e HETI KÖZBESZERZÉSI HÍRLEVÉL
Aktuális
képzésünk:
Országos Közbeszerzési Konferencia
AZ ÚJ KBT. ÉS VÉGREHAJTÁSI UTASÍTÁSAINAK ALKALMAZÁSSZINTŰ MEGISMERÉSE
Ajánlatkérői szekció: 2011. december 12–13. (hétfő, kedd) 10.00–15.00 óráig
Ajánlattévői szekció: 2011. december 13–14. (kedd, szerda) 10.00–15.00 óráig
KÖZBESZERZÉSI LEVELEK (szaklap)
A MA HATÁLYOS KÖZBESZERZÉSI JOGANYAG
MÉG TÖBB KÖZBESZERZÉS...

Tisztelt Olvasónk!

A Magyar Közbeszerzési Társaság heti hírlevele a társaság tagjainak készülő exkluzív összefoglaló, amely az előző hét közbeszerzési híradásait szemlézi.

KÖZBESZERZÉSI HÍREK

Útfelújítási óriástenderek

A Magyar Közút Nonprofit Zrt. közbeszerzési eljárás keretében nettó 60 milliárd forint plusz 50 százaléknyi eltérés lehetőséggel, legfeljebb 90 milliárd forint keretösszegben kötött keretmegállapodásokat útfelújítási munkákra. A hét földrajzi régióban hét részteljesítésre meghirdetett eljáráson az uniós regionális operatív programok (ROP) keretében finanszírozott közút-felújítási munkák elvégzésére lehetett pályázni. A meghívásos eljáráson a cégek konzorciumokba állva jelentkeztek. A nyertesek nevét és a keretmegállapodások összegét nyilvánosságra hozták.
Az Észak-Magyarország régióban a C-H ROP 2009-2013 Konzorcium nyert (10 milliárd forint), Észak-Alföldön és Dél-Alföldön egyaránt a DME Konzorcium lett a befutó (12, illetve 10,5 milliárdos keretösszeggel), a Közép-Dunántúl és Dél-Dunántúl régió tenderét a KMES Konzorcium nyerte (10, illetve 8 milliárd forint), Nyugat-Dunántúl és Közép-Magyarország útfelújításaira a Közép-Nyugat ROP 2013 Konzorcium kapott megbízást (5, illetve 4,5 milliárd forint). A Magyar Aszfalt Kft. a hét közül hat, a Swietelsky Magyarország Kft. pedig négy nyertes konzorcium tagja.

Megkapta az Alstom a mentességet

Az Alstom megkapta a 2-es metróvonalra szánt új szerelvények fékrendszerére a magyar jogszabályok alóli mentességet a Nemzeti Közlekedési Hatóságtól (NKH). Az átalakítások és tesztek után az NKH szakemberei elfogadták az Alstom műszaki megoldásait, így elhárult az egyik akadály a járművek típusengedélyének megadása elől. A végleges típusengedély megszerzéséig azonban még 4000 kilométeres tesztet kell lefutniuk a szerelvényeknek. A mentességet azért kérte az Alstom, mert a fékrendszer egyes részei nem a magyar vasúti járműszabályzat szerint készültek, ezért bizonyítani kellett, hogy a gyártó fékrendszere ugyanazt a biztonsági szintet képviseli, mintha a magyar szabályok szerint építették volna. A gyártó augusztus közepén jelezte, hogy módosította a korábban kifogásolt fékrendszert. Bizonyos részei azonban továbbra is eltérnek a magyar szabványoktól, ezért nyújtotta be a derogációs kérelmet. Emlékeztetőül: az Alstom és a BKV 2006-ban kötött szerződést a 2-es és a 4-es metró vonalára szállítandó szerelvények gyártására. Ezt tavaly októberben – nemteljesítés miatt – felbontották, majd a főpolgármester és az Alstom elnöke megállapodott a módosításról. Az idén augusztus 15-én hatályba lépett a megváltoztatott szerződés.

