e HETI KÖZBESZERZÉSI HÍRLEVÉL
Aktuális képzésünk: ÁLLAMILAG ELISMERT INTENZÍV KÖZBESZERZÉSIREFERENS-KÉPZÉS
Gyakorlatorinetált képzés az új, november 15-től életbe lépő Kbt. szerint aktualizált tematikával - 2011. ősz (heti 2 nap)
KÖZBESZERZÉSI LEVELEK (szaklap)
A MA HATÁLYOS KÖZBESZERZÉSI JOGANYAG
MÉG TÖBB KÖZBESZERZÉS...

Tisztelt Olvasónk!

A Magyar Közbeszerzési Társaság heti hírlevele a társaság tagjainak készülő exkluzív összefoglaló, amely az előző hét közbeszerzési híradásait szemlézi.

KÖZBESZERZÉSI HÍREK

Adatbázis készül a közbeszerzésekről

Olcsóbb-e a közbeszerzés, vagy sem? Mely cégek és területek nyertek a különböző kormányok alatt? Ilyen és hasonló kérdésekre szeretnének választ adni a Corvinus Egyetem kutatói, miután összeállítanak egy – Magyarországon eddig nem létező – átlátható és kutatható adatbázist a közbeszerzésekről – tájékoztatott Tóth István János korrupciókutató, a kezdeményezés egyik vezetője. Az adatbázisból megtudható lenne, hogy a közbeszerzéseket milyen hatékonysággal, illetve társadalmi veszteség mellett bonyolították le, voltak-e olyan cégek, amelyek az eljárásra jöttek létre, és az is kideríthető lesz, hogy milyen korrupciós kockázatok kísérték a közbeszerzéseket az elmúlt tizenöt évben – tájékoztatott a kutató. Véleménye szerint esetenként a politikai kapcsolatokat is fel lehetne fedni, mivel a cégadatbázisból sok minden előkereshető. A szakemberek eddig 83 ezer közbeszerzést dolgoztak fel, az értékelésre ezt követően kerül majd sor. Azt azonban már megállapították, hogy minden választási évben megugrik a közbeszerzések száma, 2010-ben ez különösen így volt, főleg az év második felében.

Spanyol győzelem a debreceni villamostenderen

Öt eredménytelenül zárult közbeszerzési eljárás után hatodszor írták ki a tendert a debreceni villamosbeszerzésre. Ezúttal hat pályázó adott ajánlatot, közülük azonban az eljárás során – technikai okokból – négyet kizártak. A két érvényes pályázó – a spanyol CAF és az olasz AnsaldoBreda – közül az előbbit hirdették ki nyertesnek. Franyó Zoltán, Debrecen gazdasági ügyekért felelős alpolgármestere tájékoztatása szerint a spanyol társaságnak 18 darab, alacsony padlómagasságú villamost kell leszállítania 2014 januárjáig. Közlése szerint a győztes pályázóval augusztus 16-án kötik meg a szerződést, ha viszont a vesztes jogorvoslattal megtámadja a döntést, a szerződéskötés áthúzódhat szeptemberre.

Cégekre szabták a panelfelújítási pályázatokat?

Szanyi Tibor MSZP-s képviselő kifogásolta, hogy a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium a panelfelújítási pályázaton kategorizálta, hogy egyes cégek milyen értékű munkát végezhetnek el. A minősítés következménye pedig az lett, hogy az első két kategóriába tartozó épületfelújítási munkákat csak az Épkar Zrt., illetve a hozzá köthető cégek kaphatják meg, mivel az előírt referenciákkal egyedül ők rendelkeznek. A politikus arra szólította fel Bencsik János energiaügyi államtitkárt, hogy indítson vizsgálatot az ügyben, ellenkező esetben az MSZP az uniós versenybiztoshoz fordul, amiért „több száz építőipari céget kiszorítottak” az európai intézmények felügyelte panelprogramból. Szanyi Tibor állítása szerint a minősítési folyamat gátolja a panelfelújítási munkálatok megkezdését, így azok biztosan nem fejeződhetnek be az őszi fűtési szezon kezdetéig.

