e HETI KÖZBESZERZÉSI HÍRLEVÉL
Aktuális képzésünk: ÁLLAMILAG ELISMERT INTENZÍV KÖZBESZERZÉSIREFERENS-KÉPZÉS
Gyakorlatorinetált képzés az új, november 15-től életbe lépő Kbt. szerint aktualizált tematikával - 2011. ősz (heti 2 nap)
KÖZBESZERZÉSI LEVELEK (szaklap)
A MA HATÁLYOS KÖZBESZERZÉSI JOGANYAG
MÉG TÖBB KÖZBESZERZÉS...

Tisztelt Olvasónk!

A Magyar Közbeszerzési Társaság heti hírlevele a társaság tagjainak készülő exkluzív összefoglaló, amely az előző hét közbeszerzési híradásait szemlézi.

KÖZBESZERZÉSI HÍREK

Hat pályázó a miskolci villamos-közbeszerzésen

A Miskolci Városi Közlekedési Zrt. 31 új villamoskocsi és a hozzájuk kapcsolódó áruk és szolgáltatások szállítására kiírt közbeszerzési eljárásán hat cég nyújtott be pályázatot. Az értékelés után várhatóan augusztusban hirdetnek eredményt, és amennyiben nem bonyolítja ismét jogorvoslat a beszerzést, szeptemberben köthetnek szerződést a nyertessel. A városban döntően uniós forrásból, mintegy 40 milliárd forint ráfordítással fejlesztik a villamosközlekedést. A projekt révén 9,6 kilométer hosszúságban megújul, és másfél kilométerrel meg is hosszabbodik a villamospálya. Ezt a mintegy 15 milliárd forint értékű munkát a Zöld Nyíl Konzorcium nyerte, és az új pályán 2013-tól közlekednének az új villamosok. A villamosok beszerzésére eddig kiírt három tender eredménytelen volt, mert valamelyik pályázó minden alkalommal megtámadta az eredményt. A legutóbbi eljáráson négyen indultak. Most új elem: az egyik pályázó, az AnsaldoBreda S.p.A. együttműködési megállapodást kötött a miskolci Digép Hungary Kft.-vel, s ha megnyeri a versenyt, akkor a villamosokhoz a Digép fővállalkozásában szállítanák a komplett forgóvázat, illetve a későbbiekben a szervizt is a Digép biztosítaná.

Nyertest hirdettek a Parlament tenderén

Az Országház új díszkivilágításának kiépítésére kiírt közbeszerzési eljárást a Lisys Fényrendszer Zrt. nyerte, nettó 485 millió forintos árajánlatával. A kivitelezésre a Közvillszer Kft. és a Gordiusz 95 Zrt. is nyújtott be ajánlatot. A teljes díszkivilágítás megvalósításának értékét nettó 900 millió forintra becsülte az Országgyűlés Hivatala, ebből a Lisys által elnyert munkáét 500 millióra. A további beruházásokra újabb, hirdetmény közzététele nélküli közbeszerzést bonyolít le a hivatal. Erre a közbeszerzési törvény lehetőséget ad, mivel kiegészítő munkákról van szó. A díszkivilágítás kiépítése során több mint hatszáz lámpatestet és fényforrást helyeznek ki a Hungaroprojekt Mérnökiroda Kft. tervei alapján. A mérnökirodát is közbeszerzési eljáráson választották ki.

Újraértékelik az állatkerti eljárást

A Fővárosi Állat- és Növénykertnek a Széchenyi fürdő vizével történő fűtésére kiírt tárgyalásos egyszerű közbeszerzés eredményét megsemmisítette a Közbeszerzési Döntőbizottság azzal, hogy a nyertes ajánlatát újra kell értékelni. A feladat a két intézmény közötti távfűtővezeték kiépítése, majd az állatkertben hőközpontok kialakítása volt. A három ajánlattevőből kettő 194 millió forintot kért a munkákért, míg a harmadik 227 millió forintért végezte volna el ugyanazt. Az ajánlatkérő kiszámította a három ajánlat számtani átlagát, és mivel a két olcsóbb több mint 15 százalékkal tért el ettől, indoklást kért. Az egyik pályázó nem válaszolt, így kiesett a versenyből, míg a másik indokolta az árat, amit az ajánlatkérő elfogadott, és nyertesnek hirdette ki ezt a céget. A vesztes viszont ragaszkodott ahhoz, hogy a győztes kirívóan alacsony ajánlatot tett, ezért jogorvoslatot kért a Közbeszerzési Döntőbizottságtól, ahol igazat adtak neki.

