e HETI KÖZBESZERZÉSI HÍRLEVÉL
Aktuális képzések, konferenciák DVD-n: Az elfogadott 2011. évi adótörvények (DVD) cca. 240 perc
KÖZBESZERZÉSI LEVELEK (szaklap)
A MA HATÁLYOS KÖZBESZERZÉSI JOGANYAG
MÉG TÖBB KÖZBESZERZÉS...

Tisztelt Olvasónk!

A Magyar Közbeszerzési Társaság heti hírlevele a társaság tagjainak készülő exkluzív összefoglaló, amely az előző hét közbeszerzési híradásait szemlézi.

KÖZBESZERZÉSI HÍREK

Kevesebb céget érdekelnek a közbeszerzések

Csökkent a vállalatok érdeklődése a közbeszerzések iránt, és ez a jelenség alaposan felverte az árakat – állapította meg a Transparency International (TI) elemzése. 2010-ben egy nyilvános pályázatra átlagosan 1,6 érdeklődő jutott, holott egy évvel korában még 2,8 vállalat versengett egymással a minisztériumok és más közintézmények megrendeléseiért. A TI kimutatása szerint a nyilvános pályázatok 43 százalékára mindössze egyetlen jelentkező akadt. Európai összehasonlításban még nagyobb a szakadék, hiszen a rendelkezésre álló adatok alapján az unióban pályázatonként átlagosan 4,6 vállalat indul. A tapasztalatok szerint megállapítható, hogy minden egyes további résztvevő belépése a versenybe 5-8 százalékkal csökkenti az árakat. A TI ezen alapuló számításai szerint az uniós átlagnak megfelelő számú érdeklődés esetén a közbeszerzéseken évente körülbelül egymilliárd eurót takaríthatnánk meg. A felmérés alapján az is megfigyelhető, hogy a községek és a megyék pályázataira nőtt, a minisztériumokéra viszont csökkent a jelentkezők száma. „Az átlagos számok önmagukban még nem jelzik, hogy valamiféle tendenciáról lenne szó, ennek ellenére egyértelmű, hogy komoly hiányosságok állnak fenn a közbeszerzések terén” – vélekedik a nemzetközi szervezet.

Változás a közbeszerzési kifizetések szabályaiban

Érdemes felhívni a közbeszerzések teljesítésében részt vevő vállalkozók figyelmét, hogy januártól változtak a kifizetés szabályai. Alaptétel: a fővállalkozó a 200 000 forintot meghaladó kifizetésnél akkor egyenlítheti ki az alvállalkozó számláját visszatartás kötelezettsége nélkül, ha az bemutat egy 30 napnál nem régebbi nemleges együttes adóigazolást, vagy a kifizetés időpontjában szerepel a köztartozásmentes adózói adatbázisban. Amennyiben az alvállalkozó által bemutatott általános együttes adóigazolásban tartozás szerepel, a kifizető csak a tartozást meghaladó összeget fizetheti ki alvállalkozójának. Ha a fővállalkozó elmulasztja a visszatartást, a kifizetés erejéig felel az alvállalkozót terhelő köztartozásért. Az állami adóhatóság a köztartozást tartalmazó adóigazolás kiállításával egyidejűleg intézkedik a követelés lefoglalásáról, erről értesíti az adóst és a kifizetőt is. Az általános együttes igazoláson egyaránt szerepel a Nemzeti Adó- és Vámhivatal által nyilvántartott tartozás, valamint más szervezetek által átadott, adók módjára behajtandó köztartozás.

Beszállítókat keres az ENSZ

Az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága (UNHCR) nemzetközi közbeszerzési pályázatot hirdetett, amelynek keretében különböző terméktípusokra keres beszállítókat. A 2 1 éve tervezett keretmegállapodások listáján 11 termékcsoport szerepel. Így: műanyag vízhatlan ponyvák, különböző szintetikus takarók, moszkitóháló, egészségügyi ruhák, szintetikus hálószőnyeg, műanyag vödör és kanna, családok elhelyezésére alkalmas sátrak. Az egyes termékekről fényképpel ellátott bővebb információ olvasható az UNHCR honlapján, ( www.unhcr.org/supply ) linken, jobboldalt „Invitations to Bild” gombon keresztül). Ugyanott a pályázat dokumentációja is elérhető. További információ olvasható az een@gymskik hu címen. A pályázat beadási határideje június 18.

