e HETI KÖZBESZERZÉSI HÍRLEVÉL
Aktuális
képzésünk:
Országos Közbeszerzési Konferencia
AZ ÚJ KBT. ÉS VÉGREHAJTÁSI UTASÍTÁSAINAK ALKALMAZÁSSZINTŰ MEGISMERÉSE
Ajánlatkérői szekció: 2011. december 12–13. (hétfő, kedd) 10.00–15.00 óráig
Ajánlattévői szekció: 2011. december 13–14. (kedd, szerda) 10.00–15.00 óráig
KÖZBESZERZÉSI LEVELEK (szaklap)
A MA HATÁLYOS KÖZBESZERZÉSI JOGANYAG
MÉG TÖBB KÖZBESZERZÉS...

Tisztelt Olvasónk!

A Magyar Közbeszerzési Társaság heti hírlevele a társaság tagjainak készülő exkluzív összefoglaló, amely az előző hét közbeszerzési híradásait szemlézi.

KÖZBESZERZÉSI HÍREK

Közbeszerzési útlevél

Egy "elektronikus közbeszerzési útlevél" megkönnyítené a kis- és közepes méretű vállalkozásoknak a tendereken való részvételt – áll abban a jelentésben, amelyet egyhangúlag fogadott el az Európai Parlament belső piaci bizottsága. A mostani szabályok miatt a közbeszerzési eljárások nemcsak nehézkesek, hanem költségesek is, különösen a kkv-k számára. Jelenleg a kis- és közepes méretű vállalkozások a közbeszerzések összértékének 31-38 százalékát mondhatják magukénak, jóval kevesebbet, mint amekkora – 52 százalékos – a részesedésük a gazdaságban. Az ő helyzetüket megkönnyítendő az EP szakbizottsága arra kérte az Európai Bizottságot, hogy fontolja meg az elektronikus közbeszerzési útlevél bevezetését, amely azt bizonyítaná, hogy ezen okirat birtokosa eleget tesz a közbeszerzéssel kapcsolatos uniós előírásoknak.
(További részletek a lapszemle rovatban.)

18 ezer céget töröltek a feketelistáról

Törvénymódosítással eltörölték a nyilvánosan elérhető állami adatbázisokból 18 ezer cég olyan adatait, amelyek kizárták volna azokat az állami közbeszerzésekből. A cégek összesen 25 ezer munkaügyi jogsértést tartalmazó listáját eddig az Országos Munkavédelmi és Munkaügyi Főfelügyelőség honlapján lehetett elérni, ám azon most már csak a törlés ténye és magyarázata olvasható. A törvény indoklása szerint viszont minderre azért volt szükség, mert megváltoztak a szabályok, és ezen "vállalkozások az új szabályok és azok megszegésének következményei ismeretében tehessenek eleget az alapvető munkajogi előírásoknak". A korábbi, többször változott jogszabályok keretei között gyakran a súlyosabb jogsértések mentesültek a közzététel alól, míg enyhébb jogsértések hosszabb ideig benn maradtak a feketelistán, és ezek a cégek a közbeszerzésekben jelentős hátrányba kerültek a külföldi konkurenciával szemben. Az új szabályok alapján egyébként a megkezdett eljárások eredményét a jövőben ismét közzéteszi az OMMF. A korábbi ötéves közzétételi kötelezettséget azonban két évre mérsékelték.

Bérbe adná járatait a BKV

Az EU hivatalos közbeszerzési értesítőjében közzétett előminősítési pályázati felhívásával egyes járatainak, autóbuszvonalainak bérbeadását készíti elő a BKV Zrt. Tárgya: a közforgalmú autóbuszvonalak üzemeltetése midi-, szóló és csuklós autóbuszokkal. A közlekedési vállalat biztosra akar menni, erről tanúskodik, hogy már az előminősítés is szigorú kikötéseket tartalmaz. Nem pályázhat például olyan társaság, amely az utolsó három év mindegyikében veszteséges volt. Kiesik, akinek nettó árbevétele a jelentkezést megelőző 24 hónapban nem érte el az egymilliárd forintot. Ugyancsak elvárás, hogy az utóbbi 36 hónapból 24 hónapon át legalább 50 autóbuszt menetrend szerint üzemeltessen. A kiírás szerint az előminősítési rendszer határozatlan idejű, az ajánlatokat a BKV Zrt.-hez kell eljuttatni. Amennyiben az előminősítés során értékelhető cégek jelentkeznek, akkor az egyes járatokra kiírják a konkrét pályázatokat. Erre akár már az idén is sor kerülhet. A szerződést a BKV bruttó költségalapon köti majd meg határozott időszakra.

