e HETI KÖZBESZERZÉSI HÍRLEVÉL
KÖZBESZERZÉSI LEVELEK (szaklap)
A MA HATÁLYOS KÖZBESZERZÉSI JOGANYAG
MÉG TÖBB KÖZBESZERZÉS...

Tisztelt Olvasónk!

A Magyar Közbeszerzési Társaság heti hírlevele a társaság tagjainak készülő exkluzív összefoglaló, amely az előző hét közbeszerzési híradásait szemlézi.

KÖZBESZERZÉSI HÍREK

Módosították a közbeszerzési törvényt

Az Országgyűlés megszavazta a közbeszerzési törvény újabb módosítását, így már októberben, a sürgős kihirdetését követő napon – a teljesen új közbeszerzési törvény 2012. január 1-jei hatálybalépése előtt – ismét változik a jogszabály. Az elfogadott új szabály szerint az építési munkáknál 80 millió forint helyett 150 millió forint értékhatárig lehetővé válik a nem nyilvános, hirdetmény közzététele nélküli eljárások lebonyolítása. Ebben az esetben elegendő a beszerző szervezetnek legalább három, mikro-, kis- és középvállalkozásnak minősülő vállalakozást felkérni ajánlattételre, és közülük választhatja ki a nyertes kivitelezőt. A kiíró döntésétől függ, hogy kit kér fel ajánlattételre, kit juttat munkához. Az ajánlattételi határidőnek minimálisan 15 napnak kell lennie.
(További részletek a lapszemle rovatban.)

Új eljárás a makói csatornaprogramra

Eldőlt: Makón a Strabag MML Kft. bővíti és korszerűsíti a szennyvíztisztítót. Hat ajánlat közül a legkedvezőbb árajánlatot nyújtotta be, 1,374 milliárd forintért vállalta a munka elvégzését. A kivitelezés 35 hónapot vesz igénybe, és a felújított telep 59 ezer lakost fog kiszolgálni. Nem alakul ilyen kedvezően a két másik nagy horderejű közbeszerzés. Buzás Péter polgármester tájékoztatása szerint a 17 milliárd forintba kerülő, 82 százalékos uniós és állami támogatással megvalósuló projekten a Makó, Apátfalva és Magyarcsanád csatornázására kiírt tender győztesét jó esetben már ebben a hónapban kihirdetik. A Földeákot, Kiszombort és Maroslelét érintő szakasz eredményét azonban megtámadták, új eljárást kell kiírni, már másodszor. Így 2012 első negyedévénél hamarabb nem lesz kivitelező. A makóiak és a községek projekthez kapcsolódó társulati tagok közös megtakarítása 2005 óta 1,619 milliárd forintra nőtt. A társulat 84 helyi céget, szolgáltatót felsoroló listát adott át a Strabag MML-nek, akiket partnerként ajánl a fővállalkozó figyelmébe.

Egyedi engedély mentőautók beszerzésére

Két héttel ezelőtt a kormány takarékossági okokból az összes állami szervezet beszerzését leállította, ami alól csak egyedi engedéllyel lehet mentesülni. Sajtóinformációk szerint az eset- és rohamkocsik, a "sima" mentőautók, valamint a mentőhelikopter vásárlására szánt teljes idei keretet is zárolták. Az újabb bejelentés szerint az Országos Mentőszolgálat (OMSZ) a zárlat alól feloldást kapott, így a központi költségvetésből 850 millió forintot fordíthat eset- és rohamkocsik beszerzésére. Az év elején az OMSZ már meghirdette a tendert, ám az ügy a pályázók közötti jogvita miatt többször is a Közbeszerzési Döntőbizottság elé került. A 37 darab új mentőautó valószínűleg még ebben az évben megérkezik. A témához tartozik, hogy az ennél kisebb, úgynevezett B-típusú kocsikra 570 millió forintos tendert indítottak, ennek az eljárásnak még nincs eredménye. Ezenkívül az OMSZ terveiben egy mentőhelikopter vásárlása is szerepel; a beszerzéshez egyedi engedélyre van szükség. 

Visszaszervezik a vezetékek karbantartását

A MÁV Zrt. 2012. január elsejétől visszaszervezi a csaknem hétezer kilométer hosszú felsővezeték-hálózat 2006-ben kiszervezett karbantartását – jelentette be Szarvas Ferenc, a táraság elnök-vezérigazgatója. A feladatot évekkel ezelőtt két magántársaság, a Vasútvill Kft. és a BSS Kft. szerezte meg. Versenypiac hiányában az üzemeltetés ráfordításai azóta megkétszereződtek, és a jövő évben a szerződéses kiadások már 5,2 milliárd forintra rúgtak volna. A vállalatcsoporton belül viszont a feladatok elvégzése 3,2 milliárd forintból megoldható, így a vasúttársaság a karbantartáson évente mintegy kétmilliárd forintot megtakaríthat. Igaz, a visszaszervezéssel kapcsolatos különböző beszerzések körülbelül 2,5 milliárd forint értékű beruházást igényelnek. Ezek vásárlására, szoros határidők mellett, közbeszerzési eljárásokat indítanak. A két cégtől körülbelül ötszáz főt átvesznek, és további munkatársakat keresnek.               

