e HETI KÖZBESZERZÉSI HÍRLEVÉL
Aktuális képzések, konferenciák DVD-n: Az elfogadott 2011. évi adótörvények (DVD) cca. 240 perc
KÖZBESZERZÉSI LEVELEK (szaklap)
A MA HATÁLYOS KÖZBESZERZÉSI JOGANYAG
MÉG TÖBB KÖZBESZERZÉS...

Tisztelt Olvasónk!

A Magyar Közbeszerzési Társaság heti hírlevele a társaság tagjainak készülő exkluzív összefoglaló, amely az előző hét közbeszerzési híradásait szemlézi.

KÖZBESZERZÉSI HÍREK

Csak 2012-től lesz új közbeszerzési törvény

Jánosi Andrea közbeszerzésért felelős helyettes államtitkár közölte: folyamatban van a mainál jóval egyszerűbb közbeszerzési törvény előkészítése, és ennek hatálybalépését 2012. január1-jétől tervezi a kormány. Emlékeztetőül: korábban a tárca 2011-re ígérte az új közbeszerzési törvényt, ám ezt a helyettes államtitkár félreértésnek nevezte. a tervek szerint az új közbeszerzési törvény a jelenleginél egyszerűbb, áttekinthetőbb lesz, ugyanakkor időtálló szabályozást ígérnek.
az eddig elkészült vagyonleltár szerint a magyar állam vagyona 40-44 ezermilliárd forintra tehető, ám az eddig elkészült leltár nem felel meg a követelményeknek, így a pontos adatokra még egy esztendőt kell várni – tájékoztatott Halasi Tibor, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium államtitkára. Arról is beszámolt, hogy a tárcánál új vagyonpolitikai irányelveken is dolgoznak, amely többek között rögzíti: a privatizáció időszaka lezárult. a vagyongazdálkodási irányelvek egyébként közép- és hosszú távon is megalapozzák a vagyongazdálkodás alapelveit – mondta.

Ügyészségi korrupcióellenes csoport

Korrupciós ügyekre specializált csoport jöhet létre az ügyészségen belül – jelentette be Navracsics Tibor közigazgatási és igazságügyi miniszter. Arról tájékoztatott, hogy a jövő évi költségvetésben hárommilliárd forinttal emelkedik az ügyészség büdzséje, és egymilliárd forintos "korrupcióellenes csomagot" is kap, amely 55 új munkatárs felvételét teszi lehetővé. a bíróságok költségvetése ugyancsak hárommilliárd forintos "gyorsítócsomaggal" bővül, amelyet kimondottan az eljárások gyorsításához szükséges személyi és tárgyi feltételek megteremtésére fordíthatnak. a tárcavezető arról is tájékoztatott, hogy a kormány még ebben az évben benyújtja az Országgyűlésnek az eljárási törvények módosítását szolgáló törvénycsomagot. Emellett dolgoznak az új közbeszerzési törvényen is.

Szupergyors közbeszerzés

Gyorsított meghívásos közbeszerzési eljárást írt ki az Agrármarketing Centrum (AMC) egy 750 millió forint plusz áfa értékű keretmegállapodásra, amely szerint jövőre és 2012-ben kiállításokat kell kompletten kivitelezni Európában és Ázsiában. a felhívás megjelenése és a jelentkezési határidő között mindössze hat napjuk volt a pályázóknak, és ebből kettő még a hétvégére is esett. az AMC tájékoztatása szerint azért kellett ennyire sietni, mert már januárban lesz olyan szakkiállítás, amelyen Magyarország is részt vesz. Végül is hat cég jelentkezett a feladatra, közülük négy az első szakaszban továbbjutott. Közülük hárommal köt majd keretmegállapodást a tender kiírója. a szerződések aláírására már a napokban sor kerülhet. a továbbjutott négy pályázó: Mahir Kiállítás és Rendezvény Kft., TIP-EXPO Kft., IDMC Kft. és Mac-Line Hungary Kiállításszervező Kft.

Közbeszerzési bonyodalmak Békéscsabán

Békéscsaba képviselő-testülete eredménytelennek minősítette a szennyvíztelep megépítésére kiírt közbeszerzési pályázatot. Így másodszorra sem sikerült szerződést kötni a kivitelezésre, és azzal kell számolni, hogy a szennyvíztelep átadása legalább 3-6 hónapot csúszik majd.
Előzmény: ez év áprilisában nyílt közbeszerzési eljárás során már határozott a közgyűlés a kivitelező személyéről, ám a második helyezett cég megtámadta, a Közbeszerzési Döntőbizottság pedig úgy határozott, hogy új eljárást kell kiírni. Ez meg is történt, ám a most jelentkezett négy pályázó ajánlata egyaránt érvénytelennek bizonyult.
Nem volt szerencsésebb a város az Agora-program tenderével sem: az elmúlt hónapban megnevezték ugyan a nyertes kivitelezőt, a második helyezett azonban itt is a döntés megtámadását fontolgatja. Előzetes vitarendezéssel próbálják tisztázni a helyzetet.

