e HETI KÖZBESZERZÉSI HÍRLEVÉL
Aktuális képzésünk: ÁLLAMILAG ELISMERT KÖZBESZERZÉSIREFERENS-KÉPZÉS
Gyakorlatorientált képzés az új Kbt. szerint
2012. április 14-től
Korábbi képzésünk
DVD-n, On-line:
Országos Közbeszerzési Konferencia
AZ ÚJ KBT. ÉS VÉGREHAJTÁSI UTASÍTÁSAINAK ALKALMAZÁSSZINTŰ MEGISMERÉSE
DVD cca. 240 perc - On-line megtekintés is elérhető
Elhangzott: 2011. december 12-14-én
KÖZBESZERZÉSI LEVELEK (szaklap)
A MA HATÁLYOS KÖZBESZERZÉSI JOGANYAG
MÉG TÖBB KÖZBESZERZÉS...

Tisztelt Olvasónk!

A Magyar Közbeszerzési Társaság heti hírlevele a társaság tagjainak készülő exkluzív összefoglaló, amely az előző hét közbeszerzési híradásait szemlézi.

KÖZBESZERZÉSI HÍREK

Új szabályok közfoglalkoztatási beszerzésekre

Speciális szabályok szerint írhatnak ki közbeszerzéseket a közfoglalkoztatáshoz szükséges árukra és szolgáltatásokra azok a szervezetek, amelyek a munkaügyi központtal – közfoglalkoztatásra – hatósági szerződést kötnek – olvasható a belügyminiszter rendelettervezetében. E szerint a speciális közbeszerzést – egyebek mellett – mező- és erdőgazdasági, kertészeti és építőipari gépekre, építőanyagokra, szerszámokra, munka- és védőruhára lehet kiírni. A szolgáltatásból kiemelendő a gépbérlés, a szállítás és az oktatás. Az ilyen eljárásokban az ajánlattételi határidő 15 napnál rövidebb nem lehet. Az ajánlatkérő hirdetmény közzététele nélküli tárgyalásos eljárást is választhat, ám ilyenkor legalább három ajánlattevőt kell felhívnia ajánlattételre
– olvasható a tervezetben.

Ötszázmilliót kell visszafizetnie Debrecennek

Ötszázmillió forintot kell a debreceni önkormányzatnak visszafizetnie március végéig az Európai Uniónak, mert egy vizsgálat szabálytalanságot tárt fel egy 22 milliárd forintos ISPA-szennyvízberuházás kivitelezésénél. Az EU vizsgálata azt kifogásolta, hogy az elvégzett csatornázási munkálatok egy része nem szerepelt az eredeti pályázatban, és azokra közbeszerzési pályázatot sem írtak ki. A 2003-ban indult beruházás Debrecen mellett négy másik települést – Ebes, Hajdúsámson, Mikepércs, Sáránd – érint. A ráfordítási összeg 58 százalékát az EU, 32 százalékát a magyar állam állja, 10 százaléka saját erő. A vizsgálat szerint a hajdúsámsoni csatornázás egy részére és öt utca csatornázására nem írtak ki közbeszerzési tendert. Az Ebes és Debrecen közötti tíz kilométeres szennyvízcső átmérőjét a szükséges felére tervezték, emiatt egy újabb vezetéket kellett az első mellé lefektetni. Az Unió viszont nem ismeri el a kettős csőrendszer szükségességét.
(További részletek a lapszemle rovatban.)

Kossuth tér: nemzetbiztonsági minősítéssel

Az Országgyűlés döntésének megfelelően megkezdődött a fővárosi Kossuth tér átépítése; a tér északi sarkát, a majdani 400-500 férőhelyes felszín alatti mélygarázs és látogatóközpont területét palánkokkal zárták körbe. A tér megújítására az idei költségvetés 2,5 milliárd forint előirányzatot tartalmaz. Az átadás után – a villamos és a kerékpárok kivételével – megszűnik az átmenő forgalom. A január 1-jétől állami tulajdonba került, kiemelt nemzeti emlékhellyé nyilvánított tér rekonstrukciója a közművek és régészeti emlékek feltárásával kezdődik. A tervezésre és a kivitelezésre a nemzetbiztonsági kockázatok miatt könnyített közbeszerzési eljárásban választják ki a közreműködőket. Az eljárás 90 százalékban megfelel a szokásosnak, egyedüli különbség, hogy csak a nemzetbiztonsági minősítésen átesett cégek tehetnek ajánlatot. Az eredményhirdetés március végén várható, a tervek szerint augusztus végére rendelkeznek majd az építési engedéllyel. A tér fennmaradó részén tavasszal indul a felújítás.
(További részletek a lapszemle rovatban.)

