eHETI KÖZBESZERZÉSI HÍRLEVÉL

KÖZBESZERZÉSI LEVELEK (szaklap)
A MA HATÁLYOS KÖZBESZERZÉSI JOGANYAG
MÉG TÖBB KÖZBESZERZÉS...

Tisztelt Olvasónk!

A Magyar Közbeszerzési Társaság heti hírlevele a társaság tagjainak készülő exkluzív összefoglaló, amely az előző hét közbeszerzési híradásait szemlézi.

KÖZBESZERZÉSI HÍREK

Javaslatokat várnak a törvénymódosításhoz

A közbeszerzési eljárások hatékonyabbá és tisztábbá tétele érdekében a Közbeszerzések Tanácsa (KT) felhívást tett közzé a közbeszerzésekben érintett társadalmi és szakmai szervezetek számára, hogy vegyenek részt a közbeszerzésekről szóló jogszabály átdolgozására irányuló műhelymunkában. A javaslatokkal és véleményekkel rendelkező szervezetek május 20-ig regisztrálhatják magukat, illetve küldhetik el észrevételeiket a KT e-mail vagy postai címére. A tanács azonosul azzal a gazdasági, társadalmi és politikai igénnyel, amely a közbeszerzési törvény módosítására, illetve teljes újragondolására, újraszabályozására irányul, és fontosnak tartja, hogy az elmúlt esztendőkben a tanácsnál összegeződött gyakorlati tapasztalatokat is hasznosítva kiküszöböljék a törvénynek a gazdasági életet, különösen a kis- és középvállalkozások tevékenységét nehezítő szabályait, és érvényesülhessen a haladéktalan változtatásokra irányuló kormányzati akarat – olvasható Bakonyi Józsefnek, a KT elnökének felhívásában.

IT-támogatás a korrupció elleni reformhoz

Szakmai javaslatokkal segítené az új kormány korrupcióellenes tevékenységét a Transparency International (TI) – közölték a szervezet vezetői. Marschall József regionális igazgató szerint a megalakuló új kormány erős politikai mandátuma lehetővé tesz azoknak a reformoknak a megvalósítását, amelyek jelentősen visszaszoríthatják a korrupciót. Ennek nagyságát éves szinten 400 milliárd forintra becsülik, s ha nem tesznek ellene, tovább romlik Magyarország versenyképessége. Javaslataik között szerepel a párt- és kampányfinanszírozás, valamint a közbeszerzési rendszer átalakítása, a nyilvánosság erősítése. Tausz Péter, a TI Magyarország munkatársa elmondta: javaslataikat már elküldték a leendő miniszterelnöknek, Orbán Viktornak és Matolcsy Györgynek, a Gazdasági Minisztérium majdani vezetőjének. Közös jogalkotásra hívják fel a kormány tagjait, mert szeretnének partnerek lenni abban, hogy az „azonnali intézkedések” mielőbb megszülethessenek.

Eljárás a Mol ellen

A Gazdasági Versenyhivatal eljárást indított a Mol Nyrt. ellen gazdasági erőfölénnyel való visszaélés tilalmának feltételezett megsértése miatt. Felmerült a gyanú, hogy a társaság 2006. január 1. óta alkalmazott nagykereskedelmi árai túlzottan magasnak minősülnek, és ennek érezhető hatása lehet a kiskereskedelmi árakra is.
A versenyfelügyeleti eljárás megindítása nem jelenti annak kimondását, hogy a vállalkozás a jogsértést elkövette – közölték a GVH-nál, hozzátéve: az eljárás a tények tisztázására, a feltételezett jogsértés elkövetésnek bizonyítására irányul, amely magában foglalja az erőfölény és a visszaélésszerűség vizsgálatát is. A versenytörvény szerint az eljárás befejezésének határideje hat hónap, ami – az ügy bonyolultságától függően – két alkalommal, legfeljebb hat hónappal még meghosszabbítható. A GVH a Mollal szemben korábban már két erőfölényes, egy versenykorlátozó megállapodásra vonatkozó, valamint egy fogyasztói döntések tisztességtelen befolyásolásának tilalmába ütköző magatartással kapcsolatos eljárást folytatott le, amelyeket jogsértés megállapítása nélkül zártak le.