Győztest hirdettek a tram-train pályázaton

A Tram-Train Konzorcium – vezetője a Forrás Unió Kft., két további tagja a Cowi Magyarország Tanácsadó és Tervező Kft., valamint a Főmterv Mérnöki Tervező Zrt. – készítheti el a részletes megvalósíthatósági tanulmányt a tram-train integrált villamos- és nagyvasúti rendszer bevezetéséhez Hódmezővásárhely és Szeged között, valamint a villamosfejlesztéshez Hódmezővásárhelyen. A hódmezővásárhelyi önkormányzat által kiírt nyílt közbeszerzésen ketten indultak, azonban csak a későbbi nyertesnek kihirdetett konzorcium ajánlatát fogadták el érvényesnek. A szerződés értéke nettó 124,9 millió forint. A győztes feladata, hogy vizsgálja meg a műszaki problémák lehetséges megoldásait (Hódmezővásárhely–Szeged–Makó viszonylatában), végezze el a gazdasági, társadalmi és környezeti hatások összehasonlítását, amelyek alapján a végleges műszaki tartalom meghatározható. Készítenie kell egy költség-haszon elemzést is.

Budapest hiteltenderét az OTP és az Erste nyerte

A Fővárosi Önkormányzat két részletben öt-öt milliárd forintos hitelkeretre kért ajánlatokat a 2011-es költségvetésben jóváhagyott, éven túli lejáratú hitelkeret biztosítására. A tendert az OTP és az Erste nyerte meg – derül ki az uniós közbeszerzési értesítőből. Az OTP Bank Nyrt. két évre szóló, míg az Erste Bank Hungary Zrt. három évre szóló hitelkeretet biztosíthat. Korábbi bejelentés szerint Budapest idei költségvetésében összesen 55 milliárd forintos hitelfelvétel és -lehívás szerepelt, ebből 45 milliárd a már eddig megkötött hitelszerződések alapján lehívható, a mostani 10 milliárdot a törvényességi kötelezettség miatt kell felvennie a fővárosnak, hogy a kiadás és a bevétel egyensúlyban legyen. Szakértők szerint ezt az összeget valószínűleg nem költi el a főváros, de likviditási tartalékra van szüksége. A pénzintézeteket tárgyalásos közbeszerzési eljáráson választotta ki. Az eljáráson, a nyerteseken kívül részt vett az UniCredit Bank Hungary Zrt. és a Raiffeisen Bank Zrt. is.

Szekszárd: szerződésbontás, új eljárás

Azonnali hatállyal felmondta Szekszárd közgyűlése a Hérosz Zrt.-vel tavaly kötött vállalkozói szerződést. A cég a megyeszékhely legnagyobb beruházását, a bruttó 2,2 milliárd forintos Agora-program kivitelezését vállalta. Ez a munka magában foglalta a művelődési ház korszerűsítését és a Művészetek Háza felújítását. Az önkormányzat tudomására jutott, hogy a részvénytársaság csődvédelmet kért, nem tudja finanszírozni a beruházásait. A Művészetek Házának és a művelődési háznak már október végére el kellett volna készülnie, ehhez képest a munka jelenleg körülbelül 20 százalékos készültségi fokon áll. A város felszólította a kivitelezőt, hogy kezdje meg a szükséges átadás-átvétel előkészületeit. Független műszaki szakértő bevonásával általános állapotfelmérést végeznek, s ennek alapján kezdeményezik a támogatói szerződés módosítását és új közbeszerzés elindítását. Horváth István polgármester szerint amennyiben megfelelő beruházót találnak, abban az esetben jövő nyárra elkészülnek az épületek.

