e HETI KÖZBESZERZÉSI HÍRLEVÉL
Aktuális
képzésünk:
Országos Közbeszerzési Konferencia
AZ ÚJ KBT. ÉS VÉGREHAJTÁSI UTASÍTÁSAINAK ALKALMAZÁSSZINTŰ MEGISMERÉSE
Ajánlatkérői szekció: 2011. december 12–13. (hétfő, kedd) 10.00–15.00 óráig
Ajánlattévői szekció: 2011. december 13–14. (kedd, szerda) 10.00–15.00 óráig
KÖZBESZERZÉSI LEVELEK (szaklap)
a MA HATÁLYOS KÖZBESZERZÉSI JOGANYAG
MÉG TÖBB KÖZBESZERZÉS...

Tisztelt Olvasónk!

A Magyar Közbeszerzési Társaság heti hírlevele a társaság tagjainak készülő exkluzív összefoglaló, amely az előző hét közbeszerzési híradásait szemlézi.

KÖZBESZERZÉSI HÍREK

Januártól megszűnik az egyszerű eljárásrend

Az egyszerű eljárás teljes mértékben megszűnik a januárban hatályba lépő új közbeszerzési törvényben - tájékoztat a Közbeszerzési Levelek. A nemzeti eljárásrendben két lehetősége lesz az ajánlatkérőnek. Saját eljárásrendet alakíthat ki áru és szolgáltatás beszerzése esetén, illetve könnyített közösségi eljárásrendi szabályokat alkalmazhat. Ez utóbbi keretein belül fennmaradt a háromajánlatos megoldás, amelyet a hirdetmény nélküli tárgyalásos eljárás kategóriájába sorol a szabályozás. Hirdetmény nélküli eljárás akkor alkalmazható, ha az árubeszerzés vagy a szolgáltatás becsült értéke nem éri el a 25 millió forintot, vagy építőipari beruházás esetében a 150 millió forintot. Továbbá ha a beszerzés nyilvánosan közzétett, bárki által igénybe vehető és kivételesen kedvező feltételei csak rövid ideig állnak fenn, illetve amennyiben a közbeszerzés külképviselet számára történik. Tehát az új törvény alapján is lehetőség lesz a korábbi háromajánlatos egyszerű eljáráshoz hasonló módon hirdetmény közzététele nélküli eljárás lebonyolítására. Ebben az esetben nem szükséges a Közbeszerzési Döntőbizottság tájékoztatása az eljárás megindításáról. Különbség viszont a korábbihoz képest, hogy mikro-, kis- vagy középvállalatoknak kell az ajánlattételi felhívást megküldeni.

Tízmilliárdos szoftvertender

Tárgyalásos, kétfordulós közbeszerzésen kíván 10,5 milliárd forint keretösszegben szoftverlicenceket beszerezni a Közbeszerzési és Ellátási Főigazgatóság. A vásárlás révén a központosított közbeszerzésre kötelezett állami szervezetek, valamint az önként csatlakozó intézmények által korábban beszerzett szoftverlicencek bővítésére, kiegészítésére, meghosszabbítására, verziókövetésére, cseréjére, valamint új szoftverlicencek beszerzésére és a kapcsolódó szolgáltatások teljesítésére nyílik lehetőség. Ajánlatot az tehet, akinek az előző három év mindegyikében elérte a szoftverlicencek értékesítéséből származó árbevétele a 200 millió, illetve a kiírás két részére a 20 millió forintot. A tenderre december 20-ig lehet jelentkezni. A második fordulóba jutó pályázókat január 10-ig értesíti az ajánlatkérő. Az ajánlatok beadási határideje január 20., eredményt - ettől számítva - 30 napon belül hirdet a főigazgatóság.  

