e HETI KÖZBESZERZÉSI HÍRLEVÉL
Aktuális képzésünk: ÁLLAMILAG ELISMERT INTENZÍV KÖZBESZERZÉSIREFERENS-KÉPZÉS
Gyakorlatorinetált képzés a július 1-jétől életbe lépő Kbt. szerint aktualizált tematikával - 2011. ősz (heti 2 nap)
KÖZBESZERZÉSI LEVELEK (szaklap)
A MA HATÁLYOS KÖZBESZERZÉSI JOGANYAG
MÉG TÖBB KÖZBESZERZÉS...

Tisztelt Olvasónk!

A Magyar Közbeszerzési Társaság heti hírlevele a társaság tagjainak készülő exkluzív összefoglaló, amely az előző hét közbeszerzési híradásait szemlézi.

KÖZBESZERZÉSI HÍREK

A megbírságolt cégeket kizárják az eljárásokból

A Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter által bejelentett bürokráciacsökkentő lépések első elemei egy 21 törvényt módosító salátatörvény tervezetében tűntek fel – számol be a Napi Gazdaság. Köztük van a közbeszerzési törvény is. A jogszabály módosításával kizárnák az eljárásokból nemcsak a fő, de az alvállalkozók, szolgáltatásnyújtók köréből is azokat, akik a megelőző két évben – a hatályos szabályok ennél hosszabb időt jelölnek meg – munkaügyi, közrendvédelmi vagy adóbírságot kaptak. Az államháztartási törvény módosításával pedig a támogatásokra való jogosultságot zárja ki az előzőekben szereplő indokok alapján. A tervezett változás egy része jogharmonizációs célú: egyebek között az unión kívüli országokból érkező szakképzett munkaerő fogadásával kapcsolatos uniós szabályok, valamint a munkaerő-kölcsönzési irányelv átültetését célozza

Ajánlat csak fedezettel kérhető

Fellegi Tamás nemzeti fejlesztési miniszter is tájékoztatott a készülő új közbeszerzési törvényről a Hungarian Business Leaders Fórum pénzügyi csúcstalálkozó rendezvényén.
Elmondása alapján a módosított jogszabály szerint ajánlatot is csak anyagi fedezet igazolásával lehet majd kérni. Az új törvény pedig már ősszel hatályba léphet, mert várhatóan júniusig elfogadja a parlament. A változtatásokkal a visszaélések és a korrupció visszaszorítása érdekében bezárják azokat a kiskapukat, amelyeken keresztül az állami vagyon elszivárgott – mondta a miniszter. A részletekről szólva arról is beszélt, hogy új szabályként jelenik meg a törvényben, hogy az ajánlatkérőnek a tenderbontást megelőzően nyilvánosan ismertetni kell, mekkora anyagi fedezet áll rendelkezésére a szerződés teljesítéséhez. A gyors és hatékony jogorvoslatot a Közbeszerzési Döntőbizottság megreformálásával akarják megteremteni. (További részletek a lapszemle rovatban.)

Négymilliárdos autóbusz-beszerzés

Öt Volán-társaság összesen 4,452 milliárd forint hitelt szándékozik felvenni új autóbuszok vásárlására az MFB közösségi közlekedésfejlesztési hitelprogram keretében. A tíz évre kért hitel biztosítékai a beszerzett buszok lennének, és negyedévente egyenlő részletekben törlesztenének a társaságok. A legnagyobb összeget, 1,548 milliárd forintot a Nógrád Volán venné fel, majd a Borsod Volán következik 1,334 milliárddal. Az Agria Volánnak és a Mátra Volánnak 600-600 millió forintra van szüksége a beszerzésekhez, míg a Hatvani Volán 360 millió forintból szeretné megoldani járműállománya frissítését. Arra számítanak, hogy a nyertes ajánlattevővel augusztusban sikerül szerződést kötniük.
Az öt társaság ajánlatkérő konzorciumot alapított, a közbeszerzési pályázatról még nem döntöttek, a járműveket azonban legkésőbb a jövő évben szereznék be. Az öt járműcég egyébként megközelítően ezer autóbuszt üzemeltet, közülük a Borsod Volán rendelkezik a legnagyobb, 510 darabos flottával. Autóbuszonként 50 millió forinttal számolva az említett összegből körülbelül száz járművet vásárolhatnak. (További részletek a lapszemle rovatban.)