Kormányhatározat a Várbazár felújítására

Megjelent a Magyar Közlönyben a kormányhatározat, miszerint 2014. március 30-ig meg kell valósulnia a Várbazár rekonstrukciójának. A munkához szükséges forrásokat 6,5 milliárd forintra becsüli Zumbok Ferenc miniszteri biztos, aki szerint nagyobb feladat lesz élő funkcióval megtölteni és önfenntartóvá tenni az Ybl Miklós tervezte komplexumot. A Várbazár több részére már megvannak a jogerős építési engedélyek, a közbeszerzési eljárások átfutási idején múlik, mikor kezdődhetnek a kivitelezési munkálatok. Úgy kalkulálnak, hogy a jövő ősszel, és ebben az esetben tartható a megjelölt átadási határidő. A költségeket illetően kizárólag uniós forrásokra támaszkodnak, a finanszírozásba sem magántőkét, sem költségvetési pénzeket nem vonnak be. A tervekben szerepel a többi között, hogy mozgójárdát építenek, amely összekapcsolja a Várat a Duna-parttal. 130-140 gépkocsi befogadására alkalmas föld alatti parkoló és kulturális rendezvényeknek helyet adó, 1600 négyzetméteres multifunkcionális tér épül. A témához kapcsolódó információ: a budai Várnegyed hosszú távú fejlesztési stratégiájának kidolgozására a kormányhatározat 2012. május 31-ig adott határidőt.

Papírbeszállítókat keres a főváros

A Fővárosi Önkormányzat keretmegállapodást köt irodai papírok, számítástechnikai kellékanyagok, írószerek és egyéb irodaszerek szállítására 2012. február 1-jétől 2013 végéig. A meghirdetett közbeszerzési eljáráson három részteljesítésre lehet ajánlatot tenni - olvasható a kiírásban. A beszerzés becsült értéke összesen nettó 146,4 millió forint. Ezen belül A/4-es és A/3-as, általános felhasználású, újrahasznosított irodai papírra 59,8 millió forintot, számítástechnikai kellékanyagokra 59 milliót, író- és irodaszerekre 27,6 milliót szánnak. Olyan cégek adhatnak be ajánlatot, amelyek az előző két évből részfeladatonként legalább két referenciát fel tudnak mutatni, minimum 40, 30, illetve 10 millió forint értékben. A nyílt eljárás ajánlattételi határideje december 19-én jár le.

A VÁTI értékelési tendereinek nyertesei

Hét ajánlattevő közül a KPMG Tanácsadó Kft. lett a befutó a VÁTI Regionális Fejlesztési és Urbanisztikai Kft. pályázatán, amelyet a Magyarország és Románia közti határon átnyúló együttműködési program értékelésének elvégzésére írtak ki. A szerződés eredetileg becsült értéke 150 ezer euró (mintegy 46 millió forint) volt, a végleges érték 118,1 ezer euró (36,2 millió forint) lett. A második helyre sorolt Ex Ante Tanácsadó Iroda Kft. 123,6 ezer eurós ajánlatot tett.
A szervezet eredményt hirdetett a Magyarország és Szlovákia közti határon átnyúló program értékelésére kiírt közbeszerzésen is. Itt a Deloitte Üzletviteli és Vezetői Tanácsadó Zrt. nyert, megelőzve a KPMG-t. A beszerzés értékét a VÁTI 100 ezer euróra becsülte, ehhez képest a Deloitte 70,8 ezer eurós (21,7 millió forint), míg a KPMG 69,7 ezer eurós (23,3 millió forint) ajánlatot tett. A tanácsadókat gyorsított tárgyalásos eljáráson választotta ki az uniós programok közreműködő szervezete.

