eHETI KÖZBESZERZÉSI HÍRLEVÉL

KÖZBESZERZÉSI LEVELEK (szaklap)
A MA HATÁLYOS KÖZBESZERZÉSI JOGANYAG
MÉG TÖBB KÖZBESZERZÉS...

Tisztelt Olvasónk!

A Magyar Közbeszerzési Társaság heti hírlevele a társaság tagjainak készülő exkluzív összefoglaló, amely az előző hét közbeszerzési híradásait szemlézi.

KÖZBESZERZÉSI HÍREK

Közbeszerzési fordulat?

Gazdasági konzultációt tartott a Fidesz, amelyen Matolcsy György leendő nemzetgazdasági miniszter közölte: az üzleti élet által öt évvel ezelőtt elfogadott javaslatcsomag – egy kivétellel – ma is aktuális. Így érvényben van a következő kilenc kritérium: kiszámítható gazdaságpolitika, az élőmunkát terhelő járulékok megfelezése, az egykulcsos jövedelemadó, a családi adózás bevezetése, a kis adók eltörlése, a kis- és középvállalkozások tőkejuttatásainak visszaállítása, a közbeszerzési fordulat, a körbetartozások leállítása, a kiskereskedelemben az egy hónapos fizetési határidő bevezetése, a bürokráciaellenes csomag. Egyetlen kivétel az euró 2010. évi bevezetésére vonatkozó javaslat. Demján Sándor szerint elengedhetetlen a foglalkoztatás bővítése, és radikálisan változtatni kell az oktatáson, mert jelenleg alacsony a műszaki és tudományos értelmiség aránya, és növelni kell a szakmunkások arányát is. A Varga Mihály által vezetett tényfeltáró bizottság június első hetére készíti el jelentését, és ezt követően a parlament elé kerülő javaslatokban már visszaköszönhetnek a gazdasági konzultáción felvetett javaslatok.

M43-as: szerződést bont a beruházó

Betelt a pohár az alvállalkozóknál; mivel a fővállalkozók egyikétől, a Szeviép Zrt.-től nem kapták meg járandóságukat, bontani kezdték az M43-as főút felett átvezető autópálya-szakasz töltését. A beruházó Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő (NIF) Zrt. pedig közölte: előkészítés alatt áll a szerződéstől való elállása a Tisza M43 Konzorciummal. Ennek vezetője a spanyol Sedesa S.A., tagjai a Hídépítő Zrt. és a csődvédelem alatt álló szegedi Szeviép. Ez utóbbi csaknem 3 milliárd forinttal tartozik alvállalkozóinak, akik abban reménykedtek, hogy a konzorciumvezető cég átvállalja a tartozásokat. Csakhogy a NIF Zrt. is hiába kérte a konzorcium másik két tagját, hogy egyetemlegesen vállaljanak felelősséget a kifizetésekért. Most a szabálytalanságokra és a kárvesztésre hivatkozva kíván szerződést bontani. Botka László, Szeged polgármestere a beruházót a lehetséges legszigorúbb lépésre kérte. A Szeviép azzal magyarázza a helyzetet, hogy a cégnek saját erőből kellett elvégeznie az M43-as autópályán több olyan pótmunkát, amelyek az eredeti tervben nem szerepeltek.

Eredménytelen a BKV járműtendere?

Nagy valószínűséggel eredménytelennek nyilvánítja a BKV a tavaly júliusban kis városi autóbuszok üzemeltetésére kiírt közbeszerzési eljárását. Ennek jele, hogy már február végén eredményt akart hirdetni a közlekedési társaság negyven midibusz alvállalkozói üzemeltetésére indított közbeszerzésén, ám a pályázat lezárása azóta is húzódik. A tenderre a következő cégek adtak be pályázatot: a Volánbusz Zrt., a Vértes és a Körös Volán, az Orangeways, a Panoráma Tourist Kft., a VT-Transman Kft., és az Inter Tan-Ker Zrt. Egyikük járműve nem felelt meg a kívánalmaknak, de még vizsgálják, hogy alternatív megoldással versenyben maradhat-e. A kiírónak nyilván érdeke, hogy az esetleges liciten minél jobb árat tudjon kialkudni. Bennfentesek szerint valószínű, hogy csak hat pályázóval folytatódik a tender, sőt nagy az esélye annak, hogy eredménytelennek minősítik. Pedig a tét évi mintegy másfél milliárd forint. A BKV egyébként azokra a vonalakra keres alvállalkozókat, ahol öreg járműparkja már nem felel meg a követelményeknek.

