e HETI KÖZBESZERZÉSI HÍRLEVÉL
Aktuális képzésünk: ÁLLAMILAG ELISMERT INTENZÍV KÖZBESZERZÉSIREFERENS-KÉPZÉS
Gyakorlatorinetált képzés a július 1-jétől életbe lépő Kbt. szerint aktualizált tematikával - 2011. ősz (heti 2 nap)
KÖZBESZERZÉSI LEVELEK (szaklap)
A MA HATÁLYOS KÖZBESZERZÉSI JOGANYAG
MÉG TÖBB KÖZBESZERZÉS...

Tisztelt Olvasónk!

A Magyar Közbeszerzési Társaság heti hírlevele a társaság tagjainak készülő exkluzív összefoglaló, amely az előző hét közbeszerzési híradásait szemlézi.

KÖZBESZERZÉSI HÍREK

Csak az oroszok korruptabbak nálunk

Az európai korrupciós feketelista második helyére került Magyarország, egyedül Oroszországban rosszabb a helyzet – derül ki az Ernst & Young idei, 25 országra kiterjedő felméréséből. Országonként 100-110 főt kérdeztek meg részletesen, a válaszadókat tőzsdei cégek, illetve ezer főnél többet foglalkoztató nagyvállalatok alacsonyabb beosztású alkalmazottjai közül választották ki. Az elemzés szerint a magyar válaszadók 27 százaléka számolt be arról, hogy vállalatánál az elmúlt két esztendőben tudomására jutott jelentősebb gazdasági-etikai visszaélés. Ennél nagyobb arányt, 37 százalékot csak Oroszországban regisztráltak. A kétes rangsor harmadik helyén a horvátok találhatók, akik egy százalékkal maradtak el tőlünk. Az adatok megfelelő értékeléséhez támpontot nyújt, hogy az európai átlag 15 százalékos. A kérdésekre választ adó magyarok 75 százaléka szerint a vesztegetés széles körben elterjedt az üzleti életben, 45 százalékuk szerint pedig saját ágazatában is bevett gyakorlat a kenőpénz adása a megbízások biztos elnyerése érdekében. (További részletek a lapszemle rovatban.)

Végleg lezárják a privatizációt

Megszüntetik az állam számára előnytelenül, magántőke bevonásával megvalósult beruházásokhoz kötött, úgynevezett PPP-megállapodásokat, és az Országgyűlés elé kerülő irányelv hamarosan lezárja a magyarországi privatizációt – jelentette be Fellegi Tamás nemzeti fejlesztési miniszter. Kiemelte: a PPP-szerződéseknél csak a beruházás valós értékét fogják elszámolni a kiváltáskor. Az országban eddig mintegy 100 PPP-program valósult meg, s ezek a teljes futamidő végéig körülbelül 3000 milliárd forinttal terhelnék a költségvetést. A működő tőke bevonását a továbbiakban nem lehet privatizációval elérni – hangsúlyozta a miniszter, ugyanakkor törekedni kell a meglévő vagyon ésszerű és hatékony hasznosítására. Arról is beszámolt, hogy teljesen új közbeszerzési törvény készül, erről még a nyári szünet előtt dönt a parlament, és ősszel hatályba léphet. Az új törvény a remények szerint megszünteti a korrupció lehetőségét.

A TI az önkormányzati vezetők számonkéréséről

Rendkívül fontos lenne az önkormányzatok gazdálkodásának jobb átláthatósága, hiszen ők kezelik az állami vagyon 20-25 százalékát – nyilatkozta dr. Burai Petra, a Transparency International (TI) Magyarország jogi vezetője. Az előzetes önkormányzati koncepció a szigorítások irányába halad, javulhat a helyhatósági vezetők, polgármesterek számonkérhetősége. A közbeszerzéseknél hasznos lenne az alternatív szolgáltatók kiterjedt alkalmazása. A vizsgálatok ugyanis azt mutatják, hogy a feladatok kiszervezésével megoldott jelenlegi szerződéskötési gyakorlat nehezen követhető. Fontos kérdés a helyi ingatlanhasznosítás szabályozása, mert a felszínre került botrányok mutatják a terület szabályozatlanságát. Az önkormányzati közbeszerzések teszik ki az összes közbeszerzés mintegy 50 százalékát, ezért az új közbeszerzési törvénnyel együtt látható majd a működőképesség. A törvényen kívül azonban szükséges egy etikai szabályozás, amely kódexként irányt mutat az alkalmazásban – hangsúlyozta a TI jogi vezetője.