Megsemmisítették a HungaroControl tenderét

A HungaroControl Magyar Légiforgalmi Szolgálat Zrt. érvénytelen ajánlatot hirdetett ki győztesnek az irányító központjának kivitelezésére kiírt közbeszerzésben, ezért a Közbeszerzési Döntőbizottság az eredményt megsemmisítette, és 3 millió forintra bírságolta. A szolgálat nem ért egyet a kifogással, panaszával várhatóan bírósághoz fordul, az viszont már biztos, hogy késni fog az új légiforgalmi központ megépítése.
A kétfordulós közbeszerzés első, részvételi jelentkezési fordulójában hatan pályáztak, közülük hármat hívott fel ajánlattételre a HungaroControl. Ezek a következők voltak: Hunép Capital-Bau Kft.–HBF Építőipari Kft. mint közös ajánlattevő, Swietelsky–KÖZGÉP Konzorcium, valamint a Market Építő Zrt. A kiíró a Hunépet és partnerét hirdette ki nyertesnek, a Swietelsky–KÖZGÉP Konzorcium ajánlatát érvényesnek, míg a Marketét érvénytelennek minősítette. Ez utóbbi cég azért fordult a döntőbizottsághoz, mert véleménye szerint ajánlata érvényes volt, viszont szerinte a nyertes ajánlatot kellett volna érvénytelennek nyilvánítani. A KD megvizsgálta a panasztevő kizárását okozó öt érvénytelenségi okot, és megállapította, hogy négy esetben jogos volt a kizárás. A vizsgálat során az is kiderült azonban, hogy a nyertes bankgaranciája csak április 15-ig volt érvényes.

Újra kell értékelni az M3-as tenderét

A Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. által az M3-as autópályának a 49. számú főút és Vásárosnamény közötti szakaszára kiírt nyílt közbeszerzést újra kell értékelni – mondta ki a Közbeszerzési Döntőbizottság, és hárommillió forint bírságot is kiszabott az ajánlatkérőre. A határozat a Nemzetközi Vegyépszer Zrt. jogorvoslati kérelmére született. A szóban forgó autópálya-szakasz tenderére nyolc ajánlat érkezett. A kiíró a Porr Kft. vezette PT M3 Konzorciumot nyertesnek, négy ajánlatot pedig érvénytelennek nyilvánított. Ez utóbbiak között volt a jogorvoslatot kérő is, aki azt kifogásolta, hogy a NIF nem egyértelműen adta meg a szükséges géplánc megkövetelt teljesítményét, és őt azért zárta ki, mert pályázatában nem dokumentálta a szükséges teljesítményt. A KD viszont megállapította, hogy a Vegyépszer gépe a kért teljesítmény többszörösére is képes. A versenyből kizárt cég más pontokban is támadta az eljárást, de ezeknek nem adott helyt a döntőbizottság. Azt viszont elérte, hogy az eljárást lezáró döntést a KD megsemmisítette, és arra kötelezte a kiírót, hogy értékelje újra az ajánlatokat.

Budapest Szíve: a korábbi kivitelező nyert

A Bau Holding 2000 Zrt. és a Reneszánsz Kőfaragó Zrt. alkotta konzorcium folytathatja tovább a Budapest szíve program fejlesztéseit, miután egyedüli ajánlattevőként megnyerte a fővárosi önkormányzat erre kiírt, nyílt közbeszerzési eljárását. A cégek fővállalkozásában készült el a program első üteme is, amelynek keretében 5,5 milliárd forint ráfordítással felújították a Belváros utcáit és tereit. A program keretében most újabb két kiemelt projektre pályázott és nyert a konzorcium összesen 4,1 milliárdos forintos ajánlatával. A cégekkel az önkormányzat megkötötte a szerződést. A kivitelezést a Március 15. tér északi részén 2011. február 23-ig, míg az Astoria és az Anker köz között április 30-ig kell befejeznie a nyertes konzorciumnak. E szakaszokon megújulnak a gyalogos- és zöldfelületek, közutak, kerékpárutak, a közvilágítás és az utcai berendezések, valamint a Károly körúton a villamospályák is.

