e HETI KÖZBESZERZÉSI HÍRLEVÉL
Aktuális
képzésünk:
Az új Kbt. szerint aktualizált!
ÁLLAMILAG ELISMERT INTENZÍV KÖZBESZERZÉSIREFERENS-KÉPZÉS
Gyakorlatorientált képzés – 2011. október 21.-től (heti 2 nap)
KÖZBESZERZÉSI LEVELEK (szaklap)
A MA HATÁLYOS KÖZBESZERZÉSI JOGANYAG
MÉG TÖBB KÖZBESZERZÉS...

Tisztelt Olvasónk!

A Magyar Közbeszerzési Társaság heti hírlevele a társaság tagjainak készülő exkluzív összefoglaló, amely az előző hét közbeszerzési híradásait szemlézi.

KÖZBESZERZÉSI HÍREK

Egyszerűbb szabályozás

Januártól életbe lép az új közbeszerzési törvény, amely védi az alvállalkozókat, és több lehetőséget ad a helyi vállalkozóknak – ezek, és hasonló megállapítások hangzottak el a székesfehérvári Gazdaság Házában a kamara építőipari tagozatának közbeszerzési napján. Az új jogszabályban megmaradnak ugyan az eddig is alkalmazott eljárásfajták, ám több jelentős változás is lesz. Ezek közül az egyik legfontosabb: az ajánlatkérő az ajánlatok felbontása előtt köteles ismertetni a rendelkezésére álló fedezet összegét. Legalább ekkora horderejű az a passzus is, amely előírja, hogy nemzeti eljárásrendben, hirdetmény nélküli tárgyalásos eljárás során, ha az építési beruházás értéke nem éri el a 150 millió forintot, az ajánlattételi felhívást a mikro-, kis- és középvállalkozások részére kell megküldeni. Ezzel nem jutnak ugyan előnyhöz a helyi vállalkozások, de lehetőséget kapnak arra, hogy a nagy építőipari beruházásoknál nekik "kedvezzenek". Ezzel a jogalkotó egy régi sérelmet orvosol – hangzott el a szakmai napon.
(További részletek a lapszemle rovatban.)

Pályázat a vasúti M0-s tervére

A Magyarországi Logisztikai Szolgáltató Központok Szövetsége nyílt közbeszerzési eljárást írt ki a V0, Budapestet délről elkerülő vasútvonal megvalósíthatósági tanulmányának elkészítésére. A program kiemelt projektként valósul meg, az előkészítési munkákra 1,2 milliárd forint uniós és hazai támogatás áll rendelkezésre. A főváros tehermentesítése érdekében a V0 kiépítésével – az M0-s gyűrűhöz hasonlóan – a vasúti szállítással elkerülnék Budapestet. A fővárost érintő napi 162 tehervonatból ugyanis mindössze 8-10 célállomása Budapest, és az elemzések szerint a főváros vasúti-szállítási igénye is rohamosan csökken. A közelmúltban kiírt közbeszerzés nyertesének feladata lesz a közlekedésfejlesztési elképzelések vizsgálata, a megvalósíthatósági tanulmányok elkészítése, a közlekedésfejlesztési koncepciók aktualizálása és kiegészítése. A pályázaton csak azok cégek vehetnek részt, amelyek a megjelölt uniós és kötött pályás közlekedésfejlesztési referenciákkal rendelkeznek. Az ajánlattételi határidő október 17-jén jár le, az eredményhirdetést november 21-ére tervezik.

Békéscsabán eredményeket hirdettek

Több nyertes pályázót is kiválasztott a békéscsabai csatornaberuházás kapcsán legutóbbi ülésén a városi közgyűlés. A képviselők döntöttek a projekthez kapcsolódó eszközbeszerzés lebonyolítójáról is. Részenként hirdettek nyertest, e szerint hárman kapnak megbízást a különböző eszközök, többek között csatornatisztító berendezések, szippantóautók, aggregátorok, kotró-rakodó gép, hibaelhárító rohamkocsi beszerzésére. Ugyancsak lezárult a vízelfolyást csökkentő terv elkészítőjének kiválasztása is. A közbeszerzési eljárásban a legkedvezőbb ajánlatot az AQUA-DUO SOL Mérnökiroda Kft. nyújtotta be, második helyen az INVESTMENT Mérnöki és Fővállalkozó Kft. végzett.

