e HETI KÖZBESZERZÉSI HÍRLEVÉL
Aktuális képzésünk: ÁLLAMILAG ELISMERT INTENZÍV KÖZBESZERZÉSIREFERENS-KÉPZÉS
Gyakorlatorinetált képzés az új, január 1-től életbe lépő Kbt. szerint aktualizált tematikával – 2011. ősz (heti 2 nap)
KÖZBESZERZÉSI LEVELEK (szaklap)
A MA HATÁLYOS KÖZBESZERZÉSI JOGANYAG
MÉG TÖBB KÖZBESZERZÉS...

Tisztelt Olvasónk!

A Magyar Közbeszerzési Társaság heti hírlevele a társaság tagjainak készülő exkluzív összefoglaló, amely az előző hét közbeszerzési híradásait szemlézi.

KÖZBESZERZÉSI HÍREK

Vizsgálják a pályázati csalásokat

Összesen ötvenkét uniós támogatással megvalósuló projekt esetében tett feljelentést az elmúlt évben a Magyar Gazdaságfejlesztési Központ Zrt.– közölte Barta E. Gábor, a társaság vezérigazgatója. A legtöbb visszaéléssel az Észak-Magyarország régióban találkoztak. A feltárt szabálytalanságok egy része büntetőjogi eljárást is vonhat maga után. „Előfordult, hogy az előleg folyósítása után a cég eltűnt, törölték a cégjegyzékből, illetve nem tudták elérni a hatóságok. Emellett számos esetben hamisított okiratot találtunk a vizsgálat során” – emelte ki tájékoztatóján a társaság vezérigazgatója. A Nemzeti Adó- és Vámhivatal nyomozást rendelt el, s a csalásgyanús eseteknél a rendőrség is vizsgálódik. (További részletek a lapszemle rovatban.)

Szerencsejátékok közbeszerzési szabályokkal

Közleményben követeli a LMP, hogy a szerencsejáték-monopólium révén „óriási bevételekhez” jutó Szerencsejáték Rt.-re is vonatkozzanak a közbeszerzési szabályok. A párt szerint a céggel régóta szerződésben áll egy társaság, amelynek tisztségviselői között a Fideszhez és az MSZP-hez is köthető emberek vannak. Az LMP szerint a Hung-Ister Zrt. felügyelőbizottságában „az elmúlt évek kétes ügyleteiben részt vevő gazdasági háttéremberek” foglalnak helyet. Az alapvetően Fidesz-közeli Hung-Ister MSZP-s segédlettel pumpálja ki az adófizetők pénzét a Szerencsejáték Zrt.-ből. „Fülkeforradalom ide vagy oda, a háttérben továbbra is együttműködnek a Fidesz és az MSZP háttéremberei, legfeljebb a leosztási arányok változhattak meg” – állítja a párt. Az LMP választmányi szóvivői által jegyzett közlemény nem tér ki arra, hogy hogyan működik „az adófizetők pénzének kipumpálása”, illetve mi bizonyítja működését. (További részletek a lapszemle rovatban.)

Nyíregyháza: új tender a szennyvízprogramra

Kiírták a közbeszerzési eljárást a nyíregyházi szennyvízelvezetési és -tisztítási program csatornahálózati kivitelezési munkálataira – jelentette be Kósa Tímea, a város alpolgármestere. Az Európai Unió által támogatott, összesen 13 milliárd forint értékű projekt a II-es szennyvíztisztító korszerűsítését és egy új komposztálótelep kialakítását, illetve szennyvízelvezető-hálózat kiépítését tartalmazza. A csatornafejlesztés tervdokumentációinak elkészítésére, valamint a kivitelezési munkálatokra a napokban megjelent ajánlattételi felhívás szerint több mint 9 milliárd forint áll rendelkezésre. A tender négy részből áll. A kiírásra szeptember 28-ig lehet jelentkezni, eredményt egy hónappal később hirdetnek. A nyertessel – ha nem érkezik jogorvoslati kérelem – a tervek szerint november 7-én írnák alá a kivitelezési szerződést. A tenderen konzorciumok is indulhatnak.
A munkálatok elkezdése csaknem három éve húzódik, mert a kivitelezésért versengő cégek három pert indítottak. Az ügy megjárta a Fővárosi Ítélőtáblát is, amely új eljárás lefolytatását rendelte el.

Közbeszerzések a kis-balatoni projektre

Az első közbeszerzési eljárások meghirdetésével elindult a több évtizede tervezett és négy éve előkészítés alatt álló Kis-Balaton Vízvédelmi Rendszer II. ütemének megvalósítása. A kiemelt projekt az Európai Unió társfinanszírozásával valósul meg bruttó 6,1 milliárd forintos bekerülési költséggel, 2014-ig. Eredményeképpen csökken a Balaton tápanyagterheltsége, javul a tó vízminősége. Szakvélemények szerint egyedülálló vízvédelmi beruházásról van szó, a víz minőségének jelentős javítása mellett biztosított lesz a kiemelkedő jelentőséggel bíró Kis-Balaton ökológiai vízigénye is.