Magyar kisvállalkozás nyert Ománban

Egy magyar kisvállalkozás, az Atoll Kft. nyerte az ománi kormány informatikai rendszer kiépítésére kiírt pályázatát. A feladatuk, hogy kiépítsenek egy olyan központi IT-térképet és nyilvántartást, amely segíti a közigazgatást, a kormányhivatalok és minisztériumok közötti koordinációt. A magyar vállalkozás az idén már sikereket ért el az ománi kommunikációs vállalatnál (Omantel), így került az informatikai hatóság látókörébe. A mostani siker értékét növeli, hogy nagy nemzetközi társaságokat megelőzve nyerte meg a tendert. A hazai magánszemélyek tulajdonában lévő Atoll Kft. az idén körülbelül egymillió dollár bevételre számít Ománból. Összes bevételének egyébként harmada külföldi megrendelésekből származik.

Kizárt cég nyerte a mentőautó-tendert

Új eredményt hirdetett az Országos Mentőszolgálat (OMSZ) a nettó 679 millió forint keretösszegben kiírt járműtenderén. Az eljárást a Scorpio Kft. nyerte meg, amelynek ajánlatát korábban érvénytelenítette az OMSZ, és csak a Közbeszerzési Döntőbizottság határozatával került vissza a versenybe. Az előző eredményhirdetésen még a lengyelországi W.A.S.Wietmarscher Polskát jelölték nyertesnek, a Scorpiót pedig kizárták az eljárásból. Indoklás: a cég ajánlata nem felelt meg az ajánlati felhívásnak, mivel a jármű betegterének töréstesztje nem terjedt ki a bútorzatra és a falra szerelt szekrényre. Az OMSZ a legmagasabb szintű mentőellátás biztosítására alkalmas, uniós normáknak megfelelő tanúsítványokkal rendelkező, C típusú mentőautókra kért ajánlatot. Öten jutottak be a közbeszerzés utolsó körébe. A legkedvezőbb árajánlatot a Scorpio tette, egy jármű szállítását 18,59 millió forintért vállalta.

Doboz: kétmilliárdos szennyvízberuházás

A Környezet és Energia Operatív Program keretében uniós és hazai forrásból 1,810 milliárd forint támogatást nyert Doboz a szennyvízcsatorna-hálózat, illetve a szennyvíztisztító telep megvalósítására. A helyi vízközműtársulás a beruházáshoz további csaknem 334 millió forint saját erőt biztosít, így a településen összesen 2,154 milliárd forint ráfordításból valósul meg a jelentős beruházás. A kivitelezésre vonatkozó közbeszerzési eljárás lebonyolítóját már kiválasztották, a következőkben a kivitelezésre vonatkozó eljárás kiírására kerül sor. Terveik szerint 2012 májusában kezdenék meg a kivitelezést. Azzal számolnak, hogy három év leforgása alatt végeznek a munkálatokkal. Összesen 31 kilométernyi gravitációs gerincvezeték és 17 kilométer bekötővezeték, valamint egy napi 485 köbméter kapacitású szennyvíztisztító telep épül meg. Ezáltal a település valamennyi ingatlanának szennyvízkezelése megoldottá válik.

Közmédia: semmis a taxitender

A Közbeszerzési Döntőbizottság jogsértőnek találta és megsemmisítette a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap 252 millió forintos taxitenderének felhívását, valamint az eljárásban hozott döntéseit. A jogorvoslati eljárást a Közbeszerzések Tanácsának elnöke hivatalból és az egyik pályázó, a közbeszerzésből kizárt TR 5 Taxi Holding Kft. kezdeményezte. Ez utóbbi kifogása szerint a közbeszerzés referenciakövetelményeinek csak egyetlen cég tudna megfelelni. A KD vizsgálatában több szabálysértést is feltárt, így például megállapította, hogy az MTVA jogsértően alkalmazta a gyorsított meghívásos eljárást, a sürgősség feltételei nem állottak fenn. (Az ajánlati felhívást június 3-án írták ki úgy, hogy július 10-én, pénteki napon jelent meg a Közbeszerzési Értesítőben, és csak június 14-ig, keddig lehetett rá jelentkezni.) A döntőbizottság álláspontja szerint jogsértően határozta meg a kiíró, hogy a részvételre jelentkezők rendelkezzenek legalább 200 darab A-kategóriás gépkocsival. Az sem elfogadható, hogy az MTVA a központosított közbeszerzés keretében használatos állami gépjármű-referenciákra hivatkozik, holott beszerzése nem központosított beszerzés. A döntőbizottság nem szabott ki bírságot, mivel a kiíró közben felfüggesztette a közbeszerzést. (További részletek a lapszemle rovatban.)

