eHETI KÖZBESZERZÉSI HÍRLEVÉL

KÖZBESZERZÉSI LEVELEK (szaklap)
A MA HATÁLYOS KÖZBESZERZÉSI JOGANYAG
MÉG TÖBB KÖZBESZERZÉS...

 

Tisztelt Olvasónk!

A Magyar Közbeszerzési Társaság heti hírlevele a társaság tagjainak készülő exkluzív összefoglaló, amely az előző hét közbeszerzési híradásait szemlézi.

KÖZBESZERZÉSI HÍREK

Fellegi: 2011 első felében új közbeszerzési törvény

Új közbeszerzési törvény készül, és lép hatályba 2011 első fél évében - jelentette be Fellegi Tamás nemzeti fejlesztési miniszter. Kifejtette: jelentősen növelni szeretnék az állam szerepét a közbeszerzéseknél és a pályázatoknál. A kamarákkal együttműködve olyan szakértői, tanácsadói hálózatot kell kiépíteni, amely segíti a kis- és középvállalkozásokat abban, hogy a pályázatokhoz ne kényszerüljenek további üzleti partnerek bevonására. A miniszter szerint a jelenlegi pályázati rendszer halasztást nem tűrő átalakítást igényel. Stabil jogszabályi környezetet kell kialakítani, növelni az átláthatóságot és a versenyképességet, csökkenteni a bürokráciát, és szélesíteni az elektronikus ügyintézést – sorolta a miniszter a feladatokat. Ennek megfelelően jelentősen egyszerűsíteni akarják a pályázati intézményrendszert, és arra törekszenek, hogy nagyságrendekkel csökkentsék a kiírt pályázatok számát úgy, hogy az értelmetlenül szétaprózott, értéktelen és érdektelen célokra kiírt pályázatok ne jelenjenek meg. Szakítani szeretnének viszont azzal az elmúlt évekre jellemző gyakorlattal, hogy negyed-, illetve félévente módosultak az eljárási rendek. (További részletek a lapszemle rovatban.)

Fizetési meghagyás a közjegyzőtől

Az új közbeszerzési törvény bevezetése óta már nem a bíróságok, hanem a közjegyzők készítik el a fizetési meghagyásokat. Szakértők szerint erre nagy szükség is van, hiszen például az építőiparban a körbetartozások összege már meghaladja a 400 milliárd forintot. A kifizetetlen számlák leginkább a mikro-, kis- és középvállalkozásokat érintették, mivel a piaci versenyben ők a legkiszolgáltatottabbak. Az új rendszerben elsősorban ők fordulnak a közjegyzőkhöz. Gondjaik általában abból fakadnak, hogy csak alvállalkozóként kapcsolódhatnak be egy-egy vállalkozásba, a pénz hamar elfogy, és a sor végén lévőknek gyakran semmi sem jut. A bíróságok nehézkessége miatt a behajtást kérőnek időnként egy évet is várnia kellett. Most, a közjegyzői rendszer bevezetésével meggyorsult az ügyintézés menete: a hatálybalépése óta eltelt három hónap alatt megközelítően negyvenezer fizetési meghagyás kibocsátását kérték az ügyfelek a közjegyzőktől, akik harminchétezer dokumentumot már ki is állítottak. Magyarországon rendkívül magas a felszámolások száma, az idén például az első fél évben csaknem kilencezer cég ellen indult ilyen eljárás (15 százalékkal több, mint egy évvel korábban volt). Az új rendszer az ügyintézés jelentős meggyorsításával lehetővé teheti, hogy a hitelező még az adós cég vagyonának kiürítése előtt hozzájuthasson követeléséhez.