Népszámlálás: 2,5 milliárd forintos közbeszerzés

A Magyar Közlönyben megjelent a 2011. évi népszámlálás feldolgozási feladataihoz kapcsolódó közbeszerzési eljárás engedélyezéséről szóló kormányhatározat. E szerint a kabinet engedélyezi a Központi Statisztikai Hivatalnak a népszámlálás kérdőíveinek optikai karakterfelismerésen alapuló adatbeviteli rendszerének kialakítása, megvalósítása és működtetése tárgyában a közbeszerzési eljárás megindítását. Újdonság, hogy az idei, 15. magyarországi népszámláláson először lehet interneten, önbevallással adatokat szolgáltatni. Az összeírásra 2011. október 1. és 31. között kerül sor, s mindenkire kiterjed, aki életvitelszerűen Magyarországon tartózkodik. Az adatszolgáltatás az egészségi állapotra, a fogyatékosságra, a vallásra, az anyanyelvre és a nemzetiségre vonatkozóan önkéntes, a többi esetben kötelező. A népszámlálás első adatait várhatóan 2012 első negyedévében hozza nyilvánosságra a statisztikai hivatal. Tájékoztatásul: 2001-ben a legutóbbi népszámláláskor 10,198 millió fő volt Magyarország népessége, 2011-ben a statisztikák 9,979 főnyire becsülték az ország lakónak számát.

Nagy tételeket rendelt a nyugdíjfolyósító

Az Országos Nyugdíjbiztosítási Főigazgatóság 2015 végéig az Eurotronik Zrt.-től és a Z-P Formular Kft.-től szerzi be a nyomdai termékeket, összesen nettó 1,12 milliárd forint értékben. A közbeszerzési eljáráson kiválasztott, közös ajánlatot benyújtó cégek leporellókat, tömbös nyomtatványokat, etiketteket, borítékokat és egyéb nyomtatványokat szállítanak, illetve végzik el a kapcsolódó nyomdai szolgáltatásokat. A kiíró négy részre bontotta a beszerzést, mindegyiket az említett két cég nyerte meg. A legnagyobb megrendelés, 1,02 milliárd forintért leporellók és etikettek szállításáról szól. Ebben a részteljesítésben 2009-ben és 2010-ben évi legalább 200 millió forintos árbevétel volt az egyik feltétel. A pályázóknak egyéb szempontokból is szigorú feltételeknek kellett megfelelniük. A nyerteseken kívül egyébként még az Állami Nyomda Nyrt. nyújtott be ajánlatot.

Vitarendezés miatt csúszik a szerződéskötés

Úgy tűnt, a héten már sor kerülhet Pécsett az ünnepélyes szerződéskötésre, és napokon belül megkezdődhet a Science Building, azaz az egyetemi kutatóközpont építése. A pezsgőbontás azonban még várat magára, több, a közbeszerzési eljárásban alul maradt cég is élt a vitarendezés lehetőségével – tájékoztatott Czibók Balázs projektvezető. Ennek lebonyolítása azonban hosszabb időt vesz igénybe, így biztos, hogy abban az esetben is tolódik a tervezett szerződéskötés, ha minden marad az eredetiben, vagyis az a cég marad a kivitelező, amelyik az első körben nyert. Amint arról korábban tájékoztattunk: a Pécsi Tudományegyetem legnagyobb beruházásához kapcsolódó közbeszerzési eljárás győztese a Grabarics Építőipari Kft. lett. A tenderre összesen kilenc ajánlat érkezett, ebből négy volt szabályos. Az értékelés szerint a nyertes a legrövidebb idő alatt, a legolcsóbb áron építi fel a tudományos központot. A kész épületkomplexum átadását 2012 márciusára tervezik.

