e HETI KÖZBESZERZÉSI HÍRLEVÉL
Aktuális
képzésünk:
Országos Közbeszerzési Konferencia
AZ ÚJ KBT. ÉS VÉGREHAJTÁSI UTASÍTÁSAINAK ALKALMAZÁSSZINTŰ MEGISMERÉSE
Ajánlatkérői szekció: 2011. december 12–13. (hétfő, kedd) 10.00–15.00 óráig
Ajánlattévői szekció: 2011. december 13–14. (kedd, szerda) 10.00–15.00 óráig
KÖZBESZERZÉSI LEVELEK (szaklap)
A MA HATÁLYOS KÖZBESZERZÉSI JOGANYAG
MÉG TÖBB KÖZBESZERZÉS...

Tisztelt Olvasónk!

A Magyar Közbeszerzési Társaság heti hírlevele a társaság tagjainak készülő exkluzív összefoglaló, amely az előző hét közbeszerzési híradásait szemlézi.

KÖZBESZERZÉSI HÍREK

Egyszerűbbé válik a közbeszerzés

Gyökeres változást hoz januártól az új közbeszerzési törvény, ami egyszerűbbé és átláthatóbbá teszi az eljárásokat – hangoztatta Hegmanné Nemes Sára államtitkár a Közbeszerzések Tanácsa múlt heti nemzetközi konferenciáján. Tájékoztatása szerint az új közbeszerzési jogszabály csökkenti az eljárások adminisztrációs terheit, ami kedvez a kis- és középvállalkozásoknak, valamint az önkormányzatoknak is. A jövőben szakértői segítség nélkül szállhatnak versenybe a kisebb cégek a megrendelésekért.
"A közbeszerzések szerepe felértékelődött, miután alig jutnak a piacon munkához a vállalkozások a mostani időszakban" – hangsúlyozta Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke. Fontosnak nevezte, hogy a jövőben ne vigyék el a megbízásokat a hazai vállalkozások elől a külföldiek. Figyelemre méltó a különböző eljárások egyszerűsítése és rugalmasabbá tétele, de teljesen nem lehet leépíteni a szabályozást, mert akkor a korrupciót sem lehetne kiszűrni. Klaus Wiedner, az Európai Bizottság közbeszerzési jogalkotásért felelős testületének vezetője jelezte: most dolgozzák ki a közbeszerzéseket szabályozó új irányelveket, amelyekben előnyt élvezhetnek a környezetbarát és innovatív megoldások. Megemlítette az európai közbeszerzési útlevél ötletét is, ami hozzásegíthetné a vállalkozásokat, hogy más tagállamokban is hozzájuthassanak a megrendelésekhez.
(További részletek a lapszemle rovatban.)

A pályázatok csaknem felénél egy ajánlat "versenyez"

Közzétette jelentését a Budapesti Corvinus Egyetemen működő Korrupciókutató Központ a 2010. évi hazai közbeszerzések vizsgálatáról. Ebben talán a legmeglepőbb annak megállapítása, hogy az eredményesen lezárt közbeszerzések mintegy negyven százalékánál mindössze egyetlen pályázó adott be érvényes ajánlatot. Az elemzett 15 515 közbeszerzési eljárás havi megoszlása január és június között csökkenő, ezt követően pedig növekvő tendenciát mutatott A több mint tizenötezer eredményhirdetésből 982 esetben nem volt ajánlattevő, ezért eredménytelenül zárult a felhívás. A további 14 533 tenderen az ajánlattevők átlagos száma 2,89 átlagot mutatott. A leggyakoribb azonban, hogy az eredményesen lezárult közbeszerzéseken egy érvényes ajánlat "versenyzett". A magas átlag annak tulajdonítható, hogy extrém esetekben 30-40 ajánlat is érkezett. A kutatók egyébként előzetesen arra számítottak, hogy a pályázók száma 3-4 között alakul. A korrupciókutatók a felmérés alapján leszögezték: nem állítható, hogy minden olyan esetben, amikor egy pályázó adott be érvényes ajánlatot és nyert, ott korrupció lenne. Viszont az sem állítható, hogy a többszereplős pályázatok tökéletesen mentesek lennének a korrupciós kockázatoktól. Azt azonban állítják: egyetlen érvényes ajánlat mellett magasabb a korrupció becsült valószínűsége, mint ott, ahol egynél több szereplő pályázik.