Vörösiszap: 30 helyett 8 milliárd a mentesítésre

Előző híradásunkban arról tájékoztattunk, hogy a Vidékfejlesztési Minisztérium meghívásos közbeszerzéssel 29,2 milliárd forint összegre kötött szerződést a Mecsekérc Zrt.-vel a vörösiszappal szennyezett mintegy ezer hektár földterület mentesítésére. a közbeszerzés azonban csak "feltételezés volt" – állítja a tárca miniszteri megbízottja, Szabó Csaba. Mostanra ugyanis elkészült az egyes feladatokat tartalmazó ütemterv, s kiderült: ahol csak néhány centis iszap borítja a földeket, ott nem kell talajt cserélni, egy speciális anyaggal lehet semlegesíteni a szennyezett területet. Ahol viszont vastagabb a borítás, ott kicserélik a földet. a számítások szerint körülbelül 400 ezer köbméter földet kell kitermelni és a tározókba szállítani. Ez a munka viszont a számítások szerint csak 8,3 milliárd forintba kerül. a minisztérium és a Mecsekérc Zrt. között kötött 29,2 milliárd forintos szerződés tehát olyan feladatokat is tartalmaz, amelyeket végül nem kell elvégezni. Kifizetés pedig csak a feladatok elvégzését követően történik – hangsúlyozta a miniszteri megbízott.

Tizenhatmilliárdos nyomdatender

az Állami Nyomda Nyrt. és a Pénzjegynyomda Zrt. konzorciuma nyerte a Közigazgatási és Elektronikus Közszolgáltatások Központi Hivatala által az a és B kategóriába tartozó biztonsági okmányok és tartozékaik utánnyomására kiírt közbeszerzést. a munka eredetileg becsült értéke 17,2 milliárd forint volt, a konzorcium azonban ennél olcsóbban, 16,5 milliárd forintért vállalta az előállítást. az ajánlatkérő azért választotta a hirdetmény nélküli tárgyalásos közbeszerzési eljárást, mivel a teljesítésre csak meghatározott cégek alkalmasak. a biztonsági okmányokat ugyanis védeni kell a hamisítástól, előállításuk során különleges kémiai, technikai és technológiai eljárásokat alkalmaznak. a közbeszerzésben szereplő okmányvédelmi kategóriákat a biztonsági okmányok védelméről szóló kormányrendelet melléklete definiálja. az üzletben újdonság, hogy a hét évre szóló együttműködés során az államnak nem kell készleteznie, és csak akkor kell fizetnie, ha az okmányokat már átvette a tulajdonosa.

Új közbeszerzés a Paksi Atomerőműben

a Paksi Atomerőmű új eljárást ír ki reaktortartályai belső anyagvizsgálatára. a lépésre azért kerül sor, mert a kétfordulós hirdetmény közzétételével indult tárgyalásos közbeszerzés első fordulójára több jelentkezés érkezett ugyan, de ezek közül csak egy volt érvényes. az atomerőmű négy blokkjának belső anyagvizsgálatát 2011 és 2014 között kell elvégezni. a feladat része a vizsgálatok elvégzéséhez szükséges berendezések és eszközök szállítása, valamint a szállításhoz szükséges engedélyek beszerzése az illetékes országok hatóságaitól. az ajánlatkérő nettó 455,2 millió forintra becsülte a munka ellenértékét. az új eljárás megindításáról szóló közlemény nem tartalmaz határidőt.
Egy másik, 116 millió forint értékű beszerzésről hirdetmény nélküli tárgyalásos eljárásban döntött a Paksi Atomerőmű. a sugárvédelmi ellenőrző készülékeket és az egyedi alkatrészeket a francia Mirion Technologies Sa gyártja. az erőmű azért választotta a hirdetmény nélküli tárgyalásos közbeszerzést, mivel a szerződést - műszaki-technológiai sajátosságok és a kizárólagos jogok védelme miatt - csak a műszereket gyártó cég képes teljesíteni.