Miskolc: befutó a Ganz-Škoda

A miskolci közgyűlés rendkívüli ülésén jóváhagyta a Zöld Nyíl villamosprojekt keretén belül a villamosok beszerzésére kiírt, immár negyedik közbeszerzési eljárás újabb eredményét. A döntés alapján a Ganz-Škoda Közlekedési Zrt. szállíthatja a 31 darab új villamost a városnak, valamint a cég elnyerte az ehhez kapcsolódó szolgáltatások végzését is. Az évek óta tartó közbeszerzés története azonban ezzel még mindig nem zárható le, a vesztes cégek ugyanis fellebbezhetnek a Közbeszerzési Döntőbizottságnál (KD). Már jelezték is ebbéli szándékukat, mert a legnagyobb konkurens, az AnsaldoBreda szerint az önkormányzat több hibát vétett a bírálat során. A mostani eljárás egyébként már a negyedik a sorban, és azon belül a második eredményhirdetés. Az elsőben az olasz céget hirdették ki nyertesnek, ám a KD döntése után indított új bírálati szakaszban a magyar-cseh társaság került az első helyre. Az új eredményhirdetés pontot tehet a történet végére. A fellebbezésekkel azonban tovább csúszhat a szerződéskötés, leghamarabb 50 nap múlva írható alá. Pedig a projekt eredeti befejezési határideje ez év december 31-én lett volna, a hosszadalmas közbeszerzés miatt az átadást 2014. december 31-ig engedélyezték. 

Pályázat villamosvonalak tervezésére

A Budapesti Közlekedési Központ (BKK) Zrt. az 1-es és a 3-as villamosvonal korszerűsítéséhez és meghosszabbításához szükséges kiviteli tervek elkészítésére, valamint a tervezői művezetési feladatok ellátására írt ki közbeszerzést. A feladat része a forgalomlebonyolítási terv, az organizációs terv, az építési engedéllyel nem rendelkező beruházási elemek engedélyes terveinek elkészítése, engedélyeztetése és a szükséges hozzájárulások megszervezése. Olyan ajánlattevőket vár a BKK, amelyek az előző három évben legalább nettó 300 millió forint árbevételt értek el tervezői munkából, továbbá fel tudnak mutatni legalább három, összesen nettó 200 millió forint értékű, a közbeszerzés tárgya szerinti szolgáltatásra vonatkozó referenciát. A nyílt eljáráson a legalacsonyabb összegű ellenszolgáltatást tartalmazó pályázat nyer. Az ajánlattételi határidő 2012. január 3-án zárul.

Ügyvédi irodák jogkeresése

Bírósághoz fordult a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség (NFÜ) csaknem egymilliárdos tanácsadói tendere miatt a Szentmiklósi és Társa Ügyvédi Iroda vezette ajánlattevők egyik alvállalkozója, a B&W Consult Kft. Az NFÜ közbeszerzési eljárásán a Dezső és Társai Ügyvédi Iroda vezette konzorciumot hirdette ki nyertesnek, a Szentmiklósi-féle ajánlatot pedig érvénytelennek ítélte. Nem fogadta el ugyanis az iroda alvállalkozóinak referenciáit, holott azok korábban az NFÜ alkalmazásában álltak, és ebben a minőségükben ellenőriztek uniós projekteket, ráadásul az ügynökség igazolta is e referenciák meglétét. A Közbeszerzési Döntőbizottság a Szentmiklósi és Társa jogorvoslati kérelmét elutasította, mert új - az NFÜ által nem észlelt - érvénytelenségi okokat állapított meg. Mivel - az ilyenkor szokásos eljárással szemben - nem érvénytelenítette az eredményt, a B&W már csak a bíróságon fellebbezhet. Vagyis elhárult az akadály az NFÜ szerződéskötése elől, s ha végül mégis a felperes igazát mondaná ki a bíróság, évek múlva juthat esetleg kártérítéshez.