Dombóvár: kihirdették a nyerteseket

Megvannak a nyertesei a Dombóváron és Attalán nagyrészt pályázati támogatásból megvalósuló csatornázási és szennyvíztelep-korszerűsítési beruházás közbeszerzési eljárásának. Az önkormányzat tájékoztatása szerint három területen dolgoznak majd azok a cégek, amelyek a legkedvezőbb ajánlatokat nyújtották be a tenderen. Amennyiben az eljárásból kizárt vállalkozások nem fellebbeznek, úgy a szerződéskötés három héten belül megtörténik. Az uniós pályázaton elnyert támogatás megközelíti a 2,4 milliárd forintot. A szükséges 15 százalék önrészt a lakossági hozzájárulásokból fedezik. A három feladaton a következőképpen osztoznak. Attalán a csatornázás kivitelezőjeként a Szekszárd-Paksi Vízgazdálkodási és Környezetvédelmi Kft. lett a befutó 257 millió forintos árajánlatával. Dombóváron a Kaposmenti Csatornaépítő Konzorcium építheti ki az eddig csatornázatlan területeket (árajánlata meghaladta az 1,547 milliárd forintot), és a dombóvári szennyvíztelep korszerűsítésével a SADE-Magyarország Mélyépítő Kft.-t bízzák meg, miután tőle érkezett a legkedvezőbb, megközelítően 350 millió forintos árajánlat.

Az MTV4 Konzorcium nyerte a szegedi tendert

A szegedi önkormányzat aláírta a nemzetközi közbeszerzési eljárás nyertesével, az MTV4 Konzorciummal a szerződést a város 4-es villamosvonalának felújítására. A cégtársulást a budapesti székhelyű Magyar Aszfalt Kft. vezeti. Tagjai a szintén fővárosi Tóth T.D. Kft. és a Viv Zrt. Összesen négy ajánlatot bírált el a zsűri, amelybe az uniós pályázatot irányító hatóság, a megrendelő város és az üzemeltető SZKT delegált tagokat. A nyertes konzorciumon kívül pályázott még a budapesti székhelyű A-K Szeged 4 Konzorcium, az Alpine Hungária Építő Kft. és az A-Híd Építő Zrt. A nyertes ajánlata szerint az MTV4 Konzorcium nettó 2,35 milliárd forintért újítja fel a villamosvonalat. Elbont és újjáépít 5452 méter villamosvágányt és felsővezetéket, valamint négy kitérőt, felújítja a megállókat és a kapcsolódó közműveket. Összesen 8740 négyzetméter aszfaltutat és 4000 méter járdát épít. A kivitelező munkáira hét év garanciát vállal. A munkák két héten belül megkezdődnek.

Új pályázat a nyíregyházi szennyvízprojektre

Új közbeszerzési pályázatot ír ki a nyíregyházi önkormányzat a szennyvízberuházás megvalósítására, és lehetőleg még ebben a hónapban szeretne megállapodni a kivitelezésért három éve versengő vállalkozásokkal, hogy kölcsönösen vonják vissza bírósági keresetüket, mert csak ebben az esetben tudják februárban elindítani az új eljárást. Előzmény: a szennyvízberuházás eredményhirdetésének megsemmisítését jogtalannak tartotta az önkormányzat, és a Fővárosi Bíróságon megtámadta a Közbeszerzési Döntőbizottság határozatát. Ezzel párhuzamosan elkezdte az új közbeszerzési eljárás előkészítését, azzal a meggondolással, hogy amely eljárás gyorsabbnak bizonyul, azt fogják alkalmazni. A Fővárosi Ítélőtábla azonban keresztülhúzta a számításokat, mert másodfokon új eljárás lefolytatását rendelte el. Ennek az átfutási idejét viszont lehetetlen megjósolni, ezért döntött úgy az önkormányzat, hogy nem pereskedik, inkább új közbeszerzési eljárást ír ki. Az idő is sürget, mert 2012 végére be kell fejezni a tízmilliárd forintos uniós támogatással tervezett beruházást.

Győr: 10-én eredményhirdetés a kórháztenderen

A lejárt határidőig több pályázat érkezett a győri Petz Kórház mintegy tízmilliárd forintba kerülő új szárnyának kivitelezésére kiírt közbeszerzési eljárására, de hogy pontosan hány, azt nem árulták el. Az viszont biztos, hogy február 10-én eredményt hirdetnek, s a tervek szerint a 15 napos szerződéskötési moratórium lejárta után, 25-én alá is írják a nyertessel a szerződést.
Az ajánlattevőknek igen szigorú feltételeket kellett teljesíteniük: csak az pályázhatott, akinek az elmúlt három évben a forgalma évente elérte az 5 milliárd forintot. A feladat sem csekély, hiszen el kell bontania egy csaknem ötezer négyzetméteres épületet, s fel kell építeni egy több mint 22 ezer négyzetméteres új szárnyat. Emellett mintegy négyezer négyzetméternyi épületrészt kell megújítania. A beruházáshoz tartozik a helikopter-leszállóhely megépítése is. Mindezt úgy kell megoldania a kivitelezőnek, hogy az egészségügyi ellátásban semmilyen fennakadás nem lehet.