az Alstom még marad

Budapesten tárgyalt a főváros illetékeseivel Thierry Best, az Alstom kereskedelmi vezérigazgatója, és nyilatkozata szerint a tárgyaláson a metrókocsik ügyében világosan kirajzolódott a felek álláspontja. a részletekről várhatóan ezen a héten tovább egyeztetnek. a francia üzletember kijelentette: nem azért gyártották le a szerelvényeket, hogy azok múzeumban kössenek ki. Nem árult el többet György István városüzemeltetésért felelős főpolgármester-helyettes sem. a tárgyalások azonban korántsem tekinthetők lezártnak, bár óvatosan a megegyezés lehetőségéről is beszélnek. Új tendert viszont egyelőre nem írnak ki.
a történethez tartozik: még nem érkezett meg a BKV számlájára az Alstomnak a metrószerelvények szállítására előlegként kifizetett, de most, a szerződés felmondása miatt visszakövetelt mintegy 108 millió euró. Emlékeztetőül: Kocsis István, a BKV vezérigazgatója október 20-án mondta fel az Alstom vállalatcsoporthoz tartozó Budapest Metropolis Konzorciummal az M2 és M4 metrószerelvényeinek szállítására vonatkozó szerződést, miután a francia partner másodszor is elbukott a magyar hatósági vizsgán.

Hírek - röviden

A Közbeszerzési Döntőbizottság határozata ellen felülvizsgálati kérelemmel a Fővárosi Bírósághoz fordul Debrecen önkormányzata a 2-es villamos járműbeszerzésével kapcsolatosan. a debreceni közbeszerzés immár ötödször bukott el. az önkormányzat új tendert ír ki. • a következő őszi szemesztertől a Diákhitel Központ Zrt. szeretné megteremteni az online ügyintézés lehetőségét. a fejlesztést megalapozó közbeszerzési pályázat hamarosan megjelenik. • a többmilliárdos értéket képviselő pécsi Science Boulding kutatóbázis kivitelezésére kiírt közbeszerzési eljárás eredményét megsemmisítette a Közbeszerzési Döntőbizottság. a közreműködő szervezet véleményezi az új kiírást, és a kivitelezés várhatóan 2011 tavaszán megkezdődhet. • Kevermes: a kommunális hulladék és szippantott szennyvíz elszállítására kiírt közbeszerzési eljárást a Csongrádi Víz- és Kommunális Kft. nyerte. • Alsónyéken a művelődési ház felújítására lefolytatott tenderen az Alisca Bau lett a befutó. • Jánossormorján mintegy 400 millió forint költséggel felújítják és bővítik a helyi iskolát. a kivitelezőt közbeszerzési eljáráson választják ki. • Módosították Hévíz közbeszerzési szabályzatát: nagyobb hangsúlyt kap a tó védelme. • Szombathely 23 iskolája számára új informatikai eszközöket szereznek be. Jelenleg a közbeszerzési dokumentáció összeállításánál tartanak. • a tiszakarádi általános iskola felújítására közbeszerzési eljárást indítottak. • Vizsgálat kezdődött a Fővárosi Közterület-fenntartó Zrt.-nél három gyanús kutatási tanulmány miatt, amelyeket közbeszerzési eljárás megkerülésével rendeltek meg. • Szlovákia: a belügyminisztérium törli vagy módosítja a tárca előző vezetése által kötött közbeszerzési szerződések jelentős részét. Ezzel 61 millió eurót takarítanak meg.

 

KÖZBESZERZÉSI SAJTÓSZEMLE

Sajtószemlénk a magyar sajtóban megjelent hírek és információk kivonatolt és szerkesztett formája (az eredeti forrás mindenkori megjelölésével).

a KÉSZ nem számít semmiféle utólagos elszámoltatásra

Nem tudja értelmezni a ppp-konstrukció megszüntetésével kapcsolatos információkat a tiszalöki börtönt 2005-ben felépítő KÉSZ-csoport – mondta Pintyőke Marcell kommunikációs igazgató. az ingatlanok állnak, működnek, valós közösségi igényt elégítenek ki, az igénybevevők elégedettek, a beruházásoknak a kereskedelmi bankok által finanszírozott hányadára pedig a hitelszerződések a teljes futamidőn keresztül joghatályosak.
a ppp-projektek előkészítési és tárgyalási fázisában igen szigorú kötöttségekkel kellett szembenézniük a magánbefektetőknek – emlékeztet a kommunikációs igazgató. a kezdetben meglehetősen kidolgozatlan struktúrák mellett mindvégig kevés mozgásteret engedélyezett az állami bürokrácia. Nem volt konzisztens a jogszabályi környezet, a mai napig nincs ppp-törvény. Mindazonáltal a ppp hosszú távú, részben állami garanciákkal biztosított befektetés, ezért is bíznak benne, hogy a megkötött szerződéseket nem módosítják. Mint mondta, a cégcsoportnál a szerződéskötési és pályázati szakasz transzparenciája, a közbeszerzési törvény szigorú előírásainak betartása nyomán nem számítanak semmiféle utólagos elszámoltatásra, s ilyen jellegű hivatalos megkeresés a mai napig nem érkezett a céghez.
a megkötött szerződéseknél a konstrukció megszüntetése az igazgató véleménye szerint fel sem merülhet, egy határozott idejű szerződés, annak időtartama alatt a Ptk. szerint egyoldalúan se nem módosítható, se nem szüntethető meg. a többfordulós tárgyalások során elnyert ppp-projektek, köztük a tiszalöki börtön megépítése, üzletileg beváltották a hozzájuk fűzött reményeket, amellett, hogy a cégcsoport szakmai referenciáinak, presztízsének is használt a 2005-ben még ismeretlen üzleti konstrukció felvállalása.

