e HETI KÖZBESZERZÉSI HÍRLEVÉL
Aktuális
képzésünk:
Az új Kbt. szerint aktualizált!
ÁLLAMILAG ELISMERT INTENZÍV KÖZBESZERZÉSIREFERENS-KÉPZÉS
Gyakorlatorientált képzés – 2011. október 21.-től (heti 2 nap)
KÖZBESZERZÉSI LEVELEK (szaklap)
A MA HATÁLYOS KÖZBESZERZÉSI JOGANYAG
MÉG TÖBB KÖZBESZERZÉS...

Tisztelt Olvasónk!

A Magyar Közbeszerzési Társaság heti hírlevele a társaság tagjainak készülő exkluzív összefoglaló, amely az előző hét közbeszerzési híradásait szemlézi.

KÖZBESZERZÉSI HÍREK

A héten döntés a miskolci villamos ügyében

Ezen a héten hozza meg határozatát a Közbeszerzési Döntőbizottság a miskolci villamostender ügyében. Két ajánlattevő élt jogorvoslattal a Zöld Nyíl villamosprojekt IV. járműtenderének eredményével kapcsolatosan. A projektigazgatóság tájékoztatása szerint a döntőbizottság a Solaris kérelmével összefüggő tárgyalást szeptember 28-án, a Ganz–Škoda jogorvoslatának ügyét pedig szeptember 29-én tárgyalja. A spanyol járműgyártó cég (CAF) időközben előzetes vitarendezési kérelmet nyújtott be, amely jelenleg is folyamatban van, eredményéről várhatóan szintén a héten adnak felvilágosítást. A témához kapcsolódó hír: az Európai Unió Hivatalos Lapjában megjelent a projekt PR- és kommunikációs szolgáltatásaihoz kapcsolódó két felhívás. Az egyik médiakutatási, médiaelemzési és dokumentációs feladatok ellátására szól, és november 4-ig lehet rá ajánlatot tenni. A másik a projekttel kapcsolatos rendezvényekhez és a lakossági tájékoztatáshoz kapcsolódik, itt október 24. az ajánlattételi határidő.

Kezdődhet a Csillagpont építése

Miskolc másik nagyberuházásával, a Csillagpont Kórház építésével kapcsolatosan megszületett a Közbeszerzési Döntőbizottság ítélete: a KD elutasította a KÉSZ Építő és Szerelő Zrt. jogorvoslati kérelmét, ezzel elhárult az akadálya annak, hogy megkezdődhessen a 11 milliárd forintos egészségügyi nagyberuházás. A projekt építési-szerelési munkáira eredetileg négyen pályáztak, közülük kettőt kizártak, mert az általuk tett ajánlati összeg meghaladta az építési-szerelési munkákra rendelkezésre álló hétmilliárd forintos keretet. (A fennmaradó négymilliárdot eszközbeszerzésre fordítják.) Így ketten maradtak versenyben; nyertes a Magyar Építő-Hunép Konzorcium lett, ezt a döntést támadta meg a KÉSZ Zrt. A szerződés aláírása után kezdődhet a kivitelezés, a beruházás befejezését 2013 áprilisára tervezik. A projekt keretében egy új, több mint 16 ezer négyzetméteres egészségügyi objektum épül, és átalakítják a mintegy 9000 négyzetméteres ideggyógyászati, valamint a csaknem 4000 négyzetméteres sebészeti tömböket. Kilenc műtőből álló központi műtőt és 24 ágyas intenzív egységet hoznak létre.