A Századvégé a milliárdos megbízás

A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) a Századvég csoporttal kötött 1,7 milliárd forintra szóló szerződést. A 2014. december végéig szóló megállapodás értelmében ez a keretösszeg 448 millió forinttal meg is emelhető. Az NFM tavaly szeptemberben hirdetett közbeszerzést közvélemény-kutatásra, tanácsadásra, tanulmánykészítésre, ezt nyerte meg a Századvég Politikai Alapítvány egyik cége, a Strategopolis Kft. A szaktárca tájékoztatása szerint a megjelölt szakpolitikai területeken nemcsak a minisztérium, hanem a központi közigazgatás valamennyi intézményi szereplője is igénybe veheti a szolgáltatást. A cég ráadásul olyan feladatokat is elláthat, amelyeket a tárca nem tud ellátni, vagy csak rendkívül költséges állandó "kapacitás" biztosításával.

Fonyód: kényszerszünet után új közbeszerzés

Fonyód központjának átalakítása tavaly novemberben, a kivitelező cég ellen indult felszámolási eljárás miatt leállt. Az uniós forrásból támogatott, 560 millió forintos projekt megvalósítása így nemcsak időben tolódik el, de többletköltséget is igényel. Mivel nagy projektről van szó, új tendert kellett kiírnia az önkormányzatnak, ám ez eredménytelen lett, mert az ajánlat 46 millió forinttal meghaladta a helyhatóság rendelkezésére álló összeget. Hídvégi József polgármestere tájékoztatása szerint megmaradt keretük 327 millió forint, ezt az összeget nem léphetik túl, ezért a most induló új közbeszerzést csökkentett paraméterekkel írják ki. Olyan tételeket vettek ki a programból, amelyekre nincs támogatás, ezeket később is megvalósíthatják. Az új közbeszerzési eljárást még ebben a hónapban szeretnék lebonyolítani.

Újabb határidő a mentőautó-tenderen

Az Országos Mentőszolgálat (OMSZ) ismét meghosszabbította a mentőautókra kiírt közbeszerzési eljárás ajánlattételi határidejét. Az új dátum: március 26. A 61 mentőautó
– a szám a teljesítés során 18 járművel bővülhet – 1,14 milliárd forintra rúgó beszerzését költségvetési forrásból finanszírozzák. Az eljárás ajánlattételi határideje eredetileg február 14-én zárult volna le, ezt azonban előbb február 20-ára, majd március 3-ára módosították. Az utóbbi azonban nem jelent meg az uniós közbeszerzési értesítőben, ezért a verseny tisztaságára tekintettel a határidőt újból módosították, a fentebb közölt március 26-ára. Emlékeztetőül: a kiírás szerint a pályázóknak rendelkezniük kell az előző három év átlagában legalább nettó 250 millió forintos forgalommal. Referenciát kell benyújtani 2010–2011-ben évi legalább tíz B típusú mentőgépjármű szállításáról, vagy azok legalább nettó 300 millió forint értékű értékesítéséről.