Önkormányzatok kötvényadóssága

A napokban jelent meg az önkormányzatok által kibocsátott kötvényekről szóló, nagy visszhangot kiváltó PricewaterhouseCoopers-elemzés, amely szerint „a jövőben várhatóan egyre nagyobb nehézséget fog okozni pénzügyi kötelezettségeik teljesítése”. Szakértők a helyhatóságok tömeges csődjét vizionálják, s emiatt állami intézkedéseket sürgetnek. A szektor összes adóssága ugyanis közelíti az 1100 milliárd forintot, aminek körülbelül a felét 2006 után bocsátották ki. A 2007–2008-ban kibocsátott kötvények törlesztése most vált aktuálissá. A HVG kimutatása szerint a legnagyobb kötvényadóssága Hódmezővásárhelynek van, 13,6 milliárd forint. Szolnok városa és Békés megye több mint 10-10 milliárd forint, Kecskemét és Dunaújváros pedig 9-9 milliárd forint értékű kötvényt bocsátott ki. Az idén 30 milliárd visszafizetése válik esedékessé, 2011-től pedig már évente 50-60 milliárd forint. Az önkormányzatok hiányzó forrásainak előteremtésére kézenfekvő megoldásnak ígérkezett a kötvénykibocsátás, mert az értékesítésükből befolyt összeg bármilyen célra felhasználható.

Repülőtéri tender: nyert a KÉSZ Építő

A Ferihegyi repülőtér új terminálépületének, a SkyCourtnak (Égi Udvar) megépítésére kiírt közbeszerzési eljárást a szegedi székhelyű KÉSZ Építő Zrt. nyerte, összesen mintegy 200 millió euró, azaz körülbelül 54 milliárd forint értékben. Ezzel megkezdődött az építkezés leglátványosabb szakasza, a kagyló formájú tető befedése. A hatalmas tartószerkezetet futballpályányi fém- és tükrözésmentes üvegfelülettel vonják be. Az új „Égi Udvar” egyes elkészült részeit már ez év végén birtokba vehetik az utasok. A BA 2012-ig több mint 261 millió eurót (jelenlegi árfolyamon mintegy 70 milliárd forint) fektet be a repülőtér infrastruktúrájának bővítésébe és korszerűsítésébe.

Építőipari helyzetkép

A KSH gyorsjelentése szerint az év első negyedében 10,2 százalékkal csökkent az építőipar teljesítménye a múlt év azonos időszakához képest. Reménykeltő adat viszont, hogy a márciusban kötött új szerződések volumene 35,3 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbi szintet, ezen belül az épületek építésére kötötteké 62 százalékkal. Szakemberek szerint ez a statisztika azt jelenti, hogy az ágazat az idén éri el a mélypontot. A szerződésállomány növekedése ugyanis a kivitelezésben csak 2011-ben jelentkezhet – mondta Koji László, az ÉVOSZ alelnöke. Szerinte az jelentene egyedüli reményt, ha az új kormány felgyorsítaná az uniós projektek előkészítését. Nehezíti az ágazat helyzetét a lánctartozás és a közbeszerzési piacon való kiszolgáltatottság. A vállalkozások „kamikáze” árképzéssel próbálnak felszínen maradni, eleve bekalkulálják, hogy nem fizetik ki az alvállalkozókat vagy a beszállítókat. A tisztulást pedig nem segíti a peres eljárások hossza sem – véli Nagyiványi András, a VIV Zrt. vezérigazgatója.