Győr: nyertes van, eredmény nincs

A Közbeszerzési Döntőbizottságnál támadta meg a győri Dunakapu tér tervezésére kiírt eljárást az egyik kizárt cég. Ez a program tartalmazza a 2014-ig tartó ciklus legnagyobb önkormányzati beruházását. A tér átalakítására a város decemberben írt ki közbeszerzési pályázatot, ám azóta sem sikerült eredményt hirdetni és szerződést kötni a nyertessel, noha a döntés április elején megszületett. Az egyik ajánlattevő, a miskolci Stúdió Észak-magyarországi Tervező Kft. ugyanis jogorvoslattal fordult a KD-hez, bepanaszolva, hogy az eljárás keretében nem fogadták el egyik referenciájukat, valamint azt is kifogásolták, hogy kirívóan alacsony árat adtak meg pályázatukban. A győri önkormányzat illetékese szerint, ha nem nyilvánítják érvénytelennek a cég ajánlatát, akkor megsértették volna a közbeszerzési törvényt, és a többi pályázó fordulhatott volna panaszával a döntőbizottsághoz. A KD ezekben a napokban tárgyalja az ügyet.

Zeneakadémia: másodszorra sikeres a tender

Másodszori nekifutásra a négy ajánlattevő közül az A-L-S Konzorcium nyerte nettó 4,777 milliárd forintos ajánlatával a Zeneakadémia felújítását. Az ajánlatkérő Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem az egy évvel ezelőtti tenderen egyaránt érvénytelennek nyilvánította a Strabag–MML, a Zeneakadémia Konzorcium és az A-L-S Konzorcium pályázatát, mivel azok nem feleltek meg az ajánlati felhívás és dokumentáció, valamint a jogszabályi feltételeknek. Mivel pedig az összességében legelőnyösebb ajánlat is magasabb összegű volt, mint amennyi forrása az ajánlattevőnek rendelkezésére állt, a közbeszerzés érvénytelen lett. Ezt követően a Zeneakadémia az ajánlattevők közül újabb ajánlatra kért fel négy pályázót, a Zeneakadémia Konzorciumot, a Market Építő Zrt.-t., a HMR Zeneakadémia Konzorciumot, valamint az A-L-S Konzorciumot (tagjai: Arcadom Építőipari Zrt., Laki Épületszobrász Zrt., Swietelsky Magyarország Kft.) Ennek a második eljárásnak az eredménye a mostani közzététel.

MÁV: kétszer fújták le a közbeszerzést

Három hónap alatt kétszer futott neki, majd állította le a kommunikációs tenderét a MÁV-Start Zrt. A marketing- és PR-kampányok szakmai előkészítésére és kivitelezésére a társaság februárban hirdette meg első közbeszerzését, amelyet márciusban már le is fújtak. Az április derekán elindított második pályázatot a napokban vonták vissza. Lapértesülések szerint a lépésre a személyszállító vasút anyavállalata, a MÁV Zrt. döntése nyomán került sor. A nyertes feladatai között integrált kampányok szervezése, szórólapok, menetrendi anyagok gyártása, hirdetések megjelenítése, plakátok készítése, nyereményjátékok szervezése szerepelt volna. Egyelőre arról nincs információ, hogy harmadszorra is kiírja-e a vasúttársaság a kommunikációs tenderét.