Győr: sikeres volt a tárgyalásos eljárás

Sikeres lett az újabb közbeszerzési forduló, így hamarosan megkezdődhet Győr legjelentősebb beruházása, a Petz Aladár Megyei Oktató Kórház több mint tízmilliárd forintba kerülő fejlesztése. A közbeszerzés nyertese az S K 2011 Konzorcium, amelynek tagjai a Strabag-MML Magas- és Mérnöki Létesítmény Építő Kft. és a Közgép Gép- és Fémszerkezetgyártó Zrt. A megyei önkormányzat az előző, sikertelen közbeszerzés után április közepén hirdetmény közzététele nélküli, tárgyalásos eljárást indított a kórház bővítéséhez és rekonstrukciójához kapcsolódó bontási munkákra, az építési beruházás kivitelezésére, a meglévő épületek felújítására, valamint a lebontandó épületek és a megszűnő telephely berendezéseinek áttelepítésére. Az S K 2011 Konzorcium az előző közbeszerzési körben is érvényes ajánlatot nyújtott be, de az általa megnevezett vállalási összeg magasabb volt, mint amennyi rendelkezésre állt. A második eljáráson négy tárgyalási forduló keretében egyeztették az árakat, míg nettó 6,619 milliárd forintban állapodtak meg a felek. A vállalkozási szerződés megkötésére június 1-jén kerül sor

Tenderek használt járművek beszerzésére

A Hollandiában bejegyzett Womy Equipment Supply nevű társaság nyerte azt a közbeszerzési pályázatot, amelynek eredményeként tizenhárom alacsony padlós, használt autóbuszt szállít a BKV Zrt.-nek. A járművek darabonkénti ára hétmillió forint, kevesebb, mint egy öreg autóbusz felújítási költsége, ráadásul környezetbarát is. A használt járművek vásárlása a hannoveri villamosok, az eberswaldei trolibuszok és a most vásárolt Van Hool szóló buszok beszerzése után folytatódik. Folyamatban van a közbeszerzési eljárás harminc további használt autóbusz beszerzésére. Annál is inkább, mert a forgalomban lévő autóbuszok többsége már elérte vagy meghaladta a gyártáskor tervezett élettartamát. Az 1365 járműből álló park csaknem fele még mindig a harminc évvel ezelőtt gyártott Ikarus 200-as típushoz tartozik. A Budapesti Közlekedési Központ tájékoztatása szerint a használt járművek azonban nem helyettesíthetik az újak beszerzését.

