e HETI KÖZBESZERZÉSI HÍRLEVÉL
Aktuális képzésünk: ÁLLAMILAG ELISMERT INTENZÍV KÖZBESZERZÉSIREFERENS-KÉPZÉS
Gyakorlatorinetált képzés az új, november 15-től életbe lépő Kbt. szerint aktualizált tematikával - 2011. ősz (heti 2 nap)
KÖZBESZERZÉSI LEVELEK (szaklap)
A MA HATÁLYOS KÖZBESZERZÉSI JOGANYAG
MÉG TÖBB KÖZBESZERZÉS...

Tisztelt Olvasónk!

A Magyar Közbeszerzési Társaság heti hírlevele a társaság tagjainak készülő exkluzív összefoglaló, amely az előző hét közbeszerzési híradásait szemlézi.

KÖZBESZERZÉSI HÍREK

Parlament előtt a törvényjavaslat

A kormány benyújtotta az Országgyűlésnek az új közbeszerzési törvényre vonatkozó javaslatát, amely elfogadása esetén felváltja a jelenleg hatályos szabályozást. Az új törvény hatékonyan segíti majd a korrupció elleni harcot, egyszerűbb és rugalmasabb eljárásokat, gyorsabb jogorvoslatot eredményez, és támogatja a kis- és középvállalkozások részvételét a közbeszerzésekben – olvasható a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) közleményében. Az átlátható struktúrájú törvényjavaslat világos és betartható jogalkalmazási alapelveket fogalmaz meg. Új szerkezete és követhető szabályai révén hatékonyan kezelhető szabályozást ígér. Több, a verseny tisztaságát megóvó rendelkezést tartalmaz, és lefedi azokat az eljárásrendi magatartásokat, amelyek a törvényi szabályok kijátszására irányulnának. Az NFM közleménye szerint a jelenleg hatályos törvény bonyolult részletszabályai nem képesek megfelelően kezelni a közbeszerzést. A most benyújtott javaslat új szerkezete és jól követhető szabályai révén könnyen kezelhető szabályozást ad. A verseny tisztaságát óvja például azzal, hogy kimondja: formai okok miatt nem lehet kizárni a pályázót. Újraszabályozza az egyes eljárástípusokat is, és csökkenti a közbeszerzésekkel kapcsolatos adminisztrációs terheket. A törvényjavaslat olyan eljárási szabályokat tartalmaz, amelyek aktívan támogatják a kis- és középvállalkozások részvételét a közbeszerzésekben. Ezen a héten – egyebek között – várhatóan a közbeszerzésekről rendelkező indítványról is szavaz a parlament. (További részletek a lapszemle rovatban.)

Tizenegy nyertes a bútortenderen

A Közbeszerzési és Ellátási Főigazgatóság új megállapodást kötött irodabútorok szállítására. A főigazgatóság másfél évre 4,5 milliárd forint keretösszegben állapodott meg kilenc nyertes ajánlattevővel, összesen tizenegy céggel. Ezektől rendelhet és vásárolhat majd irodabútorokat a központosított közbeszerzés hatálya alá tartozó és a rendszerhez önként csatlakozó mintegy ezer költségvetési szervezet. A finanszírozás uniós alapokból is történhet.
A bútorgyártóknak biztos megrendelést jelent a központosított közbeszerzés keretében szállítani. A főigazgatóság legutóbb (régi nevén Központi Szolgáltatási Főigazgatóság) 2008 novemberében kötött irodabútor-szerződéseket két és fél évre, nettó 7,25 milliárd forint keretösszegben. Az előző tenderhez képest most változás, hogy az idei közbeszerzésen nem szerezhetnek be közép- és felsővezetői kategóriába sorolt bútorokat. A nyertes szállítók egyszerű ügyintézői és emelt szintű ügyintézői kategóriába sorolt irodabútorokat szállítanak.