Ötszörösére nőtt az önkormányzatok adóssága

Ismét hitelfelvételi hullám indulhat el az önkormányzatok körében, hogy az év közepére, amikor a kormány várhatóan saját kezébe veszi a helyhatósági források kezelését, megfelelő nagyságú tartalékot halmozzanak fel. Pécs városa például éppen a napokban jelentette be, hogy 2,76 milliárd forint hitelt szándékozik felvenni. A Nemzetgazdasági Minisztérium április elején közölte, hogy az önkormányzatok 150 milliárd forintos negyedik negyedévi hiánya miatt nem teljesült a tavalyi 3,8 százalékos hiánycél. A PricewaterhouseCoopers tanácsadó cég elemzése szerint 2010-re a települések adósságállománya a 2005. évihez képest megötszöröződött. Ez év végére ez az összeg várhatóan eléri az 1830 milliárd forintot. Szakértők véleménye szerint az elkövetkező időszakban csődök sorozatára lehet számítani az önkormányzatok körében. Nagy fenyegetettséget jelent, hogy december végére a helyhatóságok 45 százalékánál lejár az önkormányzati kötvények tőketörlesztési türelmi ideje, és el kell kezdeni visszafizetni a korábbi adósságokat.

Megújítja forgalomirányítási rendszerét a BKV

A BKV minden felszínen közlekedő járata (egyelőre a HÉV kivételével) GPS-szel felszerelt fedélzeti berendezést kap, s így közvetlen kapcsolatot teremtenek a járművek és a forgalomirányító központ között. Ez a rendszer szükségessé teszi egy mobiltelefon-társaság szolgáltatásainak igénybevételét is. Erre a szolgáltatásra írt ki közbeszerzési pályázatot, legalább 2500, havi 40 GByte adatforgalmat biztosító előfizetés beszerzésére a közlekedési társaság. A részvételi szakasz eredményhirdetése május 27-én lesz. A bírálat során a legalacsonyabb összeg alapján döntenek majd. Azt egyelőre nem tudni, hogy a BKV mekkora összeget szán erre, azt viszont közölték, hogy uniós támogatást szeretnének bevonni. A felhívásból pedig kiderül: az ajánlatkérő az ellenszolgáltatás halasztott fizetésében kíván megállapodni.

Hírek – röviden

A Győr–Sopron–Ebenfurti Vasút (GYSEV) Zrt. nyílt közbeszerzést írt ki tervezési és egyéb fejlesztési tanácsadási feladatok ellátására 4 milliárd forint keretösszeg erejéig. Az ajánlatokat június 16-áig lehet beadni. Az eredményhirdetés várható időpontja július 29. • Kétfordulós gyorsított meghívásos közbeszerzést írt ki a Központi Statisztikai Hivatal a népszámláláshoz kapcsolódó médiastratégia-alkotásra, médiatervezésre és -vásárlásra, a kampány utóértékelésére, valamint hirdetések megjelenítésére. • A közbeszerzési törvény megsértése miatt félmillió forintos bírságot szabott ki a Közbeszerzési Döntőbizottság a Magyar Nemzeti Bankra. Indoklás: A „kommunikációs ügynökségi szolgáltatásokra” kiírt eljárás jogszabályba ütközött, így a KD megsemmisítette azt. Az ügy külön érdekessége, hogy a jogorvoslati eljárást az MNB felügyelőbizottsága kezdeményezte, visszaélés gyanúja miatt. • Kiírták az integrált villamos- és nagyvasúti rendszer Hódmezővásárhely és Szeged közötti szakaszán a megvalósíthatósági tanulmány közbeszerzését. A pályázat határideje július 7. A beruházás becsült értéke 11-13 milliárd forint. • Makó: a már meghirdetett két csatornázási közbeszerzés mellett a szennyvíztisztító telep bővítését célzó munkákra is lehet jelentkezni. Az ajánlattételi felhívás a napokban jelenik meg. Az ajánlatokat június 30-áig várja a pályázatot kiíró társulás. A megvalósítás becsült értéke megközelíti az egymilliárd forintot. • Az Országos Rendőr-főkapitányság 19 személygépkocsit szerez be a Nemzeti Nyomozó Iroda számára; a közbeszerzés nyertesei a Duna Autó Zrt. és a Wallis Kerepesi Kft. • A legkedvezőbb árajánlatot tevő Varga Eszter helyi vállalkozó nyerte a Szeghalom zöld területeinek gondozására kiírt közbeszerzési eljárást. • Szegeden a Dóm tér felújítási munkálatainak befejezésére indított közbeszerzési eljárást a Ferroép Zrt. nyerte. • Makón felújítják a Szent László-plébániát; közbeszerzési eljáráson keresik a kivitelezőt. • A külföldi repülőtereken használható üzemanyag-feltöltő kártyákra írt ki közbeszerzést a HM Fegyverzeti és Hadbiztosi Hivatal, három évre, bruttó 330 millió forint értékben. Ajánlattételi határidő június 27. • A kínai pénzügyminiszter megígérte, hogy a közbeszerzési korlátozások enyhítésével könnyebb hozzáférést biztosítanak majd az amerikai cégeknek. Emellett a külföldi befektetési alapok, valamint a gépjármű-biztosításban érdekelt cégek is megjelenhetnek majd Kínában.