A Budapest Bank nyerte a diákhiteltendert

A diákhitelezési rendszer finanszírozási biztonságának javításához 2,5 milliárd forint összegű, újrafeltöltődő jellegű (revolving) készenléti (stand-by) hitelt vesz fel a Diákhitel Központ Zrt. – derül ki a társaság közbeszerzési tájékoztatójából, amely az uniós közbeszerzési értesítőben jelent meg. A hitelfelvételre kiírt nyílt közbeszerzési eljárást a Budapest Bank Nyrt. nyerte meg. Az állami készfizető kezességvállalással megkötött szerződés ez év szeptemberétől jövő év szeptemberéig hatályos. Az eljáráson a Budapest Bankon kívül ajánlatot tett még az UniCredit Bank Hungary Zrt. és a Magyar Takarékszövetkezeti Bank Zrt. Közülük a legalacsonyabb összegű ellenszolgáltatást benyújtó pénzintézetet hirdették ki győztesnek. A hitelfelvétel költsége 144,9 millió forint.

Megfelezett tanácsadói tender

A 2013 Quality Control Konzorcium nyerte a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség másodszor lebonyolított tanácsadói tenderét. A másik versenyző, a Szentmiklósi és Társai Ügyvédi Iroda érvénytelen ajánlatot adott. Ezúttal tehát két jelentkező pályázott, miután az év elején tartott, három hét alatt "lezavart", négy évre szóló, kétmilliárd forintos megbízást az egyetlen jelentkező a Pacsika, valamint a CHSC Dezső és társai ügyvédi irodák alkotta konzorcium nyerte, ám a szerződéskötés – azóta sem közölt okok miatt – elmaradt. Tanácsadói berkekben azt véleményezik, hogy az egyszemélyes pályázat nem ment volna át az uniós revizorok szűrőjén – írja a HVG, különös tekintettel arra, hogy uniós forrásból finanszírozott munkáról van szó, amely éppen az EU-támogatású közbeszerzések szabályosságának ellenőrzéséhez kapcsolódik. A korábbi 2 milliárdos díj most 960 millió forintra apadt, tekintettel arra, hogy a megbízás nem négy évre, hanem 24 hónapra szól.

A Porsche Lízingtől bérel a MÁV

A MÁV és cégei személy- és teherjárműveinek bérlésére és flottaüzemeltetésére kiírt közbeszerzését a Porsche Lízing és Szolgáltató Kft. nyerte. Csaknem egyéves pályáztatás után zárult le a tizenhárom céget érintő eljárás, és jelenleg zajlik a nyertes és a MÁV-vállalatok közötti szerződéskötés. Információk szerint a vasúttársaság várhatóan évi mintegy 1,1 milliárd forintra szorítja le a flottaüzemeltetési költségeket a korábbi 1,5 milliárdról. Az eljáráson a 290 személygépkocsi (az opcióval együtt 435 autó) bérletére és flottaüzemeltetésére öt cég volt versenyben. Ajánlatot tett az eddigi üzemeltető, a LeasePlan Hungaria Zrt., továbbá az Arval Magyarország Járműkezelő Kft., az MKB-Euroleasing Autópark Zrt., a K&H Autópark Kft., valamint a Porsche Lízing. A második részteljesítésben, a 615 teherjármű flottaüzemeltetésére – a K&H Autópark kivételével – szintén ezek a cégek versenyeztek. A licit lebonyolítása miatt a LeasePlan jogorvoslati eljárást kezdeményezett a Közbeszerzési Döntőbizottságnál, a kérelmet azonban visszautasították.