Rendezvényszervezőt keres az NFÜ

A Nemzeti Fejlesztési Ügynökség (NFÜ) közbeszerzésen vár ajánlatokat nyomdai, grafikai, grafikai tervezési és DTP (desktop publishing) produkciós feladatok, továbbá PR- és rendezvényszervezési feladatok ellátására. Az ezzel kapcsolatos felhívás az uniós közbeszerzési értesítőben jelent meg. A kiírónak az első célra 117,7 millió forint áll rendelkezésére, a másodikra 261,4 millió, míg a harmadikra 233,1 millió forint. A pályázókkal szembeni minimumkövetelmények közzé tartozik, hogy azok az előző három évből fel tudjanak mutatni (részenként) legalább nettó 100 millió forint árbevételt grafikai tervezésből, nettó 250 millió forintot PR- és/vagy kommunikációs kampányok kreatív tervezéséből, valamint ugyancsak 250 millió forintot rendezvényszervezésből. A nyílt eljáráson az ajánlattételi határidő november 2-án jár le. Eredményhirdetést november 30-ára terveznek.

Takarítási tender – nyolc részletben

A BKV Zrt. járműveinek, telephelyeinek és létesítményeinek takarítására vár ajánlatokat. Összesen 6328 négyzetméter alapterületről és 1900 járműről van szó. A közbeszerzés nyolc tételből áll, amelyekre külön-külön is lehet pályázni. A szerződések három évre szólnak majd. A tárgyalásos eljárás részvételi szakaszára jelentkezőknek szigorú feltételeknek kell megfelelniük. Az előző három esztendőből évente, részenként eltérő összegű, legalább 75-700 millió forint nettó árbevételt fel kell mutatni. Alkalmatlannak minősül az a jelentkező, aki nem rendelkezik szakmai felelősségbiztosítással. Ezeken kívül részenként megfelelő takarítási referenciát is igazolniuk kell olyan munkákról, amelyeket 2008 és 2010 között legalább két éven át folyamatosan végeztek. Az ajánlatok közül a legalacsonyabb összegű ellenszolgáltatást tartalmazó nyer. A részvételi határidő október 11-én zárul, a kiválasztott ajánlattevőknek november 17-ig küldenek ajánlattételi felhívást.

Szakértők harca PPP-aréna-ügyben

Kártérítési pert indított a hódmezővásárhelyi önkormányzat a PPP-konstrukcióban épült sportcsarnok-beruházója ellen, mert álláspontja szerint a K'-Art Építész Stúdió Kft. mintegy 174 millió forinttal túlárazta a beruházást. Amint arról korábban beszámoltunk, a város közgyűlése augusztus végén úgy döntött, hogy súlyos szerződésszegés miatt szeptember 1-jétől felmondja a szolgáltatási szerződést a sportcsarnok beruházójával. A független igazságügyi műszaki szakértő véleménye szerint mintegy 174 millió forinttal árazták túl a beruházást – nyilatkozta Végh Ibolya vásárhelyi aljegyző. A város polgármestere, Lázár János ismeretlen tettes ellen tett feljelentést a Legfőbb Ügyészségen. Hódmezővásárhely a Közbeszerzési Döntőbizottságnál is jogorvoslatot kért, a közbeszerezési törvény megsértése miatt. Indok: az ajánlattétel és a szerződés is azt tartalmazza, hogy a beruházó 10 százaléknál nagyobb mértékben nem von be alvállalkozót, ehhez képest a K'Art 100 százalékban egy saját cégének adta ki a tervezői és a kivitelezői feladatokat. A cég állítja: felkért szakértője szerint szó sincs túlárazásról, és megtette a szükséges jogi lépéseket. A város viszont, amíg a jogi eljárás le nem zárul, nem használja sportcsarnokot.