KÖZBESZERZÉSI SAJTÓSZEMLE

Sajtószemlénk a magyar sajtóban megjelent hírek és információk kivonatolt és szerkesztett formája (az eredeti forrás mindenkori megjelölésével).

Programra várnak a Volánok

Belevágna a Volán-társaságok autóbuszparkjának felfrissítésébe a kormány; a helyi és helyközi járatokat üzemeltető cégek az elképzelések szerint 2014 végéig több száz új buszt vásárolhatnának. A fejlesztésekre a költségvetésben egyelőre nem találtak pénzt, az egyedüli forrás a Magyar Fejlesztési Bank lehet. Döntés még nincs, a buszgyártók azonban készülnek. Az öt Volán-társaság 4,4 milliárdos beszerzési kerete cégenként átlagosan mintegy harminc jármű megvásárlására lehet elég. A szakértők szerint azonban a 24 Volánnál az átlagosan 11,2 éves kocsikból álló autóbuszpark öregedésének megállításához ennél lényegesen többre lenne szükség.
Információk szerint a kormányzat a szakértőktől egy 2011-től induló hároméves buszbeszerzési program tervét várja. Méghozzá olyanét, amely a Volán-társaságok javaslatának megfelelően évente 500-600 jármű beszerzésére ad lehetőséget. Ha minden a papírforma szerint alakul, a helyi és helyközi autóbuszjáratokat üzemeltető cégek flottájában 2014-ig bekerülő járművek szállítására előreláthatóan szeptemberben írják ki a tendert.
A közbeszerzési eljárásra jelentkező járműgyártóknak várhatóan több kategóriában kell majd ajánlatot tenniük. A tenderek értékelésénél azok a szállítók juthatnak majd előnyhöz, amelyek járműveik gyártásánál versenytársaiknál nagyobb mértékben támaszodnak a magyarországi beszállítókra, illetve munkaerőre. Ez előnyt jelenthet a magyar buszgyártók, így a Kravtex vagy az Ikarus számára. A csendben formálódó buszprogramról a Volán-társaságoknál egyelőre keveset tudnak, új, fejlesztésekre fordítható forrásokat pedig egyáltalán nem kaptak.

(Népszabadság, 2011. május 11.)