Újraértékelik a mentőautó-beszerzést

Az Országos Mentőszolgálat a 32 mentőautóra kiírt tenderén nem megfelelően kezelte az ajánlatokat, ezért a Közbeszerzési Döntőbizottság az eljárást lezáró döntést megsemmisítette. A kétfordulós közbeszerzésre heten jelentkeztek, hatan jutottak tovább a második fordulóba, végül öten tettek ajánlatot. Az ajánlatkérőnek nettó 679 millió forintja volt a beszerzésre. Az értékelésnél 60 súlyszámot ért az ár, 15-15-öt a jótállás ideje, valamint a belső kivitel, és további 5-5 súlyszámmal szerepelt a szerviz óradíja, illetve az alkatrészárból ajánlott kedvezmény. Az egy kocsira számított legolcsóbb ajánlatot (18,6 millió forint) a Skorpio Kft., a legdrágábbat (23,5 millió forint) az Ambulanz Mobile GmbH & CO KG tette. Az ajánlatkérő a Skorpio ajánlatát kizárta, mert a becsatolt töréstesztről nem volt megállapítható, hogy az üres autóra vagy a felszerelt mentőautóra vonatkozik. A nyertes így a második legolcsóbb árral pályázó, az AMZ Kutno Sp.z. o. o. lett 19,9 millió forintos árajánlattal. A jogorvoslati eljárást a kizárt Skorpio Kft. kezdeményezte, s annak a KD helyt adott. Az Országos Mentőszolgálatnak így újra kell értékelnie az ajánlatokat, miután viszont a jogsértés reparálható, bírságot nem szabott ki a döntőbizottság.

VEKE: Új metrókocsi-pályázatot kell kiírni

Bár a héten Budapesten tárgyal Tarlós István főpolgármester az Alstom cég vezetőivel, a Városi és Elővárosi Közlekedési Egyesület (VEKE) közleménye szerint új pályázatot kell kiírni a metrókocsik beszerzésére, a következő 10-15 évben pedig mintegy 700 metrókocsi beszerzésére van szükség. Az egyesület álláspontja, hogy az új kiíráson figyelembe kell venni az elhatározott műszaki fejlesztések miatti változásokat. Így a 2-es metró vonalára olyan szerelvényeket kell vásárolni, amelyek a tervezett gödöllői HÉV-vel való összekötés miatt a felszínen is képesek üzemelni. A HÉV-ek járműcseréje egyébként is aktuális, mivel a vonatok átlagéletkora meghaladja a 30 évet. A VEKE úgy látja, az országnak kifejezetten érdeke, hogy a készülő járművekben magas legyen a hazai részarány. Ezáltal ugyanis a vételárak jelentős hányada adók és járulékok formájában visszakerül az államháztartásba, és a hazai háttéripar megerősödhet. Az egyesület több lépcsőben, akár licencvásárlással is egybekötve tartja elképzelhetőnek ezt a folyamatot.

Tevékenységét támogató partnert keres a HC

A HungaroControl Magyar Légiforgalmi Szolgálat (HC) Zrt. közbeszerzési eljárást írt ki a fő tevékenységét támogató üzleti folyamatok teljes körű újratervezésére – derül ki a társaság felhívásából. A nyertessel 14 hónapra kötnek szerződést. A tárgyalásos közbeszerzési eljárásra csak azok a cégek jelentkezhetnek, amelyek rendelkeznek legalább nettó 120 millió forintos 2010 évi árbevétellel. Referenciaként – a többi között – igazolni kell a megelőző három évből legalább két szervezetnél folyamatszervezési projekt megvalósítását, illetve két kontrollingrendszer koncepciójának kialakítására vonatkozó projektet. A jelentkezők közül 3–7 alkalmas pályázót választ ki a HungaroControl, és velük kezdi el a tárgyalást a szerződés megvalósításáról. A részvételi jelentkezési határidő július 11-én jár le.

Eredménytelen a pécsi klinikatender

Eredménytelennek nyilvánította a Pécsi Tudományegyetem a 400 ágyas klinika felújítására és bővítésére kiírt kivitelezői közbeszerzési pályázatot. Bár a nyolc ajánlattevő között voltak, akik érvényes ajánlatot adtak, azonban ezek jóval meghaladták a beruházásra előirányzott költségeket. A tervezetthez képest több százmilliós többletköltséget az egyetem amúgy is súlyos gazdasági helyzetében a következő három éven belül nem tudja saját forrásból biztosítani. Az egyetem most azt kéri a fejlesztési ügynökségtől, hogy tárgyalásos úton egyeztessenek az árak csökkentéséről.

Lézerközpont: januárra kész a pályázat

Jóváhagyta a szuperlézerprojekt menetrendjét a kormány, eszerint január 15-ig kell a kabinet elé kerülnie a brüsszeli pályázatnak. Az öthalmi volt szovjet laktanya 11 hektárjára tervezett 245 millió eurós beruházással megvalósuló objektumot 2015-ig kell megépíteni Szegeden. A lézerközpontot az Új Széchenyi Terv kiemelt nemzeti programjai közé sorolta a kormány.
Az első, előkészítő fázis decemberig tart, közben megkezdődik a második etap is. A jelenlegiben a tudományos koncepció, a hatástanulmányok elkészítése és a közbeszerzések előkészítése zajlik. A második fázisban kezdődik a berendezések tervezése és a kísérletek kiírása. Egy közbeszerzési eljárással kiválasztott külső cég készíti a projekthez a kockázatelemzést. A több állam közös programjához kapcsolódó magyar és cseh pályázat már elnyerte az Európai Bizottság jóváhagyását, Románia még nem módosította nemzeti operatív programját, ami szükséges a támogatáshoz.