Utazásszervezőt keres a Nemzeti Bank

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) utazási irodát keres munkatársai külföldi és belföldi kiküldetéseinek szervezésére. Évente mintegy 700 hivatalos útja van az MNB-nek, amelyek többsége repülővel valósul meg – derül ki a jegybank közbeszerzési felhívásából. A tender nyertesének feladata lesz az utazási ajánlatok elkészítése, az utak lefoglalása és a költségek számlázása. Az irodának kizárólagosan rendelkezésre kell állnia repülőjegy-rendelésre és szállásfoglalásra, valamint biztosításkötésre. A közbeszerzésen az az ajánlattevő indulhat, amely rendelkezik az elmúlt két évben évente legalább nettó 100 millió forint értékű utasszervezésre, valamint rendezvényszervezésre vonatkozó referenciával. Az ajánlatok közül az összességében legelőnyösebbet hirdetik ki nyertesnek. A nyílt eljárás ajánlattételi határideje augusztus 31-én jár le. A pályázati dokumentáció ingyenesen elérhető a jegybank honlapján.

Tettyei befejezés: négyen versenyeznek

Hirdetmény közzététele nélküli tárgyalásos közbeszerzésen dől el, ki folytathatja Pécsett a tettyei felújításokat. A város ugyanis májusban szerződést bontott az I-Axisszal, az EKF-program keretében megvalósítani tervezett Tettye téri rekonstrukció kivitelezésére létrehozott projektcéggel. Az indoklás szerint munkájában több területen hiányosságokat találtak, és van olyan építési terület, ahol még el sem kezdődött az érdemi kivitelezési munka. A szerződésbontással kizárt cég vezetője szerint viszont már befejezték volna a munkákat, ha a város szerződés szerint fizet.
A felújítás befejezésére most meghirdetett tender becsült értéke körülbelül 180 millió forint. A nyertesnek alaposan bele kell húznia, hiszen a tenderkiírás szerint mindössze 90 nap áll rendelkezésére, hogy befejezze a munkát. A tárgyalásos közbeszerzési eljáráson négy cég vehet részt: a Sztráda 92 Kft., a Strabag MML Kft., a Reneszánsz Kőfaragó Zrt. és a Platina-Bau Zrt. A város programja szerint augusztus 16-án bontják fel a pályázatokat, és augusztus 24-én döntenek a kivitelezőről.

Hírek – röviden

A Szegedre tervezett szuperlézer, az ELI (Extreme Light Infrastructure) hazai finanszírozása az Új Széchenyi Terv keretében történik. A projekt teljes 63,6 milliárd forint megvalósítási költségének hat százaléka – 3,8 milliárd forint – fordítható az előkészítési fázis kiadásaira. Jelenleg folyamatban van a közbeszerzési dokumentáció tervezeteinek a kidolgozása, továbbá a kiírások megjelentetése. A tervek szerint 2015 végén működnie kell a szuperlézernek. * Az Airport Debreceni Holding Vagyonkezelő Kft. megvásárolta a debreceni repülőtér üzemeltetésére a Debreceni Vagyonkezelő Zrt. által kiírt közbeszerzés dokumentációját. Ha a városi közgyűlés jóváhagyja a pályázatot, akkor októbertől átveheti a repülőtér üzemeltetését. * Az Elmolight Kereskedelmi és Szolgáltató Bt. nyerte azt a közbeszerzési tendert, amelyet a Fővárosi Csatornázási Művek kommunális iszapjának feldolgozására írtak ki. * Budapest Erzsébetváros önkormányzata tendert írt ki a VII. kerület területén végzendő épületjavítási és építési munkálatokra. A munkák felső határa elérheti a kétmilliárd forintot is. A nyertes kiválasztásánál az árat a jótállásnál ötször nagyobb súllyal veszik figyelembe. * Egyedüli ajánlattevőként a Porsche Hungária Kereskedelmi Kft. nyerte meg a Legfőbb Ügyészség gépkocsi-beszerzésre kiírt közbeszerzési eljárását. * A paksi önkormányzat a helyi gyógyvízre alapozva Gyógyászati Központot épít. A projekt becsült költsége 1,5 milliárd forint, amit saját forrásból fedeznek. A város tájékoztatása szerint a kivitelezésre uniós közbeszerzést hirdetnek meg. * Pacsa: több mint 320 millió forintból felújítják az iskolát és az óvodát: a kivitelezés jogát a zalaegerszegi Z-Pannon Kft. és a zalakarosi Szabau-Invest Kft. konzorciuma nyerte. * Bonyhád: a belterületi vízrendezésre kiírt tendert a Szekszárd–Paksi Vízgazdálkodási Kft. nyerte: a megbízás értéke 83,7 millió forint.