Hírek – röviden

Várhatóan hamarosan kiírják a közbeszerzést a 2-es metróvonalon futó Ev és Ev3-as szerelvények felújítására. A megbízás nagyságát 3,5 milliárd forintra becsülik. Az eredeti tervek szerint ezt a felújítást nem végezte volna el a BKV, mert arra számítottak, hogy az időben megérkező Alstom kocsikkal váltják ki a leselejtezett járműveket. Erre azonban a szállítás késése miatt nem kerülhetett sor.● A Magyar Posta eljárást kezdeményezett az Európai Bizottságnál annak megállapítására, hogy az általa nyújtott pénzforgalmi, illetve közvetítői szolgáltatásokat valódi versenyfeltételek között látja el. Amennyiben a bizottsági határozat ezt a megállapítást rögzítené, úgy a társaság e tevékenységekkel kapcsolatos beszerzései mentesülnének a közbeszerzési kötelezettség alól.● Bérleti és üzemeltetési szerződés keretében személygépkocsi-flottát szerez be a Budapesti Távhőszolgáltató (Főtáv) Zrt. Összesen húsz különböző kategóriájú járműről van szó. A Főtáv a közbeszerzést tárgyalásos formában bonyolítja le, erre május 30-ig jelentkezhetnek a járműbérlettel foglalkozó cégek.● Késedelmet szenvedhet a Pannonhalmi Bencés Főapátság bazilikájának belső felújítása, mivel a kivitelezésre kiírt közbeszerzési eljárás vesztese jogorvoslattal fordult a Közbeszerzési Döntőbizottsághoz.● Az eSOLUTION Számítástechnikai és Szolgáltató Kft. nyerte a Közbeszerzések Tanácsa új portáljának fejlesztésére kiírt egyszerű közbeszerzési eljárást.● A Békés megyei képviselő-testület döntése alapján vizsgálják, milyen lehetőségek kínálkoznak a villamos energia központi rendszeren keresztül történő beszerzésére.● Az idén 11 milliárd forintot költenek a budapesti villamospályák felújítására, a kivitelezők kiválasztására közbeszerzési eljárások indulnak.● Közbeszerzési pályázatot írt ki a PSZÁF ismeretterjesztő kisfilmekre; az ajánlatok beadási határideje június 6.● A Mahir Cityposter Kft. nyerte a Művészetek Palotája Kulturális Szolgáltató Kft. pályázatát, amelyet a budapesti és vidéki nagyvárosi hirdetőoszlopok felületeinek bérbeadására és megtöltésére írtak ki.● Iregszemcse 1,037 milliárd forintot KEOP-támogatást nyert szennyvízhálózatának kiépítésére. Ez az összeg a beruházás teljes költségének 84 százalékát fedezi. A polgármester bejelentése szerint a kivitelező kiválasztására vonatkozó közbeszerzési eljárás folyamatban van.● Győrszemere és Tényő közösen pályázott, és nyert a KEOP-programon keresztül 1,8 milliárd forintot szennyvízhálózatának fejlesztésére és szennyvíztelepének korszerűsítésére. A tervek szerint – a közbeszerzési eljárást követően – ősszel kezdődik a kivitelezés.● A Vállalkozók Országos Szövetsége javasolta: a családbarát címet elnyert cégek élvezzenek előnyt a közbeszerzéseken.● Továbbra is a győri székhelyű Lapcom Lapkiadó és Nyomdaipari Kft. állítja elő a Magyar Rádió Zrt. RTV Részletes című műsorújságját, miután megnyerte a Rádió erre vonatkozó közbeszerzési kiírását.

KÖZBESZERZÉSI SAJTÓSZEMLE

Sajtószemlénk a magyar sajtóban megjelent hírek és információk kivonatolt és szerkesztett formája (az eredeti forrás mindenkori megjelölésével).