Tanácsadói tender – nyolc részletben

A Nemzeti Fejlesztési Ügynökség (NFÜ) új értékelési rendszer bevezetésére írt ki közbeszerzési eljárást nettó 400 millió forint keretösszegben. A nyertes tanácsadók feladata a kohéziós és strukturális támogatások felhasználásának értékelése, valamint az értékelési eredmények alapján hozzájárulni az uniós támogatások felhasználásának hatékonyabbá tételéhez. A feladatokat nyolc részre osztották, ezekre egyenként lehet ajánlatokat tenni. Az első statisztikai-ökonometriai elemzésre, a második kérdőíves és kvalitatív módszerek kidolgozásárára, elemzésére szól, a többi hat pedig a fejlesztési területek értékelésére vonatkozik, a gazdaságfejlesztéstől a területfejlesztésig. A pályázóknak rendelkezniük kell többek között a megelőző három évben (2008–2010) a megpályázni kívánt részre vonatkozóan megfelelő referenciával. Az NFÜ szigorú követelményeket támaszt a részt vevő szakemberek végzettségével, nyelvtudásával és szakmai gyakorlatával kapcsolatban is. A nyílt eljárás ajánlattételi határideje november 18-án jár le.

Hírek – röviden

Bemutatták Budapesten a roma felzárkózás európai modelljét. Az eseményen Balog Zoltán társadalmi felzárkózásért felelős államtitkár bejelentette: vizsgálják, hogyan lehet a közbeszerzési törvényben a hátrányos helyzetű munkavállalókat foglalkoztatókat kedvezményben részesíteni. A kedvezmény lehetne pluszpont a közbeszerzéseknél, illetve kötelező feltételként szabnák a hátrányos helyzetűek foglalkoztatását. • A Budapesti Dísz- és Közvilágítási Kft. két részletben 1510 (plusz legfeljebb 10 százalék), úgynevezett aluljáró-lámpatestet szerez be. A nyílt eljáráson az ajánlattételi határidő november 11., az eredményhirdetést tíz nappal későbbre tervezik. • A Fővárosi Önkormányzat ajánlatokat vár adóügyi nyomtatványok és papíráruk előállítására, valamint nyomdai szolgáltatások teljesítésére 2012. január elsejétől 2013. december végéig. A nyílt eljáráson a részvételi határidő november 14-én jár le, eredményhirdetés december közepén várható. • Kapuvár belvárosának megújítására 664 millió forintot költ az önkormányzat, ebből 526,5 millió forint a pályázati támogatás. Jelenleg a közbeszerzési eljárások vannak folyamatban, tájékoztatott Hámori György polgármester. • A szennyvízcsatornázás, -elvezetés és -tisztítás második pályázati fordulójával kapcsolatos közbeszerzési eljárások megindításával felhatalmazta a polgármestert a nagyszénási képviselő-testület. Két és fél milliárdos beruházásról van szó, 85 százalékos támogatással. • Az egészségügy konszolidálásával kapcsolatos feladatokat foglalta össze Szócska Miklós államtitkár. Szükségesnek nevezte, hogy a közbeszerzéseket – akár országosan – központosítani kell, és hasonló a helyzet az energia beszerzésével is. • Gyorsított tárgyalásos közbeszerzésen nettó 300 millió forintért vásárol 29 és még 13 személygépkocsit a Magyar Gazdaságfejlesztési Központ (MAG) Zrt. A cég azzal indokolta a kivételes gyorsított eljárást, hogy gyakran kell helyszíni ellenőrzéseket tartania. • Most már biztos, november előtt nem köthet szerződést Miskolc a harmincegy villamosra, a Közbeszerzési Döntőbizottság ugyanis ekkorra hozza meg döntését az utolsó fellebbezés ügyében. • Egymilliárd forintból épül meg Debrecenben a tehermentesítő út első szakasza. A KD elutasította a Magyar Aszfalt Kft. jogorvoslati kérelmét, és a város így megkötheti a kivitelezői szerződést a tendernyertes Duna Aszfalt Út- és Mélyépítő Kft.-vel.

KÖZBESZERZÉSI SAJTÓSZEMLE

Sajtószemlénk a magyar sajtóban megjelent hírek és információk kivonatolt és szerkesztett formája (az eredeti forrás mindenkori megjelölésével).

