eHETI KÖZBESZERZÉSI HÍRLEVÉL

KÖZBESZERZÉSI LEVELEK (szaklap)
A MA HATÁLYOS KÖZBESZERZÉSI JOGANYAG
MÉG TÖBB KÖZBESZERZÉS...

Tisztelt Olvasónk!

A Magyar Közbeszerzési Társaság heti hírlevele a társaság tagjainak készülő exkluzív összefoglaló, amely az előző hét közbeszerzési híradásait szemlézi.

KÖZBESZERZÉSI HÍREK

Javaslatokat várnak a közbeszerzési törvény módosításához

A Közbeszerzések Tanácsa (KT) azonosul azzal a gazdasági, társadalmi és politikai igénnyel, amely az közbeszerzési törvény módosítására, illetve teljes újraszabályozására irányul, ezért felhívással fordul a törvény szakértői átdolgozásával egyetértő, annak fejlesztéséhez, korszerűsítéséhez szakmai javaslatokkal rendelkező szervezetekhez, hogy fejtsék ki véleményüket – írta közleményében Bakonyi József, a KT elnöke. A közbeszerzési törvény értelmében a Közbeszerzések Tanácsának feladata, hogy a közérdeket, továbbá az ajánlatkérők és ajánlattevők érdekeit figyelembe véve, közreműködjön a közbeszerzési politika alakításában. A KT fontosnak tartja, hogy az elmúlt években a tanácsnál összegyűlt tapasztalatokat is hasznosítva kiküszöböljék a törvénynek a gazdasági életet – és különösen a kis- és középvállalatok tevékenységét – nehezítő elemeit, és érvényesülhessen a haladéktalan változásokra irányuló kormányzati akarat. A KT ezért elengedhetetlennek tartja a párbeszéd megkezdését, amelyben részt vehetnek a tanácsba tagokat delegáló szervezetek – így az ajánlatkérők és az ajánlattevők –, továbbá a közbeszerzési eljárások folyamatában közreműködő egyéb intézmények, érdekközösségek, civil szervezetek is. A javaslatokat május 20-ig várják a KT titkárságára.

Az új miniszter egyszerűsítené a közbeszerzést

A hazai és az uniós fejlesztési források gyors és hatékony felhasználását, a közbeszerzés egyszerűsítését és az EU keretein belül a magyar vállalkozások előnyhöz juttatását sorolta egyebek között a legfontosabb feladatok közé Fellegi Tamás leendő fejlesztési miniszter. A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium tárcavezető posztjának várományosa az állami vagyongazdálkodással kapcsolatosan kifejtette: nem zárható ki a privatizáció, de nem ez a fő stratégiai irány, hanem az állami vagyon értékének növelése a cél. Konkrétumokat a leendő miniszter a kormányalakítás után ígért, ám megjegyezte: a miniszter feladata, hogy az állami vagyont megvédje az oligarchától a magánérdekekkel szemben. Arra a kérdésre, hogy a 2013-ig szóló európai költségvetésben van-e még elegendő mozgástér a fejlesztésekre, a miniszter azt válaszolta: reméli, hogy a hírekkel ellentétben van pénz, adott esetben pedig a kormány Brüsszelhez fordul a Nemzeti Fejlesztési Terv módosítása érdekében. Emlékeztetőül: a Nemzeti Fejlesztési Minisztériumhoz tartozik majd az állami vagyongazdálkodás, az infokommunikáció, valamint a belföldi és az európai uniós fejlesztések.