Milliárdos takarítótender

A BKV közbeszerzési eljárást indított a cég teljes járműparkjának, utasforgalmi és irodaterületei takarításának ellátására. A hatályos szerződés évi nettó 6,7 milliárd forintról szól. A feladatot jelenleg a PQS International Hungary Kft.-ből és a Renomé Kereskedelmi, Szolgáltató és Vendéglátó Kft.-ből álló konzorcium látja el. A Népszabadság értesülése alapján az új tenderen csak a PQS indul. Állítások szerint szigorodtak a pályázati feltételek. Az ajánlattevőnek ugyanis – a többi között – napi 25–80 ezer négyzetméter épülettakarításról kell referenciát adnia, évi 120–600 millió forintos árbevételt kell produkálnia, és háromféle minőségtanúsítványt kell igazolnia. A BKV szeretne még az idén eredményt hirdetni, és nem zárja ki, hogy a különböző részfeladatokra más és más céggel szerződik.

Gyorsított eljárás gyógyszerbeszerzésre

A kórházak államosítása miatt gyorsított eljárás keretében szerez be gyógyszereket és infúziós oldatokat a Budapesti Egészségközpont Zrt. A felhívás az uniós közbeszerzési értesítőben jelent meg. A fővárosi egészségügyi intézmények központosított közbeszerzéseit bonyolító társaság egy ajánlattevővel egy évre, legfeljebb ötmilliárd forint becsült értékben kötne keretmegállapodást. A beszerzésben 11 budapesti egészségügyi intézmény, valamint a Fővárosi Önkormányzat visegrádi rehabilitációs kórháza van jelen. A gyógyszerek szállításában azok a gyártók és kereskedők vehetnek részt, amelyek rendelkeznek az elmúlt két évben évi legalább egymilliárd forint nettó árbevétellel, vagy gyógyszerek és infúziók szállításából 500 millió forintos bevétellel. A részvételi felhívást megelőző 24 hónapból évente legalább hat, egészségügyi intézménytől származó igazolást is be kell mutatni. Az alkalmasnak talált szállítók három részteljesítésre tehetnek majd ajánlatot.

Tervpályázat a Nyugati felújítására

A budapesti Nyugati pályaudvar műemléki védettségű épületén a teljes tetőszerkezet felújítási, engedélyezési és kiviteli terveinek, valamint a csapadékvíz-elvezetési rendszer terveinek elkészítésére írt ki közbeszerzési eljárást a MÁV Magyar Államvasutak Zrt. A beszerzéshez két opció kapcsolódik: az egyik a pályaudvar rekonstrukciójára vonatkozó megvalósíthatósági tanulmány elkészítése, a másik a kiviteli terv alapján elvégzendő munkákhoz a tervezői művezetés biztosítása. A szerződés egy évre szól. A nyílt eljáráson az ajánlattételi határidő december 22-én jár le. A jelentkezőknek az előző három évből legalább nettó 40 millió forint, műemléki épületekre vonatkozó építésztervezői munkát kell referenciaként felmutatniuk, és közülük legalább egynek nettó 20 millió forint értékűnek kell lennie.

Indul a 12,5 milliárdos vízügyi rehabilitáció

Megszületett a kormánydöntés: tavasszal elindulhat a Mosoni-Duna rehabilitációja és az alsó-szigetközi vízpótlás – jelentette be Molnár Ágnes fejlesztéspolitikai koordinációért felelős államtitkár. A döntés azért bír nagy jelentőséggel, mert korábban a két, összesen 12,5 milliárdos nagyprogramot levették a kormányülés napirendjéről, bár azt már Brüsszel is támogatásra méltónak minősítette. A kivitelezők kiválasztása nyílt eljárás keretében történik, és tavasszal a tervek szerint megindulhat a munka. A beruházások lényege: az egyik az alsó-szigetközi hullámtéren a vízpótló rendszer továbbfejlesztésére irányul, és elsősorban ökológiai célkitűzéseket valósít meg. Jelenleg ugyanis az év egy részében a medrek kiszáradnak, és ez károsan befolyásolja az élővilág életfeltételeit. A Mosoni-Duna rehabilitációjának célja a parthasználat feltételeinek javítása. Ezzel elsősorban a vízgazdálkodáshoz kapcsolódó lehetőségeket biztosítják az érintett 16 településen Rajkától Vénekig.

A BKV hatmilliárdos hiteltendere

A Budapesti Közlekedési Vállalat (BKV) Zrt. közbeszerzést hirdetett 6,2 milliárd forint összegű, középlejáratú, refinanszírozási eseti hitelre, két részletben. Ehhez – a kiírás szerint –a kormány erről szóló jóváhagyó döntése esetén lesz állami kezességvállalás, vagy a Fővárosi Önkormányzat jóváhagyása esetén lesz budapesti kezességvállalás. A két szerződés már december 27-én hatályba lépne – derül ki az uniós közbeszerzési értesítőben megjelent ajánlati felhívásból. Az ajánlatok elbírálásánál a legnagyobb súlyszámmal (95) a kamatfelár értékére adott ajánlatot értékelik. A tárgyalásos eljáráson a részvételi határidő november 22-én jár le. Azok a pénzintézetek pályázhatnak, amelyek saját tőkéje a 2010-ben lezárult üzleti év végén elérte a kétmilliárd forintot.