Negyedmilliárdos taxitender

Több mint negyedmilliárd forintos közbeszerzést írt ki taxiszolgáltatásokra a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA). A piaci szereplők amiatt panaszkodnak, hogy a gyorsított eljáráson csak néhány napjuk volt az ajánlattételre. Többen kifogásolják a tender követelmény- és elbírálási rendszerét is. Az MTVA szerint viszont a kiírással minden rendben van. Az ajánlati felhívás a közmédiumokat tömörítő szervezet számára nyújtandó taxis szolgáltatásokra vonatkozik 24 havi időszakra, 252 millió forint értékben. Szigorú kikötéseket tartalmaz a kiírás. Így például kitétel, hogy a jelentkező rendelkezzék az előző három év során teljesített, maximum két szerződésből összeadódó 100 millió forintos, közbeszerzés tárgya szerinti szerződéssel. A kiíró tájékoztatása szerint az eljárás alapján egyetlen szerződést kötnek, a követelményeknek pedig több taxitársaság is képes megfelelni. A kifogásokra reagálva az MTVA szóvivője közölte: nem kívánják felülvizsgálni a részvételi felhívást, és nem kívánnak változtatni a részvételi feltételeken sem.

Hírek – röviden

Kiemelt ügyként kezelné a gazdasági bűncselekményeket az a javaslat, amelyet az alkotmányügyi bizottság nyújtott be a parlamentnek. Idetartoznának többek között a korrupció, az adócsalás és a közbeszerzések, koncessziók esetében a versenyt sértő megállapodások is. • Négy különböző márkája online kommunikációjára írt ki meghívásos tendert a Kraft Foods; a nyertes a HPS Interactive és a PanMedia közös pályázata lett. • A Tigáz Zrt. nyerte az Országgyűlés Hivatala 1,8 millió köbméter földgáz szállítására kiírt közbeszerzési eljárását. • A Magyar Államkincstár ingó és ingatlan vagyona, továbbá gépjárművei biztosítására lefolytatott közbeszerzési eljáráson a Groupama Garancia Biztosító tette a legkedvezőbb ajánlatott, és nyert. • Pápa: az Esterházy-kastély újjáépítésére és fejlesztésére 1,596 milliárd forint támogatást nyert az önkormányzat. Az önrésszel együtt 1,888 milliárd forintot költenek a projektre. • Csaknem 158 millió forintot és annak kamatait kell visszafizetnie a nagykanizsai önkormányzatnak, mivel a kórház sürgősségi ellátásának korszerűsítésére átvett előleget nem használta fel. • Hódmezővásárhelyen az önkormányzat a MÁV-val együttműködve hamarosan kiírja a közbeszerzést a népkerti megálló rekonstrukciójára. • A Market Építő Zrt. nyerte a Tisza-tavi Ökocentrum kialakítására kiírt közbeszerzési eljárást. A társaság 1,57 milliárd forintért vállalta a feladat elvégzését. Az átadást 2012. május 1-jére tervezik. • Tótkomlós piacának rekonstrukciós pályázatára, a közbeszerzési eljárást végző cég kiválasztására három ajánlat érkezett. • Győr: a városháza újrazsűrizte a Dunakapu tér tervezésére beadott ajánlatokat, és ismét a fővárosi IN-GA Konzorciumot hirdette ki győztesnek. • A kajak-kenu világbajnokságra megújuló szegedi edzőtábor felújító beruházásaira mintegy 400 millió forintot költenek. A kivitelezésre kiírt közbeszerzési eljárást a kecskeméti VER-BAU Kft. nyerte.

KÖZBESZERZÉSI SAJTÓSZEMLE

Sajtószemlénk a magyar sajtóban megjelent hírek és információk kivonatolt és szerkesztett formája (az eredeti forrás mindenkori megjelölésével).