Tender kétszáz kisteherautóra

Összesen kétszáz kisteherautó ötéves lízingjére szóló közbeszerzést írt ki a Magyar Közút Nonprofit (MK) Zrt. és a Győr-Sopron-Ebenfurti Vasút Zrt. (GYSEV). Az előbbi számára 170, az utóbbinak 20, továbbá opcionálisan 12 járműre. Az autókat az MK számára 2011. december 31-ig, míg a GYSEV részére 2012. február 29-ig kell leszállítani. A kiírás szerint a tehergépjárműveknek dízelüzeműnek, legfeljebb 3,5 tonna össztömegűnek kell lenniük, Euro 5 környezetvédelmi minősítéssel. Az MK számára narancssárga, a GYSEV számára pedig fehér színű autókat kell szállítani. Biztosítani kell a járművekre vonatkozóan legalább kétéves, teljes körű jótállást, az alkatrészellátást nyolc éven keresztül, szakszervizt és hibaelhárítást 24 órán belül. Azok a cégek tehetnek ajánlatot, amelyek rendelkeznek a közbeszerzési hirdetmény közzétételét megelőző három évben az MK beszerzésére pályázók legalább 150, míg a GYSEV-ére 15 kisteherautó szállítására vagy lízingjére vonatkozó referenciával. A nyílt eljáráson szeptember 22-ig lehet ajánlatot benyújtani. A nyertesekkel október 24-re tervezik a szerződéskötést.

Nyomdai kivitelezőt keres az Educatio

Felsőoktatási felvételi tájékoztató kiadványok és a kapcsolódó nyomtatványok nyomdai kivitelezésére keres jelentkezőt az Educatio Társadalmi Szolgáltató Nonprofit Kft. A győztesnek 2012. január 31-ig kell a kiadványokat leszállítania. A nyílt eljáráson az ajánlattételi határidő szeptember 20. A minimumkövetelmények része, hogy az ajánlattevőnek az utolsó lezárt két évben a teljes nettó árbevétele érje el az évi 60 millió forintot, valamint 2008 óta legalább három, minimum nettó 60 millió forint értékű nyomdai gyártási és gyártásszervezési referenciát tudjon felmutatni. A 2011-es felsőoktatási felvételi tájékoztatókat a Pharma Press Kft. gyárthatta le, nettó 77,13 millió forintért. A 2009-es és 2010-es évieket a Pátria Nyomda Zrt. állította elő, összesen 127,29 millió forintért – derül ki a korábbi évek közbeszerzési tájékoztatóiból.

Felújítási közbeszerzések a Városházán

A Fővárosi Önkormányzat a főpolgármesteri hivatal irodáinak részleges felújítására (iroda-szobacsoportok és csatlakozó kiszolgálóterületek, vizesblokkok, konyha, közlekedők, irattárak) keres vállalkozót vagy vállalkozókat. A 2011-2013-ban esedékes munkák értékét 89,92 millió forintra teszi az önkormányzat. A vállalkozó kiválasztására nyílt közbeszerzési eljárást írtak ki, amelyen az ajánlattételi határidő szeptember 26-án jár le. Az eredményhirdetést november 25-ére tervezik. A kiírás szerint az ajánlattevőnek az előző öt évből olyan legalább két, sikeres, műszaki átadás-átvétellel befejezett, műemléki épületen végzett építési beruházásról, felújításról vagy állagmegóvási munkáról kell referenciát felmutatnia, amelynek értéke eléri a nettó 50 millió forintot.

Nagyvárosok tömegközlekedési projektjei

Szeged előbbre tart a tömegközlekedés korszerűsítésében, mint Debrecen és Miskolc. Debrecenben a villamosbeszerzésre kiírt tendert már hatodszor, Miskolcon negyedszer írták ki, míg Szegeden – egy eredménytelen pályázati kör után – már 2009 szeptemberében kihirdették a nemzetközi tender győztesét, a lengyel PESA Bydgoszcz SA személyében. Szakemberek véleménye szerint Szeged azért volt sikeresebb, mert egyrészt jól előkészítették a pályázatokat, másrészt a városfejlesztés lebonyolító cége, a Szeged Pólus Nonprofit Kft. kisebb egységekre bontotta a járműbeszerzést és az infrastruktúra-építést, s így keresett kivitelezőket. A teljes beruházás 29,5 milliárd forintba kerül; ebből a vissza nem térítendő uniós és állami támogatás 25,5 milliárd forint, a város önrésze pedig 4 milliárd forint. Egyébként Debrecenben e hónap végén, Miskolcon pedig szeptemberben várható a jogorvoslat elbírálása a Közbeszerzési Döntőbizottságon.