Győr: öt év alatt 21 milliárd közbeszerzésre

A győri önkormányzat kimutatása szerint az elmúlt öt esztendő alatt (2007–2011 között) összesen több mint 21 milliárd forint értékű közbeszerzésről döntöttek. Az adatba nem is számolták be a hitelfelvételre vonatkozó tendereket, a keretösszegeket, az áramvételeket, illetve a havi átalánydíjas vásárlásokat. A legnagyobb értékben 2008-ban bonyolítottak le közbeszerzéseket, ezek összege akkor 7,3 milliárd forintra rúgott. Az idei beszerzés visszafogottságra utal: 2011-ben 1,8 milliárd forintot tesz ki. A kimutatásból az is kiderül, hogy a Győrben bejegyzett cégek az esetek 43 százalékában nyerték meg a tendert, és egy alkalommal hirdettek külföldi nyertest. Az odaítélt értéket nézve viszont a megyén kívüli cégek taroltak, valamennyi nagyprojektet ők vitték el. A legnagyobb, 3,2 milliárdos megrendelést a Jedlik híd átalakítója, a fővárosi Közgép Zrt. vezette konzorcium kapta. A legtöbbször, öt év alatt tizenkétszer viszont a székesfehérvári Albacomp Kft.-t hirdették ki győztesnek, 762 millió forint értékű megbízást nyert el.

Indul a négymilliárdos közbeszerzés

Zöld utat kapott a hat települést – Kál, Kompolt, Kápolna, Tófalu, Aldebrő, Feldebrő – érintő, csaknem 4,2 milliárd forint értékű szennyvízberuházás. A Nemzeti Fejlesztési Ügynökség által kiadott tanúsítvánnyal elindulhat a kivitelezők kiválasztására a közbeszerzési eljárás. Az erre vonatkozó hirdetménynek másfél hónapig kell futnia, aztán 60 nap az értékelési idő, várhatóan decembere lesz eredmény, és tavasszal kezdődhet a kivitelezés – tájékoztatott Balázs Zoltán, Kompolt polgármestere, a társulás vezetője. A beruházáshoz az Európai Unió 85 százalékos támogatást nyújt, 630 millió forint az önerő. A projekt keretében összesen 59,5 kilométer gravitációs közcsatorna, 31 közterületi átemelő, 13 kilométer nyomóvezeték és egy 900 köbméter kapacitású tisztítómű épül. A beruházás mintegy 4000 ingatlant érint, és körülbelül tízezer lakos komfortját teszi teljessé.

Metró: mégis perelhet kártérítésért a BKV?

Új eljárásra utasította a Legfelsőbb Bírság a 4-es metró beruházásával összefüggő ügyben a másodfokú bíróságot azzal, hogy érdemben kell vizsgálnia a BKV kartellező cégekkel szembeni kártérítési igényét. A közlekedési vállalat a Gazdasági Versenyhivatal 2004. évi határozata után nyújtotta be a kártérítési keresetet a Strabag Zrt., illetve jogutód vállalkozásai ellen. A GVH ugyanis megállapította: a Strabag és két másik pályázó "a közbeszerzési eljárásban összehangolt magatartást tanúsított az árak kialakítása során", és csaknem negyedmilliárdos bírságot szabott ki a három pályázóra. A BKV kártérítési pert indított, azt állítva, hogy a pályázók jogellenes magatartásának "árfelhajtó hatása volt". A bíróság azonban első- és másodfokon elutasította a BKV keresetét, mert szerintük a BKV-t nem érhette kár, mivel a beruházást nem a közlekedési vállalat, hanem a Fővárosi Önkormányzat finanszírozta. A jelenlegi állás szerint tehát valószínűsíthető, hogy hét év után mégis perelhet a BKV.

Tender gépjárműflottára

A Dunántúli Regionális Vízmű közbeszerzési felhívást tett közzé, amely szerint 92 gépkocsiból álló új gépjárműflottát kíván bérelni, teljes körű flottaüzemeltetéssel bérleti és flottakezelési szerződés keretében. A beszerzés hat különböző kategóriára szól, a legtöbb (59 darab) zárt kishaszongépjármű. Az ajánlatkérő az autókat csak bérelni kívánja, azok sem a futamidő alatt, sem azt követően nem kerülnek a tulajdonába. Azok a cégek adhatnak be ajánlatot, amelyek rendelkeznek az előző három évből legalább 24 hónapon át teljesített, legalább nettó 200 millió forint értékben, vagy összesen legalább 90 darab, saját tulajdonú gépjármű tartós bérletbe adására és üzemeltetésére vonatkozó referenciával. A nyílt közbeszerzési eljáráson az ajánlattételi határidő október 24., az eredményhirdetést november 11-ére tervezik.