Az Uvaterv nyerte a tanulmánykészítő-tendert

Győztest hirdetett a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő (NIF) Zrt. a M49-es gyorsforgalmi út megépítését előkészítő megvalósíthatósági hatástanulmány és környezeti hatásvizsgálat elkészítésére kiírt pályázaton. A nyílt közbeszerzési tenderen a munka elvégzésének jogát hat induló közül az Uvaterv Zrt. nyerte el. A tervezőirodának másfél év áll rendelkezésére a megvalósíthatósági tanulmányterv elkészítésére és a környezetvédelmi engedély megszerzésére. Az útszakasz kiviteli tervei ezt követően 2011 végén, 2012 elején készülhetnek el. Az M49-es érintett 28 kilométeres szakasza várhatóan 2013-2014-re épül meg. A NIF célja a beruházással, hogy az ország keleti részén a határig érjen el a nemzetközi gyorsforgalmi úthálózat. Ennek megfelelően 2011 végéig megépül az M3-as autópálya folytatása Őrig, vagyis a 49-es-számú útig. Az M49-es út először kétszer egysávos autóútként épül meg, amit később kétszer kétsávos autópályává lehet bővíteni.

300 milliós informatikai fejlesztés Békéscsabán

Megszületett a támogatásról szóló döntés, miszerint Békéscsaba százszázalékos hozzájárulást kap a 286,4 millió forintra rúgó informatikai infrastruktúra-fejlesztéshez. Az összegből huszonhét oktatási intézményben hajtanak végre informatikai korszerűsítést. Egyebek mellett 421 iskolai munkaállomást alakítanak ki, 183 tantermet modernizálnak interaktív eszközök beszerzésével. Ezenkívül huszonhét speciális informatikai csomagot is megvásárolnak, amelyek a gyengénlátók, hallássérültek, mozgássérültek, tanulási nehézségekkel küzdők integrált oktatását segítik. Annak érdekében, hogy az eszközök beszerzése még az ősszel megvalósulhasson, az önkormányzat eredményes feltételes közbeszerzési eljárást folytatott le. Így, mivel a döntéshozók jóváhagyták az elképzeléseket, hamarosan megkezdődhet az eszközök telepítése az érintett intézményekben. A projekt tervezett befejezési ideje november vége.

Makó szerződést bontott, és új kivitelezőt keres

Nem mindennapi eset történt Makón, ahol az önkormányzat szerződést bontott a Bükki Bánya Kft.-vel, amelynek a városközpont-rehabilitáció keretében több mint 141 millió forint értékben kellett volna részt venni különböző útépítésekben. Csakhogy a cég a közbeszerzési eljárás megnyerése után hónapokig nem fogott hozzá a munkához, majd az önkormányzat többszöri sürgetésére az egyik utcában felbontotta a járdát, de azt félbe is hagyta. A polgármesteri hivatal a többi munkaterületet már nem adta át. Kiderült ugyanis, hogy a cég nem kötött szerződést alvállalkozóival, és nem adta le azokat a terveket sem, amelyekkel igazolhatta volna, hogy a szerződött mennyiségű anyagot fogja beépíteni. Ezek után a képviselő-testület úgy döntött, hogy a város eláll a szerződéstől, és kártérítési igénnyel lép fel. A beruházást egy új közbeszerzési eljárás lebonyolítása után szeretnék folytatni.

Döntés előtt Debrecenben és Miskolcon

Miskolcon és Debrecenben egyaránt szeptemberben várható döntés a közlekedésfejlesztési beruházásokkal kapcsolatosan. Debrecenben tizenegy érdeklődő vásárolta meg a pályázati dokumentációt, közülük kilencen nyújtották be ajánlatukat. Ezek értékelését követően várhatóan még ebben a hónapban eredményt hirdetnek. A nyílt közbeszerzési eljárás kiírása a város intermodális személyszállítási központjára, illetve a Debrecenben és vonzáskörzetében kötöttpályás, elővárosi gyorsvasútrendszer előkészítésére vonatkozik.
Miskolcon arról kell dönteni, hogy kiírnak-e újabb közbeszerzést a Zöld Nyíl projekt kommunikációs feladatainak ellátására. Amint arról korábban már beszámoltunk, a projekttel kapcsolatos két pályázat - járműbeszerzés és kommunikáció - nem járt sikerrel. Mindkét esetben hirdettek ugyan győztest, de az eredményt a vesztesek a Közbeszerzési Döntőbizottságnál megtámadták, és ezeket újra ki kellett írni. A villamosbeszerzéssel kapcsolatos eljárás újraindult, ajánlattételi határidő szeptember 20., a kommunikációs tenderről viszont még nem hozott döntést a projektirányító bizottság.