Biztosítási közbeszerzés - határozatlan időre

A Magyar Közút Nonprofit Zrt. határozatlan időre szóló vagyon-, felelősség- és gépjármű-biztosítást kötne a cég teljes vagyonára, tevékenységére és az általa üzemeltetett gépjárműflottára - olvasható a társaság uniós közbeszerzési értesítőben megjelent felhívásában. Az összkockázatú vagyonbiztosítás 68 milliárd forint vagyonértékre, a felelősségbiztosítás egymilliárd forint/év kártérítési limitre szól, míg a gépjárművek felelősségbiztosítása 2500 járműre, a casco pedig 600 gépjárműre vonatkozik. A társaságnak évi átlagban 5300 kárügye van, amiből 3700 a gépjárműkár. A fennálló biztosítási szerződése ez év december végén lejár, az új szerződés 2012. január 1-jétől élne. Az új szerződés megkötését december 29-re tervezik

Eredmény a BKV motortenderén

Összesen 1,22 milliárd forintból újítja fel több mint ötszáz autóbusz motorját a BKV. Átlagosan egy busz 2,38 millió forintból újulhat meg, ami lényegesen olcsóbb, mint újat venni, bár köztudott, hogy a vállalat járműveinek mintegy 80 százaléka megérett a cserére. Májusban írt ki közbeszerzést a BKV összesen 517 darab autóbusz motorjának felújítására; a tender eredményhirdetésére a napokban került sor. E szerint a 138 DAF motor, az 57 MAN motor és a 28 darab Perkins Phaser motor felújítását a tatai Perfekt Motorfelújítás Kft. nyerte meg, míg a szigetbecsei Draspó-Tempó Autó és Szolgáltató Kft. a 294 darab Rába motort újíthatja fel. A négy szerződés összes értéke 1,22 milliárd forint. A Budapesti Közlekedési Vállalatnak egyébként összesen 692 darab Rába motoros Ikarus busza van, ezeknek csaknem a fele megújul a most megkötött szerződés alapján.

Közbeszerzési korrupció Kolozsváron

Előzetes letartóztatásba helyezték Kolozsvár polgármesterét. Sorin Apostut azzal gyanúsítja a Korrupcióellenes Ügyosztály, hogy felesége ügyvédi irodáján keresztül 94 ezer euró kenőpénzt fogadott el közbeszerzési pályázatok odaítéléséért. Az összegekről felesége ügyvédi irodája adott számlát, a pénzeket fiktív jogtanácsadásért vették fel. A bíró a vádnak helyt adott, és 29 napos vizsgálati fogságba helyezte a polgármestert és feleségét. A védőügyvéd a legfelsőbb bíróságnál fellebbezett. Ha a beadványt elutasítják, Apostut felfüggesztik polgármesteri tisztségéből. Ügyészségi források szerint augusztus eleje óta lehallgatták a polgármestert és azokat az üzletembereket, akiket azzal gyanúsítanak, hogy kenőpénzt adtak neki. Az ügynek egyébként kilenc gyanúsítottja van. A román korrupcióellenes ügyészek az elmúlt hetekben több önkormányzati vezető ellen is nyomozást indítottak. Radu Bicát, a Kolozs megyei önkormányzat alelnökét ugyancsak korrupció gyanújával helyezték vizsgálati fogságba. A gyanú szerint a kolozsvári sportstadion karbantartási szerződésének kedvezményes elbírálása miatt kapott kenőpénzt.