(Napi Gazdaság, 2010. november 29.)

Egy kézbe kerültek az állami ünnepségek

a nemzeti és kiemelt ünnepségek, valamint az állam által finanszírozott egyéb események szervezését, a műszaki, művészeti, logisztikai és biztosítási feladatok előkészítését és lebonyolítását a Hungarofest Nemzeti Rendezvényszervező Nonprofit Kft. látja el – áll az erről szóló közigazgatási és igazságügyi miniszteri rendeletben. a feladatokra az idei költségvetésben 653,8 millió forint van elkülönítve. a miniszterelnökség eddig közbeszerzési eljáráson választotta ki a nagy rendezvények szervezőit.
a Hungarofest 2000-ben kezdte meg működését. Kezdetben a magyar kultúra külföldi bemutatása volt a fő feladata, valamint több külföldi ösztöndíj, fesztivál és zenei verseny szervezőirodájaként működött. az elmúlt években elsősorban a magyarországi programszervezés, a kulturális stratégia és kutatás lett a fő tevékenysége. a Pécs 2010 Európa Kulturális Fővárosa programban a kommunikációs közbeszerzések lebonyolítója és több kiemelt program szervezője a társaság. Szervezetéhez tartozik a zenei évadokat koordináló Klassz Zenei Iroda, a hazai és a külhoni magyarok lakta területek közötti kulturális programokat szervező Égtájak Iroda, valamint az EU kulturális programjának nemzeti megvalósításában részt vevő KulturPont Iroda.
a Hungarofest 2008-ban kinevezett ügyvezető igazgatóját, Rubovszky Ritát november 19-én Kálomista Imre váltotta e pozícióban. a kormányzati kommunikációs államtitkárság közleménye szerint a vezetőcserét a 2011 első felében esedékes magyar uniós elnökséggel összefüggő, illetve az új háttérintézmény-struktúra kialakításával létrejött speciális feladatok indokolták.

(Napi Gazdaság, 2010. november 29.)

Tovább utazhatnak a minisztériumok

a januártól hatályos keretszerződés és az EU soros elnökségi feladataival kapcsolatos ellátás biztonsága érdekében 2011. június 30-áig meghosszabbították a költségvetési szervezetek nemzetközi utazásszervezéseire szóló, 3,125 milliárd forint értékű keretmegállapodásokat, amelyek eredetileg december 9-ig lettek volna érvényben – derül ki a Központi Szolgáltató Főigazgatóság (KSZF) honlapján közzétett szerződésmódosításból. a KSZF december 1-jén módosította szerződését a négy szolgáltatóval: az OTP Travel Kft.-vel, a Weco Travel (korábbi nevén Chemol Travel) Kft.-vel, a Hogg Robinson Magyarország Kft.-vel és a Malév Air Tours Kft.-vel. a cégek tárgyalásos közbeszerzési eljárás eredményeként kötöttek tavaly egy évre szóló megállapodásokat. Január 1. és szeptembert 30. között a 3,1 milliárdos keretösszeg 60 százalékát merítették ki. a legnagyobb forgalmat az OTP Travel bonyolította le, közel 1,2 milliárd forinttal. az irodák ezen időszak alatt összesen 28 379 utasnak szerveztek utat.
December 9-éig lehet ajánlatot tenni a KSZF papírok, irodaszerek és írószerek szállítására kiírt nyílt közbeszerzési eljárásán. a tender nyerteseivel nettó 4,4 milliárd forint értékben köt majd másfél évre keretmegállapodást a központi szolgáltató. a KSZF legutóbbi, tárgyalásos formában, 2009 októberében lebonyolított papírbeszerzése az EU figyelmét is felkeltette. az Európai Bizottság vizsgálata nyomán úgy ítélte meg: a főigazgatóság azzal, hogy nem az ajánlattevők esélyegyenlőségét és az átláthatóságot biztosító nyílt eljárást alkalmazta, hanem az ajánlattevőkkel egyenkénti egyeztetéseket megengedő tárgyalásos eljárást, megsértette az uniós közbeszerzési szabályokat. az EB az ügyet az Európai Bíróság elé utalta.

(Napi Gazdaság, 2010. december 3.)