Tavasszal indul a debreceni stadion tendere

Lezárult a debreceni Nagyerdei Stadion előkészítési szakasza, indulhat a megvalósítás – jelentette be Kósa Lajos polgármester, és hozzátette: ezen a héten elkezdődik a kivitelezési tender előkészítése. A számítások szerint a közbeszerzési eljárást tavasszal írják ki. A beruházás keretében nemcsak maga a stadion, hanem a környéke is megújul, benne csónakázótóval, az egykori Új Vigadóval és víztoronnyal. Az UEFA negyedik kategóriájának megfelelő multifunkcionális stadiont 18-20 ezer férőhellyel tervezik, és a program szerint 2014 tavaszán játsszák benne a nyitómérkőzést. A költségeket illető kérdésre a polgármester kitérő választ adott, mondván: "az csak a közbeszerzési eljárás lezárása után ismerhető meg pontosan". Vígh László, a létesítmény kormánybiztosa kiegészítette: a stadionprojekt végrehajtásának ütemtervét az ország teherbíró képességéhez igazítják. (Korábbi információk szerint a költségek kb. 12 milliárd forintra rúgnak majd – a szerk.) A polgármester tájékoztatása szerint a kivitelezésre nemzetközi tendert írnak ki.

Hírek – röviden

A BKK Zrt., a BKV Zrt. és a BKK Közút Zrt. a budapesti és a Pest megyei vonalhálózattal érintett területek telephelyeire mobiltávközlési szolgáltatás biztosítására vár ajánlatokat. A részvételre azok a cégek jelentkezhetnek, amelyek 2008–2010-ben legalább hat, különböző felhasználó részére végzett, egyenként minimum ezer előfizetést tartalmazó mobiltávközlési referenciát tudnak felmutatni. A tárgyalásos eljáráson a részvételi határidő december 12., az eredményhirdetést december 30-ra tervezik. • A Magyar Nemzeti Bank októberben összesen négy alkalommal tartott a végtörlesztési programhoz kapcsolódó euróeladási tendert, amelyeken összesen 890 millió eurós (262 milliárd forint) ajánlatot fogadott el. • Decembertől az EnterNet által kiírt tender eredményének megfelelően, a Business Telecom Zrt. veszi át az EnterNet 2001 Kft. ADSL üzletágának legnagyobb részét. • A Borsodi Sörgyár kétfordulós tenderen választotta ki azt az ügynökséget, amely a márka kommunikációjának stratégiai tervezését és kivitelezését látja el a jövőben. A meghívásos eljáráson öt ügynökség vett részt, befutó a DDB ügynökség lett. • Sikertelen volt Ostoroson az integrált közösségi tér kialakítására kiírt közbeszerzési eljárás; valamennyi ajánlat meghaladta a rendelkezésre álló pénzforrásokat. A település vezetése új, nyílt közbeszerzési eljárás kiírását tervezi. • Tizenkét jelentkező közül közbeszerzési eljáráson választotta ki a CWT Utazási Iroda Magyarországi Fióktelepét dolgozói utazásainak szervezésére a Magyar Nemzeti Bank. A két évre szóló keretszerződés értéke nettó 307,5 millió forint. • November végére várják a miskolci Zöld Nyíl járműtenderének új eredményhirdetését. • Nem érkezett érvényes ajánlat az eladásra szánt nyolc MiG–29-es vadászgépre a pályázat lezárultáig – közölte a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. Ajánlatot csak a hajtóművekre adtak be. • Bár négy pályázó jelentkezett, mégis eredménytelenül zárult a fertőrákosi kőfejtőprojekt építési munkálataira kiírt közbeszerzési eljárás, ezért új tendert kell kiírni. Az ajánlatok meghaladták a rendelkezésre álló pénzkeretet.

KÖZBESZERZÉSI SAJTÓSZEMLE

Sajtószemlénk a magyar sajtóban megjelent hírek és információk kivonatolt és szerkesztett formája (az eredeti forrás mindenkori megjelölésével).

