e HETI KÖZBESZERZÉSI HÍRLEVÉL
Aktuális
képzésünk:
Az új Kbt. szerint aktualizált!
ÁLLAMILAG ELISMERT INTENZÍV KÖZBESZERZÉSIREFERENS-KÉPZÉS
Gyakorlatorientált képzés – 2011. október 21.-től (heti 2 nap)
Országos Közbeszerzési Konferencia
AZ ÚJ KBT. ÉS VÉGREHAJTÁSI UTASÍTÁSAINAK ALKALMAZÁSSZINTŰ MEGISMERÉSE
Ajánlatkérői szekció: 2011. december 12–13. (hétfő, kedd) 10.00–15.00 óráig
Ajánlattévői szekció: 2011. december 13–14. (kedd, szerda) 10.00–15.00 óráig
KÖZBESZERZÉSI LEVELEK (szaklap)
A MA HATÁLYOS KÖZBESZERZÉSI JOGANYAG
MÉG TÖBB KÖZBESZERZÉS...

Tisztelt Olvasónk!

A Magyar Közbeszerzési Társaság heti hírlevele a társaság tagjainak készülő exkluzív összefoglaló, amely az előző hét közbeszerzési híradásait szemlézi.

KÖZBESZERZÉSI HÍREK

A kisebbeknek kedvez az új közbeszerzési törvény

A januártól hatályos új közbeszerzési törvény egyértelműen kedvez a kis- és középvállalkozásoknak – összegezte Fribiczer Gabriella európai uniós jogász, közbeszerzési tanácsadó. Véleménye szerint az egyszerűbb előírások jobban támaszkodnak az alapelvekre, bezárják a kiskapukat, és jobban követhetőbbek az eljárások. Január elsejétől változnak a számítási szabályok is, e területen azonban jobban kell ügyelni az ellenőrzésre, nehogy a rugalmasabb szabályok a visszaélések számának növekedéséhez vezessenek. Véleménye szerint a közbeszerzések előírásaihoz a rugalmasabb szabályozás eredményeként a korábbinál jobban tudnak majd alkalmazkodni a kis- és középvállalkozások. Ez különösen azért fontos, mert a kkv-k meghatározó része hazai tulajdonban van. Ók elsősorban a fizetési szabályok kedvező változásából profitálhatnak – mondta a közbeszerzési tanácsadó.

Parragh László az NGTT megalakulásáról

Megkezdte az érdemi munkát a Nemzeti Gazdaság és Társadalmi Tanács – jelentette be Parragh László, a NGTT soros elnöke. Az alakuló ülés óta folyik a szervezeti struktúra kiépítése, a nemzetközi kapcsolatok kialakítása. Közölte: a NGTT oldalainak vezetőit november második felében hívják össze, hogy megtárgyalják az eddigi munkaanyagokat. A tanács várhatóan a januári plenáris ülésén foglalkozni kíván a kormányzati előterjesztésekkel. A kereskedelmi és iparkamara elnöke hangsúlyozta: a tanács munkájába beemelik azon szervezetek értékeit, amelyek bázisán az NGTT létrejött. Kiemelte: az oldalak működését az érintettek önállóan határozzák meg, ebbe a tanács nem kíván beleszólni. Elegendő időt adnak arra, hogy az oldalak kialakíthassák álláspontjukat a megküldött anyagokról, ezért tették az oldalelnökök ülését november második felére.