Közbeszerzésre várnak az Ócsán építők

Napokon belül kiírhatják a Szociális Családiház Program Ócsán megvalósuló első ütemének közbeszerzési pályázatait – nyilatkozta Kárpáti József, az ÉVOSZ könnyűszerkezet-építő szakmai tagozatának elnökhelyettese. Arra várnak, hogy a tenderben foglalt feltételekből pontos információt kapnak arról, milyen házakat akar építtetni a kormány a fizetésképtelen devizahiteleseknek. Egyelőre annyi biztos, hogy a Belügyminisztérium 40-80 négyzetméteres lakásokat építtetne, a család nagyságától függően. A készházépítők jelezték: startra készek, ajánlatukban 6-8 hetes határidővel vállalnák 30 kulcsrakész ház átadását, és közölték, hogy kapacitásuk elegendő a teljes első ütem 80 épületének felhúzására is. A kormányhatározat értelmében további nyolcvanas blokkokban összesen 400 ház épülne az Ócsa külterületén fekvő állami földeken. Aláírásra kész a településrendezési szerződés, kiválasztották a rendezési terveket készítő irodát, és kijelölték a beruházás lebonyolítóját is. Várhatóan októberben kezdődik a közműépítés, és a program szerint tavasszal adnák át az első otthonokat.

Hírek – röviden

Megvásárolják az MTV Kunigunda utcai székházát – jelentette be Balogh László, a Közszolgálati Közalapítvány kuratóriumi elnöke. Az erre szánt összeg 22 milliárd forint, negyede-harmada, mint amennyiért – az eredeti szerződés szerint – negyven évig bérelték volna az objektumot. Ez idő alatt ugyanis 130 milliárd forintot kellett volna fizetni. A Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap az ingatlan megvásárlásához banki hitelt kíván felvenni, amire rövidesen közbeszerzési pályázatot írnak ki. • A magyarországi régiók közül Észak-Alföld, Közép-Magyarország és Nyugat-Dunántúl a legaktívabb a közvetlen forráslehetőségek kiaknázásában. A 2007-2013 közötti közvetlen brüsszeli források egyébként több mint 76 milliárd eurót tesznek ki. • A Nemzeti Földalapkezelő Szervezet 65 ezer hektár állami termőföld hasznosítására ír ki pályázatot. A folyamat várhatóan szeptember 10-én kezdődik, és október 31-ig tart. • Összesen 1,6 milliárd forint állami támogatásra lehetett pályázni energiatakarékossági felújításokra. A három nap alatt beérkezett igény már több, mint amennyit ki tudnak fizetni, ezért lezárták a pályázatot. • Összesen hét ajánlat érkezett a nagykőrösi Petőfi Iskola és Bölcsőde épületenergetikai fejlesztésére kiírt közbeszerzési eljárásra. • Uniós támogatással, 300 millió forint ráfordítással megkezdődik Pakson a partfal-stabilizáció. A munkálatokra kiírt tendert az Alisca Bau Zrt. nyerte. • Csaknem hárommilliárd forintból bővítik, korszerűsítik a mosonmagyaróvári szennyvíztelepet. A tisztító öt település kommunális szennyvizét fogadja be. Közbeszerzési pályázaton választják ki a kivitelezőt, és a tervek szerint márciusban kezdődik, és 17 hónap alatt befejeződik a beruházás. • Mintegy 940 millió forint bekerülési költséggel alakítják ki Orosházán a város közösségi terét. Ehhez 745 millió forint támogatást nyert a város. A közbeszerzési eljárás egyik része (térépítés) eredménytelen lett, mert a számítottnál magasabb árat kértek a kivitelezők. Új eljárást indítanak – jelentette be Dancsó József polgármester, és a csúszás miatt egy év halasztást kér az önkormányzat. Így 2013 tavaszán avatják az új főteret. • Szigetváron is átalakítják a város központját. A mintegy 500 millió forintos beruházás közbeszerzésének előkészítése megkezdődött. • A soproni kórház dolgozóinak stresszkezelő tréningjére meghirdetett közbeszerzési eljárást az Agora Oktatási Kft. nyerte. • Mikrovállalkozások technológiai fejlesztésére írt ki 222 millió forintos pályázatot a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium. Uniós forrásból nem finanszírozható támogatásról van szó, amelyet olyan településekről várnak, ahol az állandó lakosok száma 2010. január 1-jén ötezer fő alatt volt. Minimálisan egymillió, maximum tízmillió forint támogatás igényelhető, a beruházás költségének 70 százaléka. • A dunaújvárosi önkormányzat közbeszerzési eljárást írt ki útjavításra és külszíni vízelvezetésre. Az ajánlatokat a héten bontják fel. • Koncepciót váltott a Budapest Fővárosi Vagyonkezelő Központ Zrt., s a kastélyok korábbi értékesítési tendereit hosszú távú bérleti kiírásokkal váltotta fel. A kéthely-sáripusztai, a tordasi és a szőlősgyöröki kastély bérlője vagy fejlesztője szabadon választhatja meg a funkciót, rezidenciává, kastélyszállóvá, wellnessközponttá, alapítványi iskolává vagy egészségcentrummá alakíthatja az épületet.