Gyors közbeszerzés – bírsággal

A Közbeszerzési Döntőbizottság kétmillió forintra bírságolta a HungaroControl Magyar Légiforgalmi Szolgálat Zrt.-t, mivel hirdetmény nélküli közbeszerzésen kötött egy évre szóló felelősségbiztosítást. A döntésről korábban beszámoltunk, és most nem az összeg mértéke, hanem a közbeszerzési törvény értelmezése miatt térünk vissza az ügyre.
A cég még februárban kétfordulós tárgyalásos közbeszerzést hirdetett egy évre szóló biztosításra, amelyre két ajánlattevő jelentkezett. Ezen az Union Vienna Insurance Group Biztosító Zrt. nettó 1,419 millió dolláros, míg az Allianz Hungária Zrt. és a Chartis Europe S.A. magyarországi fióktelepe közösen 2,224 millió dolláros ajánlatot tett, amit a tárgyalás során 1,399 millió dollárra csökkentett. Az Union azonban az eljárás során nem adta be a kért hiánypótlást, így jelentkezését érvénytelennek nyilvánították. A közbeszerzési törvény szerint így – miután csak egy érvényes ajánlattevő maradt versenyben – nem lehetett szerződést kötni. A HungaroControl úgy oldotta meg a helyzetet, hogy napokon belül új, hirdetmény nélküli közbeszerzést indított, amelyre az Allianz–Chartis-párost hívta meg, és a szerződést március 25-én, az eredmény kihirdetése napján meg is kötötték a felek. Csakhogy a KD álláspontja szerint ilyen rövid határidős eljárási forma esetén csak a szükséges minimális időre lehetett volna szerződni, ebben az esetben negyed- vagy fél évre.

Szombathely: ötmilliárdos kórház-fejlesztés

Szombathelyen a Markusovszky Kórház vezetői bejelentették: az intézmény 4,785 milliárd forintot nyert a Társadalmi Infrastruktúra Operatív Program keretében, s ezt az összeget a megyei önkormányzat további 700 millió forinttal pótolja ki. A pénzből új gyógyítótömb épül, és korszerű műszereket szereznek be. Arra számítanak, hogy a támogatási szerződést június-júliusban aláírják, és azt követően elindítják a közbeszerzési eljárásokat. A tájékoztatás szerint ezen a projekten kívül egy rehabilitációs pályázat és az onkológiai tömb műszerfelújításának pályázata is napirenden van. Ha ezek is sikerrel járnak, akkor összesen kilencmilliárd forintból fejleszthetik a kórházat. A mostani projekt keretében elsősorban a belgyógyászati tömb rekonstrukciójára kerül sor.

Előkészületben ezer autóbusz közbeszerzése

Ezer autóbusz lecserélése aktuális a BKV-nál, a cég keresi annak lehetőségét, hogy ezt milyen konstrukcióban valósítsa meg. Az ehhez szükséges közbeszerzési pályázat előkészületei megkezdődtek, és a társaság vezetése szerint amint rendelkezésre áll a vásárláshoz szükséges fedezet, elindítják a tendert. Két hazai gyártású csuklós busz – egy Ikarus modell és a győri Credo járműve – tesztjét kezdték meg. Mindkét jármű környezetbarát Euro5-ös motorral szerelt, légkondicionált és kifejezetten nagyvárosi forgalomra tervezett. A közbeszerzési törvény nem teszi lehetővé, hogy a megrendelő hazai gyártót részesítsen előnyben, de jó minőségű termékkel a magyar cégek ismét felvehetik a versenyt a külföldiekkel. Ezt remélik a múlt hónapban a Közlekedéstudományi Intézet és 19 autóbuszgyártó vállalat tömörüléseként megalakult Magyar Autóbuszgyártó Klaszter keretén belüli együttműködéstől. A járművek tervezésénél és gyártásánál elsődleges szempont a hazai részegységek felhasználása.