Heteken belül döntenek a Zeneakadémia kivitelezőjéről

Eredetileg 2011 őszére, Liszt Ferenc születésének bicentenáriumára szerették volt befejezni a fővárosi Zeneakadémia nagymérvű felújítását, ám a munkák jelenlegi állása szerint erre már aligha van esély. A kivitelezők kiválasztására ugyanis még a közbeszerzési eljárás sem zajlott le. Az intézmény felújítására 9,7 milliárd forint uniós forrást és 1,1 milliárd önrészt szántak. A tervek már elkészültek, a közbeszerzési eljárás még tart – tájékoztatott Lakatos Gergely, a projektiroda műszaki vezetője, aki arról is beszámolt, hogy a döntéshozatalra heteken belül sor kerül. Az eljárás azért tart sokáig, mert már az ajánlattételi felhívásra is jogorvoslatot kértek, amit aztán elutasított a Közbeszerzési Döntőbizottság. Elhúzódott az uniós szervekkel folytatott és az általuk nagyon szigorúan ellenőrzött előzetes minőségbiztosítási eljárás is. Nem beszélve arról, hogy menet közben a közbeszerzési jogszabályok és az építési beruházásokra vonatkozó rendelkezések is többször változtak. Jellemző, hogy eddig tizennégy változatban készült el a pályázati kiírás. Mindezek után a legjobb esetben is csak az első negyedév végén indulhat a tényleges építési munka, és leghamarabb húsz hónap alatt, tehát csak 2012 végére fejeződhet be

Hírek – röviden

Visszavonta a kormány a Nemzeti Múzeum kertjébe tervezett mélygarázsról szóló határozatot. Az előző kormány 2005-ben hatalmazta fel a nemzeti kulturális örökség miniszterét, hogy a garázs megvalósítására közbeszerzést írjon ki. • A jövőben a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) Zrt. feladata lesz a fővárosi közlekedésfejlesztési projektek kidolgozása, tervezése és egyeztetése. A már folyamatban lévő, uniós forrásból finanszírozott beruházások is a BKK-hoz kerülnek. • A győri önkormányzat még várja a tervezők ajánlatait a Dunakapu tér felújítására-átalakítására. A fejlesztés költségei megközelítik a kétmilliárd forintot. • Vasvár: 1,1 milliárd forint támogatást kap a város a nettó 1,3 milliárdos szennyvíz-elvezetési és -tisztítási programjához. A megvalósításra kiírt közbeszerzési eljárás nyertesével, a zalakarosi Szabadics Közmű és Mélyépítő Zrt.-vel aláírták a szerződést. • Négy önkormányzat – Baracs, Kisapostag, Mezőfalva és Nagyvenyím – a kistérségi csatornázás második ütemére 1,85 milliárd forint támogatást nyert: a kivitelezőt, a közbeszerzés lebonyolítóját, a könyvvizsgálót és a mérnöki csoportot pályázaton választják ki. • Gyorsított eljáráson keres kivitelezőt a békéscsabai önkormányzat az Agora Központ felépítésére. • Füzesabony: uniós forrásból bővítik a város egészségügyi központját, a közbeszerzési eljárásra beérkezett ajánlatokat elfogadta a képviselő-testület. • Földesen a rekultivációs munkákra kiírt közbeszerzési eljárást az AKSD Kft. nyerte. Összesen 23 500 köbméter iszapot és szennyezett talajt emelnek ki. • A szegedi Med & Trade Co. Bt. nyerte a Réthy Pál Kórház sürgősségi betegellátó osztályának korszerűsítésére kiírt közbeszerzést. • Bóly: a város és környező községei közösen pályáztak közösségi közlekedés fejlesztésére; 300 millió forintot nyertek. Rövidesen kiírják a közbeszerzési eljárást a különböző buszvárók, megállók, fordulók, kerékpártárolók kialakítására. • Miskolc belvárosában nyolc épület homlokzatát újítják fel: összesen 394 millió forintot költ a város ezekre a munkákra. • Három árajánlat is érkezett a Duna felé csúszó kulcsi löszpart átfogó szakvéleményének elkészítésére. Még nem döntöttek, hogy szüksége-e a közbeszerzési eljárás lefolytatása. • A héten várhatóan lezárul Bakson a helyi iskola és óvoda felújítására kiírt közbeszerzési eljárás. • Négy tendernyertes céggel és egy konzorciummal összesen 200 millió forintos keretösszegre köt tanácsadói szerződést a Fővárosi Önkormányzat. • A Honvédelmi Minisztérium fejlesztési és logisztikai ügynöksége nem tudta a megjelölt időben felbontani a közbeszerzésére beérkezett ajánlatokat, mivel a székhelyén éppen katonai tisztelgéssel fogadtak egy delegációt, így az érintettek nem juthattak be a kijelölt helyiségbe. Az eljárást megsemmisítette a Közbeszerzési Döntőbizottság.