Uniós javaslatok az egyszerűbb közbeszerzésre

A budapesti székhelyű Európai Innovációs és Technológiai Intézet forrásai 2014 után csaknem tízszeresére, hárommilliárd euróra nőhetnek, ha az Unióban jóváhagyják az ezzel kapcsolatos javaslatokat – tájékoztatott Cséfalvay Zoltán államtitkár a versenyképességi ügyekkel foglalkozó miniszterek ülését követően. Magyarországon március közepéig jelennek meg a K+F-et érintő pályázatok. Az a cél, hogy a vállalkozások felkészülhessenek a 2014-től nyíló új uniós források fogadására. A magyar program várhatóan összesen 75 milliárd forint támogatást mozgat meg.
A versenyképességi tanácskozáson vita volt a közbeszerzésekre vonatkozó uniós szabályok reformjáról is. Cél a rendszer rugalmasabbá tétele, a kkv-k közbeszerzésekbe való eddiginél szélesebb bevonása. A tervek szerint a nyílt közbeszerzési eljárás mellett szélesebb körben lehetne alkalmazni a hirdetmény közzétételével induló eljárást. Szó volt arról is, hogy terjesszék ki a közbeszerzések egyszerűsített rendszerét a szociális, egészségügyi és oktatási szolgáltatások területére is.

Negyvenöt honvédségi korrupció

A nemzetvédelmi egyetem kancellárja saját nevén egy folyóiratban még publikálta is annak a tanulmánynak az összefoglalóját, amelyet egy fiktív pályázat alapján, egy pesterzsébeti piacon grillcsirkét árusító vállalkozó nyert el, de valójában az egyetem egyik munkatársa készítette – derült ki az egyetem korábbi vezetése ellen, vesztegetés miatt indult eljárásból. Arra is fény derült, hogy nemcsak a közbeszerzési felhívást, hanem a kiválasztott három cég nevében a pályázatokat is az egyetemen készítették a szociológiai kutatásra. A tanulmányért nyolcmillió forintot fizettek ki. A kínos ügyre a tanintézmény gazdasági átvilágításakor derült fény. Az egyetem egykori kancellárja, Nagy Kálmán előre meghatározta, melyik cégnek kell nyernie. A tanulmányt az egyetem egyik munkatársa készítette el, a vállalkozónak kifizetett nyolcmillió forintot pedig vissza kellett juttatnia a kancellárnak. Az ezredesi rangú egyetemi vezetőt sikkasztással vádolják. A honvédségi kontraktusok átvizsgálása után jelenleg negyvenöt ügyben folyik büntetőeljárás, a korrupció révén 2005 és 2010 között 1,8 milliárd forint kár érte az országot.

Hírek – röviden

A Fővárosi Közgyűlés döntése értelmében hét új P+R parkolót alakítanak ki Budapesten. A kivitelezés tervezett költsége 1,1 milliárd forint. Az idén megtörténik a közbeszerzések kiírása, az építés pedig 2013-ban kezdődik. • Az OTP Bank meghirdette a svájcifrank-alapú kötvénnyel rendelkező önkormányzati ügyfelei számára a bank által kidolgozott árfolyam-rögzítéses eljárását, így újabb időt kapnak a forrás- és finanszírozási gondokkal küzdő helyhatóságok pénzügyeik rendezéséhez. • Szekszárdon hamarosan kiírják a Babits Mihály Művelődési Ház korszerűsítésének folytatására a közbeszerzési eljárást. A város – amint arról korábban beszámoltunk – a 2,2 milliárd forintra tervezett Agora program építési részének kivitelezésére a Hérosz Építőipari Zrt.-vel kötött szerződést. Ezt azonban tavaly októberben felbontotta, mert a Hérosz csődvédelmet kért, és nem képes tovább finanszírozni a beruházást. • Az idén megkezdődik a Hármas-Körös szarvas–békésszentandrási holtágának rehabilitációja. A megvalósításra vonatkozó közbeszerzési eljárást még tavasszal kiírják, és a tényleges kivitelezés várhatóan a nyár végén kezdődik. A szarvasi önkormányzat két további pályázata elbírálásra vár. • A Békés megyei önkormányzat gesztorságában összesen ötvenhat település, három kistérség és több nagy intézmény a 2012–2013-as időszakban közösen szerzi be a földgázt, ezzel mintegy 400 millió forint megtakarításra számítanak. • A Kisalföld Volán Zrt. a közbeszerzési eljáráson egyedüli ajánlattevőtől, a Kravtex Kft.-től vásárol használt autóbuszokat, összesen 245,4 millió forint értékben. • A nemzetgazdasági tárca nettó 1,5 milliárd forintos ügyvédi szerződést kötött a magyar állam képviseletére a Sukoróra tervezett kaszinóberuházás miatt indított jogvitában. Így a washingtoni székhelyű választott bíróság előtt a Réczicza White & Case LLP ügyvédi iroda képviseli Magyarországot. Az NGM hirdetmény közzététele nélküli közbeszerzési eljárás keretében, egyedüli ajánlattevőként állapodott meg az ügyvédi irodával. • Ercsi: a városi önkormányzat rendkívüli ülésen döntött a Sina telepi csatornázás első közbeszerzési ügyeiben. Most a mérnöki és műszaki ellenőri feladatot és a PR-tevékenységet ellátókat jelölték ki, később döntenek a tervezés és a kivitelezés ügyében. • Ukrajna tendert hirdet két körzet palagázvagyonára; az előzetes kutatási adatok alapján jelentős földgázkészletekre számítanak.