KÖZBESZERZÉSI SAJTÓSZEMLE

Sajtószemlénk a magyar sajtóban megjelent hírek és információk kivonatolt és szerkesztett formája (az eredeti forrás mindenkori megjelölésével).

Húszszázalékos megtakarítás a központi beszerzéssel

Új közbeszerzési szervezeti struktúrát hozott létre a kormányzat annak érdekében, hogy az állami és önkormányzati beszerzéseket az eddiginél hatékonyabban és olcsóbban bonyolítsák le. Eddig ezt a feladatot a Központi Szolgáltatási Főigazgatóság látta el, ám a közbeszerzések nem igazodtak a megrendelői igényekhez, a szervezet működése koordinálatlan és átláthatatlan volt. Az új szisztéma gátat szab a korrupciónak, és a számítások szerint a központi beszerzések révén mintegy húszszázalékos megtakarítás érhető el. Az új kabinet ez év májusától hozta létre a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium irányításával kompetencia-központként működő Közbeszerzési és Ellátási Főigazgatóságot (KEF), és a megújuló jogszabályok révén el tudják majd kerülni az eddig jellemző nagyszámú jogorvoslati eljárást, illetve a további kötelezettségszegési eljárások megindítását.
A KEF a jövőben a minisztériumok és a kormányzati intézmények egyes közbeszerzési és ellátási (épület- és gépjármű-üzemeltetés, irodai és műszaki ellátás) feladatait végzi, a profiljába nem illő tevékenységek biztosításáról viszont más állami szervezetek gondoskodnak majd. Ennek megfelelően a KEF szervezeti felépítése is jelentősen egyszerűsödik, az igazgatóságok és a vezetői szintek száma csökken. Az informatikai üzemeltetési feladatokat például a Kopint-Datorg Zrt. veszi át, az állami üdülőingatlanok kezeléséről a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt., az üdülők üzemeltetéséről pedig a Humán Jövő 2000 Egészségmegőrző és Oktatási Nonprofit Kft. gondoskodik.
A kormány a takarékosság jegyében hirdette meg az új informatikai és gépkocsi-beszerzéseit is. A kabinet mindezek mellett megkezdte a kormányzati informatika konszolidálását, létrejött a Kormányzati Informatikai Fejlesztési Ügynökség, és a szerződések újratárgyalásával ebben az évben mintegy 15 milliárd forintos megtakarítást érnek el. Több százmillió forintot takarítanak meg az állami szolgálati gépkocsik beszerzésénél is.

(Magyar Hírlap, 2011. július 25.)