Kezdődhet a Nemzeti Múzeum átalakításának tervezése

A Mányi István Építész Stúdió Kft. tervezheti nettó 88 millió forintért a Magyar Nemzeti Múzeum és a Múzeumkert átalakítását. A hirdetmény nélküli tárgyalásos pályázatra hatvanegyen adtak be érvényes ajánlatot. A nyertes feladata magában foglalja a kiszolgáló-logisztikai funkciók bővítését, a gépkocsik elhelyezését, az udvari részek hasznosítását. A tervezési feladat része a beérkező javaslatok szintetizálása, a megvalósíthatósági tanulmány és az engedélyezési tervek elkészítése. A tervek szerint a múzeum két udvarát hálószerű üvegtetővel fedik be. A nyertes építész nyomatékosította, hogy minden változtatás hozzáadott érték lesz, sehol nem bontják meg az épületet. Megvédik az épület körüli növényzetet, helyükön hagyják például a fák 98 százalékát. A tervmunkákból összeállított kiállításon a nagymérvű átalakítást a nagyközönség is megismerhette.

A Navigator nyerte a MÁV-Start tenderét

A MÁV-Start Zrt. informatikai rendszerének üzemeltetésére és karbantartására kiírt közbeszerzési eljárását a Navigator Informatikai Zrt. nyerte. Az informatikai outsourcing-szolgáltató 60 millió forintért vállalta, hogy egy évig ellátja a munkát. A pályázati anyagot ugyan tizenöt cég vette fel, de közülük csak hatan adtak be ténylegesen ajánlatot. A kiíró az öt érvényes ajánlat közül a műszaki-szakmai szempontból megfelelő, és a legalacsonyabb ajánlati árral pályázó Navigatort hirdette ki nyertesnek. Az aláírt szerződés értelmében a szolgáltatás többek között 1281 adminisztrációs munkaállomás mellett 690 kiegészítő eszközre és 27 darab szerverre is kiterjed.

Alba Volán-tender: nyert a VT-Transman

Alvállalkozót von be Székesfehérvár és Dunaújváros helyi közlekedésének ellátásába az Alba Volán Zrt. A VT-Transman két városban három vonalon összesen öt csuklós autóbusz üzemeltetésére nyerte meg a közbeszerzési eljárást. A szeptember elsejétől érvényes szerződés alapján az alvállalkozó Székesfehérváron a helyi közösségi közlekedés 6,5 százalékát, Dunaújvárosban pedig 10,5 százalékát bonyolítja. A buszok megtett kilométerköltsége legalább 5, és legfeljebb 10 százalékkal alacsonyabb lesz, mint amennyibe működtetésük az Alba Volán Zrt.-nek került. A közlekedési vállalat azért kényszerült alvállalkozót bevonni, mert nem képes annyi autóbuszt vásárolni, lízingelni vagy bérelni, mint amennyi a szolgáltatás színvonalának megtartásához lenne szükséges. A cég autóbuszainak átlagos életkora 11,5 év, a VT-Trasman által üzembe állított járműveké 8,5 év.