Hírek – röviden

Dunaújváros önkormányzata ötmilliárd forint működési célú hitelre ír ki közbeszerzési eljárást, mégpedig gyorsított eljáráson. * Közösségi ház épül a főváros XIII. kerületében, a számítások szerint 3,5 milliárd forint ráfordítással. * Hódmezővásárhelyen az elmúlt három évben összesen 130 közbeszerzési eljárást folytattak le, és jelenleg 23 beruházás zajlik a városban, amelyek teljes értéke meghaladja a hatmilliárd forintot. Ennek mintegy 80 százaléka uniós és állami támogatás.. * Makó: a város és öt községet érintő szennyvízprogram beruházása mintegy 14 milliárd forint felhasználásával valósul meg: az első részfeladatokra kiírták a közbeszerzési pályázatokat. * A képviselő-testület megtárgyalta a Királyi séta – Történelmi utazás Székesfehérváron elnevezésű projekttel kapcsolatosan induló közbeszerzési eljárás részleteit. * Mintegy ötmilliárd forint értékű beruházással új központi tömböt alakítanak ki a miskolci Semmelweis Kórház területén; a munkálatok a közbeszerzési eljárás lefolytatása után, várhatóan nyár végén kezdődnek. * Romhányban 835 millió forint használható fel a tervezett szennyvízberuházásra. A közbeszerzési eljárást kiírták, eredményhirdetésre június 15-én kerül sor. * A Kaposvári Egyetemen 2,9 milliárd forintos előirányzattal új tudásközpontot alakítanak ki, a kivitelezés és a beszerzések a szükséges tenderek lebonyolítását követően kezdődnek. * Regionális operatív program keretében 428 millió forint támogatást nyert Eger városa fürdőjének korszerűsítésére és bővítésére. * Balassagyarmaton a városközpont rehabilitációjára indított közbeszerzési eljárás eredményhirdetése júliusban várható, ezt követően ősszel kezdődnek a munkálatok. * Aláírták a zsombói bölcsőde 165 millió forintos beruházásának támogatási szerződését, a kivitelező kiválasztására közbeszerzési eljárást indítanak.* Állítólag egy laptopbeszerzést és egy építkezés finanszírozását véli jogsértőnek az a névtelen bejelentő, akinek levele nyomán vizsgálja a rendőrség a Pécsi Tudományegyetem felnőttképzési karának gazdálkodását. * Közlekedésfejlesztésre nyert 162 ezer eurós támogatást Gyula; az összeg felhasználásával a többi között a határon átívelő közlekedést fejlesztik. * A mosoni belváros felújítására 725 millió forintot költ a település: az önkormányzat már lefolytatta a szükséges közbeszerzési eljárásokat, és a kivitelezőkkel előszerződést kötött. * Közbeszerzési eljáráson választotta ki a BKV a CIB Bankot és a KDB Bankot, amelyektől összesen ötmilliárd forint vállalatfinanszírozási hitelt vesz fel a BKV.

KÖZBESZERZÉSI SAJTÓSZEMLE

Sajtószemlénk a magyar sajtóban megjelent hírek és információk kivonatolt és szerkesztett formája (az eredeti forrás mindenkori megjelölésével).

Mit vár a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara az új kormánytól?

A címben feltett kérdésre Parragh László, az MKIK elnöke csokorba szedte a választ. Szerinte az uniós forrásokat minél inkább gazdaságfejlesztésre kell átcsoportosítani, a jelenlegi felhasználás hibás célokat – presztízsberuházásokat – tartalmaz, túlkomplikált a feltételrendszer, önjáró az intézményrendszer. Megemlítette: az Új Magyarország Fejlesztési Tervhez kapcsolódóan 15 szervezet 44 irodával működik közre, a program végrehajtásában pedig már 306 iroda kapott szerepet! Úgy vélte, ki kell jelölni a gazdaságpolitikai prioritásokat, nagyobb támogatást kell nyújtani a termelőszféra részére, és átláthatóbbá kell tenni a pályázati rendszert.
Elengedhetetlen az adminisztráció- és a bürokráciacsökkentés, ma ez a teher már eléri a GDP 6,8 százalékát. Azonnal felülvizsgálatra szorul a pályázatok pénzügyi elszámolása, elengedhetetlen a közbeszerzések újraszabályozása. Kiemelt terület kell legyen az adózás és adatszolgáltatás átalakítása. Ennek megfelelően csökkenteni kell az adónemek számát, szűkíteni az adóalap-csökkentő (növelő) jogcímeket, és szükséges az adóadminisztráció drasztikus lefaragása.
Meg kell határozni a munkahelyteremtéshez elengedhetetlen prioritásokat, módosítani kell a Munka Törvénykönyvét, erősíteni a rugalmas foglalkoztatási formákat, módosítani a csökkent munkaképességűek, az alkalmi munkavállalók foglalkoztatásának előírásait. Az elnök megállapítása szerint hazánkban rossz a szakmaszervezet, nem megfelelő a fizikai munkák társadalmi presztízse. Bonyolultak és átláthatatlanok a kis- és középvállalkozásokat támogató hitelprogramok. Parragh László bejelentette: a jövőben erőteljesebb kamarai szerepvállalásra készülnek.

(Napló, 2010. május 17.)

