eHETI KÖZBESZERZÉSI HÍRLEVÉL

Aktuális képzések, konferenciák:
KÖZBESZERZÉSI LEVELEK (szaklap)
A MA HATÁLYOS KÖZBESZERZÉSI JOGANYAG
MÉG TÖBB KÖZBESZERZÉS...

Tisztelt Olvasónk!

A Magyar Közbeszerzési Társaság heti hírlevele a társaság tagjainak készülő exkluzív összefoglaló, amely az előző hét közbeszerzési híradásait szemlézi.

KÖZBESZERZÉSI HÍREK

Közbeszerzéseknél nem kell fedezetkezelő

A közbeszerzési törvény módosításának legtöbb eleme szeptember 15-étől lép hatályba. Így az a tétel is, amely az építtetői fedezetkezelő bevonása helyett lépcsőzetes rendszer bevezetésével oldja meg a vállalkozók kifizetését, megelőzve ezzel a lánctartozások kialakulását. A változás lényege: a folyamat első felében a megbízó egyenlíti ki az alvállalkozó felé fennálló tartozását annak az alvállalkozónak a részére, aki a generálkivitelezővel szerződéses kapcsolatban áll. A teljes ellenértéket a generálkivitelező csak azt követően kapja meg, ha a megbízó által kifizetett összegből valamennyi alvállalkozó követelését számlákkal igazoltan kielégítette. Az új rendszer a közbeszerzési eljárásokban így kiváltja az építtetői fedezetkezelő alkalmazását. A szakértők azonban felhívják a figyelmet, hogy a magánberuházások esetében – ha a jogszabályi feltételek fennállnak – továbbra is alkalmazni kell fedezetkezelőt. A jogszabályváltozáshoz kapcsolódó hír, hogy a törvény előírásainak megfelelően szeptember 6-án tartja ülését az újjáalakuló Közbeszerzések Tanácsa, amely megválasztja elnökét és alelnökét.

Eredményhirdetés a korrupciós térkép tenderén

Az Állami Számvevőszék (ÁSZ) a korrupciós kockázatok feltérképezését támogató elektronikus adatfelvevő, -feldolgozó és térképi megjelenítő rendszer fejlesztésére írt ki közbeszerzési eljárást, amelyet az Inter-Map Térinformatikai Tanácsadó Iroda Kft. nyert meg.
A munkát az Államreform Operatív Program egyik projektjeként hirdették meg. Az Európai Szociális Alap által támogatott program célja a korrupciós kockázatok térképen történő megjelenítése. A nyertes feladata a szoftver fejlesztése, telepítése, beüzemelése mellett a rendszerhasználat oktatása, az üzembe helyezését követően pedig a felhasználói támogatás biztosítása. Az ajánlatkérő 30 millió forintra becsülte az ellenértéket, a nyertes 18,375 millió forintos árajánlatával jutott a megrendeléshez. Rajta kívül ajánlatot tett még az eGov Tanácsadó Kft., a Geoview Systems Kft. és az ESRI Magyarország Kft. (További részletek a lapszemle rovatban.)

Új közbeszerzés széles nyomsávra

Miután a Közbeszerzési Döntőbizottság (KD) megsemmisítette a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő (NIF) Zrt. által a Záhony térségi széles nyomsávú vágányhálózat felújítására kiírt eljárást lezáró döntést, a NIF új közbeszerzési eljárás lefolytatásáról döntött. Az előző tenderre négy ajánlat érkezett, és a NIF az Euro-Híd-Wiva Konzorciumot hirdette ki győztesnek. Két pályázó jogorvoslatért a KD-hez fordult, és a döntőbizottság megalapozottnak találta azt a kifogást, hogy a nyertes csak a hulladékelszállításra adott be igazolást, kezelésre és elhelyezésre viszont nem, így arra hiánypótlást kell kérni. A nyertes a megkívánt nyilatkozatokat nem konzorciumként, hanem a tagok nyilatkozataiként adta be, így ezeket a hiányosságokat is pótolni kell. Ugyancsak hiányzik a nyertes munkavédelmi nyilatkozata, ez szintén pótlandó. A KD új értékelésre kötelezte a NIF-et, és hárommillió forintra meg is bírságolta. Az infrastruktúra-fejlesztő azonban az újraértékelés helyett új közbeszerzés kiírását választotta.