Lezsírozott üzletkötések

Az európai korrupciós feketelista második helyén áll Magyarország, egyedül az oroszok előznek meg bennünket – derül ki a 25 országra kiterjedő felmérésből. A magyar válaszadók 75 százalékának meggyőződése, hogy a vesztegetés széles körben elterjedt az üzleti életben. A munkavállalók 45 százaléka válaszolt úgy, hogy nem bízik saját felső vezetőinek etikus magatartásában. A korrupcióhoz három tényező együttállása szükséges: alkalom, motiváció és erkölcsi mérce. A cselekmény elkövetésével járó kockázat elviselésének egyfajta fokmérője, képes-e jóérzéssel az illető vállalatvezető reggel a tükörbe nézni. A tükör nemigen zavarja a menedzsereket, ez a beosztottak meggyőződése, annak ellenére, hogy 54 százalékuk vallja: becsületes módon is lehet érvényesülni a magyar gazdaságban.
A felmérés mindazonáltal kedvezőbb képet fest az európai gazdaság fejlődéséről: nőtt a pozitívan gondolkodók aránya, igaz, Magyarországon csak minimális mértékben. A válságból való kilábalással érezhetően csökken a menedzsmentre nehezedő nyomás, ám újabb, a korrupciót tápláló veszélyforrás bukkant felszínre, a tulajdonosok profitéhsége. A nagyobb nyereségelvárás teljesítése érdekében a cégvezetők hajlamosak letérni az egyenes útról.
A magyarok szokásos pesszimizmusa tükröződik vissza a korrupciót, visszaéléseket csak minimális mértékben követő büntetőjogi felelősségre vonás eredményét, elrettentő erejét illetően. Elég Kulcsár Attila vagy Zuschlag János ügyére gondolni. Szakértők szerint igen nehéz úgy rendet teremteni Magyarországon, hogy a pártfinanszírozási törvényhez nem akar hozzányúlni sem a kormánypárt, sem az ellenzék, a képviselői költségtérítés pedig a folyamatos botrányok ellenére tabutémának számít.
A korrupció melegágyának – nem ok nélkül – tartott közbeszerzésről szeptemberre egy vadonatúj törvényt ígért Fellegi Tamás nemzeti fejlesztési miniszter, aki máris magához vonta a központi eljárások kiírásának engedélyezését. A közbeszerzések világa sem mentes a rendeltetésellenes, sőt akár törvénysértő egyedi eljárásoktól – ismerte el éves beszámolójában a Közbeszerzések Tanácsa. A folyamatokra a Közbeszerzési Döntőbizottság és a hirdetmények ellenőrzése révén közvetlen ráhatása van ugyan, ám ez többnyire csak arra elegendő, hogy egy eljárás szabályszerűségét kétsége vonja, és az eredményt megsemmisítse. A korrupcióra az Állami Számvevőszék vagy a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal deríthet fényt. A feltételezés persze édeskevés, a bizonyítás viszont a felderítés gyenge pontja – ismerik el a közbeszerzésekkel foglalkozó szakértők. A KT megrendelésére készült tanulmány szerint a közbeszerzési eljárások résztvevőinek véleménye szerint a tenderek 40 százalékánál fordul elő korrupció. A szeptemberre ígért új törvény segíthet orvosolni a problémát.

(Népszabadság, 2011. május 19.)

Miért mondtak le a megpályázott hitelről?

Különös nyilatkozatháború bontakozik ki Pécsett, miután az önkormányzat úgy döntött, mégsem veszi fel az alig két héttel korábban kilátásba helyezett, közel hárommilliárdos hitelt. A városvezetés nagyobb költségvetési szigort emleget, egyelőre azonban csak annyi biztos, hogy szokatlanul gyorsan változnak a tervek. Öt év futamidő, 2,76 milliárd forint – ezek voltak annak a hitelnek a főbb mutatói, amelynek felvételét május elején adta hírül a pécsi önkormányzat. A felhívás megjelent az európai uniós közbeszerzési értesítőben is, ám két hét elteltével a városvezetők bejelentették: visszavonják a pályázatot. A döntés okát csak találgatni lehet.
Három évre szóló finanszírozási program indul, ezért még sincs szükség a hitelre – indokolt Páva Zsolt polgármester. Bejelentette azt is, hogy folyamatos tárgyalásban vannak a számlát vezető bankkal arról, miként lehetne kedvezőbbre váltani a már meglévő hitelek összetételét. A korábbi városirányítók ugyanis több kölcsönt devizában vettek fel. A városi ellenzék viszont azt állítja, a hitel visszamondásának az az oka, hogy egyetlen jelentkező sem érkezett a hitelfelvételre meghirdetett közbeszerzési eljárásra. Ha ez így lenne, nem volna egyedi eset, hiszen 2009-ben már volt egy olyan hitelpályázat, amelynél egy bank sem tartotta megbízhatónak a várost. A témához tartozik, hogy ingatlaneladásokból az idén 3 milliárd forint bevételt terveznek. Az önkormányzatnál ígérik: a gazdálkodás hamarosan egyenesbe jön, sőt 2013-tól már 4 milliárd forint körüli többlete is lesz. Ehhez viszont vagy jelentősen át kell ütemezni a hiteltörlesztést, vagy máshol kell találni lehetőséget a takarékosságra. Az idei büdzsében 2,3 milliárdos éves deficittel számolnak, a teljes adósságállomány pedig (az Állami Számvevőszék 2009. évi legutolsó hivatalos adata) 34,1 milliárd forintról szól.

(Világgazdaság, 2011. május 19.)11