e HETI KÖZBESZERZÉSI HÍRLEVÉL
Aktuális képzések, konferenciák DVD-n: Az elfogadott 2011. évi adótörvények (DVD) cca. 240 perc
KÖZBESZERZÉSI LEVELEK (szaklap)
A MA HATÁLYOS KÖZBESZERZÉSI JOGANYAG
MÉG TÖBB KÖZBESZERZÉS...

Tisztelt Olvasónk!

A Magyar Közbeszerzési Társaság heti hírlevele a társaság tagjainak készülő exkluzív összefoglaló, amely az előző hét közbeszerzési híradásait szemlézi.

Gyorsabb, egyszerűbb pályáztatás

A kormány állásfoglalása szerint az Új Széchenyi Terv keretében egyszerűbben és gyorsabban kell eljuttatni a forrásokat a vállalkozókhoz, ezért szinte valamennyi forrást a Nemzeti Fejlesztési Minisztériumhoz koncentrálták. A leglényegesebb változtatás, hogy alaposan lerövidített idő alatt döntenek a források odaítéléséről; az eddigi 180 napos határidőt 30–45 napra szorítják. Jelentős könnyítéseket vezettek be a jelentési kötelezettségben és a hiánypótlásban is. Megszüntették a kétfordulós eljárást, ami által olcsóbb és gyorsabb lesz a rendszer. A technikai egyszerűsítést szolgálja az elektronikus beadás, és az adatlapok terjedelmét az eddigieknek mintegy tizedére csökkentik. A zöld gazdaság fejlesztésére önálló forrásokat különítettek el, eltérően a korábbi gyakorlattól. A jelenlegi 24 jogszabály helyett egyetlen kormányrendelet fogja szabályozni a pályáztatást. Már készül, és még az idén szeretnék elfogadtatni az új közbeszerzési koncepciót.

Lefújták a midibusztendert

A BKV Zrt. igazgatósága eredménytelennek nyilvánította a negyven midibusz szállítására és azok alvállalkozói szerződésben való üzemeltetésére vonatkozó tendert. Közölték, hogy nem is kötnek alvállalkozói szerződést. Az indoklásban a tulajdonos fővárossal történt konzultációra, a Fővárosi Közgyűlés határozatára, és arra hivatkozik, hogy a társaság idei üzleti tervét még nem hagyták jóvá. Ám több dolgot is nyitva hagytak, így például nem ismertették a tulajdonos kifogásait, és a fő kérdésre sem adtak választ: a nyertesnek tavaly kihirdetett Orangeways Zrt. ajánlata valóban irreálisan alacsony árat tartalmazott-e? A Közbeszerzési Döntőbizottság ugyanis mindössze ennek megvizsgálására utasította a BKV-t. Mindezek után annyi biztos, hogy a BKV továbbra is a lecserélendő, gyakran elromló buszokat kénytelen közlekedtetni az érintett vonalakon. A tenderen részt vevő négy pályázó közül a nyertes egyelőre nem kívánta kommentálni a közlekedési társaság igazgatóságának döntését. (További részletek a lapszemle rovatban.)

Eredményt hirdettek az utazásszervezők eljárásán

A Központi Szolgáltatási Főigazgatóság (KSZF) újabb, nettó 2,5 milliárd forint értékben négy társasággal egy évre szóló keretmegállapodást kötött a költségvetési szervezetek nemzetközi utazásainak megszervezésére. (Ezek: Hogg Robinson Magyarország Kft., Malév Air Tours Kft., OTP Travel Kft. és Weco-Travel Kft.) A KSZF előző, azonos értékű szerződése is ezekkel a cégekkel állt fenn. Most gyorsított tárgyalásos közbeszerzési eljáráson állapodtak meg a felek. Ezt az eljárási formát a kiíró az EU soros elnökségre való felkészüléssel indokolta. A KSZF szintén az uniós elnökséggel kapcsolatos feladatokra hivatkozva 2011. június végéig meghosszabbította a négy céggel decemberben lejárt egyéves keretmegállapodását, ami februárban már teljesült is. A mostani gyorsított eljáráson a négy nyertesen kívül ajánlatot tett még a CWT Utazási Iroda és az IBUSZ Utazási Irodák Kft. is, de utóbbi később visszavonta ajánlatát, és kiszállt az eljárásból.

