vállalkozások Országos Szövetségének alelnöke, Koji László elmondta: szeretnék például elérni, hogy az ajánlati árnak hatvan százaléknál ne legyen nagyobb súlya a versenytárgyalások értékelésénél. A hazai cégek érdekében enyhíteni kellene a pénzügyi feltételeken is. A kisebb tőkeerővel rendelkező cégek ugyanis gyakran hátrányba kerülnek a bankgaranciákra előírt szigorú feltételek és az előfinanszírozás miatt.

(Magyar Hírlap, 2010. április 28.)

Közbeszerzési összejátszások

Eddig 35 alkalommal marasztalt el vállalkozásokat jogerősen a bíróság közbeszerzéses kartellezés miatt. Akad köztük olyan cég, például a Strabag, amelyet már háromszor sújtott jogerős ítélet, és ezt több mint 3,9 milliárd forintja bánja. Szintén háromszor született pénzbefizetésre kötelező bírósági döntés a Synergon ellen, igaz, összbüntetése nem érte el a 32 millió forintot.
A jogsértő magatartások nem védhetők ki, legfeljebb számuk mérsékelhető – mondta Morvayné Vigh Katalin, a GVH főtanácsosa. A közbeszerzési piac alkalmas terep a vállalatok jogsértő összejátszására. A jogsértők módszere egyre kifinomultabb. Megosztják az érzékeny üzleti információkat, gyakran megállapodnak a legesélyesebb céggel, hogy ne induljon, elterjedt az ajánlat-visszatartás, a színlelt ajánlattétel, a körbenyerés. A jogsértés bizonyítása nehéz, és a cégek odafigyelnek arra, ne maradjon írásos nyoma titkos megállapodásaiknak.
Az ajánlatkérőnek vannak ugyan eszközei az összejátszás lehetőségének csökkentésére, de a rugalmatlan szabályozás mérsékli a mozgásterét. Jogos igény a közbeszerzések átláthatóságának további javítása, ám ez az ajánlattevők kartellezési esélyeit is növeli. Minél konkrétabban kötik meg a rendelkezések a kiíró kezét, annál inkább tudják a kartellezők, mit kell megkerülniük – véli a GVH főtanácsosa. Hozzátette: bár tavaly április óta a kiíró kötelezettsége, hogy gyanút keltő jelek esetén megkeresse a versenyhivatalt, eddig egyetlen ilyen bejelentést sem kaptak.

(Világgazdaság, 2010. április 28.)