Hírek - röviden

A kormány kötelezte a fejlesztéspolitikáért felelős minisztert az ELI (Extreme Light Infrastructure) projekt előkészítésére, valamint a megvalósításával kapcsolatos jogi, pénzügyi, irányítási, szervezési és nemzetközi tevékenységek kormányzati koordinálására. A szegedi lézerközpont megvalósítása ezzel felgyorsulhat, valószínűleg beindulnak a közbeszerzések is. • Rábatamáson 500 millió forint ráfordítással szennyvízberuházás indul, amelynek keretében 15 kilométer csatornahálózatot és napi 110 köbméter kapacitású szennyvíztisztító telepet építenek. Folyamatban van a közbeszerzési eljárás, eddig öt cég váltotta ki a pályázati anyagot. A tervek szerint a nyertessel december közepén kötnek szerződést. • A Fővárosi Csatornázási Művek Zrt. egyik tenderén jogszabálysértő feltételeket szabott, ezért a Közbeszerzési Döntőbizottság félmillió forintra bírságolta. A szerződést még nem kötötték meg a felek, a jogsértés reparálható. • A Szekszárd-Bátai-főcsatorna vízrendszerének rendezésére kiírt első közbeszerzési pályázat korábban meghiúsult, újat kellett kiírni, amelynek eredménye az év végére várható. • Pécsen várhatóan decemberben lezárul a mélygarázsok kivitelezésére indított közbeszerzési eljárás, és legkésőbb márciusban kezdődhet az építkezés. • Visszavonta a Zöld Nyíl projekt keretében kiírt kommunikációs közbeszerzési eljárását a Miskolci Városi Közlekedési Zrt. Helyette új tendert indítanak. • A Főpolgármesteri Hivatal újságok szállítására kiírt nyílt közbeszerzési eljárását az egyetlen ajánlattevő, a Magyar Posta Zrt. nyerte. A két részből álló beszerzés összértéke nettó 35 millió forint. • Mezőfalva, Nagyvenyim, Baracs és Kisapostag vízközműtársulata a tervek szerint még az idén kiírja a kistérségi csatornaberuházás közbeszerzési eljárását. • A cseh parlament megszavazta a közbeszerzési törvény szigorítását. Az eddigi, tevékenységi körtől függően 2-6 millió koronás határ helyett ezentúl 1 millió korona fölötti vásárlásnál kell kiírni közbeszerzési eljárást (1 korona = 12 forint). Közzé kell tenni a nyertesek minden lényeges adatát, beleértve az ártat, a cég tulajdonosi összetételét és az alvállalkozókat is. • Vesztegetés miatt nem jogerősen egy év börtönnel és lefokozással sújtotta a Csongrád Megyei Bíróság a Honvédelmi Minisztérium személyzeti főosztályának korábbi vezetőjét, K. K. dandártábornokot. Egykori beosztottja, V. J. nyugalmazott ezredes egy év és hat hónap börtönbüntetést kapott. Az ítélet szerint egy 2009. évi közbeszerzési eljáráson részt vevő cég vezetőjétől a szerződés nettó értékének nyolc százalékát kérték.

KÖZBESZERZÉSI SAJTÓSZEMLE

Sajtószemlénk a magyar sajtóban megjelent hírek és információk kivonatolt és szerkesztett formája (az eredeti forrás mindenkori megjelölésével).

Megbízotti hármas kötés megfelelő dőlésszögben

"Az első legfontosabb feladatom, hogy a kivitelezési előkészületeket megtegyem, szakemberek segítségével felmérjem, hogy ezeknek a projekteknek az esetében mi lesz a célszerű műszaki, pénzügyi, időbeli beruházási tartalom. A terv- és a közbeszerzési pályázatokat is koordinálnom kell. Az állami költségvetés mellett meg kell találnom például azokat az uniós támogatásokat is, amelyeket fel tudunk majd használni" – összegezett Fürjes Balázs, a budapesti állami beruházásokért felelős kormánybiztos. Tájékoztatása szerint összességében 33,5 milliárd forint értékű beruházásról van szó, amelyeknek 2014-ig el kell készülniük. Az előkészületi munkák lezárása után a komplett tervet beterjeszti kormánynak, s amennyiben a kabinet jóváhagyja, kezdődhet a kivitelezés. Három jelentős beruházásról van szó. Az Erzsébet téri Gödör befejezése 1,5 milliárd, az új Albert Flórián Stadion 12 milliárd, míg a Ludovika Nemzeti Közszolgálati Egyetem 20 milliárd forint beruházási költséggel jár.
A részletekről szólva: Az egykori patinás oktatási intézmény, a Ludovika visszakapja korábbi rangját. A VIII. kerület jelenleg elhanyagolt területét teljesen rehabilitálják, uszoda, sportcentrum is épül itt, nyugat-európai szintű campus jön majd létre. Családbarát, 22 ezer nézőt befogadó stadion épülhet meg az Üllői úton, megfelelő dőlésszögű lelátókkal, rendezvényteremmel, Fradi-múzeummal. Az állami telken a mostani pályához képest hátrább "húzzák" a stadiont, így értékes ingatlan szabadul fel, amelyet nyílt pályázat útján értékesíteni lehet. A népszerű Gödör Klub zavartalan működése mellett fejezik be a terület teljes kivitelezését. Jelenleg színházterem, rendezvényterem, 300 adagos konyha, vendéglő áll kihasználatlanul a tér alatt.
Arra, hogy bizonyos támadásoknak lesz kitéve amiatt, mert Bajnai Gordon volt miniszterelnök egykori munkahelyétől, a Wallis nevű cégtől érkezett, a kormánybiztos kifejtette: az ingatlanos részlegen dolgozott, amely már több éve nem része a Wallisnak. Egyébként pedig az első Orbán-kormány időszakában a Papp László Sportaréna beruházását vezette.