KÖZBESZERZÉSI SAJTÓSZEMLE

Sajtószemlénk a magyar sajtóban megjelent hírek és információk kivonatolt és szerkesztett formája (az eredeti forrás mindenkori megjelölésével).

Milliárdos visszaélések a közműcégeknél

Budapest új városvezetése arról számolt be, hogy cégei átvilágítása során számos visszásságra derült fény. Sok esetben cégen belül elvégezhető feladatokra kötöttek külső szerződést, jó néhányszor teljesen mellőzték a közbeszerzési eljárást, vagy figyelmen kívül hagyták az egybeszámítási kötelezettséget. György István főpolgármester-helyettes példaként említi a BGYH üzemeltetési szerződését, ahol a fenntartást külső cégnek adták ki, s ezzel másfél év alatt 720 millió forint kár érte a céget. Az informatikai rendszert öt évre 1,8 milliárd forintért bérli a fürdőigazgatóság, pedig saját tulajdonú rendszert 800 millió forintért lehetett volna telepíteni. A temetkezési vállalatnál feltárt adatok szerint 2003-tól – két-három kivétellel – valamennyi szerződés megkötése közbeszerzés nélkül történt. A Főtávnál tipikus volt az irányított közbeszerzések gyakorlata. Ugyanígy jellemző volt a rendkívül magas vállalási ár, a garanciákat nem tartalmazó kifizetések száma. A Fővárosi Közterületfenntartó Zrt.-nél jellemző volt a stratégiai területnek számító feladatok kiszervezése. Az ömlesztett útszóró só beszerzésére 1,34 milliárd forintért szerződő cég és az FKF Zrt. felső vezetése között átfedés fedezhető fel, mivel Siklósi Tamás volt gazdasági igazgatóhelyettesnek érdekeltsége van a cégben. Azóta megtörtént az előnytelen szerződések felmondása, gépszállítások leállítása.
A lehetséges megoldásokról György István közölte: március végéig befejeződhet a belső vizsgálatsorozat, amelynek során az előnytelen szerződéseket felmondják, esetleg valós piaci kondíciók szerint módosítják. Minden gyanús esetben számba veszik a büntetőjogi felelősséget is. Komoly eredményként említette, hogy az elmúlt négy hónap intézkedései révén 3 milliárd forint egyszeri megtakarítást könyvelhet a főváros. A folyamatos és várható megtakarításként további 1, illetve 1-2 milliárd forint vártható évente.

(Théma, 2011. január 26.)

Az uniós támogatások közbeszerzési szabályai

Az uniós alapokból elnyert támogatások csak úgy használhatók fel, ha a támogatott projektekhez szükséges vásárlásokra közbeszerzést ír ki a nyertes pályázó, ezekre a közbeszerzésekre külön szabályokat ír elő az a kormányrendelet, amely a legutóbbi Magyar Közlönyben jelent meg.
Az egész támogatási rendszert szabályozó rendelet a közbeszerzéseket két csoportra osztja, attól függően, hogy azok értéke 300 millió forint alatti, vagy pedig meghaladja azt. Az előbbi esetben az ajánlatkérő az eredményhirdetés előtt legalább öt nappal értesíti a közreműködő szervezetet arról, hogy mikor hirdeti ki az eredményt, majd ha ez megtörtént, akkor a következő öt napon belül a közbeszerzés teljes dokumentációját megküldi a közreműködő szervezetnek, aki utóellenőrzést végez. Erre hét napja van, és ha szabálytalanságot észlel, akkor jogorvoslatot kezdeményez. A közreműködő szervezet az irányító hatóság és a pályázók között helyezkedik el, és a támogatásokkal kapcsolatos operatív feladatokat végzi.
A 300 millió forint feletti beszerzéseknél a támogatott cég előbb egyezteti a közreműködő szervezettel a beszerzés műszaki és szakmai tartalmát, majd az eljárás megindítását megelőzően legalább húsz nappal az addigi dokumentumokat megküldi a Nemzeti Fejlesztési Ügynökségnek (NFÜ). Az NFÜ közbeszerzési-jogi minőség-ellenőrzésnek veti alá a dokumentumokat, és az ajánlattételi felhívás csak akkor tehető közzé, ha az ügynökség kiadja a jogi tanúsítványt.
Az NFÜ az eljárásra megfigyelőt jelöl ki, aki végigkíséri a közbeszerzést, minden iratba betekinthet, és minden ülésen részt vehet. Eredmény csak akkor hirdethető, ha előtte az NFÜ szabályossági tanúsítványt állított ki arról, hogy az eljárás jogszerűen zajlott.

(MTI, 2011. január 31.)