Jelentéssel a korrupció ellen

Az Európai Bizottság bemutatta új, korrupcióellenes intézkedéscsomagját. Becslések szerint évente 120 milliárd eurónyi kárt okoz a korrupció az Európai Unióban. A Bizottság szerint az elmúlt évtizedben rendkívül részletes korrupcióellenes jogszabályok születtek, ezek végrehajtása azonban a tagállamokban nem megfelelő. Ez azt tükrözi, hogy a döntéshozók részéről nincs meg a valódi akarat, hogy tegyenek a korrupció különböző formái ellen.
Az Európai Bizottság kezdeményezése szerint kétévente készülne egy uniós korrupcióellenes jelentés, amely révén figyelemmel lehetne kísérni, hogy ki mit tesz valójában a korrupció felszámolása érdekében, és ezzel ösztönöznék a politikai cselekvést is. E megoldás segítene a tagállamoknak a jogszabályok hatékonyabb végrehajtásában, és annak kiderítésében, hogy egy-egy tagállamban melyek a gyenge pontok. A Bizottság szerint nem feltétlenül új jogszabályokra és intézményekre van szükség, hanem a már meglévő jogszabályokat kellene határozottabban betartatni.
A jelentést a Bizottság kétévente tenné közzé, először 2013-ban. Az új rendszer nem járna újabba adminisztratív terhekkel. Az EU parlamenti képviselői szerint a politika kell, hogy legyen a korrupció elleni harc első terepe. A polgároknak látniuk kell, hogy a választott politikusok határozottabban lépnek fel ebben a kérdésben. A hatékony fellépéshez viszont nagyobb védelmet kell adni az informátoroknak, és fel kell gyorsítani a vizsgálatokat. Felhívták a figyelmet: továbbra is problémát jelent, hogy tagállamonként eltérően kezelik az olyan eseteket, amikor valamelyik multinacionális cég EU-n kívüli tisztviselőket próbál megvesztegetni, máskor pedig a közbeszerzési szabályok nem eléggé szigorúak.

(Polgármester, 2011. október 3.)

Mutyit segítő lazítás a közbeszerzésben

Tovább lazított a közbeszerzési törvény szigorán az Országgyűlés. Októbertől a három felhívás kiküldésével lefolytatható közbeszerzési eljárások felső határa az eddigi 80 millió forint helyett a 150 millió forintos építési vállalkozásokra is vonatkozik. Az indítványt beterjesztő Hörcsik Richárd azzal indokolta, hogy a jövő év elején hatályba lépő közbeszerzési törvényben már szintén a 150 milliós összeg szerepel, így javaslatára ezt az időpontot csupán előrehozzák. Állítása szerint a jelenlegi közbeszerzési törvény módosításával, az értékhatár növelésével mintegy 3,5 milliárd forint uniós támogatáshoz juthat a kis-és középvállalkozói szektor.
A politikus szerint ezzel a változtatással lehetővé válik az észak-magyarországi nagy árvizek utáni helyreállítás munkálatainak mielőbbi befejezése, valamint lehetőséget ad a későbbi árvizek elleni hatékonyabb védekezésre is. Az indítvány benyújtója azt várja a módosítástól, hogy a pályázatok elbírálását követően az építési munkálatok még ebben az évben megindulhatnak, s ez jelentősen elősegíti a közfoglalkoztatást. A képviselő szerint – elsősorban prevenciós céllal – elengedhetetlen, hogy ezek a beruházások mielőbb megkezdődjenek.

(Népszava, 2011. október 4.)

Ismét módosították a közbeszerzési törvényt

A parlament megszavazta a közbeszerzési törvény újabb módosítását, így októberben, a sürgős kihirdetést követő napon ismét változik a jogszabály. A háromajánlatos, egyszerű eljárásra vonatkozó szabályokat az építési beruházások esetén 80 millió forintig már ez év januárjától bevezette a kormány, és azt – a kkv-k közbeszerzésben való részvételének támogatására hivatkozva – átemelte a 2012. január 1-jén hatályba lépő új közbeszerzési törvénybe is, de már 150 millió forintos értékhatárig lehetővé téve az enyhébb szabályok alkalmazását. (Az áru- és szolgáltatásvásárlásnál viszont jövőre is változatlanul 25 millió forint marad az értékhatár a háromajánlatos eljárásoknál).
A háromajánlatos eljárások bevezetését korábban a Transparency International Magyarország korrupcióellenes szervezet és az Alapítvány a Korszerű Közbeszerzésért is bírálta. Véleményük szerint a háromajánlatos eljárás látszateljárás, amely nem jelent valódi – közbeszerzési hirdetmény közzétételével induló –versenyt az ajánlattevők között. Hörcsik Richárd szerint viszont a háromajánlatos eljárások eddigi tapasztalatai azt mutatják, hogy az kedvez a kkv-k közbeszerzésekben való részvételének. Azt, hogy jövő január helyett már az idén októberben alkalmazhassák a 150 millió forint értékhatár alatti építkezésekre vonatkozóan is, a képviselő a 2010. évi észak-magyarországi árvizek utáni helyreállítási munkálatok mielőbbi elvégzésével indokolta. A módosításokkal szerinte biztosíthatóbbá válik a kkv-k megrendeléshez jutása és a közfoglalkoztatás elősegítése. Ezen túl hozzájárul mintegy 3,5 milliárd forintnyi uniós támogatás kis- és középvállalkozások részére történő mielőbbi kihelyezéséhez.

(Napi Gazdaság, 2011. október 6.)

 

Ha le szeretne iratkozni, kattintson ide