Pannon Volán: hárommilliárd buszbeszerzésre

Új elektronikus jegy- és bérletkiadó, valamint utastájékoztató rendszert épít ki a Pannon Volán Zrt., miután 656,5 millió forint uniós támogatást nyert. Az összességben 829 millió forintos fejlesztéshez a cég 172,5 millió forint saját forrással járul hozzá. A beruházás része egy utastájékoztatási rendszer kiépítése a buszokon és a pályaudvarokon. A társaság mind a 310 helyközi menetrend szerint közlekedő autóbuszába fedélzeti számítógépet, GPS- és kommunikációs eszközt telepít. A nagyszabású fejlesztés kivitelezőjének kiválasztására indított közbeszerzési eljáráson a fővárosi székhelyű Daten-Kontor Számítástechnikai Fejlesztő és Szolgáltató Kft. nyert. A következő két évben egyébként a Pannon Volán nyolcvan új busz beszerzését is tervezi. Az ehhez fedezetet nyújtó hárommilliárdos MFB-hitel mellé a vállalat 300 millió forint önerőt vállal. A finanszírozó bankot közbeszerzési eljáráson választják ki. 

Indul a környezetvédelmi beruházás Keszthelyen

Többévi előkészítő munka után elindul a keszthelyi szennyvíztisztító rekonstrukciója - jelentette be a Dunántúli Regionális Vízmű (DRV) Zrt. A 2,3 milliárd forintba kerülő beruházás nagyrészt uniós támogatás segítségével valósul meg. A kivitelezés a közbeszerzési eljárás lezárása után, tavasszal kezdődhet el. A program megvalósítása környezetvédelmi szempontból jelentős, mivel a balatoni térség egyik legnagyobb kapacitású tisztítóművéről van szó. A telep teljesítőképessége a folyamatos rákötések miatt már nem elegendő, és műszaki megoldása is elavult. A fejlesztést követően úgynevezett eleveniszapos technológiát alkalmaznak majd Keszthelyen. A beruházást követően bővíteni lehet a térség szennyvízcsatorna-hálózatát is. A balatoni térség jelentős környezetvédelmi beruházását 2012. végén, 2013 elején szeretnék átadni. A DRV Zrt. tájékoztatása szerint lehetséges, hogy a kivitelező kiválasztására még az idén elindítják a közbeszerzési eljárást.

Nagykanizsa: szerződtek a nyertesekkel

A nagykanizsai szennyvíz-beruházási projekt kivitelezésére indított közbeszerzési eljárást az ESZ 2011 Nagykanizsa nevű konzorcium nyerte meg. A szerződést megkötötték. Az Euroaszfalt Kft. és a Szabadics Zrt. alkotta kettős korábban már a csatornaépítés kapcsán is megrendeléshez jutott. A telep korszerűsítése és kapacitásbővítése csaknem hárommilliárd forintba kerül, amelyhez 400 millió forint önerőt biztosít a város. A munkával megbízott konzorciumnak 791 napja van a kivitelezésre, ám ez az idő a csaknem egyéves próbaüzemet is magában foglalja. A kivitelezés tavasszal kezdődhet. A szennyvíztelepet úgy korszerűsítik, hogy alkalmas legyen biológiai tisztításra is, a települések szennyvize az eddiginél jóval kisebb mértékben terheli majd a környezetet.