(Magyar Hírlap, 2011. november 8.)

Az a jobb, ami drágább?

Másfél milliárd forinttal többet fizet a Fővárosi Önkormányzat a budapesti központi szennyvíztisztító egyik új főgyűjtőcsatornájának kivitelezéséért, mint amennyit feltétlenül szükséges lenne. A városvezetés ugyanis az azonos műszaki tartalommal rendelkező pályázatok közül épp a legkedvezőbb árért dolgozó konzorcium ajánlatát érvénytelenítette. A "kirívóan alacsony ajánlati áron" vállalkozó cégtársulás az első részfeladatot 15,3 millió euróért, míg a másodikat nettó 2,9 millióért végezte volna el. Ezzel szemben a győztesek nettó 20 millió, illetve 3 millió eurót kérnek munkájukért. Ez együtt körülbelül másfél milliárd forinttal több, mint a kizárt céggé.
A Fővárosi Önkormányzat tavaly hirdetett először pályázatot a központi szennyvíztisztító bizonyos főgyűjtőcsatornáinak megépítésére. A tenderre érkező ajánlatok közül végül a Strabag-Penta pályázatát találta a legkedvezőbbnek a fővárosi közbeszerzési bizottság. A döntést az egyik vesztes, a Colas-Alterra Zrt. sikerrel támadta meg a Köz beszerzési Döntőbizottságnál, amely megsemmisítette a határozatot. Csakhogy a Fővárosi Bíróság később – eljárásjogi hibára hivatkozva – hatályon kívül helyezte az ő határozatukat. Erre a KD megszüntette az eljárást. Így minden visszatért a kiindulópontra. A Fővárosi Önkormányzat azonban nem bírta kivárni ezt a döntéssorozatot, és időközben új tendert hirdetett. A beruházást két részfeladatra bontották. A négy pályázó közül három mindkettőre adott ajánlatot. A legkevesebbet kérő társulástól a főváros további információkat kért a tervezett költségekről, illetve a meglévő eszköz- és gépparkról. A bírálóbizottságot a válasz nem győzte meg, a kirívóan alacsony ár miatt érvénytelenítették a pályázatot. Az első részfeladatot így végül a második legdrágább ajánlatot tevő konzorcium, míg a második részfeladatot a bent maradtak legolcsóbbika végezheti el.
A kizárt konzorcium most nyújtott be felülvizsgálati kérelmet az előző döntéshez. De aligha késlekedik megtámadni a határozatot. Jó eséllyel tenné. A fővárosi közbeszerzési bizottság ugyanis ugyanazon az ülésen, amelyen kiválasztotta a győzteseket, arról is döntött, hogy ad hoc vizsgálóbizottságot állít fel ennek felülvizsgálatára. Az ellenzéki szocialista frakció viszont a jelen városvezetés közbeszerzéseit ellenőrző állandó bizottság felállítását kezdeményezte, amit a fideszes többség leszavazott.

(Népszabadság, 2011. november 10.)

Ha le szeretne iratkozni, kattintson ide