Miskolci villamostender: újra megsemmisítve

Megsemmisíti a miskolci önkormányzat villamosok beszerzésére hozott döntését a Közbeszerzési Döntőbizottság. A KD honlapján olvasható döntésről az Észak-Magyarország munkatársa tudósított. A lap az ügyről így számol be:
Három villamost gyártó cég fellebbezett az önkormányzat és az MVK Zrt. döntése ellen a közbeszerzési eljárás eredményhirdetése után. Mindhárom ügyet tárgyalta már a KD, de csak a Ganz-Škoda jogorvoslatával kapcsolatos döntését hozta nyilvánosságra. Ebben helyt adott a járműgyártó cég kifogásának: az ajánlatkérő önkormányzat megsértette a közbeszerzési törvényt. Ez azt jelentheti, hogy a teljes eljárást újra kell kezdeni, vagy csak a Škoda cég érvénytelennek ítélt pályázatát kell felülbírálni, és új nyertest hirdetni, ezt a munkatárs nem tudta kideríteni a honlapon olvasható indoklásból. A döntőbizottság ígéretet tett a szöveg magyarázatára, a Zöld Nyíl projektigazgatóság pedig addig nem kíván nyilatkozni, amíg a másik két fellebbező, a Solaris és a CAF kérelmével kapcsolatosan nem hozza meg döntését a KD.

Kétmilliárdos beruházás indul Mezőkövesden

Várhatóan tavasszal kezdődnek Mezőkövesden a szennyvízberuházás utolsó ütemének munkálatai. A település önkormányzata pályázati úton nyert fedezetet a mintegy kétmilliárd forint ráfordítást igénylő beruházáshoz. Az előkészítés megkezdődött, első lépésként a pályázatban szereplő munkák közbeszerzési eljárása indul. Ez egyaránt tartalmazza a kivitelezésre és a műszaki ellenőrzésre vonatkozó eljárást. A beruházás nagy értékére tekintve a közbeszerzési eljárás a számítások szerint legalább három hónapot vesz majd igénybe. A fejlesztéssel párhuzamosan az önkormányzat önerőből hajtja végre a Zsóry üdülőterületen a szennyvízhálózat kiépítését, ahol a munkálatok a tervek szerint szintén tavasszal kezdődnek.