A BKV tízmilliárdos hiteltendere

Tízmilliárd forint hitel felvételére készül a BKV Zrt. általános vállalatfinanszírozási céllal – jelentette be Bolla Tibor gazdasági vezérigazgató-helyettes. Az összeg nem a társaság idei költségvetéséből hiányzó 20 milliárdos „lyuk” betömését szolgálja, hanem a már lejárt vagy a hamarosan lejáró kölcsönök megújításáról szól. Ám a cégnek friss pénzekre is szüksége lenne, az erről szóló tárgyalásokról azonban a városháza nem közölt részleteket. A tízmilliárdos hitelkeret megnyitására kiírt közbeszerzési eljáráson várthatóan két hónapon belül hirdetnek eredményt. Folyósításával a decemberben lejárt 5 milliárdos, illetve a kétszer ekkora összegű, áprilisban lejáró kölcsönöket kívánják kiváltani. A BKV folyamatosan kényszerül összesen mintegy 80 milliárd forintos külső adósságállománya lejáró elemeinek refinanszírozására, hogy működőképességét fenntartsa.

Három nyertes a papírközbeszerzésen

Eredményt hirdetett a Központi Szolgáltatási Főigazgatóság (KSZF) az irodai papírok, papíráruk, író- és irodaszerek szállítására kiírt nyílt közbeszerzési eljárásán. A hat ajánlattevő közül a BudaPiért Kereskedelmi Zrt.-t, az Apis Irodaszer Kft.-t és az I-Com Iroda-kommunikációs Kft.-t hirdették ki győztesnek. A cégekkel 2012. július 30-ig érvényes nettó 4,4 milliárd forintos keretszerződést kötöttek. A költségvetési szervek és a központosított közbeszerzéshez önként csatlakozott intézmények e cégektől rendelhetnek termékeket, a vásárlásokat maguk finanszírozzák. A KSZF irodaszer-beszerzésein az elmúlt években, esetenként egyedüli ajánlattevőként az ÁBP Ápisz-BudaPiért Zrt. nyert, 2006 óta évente nettó 3,5 milliárd forint keretösszegben. A társaság, amely 2010 júniusa óta BudaPiért néven működik, ismét ott van nyertesek között. A szolgáltatási főigazgatóság egy korábbi, 2009 októberében zárult, tárgyalásos formában lebonyolított közbeszerzését az Európai Bizottság is vizsgálta, és megállapította: a KSZF azzal, hogy nem a nyílt eljárást alkalmazta, megsértette az uniós közbeszerzési szabályokat.

Kétmilliárdos tanácsadói megállapodás

A Nemzeti Fejlesztési Ügynökség (NFÜ) műszaki, jogi és szakmai tanácsadásra kiírt közbeszerzési eljárását kétmilliárd forintos ajánlatával a PD Konzorcium cégcsoport nyerte meg. A közbeszerzés ajánlati dokumentációja szerint a tanácsadás az Új Magyarország Fejlesztési Tervvel kapcsolatos uniós támogatású projektekre vonatkozik. A nyertesnek a tanácsadás mellett esetleges szabálytalansági eljárás során is segítséget kell nyújtania. A megállapodott összeg eddig példátlannak számít tanácsadói tevékenységért. Egyes szakértők nem zárják ki annak lehetőségét, hogy a jövőben megsokszorozódnak az ilyen nagy összegű tanácsadói megállapodások. Az NFÜ honlapján 2006-ig visszamenően szerepelnek a megkötött szerződések, és közöttük egyetlen milliárdos tétel sem található. A 2010 decemberében kiírt eljárást az NFÜ azért hirdette meg, hogy az ügynökség Közbeszerzési Felügyeleti Főosztályának munkáját tanácsadók segítsék. A közbeszerzés ajánlati dokumentációja szerint a tanácsadás az Új Magyarország Fejlesztési Tervvel kapcsolatos EU-s támogatási projektekre vonatkozna.

Március végéig pályázható az informatikai beszerzés

A Központi Szolgáltatási Főigazgatóság (KSZF) két évre, kilencmilliárd forintos keretösszegre írt ki nyílt közbeszerzési eljárást hálózati aktív és passzív eszközök szállítására, valamint az ezekhez kapcsolódó szolgáltatásokra. Az eszközöket és szolgáltatásokat a központosított közbeszerzés hatálya alá tartozó és az ahhoz önként csatlakozó intézmények vásárolják majd meg. Az eljáráson az a cég tehet ajánlatot, amelynek 2009. évi árbevétele – az első részteljesítésben, homogén eszközökre – meghaladta a nettó egymilliárd forintot, a közbeszerzés tárgya szerinti forgalma pedig a 300 millió forintot. A második részteljesítésben, ahol legfeljebb három gyártó termékeit lehet ajánlani, a megkövetelt 2009-es árbevétel 350 millió forint, míg a közbeszerzés tárgya szerint forgalom legalább nettó 100 millió forint. Az ajánlattételi határidő március 28-án jár le.