Közbeszerzési jogsértés következmények nélkül

Úgy tűnik, örök téma marad a vidéki nagyvárosok villamosközbeszerzése. Újabb adalék: a Közbeszerzési Döntőbizottság a bírósági kötelezés után határozatában másodszor is megállapította, hogy a debreceni önkormányzat és a DKV Debreceni Közlekedési Zrt. megsértette a villamostender kapcsán a közbeszerzési törvényt. Az eljárásnak viszont már nincs semmilyen tétje. A két ajánlatkérő még 2009 októberében tette közzé ajánlati felhívását 18 csuklós villamos beszerzésére, és öt cég adott be ajánlatot. A nyertes a spanyol CEF társaság lett, második legjobb ajánlatot a Škoda tette. Ez utóbbi fordult immár másodszor a döntőbizottsághoz; ebben az ügyben született most döntés. A mostani határozat tehát megismételt eljárás volt, amelynek tétje azért nincs, mert az ajánlatkérők időközben eredménytelennek nyilvánították az akkori eljárást. A KD ugyan a jogsértést megállapította, de bírságot nem szabott ki. Az ötször megismételt debreceni villamostendert végül, amint arról már tudósítottunk, a CEF társaság nyerte meg.

A fellebbezésekre várnak Miskolcon

A villamosbeszerzés folytatásos regénye Miskolcon még mindig nem zárult le, bár már kihirdették az eredményt, nyert az olasz AnsaldoBreda. Csakhogy a döntést három vesztes pályázó megtámadta. Azóta már három tárgyalást tartott a Közbeszerzési Döntőbizottság, legutóbb az egyik fellebbezőt, a második legjobb ajánlatot tevő spanyol CEF társaság képviselőit hallgatta meg. A három vesztes közül először a Solaris és a Ganz-Škoda fellebbezett a döntés ellen, az ő jogorvoslati kérelmüket a KD már megtárgyalta, a döntést mindkét ügyben október 24-én hozzá nyilvánosságra. A CAF később fellebbezett, a nyertes olasz cég ajánlatának érvényességét támadta meg, öt kérelmi elembe szedve. A KD döntés ez ügyben november 4-én várható. Ha mind a három jogorvoslati kérelmet elutasítja a döntőbizottság, akkor megkötheti a 31 új villamosra a szerződést a nyertes céggel Miskolc városa. Ebben az esetben 2013 végére érkeznének meg a korszerű járművek.

Visszautasítják a metrós vesztegetés vádját

A Swietelsky Építő Kft. közleményében utasította vissza az Index hírportál értesülését, miszerint kétmilliárd forintos kenőpénzt kértek az építőcégtől a 4-es metró tenderének megnyeréséért. A hírportál Antal Attila egykori BKV-vezérigazgató vallomására hivatkozott, aki állította: a 4-es metró belső beépítésével kapcsolatos 40 milliárdos tender elnyeréséért kérték a kétmilliárdos kenőpénzt. Hozzátette: nem tudja, hogy a pénz átadásába a cég belement-e, mert akkor a megbeszélésen már nem volt jelen. A cég közleményében leszögezi: a megjelent információk "minden alapot nélkülöző valótlanságok", és visszautasítja, hogy a Swietelsky a beépítési tenderrel kapcsolatban bármiféle egyeztetést folytatott volna a BKV vezetésével. Az Antal Attila által tett nyilatkozat valótlan, az általa említett találkozó soha nem történt meg. Álláspontjuk szerint valótlan az az állítás is, hogy a BKV gyakorlata szerint az előzetesen megállapított ár felett szerződtek a vállalkozókkal.

Mobiltender közös beszerzésre

Az Állami Autópálya Kezelő (ÁAK) Zrt. és az MFB Zrt. közös közbeszerzés keretében mobilszolgáltatót keres az autópálya-mérnökségek és a kezelt úthálózat egészén való kommunikációhoz, beleértve a készülékbeszerzést is. A kiírás szerint az ÁAK 850 (legfeljebb további 50 százalék), míg az MFB 120 (legfeljebb 50 százalék) előfizetést igényel a szolgáltatáson kívül. A szerződés a megkötéstől számítva 24 hónapra szól majd. A jelentkezőknek referenciát kell igazolni többek között az előző három évből legalább 200 millió forint értékű mobiltávközlési szolgáltatásról és legalább két, kétirányú alközponti kapcsolatot folyamatosan biztosító szolgáltatásról, továbbá legalább egy, tömeges SMS-küldési szolgáltatásra vonatkozó munkáról. A tárgyalásos eljáráson a legalacsonyabb ellenszolgáltatást benyújtó ajánlat nyer. A részvételi határidő november 14-én jár le. Ajánlattételre december elején kérik fel a kiválasztott jelentkezőket.