Hírek - röviden

A Jánosik Kft. nyerte a Nemzeti Adó- és Vámhivatal budapesti és Budapest környéki ingatlanjainak műszaki üzemeltetésére kiírt nyílt közbeszerzési pályázatot. A 36 hónapra szóló megállapodás 25 hivatali ingatlanra vonatkozik. • A Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Zrt. négymilliárd forintos, egyéves futamidejű, rövid lejáratú forgóeszközhitel felvételére írt ki közbeszerzési eljárást. A pénzügyi forrásnak már decemberben rendelkezésre kell állnia, ezért gyorsított közbeszerzési eljárással próbál hozzájutni az alap. • A füzesgyarmati önkormányzat közbeszerzési eljárást írt ki a település csatornahálózatának bővítésére és a meglévő tisztítótelep korszerűsítésére. A beruházás több mint kétmilliárd forint ráfordítást igényel, ebből 1,871 milliárd forintot az uniós támogatás, 330 milliót pedig a vízközműtársulás hozzájárulása fedez. • A jövő hónapban indítja a közbeszerzési eljárást a MÁV Zrt. a pécsi vasúti pályaudvar rekonstrukciójára, és jövőre kezdődik a nagyszabású felújítási munka. A műemléki szempontok figyelembevételével, eredeti állapotában állítják helyre a pályaudvart. • Tizennyolc ajánlat érkezett a budapesti Városháza homlokzatfelújítási terveinek elkészítésére. Közülük a nyílt közbeszerzési eljárást az Építész Kaláka Kft. nyerte meg. A győztesnek 240 nap áll rendelkezésére, hogy teljesítse a szerződésben vállaltakat. • A debreceni Fazekas Mihály Gimnázium felújítására kiírt közbeszerzési eljárást a DH Szerviz Kft. nyerte meg; a rekonstrukció költsége megközelíti a 430 millió forintot. • A Médianéző Kft. nyerte az egységes kormányzati médiafigyelésre és -elemzésre, valamint médiahatás-vizsgálatra kiírt közbeszerzési pályázatot. A megbízás értéke évi 360 millió forint (további részletek a lapszemle rovatban). • Debrecen városa elkészíti a település zajtérképét; a megvalósításra közbeszerzési tendert indítottak. A becsült költségek mintegy 100 millió forintra rúgnak. Az eredmények alapján rendelhetik majd el a zajvédelmi intézkedéseket. • Jóváhagyták az Ömböly települést a romániai Szaniszlóval összekötő út felújítását, amihez uniós támogatás társul. A mintegy 12 kilométernyi út építésére közbeszerzési pályázatot hirdetnek. • Vállalkozóval építtetne a közétkeztetés számára új konyhát a csongrádi önkormányzat. Cserébe a beruházó 15 évig üzemeltethetné azt. A közbeszerzési pályázattal meghirdetett program célja, hogy javítsák és biztonságossá tegyék a városi közétkeztetést. • Kósa Lajos polgármester bejelentése szerint a héten elkezdődik a Nagyerdei Stadion tervezési és kivitelezési tenderének előkészítése. Ezek lezárása után tavasszal kiírják a kivitelezésre vonatkozó közbeszerzési eljárást. A jövő évi központi költségvetésből 3,7 milliárd forintot szánnak a projektre. • Jelentős tartozást halmoztak fel a kórházak a beszállítókkal szemben, új közbeszerzési pályázatok kiírása csak hónapok múlva várható - tájékoztatott Tóth Zoltán, az Orvostechnikai Szövetség főtitkára. • Előzetes letartóztatásban marad Sorin Apostu, Kolozsvár polgármestere, miután a román legfelsőbb bíróság elutasította a korrupció gyanújával vizsgálati fogságba helyezett elöljáró fellebbezését.

KÖZBESZERZÉSI SAJTÓSZEMLE

Sajtószemlénk a magyar sajtóban megjelent hírek és információk kivonatolt és szerkesztett formája (az eredeti forrás mindenkori megjelölésével).

