e HETI KÖZBESZERZÉSI HÍRLEVÉL
Aktuális
képzésünk:
Az új Kbt. szerint aktualizált!
ÁLLAMILAG ELISMERT INTENZÍV KÖZBESZERZÉSIREFERENS-KÉPZÉS
Gyakorlatorientált képzés – 2011. október 21.-től (heti 2 nap)
KÖZBESZERZÉSI LEVELEK (szaklap)
A MA HATÁLYOS KÖZBESZERZÉSI JOGANYAG
MÉG TÖBB KÖZBESZERZÉS...

Tisztelt Olvasónk!

A Magyar Közbeszerzési Társaság heti hírlevele a társaság tagjainak készülő exkluzív összefoglaló, amely az előző hét közbeszerzési híradásait szemlézi.

KÖZBESZERZÉSI HÍREK

Fél év alatt ötezer közbeszerzés

Az állami és uniós pénzeket költő intézmények és vállalatok az év első felében összesen 5201 közbeszerzési eljárást zártak le eredményesen, 22 százalékkal többet, mint egy évvel korábban – tette közzé adatait a Közbeszerzések Tanácsa. Értékben mintegy 9 százalékos volt a növekedés; a tenderek kiírói az év első hat hónapjában összesen 708,8 milliárd forint értékű beszerzésről döntöttek. A legtöbb közbeszerzést (2693 eljárást, az összes közbeszerzés 51 százalékát) az önkormányzatok és intézményeik bonyolították le, értékben azonban a közjogi szervek (240 milliárddal) szerepelnek az első helyen. A közbeszerzések értékének 55 százaléka volt építési beruházás. Az eljárások 47 százalékában vettek igénybe az ajánlatkérők uniós forrást, egy évvel korábban ez az arány 37,6 százalék volt. Értékben kimutatva az uniós források aránya 53 százalékra rúgott, annyira, mint egy évvel korábban. A Közbeszerzési Döntőbizottságnál fél év alatt 446 jogorvoslati eljárás indult, és a KD 210 esetben állapított meg jogsértést. Összesen 72,4 millió forint bírságot szabtak ki (További részletek a lapszemle rovatban.)

Program a lánctartozások visszaszorítására

Akcióprogramot dolgoz ki a kormány által létrehozott bizottság a lánctartozások visszaszorítására, s ez több jogintézményt érint, és polgári jogi paradigmaváltást eredményez – mondta Jánosi Andrea, a fejlesztési tárca közbeszerzésért felelős helyettes államtitkára a Közbeszerzések Tanácsa által rendezett szakmai konferencián. Az égetően szükséges módosításokat a hatálybalépésig, 2012. január 1-jéig még át lehet vezetni az új törvényen – tette hozzá. Tájékoztatása szerint az új szabályozás, német mintára, a gyorsan változtatandó szabályokat végrehajtási rendeletekbe utalja. A jogszabálytervezetből kiderül: az eddigi háromról öt évre hosszabbítanák meg a korrupciós bűncselekmények elévülési idejét.
Miklóssy Ferenc, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara alelnöke javaslatot tett az új törvény végrehajtási rendeleteibe kerülő szabályokra is. Így az adminisztrációs terheket csökkentenék azzal, hogy a beadott dokumentumokat nem kellene közjegyzővel hitelesíttetni, az alvállalkozóktól pedig elegendő lenne a nyilatkozat beadása. Üdvözölte az alelnök azt az új szabályt, amely az ajánlatok bontása előtt kötelezővé teszi, hogy az ajánlatkérő igazolja, van-e elegendő pénze a beszerzésre. Javasolta még: az ajánlati felhívások jogszerűségét a Közbeszerzések Tanácsa apparátusa még megjelenése előtt ellenőrizze.

Tender kommunikációs feladatok ellátására.