Hatvan: a héten nyertest hirdetnek

Nem „fagyasztották” be a csatornahálózat harmadik ütemére elnyert uniós támogatást, folytatódik a beruházás – tájékoztatott Érsek Zsolt, Hatvan polgármestere. A gesztor település vezetője elmondta: az ecsédi, az apci és az újhatvani településeken másfél hónap múlva elkezdődnek a munkálatok. A szerződést már aláírták, és lezajlott a közbeszerzési eljárás első fordulója is. A tíz jelentkező közül négy szerepelt sikerrel, hat pályázatát elutasították. Ezek egyike megtámadta a döntést. Az eljárás második fordulójára május 21-én kerül sor, ekkor nevezik meg a nyertest. Ezt a dátumot húsznapos jogorvoslati határidő követi, majd elkezdődhet a tényleges építés. Rózsaszentmártonban önállóan építik meg a hálózatot; a településen is megkezdődött az ezzel kapcsolatos közbeszerzési eljárás.

Útépítés: szerződés 13 milliárdról

A Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. megkötötte a Győr és Szeleste közötti kétszer kétsávos, M85-M86 számmal jelzett autóút előkészítésére az európai uniós támogatási szerződést. E szerint az állami cég 13 milliárd forintot fordíthat a 71 kilométer hosszú szakasz tanulmány-, engedélyezési és kivitelezési tervei elkészíttetésére, engedélyeztetésére, a közbeszerzési eljárások lebonyolítására, valamint a régészeti feltárások kifizetésére. A NIF tájékoztatása szerint a Győr–Enese szakasz építése egy év múlva, az Enese–Csorna szakaszé 2011 harmadik negyedévében, a csornai elkerülő úté a jövő év végén kezdődhet meg. Csorna és Szeleste között viszont 2012 előtt biztosan nem vonulnak fel az útépítő gépek. A teljes beruházás várhatóan 70-75 milliárd forintba kerül. A Győr–Enese közötti hét kilométeres szakaszra a kivitelezési tendert várhatóan még ez évben meghirdetik. A Csorna–Szeleste szakaszra jelenleg az engedélyezési és kiviteli tervező kiválasztása zajlik

Hírek – röviden

A Fővárosi Közgyűlés döntése értelmében a XVII. és a XVIII. kerületben folytatódik a csatornafejlesztés. Pestszentimrén csaknem 47 kilométer , Pestszentlőrincen pedig több mint 41 kilométer gerinccsatornát fektetnek le. A rendszer üzemeltetéséhez négy szennyvízátemelő is épül A kivitelezésre közbeszerzési eljárást indítanak. * Egyetlen ajánlattevőként a Mol Nyrt. nyerte a Nemzetbiztonsági Szolgálat által üzemanyag szállítására kiírt hirdetmény nélküli tárgyalásos közbeszerzést. * A Magyar Televízió kuratóriuma jóváhagyta az úszó-Eb közvetítéséhez szükséges eszközök bérlésére vonatkozó közbeszerzési eljárás megindítását. * Ács önkormányzata két óvoda és két általános iskola felújítására nyert 230 millió forint támogatást. Az iskolák kivitelezési munkáinak elvégzésére a helyi Forduló Kft. adta a legjobb ajánlatot, és nyert. * A Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. megkötötte a kivitelezői szerződést a Csepel-szigeti gerincút M0 autóút és Lórév közötti szakasz I. ütem építésére kiírt közbeszerzési eljárás nyertesével, a Csepel Szigeti Gerincút Konzorciummal. A szerződés összege 1,137 milliárd forint. * Közbeszerzési eljárás keretében az OTP Bank Nyrt. elnyerte Szentlőrinc önkormányzatának számlavezetését és finanszírozását. * Leghamarabb ősszel kezdődhet el a győri Petz Kórház tizennégymilliárdos fejlesztése. A csúszás oka a közbeszerzési eljárás elhúzódása, a tendert várhatóan május végén hirdetik meg. * Balástán a bekötőút felújítására kiírt közbeszerzési eljárást a Probart Kft. Nyerte. * Az egyik legnagyobb környezetvédelmi beruházásra kerül sor Zemplénben: a több mint 4,5 milliárdos program kivitelezésére a nyár végén írják ki a közbeszerzési eljárásokat. * A zalaegerszegi önkormányzat tavaly 43 közbeszerzési eljárást bonyolított le. * A FlyBalaton repülőtér környezetvédelmi kármentesítésére közbeszerzési eljárást indítanak. * Megszüntette a nyomozást a BRFK Gazdaságvédelmi Főosztálya a Margit híd ügyében. A határozat szerint a közbeszerzési eljárás során a hidat felújító Mh 2009 Konzorciumban részt vevő cégek elleni kartellgyanú nem volt megalapozott. * Ötszázmillió forint uniós támogatással megújul Szob város főtere. * A közbeszerzési eljárások lezárása után körülbelül félmilliárd forint értékű beruházás kezdődhet meg a mohácsi kórházban. * A 12 milliárdos szegedi kórházberuházás kiviteli tervei elkészültek, várhatóan egy hónap múlva indulhat a közbeszerzési eljárás. * Házkutatást tartott a rendőrség a Pécsi Tudományegyetemen; a nyomozók zár alá vették a 2008–2010 évi teljes beszerzési és közbeszerzési dokumentációt is.