Médiafigyelés évi 360 millióért

A Nézőpont Intézet cége, a Médianéző Kft. nyerte évi 360 millió forintért az egységes kormányzati médiafigyelésre és elemzésre kiírt közbeszerzési eljárást. A Médianéző egyedül tett ajánlatot, és a cég havi 30 312 500 forintért vállalta a feladatot. A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium indoklása szerint a kormányzat a gazdaságosabb működés és a közpénzek hatékonyabb felhasználása érdekében a médiafigyeléssel kapcsolatos tevékenységet az egyes tárcáktól elvonva, központosítottan kezeli a jövőben. A költségcsökkentés irányába mutat, hogy a kormányzati médiamonitoring-rendszer szolgáltatásait nemcsak a Miniszterelnökség, hanem a kormánybiztosok, a kormányhivatalok és a külképviseletek is igénybe vehetik.
A nyertes Médianéző Kft. eddig is az Orbán-kormány legnagyobb sajtószemle-beszállítója volt, rajta kívül jelenleg az Observer és több kisebb cég végez a kormány számára ilyen feladatot. A Médianéző Kft.-t 2010-ben alapította a Nézőpont Intézet Zrt., a cég tulajdonosa Mráz Ágoston Sámuel. A Médianéző Kft. az elmúlt másfél évben jelentős állami megbízásokat kapott, sajtószemléjüket olvassa reggelente Orbán Viktor kormányfő, Martonyi János külügy-, Pintér Sándor belügy-, Fellegi Tamás nemzeti fejlesztési miniszter, és több állami cég, például a MÁV, valamint a Magyar Fejlesztési Bank sajtóosztálya is.
A Nézőpont-csoport évi összesített árbevétele meghaladta a 330 millió forintot, a konszolidált árbevétel ennek körülbelül 80 százaléka, adózott eredménye 55 millió forint.
Az intézet 2006-ban három fővel indult. Mára a cégcsoport csaknem 50 munkatársat foglalkoztat. 2007 óta rendszeresen kap megrendeléseket a fideszes vezetésű városoktól és megyéktől. Mráz Ágoston Sámuel a médiamonitor-tenderrel kapcsolatosan közölte: a közbeszerzési pályázatban lefektetett feltételek teljesítése érdekében a Médianéző Kft. legalább 30 új munkahelyet teremt, és közel 100 embernek biztosít rendszeres munkát.

(Népszabadság, 2011. november 24.) 

Irányított reklámtender gyanúja a BKV-nál

Könnyen lehet, hogy hosszadalmas közbeszerzési döntőbizottsági eljárás kerekedik a BKV hirdetési felületeinek hasznosítására október végén kiírt tenderből. Információnk szerint ugyanis a hirdetési piac több jelentős szereplője is fontolgatja, hogy fellép a szerintük "furcsa" feltételeket támasztó kiírás ellen, mivel az felveti a gyanúját, hogy a BKV eljárása jó erkölcsbe ütköző, sérti a tisztességes eljáráshoz való jogot, illetve több jogszabályt, valamint torzíthatja, kizárhatja a tisztességes versenyt.
A területet jól ismerő szakértők szerint a tenderkiírás több szokatlan, gazdaságilag ésszerűtlen és indokolatlan kikötést tartalmaz, összességében pedig a részvételi feltételek gyakorlatilag lehetetlenné teszik a legnagyobb piaci szereplő, az osztrák érdekeltségű Epamedia, továbbá az ESMA Kft. és a Peron Reklám Kft. érdemi részvételét. Utóbbi azért is érdekes, mert ez a társaság több mint 11 éve a BKV szerződött partnere a reklámfelületek értékesítésében.
A BKV a havi 50-60 millió forintnál - akár nagyságrendekkel - nagyobb bevétel reményében már egy ideje gondolkodott a reklámhelyek koncessziós bérbeadásának új feltételein. Sokáig az egyik lehetséges verzió az volt, hogy a jövőben a vállalat a saját cégén keresztül, közvetlenül értékesítené a felületeket, mivel a BKV-nak 2007 óta van egy e célra létrehozott "alvó" cége, a BKV Reklám Kft. A Fővárosi Közgyűlés azonban végül úgy döntött, új közbeszerzési eljárást írnak ki, és azon választanak új szerződő partnert. A piaci szereplők közül azonban többen úgy vélik: az egyes kritériumok önmagukban is aggályosak lehetnek, összességében pedig arra szolgálnak, hogy a szóba jöhető piaci szereplők közül - egy kivétellel - mindenki elől elzárják a lehetőséget.

(Népszava, 2011. november 25.)

Ha le szeretne iratkozni, kattintson ide