Milliárdos utazásszervezési tender

A Közbeszerzési és Ellátási Főigazgatóság (KEF) új, nettó 3,6 milliárd forint keretösszegű, nemzetközi utazásszervezésre szóló közbeszerzési eljárást hirdetett – derül ki a szervezet részvételi felhívásából. Négy nyertessel kötnek keretmegállapodást november 28-án, a szerződés pedig 2013. február 15-ig lesz hatályban. A KEF gyorsított tárgyalásos eljáráson választja ki az utazásszervezőket, akik október 25-ig jelentkezhetnek az eljárásra, és közülük hat céggel kezdenek el tárgyalni. A gyorsított eljárást egyrészt a beszerzés engedélyeztetésének elhúzódásával, valamint a jelenlegi utazási keretszerződés vártnál nagyobb ütemű teljesítésével indokolja a kiíró. A 2011. február 15-től 2012. február 7-ig hatályos, nettó 2,5 milliárd forint értékű szerződések keretében szeptember 30-ig 2,217 milliárd forint már teljesült (ez 30 549 foglalást jelent). Az utazásokat a költségvetési szervezetek saját büdzséjükből fizetik. A jelenlegi szolgáltatók: OTP Travel Kft., Weco Travel Kft., Hogg Robinson Magyarország Kft. és Malév Air Tours Kft.

Kétmilliárdos csatorna-közbeszerzés

Több mint kétmilliárd forint ráfordítással építik ki a Békés megyei Füzesgyarmaton a szennyvízcsatorna-hálózatot, valamint felújítják és bővítik a meglévő tisztítótelepet is – jelentette be Bere Károly, a város polgármestere. Az önkormányzat pályázat útján nyert el 1,871 milliárd forint vissza nem térítendő támogatást az uniós alapoktól, s ezt 330 millió forint önrész egészíti ki. A projekt befejezése után százszázalékos lesz a hatezer lakosú városban a szennyvízelvezetés. A többi között 36 kilométer hosszan fektetnek le szennyvízcsatornát, és mintegy kétezer háztartást kapcsolnak a rendszerre. Az önkormányzat már kiírta a közbeszerzési eljárást a csatornahálózat és a szennyvíztisztító megépítésére; a tervek szerint még ebben az évben indul a kivitelezés, a befejezést 2013-ra ütemezték. .