A KÉSZ Zrt. nyerte a szakképzési pályázatot

Jelentős uniós támogatással valósul meg a Dél-budai TISZK (Térségi Integrált Szakképző Központ); a kivitelezői szerződést a közbeszerzési pályázaton nyertes KÉSZ Építő és Szerelő Zrt.-vel aláírták. A társaság a XI. kerületi Fehérvári úti épület rekonstrukciójára kiírt közbeszerzési pályázatot bruttó 541,8 millió forintos ajánlatával nyerte meg. A kivitelezéssel 2011 januárjára kell elkészülnie. A teljes projekt összes költsége meghaladja az 1,1 milliárd forintot, ebből az uniós támogatás több mint 850 millió forintot, a fővárosi önrész pedig 250 millió forintot képvisel. A térségi program keretében több mint húsz új, műhellyel és mérőteremmel ellátott gyakorlati képzőhelyet alakítanak ki a fővárosban, ezzel megújul a projektben részt vevő öt budapesti szakiskola gyakorlati képzési rendszere és a felnőttképzés.

Milliárdos városrekonstrukciós közbeszerzések előtt

Eger városa több ütemben összesen 4,5 milliárd forintos rekonstrukciós beruházást valósít meg, amelyből 3,6 milliárd az uniós támogatás. Már túl vannak a sikeres első pályázati fordulón, készülnek az engedélyezési tervek, és a téli hónapokban bonyolítják le a közbeszerzési eljárásokat. Így várhatóan tavasszal indulhatnak a felújítási munkálatok. Valószínűleg az ősszel Keszthelyen is elkezdődhet a Fő tér rehabilitációjának előkészítése, a nagyobb léptékű munkák megkezdésére pedig a most folyó közbeszerzési eljárások lezárása után kerülhet sor. A tervek szerint 2012 tavaszára kell bejezni a rekonstrukciót, amely 1,2 milliárd forintba kerül, s ebből 529 millió forint az uniós támogatás. A megújítási program második ütemének első fordulóján is túl vannak, ettől félmilliárd forint pályázati forrást remélnek.

A termelőtől a felhasználóig – közbeszerzés nélkül

Szeptember 15-étől nem vonatkozik a közbeszerzési kötelezettség a nyers húsra, a zöldségre, a gyümölcsre, a tejre és tejtermékekre, mézre, tojásra és a gabonára. A Vidékfejlesztési Minisztérium tájékoztatása szerint a közétkeztetést végző intézmények – bölcsődék, óvodák, iskolák, hivatalok, egészségügyi intézmények – közbeszerzés nélkül, közvetlenül a helyi termelőktől megvásárolhatják a felsorolt élelmiszer-alapanyagokat. A kereskedelmi lánc lerövidülésével jelentősen nőnek a helyi termelők piacra jutási lehetőségei, a beszerzők pedig olcsóbban juthatnak hozzá a frissebb főzési alapanyagokhoz. Az sem utolsó szempont, hogy a szállításhoz lényegesen kevesebb üzemanyagot használnak fel, és kevesebb csomagolóanyagra lesz szükség. A lánckereskedelem kiiktatásával közvetlenül összekapcsolódnak az élelmiszer-előállítók és -feldolgozók a közélelmezési konyhákkal.

A hónap végéig felülvizsgálják a PPP-szerződéseket

Várhatóan szeptember végére fejezi be a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium a PPP-beruházások felülvizsgálatát. A tárca tájékoztatása szerint több mint száz ilyen megállapodást tekintenek át, s egyes esetekben már lépéseket is tettek. Az elmúlt hónapban szigorították az autópálya-üzemeltetési szerződések ellenőrzését, az ezekben foglalt kötelezettségeket következetesen számon kérik a magáncégeken. Megkezdték például az M6-os autópálya műszaki felülvizsgálatát. A közelmúlt PPP-s fejlesztései több kívánnivalót is hagytak maguk után: a nemzetközi átlagnál lényegesen drágábbak voltak, és a kockázatokat rendszerint egyedül az állam viselte. Az Állami Számvevőszék nemrég lefolytatott vizsgálata megállapította, hogy az utóbbi időszak egyes PPP-beruházásai az indokoltnak többszörösébe kerültek. (További részletek a lapszemle rovatban.)

Uniós veszteségek szabálytalanságok miatt

Egy év alatt ötszörösére nőtt a szabálytalanul kifizetett uniós támogatások összege, a közbeszerzési szabálytalanságok miatt pedig 66,6 milliárd forintot veszítettünk 2004 óta – olvasható az Állami Számvevőszék jelentésében. Az ÁSZ ellenőrzése idején a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség, valamint a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal kezelte az uniós támogatásoknak mintegy 90 százalékát, ezért a számvevők elsősorban őket vizsgálták. Egyébként uniós kifizetésekkel összesen hét intézmény foglalkozik Magyarországon. A vizsgálat megállapítása szerint a legjellemzőbb szabálytalanságok: a közbeszerzési törvény megsértése, eltérés az engedélyezett projektektől, jogosulatlan költségek elszámolása, a területalapú támogatások túligénylése. Ezek miatt a fejlesztési ügynökség és a vidékfejlesztési hivatal együtt 33,1 milliárd forintot követel vissza a kedvezményezettektől. (További részletek a lapszemle rovatban.)