Nagyra nyílhatnak a kiskapuk

Több szabadság az ajánlatkérőnek, kevésbé túlszabályozott rendszer – így foglalhatók össze a nemrég elfogadott közbeszerzési törvény pozitívumai a téma szakértői szerint. Azzal azonban, hogy lazábbá tették a kereteket, szélesebbre tárták a kiskapuikat.
Meg sem kell hirdetni a közbeszerzések kétharmadát a jövőben. A közbeszerzési törvény ugyanis olyan tág szabályozást valósít meg, hogy sokak szerint egyenesen kezelhetetlenné válik a rendszer. Tágulnak a kiskapuk, a törvény átláthatatlanul rugalmas – mondta Tausz Péter, a Transparency International (TI) szakértője. A korrupcióellenes szervezet aggályosnak tartja többek között a háromajánlatos, hirdetmény nélküli tárgyalásos eljárást, és azt, hogy az ajánlatkérő továbbra is kizárhat adott árbevétel fölötti ajánlattevőket az eljárásból. A TI álláspontja szerint a kis- és középvállalkozásokat nem szabad úgy előnyhöz juttatni, hogy torzuljon a verseny.
Az adminisztratív terhek csökkentése „messzemenően támogatandó újítás” – vélekedik Gajdos Róbert, a Közbeszerzések Tanácsának elnöke. A Tanács helyesli azt is, hogy az ajánlatkérőnek a pályázatok felbontását megelőzően ismertetnie kell, mekkora fedezet áll rendelkezésére. Nem lesz kötelező ajánlatot közzétenni, ha a közbeszerzés értéke nem éri el sem az uniós, sem a nemzeti értékhatárt – innen ered a kivételek többsége. A kormány mozgástere így nagy lesz, hiszen a nemzeti értékhatárt a költségvetésben szabják meg.
A végszavazás előtti utolsó pillanatokban három fontos pontján módosították a törvényt, ebből kettőt Tausz úgy jellemzett: „nagyon nem elegáns”. A jövőben nem kell egybeszámítani az országgyűlésiképviselő-csoportok beszerzéseit, így könnyen kikerülhetnek a törvény hatálya alól. Ennél is több bírálatra adhat lehetőséget az, hogy a tanácsadói szerződésekre nem vonatkozik a szabályozás. Egyöntetűen üdvözölték viszont a szakértők a legkomolyabb végső módosítást, amelynek köszönhetően mégsem került a kormány felügyelete alá a Közbeszerzések Tanácsa, és a jogorvoslatok függetlensége megmaradt.

(Tolnai Népújság, 2011. július 26.)

Jogsértő volt a taxitender

Már a legelején kiverte a biztosítékot több taxitársaságnál a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) taxitendere, a több mint negyedmilliárd forint értékű ajánlati felhívást ugyanis gyorsított eljárásban írták ki. Emiatt és a kiírás egyes feltételeinek aránytalansága és jogszerűtlensége miatt határozott úgy a Közbeszerzési Döntőbizottság, hogy megsemmisíti az MTVA részvételi felhívását.
A közmédiumokat tömörítő szervezet azért írt ki közbeszerzési eljárást taxiszolgáltatás nyújtására, mert a közmédiumok január óta folyamatban lévő integrációja kapcsán ezt is egységesítik. Korábban ugyanis a négy intézménynek külön taxiszerződése volt. A felhívás 24 hónapra szóló szolgáltatásra vonatkozott, és a keretszerződés idejére összesen maximum nettó 252 millió forintról szólt. Ez kevesebb, mint a korábbi négy szervezet együttes költségvetése volt.
A KD határozatában ismertetettek szerint az MTVA azért tartotta indokoltnak a gyorsított eljárást, mert az integráció során átvett taxiszerződések átvizsgálásánál szembesült azzal, hogy azok között nincs az igényelt mennyiséget lefedő és egyben érvényes megállapodás.
A jogszerű szerződéses jogviszony megteremtése érdekében döntöttek a gyorsított meghívásos eljárás mellett. Arra a felvetésre, hogy a lejárt megállapodások ellenére miért csak alig több mint egy hónapja indították el a közbeszerzési eljárást, az alap azzal érvelt, hogy csak ekkor vált ismertté az új munkavállalói létszám és a műsorstruktúra, amely alapjában befolyásolja a közbeszerzés mennyiségét és értékét. A KD szerint azonban mindezek ellenére sem volt indokolt a gyorsított eljárás.
A jogorvoslati kérelmet benyújtó RT 5 Taxi Holding Kft. több tartalmi elemet is kifogásolt a pályázati felhívásban, ezek közül kettőnél állapított meg jogsértést a döntőbizottság. Egyikben a részvételi felhívás azon előírását találták jogszerűtlennek, amely legalább 200 darab A-kategóriás gépkocsit írt elő már a részvételi jelentkezés benyújtásakor, illetve egy másik pontban is megalapozottnak találták a kérelmet, a többit azonban részben elutasították. Cserháti Ágnes, az MTVA szóvivője közölte: cégük még nem kapta meg hivatalosan a határozatot, addig nem kívánják kommentálni azt.

(Világgazdaság, 2011. július 27.)