KÖZBESZERZÉSI SAJTÓSZEMLE

Sajtószemlénk a magyar sajtóban megjelent hírek és információk kivonatolt és szerkesztett formája (az eredeti forrás mindenkori megjelölésével).

Félmilliárd forint úszik el a lefolyón

A debreceni önkormányzat március végéig egy összegben mintegy 500 millió forintot fizet vissza az Európai Uniónak, mert egy brüsszeli vizsgálat szabálytalanságokat tárt fel a város vezetésével megvalósított 22 milliárd forintos szennyvízberuházás kivitelezésében. Az ellenőrzés szerint a beruházás során közbeszerzési szabályokat szegtek meg, alaptalanul módosítottak határidőket, és szabálytalanul ítéltek oda különböző kivitelezési munkálatokat.
A gesztor – azaz Debrecen – a hajdúsámsoni önkormányzat kérésére utólag illesztette be a programba újabb öt utca csatornázását, ezek kivitelezésére azonban nem írtak ki közbeszerzést. Úgy akarták a költségeket kifizettetni Brüsszellel, hogy előre nem látható, utólag fölmerült okok miatt került sor az öt utca csatornázására. Az Unió azonban nem fogadta el ezt az indoklást, véleménye szerint a pluszberuházással a pályázat előkészítésekor számolni lehetett volna. Brüsszel azzal sem értett egyet, hogy a kivitelezést az eredetileg nyertes vállalkozóval végeztették el, mert az Unió szabályai szerint a projektbe utólag beillesztett munkálatokra közbeszerzést kellett volna kiírni.
Ennél súlyosabb szabálytalanság, hogy Ebes és Debrecen között egy újabb vezetéket kellett az első mellé lefektetni, mert a szennyvízcső átmérőjét a szükségesnek felére tervezték. Az uniós vizsgálat megállapítása: már a tervezéskor előre látni kellett volna a kapacitás elégtelenségét. Az ügyben 2010-ben keletkezett brüsszeli audit a szabálytalanságok miatt 2,3 millió eurós pénzügyi korrekciót javasolt, az összeg 2011 végére, az eljárás befejezésére 1,7 millió euró lett, jelenlegi árfolyamon csaknem 500 millió forint.
Kósa Lajos, Debrecen polgármestere: habár gesztorként Debrecen áll szerződésben az Unióval, s ezért a város fizeti vissza a szóban forgó 500 millió forintot, értelemszerű, hogy Hajdúsámsonnak is be kell fizetnie az Unió által kifogásolt szakaszok építési költségét Debrecen kasszájába. A finanszírozási szerződés vonatkozó passzusai alapján keresetet nyújtanak be Ebes községnek a "kettős csőrendszer" megépítésével kapcsolatos költségei egy részének átvállalására, egyúttal keresetet nyújtanak be a tervezőnek is, mert az ő hibája vezetett oda, hogy két szennyvízcsövet kellett lefektetni. A két községnek azonban most nincs annyi pénze, hogy fizetni tudjon, de "innentől kezdve majd vitatkozunk, s majd megegyezünk" – nyilatkozta Kósa Lajos polgármester.

(Népszabadság, 2012. február 27.)