Hírek - röviden

Közbeszerzési pályázatot írnak ki külföldi magyar kulturális központok egységes arculattervére. * Két, összesen 5,3 milliárd forintos folyószámla-hitelkeret megújítására írt ki közbeszerzési pályázatot a MÁV Zrt. * A kisvárdai szennyvízcsatornázás második ütemére indított közbeszerzési eljárás nyertesét a Közbeszerzési Döntőbizottság kizárta: a képviselő-testület ezért úgy döntött, hogy új közbeszerzési eljárás meghirdetése helyett az első körben pályázók közül választanak kivitelezőt; az ajánlattevőket hiánypótlásra szólítják fel. A határidő szeptember vége. * Befolyással való üzérkedés gyanúja miatt indult vizsgálat a Szova Zrt.-nél. A rendőrségi feljelentés egy közbeszerzési eljárás ügyében indult. * Paks: közbeszerzési eljáráson három pályázó közül a gyomaendrődi Németh Kft.-t választották ki a mintegy ötszáz nyílászáró cseréjének lebonyolítására. * Pereszteg 66,7 millió forint ráfordítással kiépíti csapadékvíz-elvezető rendszerét. A kivitelezőt közbeszerzési eljáráson választják ki. * A közbeszerzési eljárás eredményeképpen a tatabányai Geotech Tervező, Kivitelező és Kereskedelmi Kft. nyerte el Komáromban a "csapadékvíz elvezetése" című projekt megvalósítását. * Simontornya képviselő-testülete elfogadta közbeszerzési szabályzatát, amely a többi között kimondja: egy-egy szerződés odaítélésénél a gazdaságilag legelőnyösebb ajánlat elvét alkalmazzák majd. * Geresdlak: új szennyvíztisztító telep építésére indítottak közbeszerzési eljárást. * Összesen 60 millió forint támogatást nyert Kardos önkormányzata: a pénz felhasználásával megvalósuló beruházásokhoz két közbeszerzési eljárást indítottak.

KÖZBESZERZÉSI SAJTÓSZEMLE

Sajtószemlénk a magyar sajtóban megjelent hírek és információk kivonatolt és szerkesztett formája (az eredeti forrás mindenkori megjelölésével).

Új közbeszerzési törvény lesz jövőre

Átalakításért kiált a pályázati rendszer, az európai forráslehívásban jelentős lemaradásban vagyunk – jelentette be Fellegi Tamás nemzeti fejlesztési miniszter. Beszámolt arról, hogy a kormány már döntött a forrásátcsoportosításokról, és tárcája már megkezdte az egyeztetéseket az EU illetékeseivel ezek brüsszeli jóváhagyásáról. A tervezett intézkedések részleteiről szólva hangsúlyozta, hogy tárcája célzott felhasználásra törekszik, elsősorban a kkv-k alacsony, alig 10 százalékos részesedését kívánják nagyságrendekkel növelni. Látványosan csökkentik a kiírásra kerülő pályázatok számát, mivel számos olyan felhívást találtak, amelyek hasznosulása nemzetgazdasági és helyi szempontból egyaránt kétséges.
Hozzálátnak a pályázati eljárások egyszerűsítéséhez, a közreműködő szervezetek átalakításához. A versenyképesség erősítése érdekében átlátható jogszabályi és intézményi rendszert alakítanak ki, csökkentik a bürokráciát, felgyorsítják a kifizetéseket. A tervek szerint az év végére kialakul az új rendszer a kapcsolódó szabályozással együtt, az Új Széchenyi Terv előírások pedig január végére lesznek készen. A közbeszerzések körüli anomáliák megszüntetésére, az eljárásokban való kkv-s közreműködés növelésére - 2011 első fél éve során - vadonatúj közbeszerzési törvényt is ígért a miniszter.

(Világgazdaság, 2010. szeptember 1.)