Az MFB-csoport tagja, a MAG Zrt. tulajdonában lévő MV Magyar Vállalkozásfinanszírozási Zrt. közbeszerzést írt ki az általa működtetett pénzügyi eszközök, visszatérítendő támogatásokhoz kapcsolódó kommunikációs és marketingfeladatok ellátására. A győztes feladata lesz kidolgozni a kreatív stratégiát, legyártani a kreatív anyagokat, lebonyolítani a btl-rendezvényeket, akciókat és roadshow-kat, valamint elvégezni a médiavásárlási és stratégiai tervezési feladatokat. A kiírónak a tenderre nettó 280 millió forint keretösszeg áll rendelkezésére. A nyílt eljáráson az ajánlattételi határidő október 10. A pályázóknak rendelkezniük kell 2009–2010-ben összesen legalább nettó 200 millió forint árbevétellel médiatervezési és -vásárlási munkából, 50 millióval kreatív feladatatok ellátásából és 100 millióval btl-rendezvények és akciók lebonyolításából.

Pályázat vasútvonal-tervezésre

A "VO" Budapestet délről elkerülő vasútvonal megvalósíthatósági tanulmányának elkészítésére írt ki nyílt közbeszerzést a Magyarországi Logisztikai Szolgáltató Központok Szövetsége. A felhívás szerint a nyertes ajánlattevő feladata lesz a közlekedésfejlesztési elképzelések vizsgálata egy döntés-előkészítési tanulmányban, illetve a kiválasztott fejlesztési elemekből összeállított projektváltozatok megvalósíthatósági tanulmányának elkészítése. A tanulmány elkészítésére októbert 17-éig lehet jelentkezni, eredményhirdetést november 21-ére terveznek. A kiírás győztesének az összességében legelőnyösebb ajánlatot hirdetik ki. A tanulmányt a jövő év november végéig kell elkészíteni. A döntésnél az ajánlati árat 50, a műszaki ajánlatot 30, a késedelmi kötbér mértékét 20 százalékos súllyal veszik figyelembe.

Kiírás előtt a 2,5 milliárdos fürdőfejlesztés

A napokban jelenik meg a Gyulai Várfürdő fejlesztésének új európai uniós nyílt közbeszerzési kiírása. A tervek szerint a beruházás tavasszal indul, az élményfürdő átadására pedig 2013. nyári szezonjában kerülne sor. Az új fedett fürdő felépítésére tavaly írt ki először nyílt közbeszerzési eljárást az önkormányzat. A beérkezett ajánlatok közül azonban a legkedvezőbb is 750 millió forinttal nagyobb volt a rendelkezésre álló 2,5 milliárd forintnál, ezért az új kiírásban faragni kellett az elképzelt műszaki követelményekből. A vendégek kényelmét szolgáló minőségből azonban nem engedtek. A fedett élményfürdő az eredeti tervekhez képest gyakorlatilag változtatások nélkül épül fel, a várfürdő így öt új medencével, összesen 894 négyzetméteres vízfelülettel bővül. Ez lesz Gyula eddigi legnagyobb vállalkozása, a város elsődleges és kiemelt fejlesztése – hangsúlyozta tájékoztatóján Gajda Róbert alpolgármester.

A drágább, de kedvezőbb ajánlat nyert

Egyelőre a jogorvoslati fórumok döntésére várnak, de novemberre tervezik a miskolci villamosbeszerzés győztesével, a BredaAnsaldóval aláírni a szállítási szerződést. Hosszú idő után jó irányba halad a projekt – hangoztatta Kriza Ákos polgármester. Emlékeztetőül: tíz cég vásárolta meg a pályázati kiírást, közülük öten adták be, és két ajánlatot fogadtak el érvényesnek. Egyesek most azt firtatják, miért a drágább lett a befutó. Gyuricza Ágnes közbeszerzési tanácsadó válasza: a döntésnél egy több szempontból álló rendszert állítottak fel. Elsődleges volt a járművek ára, a 24 hónapos kötelező gyártói karbantartás, majd az ezt követő 120 hónapos folyamatos gyártói karbantartás vállalása, s nem utolsósorban az energiafelhasználás. Az így kialakított pontozási rendszer alapján választották ki a két érvényes ajánlatból az előnyösebbet. Kétségtelen: a 31 villamos árát illetően az Ansaldo ajánlata 60,8 millió euróról, a CAF-é pedig 59,1 millió euróról szólt, ám az összesítésben az Ansaldo 984,36 pontot, míg a CAF 904,59 pontot kapott. És ez volt a döntő.