Olcsóbb energia – közös beszerzéssel

Érvényes volt a Vas megyei önkormányzat energiabeszerzésre kiírt pályázata. Az eredmények felülmúlták a várakozásokat is, hiszen az áramdíjnál 28, a fölgáznál pedig 16 százalékos díjcsökkentést sikerült elérni. A villamosenergia-szolgáltatásra kiírt pályázaton összesen huszonegy, a gázbeszerzésen hat megyei fenntartású intézmény érintett. Az energiaszolgáltatók szabadpiacra lépése nemcsak a vállalkozások, hanem az állami szervezetek előtt is nyitva áll, és pályáztatással jelentős megtakarítást érhetünk el – mondja Kovács Ferenc, a megyei közgyűlés elnöke. Mindkét esetben három-három pályázó nyújtotta be ajánlatát, a közbeszerzési bizottság végül a korábbi partnereket – az E-ON Energiaszolgáltató Kft.-t, illetve a GDF Suez Energia Magyarország Zrt.-t – hirdette ki nyertesnek, ám az eddiginél jóval alacsonyabb áron. Összességében mintegy 80 millió forint a megtakarítás. Van olyan intézmény, ahol 44 százalékkal sikerült így az energiaköltségeket csökkenteni. A villamos energiánál 26 hónapra, a földgáznál pedig 20 hónapra kötöttek szerződést a nyertes céggel.

Olcsóbb volt, mégsem nyert

A Groupama-Garancia Biztosító nyerte el a Magyar Posta gépjárműveinek biztosítására kiírt közbeszerzési pályázatot. A biztosító négy évre kötött keretmegállapodást a Postával, 3697 jármű kötelező gépjármű-felelősségbiztosításáról, csaknem 900 millió forint értékben. A másik pályázó, az Allianz Hungária volt a gépjárművek eddigi biztosítója. A Népszava birtokába jutott információk szerint az Allianz a korábbihoz képest 300 millió forinttal kevesebbért vállalta volna a megbízást, mint a nyertes Groupama, pályázatát mégis érvénytelenítették. A Magyar Posta képviselője a lap megkeresésére, amelyben a döntés indokairól kérdezték, az ígért határidőre nem adott választ. A lap szerint elgondolkodtató az is, hogy a pályázaton nem indult a Posta saját biztosítótársasága.

Új szerződés az észak-erdélyi autópályára

Jóváhagyta a román kormány az észak-erdélyi autópálya építésére vonatkozó új szerződést, amely lényegében a korábbi újratárgyalását jelenti. E szerint az amerikai Bechtel cég a 415 kilométeres Bors–Brassó közötti autópálya mintegy negyedét építi meg, a többi szakaszra pedig a román fél új közbeszerzési pályázatot írhat ki. A román közlekedési miniszter tájékoztatása szerint az új szerződés alapján 6,9 millió euróra korlátozták egy kilométer út megépítésének költségét, és a megállapodás lehetővé teszi, hogy a Bechteltől elvett szakaszokra közbeszerzési pályázatokat írjanak ki. A miniszter állítása szerint az újratárgyalás eredményeként az ország 6 milliárd eurót takarít meg. Románia 2003-ban kötötte meg az amerikai céggel a teljes autópálya megépítésére vonatkozó szerződést, amelyet most Traian Basescu államelnök "szerencsétlennek" minősített, és kijelentette: "mindkét fél lopni akart", ezért vált szükségessé az újratárgyalása.

