e HETI KÖZBESZERZÉSI HÍRLEVÉL
Aktuális képzésünk: ÁLLAMILAG ELISMERT INTENZÍV KÖZBESZERZÉSIREFERENS-KÉPZÉS
Gyakorlatorinetált képzés az új, január 1-től életbe lépő Kbt. szerint aktualizált tematikával - 2011. ősz (heti 2 nap)
KÖZBESZERZÉSI LEVELEK (szaklap)
A MA HATÁLYOS KÖZBESZERZÉSI JOGANYAG
MÉG TÖBB KÖZBESZERZÉS...

Tisztelt Olvasónk!

A Magyar Közbeszerzési Társaság heti hírlevele a társaság tagjainak készülő exkluzív összefoglaló, amely az előző hét közbeszerzési híradásait szemlézi.

KÖZBESZERZÉSI HÍREK

A vagyonkezelő új közbeszerzései

Állami Vagyonnyilvántartási Kft. néven új céget alapított a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. az Országleltár, azon belül az egységes állami vagyon-nyilvántartási rendszer kialakítására. Feladata lesz a vagyonkezelő részéről a projekthez kapcsolódó valamennyi beszerzést, költségkifizetést és fedezetvállalást transzparens és auditálható módon bonyolítani. Az integrált állami vagyonnyilvántartás kialakítására az idei költségvetésben hárommilliárd forintot különítettek el. A vagyonnyilvántartó eddig négy közbeszerzési eljárást írt ki a nemzeti vagyonkezelő integrált ügyviteli rendszerének kialakítására, összesen hat termékcsoportra. A vagyonkezelő adatpiacára, a külső kapcsolatokért felelős portálra, a projekttámogatási szolgáltatásokra vonatkozó közbeszerzések ősszel várhatók.

Debreceni villamos: hatodszor is megtámadták

Megtámadta a debreceni villamostender eredményét két korábbi pályázó, a Ganz–Škoda és a Solaris a Közbeszerzési Döntőbizottságnál. Egy héttel ezelőtt jelentették be, hogy a hatodik alkalommal kiírt közbeszerzési eljárást a spanyol CAF társaság nyerte meg. A pályázatra hat cég adott be ajánlatot, technikai okokkal indokolva közülük négyet kizártak. A két érvényes pályázó – a CAF és az olasz AnsaldoBreda – közül az előbbi nyert. A korábbi, érvénytelen ötödik tenderen győztes olasz cég most a második helyre szorult.
Az eljárások során a kiíró egyre kedvezőbb ajánlatokat kapott, anélkül hogy engedményeket tett volna a műszaki követelményekből. A negyedik közbeszerzés nyertese (CAF) 44 millió euróért, az ötödik győztese (AnsaldoBreda) 41 millió euróért szállította volna a 18 darab villamost. A mostani győztes vállalta, hogy 37,9 millió euróért leszállítja a korszerű járműveket. A győztes pályázóval augusztus 16-án írták volna alá a szerződést, a két cég fellebbezése miatt viszont – ha a Közbeszerzési Döntőbizottság nem semmisíti meg az eljárást – az aláírás szeptember végére tolódhat. (További részletek a lapszemle rovatban.)

Jön az új taxitender

Más eljárásban újra kiírja a közmédiumokat tömörítő Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) a taxitendert, miután az alap megkapta a Közbeszerzési Döntőbizottság értesítését a korábbi kiírást megsemmisítő határozatáról. Mint arról előző hírlevelünkben tudósítottunk: a KD azért semmisítette meg a június 3-án 252 millió forint értékben taxisszolgáltatásokra kiírt tendert, mert állásfoglalása szerint nem volt indokolt a gyorsított eljárás alkalmazása, a kiírás egyes feltételei pedig aránytalanok, jogsértők voltak. A jogorvoslati kérelem benyújtását követően az MTVA maga függesztette fel az eljárást a döntőbizottság határozathozataláig. A KD ezért nem szabott ki bírságot.

Kiírták a frekvenciatendert

A Nemzeti Média és Hírközlési Hatóság kiírta a tendert a 900 MHz-es mobilfrekvenciára. A jelentkezők kétfordulós eljárásban árverés útján licitálhatnak a frekvenciablokkokra. A pályázók október 20-án adhatják le ajánlatukat a hírközlési hatóságnak, amely azt várja, hogy a most felkínált frekvenciákkal a kistelepülésekre is eljut a gyors mobilinternet. A szakhatóság kizárólag szakmai befektetők ajánlatát fogadja el, ám új piaci szereplőkre is számít. Elemzők szerint az új szolgáltatónak több tízmilliárd forintos beruházásokat kell végrehajtania, ezért nem várható éles árverseny. Amennyiben nem jelentkezik új szolgáltató, akkor a már meglévő három tehet ajánlatot. Becslések szerint az állam a mobiltenderen akár 20 milliárd forint bevételhez is juthat.