KÖZBESZERZÉSI SAJTÓSZEMLE

Sajtószemlénk a magyar sajtóban megjelent hírek és információk kivonatolt és szerkesztett formája (az eredeti forrás mindenkori megjelölésével).

Fény derült az elcsalt projektekre

Ötvenkét projekt esetében tett feljelentést a Magyar Gazdaságfejlesztési Központ. A vezérigazgató tájékoztatása szerint a vizsgált időszak alatt a közép-dunántúli régióban kettő, a dél-dunántúliban egy, Dél-Alföldön három, Észak-Alföldön hat, Közép-Magyarországon pedig tíz feljelentést tett a központ. A legtöbb visszaéléssel az észak-magyarországi régióban találkoztak a hatóságok, itt harminc projekt esetében tártak fel szabálytalanságokat.
„Szabálytalanságnak minősül például, ha sérül a közbeszerzési kötelezettség, ha a kedvezményezett nem számol el időben az előleggel, vagy felszámolást rendelnek el az érintett cég ellen. Abban az esetben sem támogatható a beruházás, ha felmerül annak gyanúja, hogy a projektbe nem elszámolható költségek kerültek” – tájékoztatott a vezérigazgató. Mint elmondta: a feltárt szabálytalanságok egy része büntetőeljárást is vonhat maga után. „Előfordult, hogy az előleg folyósítása utána a cég eltűnt, törölték a cégjegyzékből, illetve nem tudták elérni a hatóságok. Emellett számos esetben hamis okiratokat találtunk a vizsgálat során” – emelte ki Barta E. Gyula. Tájékoztatása szerint a Nemzeti Adó- és Vámhivatal nyomozást rendelt el, s azokban az esetekben, ahol pedig csalás gyanúja merült fel, ott a rendőrség vizsgálódik. A legtöbb ügy nyomozati szakaszban van.
„A gazdaságfejlesztési központ feladata, hogy a pályázatok esetében megvalósuljon a gazdaságfejlesztési cél, s minél kevesebb szabálytalanság történjék. Abban az esetben viszont, ha valaki mégsem a pályázati előírásoknak megfelelően használja fel az elnyert forrást, azt a monitoringrendszer kiszűri, s a pályázati forrást az érintetteknek vissza kell fizetniük” – emelte ki Barta E. Gyula vezérigazgató.

(Magyar Hírlap, 2011. augusztus 16.)

Szigorítás a nyerőgépeknél

Várhatóan az ősszel a parlament elé kerülhet több olyan törvényjavaslat, amely a szerencsejáték-ipar területének újraszabályozását szolgálná. Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter tájékoztatása szerint a két legsürgősebb beavatkozást igénylő terület a pénznyerő automaták, valamint az online szerencsejáték szabályozása. A miniszter szerint a cél a visszaélés lehetőségének minimalizálása, a megfelelő adóbevétel biztosítása, a fogyasztók védelme, valamint a szabályozott és ellenőrzött keretek közt való új jogi feltételeinek a kialakítása.
A Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) felülvizsgálta a szerencsejátékokra vonatkozó szabályozást, ez alapján szükségesnek látszik annak átalakítása. A most napvilágot látott tervek szerint 2012 első félévében áttekintik a kártyatermek szabályozását is, és – ha szükséges – a teljes ágazatot fedő új szerencsejáték-törvényt is kidolgoznak.
A pénznyerő automatákat illetően felmerült az online felügyeleti rendszer bevezetésének lehetősége: a gépek működtetésének feltétele lenne, hogy a megjátszott tétek, kifizetett nyeremények összegének adatait online módon, valós időben megküldjék a felügyeleti szervnek. Az online felügyelet lehetővé tenné a pénznyerő automaták játékadójára vonatkozó szabályozás felülvizsgálatát is. Az NGM elemzései szerint ugyanis az egy gépre eső tiszta bevétel nagy szórást mutat, emiatt a tételes játékadó általános, jelentős emelése több helyen ellehetetlenítené a legális üzemeltetést. Csakhogy a tételes játékadó 2005. szeptember 1-je óta változatlan, sok esetben indokolatlanul alacsony, s akár a pénzmosás eszközévé is teheti az ágazatot.

(Világgazdaság, 2011. augusztus 17.)