Versenyeztetés után szerződéskötés

Nem maradt ki a versenyeztetésből a Kossuth téri beruházás – nyilatkozta Fónagy János államtitkár, parlamenti interpellációra válaszolva. A törvény értelmében megbízást csak az összességében legelőnyösebb ajánlatot tevő kaphat. Steiner Pál MSZP-s képviselő azt kifogásolta, hogy a Kossuth téri építkezésen a kormány felfüggesztette a nyilvános pályáztatást; úgy vélte, törvényalkotási hibát is vétett, mert határozatban tiltották meg a tér tényleges rekonstrukcióját, amit csak egy másik törvényhez hozzácsapott zárószavazás előtti módosítással orvosoltak. Ebben szerinte felfüggesztették a nyilvános pályáztatást is. Fónagy államtitkár elismerte a zárószavazás előtti törvénymódosítást, mert szerinte másképpen nem lehetne hozzányúlni a Kossuth térhez. Azt viszont cáfolta, hogy a versenyeztetést is kiemelték volna a beruházásból.
Bakos Emil, az Országgyűlés Hivatalának gazdasági főigazgatója közölte: a tér elkerített részén alakítják ki a mélygarázst és a látogatóközpontot. A Ház döntése értelmében az 1944 előtti állapotok szerint rendezik a területet, ennek része lesz például, hogy a téren megszűnik a közúti közlekedés. Arról is tájékoztatott, hogy a rendezési tervek elkészítésére több, nemzetbiztonsági átvilágításon átesett pályázót kérnek fel, a győztessel várhatóan március végén kötnek szerződést. Az építési engedélyeket reményeik szerint augusztus végére sikerül beszerezni.

(Magyar Nemzet, 2012. február 28.)

Népszámlálás: milliárdos üzlet, túl a határidőn

Egy tavalyi, azóta már visszavont közbeszerzés szerint ma kellett volna publikálni a népszámlálás első eredményeit. Végül csupán a gépi adatbevitelének megkezdése lett ez a nap, ám biztosra vehető, hogy csúszni fog a folyamat. A közbeszerzés lassú tempója és az, ahogy az állam korábban változtatott a szabályozáson, vezetett ahhoz, hogy így valószínűleg csak több mint egy évvel az adatfelvétel után lesznek nyilvánosak a népszámlálás eredményei.
Az említett kormányrendelet szerint legkésőbb ma el kell kezdeni az adatbeviteli rendszer felállítását és magát az adatbevitelt. A KSH-nál, azonban úgy tudják, hogy az ehhez kapcsolódó közbeszerzést vizsgálják, így nem tudnak dátumot mondani, mikor kezdődik a munka. A tízsoros kormányrendelet utasította a KSH-t, hogy kössenek szerződést az Educatio Társadalmi Szolgáltató Nonprofit Kft.-vel az adatbeviteli rendszer kialakítására, megvalósítására és működtetésére. A kormányrendeletnek a nyilvánosság előtt előzménye nem volt. Legalább ennyire meglepő volt az, hogy tavaly júniusban Orbán Viktor visszavonta a mindössze néhány hónappal korábban megszövegezett rendeletet, amely szigorúbb határidőket írt volna elő, és 2,5 milliárd forintot különített el az adatok feldolgozására. Úgy tudjuk, a végső összeg az új eljárásban ennél valamivel kevesebb. Új, kormány közeli cégek megjelenéséről terjedő szóbeszéd éppúgy előfordul a híresztelések között, mint az, hogy kézivé tennék az adatbevitelt, hogy így többeknek tudjon az állam munkát adni. Felmerült az Állami Nyomda neve is, ám nekik a népszámlálás e szakaszához már nincs közük. Végül a pletykák pletykák maradtak, és az Educatióhoz szervezés sem oszlatta el a ködöt.
A KSH-nál jelenleg is dolgoznak: a mostani munkafolyamat az egyik utolsó olyan fázisa a népszámlálásnak, amely független akár az Educatiótól, akár más cégektől.

(Világgazdaság, 2012. március 1.)

Ha le szeretne iratkozni, kattintson ide