A nagyok is pályázhatnak

Hamarosan megjelenik a komplex vállalatitechnológia-fejlesztést támogató kiírás, amelyre a nagy cégek is pályázhatnak. A hatmilliárd forintos előirányzott keretből a kiíró Nemzeti Fejlesztési Ügynökség becslése szerint15–35 projekt juthat európai uniós forráshoz. A beadásra azonban igen rövid idő áll rendelkezésre: június 1-jétől augusztus 2-ig várják a pályázatokat. A támogatandó tevékenységek körébe tartozik az eszközbeszerzés, az infrastrukturális és ingatlanberuházás, az eszközbeszerzéshez kapcsolódó ingatlan bérleti díja, a gyártási licenc, gyártási know-how beszerzések, az információs technológia fejlesztése, a piacra jutás, valamint a humánerőforrás-fejlesztés és a tanácsadás igénybevétele is. A projekt megvalósítását a benyújtást követő napon a pályázó saját felelősségre megkezdheti. Amennyiben közbeszerzési eljárásra van szükség, úgy fokozott figyelmet kell fordítani arra, hogy a projekt megkezdését jelentő, a projekt tárgyára vonatkozó megrendelés időpontja nem előzheti meg a közbeszerzési eljárás lefolytatását.
Fel kell hívni a figyelmet, hogy a kiírás keretében nem támogatható a Közép-Magyarország régió területén megvalósuló fejlesztés. A támogatási mérték Észak-Magyarország, Észak-Alföld, Dél-Alföld és Dél-Dunántúl tervezési-statisztikai régióban 50, Közép-Dunántúlon 40, Nyugat-Dunántúlon 30 százalékos lehet. Az igényelhető támogatás összege 150–400 millió forint. A kiírás szerint a pályázónak a projekt elszámolható összköltségének legalább 25 százalékát kitevő igazolt saját forrással kell rendelkeznie. Ez lehet bankbetét, tagi és magánkölcsön, a projekt megvalósítása érdekében végrehajtott tőkeemelés vagy zárt végű pénzügyi lízing. Jó hír, hogy a konstrukció keretében indokolt esetben előleget kaphat a megítélt támogatás 25 százaléka erejéig.

(Világgazdaság, 2010. május 17.)

Megújítást és szakmai együttműködést kezdeményez a Közbeszerzések Tanácsa

A közbeszerzést ért különböző kritikákkal és a jövőbeni feladatokkal kapcsolatosan fejtette ki véleményét Bakonyi József, a Közbeszerzések Tanácsának elnöke. Indításként leszögezi: nem a közbeszerzés korrupt, hanem a közpénzek felhasználása. A Tanács feladata, hogy a közérdeket, az ajánlatkérők és az ajánlattevők érdekeit figyelembe véve hatékonyan közreműködjön a közbeszerzési politika alakításában, elősegítve a közpénzek nyilvános és átlátható módon történő felhasználását.
– Engem 2009 októberében választottak meg a Tanács elnökévé. Folytatva mindazt a munkát, amelyet a közbeszerzési rendszer elmúlt 15 éve takar, megtartva annak minden pozitív vonását, keresem a működés modernizálásának, a szervezet jogalkalmazókhoz közelítésének új elemeit – írja Bakonyi József, és kifejti: a fókuszváltást egyszerre több jelenség és tény is indokolja, részben a közbeszerzéssel szembeni társadalmi-gazdasági kritikák, részben a közbeszerzést újradefiniálni kívánó törekvések. Az elnök véleménye szerint a közbeszerzések szabályozásának, irányításának, felügyeletének és ellenőrzésének meg kell maradnia azon a gazdasági, társadalmi síkon, amelyre ezek az eljárások létrejöttek. Nem indokolt sem hivatali, sem igazságszolgáltatási területre átterelődnie. Ezt a funkciót a KT kellő szinten képes ellátni. A korrupció ellen viszont indokolt akár a már meglévő szabályok szigorításával fellépni. Ma már elkerülhetetlen a közbeszerzési szabályozás jelentős mértékű újragondolása. A közbeszerzés jövője tehát egyaránt szól a modernizációról, a korrupciós lehetőségek minimalizálásáról, de leginkább azokról a szereplőkről – ajánlatkérők, ajánlattevők, tanácsadók –, akikkel a Közbeszerzések Tanácsa nap mint nap kapcsolatban van. Közvetítő és érdekegyeztető szerepünk ebben sokat segíthet, függetlenül törvényi kötelezettségeinktől – írja Bakonyi József.

(Napi Gazdaság, 2010. május 20.)