Újraindult az eszközbeszerzési pályázat

Tízmilliárd forintos kerettel újraindult az eszközbeszerzési támogatás, amelynek keretében legalább egy, legfeljebb húszmillió forint vissza nem térítendő támogatás igényelhető, 30-50 százalékos támogatási intenzitással. A Nemzeti Fejlesztési Ügynökséghez eddig már kétmilliárd forint értékű igény érkezett. A támogatás technológiai fejlesztést eredményező beruházásokra igényelhető. Új vagy három évnél nem régebbi használt eszköz beszerzésére, információs technológia fejlesztésére, domainregisztrációra és a hozzá kapcsolódó honlapkészítésre, valamint minőség-, környezet- és irányítási, vezetési hitelesítési rendszerek, szabványok bevezetésére és tanúsítására vehető igénybe. A többi között az alábbi gépekre, eszközökre igényelhető támogatás: számítógépek, irodatechnika, földmunka- és rakodógépek, kőzúzógépek, úthenger, targonca, CNC-esztergagépek, asztalosipari gépek, orvosi eszközök, nyomdai gépek, szoftverek, a médiaiparhoz kapcsolódó berendezések, élelmiszer-ipari gépek, különböző termelést szolgáló gépek és eszközök.

Milliárdos médiatender a döntőbizottság előtt

A Közbeszerzési Döntőbizottság (KD) elé került az a milliárdos médiatender, amelyet az Államadósság Kezelő Központ (ÁAK) hirdetett meg. Lapinformációk szerint a jogorvoslati kérelmet az egyik pályázó cég, a PanMeda Western Kft. nyújtotta be, mivel elfogadhatatlannak találta, hogy éppen a túl alacsony jutaléka miatt zárták ki a versenyből. A kizárás nyomán annak a Berg Média Kft.-nek sikerült egyedül talpon maradnia, amely két év óta zsinórban nyeri el az állami cég pályázatait. A 792 millió és 1,584 milliárd forint közötti értéket képviselő pályázat ellen beadott jogorvoslati kérelem tényét az ÁKK és a Közbeszerzési Döntőbizottság megerősítette. A KD-tárgyalásra várhatóan a héten kerül sor, ekkor dől el, hogy az ÁKK jogellenesen járt-e el, mivel az érvénytelenné nyilvánított pályázatok miatt csak egyetlen cég maradt állva, és az államadóság-kezelő végül nem hirdetett győztest. (További részletek a lapszemle rovatban.)

Könyvvizsgálói jelentés kell az elszámoláshoz

A telephelyfejlesztést megvalósító projektgazdáknak tanácsos időben felkészülni arra, hogy 50 millió forintnál nagyobb európai uniós támogatás esetén a végelszámoláshoz könyvvizsgálói jelentést kell csatolniuk. Ezeknél a programoknál ősszel indul a végelszámolások időszaka. Lényeges tehát, hogy a projektgazdák időben felkészüljenek rá, és olyan céget bízzanak meg a munkával, amely képes gyorsan és hatékonyan teljesíteni a feladatot. Az Unió a tagállamok hatáskörébe utalja, miként ellenőrzik a közösségi támogatást elnyert projektek végrehajtását. A tagállamokon belül pedig az irányító hatóságok felelnek azért, hogy milyen módon biztosítják az EU által előírt ellenőrzés teljesítését. A tavaly meghirdetett telephely-fejlesztési pályázatokon 470 projekt nyert európai uniós támogatást. Ez a konstrukció az egyik legnépszerűbb: összesen 40,3 milliárd forint igény érkezett, végül 23 milliárd forint támogatást ítéltek meg. A felhasználásról szóló szakszerű könyvvizsgálói jelentés elkészítésével az érintettek elejét vehetik a támogatás visszafizetése kockázatának.

Közbeszerzés előtt az ASP-fejlesztések

Körülbelül 250-féle önkormányzati hatósági ügyintézés válik lehetővé a lakosság és a vállalkozások számára az interneten is a jövő év második felétől. Addigra ugyanis kiépítik a regionális ASP-központok hálózatát, amelyhez uniós támogatás igénybevételével csatlakozhatnak 2013 első félévéig a települések. Ezt követően erre csak piaci alapon lesz majd lehetőségük. A regionális informatikai központok kiépítésére, amelyre régiónként másfél milliárd forint uniós támogatást biztosít az Új Magyarország fejlesztési terv, pályázni lehetett. A hét régióban összesen tizenhárom város versengett, és a következők nyertek: Debrecen, Érd, Miskolc, Pécs, Szeged, Székesfehérvár és Szombathely. Több önkormányzat már a fejlesztéssel kapcsolatos közbeszerzési felhívás közzétételére készül, ez ugyanis feltétele a támogatási szerződés megkötésének. Az ASP-központok lényege: egy központi szerverre telepítik az alkalmazásokat, amelyeket az ország területén lévő felhasználók (önkormányzatok, gazdasági társaságok) az interneten keresztül érnek el. Ebben a működési modellben a felhasználók mentesülnek a rendszerfejlesztési, telepítési, üzemeltetési, verziókövetési, mentési feladatoktól.