Központosítanák a nagy felszámolásokat

Speciális szabályok szerint rendezné a kormány a stratégiai szempontból fontos cégek felszámolását – derül ki Rogán Antal parlamentnek benyújtott törvényjavaslatából. A módosító szerint a kiemelt társaságok felszámolását csak az e célra létrehozott állami tulajdonú felszámolócég végezheti. A különleges státuszú társaság felel a pénzügyi intézmények, alapkezelők, biztosítótársaságok, önkéntes pénztárak és magánnyugdíjpénztárak felszámolásáért is. A törvény szerint a cél a gyors és átlátható eljárás, ezért rövidebb idő alatt, soron kívül kell eljárni. Kérdés lehet ugyanakkor, hogy az átláthatóságot miért befolyásolja, hogy egyetlen vállalkozás végezheti a felszámolást. A javaslat akkor is gyors eljárást ír elő, ha a követeléseket nem elégítik ki a társaság vagyonelemei. A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy a zárómérleget az eljárás megindítását követő 270 napon belül el kell készíteni.
Széles lehet a kiemelt cégek köre, a honvédelem, rendészet, energiaellátás, közlekedés, hírközlés mellett beletartoznak a kutatás-fejlesztésben vagy örökségvédelemben érintett társaságok, illetve a jelentős projekteket végrehajtók, az országos közfeladatokat ellátók, a koncesszióköteles tevékenységet végzők, valamint a szerkezetátalakításra jelentős állami támogatást kapottak.
A MÁV, a BKV mellett a kiemelt cégek kategóriájába tartozik a már felszámolás alatt álló Bábolna, az autópálya építő vállalatok – köztük a Vegyépszer – de a hídépítők is. A törvény a kihirdetését követő nyolcadik napon lép hatályba, a szabályokat pedig a folyamatban lévő ügyekre is alkalmazni kell majd.

(Napi Gazdaság, 2011. június 14.)

Sok múlik a közbeszerzési részszabályokon

Az új közbeszerzési törvény társadalmi vitára bocsátott tervezete még november 15-i hatálybalépést tartalmazott, a parlamentnek benyújtott javaslat azonban 2012. január 1-jét jelöli meg kezdő időpontként. Az új szabályokat a januártól megkezdett közbeszerzési eljárásokra, az azok nyomán kötött szerződésekre, illetve a jogorvoslati eljárásokra kell alkalmazni. A törvény célja, hogy az eljárások szabályai rugalmasak, kevésbé bürokratikusak és könnyen alkalmazhatók legyenek. Ennek érdekében újraszabályozza az egyes eljárástípusokat, és csökkenti azokat az adminisztratív terheket, amelyek indokolatlanul lassították a közbeszerzéseket. Így a jövőben nem kell feladni a Közbeszerzési Értesítőben való megjelentetésre a szerződés teljesítéséről szóló tájékoztatót, és elegendő lesz minden dokumentumból másolat beadása is.
A törvényjavaslat egyik legnagyobb hiányossága, hogy számos kiemelten fontos területtel nem foglalkozik, mert azokról külön jogszabály rendelkezik majd. Fontos részszabályok hiányoznak, azokat kormány- és miniszteri rendeletek szabályozzák majd, amitől viszont áttekinthetetlen lesz az új közbeszerzési rendszer – hangzott el a Transparency International Magyarország bírálata. Kritikus eleme a jogszabálynak a bevezetni kívánt egyedi eljárásrend is, amelyet az ajánlatkérő maga alakíthat ki. Ez növelné a visszaélések lehetőségét, és komoly jogbizonytalanságot okozhat. A nemzeti eljárásrendben ugyanis az ajánlatkérő árubeszerzés és szolgáltatás megrendelése esetén maga dönthetne az alkalmazott eljárás szabályairól.
A közbeszerzéseket két eljárásrendben, az uniós értékhatárt elérő, illetve a nemzeti értékhatárt elérő beszerzésekre meghatározott szabályok szerint kell majd lebonyolítani – derül ki a javaslatból. Nemzeti eljárásrendet kell alkalmazni azoknál a beszerzéseknél is, amelyek becsült értéke szolgáltatás és árubeszerzés esetében kevesebb 21,03 millió, építési beruházások esetében pedig 262,89 millió forintnál, feltéve hogy ez az érték nem haladja meg annak az értéknek a 20 százalékát, amit az ajánlatkérő az egybeszámítás alkalmazásával becsült volna.
A TI szerint a korrupciót növelheti az az új szabály, amely hirdetmény-közzétételi tárgyalásos (nem nyilvános) eljárás alkalmazását teszi lehetővé akkor is, ha az árubeszerzés és szolgáltatás becsült értéke nem éri el a 25 millió, az építési beruházásé pedig a 150 millió forintot. Ilyen eljárás indításáról – a korábbi szabállyal ellentétben – már az ellenőrzést végző Közbeszerzési Döntőbizottságot sem kellene értesíteni. Ekkor „olyan gazdasági szereplőknek kell ajánlattételi felhívást küldeni, amelyek mikro-, kis- vagy középvállalkozásnak minősülnek” (legalább három ajánlattevőt), és amelyek az ajánlatkérő megítélése szerint teljesíteni tudják az alkalmassági feltételeket.

(Napi Gazdaság, 2011. június 15.)