A hazai pálya előnye

Patrióta gazdaságpolitikát ígért a Fidesz a hazai kisvállalkozások helyzetbe hozása érdekében. Az uniós előírások persze szigorúan tiltják a protekcionizmust, de a válságban talán Brüsszel is elnézőbb. Völner Pál, az infrastruktúráért felelős államtitkár nem is mondja ki, hogy a buszpark megújításánál a jövőben előnyt élveznek majd a magyar kkv-k, viszont hangsúlyozza: "az uniós normák szerint egyenlő esélyt kell adni mindenkinek". S itt a lényeg: álláspontja szerint eddig esetenként hátrányban voltak a hazai gyártók, azaz már az egyenlő esély biztosítása is egyfajta "versenyelőny" lehet számunkra.
A protekcionizmus húsz éve még elvetendő politika volt, aztán azt mondták, hogy megfontolandó, ma pedig magától értetődő - mondta a VOSZ egyik rendezvényén Orbán Viktor, Semjén Zsolt pedig egyenesen a gazdasági válságból kivezető stratégiaként jelölte meg a nemzeti protekcionizmust. Az uniós jogba ütközik azonban, ha egy kormányzat közvetlenül előnyben részesíti a hazai beszállítókat a többi tagországbeli versenytársakkal szemben - függetlenül az esély mértékétől. Egy brüsszeli versenyjogi szakértő szerint ez érvényes nemcsak az uniós közbeszerzési értékhatárok fölötti, hanem az azok alatti szerződésekre is. Az előbbiek esetében a közösségi közbeszerzési szabályok alapján, az utóbbiaknál pedig az uniós jog diszkriminációt tiltó általános rendelkezései miatt. Ráadásul a hazai közbeszerzések döntő része uniós forrásokat is felhasznál, azaz ellenőrzésük szinte törvényszerű. Márpedig a brüsszeli szabályokkal ellentétes pozitív diszkrimináció következményekkel járhat.
Kétségtelen persze, hogy a válság közepette egyre több kormány hirdet manapság piacvédő intézkedéseket. Mi több, Franciaország útjain döntően francia, Olaszországban olasz, Németországban pedig német buszok közlekednek. A hazai költségvetés érdekei diktálták azt a lépést, amellyel Budapest - a bevezetendő kereskedelmi gázolajárral - magyarországi tankolásra akarja ösztönözni a nemzetközi fuvarozó cégeket. A közbeszerzési törvény és a "kistermelői" rendelet után várhatóan változik majd a földtörvény, a bortörvény, és meghatározzák a termelői vásárok kereteit is. Ezzel létrejön a jogszabályi feltétele annak, hogy a vidék nagyobb szerephez jusson a gazdasági kilábalásban.

(Figyelő, 2010. szeptember 2.)

Drága állami autópark

Az elszámoltatási kormánybiztos, Papcsák Ferenc bejelentette: minden autóbeszerzést kivizsgálnak, mert sokmilliárdos üzletről van szó. Ellenőrzik az adásvételi, lízing-, bérlet- vagy részletbérlet-szerződéseket, illetve azt, hogy egy-egy állami szervezet milyen közbeszerzés alapján szerződött a beszállítókkal, sőt az autók fenntartására, karbantartására és szervizelésére is kiterjed a vizsgálat. Az esetek többségében ugyanis ezeket a feladatokat is kiszervezték, külső cégekkel kötöttek szerződést a munkára. Alapvetően az egy gépjárműre eső fajlagos fenntartási költséget akarják megállapítani, s ennek alapján kideríteni, hogy érte-e az államot kár. Papcsák elmondta, azért indokolt a vizsgálat, mert több ezer autót birtokol az államszervezet, az állami tulajdonban lévő cégek vezetői közül többen luxusgépjárműveket vásároltak.
A menetrendről szólva: két hónap alatt akarnak végezni a vizsgálattal. A miniszteri biztos a vizsgálati szempontokról tájékoztatja a tárcákat, s ennek alapján az egyes minisztériumoktól kérik be a felügyeletük alá tartozó autóparkokkal kapcsolatos adatokat, szerződéseket. Ezek után döntik majd el, kell-e módosítani, esetleg felbontani a szerződéseket. A kormánybiztos tájékoztatása szerint arra is választ keresnek, hogyan csökkenthetők az üzemeltetési költségek.

(Magyar Hírlap, 2010. szeptember 3.)