Közös energia-közbeszerzés

Tíz állami tulajdonú cég és a Magyar Vagyonkezelő Zrt. (MNV) közös energiabeszerzést bonyolított le, amellyel jelentős megtakarítást ért el – tájékoztatott az MNV. A közbeszerzési eljárás nyertese, a Tigáz Tiszántúli Gázszolgáltató Zrt. nettó 589 millió forintért szállítja a földgázt, ez az összeg 132 millió forinttal kevesebb annál, mint amennyiért egyenként szerezték volna be az energiát a szervezetek. A projektben részt vesz négy regionális vízmű, a Hévízi Gyógyfürdő és a Gödöllői Királyi Kastély is. A mintaprojektet 5,8 millió köbméter földgáz beszerzésére írták ki, a tenderre három érvényes ajánlat érkezett. Az ajánlatok közül árlejtéssel választották ki a legelőnyösebbet. Az induló árhoz képest 21,5 millió forinttal (plusz áfa) sikerült csökkenteni az árat.

Tárgyalásos eljárás parkolási rendszerre

A főváros I. kerülete a Vár több övezetre tagolt gépjármű-beléptető és parkolási rendszerének korszerűsítésére, bővítésére és karbantartására keres vállalkozót. A megbízás 44 hónapra szól. A kiírás szerint a technikai rendszer több elemből áll, beletartoznak a jegykiadó és bérletolvasó terminálok, a rendszerfelismerő és a figyelőkamerákon át a térfigyelő kamerákig különböző eszközök. A közbeszerzésre jelentkezés feltétele, hogy a pályázó fel tudjon mutatni az előző három évből legalább két, ezer férőhelyes beléptető- és parkolási rendszer üzembe helyezésére vonatkozó referenciát, amelyeknél a szerződési díj egyenként legalább nettó 100 millió forint volt. A tárgyalásos eljáráson a részvételi határidő október 14-én jár le, az ajánlattételi felhívást a kiválasztott jelentkezőknek október végéig küldi meg az önkormányzat.

Hírek – röviden

A használatarányos útdíj tervezett 2013-as bevezetésének egyelőre semmi jele, pedig a hazai közbeszerzési gyakorlat szükségessé tenné a fejlesztés elindítását. • Nem tudja támogatni a főváros villamos- és trolibusz-beszerzési tenderét a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium, mert annak forrásigénye (118 milliárd forint) több, mint a jelenlegi költségvetési ciklusban az operatív városi és elővárosi közlekedésre fordítható teljes keret, amely 98 milliárd forint. A Fővárosi Közgyűlés áprilisban határozott arról, hogy 96 villamost és 93 trolibuszt vásárol. • Kondoros: megkezdődött a szennyvízberuházás kivitelezőjének kiválasztására irányuló közbeszerzési eljárás. A projekt keretében új tisztítómű épül, és folytatódik a csatornahálózat építése. • Várhatóan november végéig kiválasztják Csóron a csatornázási program kivitelezőjét – tájékoztatott Csete Krisztián polgármester. • Pécsváradon elindult a közbeszerzési eljárás, amelynek keretében kivitelezőt keresnek az 580 millió forint értékű iskola- és óvodaberuházáshoz. A munkálatok befejezési határideje 2012. november 30. • A Budapest Gyógyfürdői és Hévizei Zrt. jelentkezőket vár a Lukács és a Rudas gyógyfürdő műemléki rekonstrukciójához és turisztikai fejlesztéséhez kacsolódóan PR- és tájékoztatási feladatok ellátására. A közbeszerzésen nemzetközi projektekben már részt vett ügynökségek tehetnek ajánlatot. Az ajánlati határidő október 28-án zárul, eredményhirdetés november végén várható. • Veresegyházán a szennyvíztelep bővítési munkálataira kiírt közbeszerzést a Penta Szabadics Szennyvízcsatorna Veresegyház Konzorcium nyerte; a nyílt közbeszerzésre három ajánlat érkezett, a győztes 1,328 milliárdos árajánlatával nyert. • A Helyi Téma kiadója nyerte a Fővárosi Önkormányzat négyoldalas havi mellékletének megjelentetésére kiírt közbeszerzési eljárását. • Szennyvízcsatorna-hálózat és -tisztító építésére nyert több mint 4,2 milliárd forint támogatást Bordány, Forráskút, Üllés és Zsombó; a projekt teljes építési költsége 5,1 milliárd forint. Hamarosan indulnak a kapcsolódó közbeszerzési eljárások. • A nagyváradi helyi tanács megszavazta a város neológ zsinagógája felújítására beterjesztett javaslatot. Az erre vonatkozó pályázatot a Románia–Magyarország Határon Átnyúló Együttműködési Program keretében nyújtják be. • Kínában a Legfelsőbb Ügyészség online adatbázist hoz létre a vesztegetésen rajtakapott személyek névsorával. A közbeszerzéseknél az adatbázis vizsgálata az ellenőrzés része lesz.