Hírek – röviden

A Pécs közeli Zengő, illetve Tubes helyett Medinára telepítik az ország légvédelmét is biztosító NATO-radart. Erről írt alá megállapodást a honvédelmi miniszter és a Tolna megyei település polgármestere. A speciális feladatra felkészült kivitelezőt közbeszerzési eljáráson választják ki. • Füzesgyarmat önkormányzata közbeszerzési eljáráson választja ki a város ellátásához szükséges villamos energia szállítóját. • Lezárult a BKV használt autóbuszok beszerzésére lefolytatott tendere; a nyertes ajánlattevő 30 darab Mercedes-Benz Citaro típusú Euro II-es, illetve Euro III-as tanúsítvánnyal rendelkező járművet szállít a Budapesti Közlekedési Vállalatnak. A BKV tájékoztatása szerint az autóbuszok korukhoz képest – hét-tíz évesek – jó állapotúak. • Közbeszerzésen kiválasztották a miskolci Selyemréti Strandfürdő kivitelezőjét. A tendernyertes Hajdúép Kft. 893 millió forintos ajánlatával vállalta, hogy 270 napon belül nyitásra készen átadja a beruházást. • Elektronizálja a jegykiadást és az utastájékoztatást az Alba Volán; a nettó 437 millió forintos fejlesztésre közbeszerzést hirdettek meg. Az a cég pályázhat, amelynek árbevétele az elmúlt három évben elérte a nettó 200 millió forintot. • Promenádot építtet Óbuda-Békásmegyer önkormányzata a Kolosy téren és környékén; a városrendezésre 720 millió forintot irányoztak elő, a költségek 77 százalékát uniós támogatás fedezi. • Új közbeszerzési eljárás előtt áll a Nagyatádi Művelődési Ház rekonstrukciójának befejező szakasza. A város ugyanis felmondta a korábbi kivitelezővel, a K+K Bau Építőipari Zrt.-vel kötött szerződését, és visszavette a munkaterületet. • Az Országos Igazságszolgáltatási Tanács Hivatala közbeszerzési eljárást írt ki a hivatal és 26 bíróság számítógéppel és tárolórendszerekkel, kiegészítőkkel, perifériás eszközökkel történő ellátására és a kapcsolódó informatikai szolgáltatások teljesítésére. A tender értéke 400 millió forint, ami a teljesítés során 200 millióval emelkedhet. A nyílt eljárás eredményeképpen öt részletteljesítésre, öt nyertes céggel kötöttek szerződést – olvasható az OITH közbeszerzési tájékoztatójában. • Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság 11 ezer alkalmazottjának csoportos élet- és baleset-biztosítására kiírt nyílt közbeszerzését a CIG Pannónia Életbiztosító Nyrt. nyerte. • November 2-ig lehet pályázni a XXX. nyári olimpiai játékokra utazó magyar olimpiai csapat felvonuló- és formaruhájának megtervezésére. A kollekciók közül a zsűri választja ki a díjazott pályamunkákat. Eredményhirdetés és díjátadás december 10-én lesz. • A Nemzeti Adó- és Vámhivatal két közbeszerzési eljárását eredménytelennek nyilvánította. Az indoklás szerint a fennálló gazdasági helyzetre és a költségtakarékosságra tekintettel a NAV az adott szolgáltatásokra nem tud három évre pénzügyi fedezetet biztosítani. Az egyik pályázat takarításra és kapcsolódó ingatlankezelési szolgáltatásokra szólt, összesen 42 épületre. A másik kiírás az adóhivatal kezelésében és üzemeltetésében lévő három budapesti szállóépület és egy oktatási központ komplett üzemeltetésére vonatkozott. • Balatonfűzfő önkormányzata közbeszerzési eljárást ír ki a Föveny strand átépítésére. • Az Európai Bizottság uniós forrásokat biztosít a Nagyvárad és Brassó közötti autópálya megépítéséhez. Mint arról már beszámoltunk: az Unió és Bukarest között korábban vita robbant ki az észak-erdélyi autópálya építése körül. Brüsszel sérelmezte, hogy a román kormány pályáztatás nélkül ítélte oda az amerikai Bechtel cégnek a sztráda megépítésének jogát. A tender elmaradása miatt az EB nem is volt hajlandó európai forrásokat biztosítani az építkezéshez. A 415 kilométeres sztráda még befejezetlen szakaszaira közbeszerzési eljárást írnak ki. • A szlovák belügyminisztérium szabálytalan közbeszerzései miatt 3,3 millió eurót (körülbelül egymilliárd forintnak megfelelő összeget) visszatart Brüsszel. Az előző kormány ideje alatt az elektronikus azonosító kártya és a személyi nyilvántartás megvalósítására kiírt tendereken a Közbeszerzési Hivatal hibákat talált, emiatt a szlovák állam kevesebb támogatást kap az Uniótól, s a hiányzó összeget a költségvetésből kell pótolni.

KÖZBESZERZÉSI SAJTÓSZEMLE

Sajtószemlénk a magyar sajtóban megjelent hírek és információk kivonatolt és szerkesztett formája (az eredeti forrás mindenkori megjelölésével).