Villamosprojekt revizori kifogásokkal

A Tiba Zsolt, Budapest főjegyzője által elrendelt revizori vizsgálat a 1-es és a 3-as villamos pályájának meghosszabbításával kapcsolatban több elmarasztalást tartalmaz. Megállapítja: a közbeszerzési eljárás lefolytatásához szükséges tanácsadó kiválasztása nem a jogszabályoknak megfelelően történt. A tervezőt hibás teljesítés esetén sem terheli semmilyen jogkövetkezmény. További kifogásként a főjegyző megállapítja: több kockázati tényezőt nem hárítottak el, a projekt kockázatkezelésének menetét pedig ki sem alakították.

Hírek – röviden

A Duna–Tisza közi Nagytérségi Hulladékgazdálkodási Program keretében megvalósult beruházás üzemeltetésére kiírt közbeszerzési eljárást az Alföld Konzorcium nyerte. * Nagykőrös önkormányzatának közbeszerzési bizottsága a városközpont rehabilitációjára kiírt közbeszerzési eljárást eredménytelennek minősítette. * Zalaapáti önkormányzata a városi szennyvíztisztító bővítéséhez 196,4 millió forint állami támogatást nyert. A beruházás teljes költsége 231 millió forint. A kivitelezésre vonatkozó közbeszerzés ősszel indul. * Győrsövényházán félmilliárd forint értékű fejlesztés valósul meg az idén és jövőre. A település 313 millió forint uniós támogatást kap szennyvízcsatorna-hálózatának kiépítésére. * A gyöngyösi és a hevesi kistérség autóbusz-közlekedésének fejlesztéséhez 362 millió forint támogatást kap a Mátra Volán Zrt. A többi között a cég minden autóbuszát ellátják GPS-szel vezérelt fedélzeti rendszerrel. A beruházásokhoz kapcsolódó közbeszerzési eljárás az év végén kezdődik. * Csikóstőttősön a szennyvízcsatorna építésére indított közbeszerzési eljárást az Alisca Bau Zrt. nyerte. A mintegy félmilliárdos beruházásról szóló szerződést a napokban aláírták. * Csaknem 600 millió forintos programba kezd a Vasi Volán Zrt. A projektre hamarosan kiírják a közbeszerzési pályázatot. * A székesfehérvári önkormányzat a Fő utcai rehabilitáció generálkivitelezőjének kiválasztására indított közbeszerzési eljárását eredménytelennek minősítette. Hamarosan – módosításokkal – új tendert indítanak. * Eredményt hirdettek Bólyon: hat pályázó közül kiválasztották azt a céget, amelyik megépíti a Bóly és Szederkény közötti kerékpárutat. (A nyertes kilétéről eddig nem tájékoztattak.) * Új fűtőművet építenek Diósgyőrött: a 780 millió forint beruházási költségre tervezett faaprítékkal üzemelő hőtermelő révén a gázfelhasználás egy részét szeretnék kiváltani. * Elvégzik a Tatabánya–Sárberki oktatási intézmény energiatakarékos felújítását, 388 millió forint ráfordítással. A kivitelezésre kiírt tendert az É.R.T. Építőipari Fővállalkozó és Szerelőipari Kft. nyerte. * Belezna önkormányzata a falu szennyvízkezelésének megoldásához 383 millió forint támogatást nyert. A kivitelezésre lefolytatott közbeszerzési eljáráson a Szabadics Kft. ajánlata lett a befutó. * Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke kezdeményezi, hogy a kamarák vegyenek részt a fejlesztésekben, a pályázatok előkészítésében és elbírálásában, valamint a közbeszerzésekben, ahol jelenleg – álláspontja szerint – túlzó feltételeket írnak elő az indulók számára. * A Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. 15 új személygépkocsiból álló flottát bérelne három évre. A nyílt közbeszerzési eljárás ajánlattételi határideje szeptember 22-én jár le.

KÖZBESZERZÉSI SAJTÓSZEMLE

Sajtószemlénk a magyar sajtóban megjelent hírek és információk kivonatolt és szerkesztett formája (az eredeti forrás mindenkori megjelölésével).