KÖZBESZERZÉSI SAJTÓSZEMLE

Sajtószemlénk a magyar sajtóban megjelent hírek és információk kivonatolt és szerkesztett formája (az eredeti forrás mindenkori megjelölésével).

Legendás tender Budapesten

Egyetlen hajóstársaság adott ajánlatot a tenderbontásig a budapesti Turisztikai Szolgáltató Központ Nonprofit Kft.-nek, a Budapest Kártyával rendelkező turisták ingyenes sétahajóztatására. Lapunk úgy tudja: az egyszemélyes versenyben részt vevő pályázó a Legenda Kft. Igaz, mellette még két érdeklődő megvásárolta a közbeszerzési eljárás dokumentációját, ajánlatot azonban végül egyikük sem adott. A hajósok szerint távolmaradásuk oka az, hogy a turisztikai cég tenderének feltételei valójában a Legenda Kft.-n kívül másnak esélyt sem hagytak az eredményes szereplésre.
A turisztikai cég a pályázók körét leginkább azzal szűkítette, hogy feltételül szabta: rendelkeznie kell három újszerű állapotú, 15 évnél nem idősebb sétahajóval. Márpedig egyszerre három ilyen hajót a Legenda Kft.-n kívül a Duna budapesti szakaszán egyetlen cég sem tud kiállítani. További kikötés: a pályázaton nem vehet részt olyan cég, amely "nem rendelkezik egy Budapest belvárosi Jane Hanning típusú kikötővel". Az értékelésnél viszont abból baj lehet, hogy ilyen kikötője a befutónak tartott Legenda Kft.-nek sincs. Egyszerűen azért nem, mert a típus nem létezik. Elgondolkodtató, miért került bele a második világháború idején üldözötteket mentő budapesti skót misszió mártírjának neve a kiírásba, akiről az alsó rakpart egy szakaszát tavaly nevezték el. Valószínűleg azt akarták írni: a tenderen nem vehet részt olyan cég, amely Budapesten nem rendelkezik egy, a Jane Haning (így helyes a név) rakparton lévő kikötőhellyel.
A hajósok nem vitatják: a Legenda Kft. hajói színvonalas szolgáltatást nyújthatnának a turistáknak. Fedélzetükön például akár 31 nyelven vehetik igénybe az idegenvezetési szolgáltatásokat. A korszerű hajókon az elvárásoknak megfelelően megtörtént az akadálymentesítés is. Bejelenthették volna, hogy a speciális igények miatt kizárólag egy céget hívnak meg a közbeszerzési eljárásra. A díjakról pedig ebben az esetben is alkudozhattak volna. A lap úgy tudja: a beérkezett egyetlen ajánlat értékelése a héten fejeződhet be, de egyáltalán nem biztos, hogy ezt követően a három évre szóló szerződést alá is írják majd.