Nagyatád: felmondták a kivitelezői szerződést

A nagyatádi önkormányzat felmondta a kivitelezővel kötött építési vállalkozói szerződést a városközpont többcélú fejlesztéséhez kapcsolódó projektben. Előzmény: az építési, felújítási, bővítési, infrastruktúra-fejlesztési feladatok ellátását közbeszerzési eljáráson a K+K Bau Profil Zrt. nyerte el, amelyben a városi vásárcsarnok, illetve a művelődési ház átalakítása szerepelt. A munkaterületet még tavaly augusztusban, illetve az idén januárban vette át. Az önkormányzat álláspontja szerint a vállalkozó veszélyeztette az Európai Unió által támogatott projekt megvalósítását.
A városatyák a képviselő-testületi ülésen döntöttek a nagyatádi kórház pszichiátriai-rehabilitációs részlegének fejlesztéséről is, amelyhez pályázati segítséget várnak. Emellett közbeszerzési eljárást indítottak a települési szilárd hulladékkal és a távhőellátással kapcsolatos szolgáltató kiválasztásához.

Fizessen a polgármester!

A Fidesz-frakció szavazataival az esztergomi képviselő-testület megszavazta, hogy Tétényi Éva polgármester magánvagyonából fizessen egymillió forintot. Steindl Balázs frakcióvezető elmondta: az önkormányzat közbeszerzést írt ki az élményfürdő üzemeltetésére. A nyertessel az önkormányzat nem tudott időben szerződést kötni, mert a polgármester nem hívott össze testületi ülést. A Közbeszerzési Bizottság ezért az önkormányzatot egymillió forintos bírság megfizetésére kötelezte, amit a Fidesz-frakció döntése szerint Tétényi Évának a magánvagyonából kell visszafizetni. Az MTI híre arról szól, hogy a polgármester közlése szerint az önkormányzat a bírságot már kifizette, így a kezdeményezés okafogyottá vált.
(További részletek a lapszemle rovatban.)

Hírek – röviden

A Közbeszerzési Döntőbizottság megsemmisítette a Pest Megyei Bíróság (PMB) nettó 109,2 millió forint értékű, fénymásoló- és nyomtatórendszerek üzemeltetésére és karbantartására kiírt közbeszerzését, mert az eljáráson a kiírásnak nem megfelelő ajánlatot benyújtót hirdette ki győztesnek. A döntőbizottság megállapítása szerint a PMB jogsértően végezte el az ajánlat bírálatát. • A magyarországi érdekeltséggel is rendelkező GTS Central Europe nyerte el a lengyel igazságügyi minisztérium által a nagy kiterjedésű távközlési hálózata kiépítésére kiírt tenderét. A hatmillió euró értékű szerződés három évre szól. • A Margit híd műemléki helyreállítására kiírt nyílt közbeszerzési eljárásra négy érvényes ajánlat érkezett. Nyert a legelőnyösebb ajánlatot tevő – 268 millió forintért vállalta a megbízást – Reko Konzult Restaurátor, Kivitelező és Tanácsadó Kft. • Mintegy 200 milliárd forint felhasználásával a MÁV-Start Zrt. a budapesti elővárosi közlekedés számára 70, a távolsági közlekedésben pedig 18 motorvonat beszerzését tervezi 2015 végéig. A projekt várhatóan október végén kerül a kormány elé, támogató döntés esetén novemberben indulhat a feltételes közbeszerzési pályázat az ajánlati felhívás közzétételével. • Egerben az Agria Agora kulturális központ létrehozására kiírt újabb közbeszerzési kiírás is sikertelenül zárult; az ajánlatok ismét meghaladták a tervezett összeget. A város a programra 1,7 milliárd forint támogatást kapott, ezzel szemben a legolcsóbb ajánlat is meghaladja a 2,5 milliárd forintot. Harmadik kiírásra készül az önkormányzat. • Nyergesújfaluban a Kernstok-villa felújítására kiírt egyszerű közbeszerzés nyertes ajánlatát jogsértőnek értékelte, ezért az eljárást lezáró döntést megsemmisítette a Közbeszerzési Döntőbizottság. • A tizenöt évre szóló PPP-szeződés megkötése után két évvel kivásárolná az egyik belvárosi parkolóházból a tulajdonost a győri városüzemeltetési társaság. A város kizárólagos tulajdonában álló Győr-Szol Zrt. gyorsított közbeszerzési eljárást írt ki 3,753 millió euró értékben erre a célra kölcsönszerződés kötésére. • Megkezdődött a Gyomaendrődre vezető országút melletti 5370 méteres kerékpárút építésének közbeszerzési eljárása. • Gyorsított közbeszerzéssel, körülbelül félmilliárd forint ráfordítással 2012 végére szeretné felújíttatni a 2007-ben bezárt Erkel Színházat az Operaház kormánybiztosa, Ókovács Szilveszter. • Balatongyörök: kiírták a közbeszerzést, október végén–november elején megnevezik a nyertes kivitelezőt annak a körforgalomnak a megépítésére, amelyet a 71-es főút és a településre bevezető szakasz kereszteződésébe terveztek. • Hirdetmény közzététele nélküli tárgyalásos eljáráson szerzett be a fővárosi II. kerületi önkormányzat a Siemens Zrt.-től 95 parkolójegy-kiadó automatát. A megállapodás értéke nettó 143,6 millió forint. • A MÁV Zrt. vasúti alépítmények, felépítmények, hidak és alagutak állapotának vizsgálatára három szerződést kötött 3,644 milliárd forint értékben. A vállalkozásokat tárgyalásos közbeszerzési eljáráson választották ki. • A Magyar Fejlesztési Bank Zrt. felelősségbiztosítást kötne vezető tisztségviselőinek és felügyelőbizottsági tagjainak évi ötmilliárd forint összegű kártérítési limittel – derül ki a társaság közbeszerzési felhívásából. A tárgyalásos közbeszerzési eljáráson a részvételi határidő október 3-án jár le.