Folytatódik a moszkvai magyar székház eladási botránya

Oroszországban folytatódik a moszkvai magyar kereskedelmi kirendeltség épületének értékesítési botránya. Az orosz regionális fejlesztési minisztérium hétszer annyiért vette meg az objektumot, mint amennyiért azt a magyar fél eladta, ám továbbra sem világos, hogy kitől – írja a Vedomosztyi üzleti lap. Tájékoztatása szerint Dmitrij Kozak miniszterelnök-helyettes utasította a minisztériumot a szerződés semmissé nyilvánítására, végül azonban ettől elálltak a hatóságok. Előzmény: többévi tárgyalást követően a magyar fél 2008-ban eladta a 17 000 négyzetméteres épületet a Diamond Air luxemburgi cégnek 511 millió rubelnek megfelelő összegért, majd a regionális fejlesztési minisztérium ugyanezt az épületet 2009-ben megvette egy meg nem jelölt tulajdonostól 3,5 milliárd rubelért. Egyes szakértők szerint az adásvételhez az orosz kormány határozatára is szükség volt. A Diamond Air-t egyébként 2009 októberében felszámolták. Az épület rekonstrukciójára 1,455 milliárd rubel értékben írtak ki közbeszerzési pályázatot.

Hírek – röviden

A Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium gyorsított tárgyalásos közbeszerzését, amelyet az EU soros elnökség lakossági ernyőkommunikációjához kapcsolódó médiastratégia-alkotási, médiatervezési és -vásárlási, reklámügynökségi és online szolgáltatási feladatok elvégzésére írt ki, az I.M.G. Inter Média Group Reklám, Szolgáltató és Kereskedelmi Kft. nyerte. • A BKV Zrt. „befektetési egységekhez kötött élethosszig tartó életbiztosítás” tárgyában lefolytatott gyorsított közbeszerzési eljárásán a CIG Pannónia Életbiztosító Nyrt. Győzött. • Eredménytelenné nyilvánította a Szent István tér alatti mélygarázs építésére kiírt közbeszerzését a Régió Park Miskolc Kft. A tenderre hat cég nyújtott be ajánlatot. A megoldatlan finanszírozás miatt határozatlan időre elhalasztották, és közben újragondolják az építést. • A BKV nem a metrókocsik, hanem egyes alkatrészeinek felújítására írt ki közbeszerzési eljárást. A tender leendő nyertesének a feladatokat saját telephelyén kell majd elvégeznie. Eredményhirdetés májusban várható. • Csak egy ponton sértett jogot a Vidékfejlesztési Minisztérium az EVMA és az EGMA ellenőrzői tevékenységére kiírt gyorsított tárgyalásos közbeszerzésen, de a jogsértés nem volt hatással a végeredményre – állapította meg a Közbeszerzési Döntőbizottság. • Összesen nettó 4,6 milliárd forint sorsa dőlt el tavaly közbeszerzési eljárásokon Hódmezővásárhelyen; a lefolytatott 38 tender közül 36 esetében nem indult jogorvoslati kérelem, és a maradék két esetben is jogszerűen járt el a város – tájékoztatott az önkormányzat. • Bekerült az Új Széchenyi Terv nemzeti programjai közé a szegedi szuperlézerprojekt. A 245 millió eurós fejlesztés 85 százalékát az Európai Unió finanszírozza. • Aláírták a Regöly és Tamási között kiépítendő kerékpárút kivitelezési szerződését. A közbeszerzési eljárásra négy cég adott be pályázatot, a lekedvezőbb ajánlat a Tam-Bau részéről érkezett. A teljes beruházási költség 213 millió forint. • Régióhatárokon árnyúló társulást hozott létre három vidéki kórház (hatvani, ceglédi és jászberényi), elsősorban a sikeresebb és olcsóbb közbeszerzésekben bízva. • Sikeresen lezárták a kőszegi Jurisics-vár felújítására kiírt közbeszerzési eljárást. A négy pályázó közül a celldömölki cég lett a nyertes (nevét még nem közölték). • A MÁV-Start Vasúti Személyszállító Zrt. tárgyalásos közbeszerzési eljárást indított telefonnal történő jegyvásárlásra. Részvételi határidő március 16. • Új közbeszerzési eljárást ír ki a győri Petz Aladár Kórház 8,3 milliárd forint értékű kivitelezési munkáinak elvégzésére a Győr-Moson-Sopron Megyei Önkormányzat, miután az előző eljárást eredménytelennek nyilvánította.

KÖZBESZERZÉSI SAJTÓSZEMLE

Sajtószemlénk a magyar sajtóban megjelent hírek és információk kivonatolt és szerkesztett formája (az eredeti forrás mindenkori megjelölésével).