(Népszabadság, 2011. szeptember 19.)

Harc tanácsadói szerződésekért

Néhány héten belül két állami szervezet tenderén is diadalmaskodott a Hydea Tanácsadó Kft. Egyrészt a Nemzeti Fejlesztési Ügynökségtől (NFÜ) nyert el 350 millió forint keretösszegű megbízást (keop), másrészt a Nemzetgazdasági Minisztériumhoz tartozó európai uniós támogatásokat auditáló főigazgatóság (Eutaf) összesen 1,162 millió euró keretösszegű közbeszerzési eljárásnak három részéből kettőt, egy konzorcium tagjaként. Utóbbira azonban egyelőre nem kötöttek szerződést, mert az egyik versenytárs, a Deloitte Könyvvizsgáló és Tanácsadó Kft. jogorvoslatot kért a Közbeszerzési Döntőbizottságtól. A Hydea Kft. és a Polányi Ügyvédi Iroda alkotta HP 2011 konzorcium tendergyőzelméről szóló döntés megsemmisítését akarja elérni.
A döntő szempont az árajánlat volt a méretesnek számító, 350 milliós pályázat elbírálásánál. A versenytársak, a Simentat Kft. és a Geo-Sivo Kft. egybehangzóan úgy nyilatkoztak, hogy korrekt eljárás folyt, de a lefelé tartó árliciten nem tudtak lépést tartani a Hydeával. Legfeljebb az nem világos, hogy az NFÜ az uniós gyakorlatban preferált nyílt pályázat helyett miért alkalmazott hirdetmény nélküli eljárást. Az eset az elmúlt hetek alapján nem példa nélküli, ugyanezzel a módszerrel talált vállalkozást más keop-pályázatok szakmai értékelésére is; a csaknem 103 millió forintos megbízást a VTK Innosystem Kft. nyerte el.
A határon átnyúló együttműködési programok ellenőrzésére viszont nyílt tendert hirdetett az Eutaf, bő egymillió euró értékben. Hatan pályáztak a nyolc országot érintő projektek ellenőrzésére szóló feladatok egyes részeire. A délkelet-európai, illetve a szlovák–magyar együttműködési programhoz kapcsolódó részt a Hydea Kft. és a Polányi Ügyvédi Iroda alkotta HP 2011 konzorcium, a magyar–román részt a Baker Tilly Hungária Könyvvizsgáló Kft. nyerte el. A HP 2011 elleni jogorvoslatban a Deloitte azt vitatja, hogy a nyertes által bevont másfél tucat alvállalkozóval egységes sztenderek szerint el lehet végezni a feladatot, illetve hogy reális az árajánlat, amely nem tünteti fel az alvállalkozók valamennyi költségét. Hydea válasza: saját és a cégcsoport erőforrásaira támaszkodva képes az adott feladathoz szükséges szakértői kört mozgósítani.
A tanácsadószakma árgus szemekkel figyeli az NFÜ egyszer már elvetélt, 2 milliárd forint összegű megatenderét. A győztesnek kihirdetett egyetlen jelentkezővel – a Palicska Ügyvédi Iroda, valamint a CHSH Dezső és Társai Ügyvédi Iroda alkotta konzorciummal – végül nem kötött szerződést az ügynökség. Az EU-pénzeket felhasználó közbeszerzések szabályossága felett őrködő közbeszerzési felügyeleti főosztály munkáját segítő, műszaki-szakmai, közbeszerzési és jogi-szakértői tanácsadó kiválasztásáról jó ideig hezitált az NFÜ, és csak júliusban írt ki új pályázatot. Lapzártáig nem hirdetett eredményt, de nem hivatalos információk szerint a győzelemre esélyes csapatból ezúttal sem marad ki a CHSH Dezső és Társai ügyvédi iroda.

(HVG, 2011. szeptember 24.)

Ha le szeretne iratkozni, kattintson ide