KÖZBESZERZÉSI SAJTÓSZEMLE

Sajtószemlénk a magyar sajtóban megjelent hírek és információk kivonatolt és szerkesztett formája (az eredeti forrás mindenkori megjelölésével).

Újabb front a korrupció ellen

A Transparency International antikorrupciós javaslatcsomagot tett le a leendő kormány asztalára. A csomag öt alappillérre épül, és a TI együttműködést ajánl a megvalósítására. Peter Eigen, a nemzetközi szervezet alapítója szerint az új kormánynak megvan a strukturális reformok megvalósításához szükséges parlamenti többsége, ezért a lehetőség adott a korrupció elleni hatékony fellépésre.
A professzor egykor a Világbank programmenedzsereként döbbent rá, hogy a Föld szegény területein oly fontos gazdasági fejlesztés eredményeit miként teszi tönkre a gazdag világ elképesztő és szégyenteljes konszenzusa, a szisztematikus korrupció. A TI legnagyobb feladatának tartja, hogy igyekszik meggyőzni a világ elitjét, nem folytathatják a visszaéléseket. Mint mondta, ezermilliárd dollár folyik el évente a korrupt ügyleteken. A fejlődő országok adósságának egyharmada korrupcióból ered. És ez csak a jéghegy csúcsa.
Szerencsére mára mind gyakoribb a számonkérés, Németországban például az utóbbi években több mint száz esetben álltak büntetőbíróság elé a jogsértők. Miközben sokan korrumpálódnak, számos cég küzd a visszaélések ellen. Kérdésre válaszolva a professzor kifejtette: az üzleti forgalom szereplői egyszerre jogsértők, meg áldozatok is. A gazdaság tisztességes szereplői –nemegyszer okkal – tartanak a politikai szférától.
Marschall Miklós, a szervezet európai és közép-ázsiai regionális igazgatója azt hangsúlyozta, hogy a korrupciós kockázatok csökkentése nélkül Magyarország versenyképessége és gazdasági mutatói nem javulhatnak. A közbeszerzéseket a korrupció melegágaként szokták aposztrofálni, nem véletlenül: a tenderek 65-75 százaléka visszaélésekkel érintett, ezek 25 százalékkal drágítják a beszerzéseket. A számítások szerint 2008-ban 400 milliárd forint, azaz a GDP másfél százaléka lett volna megtakarítható korrupciómentes eljárásokkal. Szükség van új közbeszerzési törvényre és új intézményrendszerre.

(Világgazdaság, 2010. május 11.)