Hírek – röviden

A Nemzeti Fejlesztési Ügynökség a hazai kis- és középvállalkozások finanszírozási forrásokhoz való hozzáférésének elemzésére keres vállalkozót – derül ki az ügynökség közbeszerzési felhívásából. A nyílt eljáráson az ajánlattételi határidő november 22-én jár le. • Az Országgyűlés biztosítja a jövőben a fővárosban a vidéki képviselőknek a lakást, amíg viszont erre nem teremtik meg a lehetőséget, addig közbeszerzési eljáráson kiválasztott budapesti szállodákban helyeznék el a honatyákat. • A Citroën C-Zéro nyerte a Magyar Telekom elektromosautó-tenderét. • Három jelentkező közül a helyi Discessio Kft. nyerte a Gyulai Várfürdő fejlesztésének PR-közbeszerzését. • A közbeszerzési eljárások lezárása után, várhatóan tavasszal megkezdődik a Zala Megyei Kórház új tömbjének építése. • Az Első Szatmári Ivóvízjavító Önkormányzati Társulás 843 millió forintot fordít 13 településen az ivóvíz minőségének javítására. Az ezzel kapcsolatos közbeszerzési eljárások folyamatban vannak. • Budai Gyula elszámoltatási kormánybiztos vizsgálatot rendelt el a fővárosi Honvédkórház közbeszerzései és megbízási szerződései ügyében. • A soproni önkormányzat kezességvállalása mellett a térségi hulladékgazdálkodási társulás kétmilliárd forintos kötvényt bocsátott ki, így már nincs pénzügyi akadálya annak, hogy megkezdődjék az úgynevezett cséri projekt. Információk szerint már zajlik a kivitelezésre vonatkozó közbeszerzési eljárás, és a kivitelezés heteken belül megkezdődik. • A Dombóvár környéki ivóvízjavító társulás tanácsa egyhangúlag döntött arról, hogy két pécsi, egy budapesti és egy kaposszegcsői cégtől kér ajánlatot a 12 települést érintő projekt kommunikációs feladatainak ellátására. • A Déli Áramlat gázvezeték-beruházás magyarországi szakaszának előkészítése, megépítése, tulajdonlása és üzemeltetése a Magyar Fejlesztési Banktól átkerül a Magyar Villamos Művekhez. • Vizsgálat során 37 minisztériumi gépkocsivezető felelőssége merült fel, azzal gyanúsítják őket, hogy csaltak az üzemanyagkártyákkal. Közülük 32 sofőr a Közbeszerzési és Ellátási Főigazgatósághoz tartozott. A károkozás mértékének megállapítása folyamatban van.

KÖZBESZERZÉSI SAJTÓSZEMLE

Sajtószemlénk a magyar sajtóban megjelent hírek és információk kivonatolt és szerkesztett formája (az eredeti forrás mindenkori megjelölésével).

Nettó alapon zajlik majd a konszolidáció?

Komoly gondot jelent az önkormányzatok, különösképp a megyék finanszírozásában a kötvényadósság. A helyi önkormányzatok állománya az MNB adatai szerint 538,7 milliárd forint. Az esetek többségében konkrét célokra, jövőbeli terveikhez igényelték a finanszírozás ezen formáját, bár sok esetben a befolyó pénzeket nem használták fel, hanem befektetésként helyezték el, akár a kötvénykibocsátásban segédkező hitelintézetnél. A lapnak nyilatkozó bankok közül egyedül az Erste Bank szakértői értettek egyet azzal, hogy az önkormányzati rendszer konszolidálásának nettó alapon kellene történnie. Mint elmondták, a kötvények ellenértéke részben a bankoknál van betétként vagy befektetésként, és ezeket nettó módon kellene elszámolni a kötelezettségek várható jogutódjával, vagyis az állammal.
Erre már csak azért is szükség lenne, mert a szektor banki kiszolgálására az elmúlt időszakban a túlárazás volt jellemző: rendkívül éles verseny folyt az önkormányzatok kegyeiért, ami extrémen alacsony hitel- és magas betéti kamatokat eredményezett. Ebben a bankok szerint komoly szerepet játszott a közbeszerzési törvény is, amely nem a pénzügyi szolgáltatásokra lett kitalálva, és ebbe a struktúrába kellett beleerőltetni a bankok szolgáltatásait is. Az OTP szerint komoly hiba volt, hogy a Kbt. hatálya alá tartozó pénzügyi szolgáltatásokat az önkormányzatok saját döntésük szerint súlyozhatták, ami így szélsőségeket eredményezett. A törvény szerinti elbírálási rendszer nem alkalmas az önkormányzatok számára – a szolgáltatások tartalmát és költségét tekintve – a legmegfelelőbb ajánlat kiválasztására. A K&H Bank szerint az önkormányzatok további finanszírozásához elengedhetetlen a hosszú távon stabil és egyértelművé tett jogi keretrendszer kialakítása. A közbeszerzési törvény általános rendelkezései helyett specifikus, rugalmas szabályozást várnának el arra vonatkozóan, hogyan vehetnek igénybe az önkormányzatok pénzügyi szolgáltatásokat. Az Erste szerint – ha új törvény nem születhet – bizonyos pénzügyi szolgáltatásokat ki kellene venni a közbeszerzési eljárás hatálya alól.