Hírek – röviden

A múlt hét végén tárgyalta a Közbeszerzési Döntőbizottság a miskolci villamostender jogorvoslati kérelmét, de információk szerint csak később dönt arról, hogy helyt ad-e a három vesztes versenytárs közül valamelyik fellebbezésének. • Aláírták Orosháza eddigi legnagyobb, 6,6 milliárd forintos szennyvízprojektjének uniós támogatásáról szóló szerződését. Folyamatban van a közbeszerzési tanácsadó kiválasztása, ezt követően következnek a kivitelezői és az eszközbeszerzés kiválasztására vonatkozó tenderek. A beruházás befejezési határideje 2014. március. • Csúszik Eger belvárosának rehabilitációja, és bizonytalan a biomassza-fűtőmű helyzete. Habis László polgármester a város közgyűlésén bejelentette: mindent megtesz a nagyberuházások mielőbbi elindulása érdekében. • Közbeszerzést írt ki Szekszárd önkormányzata pótmunkákra, mert az Agora Szekszárd multifunkcionális közösségi központ kialakítása közben új, olyan, előre nem látható műszaki megoldások merültek fel, amelyek az eredeti tervben nem szerepeltek. • Balatonfűzfő: a helyi járatú közlekedésre kiírt pályázatra beadott ajánlatok meghaladták a közbeszerzési határt, ezért az önkormányzat újabb pályázatot jelentet meg. • Tavasszal kezdődnek a szennyvízberuházás utolsó ütemének munkálatai Mezőköveden; közbeszerzésen választják ki a kivitelezőt és a műszaki ellenőrt. • Egymillió forintra bírságolta a Közbeszerzési Döntőbizottság a Győr–Moson–Sopron Megyei Önkormányzati Hivatalt, és megállapította: a különböző tisztítószerek beszerzésére kiírt tenderén azzal a céggel kötött szerződést, amelynek ajánlatát érvénytelenné kellett volna nyilvánítania. A nyertes Medi-Tork Bt. néhány terméke nem felelt meg a kiírásban szereplő termékleírásnak. • Bóly: az önkormányzat kiírta az úgynevezett kiskastély felújítására vonatkozó közbeszerzési pályázatát. • Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság 11 000 alkalmazottjának csoportos élet- és baleset-biztosításáról szóló nyílt közbeszerzési eljárását a CIG Pannónia Életbiztosító Nyrt. nyerte. • Visszavonja a győri multifunkcionális csarnok tervezésére kiírt pályázatát a helyi önkormányzat – jelentette be Borkai Zsolt polgármester. • Vesztegetéssel vádolják Katona Károly dandártábornokot, aki egy beosztottja útján egy 2009. évi közbeszerzési eljáráson részt vevő cégtől a szerződés nettó érékének 8 százalékát kérte el azért, hogy a vállalkozás nyerje meg a tendert.  

KÖZBESZERZÉSI SAJTÓSZEMLE

Sajtószemlénk a magyar sajtóban megjelent hírek és információk kivonatolt és szerkesztett formája (az eredeti forrás mindenkori megjelölésével).