Új módi: már nem csak a pénz számít

Meg kell reformálni az uniós közbeszerzési szabályokat, hogy könnyebben pályázhassanak a kisebb vállalkozások – áll az Európai Parlament által elfogadott jelentésben. Eszerint a hatóságoknak nem pusztán a legalacsonyabb ár alapján kellene dönteniük, hanem a legelőnyösebb pályázatot kellene kiválasztaniuk. Így figyelembe vehetnék a pozitív környezeti és társadalmi hatásokat is. A Bizottság decemberben áll elő a részletes reformtervekkel.
Az Unió GDP-jének mintegy 17 százalékát adják a közbeszerzések. Az adófizetők pénzének legkedvezőbb felhasználása alapvető fontosságú a gazdaság beindítása és a munkahelyteremtés szempontjából – áll a jelentésen. Az EP ebben a szövegben összegezi véleményét, mielőtt az Európai Bizottság decemberben hivatalosan is kezdeményezi az uniós közbeszerzési szabályok felülvizsgálatát. "Ebben a mély válságban világos, egyszerű szabályokra van szükség. A hatóságok csak így tudják ösztönözni az innovációt és a növekedést" – emelte ki a jelentéstevő.
A mostani közbeszerzési szabályok nehézkessé és költségessé teszik a pályáztatást. A képviselők az adminisztrációs terhek könnyítésére az egész Unióban érvényes "elektronikus közbeszerzési útlevelet" vezetnének be, amely igazolná, hogy a pályázó megfelel az EU-s közbeszerzési előírásoknak. Az EP a megfelelési nyilatkozatok elfogadásával is könnyítené a pályázást, és az eredeti dokumentumok bemutatását csak az előválogatáson átesett jelöltektől vagy a sikeres pályázótól követelné meg.
A kkv-k – bár a forgalom alapján a gazdaság 52 százalékát adják – a közbeszerzések értékének csak 31-38 százalékát szerzik meg. A képviselők úgy vélik, a közbeszerzések részekre osztása nagyobb esélyt nyújtana a kisebb vállalkozások számára. A parlament arra kéri a Bizottságot, vizsgálja meg, hogy nincs-e szükség az alvállalkozói szerződések további szabályozására, így például a felelősségi lánc tisztázására. A képviselők ezzel is próbálnák elkerülni, hogy az alvállalkozókra adott esetben rosszabb feltételek vonatkozzanak, mint a fővállalkozóra.
A szerződések odaítélésénél nem a legalacsonyabb ajánlati árnak kellene meghatározónak lenne – vélik a képviselők, akik ehelyett a gazdasági, szociális és környezeti szempontból a legkedvezőbb pályázat kiválasztását támogatnák. A parlament különösen a kórházak, idősöket ellátó intézmények, iskolák, óvodák esetében tartaná ezt fontosnak.

(Piac&Profit, 2011. október 26.)

Nagyobb jogbiztonságra van szükség

"Sajnos elmondhatjuk, hogy az európai jogalkotás és a nemzeti átültetés bonyolult összjátéka nem eredményezett kevésbé bürokratikus közbeszerzési eljárásokat, ellenkezőleg, több munkához, a jogi tanácsadással járó magas külső költségekhez és hosszabb eljárásokhoz vezetett. Ez pedig sajnos a minőség rovására ment" – hangsúlyozta Pelczné Gáll Ildikó. Rámutatott arra, hogy túl gyakran választják a legolcsóbb és nem a legjobb ajánlatot, ezért szerinte "a közbeszerzés teljes potenciáljának kibontakoztatása érdekében" el kellene hagyni legalacsonyabb árra vonatkozó feltételt.
Az EP gazdasági és monetáris bizottságának magyar tagja kiemelte, hogy az ajánlatkérő szervek aránytalan pénzügyi garanciákat, biztosítékokat és teljesítési kötelezettséget kérnek, amelyek további akadályokat gördítenek a kis- és közepes vállalkozások elé. Pelczné javasolta: az Európai Bizottság vizsgálja meg, milyen differenciált megközelítéseket lehetne alkalmazni annak érdekében, hogy javuljon a kkv-k részvételi aránya a pályázatokon. "Ha ezt sikerül elérni, akkor a közbeszerzés modernizációja valódi sikertörténet lehet" – tette hozzá.
Az építési beruházásokra vonatkozó közbeszerzési szerződésekről szóló európai irányelv még 1971-ben lépett hatályba. Azóta számos érdekelt fél igényelte, hogy vizsgálják felül az EU közbeszerzési rendszerét. Az Európai Bizottság most bejelentette, hogy széles körű konzultációk után legkésőbb 2012 elején jogalkotási javaslatokat nyújt majd be.

(MTI, 2011. október 25.)

Ha le szeretne iratkozni, kattintson ide