Felfüggesztették a taxitendert

A Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap felfüggesztette a közelmúltban kiírt taxitendert, mivel az egyik pályázó, a Tele5/Rádió Taxi három okra hivatkozva a Közbeszerzési Döntőbizottsághoz fordult. A gyorsított közbeszerzési pályázatra június 14-ig lehetett jelentkezni, információk szerint a pályázók között van a City Taxi, a 6X6 és a Főtaxi is. A tender azért is keltette fel a társaságok figyelmét, mert jelentős megrendeléshez juthatnának általa, a két évre szóló keretmegállapodás ugyanis meghaladja a 250 millió forintot. A kiíró meglehetősen kemény feltételeket szabott. A szerződés teljesítéséhez a pályázónak legalább 500 igénybe vehető személygépkocsival kell rendelkeznie, ebből legalább 200-nak A kategóriásnak, 170-nek kombi típusúnak és 50-nek 1 6 személyes autónak kell lennie.

Kivitelezőt keresnek a pécsi mélygarázsokhoz

Közbeszerzési eljárást írt ki a pécsi Szigeti Garázs Beruházó és Üzemeltető Kft. a megyeszékhely úgynevezett Magasház-projekjéhez kapcsolódóan a magas- és mélyépítési beruházások megvalósítására. A nyertes kivitelezővel vagy kivitelezőkkel négy évre szóló keretmegállapodást kötnek, a tervezett munkák becsült értéke nettó 2-6 milliárd forint – derül ki az ajánlattételi felhívásból. A Szigeti Garázs két, kétszintes mélygarázst építene a 25 emeletes, több mint 20 éve kiürített és lebontásra ítélt Magasház szomszédságában, az egyiket 362, a másikat 379 gépkocsi befogadására. A felszínen további, mintegy 400 férőhelyes parkoló építését is tervezik. A befektető már megkapta a jogerős építési engedélyt, a közbeszerzési eljárást követően ősszel szeretné indítani a kivitelezést.
Az önkormányzat a közelmúltban döntött arról, hogy a toronyházat lebontják, és helyén magánbefektető bevonásával egy új irodaház-épületet és egy szolgáltatóházat építenek. Az ingatlanfejlesztés a hozzá kapcsolódó mélygarázsépítésekkel együtt mintegy tízmilliárd forintba kerülhet, a finanszírozást az Öresund Holding Vagyonkezelő Kft. biztosítaná. A most kiírt nyílt közbeszerzési eljárás ajánlattételi határideje augusztus 29-én jár le.

Közbeszerzés a budai Vár felújítására

Nyílt közbeszerzési eljárás megindításáról döntött az MNV Zrt. igazgatósága a budai Vár és más műemlék ingatlanok helyreállítására. Az ajánlati felhívás hamarosan megjelenik –tájékoztatott a vagyonkezelő közleményében. Az időjárás részlegesen lerombolta a Vár falait, ezért a Kulturális Örökségvédelmi Iroda több kötelezést is kiadott a veszélyes szakaszok mielőbbi helyreállítására. Az MNV Zrt. külön eljárásban szerződik a Vár és az egyéb –műemlék és nem műemlék – ingatlanok helyreállítására. Az egyéves keretmegállapodásokat a budai Várnál 500 millió forint 50 százalékra, míg a további ingatlanoknál 1,5 milliárd forint 50 százalékra kötik, hogy a jövőre tervezett építési munkák elvégzésére is keretet adjanak. Eredményhirdetés és szerződéskötés 2011 szeptemberében várható.

Túlságosan olcsó volt az ajánlat

A fővárosi Baross tér rendezésére kiírt közbeszerzési tender szabálytalanságai miatt a Közbeszerzési Döntőbizottság megsemmisítette az eljárást lezáró döntést, és egymillió forintos bírságot szabott ki a BKV-ra. A kiíró az eljáráson három ajánlattevő pályázatát érvénytelenítette. A jogorvoslatot a pályázat második helyezettje, a Colas cég kezdeményezte, azzal az indokkal, hogy a kiíró elfogadta a nyertes Stra-Masz 2011 Konzorcium (Strabag–MML és Magyar Aszfalt Kft.) kirívóan alacsony árajánlatát. A nyertes 4,2 milliárd forintos ajánlata az összes ajánlat átlagához képest 24 százalékkal, míg a legdrágábbhoz képest 41 százalékkal volt alacsonyabb. A Közbeszerzési Döntőbizottság álláspontja szerint az ajánlatkérőnek indoklást kellett volna kérnie az árról, és csak ennek megalapozottsága esetén nyilváníthatta volna nyertesnek a pályázót. Ezt nem tette meg. Emellett más, kisebb szabálytalanságokat is megállapított a KD, de ezek még korrigálhatók.