Egyszerűbb szabályozás

A kamara építőipari tagozatának Székesfehérváron megtartott közbeszerzési napján számos értékes információ hangzott el a január elsején hatályba lépő új közbeszerzési törvényről. Lényeges: az új törvény teljes egészében felváltja a jelenleg hatályos szabályozást. Ami nem változik: a Kbt. továbbra is két eljárásrendet különböztet meg, az uniós és a nemzeti eljárásrendet, és a választást az adott beszerzés becsült értéke határozza meg – figyelemmel az egybeszámítás szabályaira is. Építési beruházás esetén nem kell majd egybeszámítani azon beruházásokat, amelyek értéke külön-külön nem haladja meg a 262 millió 890 ezer forintot. Az a gazdasági szereplő, amely a közbeszerzés értékének 25 százalékát meghaladó mértékben vesz részt közvetlenül a teljesítésben, közös ajánlattevőnek minősül. (Nem lehet alvállalkozóként feltüntetni az ajánlattétel során.) Az új Kbt. értelmében a közös ajánlattevők egyetemlegesen felelnek a szerződés teljesítéséért.
Változatlanul megmaradnak az eddig is alkalmazott eljárásfajták (nyílt, meghívásos, tárgyalásos, keretmegállapodásos, tervpályázati eljárás, versenypárbeszéd), és ezután is – a lehetőségeknek megfelelően – módot kell adni a részajánlattételre. Fontos változás, hogy az ajánlatok felbontása előtt az ajánlatkérő köteles ismertetni a rendelkezésére álló anyagi fedezet összegét.
Az uniós eljárás könnyített szabályai szerinti eljárás az építőipari beruházás során kötelezően alkalmazandó. Hirdetmény közzétételével induló tárgyalásos eljárás és versenypárbeszéd bármely esetben alkalmazható. Hirdetmény közzététele nélküli tárgyalásos eljárás alkalmazása bővebb körben lehetséges – ez esetben legalább három ajánlattevő részére kell megküldeni az ajánlattételi felhívást. Legfeljebb a szerződés nettó ellenértékének ötszázalékos mértékéig terjedő biztosíték köthető ki a szerződés teljesítésének elmaradása esetére. Az ajánlatban minden, az ajánlattétel időpontjában ismert alvállalkozót meg kell jelölni, építési beruházás esetén pedig az építőanyag-szállító nem minősül alvállalkozónak.

(Fejér Megyei Hírlap, 2011. szeptember 28.)

A beszerzési stop ára

Miért szükséges leállítani a kormányzati beszerzéseket? A válasz egyszerű: a költségvetés nincs olyan helyzetben, hogy finanszírozza az ilyen igényeket – vezeti be cikkét Tátrai Tünde közbeszerzési szakértő.
Annak eldöntéséért, hogy mi minősül létkérdésnek, vagy mi nem, valakinek vállalnia kell a felelősséget. A 2011. szeptember 20-án hatályba lépett 1316/2011. (IX. 19.) Korm. határozat szerint az elbírálás a Magyar Államkincstár elnökének benyújtott és általa véleményezett kérelem, illetve a Miniszterelnökséget vezető államtitkár döntése alapján történik. Ugyan a kormányhatározatból nem derül ki, de mindez a Nemzeti Fejlesztési Minisztériumban kezdeményezhető eljárás alapján, határidők meghatározása nélkül történik.
A kormányhatározat egy dologra biztosan felhívja a figyelmet: baj van. Ha már három intézményen kell határidő nélkül keresztülmennie egy kérelemnek, anélkül hogy bármilyen fellebbezési lehetőséggel, eljárási részletkérdéssel terhelné az érintetteket, mutatja, rohammunkában készült a határozat. Nincs összhangban a közbeszerzések központi engedélyezéséről és ellenőrzéséről szóló 46/2011. (III. 25.) Korm. rendelettel, nincs tekintettel semmi másra, csak a beszerzések általános lassítására, akadályozására.
Valójában megakadályozhatók így a közbeszerzések, van lehetőség a spórolásra, és arra, hogy az érintett intézmények elhalasszák beszerzéseiket, de a kormányhatározat ezen túlmutat. A hatályos szerződések felülvizsgálatáról, a lejáró szerződések megújításának általános tiltásáról, az igények drasztikus csökkentéséről van szó. A kormányhatározati beavatkozás a működő intézmények mindennapjaiba azt mutatja: az utolsó eszköz, a beszerzések drasztikus akadályozása, a meglévő szolgáltatások lemondása az egyedül megmaradt lehetőség. De a kormányzati munkában ez a módszer megkérdőjelezhető. Van középút, amely a hazai közbeszerzések hatékonyabbá tételéről szól. A krízishelyzetben azonban megkedveltük a beszerzések leállítását, mint a válság kezelésének kézenfekvő eszközét. Kár érte.

(Világgazdaság, 2011. szeptember 29.)

Ha le szeretne iratkozni, kattintson ide