Az udvari médiakommunikátor

Patonai Péter a tavalyi országgyűlési választások utáni nyáron vásárolta meg az IMG Inter Media Group nevű reklámcéget a Berlink International Ltd.-től, amelyet az ismertebb offshore-színhelyek közül történetesen az amerikai Delaware-ban jegyeztek be. A reklámcég tavaly nyár óta sorra nyeri a különböző állami, illetve az ahhoz köthető megbízásokat. Tavaly júliusban a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. az IMG-re bízta a közzétételeivel kapcsolatos médiaszervezést és médiavásárlást nettó 80 millió forintért. Az IMG a döntés pillanatában még delaware-i tulajdonban állt, ami cseppet sem zavarta az offshore-lovagok ellen küzdő kormányzat nemzeti vagyonkezelőjét. Igaz, a pályázati döntés után néhány nappal Patonai Péter vette át az IMG-t az offshore-gyanús vállalkozástól. Ez év február óta az IMG Inter Media Group végezheti a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség Új Széchenyi Tervhez kapcsolódó médiavásárlási és médiaügynökségi feladatait is, 24,9 millió forintért. A Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium márciusban kötött szerződést az IMG-vel a tárca média- és márkakommunikációs stratégiájának kidolgozására, médiakampányok tervezésére, kutatások elkészítésére nettó 272 millió forint keretösszegben. A Budapesti Fesztiválközpont Nonprofit Kft.-től óriásplakátok és hirdetések kihelyezéséért 21 milliót kap a reklámcég. Májusban részint az IMG nyerte meg a Mol tévé-, rádió-, print- és közterületi hirdetéseire vonatkozó, meghívásos tenderét. A Diákhitel Központ gyorsított, meghívásos közbeszerzési eljárásának júliusi győzteseként az IMG médiatervezési, médiavásárlási és ügynökségi szolgáltatásokat végezhet 55 millióért. A Központi Statisztikai Hivatal szintén az IMG Inter Media Groupot találta legalkalmasabbnak a népszámláláshoz kapcsolódó médiakommunikációs és PR-feladatok ellátására, 177 millió forint keretösszegben.

(Népszabadság, 2011. november 14.)

Offshore-cégek kizárva

A januártól hatályba lépő új közbeszerzési törvény kapcsán nyilatkozott Gajdos Róbert, a Közbeszerzések Tanácsának (KT) elnöke. Kifejtette: "minden uniós tagállam, szem előtt tartva a közösségi rendelkezéseket, próbálja a saját vállalatait helyzetbe hozni. Ezen a téren nálunk is változik a helyzet. Az új jogszabály ugyanis lehetőséget ad arra, hogy az ajánlatkérők egyedi eljárásrendet alkothassanak. Ez azt jelenti, hogy sokkal egyszerűbben lehet helyben közbeszerzéseket kiírni, ami a kis- és közepes vállalkozásokat juttatja megbízásokhoz. Ezek a cégek döntő részben magyar tulajdonban vannak. Nem tiltja egyetlen uniós irányelv sem, hogy egy önkormányzat olyan közbeszerzést írjon ki, amelyen előnnyel indulhatnak a helybeli cégek" – tette hozzá a KT elnöke.
Sok problémát okoz, hogy a vesztes cégek rendre megtámadják az eredményhirdetéseket – hangzott a kérdés, amire a KT elnöke így válaszolt: "A piacon nagy a verseny, miután az európai és a hazai gazdasági helyzet miatt szűkültek a lehetőségek. A Nemzeti Fejlesztési Minisztériumban elkezdődött az a munka, amely megoldást ad erre a helyzetre. Olyan végrehajtási rendeletet tervezünk, amely korlátozni fogja az eljárások megtámadásának lehetőségeit."
Szóba került a főleg az építőiparban gondot jelentő ár alatti vállalkozás kérdése, amikor azok a cégek nyernek, amelyek irreálisan alacsony árral pályáznak. Gajdos Róbert válasza: "Az ajánlatkérők felelőssége, hogy különbséget tegyenek a legalacsonyabb és a valós ár között. Ezt a problémát elsősorban nekik kell megoldaniuk. Az irreális ár fogalma egyébként a jelenlegi törvényben és az újban is szerepel."
Sokak fejében a közbeszerzés egyenlő a korrupcióval. Ám a KT elnöke szerint: "a közbeszerzéseken sem magasabb a korrupció aránya, mint az élet más területein. Ezzel együtt a jogalkotás során a minimálisra kell csökkenteni a visszaélések lehetőségeit. Ezt segíti például, hogy januártól nem nyerhetnek el közpénzt offshore hátterű vállalkozások" – nyilatkozta Gajdos Róbert, a Közbeszerzések Tanácsának elnöke.

(Magyar Hírlap, 2011. november 17.)

Ha le szeretne iratkozni, kattintson ide