Balatonring: visszavont útépítési tender

Nem nyújt hitelt a Magyar Fejlesztési Bank (MFB) a Sávolyra tervezett MotoGP-pálya beruházásához, ezért elegendő forrás híján egyelőre nem épül meg a versenypálya-komplexum. Az MFB – a tavaly októberben hozott kormánydöntés szerint – 80 százalékos állami kezességvállalás mellett összesen 15,3 milliárd forint hitelt nyújtott volna a beruházáshoz. Az ugyancsak tavalyi szándék szerint a Magyar Turizmus Zrt. tíz év alatt összesen 20 milliárd forintot fizetett volna a nemzetközi MotoGP-versenyek itthoni rendezési jogáért. Az állami finanszírozási háttér megszűnését követően a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. visszavonta a Sávolyon, a Balatonring megközelítéséhez szükséges útépítésre kiírt közbeszerzési pályázatot. Az eredeti kiírás szerint az autópálya-csomópontot kötötték volna össze a 7-es számú főúttal.

Milliárdos borsodi kórház-rekonstrukciók

A miskolci „Kiscsillagpont Kórház” pályázata elnyerte a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség 4 milliárd 641 millió forintos támogatási pályázatát. A támogatási szerződést hamarosan aláírják, ezt követően megkezdődnek a közbeszerzési eljárások – tájékoztatott dr. Kovács Zoltán ügyvezető igazgató. A beruházás – a központi sebészeti, technológiai tömb kiépítése és a kapcsolódó épületek rekonstrukciója – kivitelezésének ideje a szerződéskötéstől számított 24 hónap. A megyében más település egészségügyi intézményei is jelentős támogatáshoz jutnak. A Sátoraljaújhelyi Erzsébet Kórházat 1 milliárd 483 millió forinttal támogatják, az Ózdi Kórház pályázata pedig, miután a rendelkezésre álló forrás kimerült, tartaléklistára került.