Még csak kérdőjeleket ír a Biztos kéz

A Magyar Államkincstárnál húsz fedezetkezelő számlát nyitottak, és tíz szerződés van előkészítés alatt – egyelőre ennyit tudni a kötelezővé tett Biztos kéz programról. Az uniós vagy állami pénzből épülő projektek körében elsőként a 90 millió forintot meghaladó közúti beruházások esetén, január elsejétől valamennyi ilyen közbeszerzési pályázatnál, április elseje óta pedig az 1,5 milliárd forintnál többe kerülő magánberuházások számára is kötelező a fedezetkezelő bevonása. A beruházásban részt vevő összes vállalkozó kifizetésének biztosítását szolgáló rendszer az ÉVOSZ elnöke, Tolnay Tibor szerint alkalmatlan hivatásának betöltésére. Mindenekelőtt alapvető gond, hogy az új rendszer nem szünteti meg az irreálisan alacsony vállalási ár problémáját. Pedig a lánctartozások oka éppen az, hogy számos beruházás megpályázásánál az egyetlen döntési szempont a minél alacsonyabb, a reálisnál 20-30 százalékkal kisebb vállalási ár, ami eleve nem fedezi az összes vállalkozás munkájának díját.
A jelenlegi becslések szerint – mert pontos kimutatás nincs – 300-400 milliárd forintos nagyságrendű lehet az építőiparban a körbetartozások értéke, aminek legalább a fele olyan pénz, ami már sosem térül meg. A három-öt évig húzódó pereskedés és az időközben kiürített projektcégek miatt a kifizetetlen vállalkozások tömege megy tönkre.
A Biztos kézben előírt kötelező fedezetkezelést a kincstár vagy kereskedelmi bankok végzik, akik az egyes munkaszakaszok után fizetnek a fedezetből. Csakhogy az utólagos finanszírozással működő uniós projekteknél eleve problémás, hogy a fővállalkozó megelőlegezze a munka teljes ellenértékét a fedezetkezelő számára, a másik nagy gond pedig az, hogy az adóhatóság a vállalkozás számlájára érkező pénzt rögtön leemeli, ha adótartozása van, vagyis már nem tud tovább fizetni alvállalkozójának. A várakozások szerint a következő negyed-fél évben fog kiderülni, hogy miként működik a Biztos kéz, a programban részt vevő vállalkozások még csak most indulnak. Ők is és a kincstár is egyelőre tanulják a folyamatot.

(Népszabadság, 2010. május 12.)

Mi hajtja Falus Ferencet?

Alig több mint egy hónapos beadási határidővel újabb közbeszerzést írt ki az Országos Tisztifőorvosi Hivatal (OTH) immunkémiai humán székletvér kimutatására alkalmas reagensekre és kiegészítőkre, a tender követelményeinek minden bizonnyal egyetlen cég, a Diagon Kft. felel meg. Az OTH ugyanis alkalmatlannak minősíti azt az ajánlattevőt, amely az elmúlt három évben nem rendelkezik évente legalább egy darab, minimum száz személy szűrésére elegendő alkalmas reagens szállítására vonatkozó referenciával. Ezzel a kikötéssel az egyedüli befutó Kern József cége lehet, hiszen előzőleg is ez szállított. A dolog szépséghibája azonban az, hogy a többiekkel szembeni versenyelőnyét nem versenyben szerezte, hanem azzal, hogy pályáztatás nélkül tőle vásároltak.
Az OTH a feltételek kiszabását azzal indokolta, hogy „a referenciaigény standard mértékű ilyen termék szállításánál, bármely EU-országban teljesített referencia elfogadható, könnyen teljesíthető”. A rövid határidőt pedig azzal magyarázzák, hogy az egészségügyi kormányzat rendelkezése szerint a vastagbélszűrési programot 2010. június 30-ig teljesíteni kell, ám ezt a határidőt – az OTH kérésére – október 31-ig meghosszabbították. A teszt tenderdokumentációja az Unió hivatalos lapjában megjelent, így öt hét állt rendelkezésre a pályázat elkészítésére, vagyis a közbeszerzési törvény rendelkezéseivel a megszabott ajánlattételi határidő teljes mértékben összhangban van – állítják a Diagonnál.

(Magyar Nemzet, 2010. május 13.)