Biztosítót keres az Atomerőmű

A Paksi Atomerőmű Zrt. tárgyalásos közbeszerzési eljárást kíván lefolytatni a jövő évi nukleáris kárfelelősségi biztosításra. A biztosítási szerződés elvárt részleteit a kiválasztott biztosítónak megküldendő közvetlen részvételi felhívás tartalmazza majd. A most közzétett tájékoztató csak az egyes kockázatokhoz rendelt limiteket tartalmazza. A 2012-re szóló nukleáris kárfelelősség-biztosításnak káreseményenként 100 ezer, míg kártérítéseknél 125 ezer SDR limitet kell tartalmaznia. (Az SDR – különleges lehívási jogok – szabadon használható pénzneme a Nemzetközi Valutaalap tagjainak.) Ezeken túl az atomkár miatt érvényesített megalapozott kárigények kamatainak, illetve a bíróság által az atomkárral összefüggésben megállapított költségek limitje 50-50 millió forint.

Hírek – röviden

A GYSEV tervei szerint kétvágányúsítják az országhatár–Győr közötti vasúti pályát. A munkálatok előkészítésére aláírták a 2,1 milliárd forintra vonatkozó támogatási szerződést – tájékoztatott a társaság elnök-vezérigazgatója, aki azt is közölte: a GYSEV a következő években mintegy 50 milliárd forintot költ rekonstrukciós munkálatokra. * Tatabányán közbeszerzési eljárás van előkészületben a Monostori erőd egyik bástyájának felújítására. * Keszthely: a városközpont rehabilitációjára kiírt közbeszerzési eljárást eredménytelennek nyilvánították. Az egyetlen ajánlattevő árajánlata meghaladta a város rendelkezésére álló forrásait – tájékoztatott a polgármester, aki szerint az eredménytelenség csak késlelteti, de nem veszélyezteti az 530 millió forintra becsült beruházást. * Szerencs önkormányzata 424 millió forint támogatást nyert vízelvezető rendszerének fejlesztésére. Ez a beruházás teljes költségének (461 millió forint) 92 százalékát fedezi. A kivitelezők kiválasztására októberben várható a közbeszerzési eljárás indítása. * Körösladány önkormányzata benyújtotta pályázatát a helyi szennyvízberuházás második, befejező ütemére. A támogató döntés függvényében ősszel kiírhatják a kivitelezésre a közbeszerzési eljárást. A beruházás értéke meghaladja a kétmilliárd forintot. * Elkészültek az egervári várkastélyban kialakítandó élményturisztikai látogatóközpont kiviteli tervei. A következő lépés: a generálkivitelező kiválasztása közbeszerzési eljáráson – tájékoztatott a település polgármestere. Az önkormányzat a projekthez csaknem 500 millió forint támogatást nyert. * A Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. közbeszerzési eljárást indított a pécsi középkori egyetem feltárásának befejező munkálataira. * Integrált városfejlesztési programot hajt vére Celldömölk önkormányzata; a harmadik és negyedik fázis munkálatainak elvégzésére folyamatban van a közbeszerzési eljárás. * Európai uniós támogatással 35 kilométer hosszú kerékpárút épül Nagyvárad és Berettyóújfalu között. * A román állam a jövőben csak az után fogja megtéríteni a cégeknek az uniós forrásokból megvalósított projektek visszatérítendő költségeit, miután ellenőrizte a közbeszerzési eljárást.

KÖZBESZERZÉSI SAJTÓSZEMLE

Sajtószemlénk a magyar sajtóban megjelent hírek és információk kivonatolt és szerkesztett formája (az eredeti forrás mindenkori megjelölésével).

Még nem az igazi

Napjainkra az elektronikus közbeszerzés alkalmazásának technikai feltételei teljeskörűen megteremtődtek. A közbeszerzésre kötelezett állami és önkormányzati szervek informatikai ellátottsága százszázalékosnak tekinthető. A közbeszerzésekre jelentkező és ajánlatot tevő vállalkozások közül a multinacionális hátterűek egyértelműen, a kis- és középvállalkozások pedig mintegy 90 százalékban rendelkeznek mindazokkal az eszközökkel, amelyek egy elektronikusan bonyolított közbeszerzésen való részvételt lehetővé tesz számára.
A jogi szabályozás is adott mind az Európai Unió, mind Magyarország szintjén. A kérdés ismét napirenden van; a kormány nemrég nyújtotta be a korábbi közbeszerzési törvény módosítására irányuló javaslatát a parlamentnek.
Elolvasva azonban a régi törvényt és a módosítási javaslatot, semmi lényeges változás nem észlelhető; pedig most lett volna lehetőség arra, hogy a kormány határozottabban ebbe az irányba tolja közbeszerzés menetét. Magyarországon ma az elektronikus közbeszerzés az összes beszerzésnek mindössze 17 százalékát teszi ki. Ezzel az adattal az Unióban sereghajtók vagyunk, holott az előírás szerint legalább ötven százaléknál kellene tartanunk. Persze, teljes egészében még nem lehet áttérni a papírmentes e-közbeszerzésre, ám el lehetett volna gondolkodni, melyek azok a szakaszok, ahol a dokumentumok jó részét valóban nyomtatás nélkül, vagy csak egy példányban nyomtatva lehetne beadni. Például az igazolások nagy részét kötelező jelleggel is, le lehetne kérni központilag, elektronikus úton. Ennek a szándéka a javaslat indoklásában ugyan benne van, de nincs eléggé kidolgozva, így a megvalósítási szakaszban a helyes szándék vélhetően nem érvényesül majd.
Természetesen a törvény lehetőséget ad az elektronikus folyamatok rendeleti szabályozására, de eddig ez rendre elbukott a papírlobbi munkálkodása nyomán. Így az elmúlt hónapokban Magyarországon szinte nem is volt elektronikus közbeszerzés, csak a központosított beszerzéseknél akadt néhány eset. Pedig minél jobban elektronizáljuk a közbeszerzést, annál nagyobb a korrupció kiszűrésének lehetősége, és az értékelés folyamata is könnyebbé tehető.