Kilenc nyertes a bútorbeszerzésen

A Közbeszerzési és Ellátási Főigazgatóság (KEF) megkötötte a keretmegállapodást az irodabútor-tender nyerteseivel. Másfél évre nettó 4,5 milliárd forint keretösszegben állapodott meg kilenc nyertes ajánlattevővel, összesen tizennégy céggel – tájékoztatott a főigazgatóság. Ezektől a cégektől vásárolhat és rendelhet irodabútorokat a központosított közbeszerzés hatálya alá tartozó és a rendszerhez önként csatlakozó mintegy ezer költségvetési szervezet. A finanszírozás uniós alapból is történhet. A főigazgatóság legutóbb 2008 novemberében kötött irodabútor beszerzésére keretmegállapodást, két és fél évre, összesen nettó 7,25 milliárd forint keretösszegben. Az előző tenderhez képest változás, hogy a mostani beszerzésen nem szerepelnek közép- és felsővezetői kategóriába sorolt bútorok.

Tanácsadókat keres a fejlesztési ügynökség

Két témában tanácsadásra vár ajánlatokat nyílt közbeszerzési eljáráson a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség (NFÜ). Az egyik városrehabilitációs fejlesztésekkel, a másik a mentori hálózattal kapcsolatos. A nyertesekkel vállalkozási keretszerződést kötnek, külön-külön 300 szakértői napra, ami a teljesítés során 60 nappal bővülhet. Azok a vállalkozások nyújthatnak be ajánlatot, amelyek nettó árbevétele 2008–2010 között elérte az 50 millió forintot, ezen belül tanácsadásból származó bevételük a 30 millió forintot. Referenciaként igazolni kell az előző három évből legalább négy városrehabilitációs projekt előkészítésére, értékesítésére vagy minőségbiztosítására, megvalósítására vonatkozó munkát. A mentori hálózattal kapcsolatos részteljesítésnél elvárás egy uniós vagy hazai támogatásból megvalósult humáninfrastruktúra-fejlesztésre irányuló szolgáltatási referencia bemutatása. Az ajánlattételi határidő szeptember 12-én jár le, az eredményhirdetést szeptember 26-ára tervezik.

Ötmilliárd hitelt venne fel a BKV

A BKV Zrt. egy három- és egy kétmilliárd forint összegű, középlejáratú, általános vállalatfinanszírozási hitel felvételére írt ki tárgyalásos közbeszerzési eljárást. A kiírás szerint a kormány döntése esetén állami kezességvállalás is lesz a hitelfelvétel mögött. Az ajánlattétel elbírálásánál a kamatfelár 80, míg a futamidő 20 súlyszámmal szerepel. Az érdekelt hitelintézetek augusztus 15-ig jelezhetik az eljáráson részvételi szándékukat; az ajánlattételi felhívás megküldésének tervezett időpontja szeptember 2., a szerződéskötésé pedig szeptember 30. Az alternatív (az állami kezességvállalás mellett benyújtott) ajánlat mindegyik részben az ajánlati dokumentációban meghatározott minimumkövetelmények szerint tehető. Egyik minimumfeltétel, hogy a részvételre jelentkezőknek a 2010-es üzleti év végén fennálló saját tőkéje érje el a kétmilliárd forintot.

Trükközésért magas bírság

Elsősorban nem a beszerzés nagysága, hanem tanulsága miatt adjuk közre a Közbeszerzési Döntőbizottság állásfoglalását az egyik beszerzésről. A történet: a LEADER Közhasznú Egyesület részekre bontotta az azonos jellegű beszerzéseket, s úgy gondolta, ezzel a megoldással a közbeszerzés mellőzésével köthet szerződéseket. A Közbeszerzési Döntőbizottságnak más volt a véleménye, és a megállapított jogsértésért a gyakorlatban magasnak számító 5 millió forint bírságot szabott ki. Az egyesület három szerződést kötött, ugyanennyi céggel, összesen nettó 72,7 millió forint értékben, majd egy további szerződést honlap létrehozására, egyet pedig annak működtetésére, együttesen 37,5 millió forint összegben. A Kormányzati Ellenőrzési Hivatal megállapítása szerint az egyesület jogtalanul mellőzte a közbeszerzést, ezért a KD-hoz fordult. A döntőbizottság vizsgálódása eredményeként megállapította: a három tanulmányt akár egy cég is elkészíthette volna, és a törvény szerint a tartalmukban összefüggő szolgáltatásokat egybe kell számítani. Ugyanez igaz a honlap készítésére és üzemeltetésére is, a piaci gyakorlat szerint a kettőt egy cég szokta végezni. Miután az adott időpontban a nemzeti értékhatár 25 millió forint volt, az egybeszámítás után mindkét beszerzésre közbeszerzési eljárást kellett volna indítani. Ennek elmaradása miatt a magas bírság.