Hírek – röviden

A Nemzeti Vagyongazdálkodási Tanács elfogadta a Volánbusz Zrt. 2010. évi üzleti tervét, amely tartalmazza – közbeszerzési eljárás keretében – hatvan alacsony padlós elővárosi autóbusz megrendelését. * Bontani kezdte az M7-es autópálya egyik zalakomári mellékútját a vállalkozó, mert fél éve nem fizették ki a munkája után járó 86 millió forint felét. A megrendelés ugyanis hatlépcsős alvállalkozói láncon keresztül jutott el a tényleges munkavégzőhöz, s a lánc ötödik tagját jelentő Nyírút Kft. vezetőjét időközben letartóztatásba helyezték. A két éve elfogadott közbeszerzési törvény szerint ilyesmi nem fordulhatott volna elő, az állam ugyanis e szerint csak akkor fizethet a kivitelezőknek, ha igazolják, hogy alvállalkozóikkal szemben már rendezték tartozásukat. * A váci Jávorszky Kórház felújítására megjelent közbeszerzési felhívást követően a bejáráson öt pályázó vett részt, és mindegyik kiváltotta az ajánlattételi dokumentációt. Ezek: PORR Építőipari Kft., REKON Zrt., HÉROSZ Zrt., ZÁÉV Zrt. STRABAG MML Kft. * A békési önkormányzat a számítások szerint 10 százalékot takarít meg azzal, hogy közbeszerzési eljárás keretében választotta ki intézményei élelmiszer-beszállítóit. * Lapáncsa 50 millió forintot nyert kultúrháza felújításához, a kivitelezésre közbeszerzési eljárást indítanak. * Közbeszerzési pályázaton választják ki a Kerkafalva és Szatta közötti összekötő út felújításának elvégzőjét. * Szabadbattyán: integrált közösségi és szolgáltatóteret alakítanak ki, a beruházásra hamarosan tendert indítanak. * Sárbogárdon a képviselő-testület megtárgyalta az óvoda felújításával és az útfelújításokkal kapcsolatos közbeszerzési eljárás részleteit. * Korábbi döntését megváltoztatva, a Magyar Televízió közvetíti az augusztusi budapesti úszó- és a balatonfüredi hosszútávúszó-Európa-bajnokságot. A kuratórium jóváhagyta a szükséges eszközök bérlésére vonatkozó közbeszerzési eljárás megindítását. * A Kisbéri Többcélú Kistérségi társulás hét közbeszerzési eljárás előkészítésén munkálkodik. * A magyar–szerb határon lévő Ásotthalomnál megnyílhat a határátkelőhely, miután a két ország illetékesei elfogadták a szükséges útépítésekkel kapcsolatos tervezési pályázatot. A közbeszerzés után akár már ebben az évben megkezdődhet a másfél millió eurós beruházás. * Drávafokon felújítják a művelődési házat; a kivitelezésre hamarosan kiírják a közbeszerzési pályázatot. * Négy ajánlat érkezett a mezőberényi városközpont rehabilitációjára kiírt eljárásra, hamarosan döntenek a kivitelező kiválasztásáról. * Félidejéhez érkezett a 2007 és 2013 közötti EU-s költségvetési időszak. Az Államreform Operatív Program első három évét értékelve Bálint Ákos főigazgató adott tájékoztatót. Eszerint az Ekop 107 milliárd forintos keretének csaknem felét, 51 milliárdot lekötöttek, és 16,2 milliárdot már ki is fizettek. Az Árop esetében a 42 milliárdos keretből 15,2 milliárd van lekötve, és 5,9 milliárd forint kifizetésére került sor.

KÖZBESZERZÉSI SAJTÓSZEMLE

Sajtószemlénk a magyar sajtóban megjelent hírek és információk kivonatolt és szerkesztett formája (az eredeti forrás mindenkori megjelölésével).

Kiteljesedett a fedezetkezelő intézménye

Sok kritika kíséri a fedezetkezelői intézményről szóló kormányrendeletet. Elképzelhető, hogy újabb módosításokra kerül sor, abban azonban egyetértenek a pártok, hogy a lánctartozások további növekedésének megállításához szükség van a fedezetkezelőre.
A fedezetkezelő működésének különös szabályait a 191/2009 (IX. 15.) kormányrendelet szabályozza. Az építtetői fedezetkezelő az építési szerződésben meghatározott ellenérték pénzügyi fedezetének és a kivitelező által nyújtott biztosíték összegének kezelője. Fedezetkezelőt a közbeszerzési törvény hatálya alá tartozó, 90 millió forint értékhatárt elérő vagy azt meghaladó építési beruházásnál, illetve április elsejétől a Kbt. hatálya alá nem tartozó, de a közösségi értékhatárt elérő vagy azt meghaladó értékű építőipari kivitelezési tevékenység megvalósulása esetén kell alkalmazni. Az építtetői fedezetkezelői feladatokat a Kbt. hatálya alá tartozó építéseknél a Magyar Államkincstár látja el. A másik esetben az építtető és a fővállalkozó kivitelező választása szerint a kincstár vagy fizetési számla vezetésére jogosult pénzforgalmi szolgáltató lesz a fedezetkezelő. Uniós vagy költségvetési forrás felhasználásával megvalósuló beruházásnál egy úgynevezett közreműködő szervezet is korlátozottan bevonható a fedezetkezelői tevékenységbe. Az építtetői fedezetkezelő kötelező működése az építési szerződés hatálybalépésétől a birtokbaadást vagy a tevékenység befejezését követő elszámolás lezárásáig terjed.
Az építői fedezetkezelés díját az építtető köteles fizetni. Ugyancsak neki kell gondoskodnia arról, hogy az építőipari kivitelezői tevékenység szerződés szerinti ellenértékének megfelelő fedezet az építési szerződés hatályának beálltakor igazolhatóan rendelkezésre álljon. A fedezet forrása saját erő, hitel vagy pénzkölcsön, pályázati támogatás, valamint költségvetési előirányzat lehet. Ha az építtető nem helyezi el a szükséges fedezetet, a fővállalkozó kivitelező jogosult harminc napra leállni. Ha ezután sem érkezik meg az összeg, a szerződés felmondható, és a fővállalkozó jogosult felmerült költségei megtérítéséhez.
Az építtetői fedezetkezelő közreműködése esetén a fővállalkozó kivitelező alvállalkozói nyilvántartást kell vezessen, amely tartalmazza az alvállalkozói szerződések adatait is. A fővállalkozó kivitelező a vele szerződéses viszonyban álló alvállalkozó kivitelező esedékes számlája kiegyenlítéséből köteles visszatartani az alvállalkozó kivitelező teljesítésében részt vevő további alvállalkozók határidőre ki nem egyenlített követelésének megfelelő összeget. A fedezetkezelő vezeti a fedezetkezelői számlát, a rajta tartott összeget, tájékoztatja az építtetőt és a fővállalkozó kivitelezőt a szerződés alapján rendelkezésre álló fedezet mértékéről, változásáról és a teljesítés utáni kifizetésről.