(Napi Gazdaság, 2011. október 17.)

Lépésváltás

Hogyan sikerült átalakítani a pályázatok intézményrendszerét annak érdekében, hogy az uniós források valóban a növekedést szolgálják? A kérdésre Petykó Zoltán, a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség elnöke válaszolt:
Mindig meg kell vizsgálni, hogy egy pályázathoz kapcsolódó beruházás milyen gazdaságfejlesztő hatással bír; a foglalkoztatás megtartását vagy a növekedést célozza-e meg. Csak azzal a forrásnagysággal lehet számolni, amely 2007 és 2013 között Magyarország rendelkezésére áll. Ez nyolcmilliárd forint. Ha ezt nem tudnánk felhasználni, akkor ez a forrás nem jelenne meg a magyar gazdaságban befektetésként, munkahelyteremtő beruházásként. Az uniós forrásból megvalósított beruházások hatása tovább gyűrűzik, ezért szükséges a nemzetgazdasági stratégia. Ez a feltétele annak, hogy a régiók felzárkózzanak.
Kérdés: Mekkora összeget tudunk lehívni a nyolcezermilliárd forintból?
Válasz: Nem tartom reménytelennek, hogy közel száz százalékot, ám ehhez több feltételnek is teljesülnie kell. A kérdés az, hogy mi élvez prioritást: a fejlesztéspolitika vagy a költségvetés helyzete. Ha az utóbbi alá rendeljük a fejlesztéspolitikát, akkor nem fogjuk tudni teljes egészében lehívni az uniós forrásokat. A tapasztalatok pedig azt mutatják, hogy körülbelül tíz százalékkal túl kell tervezni a keretösszeget, hiszen mindig lesznek olyan önkormányzatok, amelyek végül felhagynak az elképzelt projekttel, s olyan vállalkozók, akik később nem élnek a pályázati lehetőséggel.
Kérdés: Hogyan állunk a kifizetések terén?
Válasz: A nyolcezermilliárd forintból eddig több mint kétezermilliárdot már kifizettünk. Nagyjából ötezermilliárd van a rendszerben, azaz ekkora összeg van lekötve döntéssel, támogatási szerződéssel, vagy egyéb kötelezettségvállalással. Ezermilliárd forint sorsáról később születik döntés. Lényeges, hogy az összesen hatezermilliárd forint mennyire lesz hatékonyan felhasználva. A 2013-ig hátralévő időszakban arra kell törekedni, hogy minél több támogatási szerződésre kerüljön pecsét. Az eddig elfogadott projektek száma 70 százalékon áll, ami uniós szinten jó arány, a teljes kifizetés pedig 20 százalékos, ez megfelel az uniós átlagnak.
Jövőre körülbelül 1400 milliárd forint hívható le az Új Széchenyi Terv keretében, ennek 85 százaléka uniós forrás. Az elmúlt másfél évben 13 ezerről 2700-ra csökkent a feldolgozatlan számlák száma, a késedelemben lévő döntéseket és szerződéseket pedig 2300-ról 600-ra faragták le. Lényegesen gyorsabb lett a pályázati rendszer, de a közbeszerzési eljárások gyakran elhúzódnak, a kivitelezés alatt pedig csúsznak a határidők, s folyamatosak az elszámolási problémák. Ezekre azért is fontos figyelemmel lenni, mert az Unió az eljárások szabálytalansága miatt forráselvonást kezdeményezhet. Ilyen esetben akár több tízmilliárd forint is lehet a visszafizetés nagyságrendje.

(Heti Válasz, 2011. október 20.)

Ha le szeretne iratkozni, kattintson ide