Hírek – röviden

Két szakaszban, két közbeszerzéssel folytatja a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. a Budapest–Esztergom közötti vasútvonal felújítását. A második szakasz, a Pilisvörösvár–Esztergom közötti mintegy harminc kilométeres vonal felújításának becsült költsége 19,9 milliárd forint. Az ajánlattételi határidő mindkét szakaszra szeptember 22. A projekt uniós támogatása 85 százalék, a maradék 15 százalék a saját erő. * A Nemzeti Fejlesztési Ügynökség jóváhagyta az Alstom-szerződés módosítását. A megállapodás értelmében a francia cég vállalta, hogy a hatálybalépéstől számított 330 napon belül leszállítja a 2-es metró első szerelvényeit. * Lezárult a hároméves tender, amelynek keretében a lég- és szabadvezetékek, sodronyok, hevederek gyártására szakosodott Fux Zrt. 3,4 milliárd forint értékben szállított vezetékeket a Magyar Villamosenergia-ipari Átviteli Rendszerirányító (Mavir) Zrt.-nek. * A Stadler Magyarország Kft. látja el a MÁV Zrt. által üzemeltetett tíz Bombardier gyártmányú motorvonat karbantartását 2017-ig, miután megnyerte a vasúttársaság e feladata kiírt közbeszerzési eljárását. * A Vízügyi és Környezetvédelmi Központi Igazgatóság (VKKI) nyílt közbeszerzést hirdetett automatizált hidrometeorológiai monitoringhálózat kialakítására. A VKKI a beszerzésre összesen 233,31 millió forintot szán. Az ajánlattételi határidő szeptember 15. * Az I.M.G. Inter Media Group Kft.-t hirdették ki nyertesnek az októberi népszámláláshoz kapcsolódó, a Központi Statisztikai Hivatal által nettó 177 millió forint keretösszegben médiakommunikációs és PR-feladatok ellátására kiírt közbeszerzésen. * Miskolcon, a selyemréti strand kivitelezésére kiírt pályázatra hét ajánlat érkezett; a nyertest augusztus 19-én nevezik meg. * Az augusztus 20-i államalapítási ünnepség rendezésének jogát a Pyro-1 Kereskedelmi és Szolgáltató Kft., illetve a Mafracht Kft. közösen nyerte el a Hungarofest Nonprofit Kht. gyorsított közbeszerzési eljárásán. * Győrszemere és Tényő nettó 1,8 milliárd forint támogatást nyert szennyvízcsatorna rendszerének kiépítésére a kohéziós alapból. A több mint kétmilliárd forintos beruházás 84 százalékát fedezi a támogatás. A kivitelezés – a közbeszerzési eljárás lebonyolítását követően – 2013-ra fejeződik be. * Meghívásos közbeszerzési pályázatot írt ki fedett piac építésére a csanyteleki önkormányzat. * Csaknem száz térségi hulladéklerakó területét számolja fel a Közép-Duna Vidéke Hulladékgazdálkodási Önkormányzati Társulás, összesen mintegy 7,7 milliárd forint ráfordítással. A kivitelezők kiválasztására zajlik a közbeszerzés előkészítése. * Pályázaton nyert összeggel és a város által biztosított önerővel együtt 460 millió forint ráfordítással fejlesztik Gyöngyös északnyugati részén a közműhálózatot. A program szerint a beruházás – a közbeszerzési eljárás lebonyolítását követően – jövőre indul. * Egyetlen ajánlattevőként a Groupama Garancia lesz három évig a székesfehérvári önkormányzat vagyon- és felelősségbiztosítója. A biztosított épületek összes értéke 62 milliárd forint. * Megállapodás született az észak-erdélyi autópályát építő amerikai Bechtel vállalat és a román közlekedési minisztérium között arról, hogy folytatják az építkezést a már munka alatt lévő mintegy 64 kilométeres szakaszon. A Bechtel vállalta, hogy egy kilométer autópálya költségét 7 millió euróra korlátozza, ami 35 százalékkal kevesebb az eredeti költségvetésnél. (Kritikusok szerint így is ez lesz a világ legdrágábban épített autópályája.) A határ menti Borstól Brassóig tervezett autópálya teljes hossza 415 kilométer . A folytatásról később döntenek, szó van arról, hogy a további szakaszokra új közbeszerzési pályázatokat írnak majd ki.

KÖZBESZERZÉSI SAJTÓSZEMLE

Sajtószemlénk a magyar sajtóban megjelent hírek és információk kivonatolt és szerkesztett formája (az eredeti forrás mindenkori megjelölésével).