A cégvezetők harmada hajlik a korrupcióra

Régiós összehasonlításban romlott a korrupciós helyzet Magyarországon – állapítja meg az Ernst & Young könyvvizsgáló cég és a kereskedelmi és iparkamara által készített felmérés, amelyet 300 nagyvállalat döntéshozói körében személyes kikérdezéssel végeztek el.
Az egyik legmegdöbbentőbb, hogy a korrupciós ajánlatnak – a döntéshozók saját bevallása szerint – harminc százaléka enged, míg az üzleti partnerek között szerintük húszszázalékos a korrupciós ajánlat elfogadásának aránya. S ha valaki le is bukik, komoly retorzióktól csak ritkán kell tartania, a cégek ugyanis rettegnek a vállalat szennyesének kiteregetésétől, inkább zárt ajtók mögött, csendben szakítanak, lehetővé téve ezzel azt is, hogy az illető más cégnél tovább folytathassa üzelmeit. Nálunk az ügyek tíz százalékára derül fény, ami kirívóan alacsonynak számít, s ennek is csak 4–13 százalékában tesznek rendőrségi feljelentést. Utóbbi esetben is alig néhány zárul büntetőjogi felelősségre vonással.
A korrupció elburjánzásában az állam felelőssége is óriási: kiskapuk százaival kibélelt törvények, krimibe illő közbeszerzések mind a „bűnlajstromán” szerepelnek. A közbeszerzéseket körüllengő korrupcióra jellemző, hogy a vállalatvezetők szinte kivétel nélkül pontosan tízszázalékosra lőtték be a leadandó kenőpénzek arányát, miközben egyharmaduk a közbeszerzésekre vonatkozó kérdések elől kerek perec kitért. A kapcsolati tőke tartja mozgásban Magyarországot: a cégvezetők csaknem fele a hivatali és az üzleti ügyes-bajos ügyeit is ennek felhasználásával „zsírozza le”.
A vállalatok előtt számos lehetőség áll a korrupció és az etikai vétségek megelőzésére. Az egyik az etikai kódex megalkotása, ezzel a magyar nagyvállalatok 23 százaléka él. Ők azonban többnyire be is érik a kódex kifüggesztésével, csupán harmaduk üzemeltett emellett etikai forródrótot is. Ez egy olyan céges zöld szám, amelyen a korrupciós gyanút anonim jelentheti a munkavállaló, és annak kivizsgálása is „fedetlen” marad. Az összes megkérdezett vállalat közül csupán 11 százaléka alkalmazza ezt a megoldást, míg Nyugaton az arány fordított.
A korrupció visszaszorítására egyszerű receptet ad az Ernst & Young: a parlamentnek – a többi között – módosítania kellene a pártfinanszírozási, a pénzmosási, a pénzmozgási, a közbeszerzési és az értékpapírtörvényt, olyan módon, hogy kivétel nélkül mindenkire vonatkozó szigorú szankciókkal sújtsa a jelenséget.

(Népszabadság, 2011. február 12.)

Eredménytelen lett a BKV-tender

Az a forgatókönyv vált valóra a BKV Zrt. midibusztendere kapcsán, amit a hét elején a Népszabadság már megelőlegezett. Annak ellenére, hogy ismereteink szerint a január végi igazgatósági ülésre olyan vezetői összefoglaló készült, amelyben szerepelt a győztesre tett javaslat a bírálóbizottság részéről, a közlekedési vállalat mégis eredménytelennek nyilvánította a pályázatot. A bírálóbizottság az Orangeways Zrt.-t javasolta győztesként kihirdetni, mert mint az értékelésbe második körbe bevont BDO Magyarország Tanácsadó Kft. és a BKV bírálói is megállapították: gazdaságilag ésszerű ajánlatot adott. A BKV igazgatósága azonban most a tulajdonos fővárossal történt konzultációra, a Fővárosi Közgyűlés határozatainak értékelésére, valamint arra hivatkozott, hogy a BKV-nak még nincs jóváhagyott idei üzleti terve, eredménytelennek nyilvánította a tendert, s így az utolsó körbe jutott cégek egyikével sem köt szerződést. Szerettük volna megkérdezni a társaságot, hogy ha már nincs befutó, akkor lesz-e új pályázat, s ha igen, mikor, ám kérdésünkre lapzártáig nem érkezett válasz.
Mint korábban beszámoltunk róla: a midibusztenderen a közlekedési vállalat elsősorban a turisták által látogatott útvonalakon új buszokat szeretett volna üzembe állítani. Az eljárás utolsó körében a Vértes Volán, a Panoráma Tourist, a VT-Transman és az Orangeways versenyzett a negyven jármű leszállításáért és a járatok üzemeltetéséért. Tavaly november végén az utóbbi céget hirdették ki győztesként, de mégsem írtak alá vele szerződést, mert a harmadik helyezett Vértes Volán a Közbeszerzési Döntőbizottságon megtámadta az eredményt, s a szervezet új értékelési eljárást írt elő a BKV-nak. A cég pedig most erre az eredményre jutott. A fejleményekről érdeklődtünk az Orangewaysnél is, ahol viszont csak annyit mondtak, hogy vizsgálják a helyzetet.

(Népszabadság, 2011. február 18.)