Kiegészítő EU-források

Az Új Széchenyi Terv és a Széll Kálmán Terv egyaránt érinti az egészségügyet, harmonizálni kell velük az ágazat átalakítására készített Semmelweis Tervet – hangsúlyozta Palicz Tamás, a Humán Erőforrás Operatív Programok Irányító Hatóságának főigazgatója. Hangsúlyozta: az uniós keretek által biztosított támogatás kiegészíti a nemzeti intézkedéseket, ám azt tudomásul kell venni, hogy az EU-forrásoknál nincs lehetőség költségkiváltásra, az amortizáció pótlására, azok a fejlesztési célokat szolgálják. Az uniós források felhasználásában azonban új elemek kerültek elő. Köztük a szervezeti hatékonyság fejlesztése, a területi együttműködések kialakítása, amelyre 12 milliárd forint áll rendelkezésre. Megkezdődik a korábbi pilot jellegű szűrési programok országos kiterjesztése. Átfogó népegészségügyi és egészségfejlesztési kampányok indulnak, országos egészségmonitorozási és kapacitástérkép-fejlesztésre kerül sor. Folytatódnak az ismétlődő innovációk. Ezek között képzési és foglalkoztatási támogatásokra lehet pályázni, lényegesen egyszerűbben, mint korábban. E célokra közel 9 milliárd forint áll rendelkezésre. Az egészségre nevelő és szemléletformáló életmódprogramok támogatására 10 milliárd forint jut. Folytatódik a kórházi sürgősségi osztályok támogatása, e célra mintegy 4 milliárd forintot szánnak. Az onkológiai hálózat fejlesztésére 7 milliárd forintot különítettek el. Folytatódik a rehabilitációs szolgáltatások javítása, amit több mint 13,5 milliárd forinttal támogatnak. A főigazgató arra hívta fel a figyelmet, hogy az ezekkel együtt járó beruházások Achilles-sarka a közbeszerzés, amely nagyon megnehezíti a projektek megvalósítását, a nem kellő előkészítés ugyanis forrásvesztéssel is járhat. Elvárás a nyílt és széles körű verseny biztosítása.

(Világgazdaság, 2011. május 12.)

Fellegi: készül az új közbeszerzési törvény

Hamarosan az Országgyűlés elé kerül a 2011–2014 közötti időszakra vonatkozó Nemzeti Vagyongazdálkodási Irányelv, amelynek tervezete a privatizációt lezártnak tekinti – mondta Fellegi Tamás nemzeti fejlesztési miniszter. Hozzátette: a működő tőke bevonását nem lehet a továbbiakban privatizációval elérni, mindemellett növelni kell a meglévő vagyon ésszerű és költséghatékony hasznosítását, lehetőség szerinti gyarapítását. A miniszter bejelentette, hogy az egységes állami vagyon nyilvántartásának elkészítését az idén befejezik. Az állami vagyon jelentős hányadát az állami tulajdonban lévő társaságok vagyona teszi ki, és ennek növelése mellett szükség van a közjó és az üzleti szemlélet egyensúlyának megteremtésére is.
Tájékoztatása szerint folyik az új közbeszerzési törvény véglegesítése, és remélhetőleg júliusig a parlament elfogadja, ősszel pedig hatályba léphet a jogszabály. Az új törvény alapján az ajánlatkérőnek a tenderbontást megelőzően nyilvánosan ismertetni kell, mekkora anyagi fedezet áll rendelkezésére a szerződés teljesítéséhez. A gyors és hatékony jogorvoslatot a Közbeszerzési Döntőbizottság megreformálásával teremtené meg a kormány.
Az állam számára előnytelen PPP-megállapodásokat a felelős állami gazdálkodás jegyében megszüntetik, és ezeknél a szerződéseknél csak a beruházás valós értéken történő elszámolását tudják elfogadni a kiváltáshoz, átalakításhoz – mondta a miniszter, aki beszámolt arról, hogy a beruházásokat átvizsgálva kiderült: a magánszféra bevonásával készülő beruházások az állam és az önkormányzatok által vállalt kötelezettségek mindössze harmadába-negyedébe kerültek. Elfogadhatatlan, hogy az állam vállalt minden kockázatot, és a magánszféra kockázat nélkül többszörös haszonra tesz szert a PPP-szerződések révén – hangoztatta a miniszter. Magyarországon mintegy 100 PPP-programot tartanak nyilván, amelyek 3000 milliárd forinttal terhelik a költségvetést a futamidő végéig. A hatályos szabályozás szerint egyébként sem lehet már elszámolni a PPP-beruházásokat államháztartáson kívül.

(HVG, 2011. május 13.)