Helyből sem jön több

A parlament csaknem egy éve módosította a közbeszerzési törvényt azért, hogy a közétkeztetést végző intézmények (bölcsődék, óvodák, iskolák, hivatalok, egészségügyi intézmények) közbeszerzés nélkül, közvetlenül a helyi termelőktől vásárolhassák meg a nyers húst, a zöldséget, a gyümölcsöt, a tejet és tejterméket, a mézet, a tojást és a gabonát. Mivel azonban a rendelkezések a nyomonkövethetőségi garanciális elvet nem írhatták felül, a termelők számára igazán jelentős könnyebbséget nem hoztak. A jogszabály ugyanis azt rögzítette, hogy a közétkeztető vendéglátó a jövőben is csak hatósági húsvizsgálaton átesett, hússzállítási igazolással ellátott húst használhat fel. Az önkormányzati konyhák tájékoztatása szerint a törvénymódosítás, illetve az ahhoz kapcsolódó miniszteri rendelkezések sem hoztak lényegesebb módosulást a napi ellátásban; korábban is csak megbízható termelőktől vettek át – a megfelelő adminisztráció után – árut. A kiskonyhák viszont általában nem képesek ellenőrizni a felvásárolt termékek minőségét és előállításuk körülményeit.
A zöldséggel és a gyümölccsel a legritkább esetben van gond. A konyhák számára a legnagyobb kockázatot a tejtermékek és -készítmények jelentik, ezzel magyarázható, hogy az ilyen áruk többsége a legális kiskereskedelem csatornáin keresztül jut el a közétkeztetésbe. A húsok és húskészítmények esetén a kistermelői beszállítások valóban jelentős költségcsökkentési tényezőt jelentenének, itt azonban más, származási és egyéb állat-egészségügyi előírások számítanak korlátnak. Alighanem ezt érzékelte a vidékfejlesztési tárca, amikor a minap rendeletben könnyítette ezek vágóponti szabályozását. Ezzel egyértelműbbé és átláthatóbbá tette a vágópontokra vonatkozó élelmiszer-biztonsági szabályokat, és a beszállítási távolságot az eddigi 50 kilométerről 100 kilométere növelte. A vágópontoknak azonban – bizonyos élelmiszer-higiéniai előírások könnyítése ellenére – ezután is meg kell felelniük az európai uniós jogszabályok követelményeinek.

(Népszabadság, 2011. augusztus 1.)

Végtelenített villamostender

A Ganz–Škoda és a Solaris megtámadta a debreceni villamostendert a Közbeszerzési Döntőbizottságnál, így augusztus 16. helyett legkorábban szeptember végén tudják aláírni a szállítási szerződést. Amennyiben a döntőbizottság megsemmisíti az eljárást, az több hónapos késedelmet jelentene. Ha viszont csak valamilyen jogorvoslatnak adna helyt, visszautalhatják a tendert a kiíróhoz új értékelésre. Ez utóbbi variáció azt a lehetőséget adja az önkormányzatnak, hogy új győztest hirdethet, vagy ő maga dönt a pályázat megsemmisítése és új – immáron a hetedik – tender kiírása mellett.
A debreceni 2-es villamos 7,2 kilométer hosszú sínpályájának építése már megkezdődött, ám a 85 százalékban európai uniós és 5 százalékban hazai társfinanszírozású beruházás járműszállítóját három éve nem sikerül kiválasztani. A 2014 januárjáig leszállítandó 18 villamos beszerzésére ez idő alatt öt eredménytelen közbeszerzési eljárást folytattak le. A legutóbbi, immár a hatodik pályázaton indult hat cégből négyet technikai okok miatt kizártak, és az eddigi legkedvezőbb ajánlatot tevő spanyol CAF-ot hirdették ki nyertesnek. Ugyanez a társság korábban, a negyedik tender győzteseként még 44 millió eurós ajánlatával szerepelt, a legutóbbi, hatodik eljáráson 37,9 millió eurós ajánlatával nyert.
A bonyodalmakról Pajna Zoltán, a város gazdasági ügyekért felelős alpolgármestere elmondta: az olasz AnsaldoBreda cég győzelmével zárult ötödik eredményhirdetést az akkor második helyezett CAF támadta meg, emiatt új eljárás kiírására kötelezték az önkormányzatot. Az érvénytelenítésről szóló döntést viszont a debreceni önkormányzat a bíróságon támadta meg. Ha a bíróság őszre várható ítéletében a városnak adna igazat, a CAF-nál 3 millió euróval drágább ajánlatot adó olasz cég gyárthatná le a járműveket, ami viszont már nem érdeke Debrecennek.

(Magyar Nemzet, 2011. augusztus 6.)