KÖZBESZERZÉSI SAJTÓSZEMLE

Sajtószemlénk a magyar sajtóban megjelent hírek és információk kivonatolt és szerkesztett formája (az eredeti forrás mindenkori megjelölésével).

Folytatódó esztergomi abszurd

Magyarországon még nem látott eszközhöz nyúlt az esztergomi Fidesz-frakció: a képviselőcsoport többségi csoportja úgy döntött, a polgármester magánvagyonából fizesse ki azt a bírságot, amelyet a város azért kapott, mert testületi ülés hiányában szabálytalanul jártak el egy közbeszerzés ügyében.
Az Investor 2005 Kft.-vel, az önkormányzat tulajdonában lévő Aquasziget Esztergom Élményfürdő üzemeltetőjével ugyanis egy korábbi megállapodás szerint olyan szerződést kellett volna kötni, amelyet a képviselő-testület előzetes döntésével elfogad. Ez azonban nem történt meg, mert a határidőig nem ült össze a közgyűlés, amit Tétényi Éva polgármester azért nem hívott össze tavasszal hosszabb ideig, mert véleménye szerint a Fidesz szándékosan blokkolta az ő munkáját. A kft. jogorvoslati kérelemmel fordult a Közbeszerzési Döntőbizottsághoz, amely egymillió forintos bírsággal sújtotta az önkormányzatot. Ezt az összeget vonná most le a Fidesz Tétényitől.
Bár az élményfürdő is a legújabb kaotikus esztergomi ügyek középpontjában áll, még rosszabbul érintheti a várost, hogy már alapszolgáltatások is leállnak. Tétényi Éva a legutóbbi közgyűlésen közölte, hogy nem írja alá a hulladékszállítási rendeletet, mivel az szerinte alkotmányellenes – a Fidesz szerint viszont a polgármester került a törvényekkel szembe.
Közben pedig úgy kezdődött el az iskolai év, hogy a Vértes Volán továbbra sem közlekedteti helyi járatát, pedig mindkét fél ígérte, szeptemberig rendezik a városi tömegközlekedés ügyet. A cégnek 2008 óta nem tudott fizetni a város, a megállapodáshoz pedig szükséges lenne a közgyűlési többség és a polgármester egyetértése is.