Át kell alakítani az NFÜ működését

Az Állami Számvevőszék a minap tette közzé jelentését az uniós támogatásokat érintő szabálytalanságokról és követelésekről, amelyek néhol siralmas képet mutatnak a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség működéséről. A hibák egy része ugyan az NFÜ-nek róható fel, de a problémák másik köre nem az ügynökség mulasztása miatt alakult ki, hanem a rendszer hiányosságaiban keresendő. Idetartozik például a közbeszerzési eljárások nem megfelelő alkalmazása. A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium álláspontja szerint felül kell vizsgálni a támogatási folyamatokat – az ütemterv szerint az új Széchenyi-terv 2011. január 15-én startol. Nem kizárólag a pályázati eljárást kell áttekinteni, hanem a teljes támogatási folyamatot: a program kialakításától a végrehajtás különböző lépésein át a pénzügyi elszámolásig, program/projekt zárásig, ideértve az esetleges panasz- vagy szabálytalansági folyamatot is.
Egyetértettek azzal, hogy a folyamat és a szabályozás megújításával egyidejűleg – a jogbiztonságra is figyelemmel – szükség van az NFÜ döntéseire, intézkedéseire vonatkozó érdemi felülvizsgálati rendszer kialakítására minisztériumi szinten – tette hozzá a tárca. Erre azért volna szükség, mert a mostani rendszerben a pályázók legfeljebb a bírósághoz fordulhatnak, ha valamilyen döntéssel nem értenek egyet. Mivel az uniós pályázatokért több mint negyven közvetítő szerv felel, nagyon nehezen követhetők a pályázati panaszok. A pereskedés sem ideális megoldás, hiszen az ügyek évekig elhúzódhatnak, vagyis az ítélethozatal után már nem sokra megy a pályázó az igazával

(Napi Gazdaság, 2010. augusztus 23.)

Februárra kész lesz korrupciós térképünk

Az Állami Számvevőszék tavaly novemberben uniós támogatással indított egy – a megvesztegethetőség kockázatait feltérképező – projektet, amellyel várhatóan februárra készül el. Azért döntöttek erről, mert nem történt érdemi javulás a korrupció leküzdésében Magyarországon, a korrupciós világrangsorban a 46. helyen állunk. A Transparency International figyelmeztet: korrupcióval érintett az üzleti szféra is, mivel rontja az innovációt és a versenyképességet, megdrágítja a költségeket, köztük a közbeszerzéseket, így a magyar vállalatok nem tudnak sikerrel részt venni a globális gazdasági versenyben.
A korrupcióstérkép-projektre 286,5 millió forint vissza nem térítendő támogatást nyert az ÁSZ uniós forrásból. A program céljai között szerepel a párt- és kampányfinanszírozás, a közbeszerzés és a fejlesztési támogatások felhasználásának átláthatóbbá tétele. Ezek ugyanis azok a területek világszerte, amelyeket a korrupció leginkább fertőz. A korrupciós kockázatok feltérképezését támogató elektronikus adatfelvevő, -feldolgozó és térképi megjelenítő rendszer fejlesztésére kiírt közbeszerzést nettó 18 millió 375 ezer forint árajánlatával nyerte el győztes cég. Feladata a szoftver fejlesztése, telepítése, beüzemelése mellett a rendszerhasználat oktatása, az üzembe helyezés után pedig a felhasználói támogatás biztosítása. A munkát az Államreform Operatív Program egyik projektjeként hirdették meg, amely az európai szociális alap által támogatott program.

(Magyar Hírlap, 2010. augusztus 24.)

Felbonthatják a szerződéseket

A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium várhatóan szeptember végére befejezi a PPP-beruházások felülvizsgálatát. A vizsgálat célja, hogy feltárja a megállapodások állam számára előnytelen részleteit és a módosítás lehetőségeit. Ha bebizonyosodik, hogy az üzletfelek hiányosan vagy egyáltalán nem teljesítik a szerződéses kötelezettségeiket, akkor az állam csökkentheti a díjat, módosíthatja a szerződést, indokolt esetben felbonthatja a PPP-s megállapodást. Utóbbi lehetőségek a már átadott létesítményeknél is szóba jöhetnek. A minisztérium elsősorban jogi és pénzügyi szempontból tekinti át a szóban forgó fejlesztéseket, de – ha szükséges – műszaki ellenőrzéseket is végez. Az M6-os autópálya teljes műszaki átvizsgálásához már hozzá is láttak.
A tárca leszögezte: a kormány az előkészületi szakaszban járó PPP-s beruházásoknál a folyamatok felfüggesztését kezdeményezte, a megindított programnál pedig megpróbálja az állam számára előnyösebbé tenni a jelenlegi megállapodásokat. A már megvalósult PPP-s beruházásoknál a működést is vizsgálják: a kollégiumok, sportpályák, kulturális létesítmények és más fejlesztések dokumentumait a tárca folyamatosan szerzi be. Megkezdte például a tiszalöki börtön szerződéseinek vizsgálatát. A minisztérium ez utóbbival kapcsolatosan leszögezte: az állam nem avatkozhat bele a cégek üzleti konfliktusába, az érintettek a bíróságon kereshetik igazságukat. Az ügyben vesztegetés gyanúja miatt a katonai ügyészség nyomoz. A minisztérium az eljárásban feltárt tényektől teszi függővé esetleges lépéseit.

(Magyar Nemzet, 2010. augusztus 28.)