(ITT-BUSINESS, 2011. július 5.)

Közbeszerzés az állami követeléskezelőnél

Közbeszerzéssel keres partnert az állami Magyar Követeléskezelő (MKK) Zrt. a nála összegyűlt, zömmel behajthatatlannak tűnő adótartozások feltérképezésére. A Magyar Fejlesztési Bank Zrt. igazgatósága kimondta, aminek eddig is evidensnek kellett volna lennie: a tulajdonában álló Magyar Követeléskezelő Zrt elsősorban arra való, hogy a bankcsoportban felgyülemlett kétes követeléseket kezelje. A csoport tavaly 25 milliárd forintos veszteséget szenvedett. A bank fokozatosan szabadul meg a rizikós követelésektől. Nagy tételekről van szó, hiszen például az adóhivatal 400 milliárdos követelését adta el a banknak 1 százalékos vételáron. Az MKK nem is bír vele egyedül, ezért közbeszerzést írt ki összesen 2200 követelésbehajtási esélyeinek felkutatására. A pályázat nyertese az eredményhirdetés szerint egy viszonylag kis cég, a 2,3 millió forintos saját tőkéjű, tavaly 45 millió forintos eredményt elérő, egyetlen főt foglalkoztató Portfólió Ingatlanfejlesztési és Pénzügyi Tanácsadó Kft. lett. Ügyenként 9740 forintért vállalta a munkát. A második legjobb ajánlatot tevő Carriere Biztonsági Tanácsadó és Szolgáltató Kft. tízezer forintot kért követelésenként. A Carriere tiltakozott is az MKK-nál azért, mert szerinte a Portfólió nem felelt meg a pályázók árbevételére és az általuk foglalkoztatott szakembergárdára vonatkozó kiírási feltételeknek. Csakhogy a Portfólió alvállalkozót is bevont az üzletbe, a Recotrade Kft.-t, így a feltételeknek azzal együtt kellett eleget tennie. Az MKK közben újabb pályázat kiírására készül, ezúttal sikerdíjért dolgoztatná a leendő nyertest. Valószínűleg az lesz a dolga, hogy peren kívüli egyezséget készítsen elő azokkal az adósokkal, akik még nem teljesen fizetésképtelenek.
A 2008. évi őszi válság óta a behajtási lehetőségek sokat romlottak, az efféle követelésekből korábban behozható átlagosan 10 százalék a felére apadt – mondják a szakemberek. Az Állami Számvevőszék is fennakadt azon, hogy a társaság – egy korábbi felmérés szerint – 1,6 milliárd forintot bukott az adóhivataltól akkoriban a névérték 2-4 százalékán átvett követeléseken. Azóta sokszor változtak a szabályok abból a szempontból, hogy az adóhivatal másnak is eladhatta-e a felszámolás alatt állók tartozását, vagy csak az állami követeléskezelőnek. Ez év elejétől csak az MKK lehet a vevő. A 2009-2011 között felszámolásra jutottak tartozásának átvételéről most alkudoznak a felek, értesülések szerint az MKK a legutóbbi 1 százalékos árnál alacsonyabbat szeretne.
Az MKK jövőjét illetően a fő kérdés: nem válik-e belőle ismét az MFB dögtemetője, mint ahogyan az az említett számvevőszéki jelentés idején történt. A névértéken több százmilliárdos nehéz örökségből mostanra csak apró ínyencségek maradtak: például egy egymillió dolláros, a szudáni állammal szembeni, feltehetően még a szocialista időkből eredő, teljesen értéktelen követelés.

(HVG, 2011. július 9.)