(Világgazdaság, 2011. szeptember 5.)

Nincs kivitelezője a milliárdos kórházprojektnek

A hazai közbeszerzési eljárások állatorvosi lova is lehetne a miskolci kórház pályázata. Az új megyei Csillagpont Kórház megépítésére kiírt első pályázatot a Közbeszerzési Döntőbizottság érvénytelennek nyilvánította. A 11 milliárd forint összköltséggel létrehozandó projektre ezért egy, a korábbinál rugalmasabb feltételrendszert tartalmazó kiírást jelentettek meg. Erre 12 pályázó jelentkezett.
A második pályázatot váratlanul visszavonták, és kiírták az elsőhöz nagyon hasonló tendert. A jelentkező négy pályázó közül kettőt a magas ár miatt azonnal kizártak, a harmadikat, a KÉSZ Zrt. ajánlatát pedig ezt követően nyilvánították érvénytelennek. A nyertes – sajtóértesülések szerint – a Magyar Építő–Hunép konzorcium lett, ám az augusztusra tervezett szerződés aláírása mégis elmaradt. A KÉSZ ugyanis a pályázat eredményhirdetésének másnapján megtámadta az eredményt. Értesülések szerint azért fordult a KD-hoz, mert ajánlatuk több százmillió forinttal alacsonyabb volt a nyertes konzorcium 5,9 milliárdos ajánlatánál, a pályázatban előforduló hibákat pedig a hiánypótlás során kijavították.
Úgy tudni, a vesztes építőcég a pályázat "gumifeltételeit" is kifogásolta. A pályázati felhívásban olyan szubjektív értékelési szempontok kaptak ugyanis helyet, mint az "organizációs megoldás", munkavédelmi megoldások és kockázatelemzés. A kórház főigazgató-főorvosa, Csiba Gábor többszöri megkeresésre sem reagált, majd megüzente: kérdésünkre a KD döntését követően válaszol.

(Napi Gazdaság, 2011. szeptember 5.)

Ötödével több közbeszerzés

Folyamatban van a júliusban elfogadott, január elsején hatályba lépő új közbeszerzési törvény végrehajtási rendeleteinek kidolgozása – közölte Gajdos Róbert, a Közbeszerzések Tanács elnöke, és hozzátette: a jogalkotási munkálatok határidőre – ez év végére – elkészülnek, s az új jogszabály egyszerűbb, könnyebben áttekinthető lesz. "A végrehajtási rendeletek vélhetően szabályozni, szigorítani fogják a jogorvoslati kérelmek benyújtásának lehetőségét, hogy az egymásra halmozott kérelmeket bizonyos keretek közé szorítsák" – hangsúlyozta az elnök.
Az év első felének eredményeiről szólva kiemelte: ez idő alatt 5301 eredményes közbeszerzési eljárást folytattak le Magyarországon, s ez 22 százalékos növekedés az elmúlt év azonos időszakához képest. A közbeszerzések értéke 8,9 százalékkel haladta meg a tavaly ilyenkor mért szintet, összesen mintegy 770 milliárd forintot tett ki. Nagyobb volumenű beszerzés volt a többi között a felsőzsolcai árvízvédelemre fordított összeg, a vörösiszap-katasztrófa utáni újjáépítés, valamint a Zeneakadémia felújítása. Az egy közbeszerzésre jutó összeg azonban csökkent, 145 millió forintot ért el. "A tavaly szeptemberi törvénymódosításnak köszönhetően, amely bevezette a három ajánlattevős egyszerű eljárásrendszert, sikeresen szerepeltek egyes közbeszerzéseken a mikro-, kis- és közepes vállalkozások" – említette az elnök, és kiegészítette további információkkal, miszerint a közbeszerzések értékének 55 százalékát az építési beruházások tették ki, az árubeszerzések és a szolgáltatások aránya az elmúlt évhez képest megfordult. Árubeszerzésre 29,2, míg szolgáltatásokra 15,5 százalék jutott.

(Magyar Hírlap, 2011. szeptember 7.)

Ha le szeretne iratkozni, kattintson ide