(Ingatlanbefektetés, 2010. május 1.)

Botrányba fulladt ÁKK-tender

Az Államadósság Kezelő Központ milliárdos médiatenderéből azért zártak ki egy pályázót, mert túl alacsonynak ítélték az általa kért ügynöki jutalék összegét. A versenyből így kieső cég megtámadta a kiíró döntését a Közbeszerzési Döntőbizottságnál.
A reklámügynökségek körében a tendert megkülönböztetett figyelem kísérte, s ennek nem csak az volt az oka, hogy az ÁKK meglehetősen magas értékre írta ki a pályázatot. Kifogásolták, hogy az államadósság-kezelő az összetett jelentkezési anyag elkészítésére mindössze egy hónapos határidőt hagyott, a követelmények pedig meglehetősen szigorúnak tűntek. Csak az pályázhatott, aki 2008-ban és 2009-ben legalább 750 millió forintos forgalmat ért el. Cserébe az ÁKK 2012 áprilisáig érvényes szerződést ígért. A Berg Média Budapest 2006-ban 600 millió forint értékű, míg 2008-ban 800 millió és egymilliárd forint közötti ÁKK-megbízás nyertese lett. A társság korábban a Nemzeti Fejlesztési Ügynökségtől is több megbízáshoz jutott: 2008-ban 366 millióért, míg 2009-ben 200 millióért segédkezett az uniós források eredményes végrehajtásáról szóló kampányban. A Berg Média emellett más állami intézmények médiakampányának sorát vezényelte le az elmúlt években. Tavaly például 900 milliós megrendelést kapott a Hungarofest Nemzeti Rendezvényszervező Kht.-tól, 2007-ben pedig 180 millió forintért végezte az agrártárca és a Magyar Gazdaságfejlesztési Központ Zrt. médiavásárlásait. Az állami cégek ebben az évben sem állították le médiatendereiket: a Magyar Turizmus Zrt. például kommunikációs pályázatot írt ki nettó ötmilliárd forint értékben, amelyet a Mediaedge:cia Hungary Kft. és az I.M.G. Inter Media Group Kft. nyert meg. Az állami kommunikációs és reklám-felületvásárlási megbízások másik két nagy befutó cége az Insomnia Kft. és a Mindshare ügynökségek voltak. Az előbbi egymilliárdos megbízást nyert a Vidékfejlesztési, Képzési és Szaktanácsadási Intézettől, utóbbi pedig a Nemzeti Fejlesztési Ügynökségnél tarolt.

(Magyar Nemzet, 2010. május 8.)